Oslo pohled.

Oslo: Průvodce, příroda, zajímavosti a co všechno vidět?

Oslo - zelená perla ukrytá ve fjordu zasazené uprostřed nádherné přírody, hor a moře, obklopené úchvatným fjordem. Město, které miluje umění, květiny, fontány a sochy, zároveň živé, sofistikované, s moderně rozrůstající se architekturou, vždy však respektující všudypřítomnou zeleň. I takové je hlavní město Norska. Pojďte se jím projít spolu s námi.

Autor: Zuzana Hábeková

19.02.2023

Čti více
Sousoší znázorňující ženu a muže v objetí.
Sousoší znázorňující ženu a muže v objetí.

Malá velká metropole

Oslo patří spíše k menším evropským metropolím, ale o to atraktivnějším. Je jedním z nejzelenějších měst světa, kde se na každém kroku přesvědčíte, jak umí Norové příkladně žít s přírodou, ale také užívat si drobnosti a krásy života. Unikátní architektura, dobré restaurace, hrdost na svou historii, to vše na vás dýchá toulkami po městě, kam se budete chtít určitě vrátit ... Tuto prohlídku města za jeden den připravili dvě generace našich skandinávistů, lidé, kteří mluví plynně norsky, v Oslo žili a již 30 let sledují přerod šedého města s krásnou polohou na evropskou metropoli se špičkovou moderní architekturou.

Přistáváme na mezinárodním letišti Gardermoen. Jde o největší letiště země s leteckými spojeními do více než 200 destinací světa. Pokud nemáte pronajatý autobus, můžete se do centra (47 km) dostat autobusem Flybussen / Flybussexpressen nebo vlaky: NSB (Norwegian State Railways) či expresem Flytoget Airport Express Train. Ten jezdí každých 10-20 minut a cesta do centra vám potrvá okolo 20 minut (230 NOK). Pozor, jde o dvě různé společnosti, takže lístky se navzájem nedají zaměnit.

Hotel Best Western na Karl Johans gate.
Hotel Best Western na Karl Johans gate.

Po zhruba tři čtvrtě hodiny cesty nás vítá centrum Osla. Celé město se rozléhá zhruba na 426 kilometrech čtverečních (pro srovnání, Londýn je 3x větší, Praha má 496 a Bratislava 367 km čtverečních) a dnes v něm žije 672 000 obyvatel (s přilehlými aglomeracemi něco přes milion). To, jak dnes město vypadá, je do značné míry výsledkem obrovského požáru v roce 1624, během kterého – jelikož většina budov byla ze dřeva – téměř kompletně vyhořelo a po renovaci získalo novou, modernější tvář. Centrální část Oslo je ideální pro chodce – ani velká, ani malá – a tak není problém projít si ji celou pohodlně pěšky.

Moderní centrum Osla.
Moderní centrum Osla.

Historie Osla

Pravděpodobně roku 1049 (někdy se uvádí 1048) založil král Harald Hardråde město, které dříve neslo název Ánslo. To od počátku bylo důležitým přístavem a obchodním uzlem. V roce 1299 pak bylo vyhlášeno hlavním městem, sídlil zde také trvale poprvé král, tím byl Håkon V. (1299 – 1319).

Oslo bylo několikrát těžce poničeno požáry. Po další takové pohromě, v roce 1624, muselo být město skoro kompletně znovu vystavěno nedaleko pevnosti Akershus. Na počest krále, který v té době vládnul (Christian IV.), bylo město pojmenováno Christiania/Kristiania.

V 19. století vzniklo mnoho významných budov jako Královský palác, Stortinget, univerzita, Národní divadlo či burza.

V roce 1925 se město přejmenovalo opět na Oslo a stále se rozrůstalo. Vznikaly nové čtvrti jako například Ullevål (1918–1926) a Torshov (1917–1925), radnice byla postavena v bývalé chudinské čtvrti Vika v letech 1931–1950. Ve 40. letech byla do Osla začleněna obec Aker a současně se rozvíjely další předměstí, jako je třeba Lambertseter. Město dostávalo moderní ráz a zažívalo rozmach po všech stránkách.

Norsko obecně patří mezi nejvyspělejší státy světa. Hned po válce vstoupilo do NATO, nicméně dodnes není součástí Evropské unie, Norové přistoupení dvakrát v referendu zamítli (1972 a 1994).

V roce 2011 bohužel zasáhl Oslo teroristický útok. Bomba ve vládní čtvrti poškodila mnoho budov, ale především zmařila osm nevinných životů. Pár hodin po explozi v Oslu došlo ke střelbě na ostrůvku Utøya nedaleko města. Zde vyhasl život 69 osob. Norská veřejnost byla tímto činem šokována a na dlouho dobu zasažena. Mj. i proto, že Norsko si drží přední příčky na seznamu nejbezpečnějších států světa.

Budova norského parlamentu Storting.
Budova norského parlamentu Storting.

Začínáme prohlídku

Naši prohlídku začínáme hned před hotelem v absolutním centru města. Projdeme se pár kroků na hlavní a nejdražší bulvár města Karl Johans gate. Hned při něm, asi 30 metrů po levé straně, se vypíná budova norského parlamentu Storting. Procházejíc vedle ní, je užitečné zopakovat si, že Norsko je zřízením dědičná parlamentní monarchie, jejíž oficiální hlavou je král. Současným panovníkem je od roku 1991 král Harald V, zákonodárnou moc drží v rukou právě parlament - Storting, volený na čtyři roky. Jednokomorová národní rada má v současnosti 169 křesel. Zajímavostí budovy je její architektonický sloh, tzv. eklekticizmus, typický kombinací více historických architektonických slohů, které si častokrát stavebně či umělecky protiřečí. Působí však bezpochyby zajímavě.

Jedna z budov Univerzity v Oslo.
Jedna z budov Univerzity v Oslo.

Historie i multikultura

Centrum protíná již zmíněný bulvár Karl Johans gate. Po jeho stranách se rozprostírají nejdražší čtvrti města, kde se nájem pohybuje v astronomických částkách. Střed města působí tak, jak asi celé Norsko. Pompézně a lidsky zároveň. Historické budovy a luxusní obchody střídají běžnější řetězce, přívětivé terasy kaváren a pubů, ale i bezdomovci sbírající plastové lahve a plechovky za zálohu, tzv. pant. Na ulicích potkáte lidi každé barvy pleti. Oslo je totiž přímo ztělesněním multikultury. V současnosti zde žije okolo 30 % migrantů či jejich potomků.

Aula s červeně podsvícenými sloupy a pohledem do zahrady.
Aula s červeně podsvícenými sloupy a pohledem do zahrady.

Budovu parlamentu necháváme za zády a kráčíme dál po Karl Johans gate. V ornamentální multifunkční budově na rohu Universitetsgata dáváme do pozornosti Hard Rock café, kde se pravidelně konají vyhledávané živé koncerty. Procházíme přes cestu a otevírá se nám nádvoří Univerzity v Oslo, nejstarší (1811) a největší univerzity v Norsku. Má osm fakult, na kterých dnes studuje téměř 30 000 studentů. Tato budova však už dnes slouží pouze pro reprezentativní a ceremoniální účely, studenti jsou roztroušeni po jiných částech města.

Vystavený obraz známého malíře Muncha.
Vystavený obraz známého malíře Muncha.

Královské Oslo

Kráčíme dál a stoupáme do mírného kopečka k majestátní neoklasicistní budově, Královskému paláci. Na jeho nádvoří stojí disciplinovaně, téměř bez pohybu, čestná stráž, konkurující ve své nehybnosti jezdecké soše Karla XIV. Johana, po kterém je hlavní ulice pojmenována. Zajímavostí je, že jde o francouzského ministra války Jeana Baptiste Bernadotta. Tento maršál se ve službách Napoleona dostal až na švédský trůn, a protože Norsko po několik století patřilo do unie s Dánskem a Švédskem, stal se tak i norským králem. Historie norské monarchie je velmi zajímavá, a pokud chcete o ní vědět víc, určitě si nenechte ujít prohlídku, věnovanou Královskému paláci a královské historii země. (Dospělí: 175 NOK, studenti senioři: 145 NOK, děti 6 – 18 let 125 NOK). Pokud ji nějakým nedopatřením však vynecháte, zkuste se podívat alespoň na psanou historii norských králů.

Královský palác při západu slunce.
Královský palác při západu slunce.

Zelené Oslo

Od královského paláce vedle sochy královny Maud a krále Haakon VII přejdeme k Národnímu divadlu. Jeho budova stojí v příjemném obdélníkovém parku s množstvím stromů, laviček a fontán. Městskou pohodu si tu vychutnávají rodinky s dětmi, které se za teplého počasí běžně šplouchají a hrají ve vodě fontán. Živel vody k severu zkrátka nerozlučně patří, a je s Nory úzce spjat, ať už v přírodě nebo v centru města. Norové, a obyvatelé Osla jsou vůbec známí svou snahou žít ekologicky, v souladu s přírodou a množství hojně navštěvovaných parků, roztroušených po celém městě je toho živým důkazem. Určitě i my vám z celého srdce a čistým svědomím doporučujeme alespoň v některém z mnoha parků vychutnat si pořádně tuto příjemnou zelenou stránku Osla.

Večerní pohled na ulici vedoucí od královského paláce.
Večerní pohled na ulici vedoucí od královského paláce.

Dominantou parku je národní divadlo – Nationaltheatret, slavnostně otevřeno v roce 1899. Před divadlem stojí sochy dvou nejvýznamnějších norských literátů. Bjørnstjerne Bjørnson je autorem norské hymny a nositelem Nobelovy ceny za mír, který za svého života bojoval i za práva malých a utlačovaných národů, například i Československa. Typicky Zachmuřená tvář zas patří největšímu norskému autorovi všech dob a jednomu z nejvýznamnějších světových dramatiků – Henrik Ibsen. Vybrané Ibsenovi citáty dokonce lemují značnou část hlavní ulice, po které jsme dosud kráčeli.

Národní divadlo v Oslu.
Národní divadlo v Oslu.

Město Nobelovek

Od divadla zamíříme směrem k pobřeží. Přecházíme přes silnici a zastavujeme se při snad nejznámější dominantě města – tmavočervené cihlové budově Radnice s téměř 70metrovými věžemi. Otevřená byla v roce 1950 u příležitosti 900. výročí založení města. Přestože se původně pro svůj strohý funkcionalistický ráz setkala s rozporuplnými reakcemi obyvatel, postupně si na ni zvykli, a dnes je neodmyslitelnou součástí panoramatu Osla. Vnější dekorace v arkýřích tvoří zobrazení ze staroseverské mytologie, ság, pohádek, uvnitř (vstup zdarma) uvidíte výjevy norského lidu, farmářů, rolníků a řemeslníků. Budova radnice se může pyšnit, že se jednou za rok stává absolutním centrem světového dění, protože právě zde se každý rok 10. prosince udělují Nobelovy ceny za mír. Pokračujeme přes nevelký park po pravé straně radnice a přes cestu až k přístavu. V létě se na něm lehce pohupují loďky s dřevěnými stěžni, v zimě se přes vodní cestičky v ledu plaví trajekty i menší lodě. I v centru hlavního města takto zažíváme přítomnost magické přírody, která dělá Norsko Norskem.

Radnice města.
Radnice města.

V přístavu

Pravou část přístavu lemuje nová luxusní čtvrť Aker Brygge, plná kvalitních restaurací, barů, ale i designových obchodů, která se stále rozrůstá. Ceny bydlení zde dosahují astronomické výšky a Norové rádi žertují, že část této čtvrti ležící na ostrově, se nejmenuje Ostrůvek zlodějů náhodou. Na to, aby si tu člověk mohl dopřát bydlení, ani v bohatém Norsku legálně příjmy nemusí vždy stačit ... Pravda je taková, že zde v 18. století popravovali zloděje.

Červená radnice města na fotografii z našeho zájezdu z roku 1994.
Červená radnice města na fotografii z našeho zájezdu z roku 1994.

V čtvrti leží i aktuálně nejdražší hotel celého Oslo s názvem Thief (Zloděj). Rádi vám zde zajistíme ubytování. I pro nehosty je otevřený střešní bar s výhledem na Oslo, které svou návštěvou poctila už nejedna světová celebrita. Velmi dobře se zde bavil i miláček Norů Justin Bieber.

Pěší promenáda osvětlená barevnými světýlky.
Pěší promenáda osvětlená barevnými světýlky.

Přes den zde můžete navštívit Muzeum moderního umění Astrup Fearnleyho. Astrup Fearnley Museet je soukromá galerie současného umění v Oslu. Byla založena a otevřena pro veřejnost v roce 1993.

Na večeři pak doporučujeme výbornou Lofoten fiskerestaurant, případně michelinskou Eik, jen pár desítek metrů za Národní galerií na Universitetsgatan. Po ochutnání z místních specialit jistě pochopíte, proč jednou z charakteristik Osla je i přívlastek kulinářská metropole.

Živý krab na talíři připravený k uvaření.
Živý krab na talíři připravený k uvaření.

Norové v kuchyni rádi experimentují, spojují mezinárodní trendy se svými severskými chutěmi, a výsledek je nanejvýš zajímavý a lahodný. (Pokud jste skuteční fajnšmekři, dejte si tu námahu navštívit nejseverněji položenou restauraci na světě s třemi hvězdami Michelinu – Maaemo v čtvrti Schweigaardsgate.)

Pokud před luxusní restaurací preferujete spíš jednoduchost a autentičnost, rozhodně se vydejte pro jeden z lahodných hot dogů do ikonického stánku Syverkiosken. Zde můžete získat klobásy připravené tradičním způsobem, tj. v lompe, zdejší placce z brambor. Ale pozor, jsou vysoce návykové!

Moderně připravený předkrm.
Moderně připravený předkrm.

Kamenné městečko za hradbami

Nalevo se nad přístavem vypíná pevnost Akershus z konce třináctého století, nejzachovalejší středověký hradní komplex v Norsku. Ve srovnání s moderní výstavbou kolem působí jako samostatné městečko, skryté za kamennými hradbami. Zatímco v minulosti zastával obrannou funkci, dnes je sídlem pro vojáky, ministerstvo obrany a muzea odboje během druhé světové války. Jako téměř všude v Norsku, uvnitř areálu se můžete klidně procházet a užívat si klid a šum stromů rovnou v srdci metropole. Do pozornosti dáváme i skvělou rustikální restauraci Festningen s výhledem na Oslofjord, s výbornými rybami a mořskými živočichy.

Pohled na osvětlenou pevnost Akershus.
Pohled na osvětlenou pevnost Akershus.

Jeden den v Oslu nestačí!

Druhý den v Oslo věnujeme návštěvě Vigelandovho parku a muzeím, která jsou považována za jedny z nejlepších a nejzajímavějších v Evropě. Obě, které navštívíme, leží kousek od centra na poloostrově Bygdoy. Jelikož Oslo je kompaktní metropole, nejlépe ho poznáte procházkou po vlastních. Má však i velmi dobrý systém městské dopravy, která vás vezme i na vzdálenější místa. Od třetího dne našeho zájezdu máme k dispozici po celou dobu vlastní autobus s norským řidičem. A jelikož je Norsko krajinou hor, údolí a klikatých cest, procházky v hlavním městě si před dny delších autobusových přesunů užíváme.

Vigelandův park s fontánou a sochami.
Vigelandův park s fontánou a sochami.

Na prohlídku tedy využijeme celodenní lístek na MHD, který nám pokryje metro, autobusy i tramvaje. Cena za dospělého je 121 NOK, 61 NOK pro seniory (nad 67) děti a studenty. Bez lístku určitě nejezděte! Pokuty na místě začínají na 950 NOK (100 eur) a mohou být i vyšší! Lístek koupíte ve večerkách, ale také v automatech na stanicích. Platba kartou v automatech je samozřejmostí.

Začínáme u hotelu v 9:30. Projdeme se na zastávku Kontraskjæret nedaleko radnice, odkud se tramvají číslo 12 odvezeme přímo před brány Vigelandova parku. Cestou uvidíme i krásnou čtvrt Frogner s městskými domy, které patří v Oslo k těm nejdražším. Vystoupíme přímo před branou obrovského parku. Po pravé ruce hned za bránou najdete kavárnu s toaletami. Na celý park vám postačí kolem hodinky.

Socha malého dítka nad jezírkem.
Socha malého dítka nad jezírkem.

Vigelandův park

Vigeland park patří k nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším místům v Oslo. Leží asi tři kilometry od centra ve čtvrti Frogner, charakteristické historickými aristokratickými budovami a klidnou atmosférou. Jde o jednu z nejdražších čtvrtí ve městě.

Park nese jméno nejznámějšího norského sochaře Gustava Vigelanda. Pod širým nebem zde najdeme neuvěřitelných přes 200 soch, které městu zanechal na základě unikátní dohody. Dostal obrovský ateliér, tuny materiálu a pár řemeslníků. A za to se zavázal, že všechna díla, které vytvoří, daruje městu. Parku dominuje návrší se sedmnáct metry vysokým obeliskem. Monolit zachycuje 121 figur v pohybu, které se jedna přes druhou prodírají na vrchol. Mladí, staří, ze žuly či bronzu, celoživotním námětem byl pro Vigelanda člověk. Jeho park je unikátním místem, kde můžete v klidné atmosféře pochopit jeho tvůrčího génia.

Socha muže hrajícího si s děvčátkem.
Socha muže hrajícího si s děvčátkem.

Za Vikingy

Od Vigelandova parku o 10:45 pokračujeme k Muzeu vikingských lodí. Sejdeme se u monolitu, odkud přejdeme na zastávku autobusu Olav Kyrres Plass. V případě nepříznivého počasí se dá odvézt autobusem č. 20 před brány parku, kde to už známe. Na zastávce Olav Kyrres plass přestoupíme na autobus č. 30 a odvezeme se přímo k Muzeu vikingských lodí.

Muzeum a stará vikingská loď.
Muzeum a stará vikingská loď.

Projektované bylo tak, aby se do něj umístili tři původní vikingské lodě, které byly v 19. století nalezené v Oslofjordu. Oseberk, Gokstad a Tune z devátého století a sloužily jako pohřební lodě. Pohřbeny byly v rituální mohyle, aby byly lodě co nejlépe zachovány pro další život, ve kterém se měli Vikingové – jak věřili – znovu dostat k moci. Nejzajímavější a největší je loď z Oseberg – sloužila jako rakev pro ženu významného vikingského náčelníka. Je krásně vyřezávaná a má dokonce i jednoduché podpalubí. V muzeu promítají každých 20-30 minut výborný animovaný film, díky kterému se na pár minut cítíme, jako bychom byli i my součástí vikingské posádky. Tašky si necháváme ve skříňkách před muzeem.

Vstup: 100 NOK / dospělý, skupinová a senior 50 NOK, děti do 18 zdarma

Filmová projekce pěkně znázorňuje život a výpravy Vikingů.
Filmová projekce pěkně znázorňuje život a výpravy Vikingů.

Autobusem č. 30 se ve 12:00 odvezeme k muzeu polární lodi Fram, obrovské dřevěné stavbě, která dosud drží rekord v nejdelší přeplavené trase co nejblíže k severnímu a co nejblíže k jižnímu pólu. Dozvídáme se všechno zajímavé a podstatné o polárnících jako Fridtjof Nansen či Roald Amundsen, který se setkal s Robertem Scottem v největších závodech v historii lidstva. Kdo dobyl Jižní pól první? Norové, či Britové? Skvělá výstava je spojena s interaktivními hrami, výklady i krátkým filmem. Nejlepší je bezpochyby samotná loď. Můžete se procházet jejími útrobami, kde uvidíte, jak polárníci a posádka po celá léta žila na moři.

Vstupné: dospělý 120 NOK, dítě 50 NOK, senior 90 NOK

Dřevěná loď vystavená v muzeu.
Dřevěná loď vystavená v muzeu.

Přímo naproti Framu najdete i muzeum Kontiki, věnované dalšímu norskému badateli Thorovi Heyerdahlovi. Tento antropolog, badatel a cestovatel chtěl dokázat, že lidé do Polynésie nemuseli migrovat z Asie nebo z Blízkého východu. Svou teorii, že ji mohli osídlit i lidé z Jižní Ameriky, se rozhodl dokázat empiricky. Sestrojil si vor z balzového dřeva, na němž se s posádkou v roce 1947 nechali unášet celých 6 980 km a 101 dní. Dokázal svou teorii?

Vstupné: 140 NOK dospělí/100 NOK senioři/50 NOK děti

Dřevěný domek s posezením určený k odpočinku.
Dřevěný domek s posezením určený k odpočinku.

Primárně navštěvujeme Fram, pokud chcete stihnout obě, je třeba si pospíšit nebo vrátit individuálně. Nastoupíme na lodičku směr centrum, lístky se kupují přímo na palubě. Cesta lodičkou do celodenního lístku MHD nespadá. Jde však o nejrychlejší způsob, jak se dostat do centra, a navíc si Oslo vychutnáte přímo z vod fjordu. Určitě doporučujeme.

Budova Fram na břehu.
Budova Fram na břehu.

Po parku a muzeích si dáme pauzičku na oběd. Pokud se chcete najíst chutně a rychle, doporučujeme restauraci EGON na Karl Johans gate. Usadí vás ke stolu, který má na měděné tabulce své číslo. Vyberete si z menu, objednáte si u baru s číslem stolu, zaplatíte, a když se najíte, nemusíte čekat. Jídlo je přitom extrémně chutné a na úrovni. Doporučujeme tresku (torsk) z Lofot nebo filet z divokého lososa (Laks).

Prosklená budova Opery.
Prosklená budova Opery.

Po obědě se o 15:30 opět potkáme, abychom si dokončili prohlídku města. Kráčíme po Radniční ulici Rådhusgata, až se dostaneme na malý kruhový objezd v takzvané kvadratuře. Zdánlivě nenápadnou křižovatku ozvláštňuje snad jen výrazná socha ve tvaru bronzové rukavice s vystrčeným ukazováčkem, doplněná tryskající vodou. Zajímavé dílo má důležitou vypovídací hodnotu o historii Osla. Právě na toto místo totiž dánský král Christian IV. ukázal prstem na mapě poté, co Oslo padlo v městském požáru r. 1624 popelem, a vystavěl ho nanovo.

Moderní budovy na břehu jezera.
Moderní budovy na břehu jezera.

Kráčíme 600 metrů rovně po Rådhusgatan a zastavujeme na promenádě Langkaien. Zde se z vody jako ledová kra ve fjordu vypíná nová budova Opery v Oslo (Operahuset). Otevřená byla 12. dubna 2008 za účasti norského krále Haralda V. Za výjimečným architektonickým dílem, které získalo v roce 2009 cenu za architekturu Mies van der Rohe Award, stojí domácí ateliér Snøhetta. Vzhledem k rychlé výstavbě realizovanou firmou Statsbygg byla dokončena a otevřena o pět měsíců dříve, a peníze – věřte či ne – se vrátili do státního rozpočtu. Celá realizace projektu trvala jen čtyři roky. Střecha opery, o které se říká, že je symbolem a výsadou "smetánky" a vyšších kruhů města, slouží jako park pro domácí i turisty s panoramatickým výhledem na město a nedaleký přístav. Kolem opery se pomalu finalizuje stavba čtvrti Barcode (bývalá průmyslová zóna), kde bude soustředěný byznys, finance i nové možnosti na bydlení. Má své nadšence i odpůrce. Ti druzí projekt kritizují proto, že je jakousi bariérou mezi fjordem a zbytkem města a mění tvář Oslo, které bylo považováno za otevřené město s nízkým profilem a množstvím zeleně. Interiér opery můžete navštívit zdarma. Zboku je navíc příjemná restaurace, kde si můžete posedět s výhledem na vodu a město.

Pohled ze střechy Opery.
Pohled ze střechy Opery.

Zpět na hotel se můžete vrátit vedle hlavní stanici Sentralstasjon před kterou stojí nepřehlédnutelná socha tygra. Oslo se totiž nazývá i Tigerbyen (Tygří město), kvůli tygrovi v erbu na královském paláci. Samotná stanice je plná obchodů a příjemných restauraci, a najdete zde i několik kvalitních supermarketů s potravinami.

Zbytek dne v Oslo můžete využít například na návštěvu Národní galerie Nasjonalmuseet. Najdete ji na Univerzitní ulici, kolmé na hlavní bulvár. Kromě jiných fantastických děl je jejím největším lákadlem obraz Výkřik. Dobře známý námět výkřiku znetvořené postavy s lysou lebkou na pozadí krvavého nebe má na svědomí norský malíř Edvard Munch, jedna z klíčových postav expresionismu 20. století. Jeho intenzivní, evokativní zpracování úzkosti silně ovlivnilo německý expresionismus dvacátého století. Pozor, v pondělky je galerie zavřena.

Dospělí: 200 NOK

Studenti, senioři: 110 NOK

Skupiny nad 10: NOK 80

Pohled na moderní business čtvrť.
Pohled na moderní business čtvrť.

Sportovní nadšenci mohou na stanici metra Nationaltheatret nasednout na linii č. 1 směr Frognerseteren a vystoupit na skokanském můstku Holmenkollen. (Vstup na vrchol + do muzea 130 NOK). Původní můstek, postavený r. 1892, byl v r. 2010 přestavěn, a v současnosti patří k jedním z nejmodernějších na světě. Z jeho vrcholu je v případě dobrého počasí nádherný výhled na celé Oslo. Zdejší muzeum bylo otevřeno v roce 1923 a je nejstarším muzeem na světě specializovaným na lyžování.

Opravdoví nadšenci do lyžování zde mohou „zkusit“ dokonce skok z Holmenkollenu! Přemýšleli jste někdy, jaké to je? A jestli byste se báli? Vyzkoušejte lyžařský simulátor a zjistěte to! Technologie, která byla dříve dostupná pouze pro piloty a astronauty, kombinuje pohyby na leteckém simulátoru s filmem „pohled z očí“ a vytváří tak jedinečný a realistický pocit. Třeba zjistíte, že byste skočili beze strachu a lépe než Marius Lindvik.

Podobně krásný výhled na město ve fjordu se vám naskytne i z konečné stanice metra Frognerseteren. Cestou metrem (nadzemní) vystupuje až do 469 metrů nad mořem a když vystoupíte, nebude se vám chtít věřit, že jste v hlavním městě. Jediné, co vám bude dělat společnost, bude ticho, les, borůvky a pár sportovců. Zde si Norové chodívají zaběhat, na kolo či běžkovat. Serpentinami na pravé straně kolejnic můžete seběhnout až k horské chatě s příjemnou rustikální restaurací a kavárnou.

Výhled na moře při západu slunce.
Výhled na moře při západu slunce.

Zde se naše dvoudenní návštěva Osla, během které jsme vám chtěli ukázat všechny jeho obličeje, končí. Moderní zelená přátelská metropole, z níž odcházíte s pocitem, že dokáže vyhovět téměř každému: milovníkům přírody, sportovcům, gurmánům a labužníkům, uměleckým duším, zvědavým objevitelům a historikům, náročným byznysmenům, či snílkům. Takové je Oslo, perla ukrytá na severu Evropy.

Velká bronzová socha tygra uprostřed náměstí.
Velká bronzová socha tygra uprostřed náměstí.

Okolí Osla

Pokud máte již „městského ruchu“ dost a chtěli byste si udělat ještě výlet za hranice města, navštivte Lillehammer. Samozřejmě je to atraktivní město zejména pro sportovní fanoušky, ale ani nesportovní povahy zde díky překrásné přírodě nepřijdou zkrátka.

Mnozí si jistě pamatují, ať už z televize či osobně, zdejší zimní olympijské hry v roce 1994. Můžete zde proto navštívit například Olympijské muzeum či Maihaugen Museum. Kromě toho je však Lillehammer a okolí také skvělou volbou pro ty, kteří holdují pěší turistice. Pokud oblast navštívíte v zimě, můžete zkusit rovněž projížďku se psím spřežením, lyžování, běžky, bruslení nebo dokonce zdejší bobovou dráhu. Bobová a sáňkařská dráha v Hunderfossenu (15 km od centra Lillehammeru) je velkým lákadlem pro dobrodružné povahy – bobová dráha na kolečkách v létě a bobraft a skeleton v zimě! Zkusíte?

Pokud vás však k žádnému adrenalinovému zážitku nepřemluvíme, zkuste alespoň jeden z lahodných tradičních domácích dortů na zahradě v Park Café. Zdejší přátelská atmosféra vás jistě dostane!

Munchův obraz nazvaný Výkřik.
Munchův obraz nazvaný Výkřik.

Co zažít v Oslu

1. Atmosféra hlavní ulice Oslo Karl Johans gate, lemované historickými budovami, luxusními obchody i příjemnými kavárnami a restauracemi. Sedněte si na pivko (asi nejdražší v Evropě) a sledujte, jak se žije Norům.

2. Projděte se po stopách velikánů norského umění. Sedněte si k Národnímu divadlu a přečtěte něco z děl Ibsena či Hamsuna. Dost pravděpodobně na té lavičce sedávali pár století dozadu před vámi.

3. Odvezte se trajektem na poloostrov Bygdøy. Klidná rezidenční oblast nabízí příležitosti na procházky, cyklistiku, koupání na pláži, či návštěvu muzeí, jako Kon-Tiki či Fram.

4. Navštivte místo udělování Nobelových cen za mír. Architektonicky zajímavá radnice stojí v úplném centru města.

5. Pokochejte se výhledem na novou byznys čtvrt Barcode ze střechy Norské opery. Pokud cítíte ve vzduchu peníze, nemýlíte se.

6. V Norsku se vyplatí připlatit si za jídlo. Mezi průměrnými a top restauracemi není až takový závratný cenový rozdíl. Vychutnejte si atmosféru Aker Brygge z jedné z jejích vnějších restaurací a ochutnejte to nejlepší ze severních vod.

7. Ponořte se do historie v pevnosti a parcích Akershus. Skryté městečko za kamennými hradbami je ideální na romantické procházky.

8. Udělejte si piknik v nejkrásnějším open-air muzeu ve městě. Vigeland park patří k nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším místům, jaké Oslo nabízí.

Malé domky se střechou porostlou trávou a panorama města za nimi.
Malé domky se střechou porostlou trávou a panorama města za nimi.

9. Shlédněte jeden z nejznámějších obrazů světa v Národní galerii. Munchův Výkřik se právem řadí mezi nejprůlomovější díla dějin umění.

10. Vyběhněte do přírody. Oslo zasazené mezi fjordem a horami má dokonalou polohu pro sportovce i na rekreační procházku. Sedněte na metro a nasbírejte si lesní plody přímo v lesích hlavního města.

11. Mathallen – Tržnice Mathallen je kulinářským centrem celého Osla. Je vyhlášena nejen pro prvotřídní pokrmy z norské i mezinárodní gastronomie, ale také pro svou jedinečnou atmosféru. Návštěvníci Osla i místní si zde mohou užít „nebe v puse“ od roku 2012. Tržnice plná restaurací a obchodů se nachází ve velké cihlové průmyslové budově, která byla postavena v roce 1908. Mathallen najdeme v pulsující čtvrti Vulkan a kromě lahodných jídel zde mohou návštěvníci zažít kulinářské festivaly, filmové a kvízové večery či gastro zážitky jako například kurzy vaření a soutěže.

12. Sørenga Sjøbad – v jedné z nejnovějších trendy čtvrtí Osla najdete na promenádě plné kaváren a butiků také plovárnu – pro Nory během parních dnů osvěžující, pro turisty může leckdy představovat spíše výzvu. Jedná se totiž o vodu přímo z fjordu! Najdete zde plavecký bazén, pláž, dětský bazén a velkou rekreační oblast, kde bývá v letních měsících „hlava na hlavě“.

Bazén Sørenga je otevřen pro veřejnost po celý rok!

Detail racka nad městem.
Detail racka nad městem.

Co vidět navíc:

1. Muzeum Astrup Fearnleyho v Oslo je soukromým uměleckým muzeem moderního umění. Pokud jste umělecký nadšenec, nenechte si ho ujít.

2. Naobědvejte se ve stylu historických osobností. Ne každý zná hodnotu restaurace Grand Café. Domácí však vědí, že hostila postavy, jako Barrack Obama, ale hlavně domácích velikánů, jako Henrik Ibsen, Knut Hamsun či Gustav Vigeland, kteří zde trávili spoustu času.

3. Nadýchejte se norského vzduchu v botanických zahradách s flórou z celého světa. Její součástí je i takzvaná zahrada vůní, uspořádaná s ohledem na lidi se zrakovými poruchami a nevidomé.

Pohled na skokanský můstek v Holmenkollen.
Pohled na skokanský můstek v Holmenkollen.

4. Předehřejte se v sauně a skočte si do vody s výhledem na norskou operu. Na pobřeží Langkaia totiž najdete tři plovoucí sauny (od 1800NOK / 2hod), kde se můžete zrelaxovat typicky po norsku. Luxusně a lidově zároveň.

5. Poznejte centrální Oslo z perspektivy kajaku na vodní hladině. Zapádlujte si po řece Akerselva až k budově opery. Netradiční zážitek v hlavním městě (od 72 eur).

6. Oblečte si teplé pončo, rukavice a dejte si drink v ledovém poháru v ledovém křesle ledového Magic ice baru. Jeho interiér ozvláštňují i ​​sochy, vytesané z ledových ker. Bar je otevřen od 11.00 do 23.00 a za 250 NOK dostanete kromě vstupu i jeden welcome a jeden extra drink (Kristian IMS gate 12).

7. Čtete rádi romány Jo Nesbø? Nevynechejte možnost poobědvat v hospodě Restaurant Schrøder na Waldemar Thrane gate 8, kde je jeho Harry Hole štamgastem. Restaurace započala svou tradici v roce 1925 a je populárním místem pro starousedlíky i turisty. Najdete zde skvělou tradiční norskou kuchyni.

Nádherné scenérie Norska a pohled na jedoucí trajekt.
Nádherné scenérie Norska a pohled na jedoucí trajekt.

8. Vžijte se do role skokanů na lyžích ve středisku zimních sportů Hollmenkollen. Stačí se metrem odvézt na stejnojmennou zastávku (směr Frognersetteren). Hlavní atrakcí je lyžařský areál Národní aréna Holmenkollen se skokanským můstkem Holmenkollbakken. V nedaleké vile Kongsseteren, tráví zimní prázdniny i norská královská rodina.

9. Hodinu západně od centra Oslo leží přírodní poklad Kjosterudjuvet - 10 000 let stará roklina, dlouhá 1,3 km, se stěnami vysokými šedesát metrů. I Oslo má svůj Grand Canyon.

10. Rodiny s dětmi si přijdou na své v největším zábavním parku v Norsku Tusenfryd. Autobusy odjíždějí přímo z autobusového nádraží. Největší zábavní park v zemi je skvělým cílem pro rodiny s dětmi, ale stejně tak pro dospělé s duší dítěte a dobrodruha. Kdo by nechtěl na chvíli zapomenout na „dospělácké“ starosti a užívat si jízdy, lety a všemožné cukrovinky. Tusenfryd se nachází asi 20 kilometrů jižně od Osla a je otevřen od dubna do října. Návštěvníci zde najdou více než 30 různých atrakcí. Mezi nimi je šest horských drah, jako je Loopen či vysokorychlostní Super Splash, která při dopadu na vodu udělá šplouchnutí 5 metrů vysoko. Ty jsou kombinovány se všemi druhy „old school“ her, zábavních zařízení a jízd, jako jsou nárazníková auta, šálky na čaj, kolotoče a nedávná pohybová 3D jízda Thor's Hammer. Od roku 2000 je zde také vodní park BadeFryd se čtyřmi skluzavkami a bazénem.

11. Potěšte se designovými chuťovkami. To nejlepší z interiérového designu najdete v buticích Nest, Kollekted By, či Babel.

12. Vyjeďte na den obdivovat nedaleké fjordy! Destinaci a délku trasy můžete vybírat z nabídky mnohých lodních společností.

13. Vydejte se na procházku k jezeru Sognsvann na sever od Osla. Je populární destinací u místních obyvatel, kteří se sem vydávají na piknik či koupání. V zimě se zde dá skvěle bruslit!

14. Sochařský park Ekebergparken nabízí umělecká díla mezinárodně uznávaných umělců jako například Louise Bourgeoise, Dana Grahama, Sarah Lucas, Damiena Hirsta a Roni Horn. Umělecká sbírka se skládá z klasických soch z 19. a počátku 20. století a soch a zároveň z instalací současných umělců. Park otevřel své brány veřejnosti v roce 2013 a od té doby má silnou pozici na zdejší veřejné umělecké scéně. Kromě 45 skulptur si zde užijete také dechberoucí výhledy na Oslo. Ekebergparken je otevřen celoročně a je zdarma.

15. Pokud si v létě chcete udělat vyjížďku na lodi a jste milovníky přírody a historie, vydejte se na Oscarsborg. Je to pobřežní pevnost, která se nachází v Oslofjordu, nedaleko městečka Drøbak. Dospělí se jistě rádi dozvědí o místě více v Muzeu pevnosti, zatímco děti ocení zejména podzemní tunely pod pevností, překážkové dráhy, pláže ke koupání či pozorování zdejších krabů.

Holmenkollen
Holmenkollen

Fun Facts Osla

Obyvatelé Osla jsou nejzdravějšími obyvateli Norska

Podle oficiálních vládních statistik má město Oslo nejvíce zdravých lidí z celého Norska.

Většinu rozlohy Osla tvoří lesy

Oslo je sice tepající metropolí, nicméně hned nedaleko centra se zde nachází překrásná norská příroda. A místní si ji hýčkají, norská láska k přírodě je zde všudypřítomná. Kolem města je rozlehlý hustý les, kam se dá dostat bezproblémově MHD za méně než půl hodiny.

Les nese název Oslomarka (Oselský les), je chráněn proti většině forem rozvoje a je domovem mnoha zvířat – žije zde rys, vlk, bobr, los či srnec.

Město se dříve jmenovalo Christiania

Když Oslo v roce 1624 zachvátil požár, dánský a norský král Kristián IV. nařídil město znovu postavit poblíž hradu Akershus. Název pak dostalo na jeho počet - Christiania.

Oslo bylo pro rok 2019 vyhlášeno Evropským zeleným hlavním městem

Norsko může být jedním z největších světových producentů ropy a plynu, ale jeho hlavní město je kompletně zelené a eco – friendly. Šéfové měst plánují do roku 2030 snížit emise o velice ambiciózních 95 %. A to navzdory skutečnosti, že Oslo je jedním z nejrychleji rostoucích evropských měst.

V Oslu se uděluje Nobelova cena za mír

V Oslu se od roku 1901 koná každý podzim slavnostní udílení Nobelovy ceny za mír, a to konkrétně dne 10. prosince, což je výročí úmrtí Alfreda Nobela (21. října 1833 Stockholm – 10. prosince 1896 Sanremo). Příjemce ceny vybírá Norský Nobelův výbor.

Vánoční strom na Trafalgar Square je dárek z Osla

Od roku 1947 Oslo každý rok obdarovává obyvatele Londýna vánočním stromkem s nápisem „Tusen takk“ (doslova „Tisíceré díky“) za podporu Británie během druhé světové války.

Strom, obvykle 50 - 60letý norský smrk, se vybírá z hustých lesů, které město obklopují.

Oslo hostilo zimní olympijské hry v roce 1952

Od 14. do 25. února 1952 se zraky sportovního světa a fanoušků ze všech kontinentů upřely na Oslo, kde se konalo napínavé olympijské klání. Všechny disciplíny se konaly v metropolitní oblasti kromě alpského lyžování, které probíhalo v Norefjell.

Oslo je etnicky nejrozmanitější město Norska

Oslo má větší procento přistěhovalců a norských dětí s rodiči přistěhovalci než kterýkoli jiný region v Norsku. Oslo je opravdovým multi – kulti městem.

Město ostrovů

Zatímco centrum města a většina obytných oblastí leží na norské pevnině, Oslo má v rámci svých městských hranic rovněž mnoho ostrovů (například Bleikøya, Gressholmen, Hovedøya, Lindøya, Nakholmen …).

Elektrika, elektrika, elektrika

Oslo je známé jako hlavní město elektromobilů. Díky dlouhodobé politice podpory používání elektromobilů nyní Norsko celosvětově vede v přechodu na ekologičtější formu jízdy.

Genderová rovnost

Gender tématika je na předním místě agendy mnoha podniků v Oslu. Natolik, že 40 % vedoucích pozic je v současné době obsazeno ženami, což je nejvyšší procento, jaké kdy bylo v Norsku zaznamenáno.

Podnebí v Oslu

Průměrná zimní teplota v Oslu je jen asi - 2°C, což je o něco tepleji než zimní teploty většiny amerických a některých evropských měst. Návštěvníci by se měli připravit na zimu od konce října do konce března/začátku dubna. Jen ojediněle je však hluboký mráz pod minus 15 °C.

V létě je Oslo příjemně teplé. Občas město zažije vlny veder od května do srpna s teplotami až 33°C. Oslo není nijak zvlášť deštivé, jako například Bergen (jedno z nejdeštivějších měst Evropy), ale déšť je možné vidět zkrátka po celý rok.

Během měsíců června, července a srpna zažijete s největší pravděpodobností dobré počasí s příjemnými průměrnými teplotami, které se pohybují mezi 20 až 26°C.

Oslofjord - průměrná teplota vody v Oslofjordu v zimě dosahuje 2,9°C, na jaře 6°C, v létě průměrná teplota stoupá na 17,3°C a na podzim je 11,5°C. I když své tělo zde můžete smočit, ani v létě zde žádný „Karibik“ nečekejte. Nicméně na rychlé osvěžení či jako bobříka odvahy lze jistě doporučit.

Graf počasí, Oslo.
Graf počasí, Oslo.

PRAKTICKÉ INFORMACE O OSLU

Rychlostní limity v Norsku jsou následující:

50 km/h v obcích

80 km/h mimo obce

Vzdálenosti mezi Oslem a dalšími zajímavými místy v Norsku:

·Oslo – Bergen – 460 km

·Oslo – Lillehammer – 180 km

·Oslo – Stavanger – 550 km

·Oslo – Trondheim – 500 km

·Oslo – Tromsø – 1750 km

DOPORUČENÍ:

Hotel: Radisson Blu Plaza Hotel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5500 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Osla lze mnoha leteckými společnostmi, přímá letenka se dá pořídit již od 3000 Kč například s Eurowings. Časový posun oproti České republice není žádný.

Dokumenty: při cestě do Norska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování. Norsko je součástí Schengenského prostoru. Při pobytu do tří měsíců nevzniká přihlašovací povinnost. Při pobytu delším než tři měsíce je však nutná registrace na příslušném úřadě státní správy. Informace lze získat například na této adrese.

Čtvrť Rodelokka v Oslu.
Čtvrť Rodelokka v Oslu.

Všechny články autora

Zuzana Hábeková

Zuzana vystudovala skandinávské jazyky a angličtinu a kromě provázení pro SEN se věnuje překládání švédských detektivek a fotografování. Miluje turistiku, či už v kambodžské džungli nebo v Tatrách, na vlastní pěst, ale i v dobré partě. Setkáte se s ní na zájezdech v Japonsku, Vietnamu, Kambodži, Thajsku, Malajsii, Singapuru, ale i v Norsku, Dánsku, Švédsku, Estonsku, Lotyšsku a na Islandu. Klienti si na Zuzaně váží její empatii, trpělivosti, profesionálního a příjemného vystupování. Cestování jí dává rozhled, komplexnější světonázor, příležitost učit se a rozvíjet, možnost zažívat genius loci - atmosféru místa na vlastní kůži. Její nejoblíbenější jídla jsou japonské saké nigiri, vietnamské bun bo nam bo s krevetami, kambodžský fish amok a thajský tom yum.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole