Malta – země slunce, nymf a kostelů

Se svými 27 kilometry na délku a 14,5 na šířku je Malta jedním z nejmenších obydlených ostrovů Evropy. Přesto má velmi bohatou historii, a najdete zde mnoho zajímavostí, vážících se na pestrou kulturu a tisícileté tradice Malty. Pojďte se s námi podívat, co nejkrásnějšího a nejlepšího tento svérázný ostrov ve Středozemním moři nabízí.

Autor: Ľuboš Fellner

26.09.2020

Čti více
Pohled na krásnou architekturu města Valetta.
Pohled na krásnou architekturu města Valetta.

Půvabnou ostrovní republiku s příjemným podnebím a krásnými plážemi najdete mezi Sicílií a severní Afrikou. Malta s celkovou rozlohou 316 km2 a ani ne půl milionem obyvatel píše příběh své samostatnosti od roku 1964. Přesto byla vždy středem zájmu, i díky své strategické poloze uprostřed všeho. Byly zde Féničané, Římané, Normani, Francouzi, pak se od roku 1800 dostala do rukou Angličanům (i proto jsou úředními jazyky angličtina a maltština). A přestože pod Spojené království nepatří už přes půl století, je Malta stále členem Commonwealthu.

Uličky a barevná okna ve Vallettě.
Uličky a barevná okna ve Vallettě.

Země s medovým názvem

Ačkoliv Čechům by se mohl název ostrova zdát dost podivný a strohý, ve skutečnosti má Malta velmi slaďoučké jméno! Pochází z řeckého Melita, tedy sladký, a získala ho díky speciálnímu druhu medu, který zde vyrábějí. Podílí se na něm unikátní, endemický druh včel, které žijí právě na Maltě. Tento způsob výroby medu je tradiční zejména na ostrově Gozo, který při poznávání Malty určitě nezapomeňte navštívit. Nachází se jen čtyři kilometry severozápadně od hlavního ostrova (jezdí sem trajekt z města Ċirkewwa) a najdete zde typickou příjemnou středomořskou vegetaci, božský klid, ale i zajímavé památky.

Již zhroucené legendární Azurové okno na ostrově Gozo.
Již zhroucené legendární Azurové okno na ostrově Gozo.

Uprostřed ostrova leží hlavní město Victoria s příjemně zpomalenou atmosférou a hlavním náměstím Pjazza Indipendenza, kde každé ráno začíná malebný trh. Blízko se nachází jeden z hlavních chrámů ostrova – Bazilika sv. Jiří, v okolí, kde se můžete ztratit ve spleti příjemných uliček, plných kavárniček, obchodů se suvenýry, restaurací. K hlavnímu městu patří i citadela, nabízející krásný výhled na ostrov. V jejím rámci si můžete prohlédnout Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie, bývalou věznici či biskupský palác, ale i archeologické muzeum.

Pohled na Valettu.
Pohled na Valettu.

Nevynechejte romantický záliv Dwejra Bay, či záliv Baya di Xendli s malebnou rybářskou vesničkou, dejte si tu nějakou čerstvou rybu! Oblíbeným letoviskem Goza s krásnými plážemi je Marsalforn, dalšími vyhledávanými místy na slunění a koupání jsou San Blas, či Ramla Bay. Určitě si nenechte ujít chrámy Ggantija, které dnes patří do seznamu světového dědictví UNESCO. Najdete je ve vesničce Xaghra a odhaduje se, že byly vybudovány cca 3500 let před Kristem. Perlou ostrova, vzácným poutním místem je svatyně Ta'Pinu. Váže se k ní mnoho legend, podle kterých zde bylo několikrát slyšet hlas Panny Marie – patronky, která prý ochránila Gozo i od moru. Posvátné místo navštívili i Jan Pavel II. či Benedikt XVI. Na Gozu, nedaleko Ramla Bay natrefíte i na Jeskyni krásné nymfy Calypso, o níž píše Homér ve své Odyssee.

Barevná okna na zajímavých budovách v ulicích Malty.
Barevná okna na zajímavých budovách v ulicích Malty.

Metropole plná historických i moderních krás

Hlavní ostrov můžete začít prohlídkou pravděpodobně nejmenší evropské metropole, která nemá rozlohu ani kilometr čtvereční. O nádheře La Valletty svědčí, že její historické centrum, převážně ze 16. století se dostalo do seznamu světového dědictví UNESCO. Mezi krásy města určitě patří budova Královské opery, nevynechejte impozantní Katedrálu sv. Jana s bohatým barokním interiérem a výjevem Jana Křtitele. Pevnost sv. Elmo slouží dnes i jako historické a vojenské muzeum. V kontrastu s historií je moderní budova nového parlamentu na centrálním náměstí, se slavnou fontánou uprostřed. Ve městě je mnoho parků a zahrad, odpočiňte si uprostřed zeleně v Hasting Gardens v anglickém stylu.

Detailní záběr na katedrálu ve Vallettě.
Detailní záběr na katedrálu ve Vallettě.

Kde se zrodilo křesťanství Malty

Z Valletty stojí za to udělat si výlet do blízké Sliemy – typického letoviska s příjemnými plážemi (Tigne Point, Exiles, Balluta Bay), úzkými uličkami centra, parky a promenádou, či vzdálenějšího Rabatu a Mdiny – bývalého hlavního města Malty. Dnes je to klidné sídlo, přezdívané „tiché město,“ s pár stovkami obyvatel, ale půvabnou architekturou zachovaných šlechtických budov.

 Moře ve městě Sliema.
Moře ve městě Sliema.

Nádherná je již vstupní brána ze 17. století, či Palác Vilhena. V Paláci Piro objevíte Muzeum tradičních řemesel. Prohlédněte si také Národní muzeum přírodních věd nebo Muzeum mučení. Mdina je také známá pro tradiční výrobu skla. Nevynechejte ani Náměstí sv. Pavla a stejnojmennou katedrálu, a nakonec se projděte v zahradách města.

Náboženské obřady v ulicích Malty.
Náboženské obřady v ulicích Malty.

Rabat, který tvořil s Mdinou kdysi jedno město, se může chlubit jako místo, kde se prakticky zrodilo křesťanství země. Právě zde se prý načas uchýlil apoštol Pavel během svého putování do Říma a svým učením ovlivnil domácí. Je to asi deset minut pěšky z Mdiny a i zde, jak jinak, najdete Katedrálu i náměstí sv. Pavla. Významným archeologickým nalezištěm jsou zdejší katakomby, zajímavá je návštěva muzea Wignacourt se vzácnými malbami.

Zajímavá historická architektura ve městě Mdina.
Zajímavá historická architektura ve městě Mdina.

Zlé duchy tu nemají rádi!

Z dalších atrakcí Malty je určitě třeba vidět Dóm v Mostě, který je skutečnou kuriozitou! Během II. světové války na něj dopadla bomba, ale zázračně ho nezničila, jednoduše zůstala nevybuchlá! Říká se dokonce, že dopadla do kopule přímo na místo, kde je freska s Ježíšem Kristem. V Dómu se dodnes zachovává přesná replika bomby. Mimochodem, kupole tohoto Dómu je prý jedna z deseti největších na světě. Malta je vůbec výrazně věřící a nábožnou zemí. Kromě toho, že jsou tu jako v jediné zemi EU zakázány potraty, můžete si všimnout, že na každém kostele jsou dvoje hodiny a pouze jedny ukazují správný čas. Ty druhé mají zmást zlé duchy a odtáhnout je pryč od jejich úmyslu překazit bohoslužbu.

Osvětlená katedrála ve Vallettě.
Osvětlená katedrála ve Vallettě.

Městečko Birgú je údajně nejstarší na Maltě, bylo osídleno ještě Féničany. Má nádhernou vstupní bránu, pevnost Sv. Angela i promenádu. Na jihu Malty zase natrefíte na typické malebné středomořské letovisko Marsascala, plné vůní, barev, rybářů, slunce. Právě zde si můžete vyfotit typicky pomalované loďky luzzi, které dělají z městečka hotové umělecké dílo. Navštivte starobylou pevnost, či impozantní Kostel sv. Anny.

Tritonova fontána ve Vallettě.
Tritonova fontána ve Vallettě.

Nejfotografovanější kousek Malty

Blue Grotto – Modrá jeskyně je nádhernou přírodní atrakcí na jižním pobřeží, která vám vezme dech. Moře tu spolu s vápencovými útesy vytvořilo neskutečnou krásu. Během prohlídky na loďce vám fundovaný průvodce řekne o těchto kouzelných zákoutích vše zajímavé. Nedaleko se nacházejí dva pětitisícileté megalitické chrámy Hagar Qim a Mjandra, jehož motiv se dostal i na maltské mince.

Výletní lodě a v pozadí Valetta.
Výletní lodě a v pozadí Valetta.

A konečně je čas na miniaturní ostrůvek Comino (jméno pochází ze slova Cuminum – latinsky římský kmín, který zde hojně roste). Na tomto kousku země téměř neuvidíte auta, a oficiálně zde mají adresu pouze tři lidé! Natrefíte zde však na ty nejkrásnější evropské pláže. A to není vše, v romantickém zálivu najdete hotový kousek ráje – Blue Lagoon. Tyrkysová voda, jemný písek, nádherné výhledy na celé souostroví, ... Když toto kouzelné místo uvidíte, pochopíte, proč jde o nejfotografovanější kousek Malty. Doporučujeme vzít sem hned první ranní trajekt, abyste se nemuseli tlačit s množstvím turistů, které krásu Modré laguny a Malty už také objevili.

Tyrkysový ráj Blue Lagoon na Maltě.
Tyrkysový ráj Blue Lagoon na Maltě.

Věděli jste, že …

  • Malta leží 93 km jižně od Sicílie a 288 km východně od Tuniska?
  • ji tvoří tři obydlené ostrovy? Kromě hlavní Malty (264 km2), kde žije 90 procent lidí, i zelené Gozo (67 km2) a maličké Comino (3 km2) s jedním hotelem, plus cca 12 neobydlených ostrůvků.
  • v roce 60 na severu ostrova v Zálivu sv. Pavla ztroskotal jeden z apoštolů Ježíše Krista - sv. Pavel? Podle legend zůstal na Maltě tři měsíce a provedl zde několik zázraků.
  • úřední jazyk maltština patří mezi semitské jazyky? Geneticky pochází z arabštiny, později na ni měly vliv románské jazyky i angličtina. Dnes na Maltě mnohem více lidí mluví angličtinou, hodně se tu domluvíte také italsky.
  • na Maltě najdete až 364 kostelů? Na ostrově je více kněžích, mnichů a jeptišek na počet obyvatel než kdekoli jinde ve světě!
  • se předpokládá, že původně byly Sicílie a Malta jednou zemí?
  • Maltu miluje Hollywood? Natáčely se zde scény z Gladiátora, Troji, či Hry o trůny.
  • že se na Maltě řídí vlevo?

Přístav ve Vallettě.
Přístav ve Vallettě.

Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole