Mérida.

Mérida: Průvodce nejbezpečnějším městem Mexika

NEJBEZPEČNĚJŠÍ A NEJKULTURNĚJŠÍ MĚSTO MEXIKA

Víte, že Mérida není jen značka horských kol, ale také hlavní město státu Yucatán na stejnojmenném poloostrově? A že toto bílé město, jak je mu přezdíváno, bylo vyhlášeno nejbezpečnějším místem v Mexiku? Zajímavostí skrývá Mérida však daleko více. Pokud se vám již ležení na plážích pod palmami na Mayské riviéře dostatečně omrzí, vydejte se více na sever a objevte místo se silným mexickým nábojem a zároveň tak kosmopolitní, že vás to překvapí. Mérida figurovala mezi nejbohatšími městy světa, dnes tomu z ekonomického hlediska již tak není, ale kulturně a duševně má bohatství stále na rozdávání.

Autor: Petra Špačková

16.11.2022

Čti více
Starobylá Mérida.
Starobylá Mérida.

MODERNÍ HISTORIE MÉRIDY

Mérida je hlavní a se svým necelým milionem obyvatel také největší město mexického státu Yucatán. Ač neleží přímo u moře - od Mexického zálivu jej dělí zhruba 40 km – je považováno za jedno z měst s nejlepší kvalitou života v Mexiku. Stejně tak zde dbají o kulturní vyžití místních i návštěvníků, kteří jsou zde vždy vítáni. A i proto byla Mérida – dokonce dvakrát – v letech 2000 a 2017 zvolena americkým hlavním městem kultury (Capital Americana de la Cultura). Město má opravdu kulturní náboj a nějaký ten festival, hudební či taneční vystoupení se koná prakticky denně. Nebo se můžete vydat poznávat místní muzea a galerie. Tj. mayskou potažmo mexickou kulturu zde nasajete plnými doušky chtě nechtě. Jako bonus zde lze také coby divák zažít imitaci slavné mayské míčové hry tlachtli (neboli pok-a-tok) nebo promítání světelných efektů – tzv. videomapping - na koloniální budovy, oboje se koná jednou týdně.

Město Mérida bylo založeno v roce 1542 španělským conquistadorem Montejo y León ("el Mozo") a pojmenováno po městě Mérida v Extremaduře ve Španělsku. Bylo vybudováno na místě mayského města T'hó (/tʼχoʼ/), které se také nazývalo Ichkanzihóo („Město pěti kopců“).

Z doby města T'ho se dochovaly vytesávané kameny, které byly následně použity ke stavbě španělských koloniálních budov v centru Méridy, chlubit se jimi může například hlavní katedrála.

Koncem 19. století a začátkem 20. století oblast kolem Méridy zažívala rozmach, a to díky místní výrobě vlákna henequén z rostliny agave fourcroydes. Z těchto vláken se vyráběly lana, pytle, koberce... V této době bývala Mérida také označována za město milionářů a jedno z nejbohatších měst na americkém kontinentě. Z této doby rozkvětu se v centru města dochovaly mnohé honosné stavby.

V roce 1905 započalo korejské přistěhovalectví do Mexika z důvodu sociálních nejistot, kdy naopak Mexiko mělo zájem o novou pracovní sílu. První vlna Korejců se usadila v Méridě (na Yucatán dorazilo více než tisíc lidí z města Incheon), další si pak vybrala za svůj cíl již Ciudad de México. Nově příchozí dělníci do méridské oblasti našli uplatnění především na plantážích henequén.

Dnes je Mérida velice příjemným a milým městem, které nebývá tak častým cílem turistů, ti si vybírají možná známější Cancún či Cozumel, ale to je chyba! Mérida má co nabídnout. A má své speciální kouzlo. Svou polohou je ideální základnou pro jednodenní výlety do nedalekých mayských archeologických nalezišť, přírodních rezervací s neobyčejně rozmanitou faunou a florou či do městeček a vesnic označených jako Pueblos Mágicos (magická města), jako jsou Valladolid a Izamal.

Uličky v centu Méridy.
Uličky v centu Méridy.

ZAJÍMAVOSTI O MÉRIDĚ

Mérida je jedním ze čtyř měst se stejným názvem. Další jsou ve Španělsku, Venezuele a na Filipínách. Mexická Mérida je však největší z nich.

V roce 2019 se zde konal 17. světový summit laureátů Nobelovy ceny za mír (s titulem “Leave Your Mark for Peace“), kterých sem přicestovalo více než 30, mj. bývalý polský prezident Lech Walesa, bývalý president Jihoafrické republiky Frederik Willem De Klerk či předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

V roce 2019 byla Mérida zařazena do Sítě kreativních měst UNESCO (UNESCO Creative Cities Network, UCCN). Její chloubou je gastronomie. V Méridě se jídlo oslavuje a prezentuje prostřednictvím různých festivalů a akcí jako například Festival gastronomie Mérida a festival Koobén, ty mají mj. za cíl podpořit místní kuchaře a studenty kulinářského oboru. Vedle těchto profesionálně zaměřených akcí se zde koná každoroční festival Chicharra, který je více zaměřen na oslavu a konzumaci místních gastrolahůdek.

Index UN-Habitat's City Prosperity Index uznal Méridu jako nejlepší město pro život v Mexiku pro svou vysokou kvalitu života. Stejně tak časopis Forbes zařadil Méridu vícekrát jako jedno ze tří nejlepších mexických měst pro život, investice a podnikání.

Město bylo v roce 2015 certifikováno pro svou vysokou úroveň veřejné bezpečnosti jako International Safe Communityod švédského Karolinska Institut. Kriminalita bývá velkým problémem v mnoha mexických městech, nicméně v Méridě se můžete cítit klidně a bezpečně.

Mérida je pro svůj bělostný vzhled známá jako „bílé město“ v Mexiku.

Jedním ze všudypřítomných tanců je jarana, se kterou se setkáte v ulicích, na různých městských akcích či festivalech Je to tradiční tanec poloostrova Yucatán.

Catedral de San Ildefonso byla postavena na konci 16. století a je nejstarší katedrálou v celém Mexiku!

Od konce 19. století do 20. let 20. století byla Mérida jedním z nejbohatších měst na světě, protože byla předním výrobcem henequénu, který se používal mj. k výrobě lan.

park Hidalgo.
park Hidalgo.

CO V MÉRIDĚ NEMINOUT

Centro Historico

Historické centrum Méridy je jedno z největších v celém Mexiku a zajímavé je, že se táhne v přímé linii. Většina budov zde byla vystavena v koloniální éře, v období 17. až 19. století.

Je tu mnoho barevných domů, krásná architektura, muzea, nepřeberné množství kulturních aktivit, bohatá zeleň, stánky s gastronomickými lahůdkami a především velice milí a nápomocní lidé.

Pokud si chcete město prohlédnout organizovaně s průvodcem či si jen nejste jisti, abyste na něco ve výčtu všech památek nezapomněli, můžete se přidat na bezplatnou tour s dvojjazyčnými průvodci, kterou pořádá Información Turística del Centro Cultural de Mérida.

Historické centrum Méridy.
Historické centrum Méridy.

Paseo de Montejo

Paseo de Montejo je hlavní třídou Méridy. Nese jméno po Franciscu de Montejo, španělském conquistadorovi, který město založil v roce 1542, a nachází se na ní některé z nejznámějších budov a památek města. Je rozdělena na 2 části, „Paseo de Montejo“ a „Prolongación Montejo“.

Zajímavé stavby na Paseo Montejo jsou například:

Casas Gemelas

Známá dvojčata neboli Casas Gemelas byly postaveny ve francouzském stylu v letech 1906 až 1911 pro rodinu Zavala, která patřila k méridské smetánce, a to poředevším díky bohatství získaném z výroby a obchodu s henequénem. Jsou dílem francouzského architekta Gustava Umbdenstocka, jehož specializací, ve které nejvíce proslul, byla železniční architektura. V současnosti jeden z domů funguje jako muzeum, kterému se říká Montejo 495. Dvojčata jsou považována za symboly Méridy a zejména pak třídy Paseo de Montejo. Zajímavé domy jsou jistě i Casa Peón de Regil, Casa Vales či Casa del Minaret.

Paseo Montejo.
Paseo Montejo.

Palacio Canton

Palacio Canton, který vás uchvátí nejen z architektonického hlediska, ale také svými útrobami, které jsou domovem pro Museo de Antropología e Historia. Ten, kdo se chce dozvědět o dějinách Méridy a Yucatánu obecně více, neměl by toto místo opomenout.

Quinta Montes Molina

Stejně tak za zastávku stojí Quinta Montes Molina, muzeum zlaté éry Meridy a období porfiriátu (období diktatury Porfiria Díaze). Toto honosné sídlo své návštěvníky přenese na počátek 20. století na Yucatánu. Kochat se zde můžete luxusním evropským nábytkem, mramorem z italské Carrary, křišťálovými lustry Baccarat či cennými art deco kousky. Je to tak trochu cesta časem do minulosti! Dům byl dokončen v roce 1902 a v roce 1915 se stal majetkem rodiny Montes.

Palacio Canton.
Palacio Canton.

Casa Azul

Toto krásné a výrazně modré sídlo, které se nachází jen pár kroků od Paseo de Montejo, bylo postavené v 19. století. Je důkazem doby porfiriátu, životního stylu vyšší vrstvy této éry, která zbohatla díky henequénu. Toto takřka šílenství kolem provaznického sektoru umožnilo městu Mérida změnit svůj vzhled výstavbou velkého množství nádherných a luxusních sídel. Dnes je z Casa Azul hotel, jehož majitelé si přejí umožnit hostům podívat se zpět v čase do dob největšího rozmachu města, což se jim i díky dobovému interiéru jistě daří.

V této historické památce můžete strávit noc v průměru za 7000 Kč za dvoulůžkový pokoj se snídaní.

Casa Azul.
Casa Azul.

El Pinar

El Pinar byl jedním z vlajkových sídel těch zlatých let a je to jedno z mála sídel, které zůstalo prakticky nedotčené až dodnes. Nachází se na Calle 60 a poznáte jej již z dálky podle věžičky a pastelově růžové barvy.

Tento zámeček byl postaven v roce 1915 a patřil Humbertu Peónovi. Později jej získal a zrestauroval Alberto Bulnes Guedea a poté jej prodal José Trinidad Molina Castellanosovi.

Dům disponuje 6 ložnicemi, 6 koupelnami a garáží pro 8 aut! Zajímavostí je, že v roce 2020 bylo sídlo nabídnuto k prodeji za cenu 7 milionů USD. Každopádně El Pinar je velmi oblíbenou stavbou mezi místními obyvateli i mezi turisty a je jedním z nejfotografovanějších domů v Méridě.

El Pinar.
El Pinar.

Plaza Grande

Plaza Grande se nachází v centru Meridy a je jejím hlavním náměstím, kterým se v Mexiku říká Zócalo. Toto místo je neutichajícím srdcem města, je vždy plné místních i turistů, lákavých restaurací a lokálů.

Nedaleko se nachází katedrála a muzeum Casa de Montejo, jemuž patří nejstarší budova v Méridě. Byla postavena v letech 1542 až 1549 dobyvateli poloostrova Yucatán. Původně v něm sídlili vojáci, ale brzy se přeměnil na sídlo, které sloužilo členům rodiny Montejo až do 19. století.

Catedral San Ildefonso

Katedrála San Ildefonso byla postavena v roce 1598, ač její stavba započala již o 37 let dříve. Je to nejstarší katedrála v Mexiku a jedna z nejstarších na celém americkém kontinentě (úplně nejstarší katedrála v této oblasti je pak Santa Maria La Menor v Dominikánské republice). Na stavbu méridské katedrály byla použita část kamene z původního mayského chrámu.

Zajímavým prvkem interiéru je krucifix za oltářem Cristo de la Unidad (Kristus jednoty), symbol usmíření. V malé kapli nedaleko oltáře pak najdeme nejslavnější náboženský artefakt města, sochu Cristo de las Ampollas, která se zde nachází od roku 1645.

Catedral San Ildefonso .
Catedral San Ildefonso .

Monumento a la Patria

Památník vlasti, který byl slavnostně otevřen v dubnu 1956 vznikal 11 let pod rukami kolumbijského sochaře Rómula Rozo. Tento památník navštíví většina turistů města a denně kolem něj projede i mnoho místních, stojí totiž uprostřed frekventovaného kruhové objezdu.

Nachází se na něm více než 300 ručně vyřezávaných postav, které představují historii či kulturu Mexika. Najdeme zde tedy mayské bohy, strom ceiba či jaguára.

Monumento a la Patria.
Monumento a la Patria.

Palacio de Gobierno

V Palacio de Gobierno, který byl postaven v roce 1892, sídlí výkonné vládní úřady státu Yucatán. Tato pěkná zelená budova se pyšní krásným exteriérem, ale její vnitřek nezůstává pozadu. Na stěnách visí nástěnné malby a olejomalby od místního umělce Fernanda Castra Pacheca, které zobrazují historii poloostrova Yucatán.

Ten, kdo pátrá po těch nejlepších instragramových „spotech“, pak se jistě zaraduje v Parque Santa Lucia, kde stojí známé méridské obří bílé židle. Měří 2, 5 m a někdy je oříšek se na ně vyšplhat.

Obchod, kavárna a hotel/spa Coqui Coqui se nachází v přestavěném koloniálním domě a nabízí originální parfémy z místní parfumérie, lázně a na střeše domu také překrásnou suite, kde můžete přenocovat. Neodjeďte z Méridy, aniž byste si zakoupili jednu z vůní či zde ochutnali ve zdejší kavárně L'Epicerie Coqui Coqui aromatickou čerstvě uvařenou kávu, domácí med, tisanas a čokolády.

Palacio de Gobierno.
Palacio de Gobierno.

Gran Museo del Mundo Maya

Gran Museo del Mundo Maya by vám rozhodně nemělo uniknout, protože ukrývá největší sbírku mayského umění a artefaktů v Méridě. Pro ty návštěvníky, kteří z nějakého důvodu nestihnou prohlídku mayských ruin poblíž Méridy, je to dobrá alternativa, jak se o této fascinující kultuře něco blíže dozvědět.

Návštěva trhu Lucas de Galvez

Pokud si chcete dát pauzu od všech těch skvostných památek a na chvíli zapojit i jiné smysly, například čich, rozhodně se zastavte na trhu Lucas de Galvez, zde seženete krásné a často neobvyklé ovoce, zeleninu a maso a zejména pak neuvěřitelně voňavé květiny. Pokud ale cílíte spíše na materiálno, můžete zde zakoupit i ručně vyráběné oblečení, houpací sítě či přikrývky.

Gran Museo del Mundo Maya.
Gran Museo del Mundo Maya.

Museo Casa Montejo

Vnější část Museo Casa Montejo je sama o sobě uměleckým dílem, dům byl totiž postaven jen několik let po založení města v roce 1542, ač během staletí prošel mnohými stylistickými úpravami. Je to jeden z mála příkladů architektonického stylu zvaného plateresque v Mexiku, který se vyskytuje převážně v Evropě a do Méridy byl přenesen v době španělské nadvlády.

Otevřeno pro veřejnost bylo muzeum v roce 2010. Funguje jako kulturně historický prostor, kde jsou vystaveny dočasné výstavy a různé doplňkové aktivity, jako jsou konference, semináře, prezentace knih a workshopy.

Museo Casa Montejo.
Museo Casa Montejo.

OKOLÍ MÉRIDY

Uxmal

Vedle Chichen Itzá je dalším významným starověkým mayským nalezištěm v Mexiku zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO město Uxmal. Chichen Itzá je nepochybně slavnější z této dvojice, ale mnozí preferují právě Uxmal, je totiž méně přeplněný a můžete zde také na pyramidy vylézt.

Od Méridy se toto místo nachází necelých 90 km.

Uxmal - hřiště Pok Ta Pok.
Uxmal - hřiště Pok Ta Pok.

Dzibilchaltun

Nejbližší mayské ruiny k Méridě, vzdálené jen asi 45 minut, jsou pak ruiny Dzibilchaltun.

Ve srovnání s Chichen Itzá a Uxmalem je to malá lokalita, ale můžete vylézt na mnoho struktur a na místě je pěkné muzeum s četnými kamennými památkami a sochami nalezenými na místě a s kompletní historií Yucatánu. Příjemným bonusem je pak zdejší osvěžující jezírko Xlacah Cenote. Skoro každý v něm po dnu stráveném pod mexickým hřejivým sluncem rád smočí své tělo!

Dzibilchaltun byl původně známý jako Ch'iy Chan Ti'Ho a jeho nejznámější a nejzachovalejší památkou je Chrám sedmi panenek.

Dzibilchaltun.
Dzibilchaltun.

Cenotes

Yucatán je oblastí cenotes, je to vlastně zatopený závrt krasového původu nacházející se ve velmi hlubokých jeskyních. V důsledku eroze se stropy vodou naplněných jeskyní zhroutí a právě tyto otvory pak nazýváme cenotes. Voda v nich je naprosto průzračná, osvěžující a zcela čistá. V některých „jezírkách“ se dá koupat či potápět a tato jezírka se stávají v posledních dekádách velkou turistickou atrakcí.

Většina cenotů v oblasti Méridy se nachází podél prstence kráteru Chicxulub, což je zóna dopadu obrovského asteroidu o průměru až 15 km, který zasáhl místo zhruba před 60 miliony let.

Masivní Chicxulubský kráter měří zhruba 180 km v průměru a 20 km hluboko byl objeven teprve v 70. letech 20. století. Hrana kráteru je oblastí bohatou právě na jezírka cenotes. V džungli kolem Cuzamy jsou tři hlavní cenotes (Chacsinicche, Bolonchoojol, Ucil). Další překrásné cenotes najdeme u od Cuzamy nedalekého města Homún.

Cenote Xlacah.
Cenote Xlacah.

Izamal

Izamal je jedním z mexických Pueblo Mágicos (magické město) a nachází se asi hodinu od Méridy. Celé centrum města je vymalováno hořčicově žlutě. Nikdo však neví jistě, proč tomu tak je, ale jedna z variant uvádí, že je to pocta mayskému bohu Slunce Kinichovi Kakmoovi. Dalším možným vysvětlením je prý zvýraznění města kvůli návštěvě papeže Jana Pavla II., který sem přijel v roce 1993.

Izamal.
Izamal.

FAUNA A FLORA MÉRIDY

Obecně je fauna Yucatánu velice pestrá a najdeme zde široké spektrum savců, ptáků, plazů i mořských živočichů. Setkat prakticky kdekoli na tomto poloostrově se můžete třeba s jaguárem, pumou, vačicí, dikobrazem, pásovcem či tapírem. Domov na severu Yucatánu, kde se nachází právě Merida, našly mj. významné kolonie plameňáků. Ty lze pozorovat nejlépe v rezervacích Río Lagartos či Celestún.

TIP: Co (si) z Méridy dovézt jako suvenýr?

Na to je těžká odpověď, protože možností existuje mnoho a vy nebudete vědět, co koupit dříve. Na výběr máte třeba ručně vyráběné houpací sítě, tradiční oděv huipil, místní mayský med, habanero salsu nebo čokoládu.

PODNEBÍ

Podnebí města je teplé a mírně vlhké. Průměrná denní teplota stoupá přes 30°C, zároveň je zde období dešťů od června do srpna.

Hlavní palác.
Hlavní palác.

CO V MÉRIDĚ OCHUTNAT

Panuchos

Tato mexická specialita jistě potěší chuťové buňky milovníků černých fazolí. Smažená tortilla je plněná fazolemi a poté doplněna trhaným kuřecím či krůtím masem, zelím, nakrájenou červenou cibulí, avokádem a nakládanými jalapeños.

Cochinita Pibil

Cochinita (v překladu sele) Pibil je tradiční mayské pečené vepřové maso z poloostrova Yucatán. Příprava tradiční cochinity zahrnuje marinování masa v silně kyselé citrusové šťávě a achiote a pak jeho pomalé pečení. O tomto pokrmu se říká, že je návykové a také že je tím nejlepším, co v mexických kuchařkách najdeme.

Papadzules

Jedná se o tradiční pokrm poloostrova Yucatán v naprosto minimalistickém pojetí. Hlavní ingredience jsou totiž pouze dvě, a to natvrdo vařená vejce a dýňová semínka. Papadzules jsou zkrátka kukuřičné tortilly máčené v omáčce z dýňových semínek, plněné natvrdo vařenými vejci a přelité rajčatovou a chilli salsou.

Sopa de Lima

Sopa de Lima je výrazná kuřecí polévka ochucená chilli habanero, skořicí, hřebíčkem, avokádem a limetkami. Jedná se o typický recept poloostrova Yucatán. Bývá ozdobena osmaženými křupavými kousky tortilly. Její chuť je v místním podnebí velice osvěžující!

TIP: Pro skvělý zážitek zkuste večeři na střeše v Picheta v centru města! Zde ochutnáte pravou yucatánskou kuchyni na té nejvyšší úrovni. Rezervace se dá provést i online!

K dispozici je gurmánům také Mercado 60, jídelna s 18 restauracemi!

Cochinita Pibil.
Cochinita Pibil.

CO V MÉRIDĚ NEVYNECHAT

BiciRuta

BiciRuta znamená „cyklotrasa“ a je to místní cyklistická jízda v Méridě, která se koná v neděli ráno podél Paseo Montejo, přibližně od 8:00 do 12:00, kdy je zóna zcela uzavřena pro ostatní dopravu. Je to jedna z absolutně nejoblíbenějších věcí v Méridě, a to jak pro návštěvníky, tak pro stálé méridské rezidenty. Je to možnost nejen si zasportovat a umožnit tak žaludku, aby se řádně naladil na bohatý nedělní mexický oběd, ale také je to příležitost k setkání s rodinou či přáteli. Kulisy tomu všemu dělají historické památky Méridy a místní zelená alej.

Videomapping

Každý pátek večer po setmění je na fasádě katedrály v Méridě k vidění působivý videomapping.

Mérida – město festivalů

Mérida hostí každoročně několik desítek festivalů a těch nejrůznějších oslav. Člověk v podstatě nemá šanci večer v ulicích nenarazit na nějaké představení nebo větší či menší show.

V lednu se v Méridě koná Mérida Fest, který začíná nádherným ohňostrojem z Plaza Grande a trvá celé tři týdny. Je to vlastně neutuchající party k výročí založení města. Sjedou se sem hudební a taneční skupiny, umělci mezinárodního formátu, akce se koná na různých místech po celém městě. V březnu je zde také veselo, a to především díky karnevalu – Carnaval, jehož barevné průvody a zábava rozproudí krev v žilách snad všem přihlížejícím. Vrcholem celého karnevalu je pak úterní závěrečný průvod a „květinová bitva“ - Desfile de la Batalla de las Flores.

V dubnu se zde slaví velmi významně – ostatně jako v celém Mexiku - Velikonoce (dáno silným náboženským založením většiny obyvatel jsou tyto svátky opravdu prožívány, na ulicích jsou k vidění průvody s kříži apod.).

A v listopadu si určitě nenechte ujít méridský Día de los Muertos, neboli Den Mrtvých. Dalo by se říci, že kdo v Mexiku – ať v Méridě či kdekoli jinde – nezažil tento svátek, jakoby tu ani nebyl.

Zažijte hru tlachtli

Sobotní večer patří na hlavním náměstí – Zócolo – tradiční kratochvíli starých Mayů, hře tlachtli či pok – a – tok. Ta více než zábavou byla náboženským rituálem. Hra spočívá v prohození míče speciální obručí a dnes již nekončí tragicky jako o staletí dříve, kdy byli hráči často po skončení hry obětováni bohům.

Tato utkání se v Méridě těší velké oblíbenosti, u místních i u turistů, proto se v případě zájmu dostavte na místo o něco dříve, ať ještě „ulovíte“ nějaké dobré místo.

Mérida – město festivalů.
Mérida – město festivalů.

DOPORUČENÍ

Hotel: Delfina Boutique Hotel na Paseo de Montejo, cena pro 2 osoby cca 4000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Méridy lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 20 000 Kč například s United Airlines. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Méridou přímé spojení, proto počítejte se dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je - 7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.


Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole