Death valley.

Národní park Death Valley: Nejextrémnější park USA

Death Valley je nejsušší, nejteplejší a nejníže položený národní park v USA. Extrémní klimatické podmínky v této oblasti však neodrazují od návštěvy – právě naopak. Ročně tak do parku zavítá přes milion turistů, kteří mohou obdivovat rozmanitý a drsný ráz tamější, převážně pouštní krajiny. „Údolí smrti“ má sice zlověstně znějící název, avšak dokáže ukázat i svou vlídnější „tvář“. Kromě hlubokých útesů a písečných dun tak nabídne i bujný lesní porost a rozlehlé louky porostlé divokými rostlinami. 

Chcete poznat jeden z nejrozmanitějších národních parků USA? Potom zavítejte do Death Valley. Tohle místo je učiněným rájem nejen pro fotografy, ale také pro milovníky pěší turistiky, cyklistiky, horolezectví nebo jízdy na koni! Nenechte se ovšem mýlit, že byste byli u těchto aktivit zcela sami. Společnost vám ve velkolepé krajině bude dělat totiž i divoká zvěř – samozřejmě z bezpečné vzdálenosti.

Autor: Iveta Reinisch

16.03.2023

Čti více
Kopce v Death Valley.
Kopce v Death Valley.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ TÚRY V NÁRODNÍM PARKU DEATH VALLEY

Drsně vyhlížející hory tyčící se až do výšky 3 300 m. n. m., hluboké kaňony, písečné duny, solné pláně nebo skrytá údolí nejlépe poznáte, pokud se vydáte na jednu z oblíbených turistických tras. Národní park Death Valley obsáhne téměř 1 600 kilometrů zpevněných cest, díky kterým můžete objevovat divočinu ze všech možných úhlů. Vydejte se tedy za dobrodružstvím bez váhání a zvolte túru, která vám bude nejlépe vyhovovat.

1. BADWATER BASIN SALT FLATS TRAIL

Velmi oblíbenou a nenáročnou stezkou v NP Death Valley je Badwater Basin Salt Flats Trail. Její délka (tam a zpět) činí zhruba 3,1 kilometrů. Trasu pak zdoláte přibližně za půl hodiny. Ideálním obdobím na tuto túru je říjen až březen. Pejskaři by však měli brát na vědomí, že na tuto stezku psí společníci nesmí – vhodná je však pro všechny turisty, tedy i pro vozíčkáře nebo děti. Tato cesta vás zavede k fascinujícím solným pláním, které se rozkládají téměř v naprosté rovině. Tuto nehostinnou krajinu pak skvěle doplňují horská panoramata kolem. Jakmile se ocitnete uprostřed solných plání, pocítíte naprosté nekonečno – podobné místo byste jen stěží hledali jinde na planetě Zemi.

Badwater Basin Salt Flats Trail.
Badwater Basin Salt Flats Trail.

2. MOSAIC CANYON TRAIL

Středně náročnou trasou v Národním parku Death Valley je pak Mosaic Canyon Trail se svými 6,4 kilometry (tam a zpět). Stezku zdoláte přibližně za 2,5 až 3 hodiny. Nejlepším obdobím pro návštěvu je říjen až duben. Psi na tuto túru nesmí. Samotná cesta pak vede skalnatým terénem a ti největší dobrodruzi se dokonce mohou vydat mezi tamější balvany. Vyplatí se ovšem zvýšená opatrnost, některé povrchy totiž mohou klouzat. Nebezpečí vám zde ale bezprostředně nehrozí, chce to jen hledat ty nejpohodlnější úseky. Právě zde natrefíte na velice zajímavé scenérie, jež tu příroda během let vytvořila. Procházet budete do kaňonu nejprve úzkými cestičkami, které se záhy promění v ty široké. Nenechte si ujít tuto dobrodružnou výpravu! Absolvovat ji můžete klidně i s dětmi.

Mosaic Canyon Trail .
Mosaic Canyon Trail .

3. MESQUITE FLAT SAND DUNES TRAIL

Ideálně v období od listopadu do března se vydejte v NP Death Valley na snadnou stezku zvanou Mesquite Flat Sand Dunes Trail, která je dlouhá směrem k nejvyšší písečné duně (tam a zpět) zhruba 3,2 kilometry. Celkově vám zabere tato túra asi 90 minut času. Psi na ni bohužel také nesmí z bezpečnostních důvodů. Jakmile ujdete potřebný kus cesty, čekají na vás úchvatné výhledy do okolí s horskými panoramaty. Zdejší pouštní krajina pokrytá pískem je u turistů velice oblíbená. Duny, které uvidíte, jsou pojmenované po stromech Mesquite – ty se v oblasti hojně vyskytují. Upozornění: pokud se vydáte přímo na písečné duny, počítejte s tím, že nepůjdete po upravených trasách. Proto obezřetně našlapujte – v této krajině je možné natrefit nejen na chřestýše, ale třeba i na nory nočních krys. Dokonalou odměnou za vykonanou túru ovšem budou dramatické stíny na dunách, jež lze spatřit zejména při východu nebo západu slunce.

4. DARWIN FALLS TRAIL

V Národním parku Death Valley spatříte nejen dechberoucí kaňony, solné pláně či písečné duny. Vidět tu totiž můžete dokonce i překrásný vodopád! Za ním se musíte vydat na stezku Darwin Falls Trail, která je považovaná za tu snadnější. Bez problémů ji tedy zvládnou i aktivnější děti (psi na ni nesmí). V nohách budete mít (tam a zpět) asi 3,1 kilometrů. Trasu je pak možné zdolat za hodinu a půl. Než na ale vlastní oči spatříte okouzlující Darwin Falls, proderete se kaňonem Dusty, vystoupáte po skalnatém terénu a minete několik stromů. V cíli si také nezapomeňte udělat fotografii – tamější scenérie je prostě neodolatelná!

Mrtvé stromy na poušti v Death Valley.
Mrtvé stromy na poušti v Death Valley.

5. ZABRISKIE POINT TRAIL

Zabriskie Point je ikonická vyhlídka v Národní parku Death Valley, kterou hojně vyhledávají především zapálení fotografové. Snímky zapadajícího nebo vycházející slunce jsou odtud překrásné. Pokud by vás zajímalo, jak tato vyhlídka přišla ke svému zvláštnímu názvu, máme pro vás odpověď – byla pojmenována na počest muže jménem Christian Brevoort Zabriskie ze společnosti Pacific Coast Borax Company, která v NP Death Valley aktivně působila ve 90. letech 20. století. Stezka k vyhlídce je spíše kratší cestou vhodnou na poklidnou procházku. Od parkoviště u návštěvnického centra Furnace Creek Visitor Center je to k ní asi jen 400 metrů. Nejvýraznějším bodem při výhledu ze Zabriskie Point je pak vrchol Manly Beacon se svými 251 metry a nese název podle jednoho z průkopníků „zlaté horečky“.

TIP pro pěší turisty: Pokud byste chtěli přeci jen absolvovat pěší túru od Zabriskie Point, musíte se vydat na stezku Badlands Loop (zpáteční cesta/smyčka obnáší asi 4 km). Cesta začíná severně od parkoviště u vyhlídky a zavede vás například kolem rokle Gower Gulch.

Zabriskie Point.
Zabriskie Point.

Jak se vybavit na túru v Národním parku Death Valley?

Národní park Death Valley přitahuje svou divokou krásou mnoho zvídavých turistů. Tamější krajina však může být z hlediska počasí velmi nevyzpytatelná, proto je nanejvýš důležité se dobře připravit na kdejakou túru do terénu. Co tedy nutně potřebujete?

· Kvalitní turistická obuv: Než vyrazíte na túru po národním parku, obujte si outdoorovou obuv, která bude mít dostatečnou přilnavost podrážky k povrchu. Důležitá je i pevná opora kotníku, proto volte ideálně kotníkové turistické boty.

· Bavlněné ponožky: Podcenit byste neměli ani kvalitní a pohodlné ponožky ideálně vyrobené z bavlny, aby dobře sály pot. Jedině tak předejdete zejména po dlouhých túrách nepříjemným otlakům, puchýřům a zapařeninám.

· Vhodné oblečení: Svršky volte podle toho, v jakém ročním období se v Death Valley ocitnete. Léto tu bývá velmi horké a suché. Letní teploty nezřídka kdy atakují 40 °C i výše, proto si oblečte volnější sportovní oděv (triko, kraťasy), do batohu si ovšem sbalte i bundu nebo delší kalhoty – zejména tehdy, pakliže plánujete výšlap do večera. V pouštní oblasti se mohou teploty se setměním rapidně snižovat. Zima je v „Údolí smrti“ vcelku příjemná, neboť teploty se pohybují kolem 20 °C. Přizpůsobte tedy svršky aktuální předpovědi a myslete i na zadní vrátka, abyste počasím nebyli překvapeni.

· Sluneční brýle a opalovací krém: Ať už se vydáte do Národního parku Death Valley kdykoliv, je nasnadě vybavit se slunečními brýlemi a opalovacím krémem. Slunce odrážející se od skal, a především pak od písečných dun může být velmi prudké.

· Powerbanka: Nepodceňte ani dostatečné nabití baterie u mobilního telefonu. V případě, že byste se snad ztratili, můžete si aspoň přivolat pomoc. S vybitým telefon nic nenaděláte, čímž se také ohrozíte. Powerbanka vás pojistí. Přibalte si ji do batohu.

· Dalekohled: Nenechte si ujít ty nejkrásnější přírodní scenérie nebo pohledy na divokou zvěř z bezpečné vzdálenosti! S dalekohledem získáte kouzelné výhledy, na které nikdy nezapomenete.

· Kompas nebo GPS: I přesto, že jsou stezky v NP Death Valley značené, můžete se náhle ocitnout na jiné cestě a zabloudit. Pokud tedy umíte pracovat s kompasem, přibalte si jej. Moderním pomocníkem v orientaci je pak i GPS v mobilu.

· Lékárnička s první pomocí: Hodit se může kdykoliv, pohybovat se totiž budete v extrémních podmínkách a v nehostinném terénu. Dezinfekce, náplasti, nůžky a stahovací obinadla jsou žádoucí. Také si nezapomeňte přibalit léky, které užíváte trvale.

Mezi další nutnou výbavu pak určitě patří dostatečné množství vody v PET lahvích/recyklovatelných obalech. S sebou na túru si vezměte raději více vody, než si myslíte, že budete potřebovat. Předejdete tak možné dehydrataci. Do batohu také přidejte denní balíček s trvanlivým jídlem/svačinu – nikdy nevíte, kdy se můžete venku zdržet déle.

Poušt v Death Valley.
Poušt v Death Valley.

Další atrakce v Národním parku Death Valley

Death Valley má rozlohu necelých 8 tisíc kilometrů čtverečních, proto je zde neustále co objevovat. Prostřednictvím stezek se dostanete do okouzlujících míst, na kterých si budete připadat jako v úplně jiném světě či na jiné planetě. Co byste tedy ještě měli vidět, než „Údolí smrti“ opustíte?

Kráter Ubehebe

Při návštěvě NP Death Valley neopomeňte prohlídku přímo nadpozemského sopečného kráteru Ubehebe (název znamená v překladu „Velký koš“), který je hluboký 180 metrů a široký zhruba 800 metrů. Někomu by se možná mohlo zdát, že kráter vzniknul po dopadu meteoritu, ovšem není to tak. Za jeho vznik je totiž odpovědná sopečná exploze par a plynů. A jak se ke kráteru dostat? Velmi snadno – spatřit jej můžete už od parkoviště, které se nachází hned na okraji tohoto přírodního úkazu. Poté můžete absolvovat procházku kolem kráteru, která je tam a zpět dlouhá asi 2,4 km. Bezpečnostní upozornění: Během cesty se musíte držet skutečně na upravené stezce, neboť okraje kráteru jsou nestabilní a tím také nebezpečné.

Bahenní trhliny (Mud Cracks)

Pokud chcete získat výjimečné fotografie s dramatickým nádechem, určitě se v národním parku zajděte podívat i na Mud Cracks, což jsou v překladu bahenní trhliny. Na těchto místech vypadá země, jako by byla popraskaná. Vydat se můžete na několik míst, která nabídnou různé odstíny i geometrické tvary. Jednou z možností je cesta po Badwater Road (jižně od Furnace Creek a v blízkosti parkoviště Golden Canyon najdete mnoho bahenních trhlin). Zajímá vás, jak vznikl tento přírodní úkaz? Velmi jednoduše – prudké deště smyly bahno z blízkých hor a dostaly jej do údolí. Tyto oblasti později sluneční paprsky vypálily do dnešních zajímavých tvarů i textur.

Ubehebe kráter.
Ubehebe kráter.

Telescope Peak

Nejvyšší horou Národního parku Death Valley je právě Telescope Peak se svou nadmořskou výškou 3 366 metrů. A rozhodně se tímto vrcholkem musíte pokochat – není totiž nic překvapujícího než vidět v pouštní krajině zasněženou horu. Zdaleka nejlepší výhled získáte, když se vydáte těsně za les Lee Flat Joshua Tree Forest u silnice Hunter Mountain Road. Nezapomeňte si však s sebou dalekohled – tato panoramata jsou úchvatná! Pakliže byste se chtěli dostat k samotnému vrcholu hory, musíte podniknout poměrně náročnou túru trvající 7 hodin (tam i zpět). Dlouhá je totiž 22,5 kilometrů. Túra začíná u Mahogany Flat Campground na konci of Upper Wildrose/Emigrant Canyon.

Wildrose Charcoal Kilns

Ukrojte si na své dovolené v Národním parku Death Valley i kousek z historie a vydejte se na fascinující místo s historickými pecemi na dřevěné uhlí. Ty se nachází v kaňonu Wildrose a vysoké jsou 7,5 metru. Mnohým návštěvníkům připomínají tyto zajímavé stavby úly. Na svém místě stojí už od roku 1877 – dříve pece sloužily jako zdroj paliva pro nedaleké olověné a stříbrné doly. Lidé zde dle všeho pracovali až do roku 1900. Charcoal Kilns neboli pece na dřevěné uhlí se nachází podél silnice Emigrant Canyon Road, což je asi 44 km od dálnice (Highway 190). V docházkové vzdálenosti od této památky se nachází také parkoviště.

Telescope Peak.
Telescope Peak.

Ibex Dunes

Vysoké písečné duny Ibex bude váš fotoaparát nadevše milovat. Patří mezi ty nejkrásnější v NP Death Valley. Prozkoumat je však můžete i při procházce. Mějte však na paměti, že duny se mohou rychle ohřívat i v zimě (mohou být tedy nebezpečné), proto je ideálně navštivte v brzkých ranních hodinách. Najdete je v jihovýchodní části parku – v podstatě nedaleko dlážděných cest. Přidanou hodnotou tohoto místa je také to, že jej nenavštěvuje mnoho turistů, a tak se můžete snadno ocitnout v písečném světě zcela sami. Upozornění: Do této nehostinné lokality se důsledně vybavte pokrývkou hlavy, opalovacím krémem a dostatečným množstvím vody. Zde před spalujícím sluncem není úkrytu. Na cestu k Ibex Dunes též zvolte ideálně terénní vozidlo.

Tabule: Údolí smrti.
Tabule: Údolí smrti.

Oblíbené aktivity v Národním parku Death Valley

Národní park Death Valley nabídne nejen několik set kilometrů stezek, ale i jiné možnosti volnočasových aktivit. Jakou si vyberete vy?

· Pozorování hvězd: Jste romantické povahy? Potom budete u vytržení při noční prohlídce NP Death Valley! Obloha je zde po setmění skutečně temná, bez jakéhokoliv světelného šumu. Proto tu můžete zcela bez problémů pozorovat hvězdnou oblohu. Místní rangeři doporučují k této aktivitě zejména Mesquite Flat Sand Dunes, Harmony Borax Works, Badwater Basin nebo kráter Ubehebe. Doporučení: pokud chcete vidět hvězdy skutečně dokonale, navštivte park v novoluní. Zúčastnit se však můžete v tomto ohledu i programů s rangerem, které jsou pořádány v zimě (termíny naleznete v příslušných návštěvnických centrech Death Valley). Skvělý je pak i každoročně pořádaný Dark Sky Festival, o jehož termínech se informujte třeba v návštěvnickém centru Furnace Creek Visitor Center.

· Po stopách série Star Wars: Věděli, jste, že v Národním parku Death Valley se natáčely dvě epizody slavného filmového trháku Star Wars? S aplikací od National Park Service si můžete vychutnat zvukovou prohlídku míst, která se objevila ve Hvězdných válkách. Jsou to oblasti jako Artists Palette, Desolation Canyon, Dantes View, Golden Canyon nebo Mesquite Flat Sand Dunes.

· Jízda na koni: Přesuňte se aspoň na chvíli do doby Divokého západu a staňte se na několik minut kovbojem/kovbojkou. V Národním parku Death Valley to není něco, co by nebylo splnitelné! Jízdy na koních pro turisty zajišťuje v parku Furnace Creek Stables. Vybírat můžete skupinové či individuální projížďky s průvodcem trvající např. hodinu či dvě. V nabídce jsou ovšem i ty noční za měsíčního svitu, které mají nezaměnitelné kouzlo.

Pohoří v Death Valley.
Pohoří v Death Valley.

Zajímavá místa v okolí Národního parku Death Valley

Až se nabažíte Národního parku Death Valley skutečně do sytosti, můžete se vydat obdivovat i okolní zákoutí. Možností je opravdu požehnaně. Vybrali jsme však pro vás tři nejzajímavější – ostatní lze prozkoumat na oficiálních webových stránkách National Park Service.

Ash Meadows National Wildlife Refuge

Chráněné území pro volně žijící živočichy neboli Ash Meadows National Wildlife Refuge se nachází zhruba 76 kilometrů východně od Národního parku Death Valley a je ve správě U.S. Fish and Wildlife Service. Konkrétně jej najdete v údolí Amargosa (Nye County, jihozápadní Nevada). Založeno bylo již v roce 1984, aby poskytlo útočiště pro ohroženou a vzácnou pouštní faunu a floru. Tohle ekologicky smýšlející místo nadchne nejen dospělé, ale i děti, proto se hodí klidně i pro rodinnou zábavu. A co zde můžete vidět? Například čtyři ohrožené druhy ryb, osm ohrožených druhů rostlin, rozmanitá stanoviště, pramenné systémy a nejvyšší koncentraci endemických druhů v USA.

Eastern California Museum

Asi za dvě hodiny jízdy automobilem od „Údolí smrti“ se dostanete k velmi zajímavému muzeu Eastern California Museum, které bylo založeno v roce 1928. To má ve své sbírce historické exponáty z oblastí Inyo County a Eastern Sierra. Najdete tu nejen dinosauří kosti, pionýrská sedla a indiánské koše či jiné výrobky, ale i více než 27 tisíc historických fotografií, na nichž uvidíte i dřívější podobu NP Death Valley. Každý si tu ale najde to své, proto sem můžete vzít celou rodinu.

Ash Meadows National Wildlife Refuge.
Ash Meadows National Wildlife Refuge.

Trona Pinnacles

Pokochejte se unikátními geologickými útvary v chráněné pouštní oblasti v Kalifornii! Trona Pinnacles jsou vlastně skalnaté věže z velké části tvořené uhličitanem vápenatým (je jich v oblasti až 500). Některé z nich dosahují výšky až 42 metrů. V roce 1968 byly dokonce označeny za národní přírodní památku, aby byly uchované pro budoucí generace. Toto zajímavé místo se nachází zhruba 25 minut východně od města Ridgecrest. Od Death Valley je pak vzdálené asi dvě hodiny jízdy autem.

Trona Pinnacles.
Trona Pinnacles.

Historie Národního parku Death Valley

Než se oblast dnešního Death Valley rozkládající se na hranicích Kalifornie a Nevady stala národním parkem, „žila“ si tak trochu svým vlastním životem. Zdejší krajina byla v podstatě člověkem nedotčená. Na území se však již před 10 tisíci lety vyskytovaly indiánské kmeny, které žily v souladu s přírodou – tedy sbíraly plody a lovily zvěř pro svou obživu. Nejprve Death Valley obývali domorodí lidé z Nevares Spring, poté to byli domorodci z Mesquite Flat a nakonec tzv. Šošoni.

První průzkumníci pak do oblasti vstoupili v roce 1849. Byly to dvě skupiny emigrantů, které mířily do kalifornských nalezišť zlata. Vyrazily ze Salt Lake City v brzkých hodinách a chtěly překročit Great Basin (Velkou pánev v Nevadě), než ji zasype sníh. Nakonec se však tito lidé rozhodli, že pohoří Sierra Nevada obejdou z jihu skrz starou španělskou cestu a tím se vyhnou případnému sněhu. Tato cesta je však bohužel zavedla do dnešního „Údolí smrti“. Nehostinnou krajinou putovali celé dvě měsíce. „Zkratka“ je ale ve výsledku stála čtyři měsíce života, než se dostali do bezpečí sanfranciského ranče v údolí Santa Clarita. Během této doby všichni emigranti zažili hlad, žízeň a několik mužů tato cesta dokonce stála život – ostatně jeden člověk ze skupiny byl prvním, co název „Údolí smrti“ vyslovil. Když sestupoval s ostatními do bezpečí, údajně se ohlédl a prohlásil: „Sbohem, Údolí smrti!“.

Později se stalo Death Valley i místem vhodným pro těžbu boraxu. Jeho ložiska byla nalezena v roce 1873, což byl impuls pro W.T. Colemana k tomu, postavit v okolí těžební závod Harmony Borax Works. Ten prosperoval pod jeho vedením pouhých šest let. Po něm však těžbu převzal Francis Marion Smith, který společnost přejmenoval na Pacific Coast Borax Company.

Pohled na Národní park Death Valley.
Pohled na Národní park Death Valley.

Turismus, vznik národního parku a současnost Death Valley

Prvním turistickým zařízením v Death Valley byly stanové domky postavené ve 20. letech 20. století (tam, kde dnes leží Stovepipe Wells). V roce 1927 pak společnost pro těžbu boraxu proměnila ubytovny na turistické letovisko a nechala též postavit Furnace Creek Inn. Destinace tedy začínala být mezi lidmi oblíbená, a tak ji tehdejší prezident Hoover oficiálně prohlásil „národní památkou“. Statut oblasti se ovšem proměnil na „národní park“ až s rokem 1994 (za doby prezidenta Clintona) na základě zákona o ochraně pouště. Od té doby se stal Death Valley zdaleka největším národním parkem v USA (mimo Aljašku) a ročně jej navštíví přes 1 milion lidí.

Flora a fauna v Národním parku Death Valley

I přesto, že nese Národní park Death Valley ve svém názvu „smrt“, je ve skutečnosti velmi bujným a živým místem s rozsáhlou florou a faunou. Navzdory extrémním teplotám a podmínkám zde žije mnoho živočichů a některé endemické druhy (nenajdete je jinde na světě).

Flora v Death Valley

Krajina Národního parku Death Valley je velmi rozmanitá a nacházejí se v ní různá vegetační pásma podle nadmořské výšky. V nižších polohách tak lze hledat například kreosotové keře, cesmíny pouštní či rostliny mesquite. Ve vyšších nadmořských výškách se pak daří nejvíce stromům Joshua tree, jalovcům, borovicím pinyon nebo keřům zvaným blackbrush. Pouštní krajina však neobsáhne jen tuto floru – najdete zde také četné kaktusy nebo vzácné druhy pupalek.

Fauna v Death Valley

Nejčastěji viděnými zvířaty v „Údolí smrti“ jsou kojoti, havrani, syslové nebo třeba ještěrky. Natrefit ale můžete i na ovci tlustorohou, králíky, veverky, tarbíkomyši a jiné drobné hlodavce. V noci jsou zde k vidění dokonce i netopýři (nejvíce kolem skalních štěrbin a u jeskyní). „Údolí smrti“ je však také domovem stovky druhů ptáků, plazů, hmyzu, obojživelníků či ryb. Zajímavost: Jen v Národním parku Death Valley můžete ku příkladu spatřit ohrožený druh ryby zvaný Halančíkovec ďábelský.

Palmy v NP Death Valley.
Palmy v NP Death Valley.

Kdy navštívit Národní park Death Valley

Pokud se chcete v Národním parku Death Valley věnovat pěší turistice nebo cyklistice, jeďte do něj ideálně v zimě – nejvyšší zimní teploty se pohybují v průměru od 18 až 23 °C nebo zkraje jara, kdy jsou v „Údolí smrti“ nejvyšší průměrné teploty 27 až 38 °C. V létě může být turistika v „Údolí smrti“ krajně nebezpečná kvůli vysokým teplotám (maxima mohou dosahovat klidně 43 až 46 °C). Milovníci auto prohlídek se sem zase mohou vydat od května do září, kdy vůz zajistí potřebnou klimatizaci v extrémních teplotách. Důsledně se ale doporučuje při výletování zůstat na zpevněných cestách a také v blízkosti vozidla.

Vstupné do Národního parku Death Valley

Před vstupem nebo vjezdem do Národního parku Death Valley je nutné zaplatit vstupné, které platí od prvního použití po dobu sedmi dní (na neomezený počet vstupů). Místní rangeři preferují spíše platby kartami či digitální cestou. A jaké jsou ceny?

· soukromé nekomerční vozidlo: 30 USD za 7 dní

· motocykl: 25 USD za 7 dní

· pěší turista/cyklista: 15 USD/osoba za 7 dní

V nabídce je pak i roční vstupenka do Death Valley, která stojí 55 USD a začíná platit od prvního použití/vstupu. Další informace o vstupenkách vám poskytnou oficiální webové stránky National Park Service.

Skály v Death Valley.
Skály v Death Valley.

Doprava do Národního parku Death Valley

Jediný způsob, jak se dostat do Národního parku Death Valley, je přeprava automobilem. Park totiž nezajišťuje žádnou veřejnou či kyvadlovou dopravu. Vůz si tedy budete muset pronajmout ku příkladu na letišti (ideálně předem) a vyrazit. Nejbližšími americkými velkoměsty jsou Las Vegas, Los Angeles nebo San Francisco. Poblíž se nachází i NP Yosemite. Pokud pojedete z Las Vegas, bude vám cesta autem trvat asi 2 a půl hodiny, z Los Angeles pak pojedete cca 4 a půl hodiny a ze San Francisca asi 7 a půl hodiny.

Jakmile dojedete do oblasti národního parku, hlídejte si množství paliva ve vozu. V Death Valley jsou pouze tři čerpací stanice. Ideální je ale myslet preventivně a raději nádrž natankovat plnou ještě před vjezdem do „Údolí smrti“. Případný odtah z nehostinné krajiny je totiž nejen časově náročný, ale také drahý.

Doporučení: Pokud nechcete jet do „Údolí smrti“ sami automobilem, můžete si také ve výše zmíněných amerických městech objednat prohlídky s průvodcem, které samozřejmě zajišťují kompletní přepravu až do národního parku.

Vzdálenost Národního parku Death Valley od okolních měst

· Z Las Vegas (Nevada) do NP Death Valley je to cca 180 km.

· Z Fresna (Kalifornie) do NP Death Valley je to cca 238 km.

· Ze San Bernardina (Kalifornie) do NP Death Valley je to cca 275 km.

· Z Los Angeles (Kalifornie) do NP Death Valley je to cca 297 km.

Cesta k NP Death Valley.
Cesta k NP Death Valley.

Ubytování v Národním parku Death Valley

Národní park Death Valley nabídne svým návštěvníkům pestré možnosti ubytování. Ti, kteří si potrpí na jistý komfort, se mohou ubytovat v chatách, chatkách nebo motelech. Větší dobrodruzi pak mohou zvolit samozřejmě jeden z místních kempů (je jich celkem 12). Podívejte se tedy na jednotlivé ubytovací možnosti podrobněji níže:

Ubytování přímo v NP Death Valley

Pokud chcete naprosté pohodlí, musíte si ideálně předem rezervovat pokoj v jedné ze tří chat přímo v Národním parku Death Valley. Mezi ty patří ta ve Stovepipe Wells (nachází se v blízkosti Mesquite Dunes) a dvě ve Furnace Creek nedaleko návštěvnického centra.

· The Inn at Death Valley: turistům poskytne tento čtyřhvězdičkový hotel naprostý luxus. Je ostatně jedním z nejlepší k ubytování u „Údolí smrti“. K dispozici mají hostí bazén, zahradu s datly, tenisové kurty i restaurace.

· The Ranch at Death Valley: tento hotel se nachází v centru Furnace Creek a je coby kamenem dohodil od návštěvnického centra. Pokud cestujete s dětmi, je toto ideální ubytování. Ranč nabídne bazén vhodný i pro ty nejmenší, hřiště, dětský koutek a také golfové hřiště pro dospělé. V místě se nachází i restaurace anebo malý obchod s potravinami.

· Stovepipe Wells Village Hotel: v místě tohoto tříhvězdičkového hotelu je k dispozici pro zájemce malý obchod, restaurace Toll Road Restaurant + Badwater Saloon a také čerpací stanice.

Pokud se chcete spíše ubytovat v okolí Národního parku Death Valley (může to být levnější), pak se můžete informovat na oficiálních stránkách National Park Service o konkrétních místech.

Kempy v NP Death Valley

„Údolí smrti“ nabízí turistům také možnost kempování na dvanácti stanovištích, která se nachází nejen v horách, ale také v údolích. Tuto možnost ubytování ovšem volte nejlépe v období od října do dubna, neboť letní teploty mohou být pro někoho skutečně nesnesitelné (ani v noci se příliš neochlazuje). Pokud preferujete spíše chladnější podmínky, můžete se ubytovat v kempech ležících ve vyšších nadmořských výškách, tj. Wildrose, Thorndike, Mahogany Flat a Mesquite Spring. Zdaleka nejlepším kempem v parku je však Furnace Creek Campground.

Restaurace v Národním parku Death Valley

I přesto, že se nachází Death Valley v nehostinné pouštní krajině, hlady tu jistě nezhynete. Možností k občerstvení je v místě totiž skutečně požehnaně. Zvolit můžete třeba jednu z těchto restaurací:

· Panamint Springs: Na odlehlém západním okraji „Údolí smrti“ najdete tuto malou pouštní základnu, kde se skvěle najíte. Můžete zde posedět venku a pozorovat při jídle třeba nedaleké duny. Na výběr mají několik druhů piv a také chutné hamburgery, pizzy či saláty.

· Badwater Saloon: Tato restaurace se nachází v srdci samotného parku, tedy v Stovepipe Wells. Zde si užijete chutné jídlo v podobě salátů, plněných tortill či hamburgerů přímo v kovbojském stylu. Saloon vás přenese do doby Divokého Západu.

· Last Kind Words Saloon & Steakhouse: Ve zdejší „kovbojské“ restauraci nacházející se u The Ranch at Death Valley si užijete skvostné prostředí a pochutnáte si i na výtečném steaku, lososovi nebo třeba na pečených žebrech. K jídlu vám tu pak klidně nalijí i panáka kvalitní whisky.

Badwater Basin.
Badwater Basin.

Domácí mazlíčci v Národním parku Death Valley

Pokud si do Národního parku Death Valley vezmete svého psa, musíte dodržovat několik pravidel:

  1. Výkaly po svém psovi striktně uklízejte a v sáčku vyhoďte do odpadkových košů.
  2. Psa voďte stále na vodítku, které nesmí být delší jak 1,8 metru.
  3. Respektujte divokou zvěř v okolí, tedy usměrněte svého psa, aby neštěkal či nevydával jiný rušivý zvuk.
  4. Se psem se pohybujte pouze v rozvinutých oblastech, tedy tam, kde jezdí také parkují automobily. Na stezky se psem bohužel nesmíte.
  5. Psům je vstup také zakázán do veřejných budov včetně návštěvnických center.
  6. Svého psa nenechávejte připoutaného na vodítku bez dozoru. Mohli by jej klidně napadnout kojoti.
  7. Svého psa nenechávejte v zaparkovaném automobilu. Může mu hrozit smrt z přehřátí.
  8. Dodávejte psovi pravidelně vodu a jídlo. V nočních hodinách pak vše přemístěte do auta, neboť tekutiny a potraviny mohou přitahovat pozornost kojotů a havranů.

Zajímavá fakta o Národním parku Death Valley

· Věděli jste, že Národní park Death Valley má své vlastní letiště? Jeho název zní Furnace Creek Airport. Nezajišťuje však žádné pravidelné komerční lety. Letiště mohou využívat pouze piloti s vlastním letadlem.

· Věděli jste, že „Údolí smrti“ je domovem jedné z nejvyšších písečných dun v Severní Americe? Nazývá se Eureka Dunes.

· Věděli jste, že v NP Death Valley se těžily různé nerosty až 100 let? Kromě boraxu zde probíhala také těžba zlata, stříbra, mědi, olova, wolframu nebo zinku.

· Věděli jste, že zdaleka nejvyšší teplota na Zemi byla zaznamenána na ranči v Death Valley v roce 1913? Tehdy zde naměřili 56,7 °C.


Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole