Pohled na noční Pattayu.

Pattaya: Průvodce, tipy, zajímavosti a co všechno vidět?

HŘÍŠNÉ PEKLO A BOŽSKÝ RÁJ V JEDNOM

Pattaya v Thajsku je překrásným přímořským letoviskem zhruba 2 hodiny od thajské metropole. Najdete zde vysoké palmy, bílé pláže i tyrkysové moře. A kdo chce, najde zde i kýžený klid. Ale Pattaya se dá také označit za největší „zábavní park“ celého království. Zábava, mnohdy zejména ta odehrávající se v nočních hodinách, zde doslova „teče proudem“. Mnohé adrenalinové atrakce se snoubí s tradičními buddhistickými chrámy, blízkými panenskými ostrovy, zvířecími stanicemi a uchvátí vás i zdejší muzea. Spatřit zde můžete rovněž například největší dřevěný hrad na světě! Pro milovníky golfu nabízí pak Pattaya také mnohá špičková hřiště!

Autor: Petra Špačková

03.12.2023

Čti více

HISTORIE A POLOHA PATTAYI

Thajské přímořské město Pattaya se začalo dostávat do povědomí širší veřejnosti v průběhu války ve Vietnamu (1955 – 1975), kdy sem proudili za odpočinkem a načerpání sil američtí důstojníci.

Jak se jejich počet zvyšoval a s ním i množství cizích peněz, které do města začaly téct, přibýval i počet restaurací, hotelů a barů. Tak jako jinde zde zkrátka začal fungovat vztah poptávky a nabídky. Příliv důstojníků a rozkvět turismu v Pattaye s sebou přinesl i další fenomén – ve vidině příležitosti vydělat si relativně vysoké částky peněz, které by dříve byly neslýchané, se dívky z celého Thajska začaly hrnout do města v naději, že najdou lásku nebo možná přesněji peníze, jistotu a bezpečí. Pattaya nadále vzkvétala a rozrůstala se. V roce 1965 byl v Pattayi otevřen první velký hotel Nipa Lodge (nyní Basaya Beach Hotel and Resort). Stejně tak se začaly otevírat zdejší bary a restaurace, kterých je dnes až neuvěřitelný počet.

V roce 1967 pak umožnila základna královského thajského námořnictva v U-Tapao prvním americkým letadlům vzlétnout z letiště, aby se zapojily do aktivní služby v operacích nad Vietnamem. Pattaya se stala nejviditelnějším místem, kde americké jednotky během jejich „dovolené“ pobývaly, a malá vesnice, jak to tehdy bylo, nyní začala zaznamenávat rychlý nárůst popularity. Pattaya se v té době stala tak populární, že americká armáda organizovala lety ze Saigonu do Bangkoku, aby se američtí vojáci mohli zotavit. A tak se začala budovat image města plného zábavy a relaxu. Vše se opět více a více přizpůsobovalo poptávce zvenčí.

Počátkem sedmdesátých let to nebyla jen americká armáda, kdo navštívil Pattayu, rovněž generace hippies si oblíbila tuto zónu a „baťůžkáři“ se snažili co nejlépe využít nízké životní výdaje v Thajsku.

Sedmdesátá léta pak začala být pomalu svědkem přílivu turistů přicházejících z Evropy. Ovšem infrastruktura Pattayi bohužel nebyla navržena tak, aby se vyrovnala s velkým množstvím turistů a začaly se objevovat trhliny, jako byl například nedostatek čerstvé pitné vody, špatná hygiena a zastaralá elektrická síť, která byla navržena pro malou rybářskou vesnici a ne pro letovisko s mezinárodní klientelou. Tyto problémy bohužel trvaly roky, než se našlo efektivní řešení.

Pattaya začala vzkvétat ještě více, když bohaté thajské rodiny z Bangkoku začaly chápat potenciál města. Začaly se budovat některé z hlavních hotelů, jako je například Royal Cliff a Siam Bayhorse a panorama Pattaya se tak navždy změnilo. V polovině 70. let měla Pattaya asi 2 600 hotelových pokojů, ale po stažení amerických vojáků z Vietnamu v roce 1975 počet návštěvníků přijíždějících do Pattayi klesl asi o 50 % a město se chvíli potýkalo s malou návštěvností.

Slavný Tahitian Queen (TQs) Agogo byl otevřen v roce 1978 a dodnes zůstává jedním z nejpopulárnějších ve městě, počet hotelových pokojů ve městě dále rychle narůstal a do konce roku 1980 dosáhl přibližně 7 000. Osmdesátá léta pak byla pro Pattayu příznivá, Thajsko si zamilovávají stále více i turisté z Evropy. A mnozí z nich chtějí zavítat i do „hříšně“ Pattayi.

S asijským ekonomickým krachem v roce 1997 klesl thajský baht na historické minimum, což byl pro thajský turistický průmysl vyloženě dar z nebes. Počty návštěvníků ještě dále rostly, i když se obraz Pattayi rychle zhoršoval a hrozil fakt, že město je jen cílem pro problémové hosty.

Když se východní blok začal rozpadat, zejména SSSR v roce 1991, začali přicházet bohatí Východoevropané užívat si zdejší zimní slunce. Image Pattayi se potřebovala rychle zlepšit, pokud měli tito návštěvníci přicházet pravidelně, protože město nebylo koncem 90. let 20. století zrovna ideální destinací pro rodiny. Thajsko vstoupilo do ASEAN v roce 2015 a od té doby se počet návštěvníků přicházejících ze sousedních zemí zvýšil, i když většinu tvořili Číňané.

Pattaya se za poslední desetiletí hodně vyvinula a nyní je skutečně skvělým místem k životu a návštěvě, a to i pro rodiny s malými dětmi. Opravdu každý si z dnešní nabídky thajského turistického odvětví najde to své.

Město je 147 km od Bangkoku, což z něj dělá jedno z nejbližších plážových letovisek hlavního města Thajska a oblíbené víkendové útočiště jeho obyvatel. Leží v Thajském zálivu a je součástí provincie Chon Buri. Populace města činí zhruba 100 000 obyvatel.

Západ slunce v Pattayi.
Západ slunce v Pattayi.

ZAJÍMAVOSTI PATTAYI

V Pattayi najdeme jednu z nejvyšších budov v celém Thajsku – mrakodrap Reflection Jomtien Beach Oceanfront, který má 55 pater a 234 metrů.

Pattaya je vyhlášenou golfovou destinací.

Turismus začal v Pattayi vzkvétat od dob války ve Vietnamu, kdy si sem američtí vojáci jezdili odpočinout.

Pattaya je často označována za „město hříchu“.

V minulosti se město nazývalo Tappaya.

Název města v thajštině: พัทยา.

Zlatý Buddha, Pattaya.
Zlatý Buddha, Pattaya.

CO NEMINOUT V PATTAYI

Mini Siam

Mini Siam v Pattayi je rodinná atrakce, která nadchne návštěvníky každého věku.

Mini Siam otevřel v roce 1986 Kasem Kasemkietsakul, muž, který hodně cestoval za obchodem i zábavou a měl velký zájem o architekturu. Byl tak nadšený, že se rozhodl vybudovat si vlastní svět, proto byla v Pattayi otevřena Mini Siam & Mini Europe jako vzdělávací turistická atrakce vhodná pro rodiny.

Chrám Velkého Buddhy (Big Buddha Temple)

Zlatý osmnáct metrů vysoký Velký Buddha z Pattaya stojí na kopci Pratamnak. Z vrcholu jsou skvělé výhledy na Pattayu a nedaleký Koh Laan (Coral Island). S nadmořskou výškou 98 m je to nejvyšší přírodní bod města Pattaya.

Khao Chi Chan Buddha

Zlatý reliéf Buddhy vysoký přes 100 metrů najdeme na vápencové hoře na okraji Pattayi. Obraz byl vytvořen v roce 1996, místo je u turistů i místních velmi populární a v blízkosti hory najdeme překrásně udržované zahrady.

Mini Siam.
Mini Siam.

Ramayana Water Park

Tento vodní zábavní park je jedním z největších v celé jihovýchodní Asii a nuda zde nikomu nehrozí. Je to skvělé místo pro strávení akčního dne pro malé, ale i dospělé návštěvníky. Těšit se můžete například na Lazy River či bezpočet tobogánů!

Vodní park Ramayana

Překrásné akvárium plné těch nejzajímavějších mořských živočichů, které si je možné díky proskleným podvodním tunelům prohlédnout z různé perspektivy. Spatřit zde můžete mj. rejnoky, žraloky, „obyvatele“ korálových útesů, želvy a mnoho jiných.

Botanická zahrada Nong Nooch

Od roku 1980 se mohou návštěvníci kochat zdejší tropickou botanickou zahradou, která je tematicky rozdělena do různých sekcí. Kromě překrásné a voňavé květeny lze zde rovněž obdivovat sochy současných i prehistorických zvířat, což ocení zejména ti nejmenší.

Botanická zahrada Nong Nooch.
Botanická zahrada Nong Nooch.

Pláž Jomtien

Tato vyhlášená pláž se nachází na jižním okraji Pattayi a je místem pro turisty hledající relax na břehu moře. Ti zde najdou veškeré zázemí a především pak teplé tyrkysové moře a písčitou pláž. Vysoké palmy umocňují tropickou atmosféru.

Plovoucí trh Pattaya

Plovoucí trh Pattaya, založený roku 2008, je turistická atrakce na břehu řeky v Pattayi, která zobrazuje a předvádí krásnou starodávnou thajskou komunitu a autentický způsob života, včetně vystavených artefaktů a místních produktů ze čtyř hlavních oblastí Thajska, které se prodávají za dostupnou cenu.

New Naklua Market

Velká tržnice s mnoha stánky nabízejícími čerstvé potraviny, ovocem a zeleninou počínaje a mořskými plody konče. Ať už chcete pouze nasát vůně a atmosféru či si nakoupit nějaké pochutiny, toto je to pravé místo!

Terminal 21 Pattaya

Nové a moderní nákupní středisko v centru Pattayi v duchu západních malls. Zde se jistě zabaví všichni shopaholici, najdete tady značky thajské ale i nadnárodní. Před budovou je možné obdivovat maketu letadla.

Pláž Jomtien.
Pláž Jomtien.

Svatyně pravdy (Sanctuary of Truth Museum)

Toto muzeum se může chlubit světovým primátem, je to totiž největší dřevěný zámek na světě! Je to nádherná stavba přímo u moře. Svatyně pravdy byla postavena Lekem Viriyaphanem, mecenášem kultury. Svatyně pravdy je největší dřevěná budova v Thajsku, která používá pouze dřevo k její stavbě jako starověký thajský tesařský styl. Uvnitř této svatyně je dřevěná socha a dřevořezba, které demonstrují životní filozofii. Stavba je jednou z turistických atrakcí, která v roce 2008 získala ocenění za nejlepší cestovní průmysl v Thajsku. V okolí najdeme spoustu aktivit, jako jsou výlety kočárem, jízda na slonech, výlet na čtyřkolkách, výlet lodí kolem pobřeží a mnoho dalších.

Muzeum iluzí (Art in Paradise Pattaya)

Tato poměrně nová turistická atrakce je jediným muzeem iluzí v Thajsku, které si návštěvníci mohou užít plnou zábavu při dotyku a fotografování s těmito iluzemi a 3D uměleckými díly vystavenými v muzeu. Na ploše 5 800 metrů čtverečních se nachází více než deseti výstav s různými tématy, jako je Underwater World Hall, Wildlife Hall, Dinosaur Hall, Waterfall Hall atd.

Sídlo Sukhawadee

Sukhawadee House je sídlo v evropském stylu u moře ve městě Pattaya, které vlastní pan Panya Chotitawan, majitel farmy Saha, jednoho z největších vývozců zemědělských produktů v Thajsku. Myšlenka postavit dům vznikla v roce 2000, kdy panovala obrovská ekonomická krize. Mnoho podniků v Thajsku, od malých po velké, se zhroutilo a byly převzaty zahraničními společnostmi. Pan Panya se proto rozhodl postavit tento luxusní zámek s více než stovkou lidí, kteří pracují společně v jednotě a harmonii.

Výzdoba interiéru a zahrady jsou krásně navržené a předkládají také skryté abstraktní hodnoty. Jednou z úžasných budov v Sukhawadee House je budova Guan Yin (bohyně milosrdenství), která je také rezidencí rodiny Chotitawan. Uvnitř této budovy se nachází přijímací místnost a multifunkční místnost pro semináře až pro 500 osob. Tato budova je také místem, kde je vystaven obraz Guan Yin (bohyně milosrdenství) stojící na drakovi. Buddha Tower je další vynikající budovou zde v Sukhawadee House. Je to sbírka obrazů Buddhy a dalších svatých obrazů včetně 9 metrů vysokého obrazu Buddhy při narození. Buddhabaramee Building je luxusně vyzdobený kongresový sál s nástěnnou malbou namalovanou týmem thajského oddělení výtvarných umění a podlahou pokrytou největším kobercem v Asii a Tichomoří. Tato budova se skládá z mnoha zasedacích místností pro pořádání aktivit Saha Farm a spřátelených společností. Po prohlídce Sukhawadee House mohou turisté nakupovat produkty Saha Farm.

Buddhistický chrám Sanctuary of Truth Museum.
Buddhistický chrám Sanctuary of Truth Museum.

Koh Larn

Tento malý ostrov u pobřeží Pattayi je skvělým místem na jednodenní výlet, kde si můžete užít plážovou zábavu. Na ostrov Koh Larn nebo také Korálový ostrov se dostanete trajektem nebo motorovým člunem z mola Bali Hai za pouhých 40 minut. Křišťálově čisté pláže a teplé průzračné vody jsou skvělé pro parasailing, vodní skútr, jízdu na banánovém člunu a šnorchlování.

TIP: Pro nejlepší výhled na ostrov navštivte určitě vyhlídku Big Buddha Viewpoint.

Koh Samet

Koh Samet je oblíbeným víkendovým útočištěm pro Thajce žijící v Bangkoku, takže téměř na každé pláži jsou desítky barů a restaurací a obecně kompletního zázemí.

Tichý a odpočinkový ve všední dny, hlučný a zábavný o víkendech, Koh Samet je navzdory své blízkosti Bangkoku krásným ostrovem s prachově bílým pískem, obecně skvělým celoročním počasím a řadou možností ubytování.

Návštěvníci Koh Samet, kteří hledají nedotčenou krásu, se musí dostat pryč od rozvinutějších pláží podél východního pobřeží, ačkoli i ty nejoblíbenější pláže jsou docela krásné. Ti, kteří hledají více relaxace, si mohou rezervovat pokoje v luxusnějších letoviscích na západním pobřeží, které jsou velkolepými místy k pozorování západů slunce.

Koh Samet se může pochlubit řadou jemných bílých písečných pláží. Známé pláže Samet jsou Hat Sai Kaew, Ao Noi Na, Ao Luk Yon, Ao Phai, Ao Putsa, Ao Tubtim, Ao Lung Dum, Ao Cho, Ao Tawan, Ao Wong Duean, Ao Thian, Ao Wai, Ao Kiu, Ao Pakarang, Ao Karang a Ao Phrao.

Kromě krásných pláží a křišťálově čistého moře nabízí Koh Samet mnoho dalších aktivit, které z něj dělají perfektní útěk pro skupiny, rodiny nebo milovníky.

Koh Ling

Monkey island je malý ostrov nacházející se jižně od Pattayi mezi Koh Khram a Bang Saray, Thajcům je sice známý jako Koh Ling, což znamená ostrov opic, nicméně skutečný název je Koh Ped. Opice zde žijí ve velkých tlupách a tvoří si domov v nízko položené vegetaci. Většinou lze tyto primáty – konkrétně makaky jávské – vidět podél jižního a východního pobřeží, jak dychtivě čekají na turisty a různé pamlsky. Pro ty, které opice nijak nelákají, je zde k vidění také buddhistická svatyně, kterou střeží kamenná mořská panna.

Krmení těchto opic je docela zážitek, jejich oblíbeným jídlem je banán, meloun a ořechy a doslova po vás budou skákat, aby dostaly to, co chtějí. Ovšem pozor, mohou být i agresivní, často bývají drzé. Je vhodné držet si veškeré vaše věci jako například brýle, batoh ale i fotoaparát či mobil.

Hlavní potravou těchto makaků jsou krabi, v angličtině se označují přímo jako „crab eating macaque“.

Koh Samet.
Koh Samet.

Legend Siam

Legend Siam je účelový zábavní park, který se zaměřuje na nejlepší aspekty thajské historie a kultury. Brány veřejnosti otevřel park v roce 2019, kdy se dočkal slavnostního otevření, kterého se zúčastnily thajské celebrity, jakými jsou filmové hvězdy jako Toey Pongsakorn, Pope Thanawat, Bella Ranee, Prang Kannarun, Mario Maurer a Mint Chalida. Legend Siam se nachází na jihu města směrem na Sattahip a Bangsaray.

Ripley´s Believe It or Not

Ripley's Believe It or Not! Je světově proslulá rodinná atrakce, která vznikla v USA. Muzeum ukrývá více než 300 unikátních sbírek podivností a snaží se o pečlivou rovnováhu mezi podivným, šokujícím a krásným. V místě najdete tyto atrakce.

The Million Years Stone Park & Pattaya Crocodile Farm

Million-Year Stone Park and Crocodile Farm se nachází přibližně 9 kilometrů od města Pattaya, najdete zde krokodýlí farmu a také některá vzácná zvířata, včetně albínských medvědů, slonů, velbloudů a obří sladkovodní ryby pangase velkého neboli velesumce siamského.

Walking Street

Walking Street Pattaya je obecně považována za jednu z nejznámějších ulic v celém Thajsku. Je to centrum zábavy a nočního života pro každého, kdo navštíví Pattayu. Walking Street se táhne od Beach Road k Bali Hai Pier. Začátek ulice je označen obřím neonovým nápisem, minout ji nemůžete.

Pekelná zahrada Wang Saen Suk

Wang Saen Suk Hell zahrada plná soch znázorňujících to, co má znázorňovat buddhistické peklo. Některé výjevy jsou opravdu děsivé. Po uvítání v pekle se návštěvníci setkávají s hříšníky uvařenými v měděných kotlích, s hříšníky roztrhanými pekelnými psy apod.

Podle „Traibhumi Phra Ruang“, když buddhista zemře, jde před čtyři nebeské bytosti, které kontrolují záznamy o dobrých a špatných skutcích. Pokud vaše dobré skutky převažují nad špatnými, půjdete do nebe naopak pokud vaše špatné skutky převažují nad dobrými, budete potrestáni.

Trest v buddhistickém pekle se liší v závislosti na spáchaných hříších, ale každá forma trestu je mučením a mnoho z nich je zobrazeno v zahradě. Peklo má 136 jam, ale jednotlivci se mohou z každé znovu narodit. Loganta, speciální jáma vyhrazená pro ty, kteří fyzicky ublížili svým rodičům nebo mnichům, je jediná studená jáma a ti, kteří jsou tam posláni, zde prý zůstanou, dokud se nenarodí nový Buddha.

The Million Years Stone Park & Pattaya Crocodile Farm.
The Million Years Stone Park & Pattaya Crocodile Farm.

CO ROZHODNĚ V PATTAYI ZAŽÍT

Silverlake Vineyard

Vinici Silverlake poblíž města Pattaya má „na svědomí“ Surachai Tangjaitrong a jeho manželka - slavná bývalá herečka Suphansa Nuengpirom. Manželé se inspirovali na svých cestách po světě a mj. také na vinicích v USA. Poté rozvinuli myšlenku udělat z obrovského pozemku s více než 1 290 000 m2 plochy vysněnou vinici. Tento sen se stal skutečností v roce 2002.

Přestože produkce byla efektivní, manželé rozhodli, že oblasti podpoří ještě rozšířením svého podnikání v oblasti turistického ruchu, a proto zde vybudovali zázemí pro mnohé akce a koncerty a ubytování pro hosty.

Lokalita je velice fotogenická, tj. fotoaparáty rozhodně s sebou!

Elephant Sanctuary

Všichni milovníci zvířat a obzvláště pak slonů by se měli vydat na výlet do sloní záchranné stanice. Nejenže se zde setkáte s překrásnými a majestátnými slony indickými, ale jistě vás i zahřeje u srdce, že zdejší chobotnatci nejsou určeni k vyjížďkám a všemožným komerčním akcím a nejsou nuceni k čemukoli, co by jim bylo nepříjemné. Sloni zde vypadají uvolněně a šťastně. Hlavním cílem zdejší stanice je ochrana a maximální péče o tato úžasná zvířata. Každopádně rozmazlování slonů se zde meze nekladou, můžete je krmit čerstvým ovocem nebo je pozorovat při koupání! Jediné riziko spojené s návštěvou sloní stanice je fakt, že návštěvníci (obzvláště děti) nechtějí místo ani po hodinách opustit.

Slon v Elephant Sanctuary, Pattaya.
Slon v Elephant Sanctuary, Pattaya.

Pattaya Park Tower

Tato vysoká přímořská věž a otočná restaurace se nachází u Dongtan Beach a nabízí dechberoucí výhled, adrenalinové aktivity, vyhlídkové plošiny v 55. patře, kde se můžete dívat na krásu zálivu Jomtien a města Pattaya nebo si užívat dokonalý výhled. Velkou výzvou je pak Tower Jump či Speed ​​shuttle a Sky Shuttle. Odměnou vám pak bude lahodné menu ve zdejších výškových restauracích.

55. patro Apex Observation

54. patro restaurace Meridian Revolving

53. patro restaurace Pinnacle Revolving

52. patro restaurace Panorama Revolving

Pattaya Park Tower je velmi oblíbenou turistickou destinací a rozhodně stojí za návštěvu!

Ziplining

Pokud potřebujete v krvi zvýšenou hladinu adrenalinu, můžete okusit další aktivitu a zažít vzrušení z plachtění skrz džungli ve stylu Tarzana! Houpejte se na obřím laně, překračujte lanové mosty a zipline v korunách stromů v Tarzan Adventure Zipline Pattaya.

Golf

Pattaya je známá svým exotickým nočním životem a plážemi s bílým pískem, ale je rovněž přední thajskou golfovou destinací s více než 25 golfovými hřišti. Všechna golfová hřiště jsou dobře dostupná a většina z nich je dosažitelná z centra města za 30 – 45 minut. Mnohá z nich dokonce hostila velké mezinárodní turnaje.

Golfové hřiště v Pattayi.
Golfové hřiště v Pattayi.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ PATTAYI

Fauna provincie Chon Buri je velice rozmanitá a zahrnuje jedinečná zvířata jako například makaky jávské, outloně, letuchy, gekony obrovské, varany, maloočka, kaloně, kobry královské, v moři pak lze spatřit karety, murény, trnuchy modroskrvrnné či roztomilé delfíny.

V celé provincii najdeme četné deštné pralesy a také mangrovy. Zdejší flora je velice bohatá a pestrá. Najdeme zde vysoké stromy, ovocné stromy, palmy lemující pobřeží, keře i aromatické a barevné květiny. Za všechny lze jmenovat například typické thajské květiny - orchideje.

PODNEBÍ V PATTAYI

Pattaya má tropické klima. Od prosince do února je sucho a horko. Období dešťů začíná v květnu a trvá do listopadu s menšími dešti v měsících červenec a srpen. V období dešťů můžete zažít i tropické bouře a hurikány. Nejdeštivější měsíce jsou září a říjen. Nicméně prakticky celoročně si v Pattayi lze užívat příjemné teploty, které se pohybují od 25 do 32 °C.

Nejlepší doba k návštěvě je v sušších měsících, jakými jsou leden, únor a prosinec, kdy zde zažijete i nejvíce slunečního svitu.

Moře je velice příjemné teploty, která prakticky koresponduje s teplotou vzduchu – voda má celoročně kolem 29 °C.

Bílé pláže Pattayi.
Bílé pláže Pattayi.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Rychlostní limity v Thajsku jsou následující: ve městě – 60 km/h, mimo město 90 km/h, dálnice 120 km/h.

Vzdálenosti mezi jednotlivými zajímavými místy:

Pattaya – Bangkok – 149 km

Pattaya – letiště Utapao – 45 km

Pattaya – letiště Bangkok – 122 km

Spropitné:

Spropitné není v Thajsku vyžadované či povinné, neexistuje absolutně nutnost dávat komukoli spropitné, ale spropitné za skvělé služby je vždy přijato s povděkem. Personál pokaždé potěší, když jsou hosté spokojeni. Každopádně na rozdíl od některých jiných částí světa nikdy neuvidíte thajského poskytovatele služeb s nataženou rukou, který by čekal na spropitné.

Etiketa:

Před vstupem do chrámu zahalte co největší plochu svého těla. Tílka a šortky/minisukně rozhodně nejsou vhodné!

Mějte respekt ke královské rodině!

Při vstupu do chrámu je také někdy nutné se zout.

Projevujte úctu sochám a vyobrazením Buddhy.

Nesahejte lidem na hlavu.

Chovejte v úctě mnichy.

Na nikoho neukazujte, v Thajsku je to velmi neslušné.

Buddhistický mnich v Thajsku.
Buddhistický mnich v Thajsku.

CO V PATTAYI OCHUTNAT

Pad Krapow Moo Saap

Hlavní složkou Pad Krapow Moo Saap je mleté ​​vepřové maso, restované s chilli, česnekem, zelenými fazolkami, cibulí, sójovou omáčkou a ústřicovou omáčkou. Je to oblíbené jídlo v Pattayi a v Thajsku obecně, kde se Pad Krapow Moo Saap prodává na mnoha místech na ulicích a v restauracích.

Yum Woon Sen

Yum Woon Sen je jedním z nejoblíbenějších předkrmů/salátů v Pattayi. Jedná se v podstatě o nudle s masem, jako je vepřové, kuřecí nebo hovězí, doplněný zeleninou a rozmačkanými arašídy. Yum Woon Sen je obzvláště oblíbený u žen, protože hlavní složky mají nízký obsah tuku a jsou dobré pro zdraví, takže je vhodný pro ty, kteří drží dietu.

Som Tam

Toto thajské jídlo je známé po celém světě. Pochází ze severovýchodního Thajska a jeho složkou je nezralá papája. Dále je to míchaná voda vyrobená z citronové šťávy, citronové kůry a koření, jako je cukr, rybí omáčka, sójová omáčka, thajské chilli, díky čemuž má Som Tam v thajské kuchyni křupavou, kyselou, sladkou a pikantní chuť. Aby se zvýšila lahodnost pokrmu, lidé často míchají papáju se sušenými krevetami, slaným krabem a posypávají arašídy, aby byl salát ještě atraktivnější.

Pla Pao

Jedno z nejoblíbenějších thajských pouličních jídel. Tato ryba ve slané krustě plněná citronovou trávou se tradičně griluje na pánvi na dřevěném uhlí. Nádherná vůně!

Khanom Buang

Velice oblíbená složka thajského pouličního stravování – lahodné křupavé palačinky, které lze obdržet ve sladké nebo i slané verzi.

Salát Som Tam.
Salát Som Tam.

CO V PATTAYI NEVYNECHAT

Pattaya Carnival

Pattaya Carnival se koná každoročně kolem konce nebo začátku roku v Pattaya Pier, Bali Hai Cape. Během akce se koná velkolepý průvod, soutěž krásy, kulturní show a hudební vystoupení, výstava zboží z programu One Tambon One Product a také soutěž o nejkrásnější hrad z písku, dále pak různé soutěže ve vodních sportech. A nechybí ani ohňostroje. Místo: Pláž Jomtien, únor

Pattaya International Music Festival

Jednou z nejpozoruhodnějších událostí ve městě je Pattaya Music Festival. Milovníci hudby se scházejí na této akci konané na pláži a užívají si každý tón. Rock, pop, jazz, hiphop, country kapely společně baví své publikum. Jsou zde stánky nahrávacích společností a filmových produkčních domů a hudebních nástrojů. V prodeji jsou také CD a hudební časopisy. Místo: Jižní Pattaya, březen

Fruit festival

Nádherný ovocný festival, který se obvykle koná v květnu, s ovocem z Chonburi a sousedních provincií, které jsou známé svými různými ovocnými odrůdami jako je durian, mango, mangostan, longan, rambutan a mnoho dalších. Součástí festivalu je také automobilový průvod zdobený různými druhy ovoce, ovocná soutěž, soutěž krásy, ovocné stánky a zemědělská výstava. Místo: Central Pattaya, květen

Pattaya Marathon

Pattaya Marathon se koná každoročně v červenci. Účastníci si mohou vybrat běh ve třech kategoriích: maraton (42,195 km), půlmaraton (21,10 km), čtvrtmaraton (10,55 km), maraton vozíčkářů a maraton pro studenty. Tato událost je mezinárodně uznávána účastníky z celého světa a počet se každým rokem zvyšuje. Vítány jsou všechny věkové kategorie a národnosti. Zúčastníte se?

Místo: Central Pattaya, červenec

Pattaya Vegetarian Festival

Město Pattaya každoročně pořádá jedenáctidenní vegetariánský festival s velkým množstvím vegetariánského jídla a velkým průvodem se dvěma sochami čínských božstev - Kiew Uang Huk Jo a Kuanyin Bodhisattava. Průvod jde městem a končí u Sawang Boribun Dhamma Sathan. Účastníci by měli dodržet dresscode a obléci se do bílého!

Místo: Severní Pattaya, říjen

Buffalo Races

Tyto jedinečné závody buvolů se konají každoročně v říjnu pouze v provincii Chonburi. Pokud bude v oblasti v tuto dobu, rozhodně je nesmíte minout! Farmáři své buvoly krásně vyzdobí květinovou girlandou, barevným oblečením, ozdobami a jsou následně přivezeni na festival. Tato událost má uctít buvoly jako farmářská zvířata. Kromě závodu, který je hlavním lákadlem pro místní Thajce (ale i turisty z celého světa), se zde koná také soutěž krásy pro nejlépe nazdobené a nejzdravější buvoly. Místo: Severní Pattaya, říjen

Loy Krathong Festival

Nádherný buddhistický festival Loy Krathong, který se slaví po celé zemi o listopadové noci za úplňku, aby vzdal úctu bohyni vody. Na vodu(řeky, kanály, jezera..) se vypouštějí nádherné vory ve tvaru lotosu ozdobené svíčkami, kadidlem a květinami. Na místech panuje podmanivá atmosféra a také nadšení fotografové si přijdou na své. Lotosy na vodě jsou velice fotogenické a záběry jedinečné. Plovoucí festival Krathong v Pattayi je doplněn květinovými plováky, sportovními akcemi, soutěžemi krásy, kulturními představeními, stánky s občerstvením a množstvím karnevalových aktivit, výstav, zejména velkolepé přehlídky ohňostrojů na pláži. Místo: Pláž Jomtien, listopad

Songkran

Songkran je thajská novoroční oslava, která se koná každý duben, resp. hlavní svátek je každoročně 13. dubna, ale oslavy trvají vždy ještě následující dva dny. Stručně řečeno – cílem novoročních oslav je lít vodu na každého a kohokoli, kdo opustí svůj domov. Můžete vidět politiky, policisty, učitele, řemeslníky, zkrátka lidi ze všech společenských vrstev, kteří se účastní těchto aktivit – a ano, turisty nevyjímaje.

Thajský Nový rok je pro Thajce speciální čas, kdy mohou zpomalit a odpočinout si a znovu se spojit s rodinou a přáteli. Mnoho Thajců se vrací na oslavu domů k rodině, ať už žijí kdekoli.

Tradice vzájemného lití vody během Songkranu má své kořeny v buddhistickém rituálu, kdy lidé kropili vodou jeden druhého a sochy Buddhy, aby symbolizovali smývání hříchů a smůly, stejně jako k očištění mysli a těla. Nutno uznat, že idea je to jistě blahosklonná. Otázkou zůstává, jak turisté na Songkran reagují, je proto důležité si uvědomit, že tento originální svátek patří k thajské tradici a v polovině dubna je zkrátka nutné počítat v thajských ulicích s „trochou vody“.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Cape Dara Resort – SHA Plus, příjemný luxusní hotel na pláži, cena pro 2 osoby se snídaní cca 3500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Pattayi lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 24 000 Kč například s Fly Dubai, Emirates či Qatar Airways. Finální destinací je v tomto případě mezinárodní letiště Utapao Rayong Pattaya International Airport. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto jedním někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Pattayi trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 15 hodin. Variantou je však i let do Bangkoku a poté přesun automobilem či autobusem, vzdálenost od bangkokského letiště do Pattayi je asi 120 km.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: při cestě do Thajska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 30 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Hudební festival.
Hudební festival.
<
>
Pattaya pohled.
Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole