Islandské vodopády.

Nejkrásnější vodopády Islandu – průvodce, tipy, zajímavosti a informace

Každé malé dítě ví, že Island je synonymem pro led, gejzíry, termální prameny a vodopády. Ale věděli jste, že těchto vodních kaskád ukrývá na svém území až 10 000! Od těch úplně malých až po obry měřící více než 200 metrů! Kombinace vysokých hor, velkých horských ledovců a severoatlantického klimatu s cykly tání a mrazu a zároveň četnými srážkami vytvořila toto velké množství vodopádů. Nebo že by je měli na svědomí zdejší elfové? 

Autor: Petra Špačková

03.02.2023

Čti více
Vodopád Dettifoss.
Vodopád Dettifoss.

Hornatá krajina Islandu v kombinaci se severní šířkou, která má na svědomí spoustu deště, sněhu a ledovců, je důvodem, proč má země na svém území tolik vodopádů a kaskádových vodních svahů. Islanďané se mohou pyšnit více než 10 000 vodopády neboli Foss, jak se vodopády v islandštině nazývají. Ne všechny jsou však pojmenované, těch oficiálních se jmény najdeme na ostrově asi 200. Což, vezmeme – li v potaz rozlohu Islandu, která čítá cca. 103 000 km², není rozhodně malé číslo. Každý ze zdejších vodopádů je jedinečný a každý má své kouzlo. Ne nadarmo ostrov každoročně navštíví až 2 miliony turistů a jedním z hlavních cílů jejich cesty jsou právě islandské vodopády. Každopádně, přestože budete jistě vodopády ohromeni, ani nezkoušejte zastavovat u všech (což vás zpočátku bude jistě lákat), v takovém případě byste ostrov snad nikdy neprojeli!

Kaňon vodopádu Skógafoss.
Kaňon vodopádu Skógafoss.

Gullfoss

Vodopád Gullfoss se nachází přibližně 115 km od Reykjavíku, hlavního města Islandu, a cesta autem k němu trvá asi 1 hodinu 45 minut. Gullfoss je jednou „must – see“ přírodních atrakcí ostrova a společně s Þingvellirem a gejzíry v údolí Haukadalur tvoří součást tzv. Zlatého okruhu (Gullni hringurinn), populární turistické trasy.

V překladu znamená Gullfoss „Zlaté vodopády“ a je pravděpodobně nejslavnějším „vodním dílem“ na ostrově a také patří k těm nejmohutnějším (na jaře v období masivního tání mívá nejvyšší průtok ze všech evropských vodopádů). Přízvisko „zlatý“ odpovídá faktu, že za slunečného dne mají peřeje v odlesku zlatohnědou barvu. Je to proto, že zdrojem vodopádů je ledovec Langjökull, který obsahuje spoustu sedimentů. Hnací silou vodopádu je řeka Hvítá (Bílá řeka), která klesá 32 m do úzké říční rokle přes dvě úrovně, první kaskáda měří 11 m a následná pak 21 m. Návštěvník se zde dostane do úplné blízkosti vodopádu a může tak jeho kapky přímo cítit na svém těle.

Na začátku 20. století byl Gullfoss často skloňován coby místo vhodné k využití energie vodopádu pro vodní elektrárnu. Zahraniční investoři se této představy, která by však vodopád nenávratně zničila, nechtěli vzdát. Sigríður Tómasdóttir (1871 – 1957), dcera farmáře Tómase Tómassona, který vlastnil pozemek sousedící s vodopádem, byla ostře proti, vodopád byl od dětství její láskou, a proto neváhala a proti elektrárně se vydala dokonce pěšky protestovat do Reykjavíku. Výstavbě vodní elektrárny chtěla stůj co stůj zabránit a nakonec se jí to také povedlo. Dokonce vyhrožovala, že se do vodopádu vrhne, pokud se začne dílo stavět. Nakonec investoři od záměru odstoupili a vlastnictví vodopádu se dostalo zpět do rukou islandského lidu. Na památku její úspěšné kampaně na ochranu islandské přírody byla poblíž vodopádu Gullfoss vztyčena pamětní deska na její počest od Rikhardura Jonssona.

Voda v Gullfoss může protékat rychlostí až 80 metrů krychlových za sekundu v zimě a až 140 metrů krychlových za sekundu v létě. Nejvíce zde bylo naměřeno neuvěřitelných 2 000 metrů krychlových za sekundu!

Místo bylo vyhlášeno přírodní rezervací v roce 1979 primárně proto, aby byla zajištěna ochrana vodopádu a jeho okolí a zdejší krása tak mohla být zachována i pro budoucí generace.

Vodopád nikdy zcela nezamrzá!

Nedaleké údolí Haukadalur je plné horkých pramenů a gejzírů. Nejznámějším gejzírem je Strokkur, který každých pár minut vytryskne do výšky 20 metrů. Gejzír Geysir (také Velký gejzír) je z islandských „trysek“ největší, chrlí vodu až do výšky 80 m, nicméně výjimečně byl zaznamenána voda až ve výšce 170 m. Patří k nejstarším gejzírům na ostrově, zmínky jsou o něm již ze 13. století. Od vodopádů je to ke Geysiru necelých 10 km.

Název těchto přírodních úkazů je odvozen z islandského slovesa geysa, což v překladu znamená „proudit“.

Více informací o Zlatém vodopádu

Gullfoss
Gullfoss

Seljalandsfoss

Vodopád Seljalandsfoss (v překladu Vodopád prodané země) je velmi oblíbený a cesta po Islandu se bez zastávky zde nedá ani považovat za kompletní. Nachází se na jižním pobřeží Islandu, asi 130 km od Reykjavíku.

Vodopád je na rozdíl od většiny jiných ostrovních vodopádů úzký a může se pochlubit výškou 60 m. Jeho smaragdově zelené okolní pastviny jsou velice fotogenické. Kolem vodopádu se line cesta, která umožňuje prohlédnout a vyfotografovat si toto přírodní dílo ze všech stran. Před západem slunce má místo skvělé světlo!

Pokud byste vody neměli ani tak dost, nedaleko se nachází další z islandských vodopádů - Gljufrabui.

Kdo hledá originální ubytování vzdálené jen 1 km od vodopádů, měl by rozhodně zkusit Seljalandsfoss Horizons Luxury Lodge

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss

Hrafnbjargafoss

Hrafnabjargafoss (v překladu vodopád Havraního útesu) je krásný vodopád ve tvaru podkovy v mohutné ledovcové řece Skjalfandafljot na severu Islandu. Nachází se nedaleko největšího ledovce v Evropě - Vatnajökull.

Hrafnabjargafoss je poměrně „skrytý“ mezi útesy, což návštěvníkům umožňuje vynikající výhled dolů, ovšem je nutné být opatrný, kameny kolem obvodu vodopádu jsou kluzké a za uklouznutí a následný pád do vody zde může člověk zaplatit i cenu nejvyšší.

Na stejné řece – Skjálfandafljót (jedna z největších řek na Islandu) – lze navštívit další krásné vodopády, a to Aldeyjarfoss, Godafoss či Ullarfoss .

Proto, budete – li jednou v této oblasti, byla by škoda minout všechny vodopády v této zóně!

Hrafnbjargafoss
Hrafnbjargafoss

Selfoss

Zajímavostí vodopádu Selfoss, který se nachází na severu ostrova, je jeho poměr výšky a šířky. Paradoxně je daleko širší než vyšší, a to skoro 10 krát. Jeho výška je 11 m, zatímco šířka zhruba 100 m. Je zasazen do útesů uprostřed malebné, ač drsné krajiny. Opět zde platí pravidlo, aby se návštěvníci nesnažili chodit až na okraj útesů, bývají kluzké a pád z nich může být fatální.

Jen kousek po proudu od tohoto impozantního vodopádu je další ještě působivější vodopád jménem Dettifoss.

Selfoss
Selfoss

Dettifoss

Dettifoss je nejmohutnější vodopád na Islandu a druhý nejsilnější vodopád v Evropě (po Rýnských vodopádech ve Švýcarsku). V překladu znamená přibližně „Kolabující vodopád“. Rozhodně je to místo, které svou bouřlivostí a objemem vody budí respekt! Člověk si zde plně uvědomí, jakou sílu vodní živel může mít! Barva vody je kvůli vysokému množství sedimentů šedobílá.

Nachází se v oblasti Mývatn na severu Islandu na řece Jökulsá á Fjöllum (druhá nejdelší řeka ostrova). Je 100 m široký a 44 m vysoký. Nachází se v největším islandském národním parku Vatnajökull (Vatnajökulsþjóðgarður) v kaňonu Jökulsárgljúfur.

Vodopád Dettifoss se také objevil v mysteriózním filmu z roku 2012 „Prometheus“ režiséra Ridleyho Scotta.

Dettifoss je součástí známé vyhlídkové trasy Diamond Circle (Demantshringurinn), což je oblíbená turistická trasa kolem Húsavíku a jezera Mývatn.

Dettifoss
Dettifoss

Goðafoss

Vodopád Goðafoss („Vodopád Bohů“) s výškou 12 m a šířkou 30 m je jedním z nejznámějších islandských vodopádů. Není to sice žádný obra, ale přesto se mu díky jeho vzezření přezdívá islandská Niagára. Jeho voda dokáže vykouzlit překrásnou modrou barvu. A když budete mít štěstí a navštívíte místo během polární záře (nejlepší období ke spatření tohoto přírodního úkazu je listopad až únor), doslova vás bude přecházet zrak. Má půlkruhový tvar několika proudů vody spadajících do řeky Skjálfandafljót, která je se svými 178 km čtvrtou největší na ostrově.

Název vodopádu zrcadlí významnou událost islandských dějin. Islanďané v minulosti uctívali severské pohanské náboženství a bohy jako Odina, Thora či Freya. Nicméně v roce 1000 (některé zdroje uvádějí rok 999) se situace a budoucnost Islandu změnila.

Tím, kdo rozhodne, zda ostrov zůstanu pohanským či bude následovat křesťanství, byl zákonodárce Althing Thorgeir Ljosvetningagodi. Ten po četných zralých úvahách prohlásil, že křesťanství se stane oficiálním náboženstvím Islandu, zatímco pohané mohou i nadále praktikovat svou víru v soukromí a budou tolerováni.

Na důkaz svého rozhodnutí prý hodil své sošky severských bohů právě do tohoto krásného vodopádu. Ač o tomto gestu neexistují žádné důkazy, okno v Akureyrarkirkja, hlavním kostele v Akureyri, tento příběh ilustruje.

Godafoss
Godafoss

Bruarfoss

Co je malé, to je hezké! I taky by se daly charakterizovat tyto malé vodopády, které se nacházejí na řece Bruara v oblasti Grimsnes na jihozápadě Islandu (necelých 100 km od Reykjavíku). Jsou považovány za něco jako skrytý klenot. Bruarfoss bývá také označován za nejmodřejší vodopád ostrova. Kaskády totiž nezaujmou výškou ani svou mohutností, ale jejich přidanou hodnotou je právě azurová barva.

Nedaleko Bruarfoss leží další dva vodopády - Hlauptungufoss a Midfoss, jsou rovněž výrazně modré a rozhodně také stojí za návštěvu.

Bruarfoss
Bruarfoss

Háifoss

S dechberoucí výškou 122 m je Háifoss čtvrtým (po Morsárfoss, Glymur and Hengifoss) nejvyšším vodopádem na Islandu. Jeho název znamená „Vysoké vodopády“. Najdeme jej v údolí Thjorsardalur nedaleko majestátního aktivního stratovulkánu Hekla.

Není úplně jednoduché k vodopádu dojet autem, resp. je dobré mít terénní vozidlo, cesta je poněkud drsnějšího rázu. Nicméně když k Háifoss dorazíte, zabijete rovnou „dvě mouchy jednou ranou“ - na dohled se totiž nachází další vodní skvost na řece Fossá, a to vodopády Granni. V překladu jejich název znamená „Soused“ a mohou se pyšnit výškou 100 m.

Háifoss
Háifoss

Klifbrekkufoss

Klifbrekkufoss je vodopád s kaskádovitým tokem po sedmi stupních útesů na východě ostrova u fjordu Mjóifjörður. Měří 91 m a řadí se tak mezi nejvyšší vodopády Islandu, ale protože voda nepadá volně dolů, tohoto uznání se mu nedostává. Výlet sem je doporučován v létě, v zimě totiž bývá cesta nepřístupná. Po návštěvě tohoto vodního díla můžete obdivovat přírodní krásy nedalekého fjordu, městečka Egilsstaðir (populace přibližně 2500 obyvatel) či si užít geotermální lázně Vok (cca 30 km od vodopádů).

Klifbrekkufoss
Klifbrekkufoss

Aldeyjarfoss

Vodopád Aldeyjarfoss se nachází na Islandské vysočině v údolí Bárðardalur. Řeka Skjálfandafljót zde padá z výšky 20 m do úzkého kaňonu a magickou scenérii dokreslují zdejší čedičové sloupy. Čedič patří do lávového pole zvaného Frambruni nebo Suðurárhraun. Aldeyjarfoss je jedním z nejkrásnějších vodopádů na Islandu a jeho menší výška jeho impozantnost nijak nesnižuje. Vzniká v největším evropském ledovci Vatnajökull.

Aldeyjarfoss
Aldeyjarfoss

Skógafoss

Skógafoss je majestátní vodopád na jižním pobřeží Islandu, v blízkosti vesnice Skógar a na řece Skógá. Má ohromující šířku 25 m a je 60 m vysoký. Vodopády jsou od Reykjavíku vzdáleny necelých 160 km.

Skógafoss je obklopen zelenými skalami a je velmi fotogenický, obzvláště ve dnech, kdy se zde objeví duha, někdy vícečetná. Pokud vám nevadí trocha vody, můžete se zde dostat k vodopádu opravdu velice blízko. Svou slávu nezískal jen kvůli své kráse, ale dozvědět se o něm bylo možné také z filmu. Natáčelo se zde několik známých filmových scén včetně „Thor: Temný svět“ a „Tajný život Waltera Mittyho“. Místo obchází také slavná legenda o prvním vikingském osadníkovi v této oblasti, Þrasis Þórólfssonovi. Říká se, že za Skógafossem zakopal truhlu s pokladem naplněnou zlatem, kterou se však zatím nikomu nepodařilo získat zpět! Třeba čeká právě na vás! Více informací k návštěvě Skógafoss

Skógafoss
Skógafoss

Hrauneyjafossar

Tato řada kaskádových vodopádů padajících ze strmých útesů je v islandštině známá pod několika jmény. Vodopád můžete označit jako Hrauneyjafossar (Lávové ostrovy Falls), Lekafossar (Prosakující vodopády) a Fögrufossar (Krásné vodopády) a každý název bude svým způsobem adekvátní. Jeho voda se snáší do kaňonu Sigöldugljúfur.

Důvodem nejednotného pojmenování těchto vodopádů je to, že jsou relativně mladé, takže dosud nebylo stanoveno finální pojmenování. Tyto vodopády vznikly totiž až po vybudování nedaleké vodní elektrárny v 70. letech 20. století. Přetékající voda z vodní nádrže Krokslon teče do kaňonu Sigöldugljúfur, prosakuje lávovými útesy a vytváří tak sérii úchvatných vodopádů.

Vodopád se sice tedy nemůže pyšnit zcela přirozeným původem, ale to mu na kráse a výjimečné atmosféře rozhodně neubírá.

Hrauneyjafossar
Hrauneyjafossar

Kvernufoss

Kvernufoss je jedním z mnoha krásných vodopádů, které můžete na Islandu najít. Avšak není tak známý a je považován za „hidden gem“ jižní čísti ostrova. Nevedou k němu ani žádné výrazné tabule či billboardy. Možná si místní přejí, aby zůstal „skryt“ i nadále.

Vodopád je 30 m vysoký a je napůl skrytý v soutěsce, která obklopuje jeho vodní tok, když padá do řeky Kverna. Svěží zelená vegetace na útesu obklopujícím vodopád přidává na jeho kráse. Kvernufoss je spolu se Seljalandfoss jedním z islandských vodopádů, které si lze prohlédnout i ze zadní strany.

Kvernufoss se nachází v blízkosti asi slavnějšího vodopádu Skógafoss a z nedalekého muzea Skógar je to přibližně 20 minut chůze. V zimě však nezapomeňte na dobrou výbavu, cesta může být zamrzlá a velice kluzká.

Kvernufoss
Kvernufoss

Svartifoss

Vodopád Svartifoss se nachází v přírodní rezervaci Skaftafell (založena v roce 1967) na jihovýchodě Islandu v národním parku Vatnajökull. Je 20 m vysoký a jeho zajímavostí jsou zdejší šestihranné černé čedičové hranoly připomínající varhany, které tvoří pozadí vodopádu. V islandštině název znamená „černé vodopády“, což odpovídá právě temné barvě čedičových stěn. Nedaleko dolní části vodopádu vede přes vodu menší most, který je skvělým místem pro pořízení úchvatných fotografií. Zhruba 1 km od Svartifoss leží další vodopády Hundafoss.

Zajímavým faktem je, že Svartifoss posloužil jako předloha pro jeden ze symbolů novodobého Islandu – pro kostel Hallgrimskirkja v Reykajvíku. Tento kostel se tyčí 74 m nad centrem města a jeho exteriér opravdu kopíruje známé vodopády. Vytvořil jej architekt Guðjón Samúelsson v roce 1937.

Cesta z návštěvnického centra Skaftafell k vodopádu je dlouhá asi 1,5 km a je přístupná po celý rok.

Svartifoss
Svartifoss

Hengifoss

Hnegifoss je se svými 128 m třetím největším vodopádem na ostrově. Jeho název se dá přeložit jako „Závěsné vodopády“. To vzniklo na základě strmého útesu, přes který voda jakoby „visí“ dolů. Tato přírodní scenérie je součástí národního parku Vatnajökull, nedaleko úzkého jezera Lagarfljót, nejbližším městem je pak Egilsstadir, který se rozkládá 35 kilometrů od vodopádu. Když se vydáte z nedalekého parkoviště směrem k vodopádu Hengifoss, nejprve projdete kolem dalšího krásného, ač menšího vodopádu jménem Litlanesfoss. Pro tento 30 m vysoký dvouúrovňový vodopád jsou charakteristické ostré čedičové sloupy, které jej obklopují.

Hengifoss je také královstvím čediče. Zde jsou však čedičové vrstvy protkány červenými vrstvami jílu a stěna pod vodopádem tak vypadá „proužkovaně“.

Hengifoss
Hengifoss

Öxarárfoss

Tento překrásný vodopád se nachází se v národním parku Thingvellir/Þingvellir (založen v roce 1944, od roku 1983 je součástí Seznamu světového dědictví UNESCO), známém jako historické rodiště islandského Althingi, který zde vznikl v roce 930 (jedná se o nejstarší parlament na světě). Park najdeme na jihozápadě ostrova a vodopády jsou součástí tzv. Zlatého okruhu (Gullni hringurinn). Výška Öxarárfoss na řece Öxje je 20 m.

Voda z kaskád dále putuje do Þingvallavatn, největšího přírodního jezera na Islandu. Má rozlohu 82,6 km² a dosahuje maximální hloubky 114 m.

Þingvellir je také známý svou polohou mezi tektonickými deskami Severní Ameriky a Eurasie. Asi nejzajímavější na tomto vodopádu je právě fakt, že voda padá ze severoamerické desky a můžete ji sledovat z euroasijské desky. Geologický důvod je ten, jak již bylo uvedeno výše, Þingvellir leží mezi tektonickými deskami. Když se od sebe vzdálí, země je popraskaná, a tak je možné zde nalézt mnoho krásných roklí a lávových polí.

Nejznámější z těchto prohlubní je rozhodně Silfra. Pyšní se křišťálově čistou ledovcovou vodou, která vyvěrá z pramene, ale na rozdíl od ostatních je zde možné podnikat šnorchlovací a potápěčské „výpravy“.

Öxarárfoss
Öxarárfoss

Glymur

O málokterém islandském vodopádu se v posledních letech mluvilo tolik jako o Glymur. Terčem dohadů a bádaní se totiž stala jeho výška resp. jeho umístění v žebříčku nejvyšších vodopádů na ostrově. Jeho název by se mohl přeložit jako „rachot“. Nomen omen.

Glymur, který se rozkládá na řece Botnsá v Botnsdalur na Hvalfjörður, padá z výšky 198 m a řadí se nyní oficiálně na druhé místo (v roce 2007 jej totiž předhonil o pár desítek metrů vyšší Morsárfoss, který ho také připravil o primát dosud nejvyššího vodopádu na Islandu). To mu však nic z jeho atraktivity neubralo. Je zasazen do překrásné a klidné krajiny, která je navíc bohatě pokryta zelenou vegetací. Nachází se na konci fjordu Hvalfjörður. Na rozdíl od mnohých jiných islandských vodopádů, je velice dobře přístupný.

V roce 1998 byl pod tímto fjordem otevřen podmořský tunel Hvalfjarðargöng (o délce 5.770 m a hloubce 165 m), od té doby zde návštěvníků ubylo. Je to však velká škoda, vodopády a obecně celá tato oblast jistě za zastavení a prozkoumání stojí!

Za zmínku stojí také lidová pověst, která se vodopádů a jeho okolí bezprostředně týká. Elfí žena proměnila svého lidského partnera v zrzavou velrybu poté, co nechtěl uznat, že je otcem jejího dítěte. Pro nově přeměněnou velrybu se vžil název „Raudhofdi“ (Zrzka). Žila v zátoce Faxafloi, kde napadala lodě. Luteránský kněz sloužící v kostele Saurbaer ve fjordu Hvalfjordur se rozhodl zabít velrybu poté, co Zrzka napadl jeho dva syny. Prostřednictvím čar a lstí kněz nalákal velrybu hluboko do fjordu proti proudu řeky Botnsá. Velrybě se podařilo doplavat k vodopádu Glymur, dokud nedosáhla jezera Hvalvatn (Velrybí jezero), kde zemřela vyčerpáním. Člověk by si řekl, že jde jen o lidovou fantazii, nicméně pozor – lidé v jezeře skutečně objevili velrybí kosti!

Pokud byste rádi viděli vodopád z jiné perspektivy, zkuste se nad ním proletět helikoptérou!

Glymur
Glymur

Kirkjufellfoss

Kirkjufellfoss znamená v překladu „vodopády Kostelní hory“). Tento malý a roztomilý vodopád leží poblíž hory či spíše kopce Kirkjufell na západě Islandu, který se pyšní výškou 463 m a také přízviskem „nejfotografovanější hora na Islandu“. Slávu získala také „rolí“ v seriálu Game of Thrones, kde představovala Arrowhead Mountain.

I díky této hoře v pozadí je vodopád velice fotogenický a Kirkjufell je jeho velkou přidanou hodnotou.

Je snadno dostupný a je skvělým místem k pozorování sluneční záře.

Kirkjufellsfoss
Kirkjufellsfoss

Hraunfossar

Hraunfossar čili Lávový vodopád je prakticky vícero potůčků vyvěrajících z lávového pole pod ledovcem Langjökull v západní části ostrova. Jeho vody jsou křišťálově modré a vlévají se do řeky Hvítá. Nachází se asi 120 km od Reykjavíku.

Nedaleko Hraunfossar narazíte na další překrásný vodopád – Barnafoss. To se překládá jako „Dětské vodopády“ a jméno mu přinesla místní legenda. V nedaleké farmě Hraunsás žila prý rodina se dvěma chlapci. Rodiče jednoho rána odešli z domova do kostela a přikázali jim, aby nikam nechodili, to však děti porušily a chtěly rodiče u kostela překvapit. Znali totiž zkratku, přes nedaleký a bouřlivý vodopád. Bohužel ke kostelu se chlapci již nikdy nedostali, do vodopádu spadli a utonuli.

Nikdo s jistotou neví, zda je toto vyprávění pravdivé, sílu k usmrcení člověk vodopád samozřejmě má, nicméně legenda prý také mohla sloužit jako výstraha pro neposlušné děti a byla tak zcela za tímto účelem vymyšlen.

Hraunfossar
Hraunfossar

Morsárfoss

Morsárfoss je nejvyšším vodopádem celého Islandu a také zdejším nováčkem. Byl poprvé objeven až v roce 2007, kdy začal tát Morsárjökull, výstupní ledovec z ledovce Vatnajökull. Jedná se o soubor vícero potoků, z nichž jeden měl výšku 240 m (ač po dalších měřeních byla jeho výška snížena na 228 m). Tím sebral dosavadní prim vodopádu Glymur, který se musí nyní spokojit s druhou příčkou, co se výšky týče.

Je relativně náročně se dostat do blízkosti vodopádu, asi nejlepší výhled se naskýtá z vrcholků Kristínartindar, které jsou přístupné po stezce ze Skaftafellu. Jsou však 6 km od samotného vodopádu.

Do větší blízkosti vás přenese už jen túra přes ledovec, kterou rozhodně nepodnikejte sami a bez řádného vybavení, jakým je cepín a mačky.

Morsárfoss
Morsárfoss

Dynjandi

Dynjandi (v překladu hřmící) také známý jako Fjallfoss (v překladu Horský vodopád) je vodopád nacházející se v Arnarfjörður v oblasti Vestfirðir. Je to největší vodopád této zóny, nachází se na řece Dynjandisá a má celkovou výšku 100 m. Pod ním najdeme pět dalších vodopádů: Háifoss, Úðafoss, Göngufoss, Hundafoss a Bæjarfoss.

Vodopád se postupně rozšiřuje, nahoře má 30 m a dole okolo 60. V roce 1981 byl vodopád vyhlášen národní přírodní památkou, patří k významným turistickým atrakcím severozápadního Islandu.

Zajímavostí ze světa filmu je fakt, že se zde natáčel smutný a ponurý film režiséra Friðrika Þóra Friðrikssona z roku 1991 Děti přírody.

Z města Patreksfjörður jsou vodopády vzdáleny asi 70 km.

Nedaleko vodopádu se nacházejí ruiny usedlosti „Farm Mound“, ze které se prý obyvatelé v roce 1951 vystěhovali, protože nemohli již déle snést neustálý hluk.

Asi 15 km od Dynjandi najdeme městečko jako vystřižené z pohádky – Hrafnseyri. Je zde krásný kostel a město má neuvěřitelné genius loci. Je také rodištěm Jón Sigurðsson (1811 – 1879), islandského liberálního politika, vůdce islandského hnutí za nezávislost v 19. století, otec moderního islandského národa. Najdeme zde i muzeum této významné islandské osobnosti. Pro méně kulturně založené nabízí pak Hrafnseyri kavárnu.

Ač každý návštěvník má jiný vkus, a termín "nejhezčí" vodopád je čistě subjektivní, na těchto webových stránkách naleznete 15 vodopádů, které na Islandu zkrátka navštívit musíte!

Dynjandi
Dynjandi

Gljúfrabúi

Gljúfrabúi neboli „Obyvatel kaňonu“ je krásný vodopád nacházející se v Hamragarðar na jižním Islandu, poblíž známějšího a také vyššího souseda - vodopádu Seljalandsfoss. Vodopády od sebe dělí zhruba 10 minut chůze, a tak je možné "zabít dvě mouchy jednou ranou".

Gljúfrabúi je skrytý poklad (a to doslova, je totiž schovaný ve skalách) jižního pobřeží, a proto není tak frekventovaný. Můžete se tady v poklidu těšit z okolní dechberoucí přírody a místního kaňonu a také zde pořídit překrásné fotografie. Jen málokterý fotograf odolá zdejší kombinaci tmavých stěn obrostlých zeleným mechem a mlhy stoupající z padající vody, často navíc protkané duhovými záblesky. Přímo před vodopádem najdete velký balvan, dal by se pokládat za místní „photo-point“, figuruje na většině fotografií zde pořízených. Ale buďte při jeho zdolávání opatrní, je opravdu velice kluzký!

Přístup k vodopádu je trochu náročnější než u jiných islandských kaskád. Je nutné projít skalní soutěskou a také se mírně brodit zdejším potůčkem. Ale za spatření této ostrovní perly to jistě stojí!

Gljúfrabúi je 40 m vysoký a jeho zdrojem je řeka Gljúfurá.

Gljufrabui
Gljufrabui

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole