poslední nosorozec Sudán, Keňa

Uhynul nosorožec Sudán (na fotografii), Ringo žije

Dnes, 20.3.2018 vydali ZOO Dvůr Králové nad Labem a záchranná rezervace Ol Pejeta v Keni prohlášení o úhynu posledního samce severního poddruhu nosorožce širokohubého (tuponosého). Samec Sudán (na fotce z roku 2016) v 70. letech unikl likvidaci z nebezpečného prostoru a dostal se do ZOO ve Dvoře Králové v České republice. Zde byl začleněn do chovné skupiny a zplodil dvě samičky. Jeho genetický materiál byl pravidelně sbírán, naposledy den před úhynem.

Autori: Martin Karniš, průvodce CK SEN

20.03.2018

Čti více
poslední nosorozec Sudán, Keňa
poslední nosorozec Sudán, Keňa

"Všichni v Ol Pejeta jsme zarmouceni Sudánovou smrtí. Byl velkým ambasadorem svého druhu a zapsal se svým přispěním k upozornění na globální problém stavu nejen nosorožců, ale i mnoha dalších druhů stojících tváří v tvář vyhynutí v důsledku lidské činnosti. Jeho úmrtí, doufejme, bude jako počáteční moment pro mnohé ochranáře na celém světě. "Řekl Richard Vigne, CEO v Ol Pejeta. (Citováno z oficiálního vyjádření na stránkách Ol Pejata).

Sudán byl posledním žijícím samcem nosorožce širokohubého (tuponosého), jeho severní formy. Uhynul na dlouhodobé degenerativní problémy, které způsobovaly problémy s pohybem a otevřené, nehojící se rány. Byl uspán 19.3.2018 ve věku 45 let.

Ti byli původně rozšířeni od Mali po severní Keňu. Postupem času, jak člověk pronikal do divočiny, byli postupně vytlačováni. Nakonec přišel úder v podobě pytláků, kteří zabíjejí nosorožce kvůli jejich rohům. Nosorožčí rohy jsou pouze "slepené" chlupy, tvořené keratinem, stejným materiálem jako jsou naše chlupy, vlasy a nehty. V určitých kulturách východní Asie jsou nosorožčí rohy a prášek z nich považovány za afrodisiakum. Medicínsky nebyl tento fakt nikdy dokázán. Severní poddruh nosorožce (Ceratotherium simum cotton) utrpěl obrovské ztráty, až se dostal k samotné hranici vyhynutí. Od roku 2008 již byly evidováni jedinci pouze v zoologických zahradách a záchranných stanicích. Největším chovatelem byla právě česká zoo. Dalším důležitým zařízením byla i zoo v San Diego v Kalifornii.

Keňa - nosorožec
Keňa - nosorožec

V roce 2015 již bylo posledních 6 jedinců. V roce 2009 se dohodli Zoo Dvůr Králové a rezervace Ol Pejeta na projektu, kde přesunuli poslední čtyři jedince, aby se pokusili o poslední možné přirozené zplození potomků. V roce 2014 zde byl první částečný úspěch, kdy byla "severním" samcem oplodněna "jižní" samice. Tento hybrid je částečným úspěchem a alespoň část DNA severního poddruhu je takovýmto způsobem ochráněna.

Pokračování tohoto projektu je v umělém oplodnění. Mezinárodní vědecké organizace se chtějí pustit do odvážného projektu. Od posledních dvou samic severních nosorožců sbírají vajíčka, které budou laboratorně oplodňované spermiemi dříve shromážděnými a uchovávanými od různých severních samců. Ty budou vloženy do dělohy jižních samic.

Pokud bude počin úspěšný, tyto samice odnosí 100 % severních nosorožců. Je to odvážný projekt, ale je to také jediná šance na jejich částečnou záchranu. Jinak se budeme v přímém přenosu dívat na vyhynutí velkého živočicha, které sledujeme v přímém přenosu během velmi krátké doby. Nic podobného se v posledních 100 letech neudálo.

národní park, Keňa, nosorožec
národní park, Keňa, nosorožec

My jsme navštívili záchrannou stanici Ol Pejeta v červnu 2016 a právě Sudán a dvě samice byli hlavním důvodem této návštěvy. Kromě těchto tří zvířat jsme měli možnost vidět i Ringa, roční mládě jižního nosorožce, které je důkazem, že tato rezervace má s úspěšným rozmnožováním zkušenosti.

Rovněž jsou jedinou záchrannou stanicí v Keni pro týrané, opuštěné a pašované šimpanze z celé východní a střední Afriky. Zde je zařazují do skupin, které simulují skutečné šimpanzí tlupy a žijí zde v obrovských prostorách pod dohledem vědců. Naneštěstí jsou tyto jedinci tak poznamenány svým osudem, že už nikdy nebudou moci být vypuštěny do volné přírody. Zde se jim jejich přirozené prostředí pokoušejí simulovat. Kromě těchto dvou významných projektů se věnují i záchraně dalších ohrožených druhů. Najdete zde slony, nosorožce, antilopy, pštrosy, lvy, hyeny, psy hyenovité a další zvířata, která postupně přicházejí o své prostředí a některá jsou na pokraji vyhynutí.

Projekty jako je ten v Ol Pejeta jsou v různých koutech světa, ale je o nich málo slyšet. Potřebovaly by větší pozornost veřejnosti a více finančních prostředků na provoz. Vynikajícím ambasadorem těchto projektů je i Dame Jane Goodal (za svou práci získala tento "ženský rytířský" titul), která založila projekt na ochranu šimpanzů v Tanzanii. Spolu s Dian Fossey (byla zabita pytláky v roce 1985 ve Rwandě) se významnou měrou podepsaly pod propagaci ochrany ohrožených druhů. V únoru 2018 přišla ochranářská obec o jednoho z největších bojovníků za záchranu nosorožců a slonů, Esmond Bradley Martin. Našli ho mrtvého v jeho domě v Nairobi s bodnou ranou v krku. Byl vedoucím oddělení boje proti pytláctví a obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy a byl šéfem sekce pro ochranu nosorožců u OSN.

Podpora podobných projektů má smysl!


Všechny články autora

Martin Karniš

Vystudovaný zoolog je v CK SEN klienty právem považovaný za největšího odborníka na africké safari. Většinou provází Keňu a Tanzanii, kde si s Masaji povídá svahilsky a jeho nejoblíbenější zájezd je JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie. Od roku 2009 však provází i poznávací zájezdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okouzlila ho Rwanda, Uganda i Etiopie. Když si od něj zvířata potřebují odpočinout, provází zájezd Thajsko, Malajsie, Singapur či Austrálii, kterou projel křížem krážem. Martinovy největší koníčky jsou příroda, historie a poznávání nových lidí. Říká, že cestování a provázení je nejlepší škola života. Klienti si ho na zájezdech váží kvůli empatii a trpělivosti. Jako správný ranger je jeho nejoblíbenější pochoutkou steak z impaly v Jižní Africe.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole