Mexiko uvopdni fotka

Nejkrásnější místa Mexika - průvodce, tipy, zajímavosti a informace

„Všichni už jsou v Mexiku, Buenos Dias, já taky jdu...“. Kdo by neznal píseň od Michala Tučného...a kdo by se nechtěl podívat do Mexika. Je to země mnoha tváří, což se kvůli její velikosti a rozlišným geografickým aspektům nelze ani divit. Některé její části a symboly jsou notoricky známé, kdo by neznal Cancún a obecně karibské pobřeží, mayské a aztécké památky a celosvětově proslulou mexickou kuchyni. Ale pouze „fajnšmekři“ mezi cestovateli znají zdejší nejmenší sopku na světě, modrý dům Fridy Kahlo, trajektorii migrace obřích motýlů monarchů či Ostrov panenek, který je jako vystřižený z hororového filmu. A věděli jste, že v hlavním městě mají jednu z hlavních ulic pojmenovanou po prvním československém prezidentovi? A že jste ještě nikdy neochutnali čokoládové „větry jeptišky“? Pak máte v Mexiku co dohánět.

Autor: Petra Špačková

12.01.2023

Čti více
Ruiny v Palenque.
Ruiny v Palenque.

MEXIKO

Mexiko (plným názvem Spojené státy mexické, španělsky Estados Unidos Mexicanos) je státem v Severní Americe, avšak kulturně spadá pod označení Latinská Amerika. Skládá se z 32 států, resp. z 31 států a samostatného distriktu Ciudad de México. Na severu hraničí se Spojenými státy, na jihu s Guatemalou a Belize. Na západě jsou břehy Mexika omývány Pacifikem, východní pobřeží je tvořeno Mexickým zálivem a na jihovýchod šplouchají vlny Karibského moře.

Mexiko má rozlohu 1 972 550 km² a na jeho území žije přibližně 128 milionů obyvatel. Patří tedy k nejlidnatějším zemím světa a je největším španělsky mluvícím státem.

Hlavním městem je Ciudad de México, mezi další významná města patří například Monterrey, Guadalajara, Puebla, Tijuana, Querétaro či Mérida.

Dějiny Mexika byly ovlivněny mnohými kulturami, zejména indiánskou a evropskou. Velký vliv zde měla civilizace aztécká a mayská, dále pak během koloniální éry dominoval vliv Španělska. To ovládalo Mexiko od 16. století do roku 1821, kdy byla vyhlášena mexická nezávislost. Nicméně Mexičané si bojů o udržení své svobody užili ještě dost, museli čelit francouzské intervenci a následné krátké vládě habsburského císaře Maxmiliána I., období krutých reforem a diktatury prezidenta Porfiria Díaze (tzv. období porfiriátu, 1876 – 1911) atd. V důsledku porážky ve válce s USA v letech 1846 - 1848 ztratilo Mexiko velkou část svého území (dnešní Utah, Texas, Kalifornie, Arizona, Nové Mexiko či Colorado). Svůj vliv na světové scéně upevnilo Mexiko coby zakládající člen OSN v roce 1945 poté, co stálo během druhé světové války na straně protihitlerovské koalice. Po válce dochází v Mexiku k ekonomickému i sociálnímu rozmachu, od roku 1955 bylo zavedeno volební právo pro ženy. Oproti jiným latinskoamerickým zemím si dokázalo Mexiko udržet stabilitu bez jediného převratu, což bylo v regionu spíše raritou. Od roku 1929 až do roku 2000 zde také vládla jedna strana - Institucionální revoluční strana (PRI).

Pyramidy v Teotihuacanu.
Pyramidy v Teotihuacanu.

Největším ekonomickým partnerem země jsou Spojené státy, s nimi a Kanadou Mexiko vytvořilo v roce 1994 také zónu volného obchodu známou pod zkratkou NAFTA, ale vztahy s USA se často ocitají na bodě mrazu, důvodem je zejména nelegální migrace, obchod s drogami, výstavba příhraniční zdi za vlády prezidenta Trumpa apod. V roce 2000 uzavřel středoamerický gigant rovněž dohodu o volném obchodu s Evropskou unií.

Jisté dávky prestiže se zemi dostalo v roce 1968, kdy zde byly pořádány olympijské hry a poté také v roce 1970 a 1986, kdy Mexiko hostilo mistrovství světa ve fotbale.

Pyramida Tulum z pláže.
Pyramida Tulum z pláže.

ZAJÍMAVOSTI O MEXIKU

Na území Mexika se mluví 69 jazyky, 68 jazyky původních obyvatel a španělštinou.

Mexičané jsou jedním z největších konzumentů Coca Coly.

Mexiko je v rámci Latinské Ameriky nejnavštěvovanější zemí.

Meteorit, který před 65 miliony let vyhubil dinosaury, zasáhl mexický poloostrov Yucatán.

V roce 2010 zařadilo UNESCO mexickou kuchyni na seznam nehmotného světového kulturního dědictví.

Oficiální název státu není Mexiko ale Spojené státy mexické.

Na seznamu světového dědictví UNESCO je zapsáno 35 mexických pozoruhodností.

První tiskařský stroj v Severní Americe byl použit v Mexico City v roce 1539 v Domě první tiskárny v Americe (Casa de la Primera Imprenta de América).

Hlavní vánoční svátek a předávání dárků se koná na Tři krále dne 6. ledna

Universidad Nacional Autónoma de México je nejstarší univerzitou v Severní Americe, byla založena v roce 1551. V rámci obou Amerik je pak na místě druhém, ještě o 12 let starší je univerzita v peruánské Limě.

Na území Mexika se nachází nejmenší sopka světa. Cuexcomate se nachází přímo v centru města Puebla a měří 13 metrů. Tento minivulkán je neaktivní, vytvořil se v roce 1664 po erupci svého „o něco“ většího bratra Popocatépetlu.

O existenci antikoncepčních pilulek se zasloužil i mexický chemik Luis Ernesto Miramontes Cárdenas. V roce 1951 se zasloužil o syntetizaci norethisteronu, jednu ze složek prvních antikoncepcí.

Stát Mexiko dostal své jméno po městě Mexiko. Slovo Mexico pochází z jazyka Nahuatl, kterým mluvili Mexikové neboli Aztékové. Význam slova je jen dohadem, ale pravděpodobně je tvořeno třemi nahuatlskými slovy: „metztli“ čili „měsíc“; „xictli“ čili „pupík“ nebo „střed“; a přípona „-co“ označující „místo“. Úplný překlad by tedy mohl být „v pupíku měsíce“ nebo spíše pak „uprostřed měsíčního jezera“.

TIP: Co (si) z Mexika dovézt jako suvenýr?

Chybu rozhodně neuděláte se sombrérem, tequilou, čokoládou, ručně vyráběnými houpacími sítěmi, tradičním oděvem huipil či habanero salsou.

Džungle v Chiapasu.
Džungle v Chiapasu.

CIUDAD DE MÉXICO

Mexická metropole se nachází v údolí Valle de México na mexické centrální náhorní plošině v nadmořské výšce 2240 metrů. Vystavěna byla na skupině ostrovů na jezeru Texcoco kolem roku 1325 pod názvem Tenochtitlán. V roce 1521 však bylo město během obléhání skoro celé zničeno a následně přestavěno Španěly. V roce 1524 zde pak vyrostla obec známá jako México Tenochtitlán, a od roku 1585 nesla oficiálně název Ciudad de México. To se rychle stalo politickým, administrativním a finančním centrem velké části španělské koloniální říše. Poté, co si Mexiko konečně vydobylo nezávislost, byl zde v roce 1824 vytvořen federální distrikt.

Ciudad de México je jednou z největších aglomerací světa (22 milionů obyvatel) a zároveň městem plným kontrastů. Mísí se zde historické budovy (včetně nejstarší ulice Severní Ameriky) se zcela moderním „downtown“, ve kterém není nouze o do nebe se tyčící mrakodrapy. Stejné je to s obyvateli, většina je zastánci starodávných tradic, mladí je však rádi kombinují s modernějšími prvky a stejný trend lze pozorovat v gastronomii. Mexičané na svou kuchyni nedají dopustit, ne nadarmo je také součástí nehmotného dědictví UNESCO, nicméně v některých luxusních restauracích v centru ji můžeme najít v moderním pojetí. Což jí však na přitažlivosti a zejména pak chuti nijak neubírá! Ale obecně vzato, Mexiko je zemí tradic a má důvod být na ně hrdé. A rádo ji návštěvníkům, co do Mexika zavítají, také ukazuje.

Hlavní město nabízí zážitky pro všechny. Na své si zde přijdou fanoušci umění (Ciudad de México se totiž může chlubit největším počtem muzeí na americkém kontinentě a druhém největším na celém světě), dobrodružné povahy, milovníci přírody a v neposlední řadě jedlíci.

Národní antropologické muzeum v Mexico City.
Národní antropologické muzeum v Mexico City.

Město se může pyšnit nejstarší univerzitou Severní Ameriky, jediným královským hradem na severoamerickém kontinentě (hrad Chapultepec), čtyřmi lokalitami zapsanými na seznamu světového dědictví UNESCO (historické centrum, Xochimilco, UNAM a dům Luise Barragána.), největším parkem Latinské Ameriky (Bosque de Chapultepec) či jednoho z největšího počtu taxíků na světě. Pro Čechy může být také zajímavým faktem, že se zde nachází Avenida Presidente Masaryk!

Místa, která by každý turista měl v Ciudad de México navštívit, jsou:

Museo Nacional de Antropologia

Kdo chce trochu nasát mexické tradice a kulturu, nechť se vydá do Národního muzea antropologie, které se stará o potěchu i edukaci návštěvníků již od roku 1964 a jeho hlavním úkolem je šíření a ochrana mexických tradic, kultury a prezentace těch nejvýznamnějších archeologických a etnografických sbírek v celé zemi.

Chapultepec

Hrad Chapultepec nebo také Castillo de Chapultepec se nachází ve výšce 2 325 m n. M na vrcholu kopce Chapultepec nedaleko centra města. Je jediným královským hradem na severoamerickém kontinentu a po krátký čas byl domovem habsburského císaře Maximiliána I. (1864 – 1867). V letech 1882 až 1934 sloužil jako oficiální sídlo prezidenta.

Bosque de Chapultepec

V podhradí nalezneme velice klidný a rozsáhlý park s malebným jezerem, kde můžete strávit příjemné chvíle odpočinkem od ruchu velkoměsta. Ač centrum není daleko, Chapultepecký park je s ním spojen třídou Paseo de la Reforma, na veškerý ruch velkoměsta se dá zde lehce zapomenout a chvíle strávené zde jsou balzámem na duši. Jedním z lákadel parku je také zdejší zoologická zahrada, která park zdobí již od roku 1924 a zároveň je největší ZOO Mexika. Ale zkrátka nepřijdou ani ti, co před zvířaty preferují spíše rostliny. Bosque de Chapultepec ukrývá ve svém nitru také botanickou zahradu, stejně jako mnohá muzea. Pokud však ve vás dřímá sportovní duch, neopomeňte jízdu na lodičce na zdejším jezeře.

Chapultepec.
Chapultepec.

Basílica de Santa Maria de Guadalupe

Bazilika Santa María de Guadalupe je nejnavštěvovanější katolický chrám na světě, který předčí pouze bazilika svatého Petra ve Vatikánu. Každoročně místo navštíví až 20 milionů poutníků a vy můžete být jedním z nich!

Coyoacán

Coyoacán (v jazyce Nahuatl název znamená „Město kojotů“) je jedna z 16 čtvrtí mexické metropole plná uměleckých galerií, řemeslných trhů, kaváren a známá svým hipsterským duchem. Stává se stále více oblíbenou nejen u turistů, ale zejména jako rezidenční zóna. Žilo zde mnoho významných osobností z umělecké sféry. Asi nejznámější je mexická ikona Frida Kahlo. Pokud jste jejím fanouškem, rozhodně navštivte její muzeum neboli Casa Azul (Modrý dům), kde trávila chvíle se svým manželem a neméně známým umělcem Diego Riverou (známý mexický muralista). Více informací o návštěvě tohoto "modrého muzea"

Basílica de Santa Maria de Guadalupe.
Basílica de Santa Maria de Guadalupe.

Zócalo

Kdo vyhledává celodenní ruch, který neutuchá ani v noci, měl by navštívit Plaza de la Constitución neboli El Zócalo, jak se hlavní náměstí v mexických městech přezdívají. Je to dokonce jedno z největších náměstí na světě!

Museo Mural Diego Rivera

Od roku 1988 se může město pyšnit také muzeem Diega Rivery, slavného mexického muralisty a manžela Fridy Kahlo. Největším lákadlem muzea je jistě jeho mistrovské dílo Sen o nedělním odpoledni v Alameda Central (Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central).

Lucha Libre – Arena Mexico

Ti, kteří se zajímají o wrestling, si jistě najdou cestu do Arena México, kde probíhají zápasy Lucha Libre čili mexického profesionálního wrestlingu. Avšak ti, kdo jsou útlocitní na krev a násilí, měli by tuto podívanou asi vynechat, přestože se jistě jedná o silný zážitek.

Náměstí Zocalo v Mexico City.
Náměstí Zocalo v Mexico City.

Polanco

Kdo se chce v mexické metropoli projít po Avenida Presidente Masaryk neboli třídě prezidenta Masaryka, musí zamířit do čtvrti Polanco. Ulice pojmenovaná po prvním československém prezidentovi je jednou z nejdražších na světě a najdete zde jeden luxusní butik vedle druhého.

Catedral Metropolitana

Metropolitní katedrála Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie neboli Catedral Metropolitana de la Asunción de la Santísima Virgen María a los Cielos je římskokatolická barokní katedrála a významný církevní svatostánek hlavního města. Katedrála se může pyšnit tím, že je největší katedrálou v Latinské Americe a místní obyvatelé jsou na ni právem hrdí.

Torre Latinoamericana

Jedna z nepřehlédnutelných dominant siluety města je místní mrakodrap Torre Latinoamericana, který je nejstarší budovou tohoto typu v zemi a od roku 1956 až do 1984 byl nejvyšší budovou ve městě. Jeho výška je 182 metrů. Nyní drží prvenství už ale Torre Mitikah s výškou 267 metrů.

Metropolitní katedrála v Mexico City.
Metropolitní katedrála v Mexico City.

Xochimilco

Jednu položku na seznamu světového dědictví UNESCO v mexické metropoli tvoří tzv. Xochimilco! Je to typ mexické zábavy pořádané na pestrobarevných lodích. Jde o velice populární turistickou atrakci, která je však plná mexických tradic a stylu života. Jedná se o velice veselou vyjížďku po vodních kanálech čtvrti Xochimilco, které jsou posledními pozůstatky rozsáhlého vodního dopravního systému postaveného Aztéky. Nejenže si užijete skvělou hudbu, ale budete si také během ní moci vychutnat lahodné mexické delikatesy.

Ostrov panenek

Na kanálech Xochimilco můžete zažít kromě radosti a veselí také trochu napětí a strachu. Ostrov panenek (La Isla de las Muñecas) je totiž místem, kde by se dal bez jakýchkoli filmařských úprav točit dokonalý horor. Je však založen na skutečném a velice smutném příběhu, kdy se zde utopila dívka a jeden starý muž žila stále v domnění, že slyší její hlas a ten jej nutí zde věšet stále nové panenky. Ty však postupem času vypadají opravdu hrůzostrašně, nejen jejich kvantitou, ale také vzezřením, některým chybí nohy, některým oko či celá hlava apod. Ostrov panenek je zkrátka opravdu jen pro návštěvníky, kteří mají pro strach uděláno.

Mexické panenky.
Mexické panenky.

Teotihuacán

Nedaleko mexické metropole se nachází významné archeologické naleziště plné dosud nerozluštěných záhad. Pouhých 50 km od Ciudad de México se můžete přenést do dob dávno minulých a nasát něco z atmosféry tohoto mystického místa. V Mexiku jsme zvyklí, že místní ruiny měst dávných civilizací jsou většinou vcelku dobře probádány a návštěvníci tak mohou dostat fundované informace a představy o životě zde. Ne tak však v Teotihuacánu. Byl objeven před zhruba 150 lety a ač výzkumné práce zde probíhají intenzivně, vědci nejsou o mnoho moudřejší než na počátku. Tj. s jistotou stále nevíme, jak město vzniklo, ani kdo jej obýval. Co však víme jistě, je fakt, že roce 1987 bylo místo zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO.

S velkou dávkou pravděpodobnosti se dá říci to, že doba největšího rozmachu města se datuje kolem roku 500 n. l. a že se rozprostíralo asi na rozloze 20 km². Vědci se domnívají, že zde mohlo až 200 000 obyvatel a že ve své době patřilo k největším a nejrozvinutějším osídlením na světě.

Na místě je zřejmý silný vliv náboženství a mystiky. Stejně tak byla pro místní obyvatele důležitá astronomie a veškeré vesmírné procesy.

Hlavními uctívanými božstvy v Teotihuacánu byli Quetzalcóatl (Opeřený had), Tlaloc a Velká bohyně (ženské božstvo). Mezi další patří např. Quetzalpapalotl (Opeřený motýl).

Kromě asi 2000 jednopodlažních obytných budov obsahuje město velká náměstí, chrámy, řeku s kanalizací a paláce duchovenstva. Hlavní budovy jsou propojeny širokou silnicí Calle de los Muertos (Třída mrtvých), jejíž délka je asi 2,4 km. Další atrakcí Teotihuacánu je pak Pyramida Měsíce, Pyramida Slunce či Ciudadela.

Pyramida Měsíce v Teotihuacán.
Pyramida Měsíce v Teotihuacán.

YUCATÁNSKÝ POLOOSTROV

Na východním pobřeží Mexika se rozkládá Yucatánský poloostrov, o který se dělí tři mexické státy – Campeche, Quintana Roo a Yucatán. Svým podnebím a úchvatnými plážemi je jedním z hlavních turistických lákadel Mexika a cílem většiny návštěvníků. Pomyslným centrem oblasti je rozhodně město Cancún, které je zároveň prvním kontaktem pro ty, co zamíří na Yucatán letadlem. Zdejší velké mezinárodní letiště bývá velmi vytížené a protínají se zde turisté z celého světa. Odtud se pak rozprchnou nejčastěji do města Tulum, na nedaleký ostrov Cozumel či zůstávají na pobřeží nedaleko Cancúnu.

Cenotes

Yucatánský poloostrov je také domovem významných jeskynních systémů a přírodních jezírek tzv. cenotes. Na celém poloostrově se jich nalézá až neuvěřitelných 6000! Název je odvozen z mayského slova “dz’onot”, jehož význam je „podzemní dutina obsahující vodu“. Cenote je zatopený závrt krasového původu nacházející se ve velmi hlubokých jeskyních. V důsledku eroze se stropy vodou naplněných jeskyní zhroutí a právě tyto otvory pak nazýváme cenotes. Voda v jezírkách je naprosto průzračná a křišťálově čistá. V některých „jezírkách“ se dá koupat či potápět a tato jezírka se stávají v posledních dekádách vyhledávanou turistickou atrakcí. Kdo by také odolal po horkém dni příjemnému osvěžení v tak krásné vodě. Každopádně Mayové neviděli v cenotes pouze zdroj vody a zmíněného osvěžení, jezírka pro ně byla posvátná, znamenala pro ně vstup do podsvětí Xibalbá čili světa temnoty a domova tajemných bohů.

Na Yucatánu zaplesá také srdce všech (i amatérských) zoologů. Zdejší fauna je velice různorodá a když budete mít štěstí, můžete stanout tváří v tvář tapírovi, nosálovi, chápanům či mravenečníkům, podél pobřeží pak můžete narazit na karety, výjimečně i na kapustňáky!

Jeskyně Caracol Cenotes.
Jeskyně Caracol Cenotes.

Cancún

Název města vznikl z jazyka starých Mayů a v překladu znamená "hadí hnízdo“, ač existuje i verze, která říká, že Ka'an Ku´un je v překladu "žlutý had". Před 50 lety zde žili pouze 3 obyvatelé - pracovníci nedaleké kokosové plantáže, dnes má město obyvatel 300 000 krát více a dá se říci, že je to město, které nikdy nespí. Srdce města tepe v noci minimálně stejně jako přes den a turisté zde najdou široký výběr barů, restaurací a nespočet zážitků. Přes den je město skvělým výchozím bodem pro cesty na moře resp. pod hladinu, zejména k systému mezoamerických bariérových útesů (táhnoucí se podél pobřeží Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu). Tento útesový „kolos“ je druhým největším bariérovým útesem hned po Velkém bariérovém útesu v Austrálii. Koho omrzí podmořský svět a jeho pestrobarevná fauna a flora, může zkusit navštívit zdejší podmořské muzeum! Ne nadarmo je Cancún nejnavštěvovanějším městem Latinské Ameriky!

Pláže v Cancúnu.
Pláže v Cancúnu.

Tulum

Tulum je překrásným městem a klidnější variantou severněji ležícího Cancúnu. Ač ani zde nejsou turisté ochuzeni o překrásné pláže a noční zábavu, život zde tepe přeci jen pomaleji. Velkou atrakcí je možnost pozorování žraloků velrybích, kteří se ve zdejších vodách vyskytují vždy od konce května do září. Je to jedinečná příležitost a životní zážitek! K dobráckým žralokům, kteří se živí planktonem a potápěčů si nevšímají, se dostanete takřka na dosah. Jen pozor, aby vás zprvu neparalyzovala jejich velikost, mohou totiž dosahovat délky až 17 metrů!

Nicméně ti, kterým jsou tito neškodní giganti „málo“, mohou zde zkusit také noční plavání s krokodýly!

Dalším lákadlem obce Tulum a jejího okolí jsou jistě místní ruiny starobylého osídlení. Po Teotihuacánu a Chichen Itzá jsou tyto ruiny třetím nejnavštěvovanějším archeologickým nalezištěm v Mexiku. Původní název místa byl Zama, což znamená „město svítání“. Název Tulum, což znamená v překladu zeď, dostalo město až později. Tulum sloužil ve svých dobách jako mořský přístav, který byl využívaný zejména pro obchod zejména s tyrkysem a nefritem. Kromě toho, že je Tulum jediným mayským městem postaveným na pobřeží, byl také jedním z mála chráněných vápencovou zdí. Nejvýraznější z dochovaných staveb je rozhodně Castillo čili Hrad, který se tyčí na okraji dvanáctimetrového vápencového útesu s překrásným výhledem na Karibik.

Pokud jste fanoušky mayských památek a mayské civilizace obecně, rozhodně si udělejte také výlet do obce Coba, kde se nachází další z mayských nalezišť.

Nedaleko Tulum se nacházejí krásná cenotes, ujistěte se, že jsou na Vašem itineráři zejména: Gran Cenote, Cenote Caracol či Cenote Choo – ha.

Pyramida Tulum.
Pyramida Tulum.

Cozumel

Nedaleko od yucatánského pobřeží se nachází malebný ostrov Cozumel. Nejen, že je rájem pro potápěče a surfaře, ale můžete se zde také zúčastnit světoznámé soutěže Ironman. Nebo jen s tequilou v ruce pozorovat účastníky, to už je na individuální volbě každého. Na ostrově žijí také endemitští živočichové a zdejší mořské hlubiny sem přijel probádat dokonce sám Jacques Cousteau.

Potápěči by zde rozhodně neměli minout oblast El Cielo (Nebe), která je vyhlášená svými typickými „obyvateli“ - velkými červenými hvězdicemi. Fotografie s nimi patří k místnímu „must do“. Mezi další top lokality pro potápění patří Franceska, Palancar nebo třeba Tormentos.

„Pevninskou“ zajímavostí ostrova je jistě stanice mayských včel (melipona beecheii), které nemají žihadlo a pro Maye byly posvátné. Zde se o tomto zajímavém druhu dozvíte veškeré podrobnosti a můžete ochutnat i jejich lahodný zlatavý produkt.

Bílé pláže Cozumelu.
Bílé pláže Cozumelu.

Mérida

Mérida je hlavním městem státu Yucatán a je protiváhou zmiňovaných pobřežních měst. Je zde o poznání méně turistů, ale o poznání více kulturních událostí. Je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí užít Mexiko a jeho kulturu všemi smysly. Ne nadarmo byla v roce 2019 zařazena do Sítě kreativních měst UNESCO!

Dvě slova, která jdou zde skloňována ve všech pádech, jsou jarana – místní tradiční tanec, který se tančí vždy a všude a dále pak henequén – díky jeho výrobě z rostliny agave fourcroydes a obchodu s ním se Mérida stala ve své době jedním z nejbohatších měst světa. Z vláken henequénu se totiž vyráběly lana, pytle či koberce.

Zajímavostí je jistě i fakt, že Mérida byla vyhlášena nejbezpečnějším městem Mexika!

Centrum mexické Méridy.
Centrum mexické Méridy.

MAYSKÁ KULTURA

Pokud jste zapáleni do historie, vaše srdce tluče pro mayskou kulturu a vy byste rádi rozkryli všechna její tajemství, pak jste v Mexiku resp. na Yucatánském poloostrově na správné adrese. Nacházejí se zde světoznámá archeologická naleziště a ruiny po významných městech této jedinečné civilizace. Už jen mayská orientace ve vesmíru a jeho procesech je úchvatná! A musíme zmínit i jedinečné stavební a inženýrské schopnosti. Mayové byli rozhodně kulturou natolik fascinující, že je dobré dozvědět se o ní podrobné informace.

Májská pyramida Coba.
Májská pyramida Coba.

Chichén Itzá

Chichén Itzá je asi nejproslulejší mayskou památkou a také jedním z novodobých sedmi divů světa ustavených v roce 2007, místo bylo také zařazeno od roku 1988 na seznam kulturního dědictví UNESCO. Město bylo vystaveno v architektonickém stylu puuc v průběhu 6. až 10. století n. l. Hlavním symbolem naleziště je bezesporu Kukulkánova pyramida, která dosahuje úctyhodných 30 m. Pyramida Kukulkána se čtvercovým půdorysem (Kukulkán nebo také Quetzalcoatl byl hlavní mayský bůh, měl podobu opeřeného hada) má 91 schodů ze všech světových stran a spolu s platformou na vrcholu jich je celkem 365, což odpovídá počtu dní mayského kalendářního roku (dle kalendáře Haab). Má rovněž 9 platforem, které představují 9 podlaží podsvětí Xibalba. Pomyslnou třešničkou na dortu je zdejší akustika, která je vytvořena tak, aby představovala zvuk zpěvu místního ptáka quetzala (pestrobarevní dlouhoocasí ptáci, kteří žijí v oblasti od Mexika po Bolívii). Quetzalové totiž byli pro Maye posvátní!

Neodmyslitelně k městu resp. jeho ruinám patří také zdejší cenotes, která byla nejen zásobárnou vody, ale Cenote Sagrado bylo místem rituálních obřadů a lidských obětí mayským bohům. Toto jezírko dodnes budí velký respekt, obzvláště, když si představíme, jaké rituály a utrpení nevinných lidí zde probíhaly. Na jeho dně se našli nejen ostatky lidských těl, ale také šperky a zdobné předměty.

Více informací o návštěvě tohoto světoznámého areálu

TIP: Pokud jste při návštěvě Mexika flexibilní, zkuste si naplánovat návštěvu Chichén Itzá na období jarní rovnodennosti, tj. kolem 20. a 21. března či podzimní rovnodennosti, tj. kolem 20. a 21. září. V těchto dnech dopadá sluneční světlo na Zemi přímo na rovníku a délka dne a noci jsou víceméně stejné. Stín zapadajícího Slunce vyvolává dojem, že Kukulkán (opeřený had) se plazí dolů po schodech. Je to tajemný a dechberoucí zážitek.

Kukulkánova pyramida v Chichén Itzá.
Kukulkánova pyramida v Chichén Itzá.

Palenque

Palenque je dalším významným nalezištěm starých Mayů a zároveň turistickou atrakcí nejchudšího mexického státu Chiapas. Tato současná archeologická lokalita byla kdysi slavným městským státem s kulturní i politickou důležitostí. Svého vrcholu dosáhl zejména v období 3. až 8. století.

Od roku 1987 je místo zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 1993 pak bylo prohlášeno mexickou federální vládou za archeologickou památku, od té doby zažívá ze strany státu vysokou míru protekce.

Pro archeology (a samozřejmě nejen je) má Palenque velký význam, byla zde totiž objevena jedinečná rituální maska ze 7. století. Ovšem informace o starobylé civilizaci mohou čerpat také ze zdejších četných hieroglyfů. Zde je vyobrazena/sepsána historie místní civilizace jako na dlani. Z nalezených znaků se můžeme dozvědět o obchodu či válkách apod.

Nejvýznamnějšími stavbami jsou rozhodně Palác a Chrám nápisů. Právě ten byl pak i místem posledního spočinutí významného mayského vládce Kʼinich Janaabʼ Pakala. Zde se také našel onen hieroglyfický text, ze kterého bylo možné načerpat různorodé informace o historii města. Je to jeden z nejdelších textů starých Mayů a mapuje dobu zhruba 200 let tehdejšího života.

Palenque profituje z toho, že je obklopeno deštným pralesem, což mu umožnilo po staletí ochranu a „zakonzervování“, proto se nachází v relativně dobrém stavu.

Pohled na Palenque.
Pohled na Palenque.

PACIFICKÉ POBŘEŽÍ MEXIKA

Na rozdíl od karibského pobřeží, je to pacifické trochu jiného rázu. Svého rozkvětu dosáhlo již v polovině minulého století, v době, kdy východní břehy Mexika ještě nebyly zcela rozvinuté resp. nijak hojně osídlené. Už v 50. letech 20. století se do místních letovisek sjížděla hollywoodská a mexická smetánka, byly zde natáčeny slavné filmy a herecké „stars“ si zde kupovaly vily. Nicméně nyní jakoby se karta trochu obrátila a karibská strana Mexika přivítá ročně turistů o poznání více. Pravděpodobně proto, že se coby nově vzrostlá města dokázala plně adaptovat potřebám turistům, zatímco pacifická část si drží genius loci a atmosféru, kterou zde zažehla právě ona slavná 50. léta.

Pláže v Acapulcu.
Pláže v Acapulcu.

Acapulco

Acapulco je nejstarším mexickým letoviskem a nachází se ve státě Guerrero. Původně to byla destinace určená pouze vyšším vrstvám, bylo to luxusní letovisko pro bohaté a vlivné. Kdo by také neznal oslavnou píseň italské skupiny Ricchi e Poveri „Acapulco“ z roku 1984. Acapulco zkrátka býval pojem! Více do povědomí Evropanů se lokalita dostala také díky francouzskému herci Jean Paul Belmondovi a jeho filmu Muž z Acapulca (1973). Ač paradoxem je, že film nebyl točen v Acapulcu, ale v jiném mexickém letovisku – severněji položeném Puerto Vallarta.

Svou stopu na acapulských pláží zanechali také Frank Sinatra či Brigitte Bardot, kteří si místo zamilovali. Acapulco bylo a je zkrátka symbolem pro bílé písčité pláže, tyrkysovou vodu, bohatý noční život, luxus a nepřeberné množství prázdninových aktivit. Stejně tak zde můžete vyzkoušet kitesurfing či se vyjet potápět dál od pobřeží, kde to pod hladinou „opravdu žije“.

Každopádně pobyt zde dnes již rozhodně není doménou pouze horních společenských vrstev.

Poté, co prozkoumáte veškeré místní pláže (a že jich není zrovna málo), byste rozhodně neměli opomenout zdejší největší atrakci La Quebrada, která vám vyrazí dech. Jsou to skoky do vody z útesů, z nichž dokonce jeden měří necelých 40 metrů. Do vln se zde vrhají již tradičně profesionální potápěči pro potěchu návštěvníků.

Pokud někdo sám touží po zvýšení adrenalinu v krvi, může vyzkoušet Xtasea. Jedná se o extrémní zážitkový park umístěný v zátoce Puerto Marqués, který byl slavnostně otevřen v roce 2017. Hlavní atrakcí parku je nejdelší zipline nad mořem na světě, která vede nad zálivem Puerto Marqués a nabízí vskutku dechberoucí výhled. Rychlost zipline je jako byste jeli po dálnici - necelých 140 km/h.

Skokani v Acapulcu.
Skokani v Acapulcu.

Puerto Vallarta

Puerto Vallarta nebo také jen zkráceně PV je město nacházející se ve státě Jalisco a ležící na pobřeží Tichého oceánu. Rozkládá se se v největším mexickém zálivu Banderas Bay. Název města je odvozen od příjmení právníka a guvernéra státu Jalisco Ignacio Vallarty. Podobně jako Acapulco bylo město vyhlášeným cílem hollywoodské smetánky, a tak asi nikoho nepřekvapí, že si zde svůj dům koupil mj. manželský pár Richard Burton a Elizabeth Taylor. Casa Kimberly, jak se nemovitost jmenovala a stále jmenuje, dnes však slouží jako luxusní hotel. Natočeno zde bylo mnoho filmů, například již zmíněny Muž z Acapulca s Belmondem, dále Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem či Noc s leguánem s Richardem Burtonem.

Město vás dostane nejen překrásnými plážemi a malebnou přímořskou architekturou, ale také blízkostí džungle, která skýtá mnohé zážitky a dobrodružství. Pokud však dáváte přednost vodě, pak věřte, že zde během zimní sezóny můžete absolvovat whale watching tour a kochat se například majestátními keporkaky.

Puerto Vallarta bývá také díky své přátelské atmosféře označováno jako nejlepší turistická destinace LGBT komunity v Latinské Americe.

K atmosféře města přispívají také tradiční hudební skupiny mariachi, na které můžete v přímořských ulicích města běžně narazit.

Pláž v Puerto Vallarta.
Pláž v Puerto Vallarta.

Baja California

Kalifornský poloostrov, na kterém se rozkládají dva státy mexické federace - Baja California a Baja California Sur, je jedním z nejdelších poloostrovů světa (jeho délka je 1247 km) a je místem plným paradoxů. Najdete zde pláže, které ocení obzvláště surfaři, překrásnou, ač drsnou Sonorskou poušť, dále také kartely a narkobarony nechvalně známé město Tijuana (přes hranice přímo sousedí se San Diegem), luxusní letovisko Cabo San Lucas na úplné špičce poloostrova či vinné stezky. „Baja“ má zkrátka čím překvapit. Tím, že přímo sousedí s US státem Kalifornie, je zde mnoho amerických turistů a také expatů, kteří zde oceňují nejen přírodní krásy a skvělou gastronomii, ale také levnější náklady na život.

I milovníkům zvířat má Baja co nabídnout, v období od ledna do dubna je ideálním místem k pozorování velryb. K vidění zde je mj. keporkak, plejtvákovec šedý, plejtvák obrovský, kosatka, vorvaň či plejtvák Brydeův. Stejně tak pro fanoušky světa rostlin má poloostrov něco v záloze. V Santuario de los Cactus nedaleko El Triunfo se totiž můžete seznámit s těmi nejrozmanitějšími druhy kaktusů světa, část z ich tvoří endemité. Věřte, že většina z „chovanců“ této stanice se budou skvěle vyjímat na vašich fotografiích.

Zajímavostí oblasti je fakt, že zde byly nalezeny fosilie dinosaura jménem Labocania anomala, který zde žil před více než 70 miliony let. Ten mohl měřit až 7 metrů a byl vzdáleným příbuzným známého Tyrannosaura.

Obrovské kaktusy v Baja California.
Obrovské kaktusy v Baja California.

MĚSTA V MEXIKU, KTERÁ STOJÍ ZA NÁVŠTĚVU

Morelia

Morelia (cca 800 000 obyvatel) je hlavním městem státu Michoacán a její překrásné historické centrum je od roku 1991 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Díky své zachovalé koloniální architektuře bývá označováno za nejvíce „španělské" město v Mexiku. Je postaveno z růžového vápence a je plné barokních fasád, klášterů, fontán a malebných náměstí. Zkrátka povinná zastávka pro všechny milovníky kultury a architektury.

Morelia v noci.
Morelia v noci.

San Miguel de Allende

Ač město nebývá na klasickém seznamu míst doporučovaných od cestovních kanceláří, mezi fajnšmekry bývá označováno za nejvíce cool město Mexika. Je zde bezpečno, po městě panuje takřka rodinná atmosféra, lidé zde jsou totiž velice přátelští a zvyklí na turisty a spoluobčany jiných národností. Pro svoje příznivé klima, termální prameny a poklidný charakter je město totiž cílem expatů a digitálních nomádů z celého světa. Žije jich zde přes 10 000, tj. více než 1/8 všech obyvatel.

San Miguel de Allende.
San Miguel de Allende.

Guadalajara

Guadalajara je po mexické metropoli druhým největším městem v zemi a je také hlavním městem státu Jalisco. Rozkládá se v nadmořské výšce 1566 m n. m. a pro svou bohatou výzdobu ve zdejších parcích si vysloužilo přezdívku "město růží". Guadalajara se v Mexiku stala synonymem amerického Silicon Valley. Své sídlo zde mají Intel, IBM a Oracle. Od roku 2019 se zde hraje profesionální tenisový turnaj žen Abierto Zapopan v rámci série WTA 125K.

Guadalajara je celoročně doslova nabitá "eventy", konají se zde prakticky neustále nějaké festivaly, koncerty a mezinárodní výstavy.

Katedrála v Guadalajara.
Katedrála v Guadalajara.

Puebla

Toto město ve stejnojmenném mexickém státě si drží několik překvapivých prvenství. Nachází se zde například sopka, která je považována za nejmenší na světě. Cuexcomate se nachází přímo v centru města a měří zhruba 13 metrů. Žádně erupce se však obávat nemusíte, tento maličký minivulkán je neaktivní.

Ve městě najdete také největší kostelní věže v celém Mexiku (výška 70 m). Zdejší katedrála však neohromí jen výškou, ale také svou krásou.

Nicméně asi žádný turista by neměl opustit hranice Puebly, aniž by navštívil knihovnu Biblioteca Palafoxiana. Ta byla založena v roce 1646 a je uznávána organizací UNESCO jako první a nejstarší veřejná knihovna na americkém kontinentu. Najdete zde více než 45 000 knih a rukopisů z období od 15. do 20. století. Rozhodně také zajděte do Callejón de los Sapos, která je jednou z nejzajímavějších a nejfotografovanějších čtvrtí města.

Barevné uličky v Pueble.
Barevné uličky v Pueble.

Chihuahua

Chihuahua se nachází v největším stejnojmenném státě Mexika, který je zároveň místem s neuvěřitelně pestrým přírodním bohatstvím. Jsou zde pouště (Desierto de Chihuahua, kde se nachází mystická Zóna ticha), lesy, významné řeky, hluboká údolí i vysoké hory. Velkým lákadlem je pak kaňon Las Barrancas del Cobre (anglicky Copper Canyon, česky Měděný kaňon).

Hlavní město Chihuahua se nehemží malými psíky, jak by si třeba někdo představoval, ale je plné kulturního vyžití. Nabízí historickou katedrálu, vládní palác, Pancho Villa, překrásné parky (Lerdo, Parque Metropolitano Tres Presas el Rejón) a také jeden ze symbolů města – zdejší akvadukt z 18. století.

Poušť v Chihuahua.
Poušť v Chihuahua.

Santiago de Querétaro

Hlavní město státu Querétaro je plné historie, kultury (té prehispánské i španělské), ale také moderny. Můžete zde obdivovat například známý akvadukt z roku 1738 (dosahuje výšky až 28 m a je součástí světového dědictví UNESCO, které zahrnuje historické centrum města), stejně jako zdejší hi-tech laboratoře čokoládoven Nestlé. Město je také doslova protkáno muzejními budovami. Nenechte si určitě uniknout Museo Regional, MAQRO Museo de Arte či MUCAL Museo del Calendario. Pokud chcete zažít trochu ruchu, skočte si na tepající srdce města Plaza de Armas. A jestliže máte rádi historii, pak vězte, že právě v Querétaru byl popraven jeden ze zástupců rodu Habsburků – císař Maxmilián. Stalo se tak v roce 1867 na zdejším kopci Cerro de Las Campanas.

 Santiago de Querétaro.
Santiago de Querétaro.

PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI MEXIKA

Michoacán

Stát Michoacán zažívá každoročně velkou událost ze zvířecí říše. Stává se totiž cílem migrace velkokřídlých motýlů monarchů stěhovavých (Danaus plexippus). Začátkem listopadu začíná nad oblastí pomalu černat obloha. Během zimy jich sem totiž z Kanady a Spojených států migruje zhruba 20 milionů kusů. Jejich vytyčenou destinací, které předchází cesta dlouhá i 3000 kilometrů, je horská rezervace El Rosario. Když jsou pak všichni motýli na místě, zabírají velkou část lesa a stromy - zejména jedle - jsou jimi doslova obsypány. Větve se často pod nimi prohýbají až k zemi. Jde opravdu o jedinečnou podívanou. Mají výraznou oranžovou barvu, a tak les z dálky "světélkuje". Monarchové jsou jediný druhem motýla, který takovou cestu dokáže absolvovat, což je, vezmeme – li v potaz droboučké motýlí tělo, opravdu nepředstavitelné. Záhadou je pak i fakt, jak se každoročně na toto konkrétní místo v Mexiku dostávají nové a nové generace monarchů. Vědci dlouho nedokázali vysvětlit, jak se může motýl na této cestě orientovat a co je základem jeho navigace. Odpovědí jsou proteiny pohlcující světlo - kryptochromy.

Tyto krásné a odolné jedince lze pozorovat při speciálních výstavách v pražské botanické zahradě ve skleníku Fata Morgana.

Migrace velkokřídlých motýlů monarchů stěhovavých.
Migrace velkokřídlých motýlů monarchů stěhovavých.

Popocatépetl

Popocatépetl nebo zkráceně jen El Popo či Don Goyo je stratovulkán v centrálním Mexiku zhruba 70 km jihovýchodně od Ciudad de México, na hranicích států Puebla, México a Morelos. Je asi nejznámější sopkou Střední Ameriky a jeho název bývá často využíván coby jazykolam.

Stáří sopky bývá odhadováno na 730 000 let. Vulkán se tyčí do výšky 5426 metrů a drží tak druhou příčku na seznamu nejvyšších bodů Mexika (1. místo patří Pico de Orizaba, 5610 m). Nicméně chroničtí zdolavači vrcholů zde mají smůlu, od 90. let zde platí zákaz výstupu na El Popo. Důvodem je jeho vulkanická aktivita a tím pádem nebezpečí pro příchozí návštěvníky. Poprvé byl vrchol zdolán v roce 1520 Diegem de Ordazem.

Turisticky přátelštější je pak nedaleký Iztaccíhuatl (5230 m), který se dá i pokořit výšlapem. S Iztaccíhuatlem je Popocatepetl spojen sedlem Paso de Cortéz. Obě hory jsou součástí parku Parque Nacional Izta-Popo Zoquiapan, který byla založen v roce 1935.

Pokud preferujete historii a kulturu před tímto přírodním gigantem, na svazích sopky se nacházejí kláštery ze 16. století, které byly v roce 1994 zapsány na seznam UNESCO.

Popocatpetl bývá také často zmiňován v knihách či filmech. Za všechny lze uvést například román Malcolma Lowryho z roku 1947 Under the Volcano, stejně jako v adaptaci amerického dramatu z roku 1984 v režii Johna Hustona. V roce 1966 uvedli Warner Brothers Snow Excuse, který je také zasazen do této lokace.

Sopka Popocatépetl.
Sopka Popocatépetl.

Měděný kaňon (Las Barrancas del Cobre)

Přírodní unikát připomínající amerického kolegu Grand Canyon pak na svém území skrývá stát Chihuahua. Jedná se o Měděný kaňon, který je čtyřikrát větší než jeho arizonské dvojče a pro mnohé i krásnější a fotogeničtější. Nachází se v pohoří Sierra Madre (konkrétně v oblasti Sierra Tarahumara) a pokrývá 65 000 km². Kaňon je tvořen soustavou šesti kaňonů tvořících tuto úchvatnou přírodní památku. Dechberoucí prohlubně byly utvořeny šesti řekami, které se slévají do Río Fuerte a ústí do Kalifornského zálivu.

Dle názvu by bylo asi snadné domnívat se, že kaňon má co do činění se zásobami mědi, nicméně toto označení si vysloužil podle barvy lišejníků na stěnách údolí, které mají odstín připomínající právě měď.

Las Barrancas del Cobre.
Las Barrancas del Cobre.

MEXICKÉ PODNEBÍ

Mexiko je velká země, a proto podnebí závisí vždy na poloze konkrétního místa. Najdeme zde pás tropický a subtropický a obecně se dá říci, že vyjma vysokých nadmořských výšek je podnebí teplé, v období od května do září i vlhké, zimy bývají naopak suššího rázu. Sníh je vyjma horských pásem v Mexiku vzácností. Jistým problémem spojeným s klimatem je pak výskyt hurikánů, které se mohou doputovat každoročně během měsíců července až října. Bohužel nejeden již o své ničivé síle Mexičany přesvědčil. Za všechny můžeme jmenovat například Wilmu, která Mexiko pustošila v roce 2005.

Las Coloradas v Mexiku.
Las Coloradas v Mexiku.

CO V MEXIKU OCHUTNAT

Mexická kuchyně je celosvětově vyhlášená a velice populární. Je považována za zdravou a sytou! Častými ingrediencemi bývá kukuřice, chilli papričky, různé koření a také maso. Ne nadarmo byla tradiční mexická kuchyně v listopadu 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO. Příprava jídla a jeho konzumace je pro Mexičany svátkem a u stolu se rozhodně nespěchá.

Mezi pokrmy, bez jejichž ochutnání byste rozhodně Mexiko neměli opustit, patří mj.:

Ceviche

Ceviche je tradiční mexický pokrm z ryb, který je populární zejména v přímořských oblastech Jižní a Střední Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa (nejčastěji žralok či tuňák), které se nakrájí na malé kousky a marinuje se v citronové nebo limetkové šťávě a pak se smíchá s nakrájenou cibulí, chilli papričkami a dalšími ingrediencemi a lahodný osvěžující pokrm je na světě!

Mexické ceviche.
Mexické ceviche.

Cochinita Pibil

Cochinita pibil je tradiční mayské pečené vepřové maso (ze selete) z poloostrova Yucatán. Příprava tradiční cochinity zahrnuje marinování masa v silně kyselé citrusové šťávě a pak jeho pomalé pečení. Pokud máte rádi masové pokrmy, cochinitu si zamilujete!

Camotes

Tento tradiční pokrm ze sladkých brambor se podává horký s kondenzovaným mlékem a jahodovou marmeládou. Je to jedna z nejstarších tradic pouličního jídla v Mexiku, které jen málokdy odolá. Prodáván bývá prodejci s typickými pískajícími vozíky, ve kterých je funkční „pec“, a tak si můžete být jisti čerstvostí vašich „cemotes“. Toto street food je nejčastěji k vidění v Ciudad de México.

Churros

Další sladkou alternativou, která je rozšířená také ve Španělsku a Evropanům tak poněkud známější, je pak churros a neodmyslitelně k nim patřící horká čokoláda. Churros jsou tvarované válečky těsta dochucené cukrem a skořicí, které jsou na povrchu křupavé a vevnitř lahodně měkké.

Mole Poblano

Mole není pokrm sám o sobě, ale jedná se o velmi hustou, tmavě hnědou až černou výraznou omáčku, z dálky připomínající tekutou čokoládu. Ta je také jednou z hlavních ingrediencí, doplňují ji pak rovněž rajčata a mnoho druhů koření. Mole existuje vícero druhů a každý region má svou vlastní variantu. Každopádně to „pravé“ tradiční mole má svůj původ ve státě Puebla. Mole bývá podáváno nejčastěji k různým druhům masa a tortillám.

Chapulines

Pro odvážnější gurmány jsou v Mexiku k dispozici luční kobylky z rodu Sphenarium, které zde jsou v mnoha státech běžně konzumované. Kobylky jsou smažené na pánvi a většinou dochucené citronovou šťávou, česnekem či chilli.

Luční kobylky Chapulines.
Luční kobylky Chapulines.

Pálenka Sotol

V Evropě méně známý a rozšířený destilát sotol se vyrábí z rostliny Dasylirion wheeleri, která roste v pouštích státu Chihuahua. Tím, že si pálenka ještě nevybudovala mimo svoji domovinu renomé, využijte příležitost k jejímu ochutnání právě na mexické půdě.

Mezcal

Nápoj vyráběný z rostliny agave ze státu Oaxaca, od tequily se liší mj. jiným druhem agave, ze kterého je vyráběn a i odlišným postupem během produkce.

Nápoje jako tequila či klasické mexické pivo značky Corony jistě není nutné ani zdůrazňovat, ty patří na seznam každého cestovatele stůj co stůj.

FAUNA A FLORA MEXIKA

Fauna a flora jsou v Mexiku zastoupeny opravdu různorodě. Najdeme zde velké množství druhů živočichů i rostlin, část z nich tvoří dokonce endemité. Ze zástupců živočišné říše se zde můžete setkat například s nosály, mravenečníky, tapíry, vřešťany, plameňáky, krokodýli, želvami, velrybami či žraloky. Mezi méně známé patří pak třeba kynkažu či fret malý. Bohužel je Mexiko zemí zaslíbenou také pro plazy, hady zde najdeme neškodné, ale stejně tak i ty jedovaté, proto se vyplatí mít se na pozoru, zejména při procházce pralesem či naopak na rozehřáté poušti.

Bylo by naivní domnívat se, že Mexiko je symbolem pouze pro kaktusy. Ač je jich zde zastoupeno vrchovatě, najdeme zde také mnoho vzácných dřevin (borovice, mahagony, cedry...), které zde mohou dosahovat výšky několika desítek metrů, ale zrovna tak i vonné a barevné květiny. Známou a pro mexickou ekonomiku významnou rostlinou je pak také agave, ze kterého se vyrábí vývozní artikly jako tequila či mezcal. Velice zajímavým endemitem je „sci - fi“ strom boojum, která se vyskytuje prakticky jen na poloostrově Baja California.

Národním stromem Mexika je tisovec Montezumův.

odmořský ráj v mexickém Karibiku.
odmořský ráj v mexickém Karibiku.

ČEHO SE V MEXIKU ZÚČASTNIT

Carnival (únor, březen)

Ač je karneval spojován především s Brazílií, věřte, že v Mexiku se neslaví o nic méně. Jsou to dny, kdy slaví celá země a ulice ve všech obcích jsou plné veselí, gastronomických „orgií“, hudby, tance a pestrobarevných oděvů. Velmi výrazně je karneval slaven například ve městě Veracruz či Mazatlán. Často se jedná o největší událost roku, na kterou se všichni pečlivě připravují. Výsledek pak stojí za to!

Semana Santa (březen, duben)

Svatý týden je důležitou náboženskou událostí před začátkem Velikonoc, která začíná na Květnou neděli. Po celé zemi se slaví příchod významného religiózního svátku a připomínají se významné biblické události. V ulicích jsou k vidění četná procesí.

Mexický karneval.
Mexický karneval.

Cinco de Mayo (květen)

Cinco de Mayo je mexický národní svátek, který připomíná výročí bitvy u Puebly, v níž 5. května 1862 mexická armáda vedená generálem Ignaciem Zaragozou zvítězila nad francouzskou armádou vedenou Napoleonem III. Svátek je v dnešním podání oslavou národní hrdosti a tradic, nechybí skvělé jídlo, tance, hudba a barevné kostýmy. Asi nejvíce je tento den slaven v Pueble.

Nicméně lidé často zaměňují tento den s mexickým dnem nezávislosti, ten je však až 16. září (Día de la Independencia).

Día de los Muertos (listopad)

Asi nejznámější mexický svátek je oslavou života a vzpomínek na mrtvé. Jedná se o křesťanský svátek, který se slaví v celé zemi a rovněž v zemích, kde jsou Mexičané početně zastoupeni. Kdo by si však myslel, že se jedná o dny smutku a truchlení, je na omylu. První listopadové dny jsou plné radosti, masek, jídla a světelných efektů. Asi nejznámějším symbolem spjatým s Dnem mrtvých je lebka La Catrina, kterou ztvárnil mexický ilustrátor a karikaturista José Guadalupe Posada.

Día de los Muertos .
Día de los Muertos .

DOPORUČENÍ OHLEDNĚ MEXIKA:

Letenky: dostat se do Mexika lze mnoha leteckými společnostmi, záleží vždy na konkrétním městě. Nicméně letenky do větších měst se pohybují od 15 000 Kč například s British Airways či Iberia. Časový posun oproti České republice je - 6 až - 9 hodin, opět záleží na konkrétní lokalitě.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.


Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole