Most pŕes řeku Kwai.

Most přes řeku Kwai v thajské provincii Kanchanaburi

ŽIVOUCÍ MUZEUM DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY

Asi jen málokdo neslyšel nikdy o knize či filmu s názvem Most přes řeku Kwai. Ale ne každý ví, že most je reálnou stavbou, kterou si i dnes lze prohlédnout v thajské provincii jménem Kanchanaburi. Kromě samotného mostu však v okolí můžete spatřit i další úsek nechvalně známé Železnice smrti, muzeum druhé světové války či válečný hřbitov. Obecně se dá říci, že region je protkán reminiscencemi na válku, která ve 40. letech 20. století otřásla prakticky celým světem. Proto, pokud se o toto historické období zajímáte, rozhodně by Kanchanaburi na vašem cestovatelském itineráři nemělo chybět. Nicméně turisté zde mohou objevovat i překrásnou přírodu, lahodnou gastronomii, bohatou kulturu a tradice a v neposlední řadě i pestrou faunu. Víte, že vám zde může nad hlavou proletět například nejmenší netopýr na světě?

Autor: Petra Špačková

13.11.2023

Čti více
Pohled na most pŕes řeku Kwai.
Pohled na most pŕes řeku Kwai.

HISTORIE A POLOHA MOSTU PŘES ŘEKU KWAI

Most přes řeku Kwai najdeme v thajské provincii Kanchanaburi, zhruba 140 km od metropole Bangkoku. Místo proslulo událostmi během druhé světové války a především se pak dostalo do povědomí veřejnosti díky knize a Oscarem oceněného filmu z 50. let 20. století (ten se však v Thajsku nenatáčel, filmové lokace jsou zasazeny na Stí Lanku). Most byl součástí železnice s metrovým rozchodem, kterou zde za války nechali postavit Japonci. Trať si vysloužila název „Železnice smrti“, a to především kvůli extrémnímu množství obětí během její výstavby. Odhady předpokládají až 100 000 mrtvých z řad civilistů i válečných zajatců, a to především z důvodu tristních pracovních podmínek, epidemie cholery a malárie a prakticky nulové lékařské péče. Trasa železnice vedla z Ban Pong v Thajsku do barmského Thanbyuzayat.

Práce na železnici začaly v říjnu 1942 a byly dokončeny o rok později. Linka měla denně přepravovat náklad do Indie, aby podpořila plánovaný japonský útok na tuto zemi. Části mostu, bombardovaného v roce 1944 spojenci, byly zničeny a nyní jsou vystaveny v nedalekém válečném muzeu. Most lze dnes přejít pěšky nebo překonat malým turistickým vláčkem. Světelná a zvuková show, resp. River Kwai Bridge Festival se koná každý rok 28. listopadu jako připomenutí dne, kdy byl most bombardován spojeneckými vojsky.

Většina menších částí mostu jsou originály, zatímco jiné jsou poválečné náhrady. Přestože Železnice smrti již nikdy nedosáhla hranic Barmy, v letech 1949 až 1958 thajské železniční úřady znovu otevřely kratší úsek a vlaky na této trati překračují nechvalně známý most na řece Kwai.

Nicméně dnes není most a celá provincie Kanchanaburi pouze synonymem války a lidského utrpení, ale je skvělou turistickou destinací pro všechny, kteří mají rádi historii, překrásnou přírodu, rozmanitou faunu a v neposlední řadě lahodnou kuchyni. Thajské Kanchanaburi vás jistě nadchne!

Děti skákající do řeky Kwai.
Děti skákající do řeky Kwai.

ZAJÍMAVOSTI MOSTU PŘES ŘEKU KWAI

  • Most byl postaven v roce 1943.
  • Knihu Most pře řeku Kwai napsal francouzský spisovatel Pierre Boulle v roce 1952.
  • Původně se řeka, přes kterou se most budoval, jmenovala Mae Klong.
  • Most je symbolem provincie Kanchanaburi.
  • Řeka Kwai v thajštině: แควน้อย.
  • Most je rovněž známý pod číslem „277“.
  • Délka Železnice smrti byla 415 km.
  • Kanchanaburi je třetí největší thajskou provincií.
  • Nedaleko mostu najdeme Krasae Cave – jeskyni se sochou Buddhy, kam jej chodí místní uctívat a prosit o přízeň.

Most přes řeku Kwai

Pomyslný turistický středobod a ikona celé provincie! Během druhé světové války Japonsko postavilo metrovou železniční trať z Ban Pong v Thajsku do Thanbyuzayat v Barmě. Linka, která je známá rovněž jako Železnice smrti, prochází mj. malebným průsmykem Tří pagod a měří 415 km.

Železniční trať měla denně přepravovat náklad do Indie a její stavba byla provedena za využití válečných zajatců a asijských civilistů a probíhala v nelidských podmínkách. Práce zahájené v říjnu 1942 byly dokončeny za rok. Kvůli obtížnému terénu a praktickému týrání dělníků přišly o život tisíce lidí.

Spojenecké síly bombardovaly železný most v roce 1944. Tři části mostu byly zničeny. Původní části mostu jsou nyní vystaveny ve válečném muzeu. Most přes řeku Kwai se proslavil po celém světě, když se objevil ve filmu a knize. Nicméně filmové lokace nejsou z Kanchanaburi, dokonce se vůbec nenatáčelo v Thajsku, ale na Srí Lance.

Oblast je nyní turistickou destinací. Trať je vyvinuta na chodník s bočními nástupišti. To umožňuje přechod železničního mostu pěšky. Tyto plošiny jsou užitečné jako vyhlídky a pro vyhýbání se vlakům. Přes most jezdí tam a zpět malý turistický vláček.

Každý rok se u příležitosti spojeneckého bombardování 28. listopadu 1944 pořádá River Kwai Bridge Festival. Vrcholem festivalu je velkolepá světelná a zvuková show.

Město Kanchanaburi se nachází 128 km západně od Bangkoku. Pravidelné autobusy jezdí na trase z jižního autobusového terminálu v Bangkoku. Během tříhodinové cesty jsou po celý den k dispozici jak klimatizované, tak neklimatizované autobusy. Z Bangkoku jsou však pro turisty vypravovány i speciální vlaky.

Vlak na mostě přes řeku Kwai.
Vlak na mostě přes řeku Kwai.

Hellfire Pass Museum

Jak již bylo napsáno, Kanchanaburi je synonymem pro místa spojené s druhou světovou válkou. Hellfire Pass je součástí Železnice smrti, která byla za velice krutých podmínek pro všechny dělníky postavena během druhé světové války. Místo lze přeložit jako Průsmyk pekelných ohňů. Název pochází z faktu, že zde během stavby hořely v noci pochodně. V oblasti Hellfire Pass stála železnici v cestě skála, kterou bylo nutné vysekat, a to pouze za pomoci relativně primitivních nástrojů (krumpáče, lopaty...). Průsmyk měří 500 m a byl dokončen za 6 měsíců tvrdých prací, při kterých vyhaslo mnoho lidských životů.

Průsmyk se v současné době již nepoužívá a stal se muzeem, které vystavuje související nástroje a fotografie o této smutné epoše dějin během celosvětového konfliktu mj. s cílem lidem připomenout důležitost míru.

Railway Museum

Toto interaktivní muzeum thajsko – barmské železnice, jehož součástí je i infomační centrum, najdeme nedaleko válečného hřbitova v Kanchanaburi. V centru dění expozice stojí samozřejmě 415 km dlouhá železniční trať mezi Bang Pong v Thajsku a Thanbuyuzayat v Barmě vystavěná za úmorných podmínek během druhé světové války.

Ban Kao National Museum

Návštěva tohoto muzea vám umožní prozkoumat sbírku prehistorických artefaktů a archeologických důkazů nalezených v této oblasti, jako jsou nástroje denní potřeby z doby kamenné a také pohřebiště neolitického muže objevené Dr. Van Heekerenem, holandským zajatcem z druhé světové války.

Válečný hřbitov Kanchanaburi

Tento známý a rozlehlý hřbitov připomíná utrpení válečných zajatců za druhé světové války. Pod japonským velením byli nuceni se za nehumánních podmínek podílet na stavbě thajsko – barmské železnice. Na hřbitově, který se nachází přímo ve městě Kanchanaburi, najdeme necelých 7000 hrobů.

Kanchanaburi

Hlavní město stejnojmenné provincie je domovem pro necelých 30 000 obyvatel. Bylo založeno na konci 18. století králem Rámou I. Je obchodním a administrativním centrem regionu a také výchozím bodem pro všechny zdejší turistické lokality spojené s obdobím druhé světové války.

Hellfire Pass Museum.
Hellfire Pass Museum.

CO NEMINOUT V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI

Wat Tham Khao Pun

Tento jeskynní chrám nedaleko města Kanchanaburi je doslova magickým místem nabitým mystičnem a silným geniem loci. Interiér jeskyně je rozdělen na devět místností, najdeme zde i sochu krále Rámy V., a také místnost, kde znamenitě ukazují historii Kanchanaburi během druhé světové války. Místo bylo během války součástí zajateckého tábora.

Historický park Prasat Muang Singh

Prasat Muang Singh je jedna z nejvýznamnějších historických lokalit v oblasti řeky Kwai. Na jejím území najdeme dochované khmérské stavby a chrámy ze 13. a 14. století. Historický park založený v roce 1987 tak návštěvníkům prezentuje nejzápadnější hraniční základnu starověké Khmerské říše, která byla dosud objevena v Thajsku. Sloužila mj. k obraně říše před invazemi ze západu. Kromě toho, že se jedná o chrám zasvěcený hinduistickému bohu Šivovi, byl také vojenskou pevností.

Hlavní Prasat (věž) stojí přímo naproti bráně. V khmerské chrámové architektuře i v hinduistické mytologii představuje centrální věž vždy střed vesmíru. Je to také místo, kde je uctíván posvátný symbol síly Šivy, lingam.

Park se rozkládá na přibližně 736 000 m² a vy si zde můžete užít virtuální výlet do historie.

Prasat Muang Singh Historical Park.
Prasat Muang Singh Historical Park.

Wat Ban Tham

Tento buddhistický chrám vás okouzlí už samotným vstupem. Do jeskyně, kde je svatostánek umístěn, vede impozantní barevné schodiště a končí v dračích ústech, kterými musíte projít, abyste došli do svého cíle. Tuto překrásnou jeskyni najdeme jižně od města Kanchanaburi.

Wat Tham Phu Wa

Chrám Wat Tham Phu Wa se nachází asi dvacet kilometrů od města Kanchanaburi a je známý svou jeskyní. Před vchodem do jeskyně stojí velká budova s ​​architekturou ovlivněnou khmerským uměním.

Wat Metta Tham Photiyan

Nedaleko Wat Tham Phu Wa je možné navštívit další turistickou atrakci, ač trochu ukrytou. Díky své působivé 12 m vysoké soše Guan Yin Bodhisattvy vyřezávané do teakového dřeva se tento poměrně nedávný chrám stal rychle nejznámějším čínským chrámem v provincii Kanchanaburi. Velikost sochy vás rozhodně ohromí, svatostánek jistě stojí za návštěvu! Najdete jej zhruba 20 km od města Kanchanaburi.

Wat Tham Suea

Chrám Wat Tham Suea (neboli Chrám Tygří jeskyně, v minulosti v jeskyni prý žili tygři) je jedním z nejznámějších a nejkrásnějších chrámů celé provincie Kanchanaburi a je inspirován čínským duchem. Tento chrám se může pyšnit sochou obrovského zlatého Buddhy, viditelného z širého okolí, známého jako „Chin Prathaporn“, který byl postaven v roce 1973. Jeho výška činí úctyhodných 18 m a šířka je 10 m. Každý den sem přichází mnoho místních obyvatel, aby Buddhu uctili. Ke chrámu vede 157 schodů nebo příjemná jízda lanovkou. Z vrcholu jsou překrásné výhledy na okolní krajinu.

Wat Tham Suea.
Wat Tham Suea.

NÁRODNÍ PARKY V OKOLÍ ŘEKY KWAI

Erawan National Park

Největším lákadlem tohoto parku, který byl založen v roce 1976, je rozhodně největší a nejkrásnější vodopád Kanchanaburi, vodopád Erawan, který stéká z řeky Huai Mong Lai z 2100 m vysoké hory. Vodopád je dlouhý 1500 m a má sedm pater neboli úrovní, ve kterých si lze užít osvěžující koupání. Kromě toho si můžete udělat 30 minut dlouhou procházku po naučné stezce Erawan a vychutnat si krásu zdejšího svěže zeleného lesa.

Chaloem Rattanakosin National Park

Tento krásný a kompaktní národní park byl založen v roce 1980. Je to ráj pro milovníky pěší turistiky, bezpočet stezek vás zavede skrz husté lesy k jednotlivým jeskyním (například Tharn Lod Noi Cave) nebo vodopádům. Nejvyšším vrcholem oblasti je bod Kam Paeng ve výšce 1260 m. Bonusem pro návštěvníky parku je jistě i hojná přítomnost opic, zejména gibonů.

Khao Laem National Park

Tento národní park na západě Kanchanaburi byl založen v roce 1981. Jeho dominantou je jezero Khao Laem. Kromě krásných scenérií, kterými se zde můžete kochat, lze v parku podniknout i mnohé vodní radovánky jako rafting, kayaking, canoeing, ale dokonce také caving a pro klidnější povahy je rozhodně skvělou volbou birdwatching. Obecně je park na faunu velice bohatý.

Thong Pha Phum National Park

Tento národní park kromě svých přírodních krás ve svých útrobách ukrývá také centrum odpočinku a relaxace pro tělo a mysl – horké prameny Hin Dad Hot Spring, ty si rozhodně nenechte ujít! Prameny byly objeveny Japonci během druhé světové války a původně se nazývaly Kuimang Hot Spring. Teplota vody v nich se pohybuje v rozmezí 45 – 55 °C.

Khuean Srinagarindra National Park

Pomyslným středobodem tohoto parku je přehrada Srinagarind. Její výstavba probíhala v 70. letech 20. století a jejím hlavním cílem je regulace vody v řece a výroba vodní energie.

Park charakterizují jeskyně, bujná vegetace a také vodopády. Asi nejhezčím z nich je Huai Mae Khamin. Je extrémně fotogenický a jeho křišťálová voda vás jistě ohromí.

Lam Khlong Ngu National Park

Národní park Lam Khlong Ngu byk ustaven v roce 2009 a jeho největším lákadlem jsou zcela jistě zdejší jeskyně jako například Sao Hin Cave, Martin Cave, Nam Tok Cave či Yai Cave. Tamní stalaktity a podzemní vodopády vám jistě vyrazí dech. Ale i na povrchu je na co se dívat, zkuste se vydat například ke kaskádám Nang Kruan či Kli Tee!

Thong Pha Phum National Park.
Thong Pha Phum National Park.

Sai Yok National Park

Sai Yok National Park je mezi turisty velice populární a hojně navštěvovaný. Je známý svými vodopády, jeskyněmi, historickými památkami a vory podél hlavní řeky Khwae Noi. Park pokrývá rozlohu 958 km² v okrese Sai Yok v provincii Kanchanaburi. Kromě zbytků Železnice smrti a vodopádu Sai Yok Lek jsou velkou atrakcí zdejší jeskyně Dao Wadung, Khang Khao a Lawa. Národní park Sai Yok je součástí obrovského souvislého lesního komplexu zvaného Western Forest Complex o rozloze asi 18 730 km², který zahrnuje 19 chráněných míst v Barmě a Thajsku. Nejvyšší horou je Khao Khwae (1327 m).

Divokou zvěř lze pozorovat spíše v odlehlejších částech parku, zajímavostí je pak především zdejší unikát – nejmenší netopýr světa netopýrek thajský, který našel domov ve zdejších vápencových jeskyních.

Strom Giant Monkey Pod Tree

A nyní něco pro dendrology (a nejen je)! Gigantický saman přezdívaný rovněž „dešťový strom“ či „opičí lusk“ je velmi oblíbenou atrakcí a místem pro získání skvělých fotografií. Tento obr, který roste nedaleko Kanchanaburi, měří 20 metrů a jeho stáří je více než 100 let.

Sloní záchranná stanice Elephants World

Tato sloní záchranná stanice je skvělým výletním cílem pro všechny milovníky zvířat, zejména pak chobotnatců. Cílem všech v Elephants World je poskytnutí co nejlepší péče všem zde žijícím zvířatům. Můžete se tady setkat tváří v tvář s více než 30 jedinci. Turisté mohou slonům asistovat při koupeli (ta probíhá často v bahně) nebo je krmit tím nejsladším ovocem. Na výběr je z mnoha typů návštěv/pobytů – od jednoho dopoledne/odpoledne až po 4 týdny. Elephant World leží zhruba půl hodiny jízdy autem od města Kanchanaburi.

TIP: Rozhodně si s sebou vezměte plavky!

Jeskyně Lawa Cave

Všechny turisty s duší speleologa jistě nadchne jeskyně Lawa, kterou najdeme necelých 80 km od mostu přes řeku Kwai. Návštěvníci zde mohou obdivovat překrásné stalaktity a stalagmity. Jeskynní prostory jsou poměrné velké a zdejší atmosféra dýchá historií, a to oprávněně, byly zde totiž nalezeny kosterní pozůstatky člověka staré tisíce let.

Sai Yok National Park.
Sai Yok National Park.

CO ROZHODNĚ V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI ZAŽÍT

Hiking

Celá oblast Kanchanaburi je ideální pro hiking. Provincie nabízí překrásné scenérie protkané historickými a duchovními zastávkami. Jedny z nejhezčích stezek jsou například kolem vodopádů Erawan či na vrchol hory Khao Chang Phueak.

JJ Night Market

Noční trh Kanchanaburi, který se nachází nedaleko vlakového nádraží v Kanchanaburi, je jedním z nejživějších nákupních lokalit celé oblasti. Za zdejší příjemné atmosféry si můžete užít večerní procházku mezi stánky s thajskými pochutinami, ale také zde najdete stánky nabízející oblečení za velice příznivé ceny.

Sai Yok Elephant Camp (Elephant Haven Thailand)

Tato sloní stanice by se mohla zdát doslova rájem pro majestátní chobotnatce. Nejenže je zde o ně s láskou postaráno, ale veškeré aktivity, které by je stresovaly, jsou zakázány (např. projížďka na sloním hřbetu atd.). Sloni – jejichž aktuální počet zde činí 20 jedinců - si mohou užívat svoji svobodu, procházku džunglí či koupel v bahně. Všichni milovníci zvířat by si zde měli udělat povinnou zastávku. Sloní domov najdete zhruba 35 km od města Kanchanaburi.

Bamboo Rafting

Překrásným zážitkem v duchu zdejších tradic je pak projížďka na bambusovém raftu po řece Kwai. Získáte tak jinou perspektivu k pozorování okolí podél břehů. Kdo chce však sám přidat ruku k dílu, resp. k pádlu, může si půjčit například kajak.

TIP: Pokud budete cestovat do Kanchanaburi autem, udělejte si malou zajížďku a vypravte se na plovoucí trh Damnoen Saduak v provincii Ratchaburi, zhruba 100 km od thajské metropole.

CO V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI OCHUTNATCO V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI OCHUTNAT

Bamboo rafting na řece Kwai.
Bamboo rafting na řece Kwai.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI

Na území provincie Kanchanaburi najdeme mnoho živočišných druhů, od těch běžných až po ty méně známé.

Setkat se při troše štěstí (i když, jak se to vezme) lze například s levhartem, gibonem lar, jelenem sambarem, outloněm, netopýrkem thajským, cibetkou, kobrou královskou či krajtou. V provincii našlo domov také mnoho druhů ptáků, za všechny můžeme jmenovat například dvojzoborožce žlutozobé, vousáky zvučnohlasé, frankolíny či lejsky lesní. Pokud jste milovníky ptactva, rozhodně nezapomeňte na dalekohled!

V Kanchanaburi, v národním parku Sai Yok, našel domov také endemický krab Poo rachinee. Provincie se může pyšnit bohatou rozmanitostí jednotlivých biotopů, najdeme zde vysoké horské útesy, zelená údolí a bujnou vegetaci. Listnatý les pokrývá drtivou většinu oblasti džungle a obsahuje několik druhů stromů, četné jsou i bambusové lesy. Kanchanaburi se může pochlubit rozmanitou škálou původních i dovezených květin, kterým se daří ve svých jedinečných klimatických a půdních podmínkách. Jedná se často pestrobarevné velkokvěté rostliny, jako je například tekoma vzpřímená či tabernaemontana divaricata. V Kanchanaburi najdeme také endemita - glycosmis kanburiensis. Z plodin je zde velmi rozšířen například maniok.

PODNEBÍ V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI

Na provincii Kanchanaburi působí převážně klima označované jako tropické vlhké. Stejnojmenné město, které se nachází geograficky v tropech, prochází výraznými změnami klimatických podmínek (vlhkost, srážky), ačkoli obecně vykazuje vysoké teploty po celý rok, teploty většinou dosahují nad 30 °C.

Teplotní výkyvy v průběhu roku jsou malé, nejvyšší teploty se pohybují od 31 °C do maximálně 38 °C a nejnižší teploty většinou kolísají mezi 19 °C a 26 °C. Na druhou stranu jsou změny vlhkosti a srážek patrnější. Procenta vlhkosti se v průběhu roku výrazně mění, nejvyšší je pozorována na 80 %, zatímco v sušších měsících klesá vlhkost na 61 %.

Dešťové srážky, resp. jejich množství se v průběhu roku významně mění, ​​začínají od pouhých 3 mm v lednu a jsou stále častější až do silných lijáků v září, na 221 mm. Během tohoto období prudce narůstají deštivé dny, od jediného dne v lednu až po 18 dní v září.

Vzhledem ke klimatickým podmínkám je tak optimální doba pro návštěvu Kanchanaburi od listopadu do února. Město zažívá v těchto měsících minimální srážky a příjemné teploty. Naopak období od května do října by mohlo být pro návštěvníky náročné kvůli vydatným srážkám a vysoké vlhkosti. Uvedené podmínky proto činí tyto měsíce méně ideálními pro outdoorové aktivity a prohlídky památek.

Netopýrek thajský.
Netopýrek thajský.

PRAKTICKÉ INFORMACE

  • Rychlostní limity v Thajsku jsou následující: ve městě – 60 km/h, mimo město 90 km/h, dálnice 120 km/h.
  • Vzdálenosti mezi městem Kanchanaburi a dalšími zajímavými místy v okolí:
  • Kanchanaburi – Bangkok –140 km
  • Kanchanaburi – letiště (BKK) – 173 km
  • Kanchanaburi – Most přes řeku Kwai – 14 km
  • Kanchanaburi – Erawan National Park – 52 km

Spropitné:

Spropitné není v Thajsku vyžadované či povinné, neexistuje absolutně nutnost dávat komukoli spropitné, ale spropitné za skvělé služby je vždy přijato s povděkem. Personál pokaždé potěší, když jsou hosté spokojeni. Každopádně na rozdíl od některých jiných částí světa nikdy neuvidíte thajského poskytovatele služeb s nataženou rukou, který by čekal na spropitné.

Etiketa:

  • Před vstupem do chrámu zahalte co největší plochu svého těla. Tílka a šortky/minisukně rozhodně nejsou vhodné!
  • Mějte respekt ke královské rodině!
  • Při vstupu do chrámu je také někdy nutné se zout.
  • Projevujte úctu sochám a vyobrazením Buddhy.
  • Nesahejte lidem na hlavu.
  • Chovejte v úctě mnichy.
  • Na nikoho neukazujte, v Thajsku je to velmi neslušné.

CO V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI OCHUTNAT

Thajsko obecně je známé jako ráj pro všechny milovníky jídla. Zdejší aromatické a pestrobarevné chody jsou zkrátka vyhlášené. A není tomu jinak ani v Kanchanaburi. Můžete zde zavítat na trhy (např. Talad Sod), kde se najíte velice ekonomicky, do barů západního stylu nebo do tradičních plovoucích restaurací.

A co byste rozhodně měli ochutnat?

Gaeng Phed Ped Yan

Toto červené curry s kachnou, to vše doplněné o rajčata a ananas, vás určitě nezklame!

Pad Thai

Velmi populární a lahodný thajský pokrm sestává ze smažených rýžových nudlí doplněných například o tofu, kuřecí maso, krevety a zeleninu.

Tom Kha Gai

Pikantní a osvěžující kokosová polévka. Rozhodně vyzkoušejte!

Thong Muan Sot

Tradiční snack z Kanchanaburi! Jedná se o nasládlou rolku, které dodává chuť voňavý kokos. Je konzumována coby svačina či dezert a najdete ji v mnohých zdejších kavárnách. Často najdete pokrm v zeleném provedení, a to z důvodu přidaného pandánu. Jako ozdoba a dochucení se přidávají semínka černého sezamu.

Cha Yen

Tradiční thajský ledový čaj ochucený aromatickým kořením jako například vanilkou, badyánem, hřebíčkem, skořicí či kardamomem.

TIP: Pokud jste vegetarián, pak vězte, že ideální volbou je restaurace On´s Thai Issan Vegetarian Restaurant v Kanchanaburi. Nejen, že si zde pochutnáte, ale můžete tady také absolvovat kurz vaření!

Řeka Kwai.
Řeka Kwai.

CO V OKOLÍ MOSTU PŘES ŘEKU KWAI NEVYNECHAT

River Kwai Bridge Festival

River Kwai Bridge Week Festival se koná v provincii Kanchanaburi každý rok na přelomu listopadu a prosince jako pocta tisícům životů ztracených ve druhé světové válce, resp. během výstavby mostu. Pokud se v regionu budete v době konání festivalu pohybovat, rozhodně neváhejte! Tato událost vás zavede zpět v čase ke stavbě mostu přes řeku Kwai díky velkolepé zvukové a světelné show, divákům je nabídnut pohled do minulosti prostřednictvím scén se simulovanými efekty. Kromě multimediální show se návštěvníci mohou těšit na historické expozice a výstavy, kulturní vystoupení, stánky s místními produkty a lahodnými lokálními pokrmy.

Red Cross Fair

Ve stejnou dobu jako probíhá River Kwai Bridge Festival se na stadionu Klip Bua ve čtvrti Mueang koná veletrh Red Cross Fair. Můžete zde nakupovat místní produkty, ale je zde také spousta zábavy. K vidění, resp. slyšení bývají koncerty, kulturní vystoupení a výstavy vládních organizací a vzdělávacích institucí.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Z9 Resort, Tha Kradan, překrásný hotel, jednotlivé vilky plují na vodě, cena pro 2 osoby včetně snídaně cca 5500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do oblasti mostu pře řeku Kwai, resp. do provincie Kanchanaburi lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 16 000 Kč například s Qatar Airways, Emirates či Turkish Airlines.Finální destinací je v tomto případě většinou mezinárodní letiště v Bangkoku. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním mezipřistáním. Cesta z pražské Ruzyně do Bangkoku trvá v závislosti na délce přestupu zhruba 14 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Thajska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 30 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Provincie Kanchanaburi.
Provincie Kanchanaburi.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole