Motýl monarcha v \mexiku.

Michoacán: Tisíce motýlů, Chongos zamoranos a jezero Cuitzeo

Každou zimu se Michoacán stává dočasným domovem pro tisíce obřích motýlů monarchů stěhovavých. Srdce milovníků pestrobarevného okřídleného hmyzu jistě zaplesá, protože spatřit jednoho monarchu, který může mít rozpětí křídel až 10 cm, je velký zážitek. Natož pak, když jsou všude kolem! Nicméně motýli nejsou jediným lákadlem Michoacánu. Tento stát Mexika nadchne také pestrou gastronomickou scénou a stejně tak zde velice bujaře slaveným svátkem Dia de los Muertos. Pokud i to vás nechává chladnými, pak výlet k jedné z nejmladších sopek světa Paricutín už zcela jistě ne!

Autor: Petra Špačková

26.10.2022

Čti více
Morelia v noci.
Morelia v noci.

MODERNÍ HISTORIE MICHOACÁNU

Michoacán de Ocampo (přízvisko „de Ocampo“ je zde na počest někdejšího politika, vědce a právníka mestice Melchora Ocampa) či pouze Michoacán je jeden z 32 států Mexika nacházející se ve středním Mexiku a mající rozlohu 59 864 km². Hraničí s mexickými státy Colima,Jalisco, Guanajuato, Querétaro, México a Guerrero a patří k němu také významné tichomořské pobřeží. Populace státu je necelých 4,5 milionu obyvatel, hlavním a také největším městem je Morelia. Název státu pochází z jazyka nahuatl a znamená místo rybářů. Podnět k tomu dalo pravděpodobně hojné rybaření na jezeře Pátzcuaro.

Michoacán je převážně zemědělským státem. Patří mezi jednoho z největších pěstitelů avokáda, manga, cizrny, limetky, jahod, citronů, nebo papájy. Důležitým zdrojem příjmů je kromě zemědělství také turismus.

Původními obyvateli oblasti byli Purépechové (neboli Taraskanové). Jejich království s hlavním městem Tzintzuntzan sousedilo s říší Aztéků, s nimiž byli znepřáteleni. Aztékové se marně snažili Tarasky si podrobit a jejich území obsadit. V období conquisty byli však Taraskové indiferentní a nepostavili se ani na stranu Španělů ani Aztéků. To se jim však vymstilo a zanedlouho si je Španělé podrobili.

Typická keramika v Michoacán.
Typická keramika v Michoacán.

Michoacán byl vždy politicky a vojensky angažovaný stát. Byl jedním z epicenter mexické války za nezávislost a ostré boje zde probíhaly také během mexické revoluce. V té době ovládal oblast revolucionář a budoucí prezident Francisco Madero (v úřadu v letech 1911 - 1913). Ten úspěšně napomohl svržení diktátora Porfiria Díaze. Rodákem z Michoacánu je i další prezident Lázaro Cárdenas del Río (v úřadu v letech 1934 - 1940), na jehož počest bylo v roce 1970 přístavní město Los Llanitos přejmenováno na Lázaro Cárdenas. Po tomto generálovi je pojmenován mj. veřejný park v pražské čtvrti Bubeneč poblíž Maďarské ulice.

Barevné ulice města Morelia.
Barevné ulice města Morelia.

MORELIA

Hlavním a největším městem je Morelia (cca 800 000 obyvatel) se svým překrásným historickým centrem, které je od roku 1991 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO (Mexiko má na seznamu celkem 34 kulturních památek/dědictví). Díky své zachovalé koloniální architektuře bývá označováno za nejvíce „španělské" město v Mexiku. Je postaveno z růžového vápence a město je plné barokních fasád, klášterů, fontán a malebných náměstí. Bylo založena Španěly na území Taraskánského království v roce 1543 s názvem Valladolid. V roce 1582 Valladolid nahradil Pátzcuaro coby hlavní město Michoacánu. Bylo to vyspělé intelektuální centrum oblasti koloniální epochy, mj. proto, že se zde nacházela kolej San Nicolás de Hidalgo, druhá nejstarší vysoká škola na americkém kontinentě. Škola byla založena původně v Pátzcuaro a přestěhována do Valladolid v roce 1580, v roce 1917 pak byla oficiálně pojmenována jako Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo. Jméno Morelia město získalo až v roce 1828 na počest jednoho z vůdců mexické války za nezávislost José María Morelose.

Dnešní Morelia nabízí kromě historických památek i vše, co si pod pojmem moderní životní styl představit. Je plná kaváren, restaurací, obchodů, nabízí nepřeberně kulturních zážitků a stejně tak i sportovních aktivit. Výhodou pro návštěvníky je, že je město zatím skrytým pokladem Mexika, a tak zde davy turistů nečekejte.

Historické centrum mexického Morelia
Historické centrum mexického Morelia

ZAJÍMAVOSTI

Motýli

stát Michoacán je každoročně svědkem migrace velkokřídlých motýlů monarchů. Během zimy sem migruje z Kanady a Spojených států zhruba 20 milionů zástupců tohoto hmyzu. Jejich cílem, jemuž přechází cesta dlouhá i 3000 kilometrů, (uletí až 120 km denně) je horská rezervace El Rosario. Když jsou pak všichni motýli na místě, zabírají velkou část lesa a stromy – zejména jedle - jsou jimi doslova obsypány. Mají výraznou oranžovou barvu, a tak les z dálky "světélkuje". Jde o unikátní jev, který bývá každoročně přitahován turisty z celého světa. Záběry z motýlí migrace přenáší i mnohé televizní stanice.

migrace velkokřídlých motýlů monarchů.
migrace velkokřídlých motýlů monarchů.

Avokádo

Michoacán je hlavním mexickým pěstitelem avokáda. A jedním z největších světových dodavatelů tohoto lahodného plodu. Hlavní oblastí avokáda je zóna kolem města Uruapan. Tím, jak je v dnešní době avokáda moderní a žádané, je nazýváno také zeleným zlatem. Nechvalně proslulou zajímavostí v avokádovém "businessu" je problém s místním drogovým kartelem, který se chce na pěstitelích přiživit. Centrem střetů je město Tancítaro a věc dospěla tak daleko, že zemědělci a jejich úroda musí mít speciálně vycvičenou ochranku.

Mexické avokádo.
Mexické avokádo.

Morelia Monarcas

po motýlech je zde pojmenován i státní fotbalový klub!

Klub byl založen 4. června 1950 a v současné době hraje v Liga de Expansión MX. Klub hraje své domácí zápasy nastadionu Estadio Morelos. Od roku 1981 do roku 2020 hrál klub v mexické nejvyšší fotbalové lize a vyhrál šampionát Invierno 2000.

V Michoacánu bychom našli i dívčí tým hrající pod "motýlími křídly". Fotbal je velkou součástí mexické tradice již od 19. století. V roce 2026 bude Mexiko spolu s Kanadou a USA jednou z pořadatelských zemí mistrovství světa.

Motýli Morelia.
Motýli Morelia.

CO ROZHODNĚ VIDĚT

Playa Maruata

tato pláž bývá považována za nejhezčí pláž státu Michoacán. Nabízí bělostný písek, průzračné moře a navíc naprosté minimum turistů. Nahuatská vesnička Maruata je klidnou rybářskou osadou a spolu s osadou Colola je jedním z největších hnízdišť karet obrovských tichomořských (červenec až prosinec).

Mexická pláž Maruata.
Mexická pláž Maruata.

Volcán Paricutín (2800 m)

tato sopka se řadí mezi nejmladší vulkány světa. Byla tzv. „spící“, až do roku 1943, kdy zde - uprostřed kukuřičného pole - došlo poprvé k erupci. Místní lidé a vědci tak mohli sledovat celý proces vývoje sopky, což bylo doposud nemožné. Vesnice poblíž sopky San Salvador Paricutín a San Juan-Parangaricutiro byla navždy pohřbeny pod lávou. Jiné osady musely být evakuovány a přemístěny navždy do jiné nedaleké lokality. Po roce měla nová sopka na výšku 336 metrů a v roce 1952 při své poslední erupci narostla sopka na dnešních 424 metrů. Paricutín byla zařazen na seznam sedmi přírodních divů světa.

Volcán Paricutín v  Michoacán v Mexiku .
Volcán Paricutín v Michoacán v Mexiku .

Playa Pichilinguillo

překrásná písčitá pláž s tyrkysovou vodou je jedním ze střežených michoácanských tajemství. Turisté sem zavítají velice vzácně.

Tichomorská pláž Pichilinguillo.
Tichomorská pláž Pichilinguillo.

Cuitzeo

město nacházející se na severu Michoacánu kolem jezera Cuitzeo, jehož zajímavostí je fakt, že je natolik mělké, že mu hrozí až zánik.

Jeho jméno znamená místo nádob s vodou. Současný pravopis se datuje do 16. století. Oblast byla ovlivněna několika kulturami včetně kultur Chupícuaro, Teotihuacán a Tula.

Hlavní hospodářské činnosti obce jsou zemědělství, chov dobytka, obchod a rybolov. Nejběžnější řemeslnou výrobou jsou koše a další předměty vyrobené z různých druhů rostlinných vláken, s použitím rákosu a jiných rostlin z jezera.

Mexické městečko Cuitzeo.
Mexické městečko Cuitzeo.

Tlalpujahua

město na severovýchodě státu Michoacán, bývalé významné hornické centrum. Nacházel se zde totiž důl Dos Estrellas (dvě hvězdy), který byl v první polovině 20. století předním producentem zlata, to přinášelo regionu samozřejmě prosperitu. Důl byl však v roce 1937 částečně zasypán. O necelých 30 let později pak zde těžba skončila. Ti, které zajímá důlní historie, si zde mohou prohlédnout Museo de la Mina las Dos Estrellas. Nyní je město mj. známé výrobou vánočních ozdob.

Hlavní kostel města San Pedro y San Pablo byl postaven v polovině 18. století a původně vyzdoben bohatou barokní výzdobou zvenku i uvnitř.

 
  

Katedrála v Tlalpujahua.
Katedrála v Tlalpujahua.

Lake Pátzcuaro

při návštěvě státu Michoacán by rozhodně nikdo neměl minout ani toto jezero ležící v nadmořské výšce 1920 m. Jeho vodní plocha má na délku 33 km a ve své největší šířce má 50 km. Je to jedno z nejvýše položených jezer na světě. Nemá nijak extrémně velkou hloubku - maximálně jen 11 metrů. Na jezeře najdeme několik ostrůvků, nejvíce turistiky orientovaný a vybavený je pak asi Janitzio. Vyhlášené zde bývají oslavy Día de los Muertos.

Jezero Pátzcuaro státu Michoacán.
Jezero Pátzcuaro státu Michoacán.

Basílica de Nuestra Señora de la Salud v Pátzcuaro

tato katedrála se nachází v centru Pátzcuara a byla založena roku 1540 Vascem de Quirogou. Kostel je vyobrazen také na erbu města. Vasco původně navrhoval vytvořit opravdu obří stavbu složenou z 5 kostelů, ale z nejasného důvodu (mezi nimiž nestabilita při zemětřesení či zákaz z Vatikánu z důvodu konkurence pro Baziliku sv. Petra v Římě) pak projekt nebyl realizován. V útrobách katedrály je hrobka jejího zakladatele Vasca de Quirogy.

Bazilika Panny Marie v Pátzcuaro.
Bazilika Panny Marie v Pátzcuaro.

Zamora de Hidalgo

je třetí největší město státu Michoacán a jedno z jeho ekonomických center. Dostalo jméno od španělských dobyvatelů po jednom z města v provincii Castilla y León. Bylo založeno v 16. století Španěly, kteří byli přitahováni úrodností místních údolí. Od 2. poloviny 19. století zažívá město kulturní a ekonomický rozmach, dokonce zde panovaly separatistické idee s cílem zbavit se závislosti na Ciudad de México. Nejvýraznější památkou města je asi neoklasicistní Catedral de Zamora. Ta pochází z 1. poloviny 19. století a jejím architektem je slavný Eduardo Tresguerras.

Lázaro Cárdenas

je významné přístavní město na jihu Michoacánu pojmenované po tehdejším mexickém prezidentovi (v úřadu v letech 1934 – 1940) – michoacánském rodákovi. Jeho původní název byl Los Llanitos. Nyní má město necelých 180 000 obyvatel a je důležitým dopravním uzlem. Přístav vyváží mj. automobily z mexických montážních závodů na trh Jižní Ameriky a jihovýchodní Asie.

Bosque Cuauhtémoc

největší park Morelie a její zelené plíce, je pojmenován po posledním vládci Aztéků. Má vlastní náměstí a kapli. Je to místo odpočinku, ale stejně tak je vhodný pro aktivní den strávený s rodinou. Nabízí hřiště, cyklostezky a také dvě muzea Museo de Arte Contemporáneo Alfredo Zalce a Museo de Historia Natural.

Katedrála v Zamora de Hidalgo .
Katedrála v Zamora de Hidalgo .

Angangueo

město na východě Michoacánu, které proslulo svou hornickou tradicí datující se od 18. století, kdy zde byly objeveny první zásoby stříbra a zlata. Naleznete zde významný památník hornictví na vyhlídce, která poskytuje panoramatický výhled na celé město. Památník byl postaven na počest horníka a místního rodáka Abrahama Escalante Cedillo. Nicméně Angangueo není známé pouze díky své hornické historii, ale je také vstupní branou do rezervace Reserva de Biosfera de la Mariposa Monarca. V Angangueo se každoročně na přelomu února a března koná motýlí festival.

Městečko Angangueo.
Městečko Angangueo.

Uruapan

Za návštěvu také stojí Uruapan, jedno z nejstarších měst Mexika. Jeho centrum je vystaveno v koloniálním stylu s platereskními a maurskými prvky. Mimo fakt, že tato oblast je jedním z největších pěstitelů avokáda na světě, nachází se zde také úchvatný vodopád La Tzaráracua. Vodopád je tvořen řekou Cupatitzio. K vodopádům vede stezka tvořena necelými 600 kluzkými schody, nicméně cesta sem jistě stojí za to.

Uruapan - jedno z nejstarších měst Mexika.
Uruapan - jedno z nejstarších měst Mexika.

Antiguo Convento Franciscano de Santa Ana v Tzintzuntzanu

bývalý františkánský klášter ze 16. století a vůbec první klášterem založený františkánskými misionáři ve státě Michoacán. V roce 1601 pak byly dokončeny práce na klášterním chrámu zasvěcenému svatému Františku z Assisi. Je jednou ze zastávek na kulturně edukativní cestě známé jako La Routa Don Vasco Quiroga, která spojuje významná michoacánských města a místa bohatá z hlediska kulturního, historického či řemeslného. V budově konventu se nachází také muzeum, které veřejnosti představuje kulturu a historii obyvatel Purépecha.

Bývalý františkánský klášter Santa Ana v Tzintzuntzanu.
Bývalý františkánský klášter Santa Ana v Tzintzuntzanu.

Parque Nacional Barranca del Cupatitzio

národní park (známý také jako národní park Eduarda Ruize) oficiálně prohlášený v roce 1938 v oblasti Uruapanu soustředěný kolem pramenů řeky Cupatitzio. Řeka zde vyvěrá z podzemního pramene a vytváří kolem malou propast. V parku je možné si prohlédnout četné vodopády, potoky, kamenné mosty a schodiště.

Vodopády Parque Nacional Barranca del Cupatitzio Mexiko.
Vodopády Parque Nacional Barranca del Cupatitzio Mexiko.

Reserva de la Biósfera Santuario Mariposa Monarca

jednou z ikon, pro které je Michoacán znám, jsou jistě motýli monarchové a s nimi jejich rezervace na východě státu Michoacán. Je to místo, které přitahuje každoročně nejen turisty, ale také vědce. Motýli monarchové žijící v Kanadě a na severu USA se musí kvůli neschopnosti regulace své vnitřní teploty, vydávají se na cestu na jih – do teplejších oblastí. Ač existují tři tažné koridory monarchů, pro ty žijící mezi Skalnatými horami a Velkými jezery se stává cílem jejich cesty právě Mexiko. Konkrétně se jedná o oblast u městečka Angangueo na rozhraní mexických států Michoacán a Mexico. Často musí urazit až 3000 km za necelý měsíc. Někdy se však nechávají „pouze“ unášet větrem a směr korigovat složením křídel.

Když dosáhnou cíle, tj. zóny označené jako Reserva de la Biósfera Santuario Mariposa Monarca, utváří na místních horských jedlích bohaté kolonie, tj. stromy doslova obsypou svými těly. Odhaduje se, že zde takto přezimuje až 20 milionů jedinců. Ne všichni však přežijí a na konci února se šťastně vrátí domů na sever. Ač je migrace podrobena neustálému výzkumu ze strany vědců, nebyl zatím nikdo schopen s jistotou říci, proč si motýli vybírají právě tuto lokalitu. Existuje více variant, od „exaktnějších“ vědeckých vysvětlení berou v potaz nadmořskou výšku apod., tak po aztéckou možnost, že tím, že motýli přilétají do Mexika krátce po Dni mrtvých, může se jednat o duše padlých bojovníků.

Pokud se v Michoacánu budete nalézat v období od října do března, rozhodně si udělejte výlet do rezrvace Mariposa Monarca, je to životní zážitek.

Motýl monarcha.
Motýl monarcha.

CO NEMINOUT V MORELII

Catedral de Morelia

budova z 18. století (stavba 1660 - 1744) se nachází v centru města a je postavena v barokním stylu a z místního typického růžového vápence. Zajímavostí je, že na její stavbě, která probíhala po desítky let, se podílel rodinný klan de Guedea. Katedrála je symbolem města Morelia, pro svou výšku je takřka odevšad nepřehlédnutelná. Její zajímavostí je fakt, že jako jediná mexická katedrála je obrácena směrem na sever (nikoli na jih). Její vnitřek schovává mj. „poklad“ v podobě překrásných varhan, které sestávají ze 4600 píšťal či hlasů. Každou sobotu zde u katedrály probíhá světelná a zvuková show, světlo pochází jak z LED displeje, tak z barevných ohňostrojů.

Katedrála v Morelia.
Katedrála v Morelia.

Santuario de la Virgen de Guadalupe

Svatyně Panny Marie Guadalupské nebo také chrám San Diego v Morelii pochází z 18. století a jeho fasáda je v barokním stylu. Výrazným prvkem stavby je zejména její interiér, který je bohatě vyzdoben řemeslným mistrem Joaquínem Ortou v roce 1915, převládají zde růžové, červené a zlaté barvy. Stylově odpovídá rokoko-maurskému rázu, najdeme zde i čtyři velké obrazy, které zachycují historické úspěchy františkánských misionářů.

Uvnitř katedrály.
Uvnitř katedrály.

Museo Nacional de la Máscara

toto unikátní muzeum založené v roce 1982 se nachází v části karmelitánského kláštera vybudovaného na konci 18. století a představuje folklór a tradice Michoacánu. Vystaveno je zde zhruba 1300 exponátů, zejména masek a tradičních tanečních kostýmů. Na půdě muzea také probíhají různé přednášky, představení či termínované výstavy. V úterý je vstup zdarma

Museo del Estado de Michoacán

muzeum nabízí pohled do michoacánské kultury zejména ve čtyřech oblastech: 1. Etnologie, 2. Historie, 3. Archeologie a 4. Farmacie a bylinkářství. Kromě zmíněných zde bývají i dočasné výstavy. Muzeum má i vlastní knihovnu a pořádá mnohé kulturní akce a workshopy. Vstup je zdarma..

Národní museum masek.
Národní museum masek.

Mercado de Dulces

trh se sladkostmi všeho druhů rozhodně nesmí žádný návštěvník minout. Morelia je vyhlášeným centrem bonbónů a všelijakých sladkých pochutin a neochutnat zde místní produkci, by byl skoro hřích. V koloniální éře byly cukrovinky vyráběny především v místních klášterech. Dnes je ve městě a okolí mnoho řemeslných výroben a továren. Ve stáncích najde návštěvník všechny možné lokální sladkosti, barvy a vůně se zde jen mísí, ale koupit se tady dají i místní likéry a řemeslné výrobky.

Museo de Dulce

o Morelii se dá říci, že je domova sladkostí. Proto jistě nikoho nepřekvapí, že zde narazíte i na Muzeum sladkostí v centru města. Přijdou si zde na své nejen ti lačnící po historii výroby sladkého v této lokalitě, ale také ty, kterým se při pohledu na bonbóny automaticky sbíhají sliny. Muzeum je doplněno o dobře zásobený obchod a obslouží vás v něm personál v dobových kostýmech.

Museum sladkostí v Morelia.
Museum sladkostí v Morelia.

Centro Cultural Clavijero

je víceoborová instituce s bohatým kulturním programem jako výstavy, festivaly, koncerty, různorodé kurzy, filmové cykly či workshopy. Návštěva centra je zdarma. Budova původně sloužila jako škola řádu „La Compañía de Jesús“ (Tovaryšstvo Ježíšovo), který se do Mexika dostal ke konci 16. století. Stavební práce byly dokončeny v roce 1763 v barokním stylu Tablerado. Více než století fungovalo jako náboženské a edukativní centrum. Během období porfiriátu (konec 19. a začátek 20. století) se stal Vojenskou průmyslovou školou.

Muzeum a rodný dům José María Morelos y Pavón

barokní budova ve městě Morelia, kde se 30. září 1765 narodil hrdina boje za nezávislost Mexika José María Teclo Morelos Pérez y Pavón (či pouze José María Morelos). Budova původem ze 17. století byla ke konci 19. století přestavěna a získala tak svůj současný neoklasicistní styl. V roce 1930 byl dům prohlášen za národní památku a v roce 1965 se z něj oficiálně stalo muzeum. Najdeme zde několik výstavních sálů každý s odlišnou tématikou. Jeden je věnován tomu, jak se z Morelose stal caudillo (politický vůdce), další jeho roli ve válce za nezávislost Mexika apod. K muzeu náleží i knihkupectví, čítárna, audiovizuální místnost a zahrady.

Muzeum a rodný dům José María Morelos y Pavón.
Muzeum a rodný dům José María Morelos y Pavón.

Palacio de Gobierno

tento palác z 2. poloviny 18. století vystavěný v barokním stylu je od roku 1867 sídlem vlády Michoacánu. Předtím budova sloužila jako tridentský seminář. Studovali zde významné osobnosti mexických dějin jako například Mariano Michelena, Juan Jose Martinez de Lejarza, José María Morelos y Pavón či Melchor Ocampo. Turisty zde přitahují především Zalceovy murály (Alfredo Zalce, 1908 – 2003, Pátzcuaro) zachycující výjevy z historie státu Michoacán.

Conservatorio de las Rosas

jedná se o hudební školu, konzervatoř. Nachází se v budově bývalého kláštera a byla založena v roce 1743 jako nejstarší škola tohoto typu na americkém kontinentu. V hudební sféře je škola velmi ceněna, podílí se na organizaci a účastní se mnoha světových festivalů a na její půdě také vznikl úspěšný sbor Los Niños Cantores de Morelia.

Každou neděli se uzavře od 8 hodin do 13 hodin centrum města, aby alespoň na pár hodin patřilo cyklistům, běžcům, skateboardistům. Pro covid byla po dobu 21 měsíců tato aktivita pozastavena. Dnes je již opět v plném proudu. Jedná se o centrální zónu kolem Madero Avenue a Las Tarascas.

TIP: Co (si) z Morelie dovézt jako suvenýr? Barevné keramické lebky či balení ate.

Palác de Gobierno v Morelia.
Palác de Gobierno v Morelia.

FAUNA A FLORA MICHOACÁNU

Michoacán má stejně jako většina mexických států bohatou faunu a floru. Mezi nejčastější živočichy zde patří již zmiňovaný motýl monarcha, fret malý, kojoti, mývali či skunci. V pobřežnch oblastech pak člověk snadno narazí na pelikány či volavky, ve vzácných případech i na karety obecné.

Z rostlin zde převládají jehličnaté a dubové lesy, které jsou ideálním dočasným domovem pro motýly monarchy.

Michoacán drží prim v národním produkci strelicií, zde často označovaných jako Ave del Paraíso ("rajský pták").

Stovky motýlů na stromě.
Stovky motýlů na stromě.

PODNEBÍ MICHOACÁNU

K "nejstudenějším" měsícům zde patří prosinec až únor, nejteplejší dny pak převládají v dubnu, květnu a v červnu. Od května do září je pak nutné počítat s více srážkami. Počasí na pobřeží Pacifiku je pak celoročně příjemnější a vyváženější, oproti tomu v horských oblastech lze výjimečně zažít i sníh a mráz.

Pláž Pichilinguillo.
Pláž Pichilinguillo.

CO V MICHOACÁNU OCHUTNAT

Michoacán bývá často označován za gastronomickou duší Mexika. Na seznamu regionálních specialit toho nabízí opravdu mnoho.

Moreliánské gazpacho

pokud je člověk zvyklý ze Španělska si pod tímto názvem objednat studenou rajčatovou polévku, v Morelii by neuspěl. Zde znamená gazpacho vlastně ovocný salát vhodný k osvěžení při horkých dnech. Jeho hlavními ingrediencemi je ananas, jicama a mango. Gazpacho se podává se sýrem cotija! Zajímavostí je, že jicama (neboli yam bean či také mexický tuřín) je zelenina,je velice lehce stravitelná a má nízkou kalorickou hodnotu.

Paletas

jedná se o nanuky mnoha chutí a barev. Najdete je především ve specializovaných obchodech jménem paleterias. Oblíbenými příchutěmi jsou například mojito, ananas s mátou či dulce de leche.

Mexická loutka na Den smrti.
Mexická loutka na Den smrti.

Pollo Placero

tradiční pokrm z Morelie, kuře s pálivou chilli omáčkou, zeleninou, enchiladas a brambory.

Moreliánské řemeslné pivo

za vyzkoušení rozhodně stojí La Brü ze stejnojmenného pivovaru, Byl založen v roce 2006 a brzy si získal oblibu nejen u místních, ale i u turistů. V nabídce jej má většina restaurací a kaváren v Morelii. Ve znaku má toto pivo tři sudy.

Corundas

jedná se vlastně o trojúhelníkové tamales. Jsou baleny do kukuřičných či banánových listů a podávané se sýrem, smetanou a chilli poblano.

Carnitas

michoacánský pokrm z vepřové maso. Carnitas čili masíčka jsou pomalu pečená tak, aby se na konci zcela rozpadala. Jsou podávána nejčastěji s tortillami, salsou, fazolemi a guacamole.

Uchepos

sladkou tečkou na závěr jsou zde uchepos: sladké tamales. Bývají podávány se zelenou nebo červenou salsou, tvrdým sýrem cotija a zakysanou smetanou.

Chongos zamoranos

dezert původem z města Zamora a recept prý vynalezly jeptišky během koloniální éry. Hlavní ingredience tvoří tvaroh s cukrem a skořice.

Ate

Moreliaské ate lze zakoupit a ochutnat prakticky všude, v supermarketu či na trhu. Jedná se o místní sladkou specialitu z ovoce, která na první pohled může připomínat plátky želé. Ate bylo do Mexika dovezeno ze Španělska, ač původ má na Středním Východě. Obvykle se jí společně se sýrem. V kuchyni jej lze využít samostatně či jako dochucovadlo nebo ozdoby. Je nutričně velmi výživné, má vysoký obsah vlákniny a dodá energii. Na výběr je mnoho příchutí a barev. Bývá používán i jako dekorace na mexický tradiční koláč Rosca de Reyes podávaný na Tři krále.

TIP: Pro výtečné ate můžete zajít například na trh "Mercado de dulces y artesanias" nedaleko katedrály či Plaza de Armas.

Sladký pokrm Ate v Morelia.
Sladký pokrm Ate v Morelia.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Hotel Casino Morelia v centrální zóně města, cena pro 2 osoby se snídaní cca 2000 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Morelie lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 20 000 Kč například s KLM. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Morelií přímé spojení, proto počítejte se dvěma mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je -7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.

San Juan Parangaricutiro pod sopkou alvador Paricutín.
San Juan Parangaricutiro pod sopkou alvador Paricutín.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole