Perito moreno zblízka.

Perito Moreno: Argentinský ledovec v parku Los Glaciares

Již desítky let je ledovec Perito Moreno jednou z hlavních turistických atrakcí v Argentině, a ne nadarmo je také nazýván zázrakem přírody či kobaltově modrým ledovým obrem, který bere doslova dech! Rozkládá se na neuvěřitelné ploše 250 km², čímž přesahuje rozlohu města Buenos Aires. V některých místech dosahuje tloušťky 100 metrů a to, co zůstává očím neviditelné, se skrývá v hloubce 170 metrů. Výjimečnost tohoto ledovce, jenž jako jeden z mála na Zemi netaje, chrání Národní park Los Glaciares v provincii Santa Cruz. Pokud tedy toužíte po nevšedním ledovém dobrodružství, vydejte se do Jižní Ameriky a usaďte se na pár dní v nedalekém městě El Calafate, které je nejčastějším startovním bodem k návštěvě tohoto ikonického ledového království!

Autor: Iveta Reinisch

10.11.2023

Čti více
Kýčovitý pohled na ledovec Perito Moreno.
Kýčovitý pohled na ledovec Perito Moreno.

Perito Moreno však není pouhá impozantní masa ledu, ale i kouzelné a klidné místo obklopené nekonečnými lesy a horami, které chytne za srdce každého dobrodruha. Ticho je tu téměř hmatatelné a narušuje ho jen pohyb ledovce samotného. A co pak ten absolutně čerstvý vzduch, jenž vám proudí s každým nádech do plic! Tomuto zážitku se zkrátka nic nevyrovná.

Perito Moreno a několik zajímavých informací

  • Kolosální ledovec Perito Moreno vyroste za den asi o dva metry, přičemž ztrácí úměrné množství své hmoty. Tím si stále zachovává hmotnostní rovnováhu.
  • Ledovec Perito Moreno je součástí Národního parku Los Glaciares, který byl zařazen do světového dědictví UNESCO v roce 1981. Park zahrnuje další ikonické ledovce, jako Onelli a Upsala či vesnici El Chaltén a horu Cerro Chaltén (Fitz Roy).
  • Zhruba každé čtyři roky až pět let se ledovec Perito Moreno posune natolik, že dosáhne břehu jezera Argentino a přehradí jeho jižní část známou jako „Brazo Rico“, jejíž hladina může stoupnout až o 60 metrů. Masivní tlak vytvořený přehrazenou vodou nakonec prolomí stěnu ledovce a způsobí její protržení, po čemž následuje sesuv ledových kusů do jezera. K takovému jevu došlo prvně v roce 1917.
  • Ledovec si můžete prohlédnout skutečně zblízka, neboť průvodci poskytují na místě oblíbené výlety přímo přes povrch Perita Morena.
  • Perito Moreno je jedním ze 48 ledovců, které tvoří jižní patagonské ledové pole. Společně se severním patagonským ledovým polem jsou také pozůstatkem doby ledové, jež v oblasti nastala před zhruba 17 až 18 tisíci lety.
Obrovský ledovec Perito Moreno.
Obrovský ledovec Perito Moreno.

Nejoblíbenější túry k ledovci Perito Moreno

Prohlédnout si můžete ledovec Perito Moreno buďto při plavbě lodí, na kajaku, během procházky po promenádě či absolvováním túry přímo po mase ledu – tento zážitek je nejautentičtější a nejkrásnější. Turistům se nabízí dvě možnosti, tj. Mini Trekking a Big Ice Trekking. Jakou trasu zvolíte?

MINI TREKKING

Pakliže si chcete dopřát zajímavý program na celý den, absolvujte u Perito Moreno tzv. Mini Trekking. Ten vám celkově zabere 9,5 až 10 hodin času, z čehož asi čistou hodinu a půl strávíte přímo na ledovci s průvodcem a skupinkou dalších nadšenců. Celý výlet začíná ve městě El Calafate, odkud se v brzkých ranních hodinách svezete autobusem do přístavu Bajo de Las Sombras v Národním parku Los Glaciares. Z přístavu se ještě poplavíte 20 minut lodí přes oblast Brazo Rico na západním pobřeží a vystoupíte u výchozího bodu túry na ledovec. Následně vás čeká tříhodinová výprava s výkladem v angličtině nebo španělštině, jež začíná procházkou po malebné pláži. Jakmile dojdete k Perito Moreno, budete si muset pod dohledem horských vůdců nasadit mačky na obuv (stoupací železa pro pohyb na ledě). A nakonec se necháte unášet jedinečným ledovým královstvím, které nemá konkurenci – určitě si nezapomeňte udělat pár zajímavých foto snímků! Po celodenním dobrodružství čeká návštěvníky návrat zpět do El Calafate – nejprve tedy plavba lodí do přístavu, posléze ještě hodinová návštěva tamějších chodníků i balkonů a na závěr cesta autobusem do města. Zážitek je vhodné rezervovat předem na oficiálních webových stránkách poskytovatelů výprav. Stezka je dostupná od 15. 7. do 31. 5.

UPOZORNĚNÍ: stezka Mini Trekking vede po nepravidelném, ale pevném povrchu a mohou ji absolvovat zdravé děti od 8 let a zdraví dospělí lidé do 65 let – vzhledem k fyzické náročnosti. Na túru se nemohou vydat například těhotné ženy, lidé se sníženou pohyblivostí, protézami a problémy s klouby anebo ti s obezitou a srdečními problémy. Návštěvníci musí mít psychofyzickou kapacitu na 3 hodiny chůze, z toho cca 1 hodinu a půl na ledě s mačkami.

Cena za Mini Trekking: túra na ledovec není zrovna nejlevnější záležitostí. V argentinských pesos zaplatíte za Mini Trekking (pro dospělého) po Perito Moreno kolem 123 500 ARS (v přepočtu asi 353 USD nebo 8 000 Kč). Cena za dítě od 8 do 15 let je pak 98 800 ARS (v přepočtu asi 282 USD nebo 6 426 Kč).

Stromy pŕed ledovcem.
Stromy pŕed ledovcem.

BIG ICE TREKKING

Pro skutečně náročné horské turisty je jako stvořený celodenní Big Ice Trekking, jehož úvod probíhá v podstatě stejným způsobem, jako u Mini Trekkingu. Výprava se ovšem koná v menších skupinkách (obvykle po deseti lidech) a zabere o pár hodin více času. Svou dobrodružnou cestu tedy zahájíte ve městě El Calafate, odkud vyjedete autobusem do přístavu Bajo de Las Sombras v Národním parku Los Glaciares (přejezd trvá asi 90 minut).Následně nastoupíte na loď a poplujete zhruba 20 minut přes oblast Brazo Rico k protějšímu břehu, kde zahájíte svůj nezapomenutelný pěší trek. Samotná chůze po stezce (s výkladem v angličtině či španělštině) vám zabere asi 90 minut. Nakonec dojdete do vytouženého cíle, kterým bude Perito Moreno. Ledovou plochu si po nasazení maček na obuv důkladně projdete a prozkoumáte, na což budete mít vyčleněné asi 4 hodiny času. Závěr túry je pak opět stejný, jako u Mini Trekkingu – tedy odplujete zpět do přístavu, zde si prohlédnete ledovec z chodníků či balkonů a odjedete autobusem do El Calafate.

UPOZORNĚNÍ: Big Ice Trekking není vhodný pro každého. Obecně je doporučován pouze fyzicky zdatným a zdravým turistům od 18 let do 50 let. Absolvování cesty se naopak nedoporučuje malým dětem, gravidním ženám, lidem s onemocněním pohybového aparátu, kardiakům či astmatikům a lidem s jinými dýchacími potížemi.

Cena za Big Ice Trekking: za celodenní túru k ledovci Perito Moreno zaplatíte kolem 234 000 ARS/osoba – argentinských pesos (v přepočtu asi 668 USD nebo 15 362 Kč).

SEN na Perito Moreno.
SEN na Perito Moreno.

Plavba lodí k ledovci Perito Moreno

Ledovec Perito Moreno si můžete užít nejen během pěší túry, ale také při výletu lodí. Lístek na tzv. Boat Trip si rezervujte, pokud možno, předem (klidně i online). Ceny se pohybují od 12 800 ARS za dospělého (v přepočtu cca 840 Kč) a od 8 860 ARS za dítě ve věku 4 až 15 let (v přepočtu cca 582 Kč). Děti do čtyř let mají vstup na loď zdarma. Cena lístku však nezahrnuje vstupné do Národního parku Los Glaciares.

Itinerář Boat Tripu: přepravit se musíte z města El Calafate autobusem do přístavu Bajo de Las Sombras v Národním parku Los Glaciares (poblíž Canal de los Témpanos) – zde na vás bude v dohodnutý čas čekat konkrétní loď, kterou se poplavíte k ledovci Perito Moreno. Plavba trvá zhruba jednu hodinu a k dispozici je i anglicky či španělsky hovořící průvodce. Na loď se dostanou také vozíčkáři, neboť má bezbariérový přístup (musí být uvedeno v rezervaci). Povoleni nejsou psi.

Trajekt na druhou stranu jezera.
Trajekt na druhou stranu jezera.

Plavba na kajaku k ledovci Perito Moreno

Dobrodružné povahy si budou libovat v aktivitě spojené s plavbou v kajaku po jezeru Lago Argentino. Díky ní totiž spatří mohutný ledovec Perito Moreno zcela z jiné perspektivy. Pokud i vy patříte mezi takovéto nadšence, zúčastněte se nezapomenutelného výletu, který začíná v El Calafate. Odtud pojedete ve smluvený čas autobusem s instruktory ke břehům ledovce v Národním parku Los Glaciares – buďto z autobusového terminálu v El Calafate nebo od vašeho hotelu. Než však do kajaku nastoupíte, čeká vás důkladné převlékání se do termo obleku, suchého obleku, voděodolných bot a rukavic. Instruktoři s vámi nejprve proberou teorii veslování i bezpečnostní pravidla, a pak už se jen vydáte za dechberoucími zážitky. Plavba po jezeře kolem Perito Moreno trvá asi 90 minut a zahrnuje obvykle i horký nápoj pro zahřátí po veslování (v chatce), fotografie na památku, procházku po ledovci či piknik – záleží, co vše budete preferovat. Aktivita je celodenní a zabere zhruba 9 až 10 hodin. Cena za plavbu v kajaku kolem ledovce vás vyjde cca na 66 460 ARS (v přepočtu na 4 363 Kč).

Plavba na kajaku k ledovci Perito Moreno.
Plavba na kajaku k ledovci Perito Moreno.

Promenáda u ledovce Perito Moreno

Nejsou-li pro vás pěší stezky k ledovci Perito Moreno vhodné, či si netroufáte na plavbu lodí a v kajaku, nezoufejte! Prozkoumat oblast můžete i nenáročnou cestou prostřednictvím promenády, která obnáší různé stupně náročnosti (snadná až vysoká). Její délka je 4,7 km a celkově vám zabere od 30 minut do 1,5 hodiny času. Absolvovat lze ovšem jen některé úseky dřevěných chodníků, z nichž budete mít úchvatný výhled na ledovou masu. V okolí promenády jsou také k dispozici toalety, obchod se suvenýry, snack bar či restaurace. Trasy jsou velmi dobře značené, a tak se určitě neztratíte.

Doprava a vstupné: K promenádě se dostanete jednoduše autobusem (lístky lze koupit na autobusovém terminálu i na hotelové recepci) nebo zapůjčeným autem z města El Calafate – odtud pojedete do Národního parku Los Glaciares. Před vstupem zde musíte zaplatit poplatek – pro dospělého činí k 11. 10. 2023 12 000 ARS, což je v přepočtu cca 792 Kč a děti od 6 do 16 let + studenti s průkazem ISIC zaplatí 1 500 ARS (asi 99 Kč). Vstupné zdarma mají děti do 5 let včetně, handicapovaní lidé a senioři. Platit můžete v hotovosti (v argentinských pesos) nebo kartou.

Druhy tras na promenádě

U Perito Moreno existuje pět značených tras s různým stupněm obtížnosti:

  • Sendero Accesible: 656 metrů, nízká obtížnost, zabere asi 30 minut času
  • Sendero Central: 600 metrů, nízká obtížnost, zabere asi 1 hodinu času
  • Sendero Del Bosque: 570 metrů, střední obtížnost, zabere asi 1 hodinu času
  • Sendero De La Costa: 1 117 metrů, střední obtížnost, zabere asi 2 hodiny času
  • Sendero Inferior: 1 100 metrů, vysoká obtížnost, zabere asi 2 hodiny času

UPOZORNĚNÍ: Než vstoupíte na promenádu kolem ledovce Perito Moreno, měli byste mít na paměti následující pravidla – zákaz kouření, zákaz krmení divoké zvěře, zákaz používání dronů, chůze pouze po vyznačených stezkách a zákaz odhazování odpadků.

Pohled na Perito Moreno z břehu.
Pohled na Perito Moreno z břehu.

Nutná výbava na túru k Perito Moreno

Ať už se vydáte na Mini Trekking, Big Ice Trekking anebo na jednu z nenáročných stezek promenády u Perita Morena, vždy se důkladně vybavte na cestu. Důležité jsou tyto věci:

  • pohodlná vycházková obuv (ideální je ta trekingová)
  • malý batoh o objemu cca 20 litrů
  • lahve s dostatkem vody
  • svačina/oběd
  • sluneční brýle s UV filtrem
  • opalovací krém
  • teplé oblečení (v extra chladných měsících)
  • nepromokavá a větru odolná bunda
  • teplé rukavice
  • čepice
  • mobil, powerbanka, fotoaparát (technika musí být dostatečně chráněna před chladem)
  • dalekohled (volitelné)
  • trekingové hole (volitelné)
  • peníze na vstupné

Před výletem k ledovci také berte v potaz klimatické podmínky, které v preferovaný termín v oblasti panují – podle toho by se měl odvíjet i váš turistický outfit. Od prosince do února sice panuje léto s mírnějšími teplotami a delšími dny, i přesto ale může být u Perita Morena chladno a větrno.

Ledovec Perito Moreno z druhého břehu.
Ledovec Perito Moreno z druhého břehu.

Co dalšího navštívit v okolí?

Ledovec Perito Moreno je bezpochyby neopakovatelným a silným zážitkem, kterému se jen tak něco nevyrovná. V jeho okolí však najdete mnoho dalších míst, jež stojí za prozkoumání! Začít můžete třeba u hlavního výchozího bodu výletů k němu, jímž je město El Calafate!

NÁRODNÍ PARK LOS GLACIARES

Národní park Los Glaciares je oblastí, kterou budete procházet, pakliže se rozhodnete ledovec Perito Moreno navštívit. Rozkládá se na jihozápadě provincie Santa Cruz a národním parkem byl prohlášen v roce 1945 (oficiální založení je však datováno dříve, do roku 1937). Je také součástí světového dědictví UNESCO, a to od roku 1981. Jedná se o třetí největší ledovcovou pevninu na světě a tu největší mimo Antarktidu a Grónsko (až 30 % parku je pokryto ledem). Lesy a travnaté plochy naleznete na jeho východní straně a horské vrcholy, jezera a ikonické ledovce pak na té západní. Severní oblast národního parku je tvořena z části jezera Viedma, stejnojmenného ledovce, několika menších ledovců a celé řady hor, které jsou mezi horolezci z celého světa velmi oblíbené (nejvyšším bodem v parku je Mount Fitzroy s výškou 3 375 metrů). A na jihu parku lze obdivovat onen unikátní a nejnavštěvovanější ledovec Perito Moreno nebo i ledovec Upsala, Spegazzini a Onelli.

Výchozím bodem pro návštěvu Národního parku Los Glaciares je město El Calafate na břehu jezera Argentino – i přesto, že se nachází mimo oblast, právě zde má správa parku své sídlo. Často však turisté putují za ledovým dobrodružstvím i z vesnice El Chaltén nacházející se v severní části parku, na úpatí hory Fitz Roy (Cerro Chaltén). Kromě ledovců a jezera Argentino můžete navštívit i další krásná místa, jako jsou např. jezera Lago del Desierto či Lago Roca. Oblíbenou aktivitou v parku je pak nejen pěší turistika, ale i pozorování ptáků, jízda na koni, cyklistika, rybaření a rafting.

Pohled na Perito Moreno zezdola.
Pohled na Perito Moreno zezdola.

EL CALAFATE

Město El Calafate se nachází na břehu jezera Argentino v jižní části argentinské Patagonie. Pojmenované je po bobuli „calafate“, která v oblasti roste – dokonce se říká, že když ji sníte, zaručí vám návrat do Patagonie.Proč to tedy nezkusit! V češtině se tato rostlina nazývá dřišťál zimostrázový. Poznáte jej podle modročerných bobulí, jež jsou jedlé a sklízejí se zpravidla na džemy. Zpět ale k městu samotnému – El Calafate je důležitou vstupní branou k ledovci Perito Moreno (vzdálenost mezi oběma body je cca 75 km), a za tímto účelem jej také turisté nejčastěji navštěvují. Město zajišťuje pravidelné autobusové spoje a lze si zde zapůjčit i vůz, s nímž dojedete k ledovcové atrakci na vlastní pěst. Co se pak týče zázemí, v El Calafate natrefíte na četné restaurace, bary, módní obchody či muzea primárně na hlavní ulici Avenida del Libertador. A co krom plánování treku v El Calafate dělat? Můžete vsadit na tyto aktivity:

  • Ochutnejte skvělé jídlo a výtečné řemeslné pivo, například v pivovarské restauraci La Zorra Taproom nebo v La Fábrica Cervecería.
  • Navštivte národní park Intendencia Parque Nacional Los Glaciers, kde získáte mnoho zajímavých informací o ledovci Perito Moreno a projdete se i po překrásných zahradách. Vše vám zabere do půl hodiny času a vstup je zdarma.
  • Jezte tradiční patagonské pokrmy. Vyzkoušet můžete v restauracích El Calafate třeba pomalu pečené jehněčí maso (Lamb al Asador), obří jehněčí hamburgery, jehněčí guláše nebo dušené maso a mnoho dalšího!
  • Dopřejte si lahodnou čokoládu. V El Calafate lze také mlsat řemeslnou čokoládu a různé výrobky z ní, které se prodávají nejen v tamějších kavárnách a čokoládovnách, ale i ve speciálních „čoko“ obchodech, jako je třeba Dolce Lugar.
  • Vzdělejte se v Glaciarium Patagonian Ice Museum. Toto moderní ledovcové muzeum vás naučí vše o ledovcích. K dispozici mají návštěvníci interaktivní informační panely s videi a anglickými titulky.
  • Objevte přírodní rezervaci Reserva Laguna Nimez. V té se můžete kochat až 100 různými druhy ptáků včetně růžových plameňáků.
  • Nakupte a ochutnejte zajímavé produkty z dřišťálu zimostrázového (z bobule „calafate“). Tyto bobule jsou podobné borůvkám a chutnají stejně tak skvěle. V oblasti El Calafate hojně rostou, proto z nich místní vyrábí vína, piva, džemy, sirupy nebo dokonce zmrzliny.

Doprava: do El Calafate se dostanete například přímým letem z Buenos Aires, přičemž samotný let trvá asi 3 hodiny a 15 minut. Comandante Armando Tola International Airport (FTE) je vzdálené přibližně 20 km od centra města. Odtud můžete popojet taxíkem, zapůjčeným vozem nebo autobusem. Letět lze ovšem i z města Ushuaia (na Letišti El Calafate jste za 1 hodinu a 20 minut) nebo z města Bariloche (let trvá něco málo přes 2 hodiny). A jestli se vyskytnete kolem vesnice El Chaltén, lze vyrazit do El Calafate soukromým transferem, autobusem nebo pronajatým vozem (na místě jste za 3 hodiny jízdy).

Pohled na El Calafate.
Pohled na El Calafate.

LEDOVEC UPSALA

Často zastíněn populárnějším ledovcem Perito Moreno, přesto si zaslouží pozornost pro svou velkolepost. Ledovec Upsala se rozkládá na neuvěřitelných 870 km² a najdete jej též v Národním parku Los Glaciares v argentinské části Patagonie. Ve skutečnosti je největším svého druhu v Jižní Americe! Nejběžnějším způsobem, jak navštívit tuto ledovou masu, je plavba lodí přes jezero Argentino. Plavby jsou zahájeny obvykle z Puerto Bandera u jezera Argentino, asi 45 kilometrů západně od El Calafate. Dobrodruzi se pak mohou oddávat i plavbě na kajaku (za dozoru zkušených instruktorů) nebo jízdě ve voze 4x4, jenž je odveze na vyhlídku, kde získají perfektní foto snímky. Poznámka: u všech těchto aktivit počítejte také s dodatečnými poplatky/krom vstupného do národního parku. Jako výchozí bod výletů je pak vhodné zvolit město El Calafate. A pokud se ptáte na nejvhodnější období pro návštěvu ledovce, jsou to letní měsíce (od prosince do února) – tehdy bývá nejpříjemnější počasí.

Ledovec Upsala.
Ledovec Upsala.

JEZERO ARGENTINO

Pramen řeky Santa Cruz v Argentině a také třetí největší jezero v Jižní Americe s rozlohou 1 560 km² – to je Lago Argentino. V roce 1873 jej poprvé navštívil námořník Valentin Filberg a mylně se domníval, že se jedná o již objevené jezero „Viedma“ (to bylo objeveno již v roce 1782 opodál). S rokem 1877 tedy cestovatelé Francisco Moreno a Carlos Moyano zvolili oficiální název „Argentino“. Hloubka jezera pojímajícího odlomené kry z ledovců je odhadována na 35 až 1000 metrů a jeho vody se vlévají do Atlantiku. Všimnout si u něj můžete velmi zvláštního zabarvení či zkalení, které má na svědomí jemný přírodní produkt známý jako „ledovcové mléko“ (glacial milk). Ten vzniká drcením ledovce o skálu. Argentino je hlavní turistickou atrakcí hlavně z hlediska plaveb na lodích či v kajacích. Lodě nabírají cestující buď v přístavu Puerto Bandera nebo v přístavu Bajo de Las Sombras a umožňují nezapomenutelné výhledy na ledovce Perito Moreno, Upsala, Spegazzini nebo Onelli.

Lago Argentino.
Lago Argentino.

VESNICE EL CHALTÉN

Na úpatí nezaměnitelné hory Fitz Roy (Cerro Chaltén) v Národním parku Los Glaciares se rozprostírá poměrně mladá a malebná vesnice zvaná El Chaltén (vznikla v roce 1985 a má kolem 3 tisíc obyvatel). A ne nadarmo je nazývaná jako „Národní a hlavní město trekkingu v Argentině“. Nabízí totiž rozmanité možnosti horských sportů v jedinečné přírodě a mnoho zajímavých pěších stezek, například kolem Laguna Torre a Laguna de Los Tres. Na první pohled nenápadná vesnička se pro vás může stát také skvělým útočištěm, pokud se budete chtít ubytovat v kempech, hotelech, hostelech, apartmánech nebo chatkách. K dispozici má krom jiného i mnoho restaurací, barů, pizzerií nebo čajoven.

Doprava: do vesnice El Chaltén se dostanete tak, že nejprve poletíte do města El Calafate – respektive na blízké mezinárodní letiště International Airport Cte. Armando Tola (sem létají pravidelné linky z Buenos Aires) a poté se přepravíte zapůjčeným vozem, soukromým transferem nebo autobusem do El Chaltén. Cesta trvá přibližně tři a půl hodiny.

Procházky na koních po Patagonii.
Procházky na koních po Patagonii.

NÁRODNÍ PARK TORRES DEL PAINE

Jakmile důkladně prozkoumáte Národní park Los Glaciares a jeho přírodní skvosty, můžete zamířit do neméně oslnivého Národního parku Torres del Paine, který byl založen v roce 1959 a je znám pro svou panenskou krásu i čistotu. Prohlášen byl v roce 1978 biosférickou rezervací UNESCO a roku 2013 osmým divem světa. Obdivovat zde můžete tyrkysová jezera, ledovce, řeky, jezera, majestátní hory, lesy i pestrou faunu zahrnující lamy guanako, nelétavé ptáky nandu či pumy. Mezi oblíbené aktivity v národním parku patří plavba v kajaku, rybolov, horská cyklistika, pěší turistika (zkusit můžete proslulý W Trek), jízda na koni anebo stopování pumy.

Doprava: park najdete v regionu Magallanes (Chile), kam se dostanete několika různými cestami. Pokud se nacházíte na území Chile, leťte do Punta Arenas nebo Puerto Natales a posléze autobusem do Torres del Paine (lety směřují vždy přes Santiago). Dostat se do parku můžete i přes El Calafate – respektive, nejprve poletíte na letiště International Airport Cte. Armando Tola a poté pojedete autobusem.

Torres del Paine.
Torres del Paine.

Historie a současnost ledovce Perito Moreno

Po tisíce let se přes pohoří Patagonie táhne ledovec Perito Moreno, který jako jeden z mála na světě postupuje a neubývá. Tato fascinující ledová masa se zformovala před více než 2 500 miliony let v poslední době ledové.Současná podoba je však „stará“ přibližně 20 000 let. Svůj název získal ledovec po argentinském průzkumníkovi Franciscu Morenovi na konci 19. století. „Perito“ je totiž překládáno jako „expert“ či „specialista“ – přezdívkou „Perito Moreno“ tedy láskyplně říkávali průzkumníkovi jeho nejvěrnější spolupracovníci.

Dnes je ledovec Perito Moreno snadno dostupný – jeho prohlídku můžete zahrnout do jakékoliv cesty po jižní Patagonii (nachází se v argentinské Patagonii na jihozápadě země). Ročně tohoto ledového obra navštíví zhruba čtvrt milionů turistů, kteří se kochají jen tak z promenád kolem, anebo se vydávají na nezapomenutelný trek po jeho povrchu.

Místo nástupu na treking po ledovci.
Místo nástupu na treking po ledovci.

Kdy navštívit ledovec Perito Moreno

Než vyrazíte za ledovým dobrodružstvím k Perito Moreno, jistě vás budou zajímat klimatické podmínky v oblasti. Připravit se musíte na zvýšenou vlhkost ovzduší, která do značné míry ovlivňuje pocitovou teplotu. Nejvlhčím měsícem je červenec a nejméně vlhkým pak prosinec. Chlad zde není výjimkou, za to sněhové či dešťové přeháňky během roku ano. Pokud toužíte po teplejším čase u ledovce, musíte se k němu vydat ideálně v létě, tedy v prosinci, lednu či únoru – koncem ledna můžete dokonce naměřit příjemných 23 až 24 °C. Počítejte však v tomto období s návalem turistů, neboť jde o hlavní turistickou sezónu u ledovce. Nejideálnější je tedy k návštěvě mimosezóna, tj. jaro (5 až 15 °C), podzim (-1 až 11 °C) nebo zima–z hlediska cen i turistické vytíženosti. Zimní měsíce (od června do září) ovšem přináší extrémnější počasí s minimy kolem -3 °C a maximy kolem 6 °C, proto jsou vhodné pro ostřílené horaly.

Ledovec Perito Moreno a vstupné

Domovem ledovce Perito Moreno je Národní park Los Glaciares. Než minete jeho brány, musíte zaplatit vstupné. Sazby k 11. 10. 2023 jsou následující:

  • Dospělý: 12 000 ARS (argentinských pesos), v přepočtu 792 Kč
  • Dítě a dospívající 6 až 16 let: 1 500 ARS (argentinských pesos), v přepočtu 99 Kč
  • Vysokoškoláci s průkazem ISIC: 1 500 ARS (argentinských pesos), v přepočtu 99 Kč
  • Senioři, handicapovaní lidé a děti do 5 let včetně: zdarma

Vstupenku si můžete zakoupit jak online, tak osobně u koridoru Río Mitre-Glaciar Moreno nebo v přístavu Punta Bandera. Platba je možná v hotovosti (v argentinských pesos), debetní kartou i kreditní kartou. Národní park také poskytuje 50 % slevu na druhý vstup, který musíte uskutečnit do 72 hodin od nákupu lístku.

Poznámka: koridor Río Mitre-Glaciar Moreno se nachází asi 50 km od města El Calafate a je vstupní branou k chodníkům kolem ledovce Perito Moreno a výchozím bodem turistických aktivit souvisejících s ledovcem. Punta Bandera se pak nachází asi 45 km od El Calafate a je výchozím bodem pro plavby loděmi na jezeře Argentino (slouží k prohlídce ledovce Upsala, Spegazzini, Heim, Seco a Mayo).

Ledovec padající téměř k lesu.
Ledovec padající téměř k lesu.

Jak se k ledovci Perito Moreno dostat?

Abyste se co nejjednodušeji dostali k ledovci Perito Moreno v Národním parku Los Glaciares, musíte odcestovat do města El Calafate, které se nachází v jižní Argentině. To disponuje nedalekým letištěm Comandante Armando Tola International Airport (vzdálené je od města asi 21 km), na které létají pravidelné přímé linky z/do Buenos Aires (za 3 a ½ hodiny) a z/do měst Ushuaia (1 a ½ hodiny) a Bariloche (1 a ¾ hodiny). Na letiště v El Calafate se pak snadno dostanete buďto autobusem, taxíkem, půjčeným vozem nebo soukromým transferem.

Dojet do El Calafate můžete samozřejmě i jinými dopravními prostředky, jako například autobusem z vesnice El Chaltén a z měst Bariloche, Rio Gallegos či Puerto Natales v Chile. Z Buenos Aires se určitě vyplatí letět, neboť cesta busem trvá den a půl. Autobusový terminál v El Calafate se nachází v centru města, a tak do hotelu dojdete snadno i pěšky.

Doprava z El Calafate k ledovci Perito Moreno

Jakmile se zabydlíte v El Calafate, můžete si naplánovat cestu k ledovci Perito Moreno v Národním parku Los Glaciares. Do oblasti se dostanete následujícími způsoby:

  • Půjčeným vozem: pokud jste řidičem a máte u sebe platný mezinárodní řidičský průkaz, můžete si půjčit automobil. S ním bude cestování k ledovci mnohem svobodnější. Na výběr máte hned z několika autopůjčoven v El Calafate nebo na nedalekém letišti. Cesta k vstupním branám Národního parku Los Glaciares trvá 1 hodinu. Odtud pak ještě pokračujete asi 30 minut k ledovci po zpevněné ale větrné cestě
  • Taxíkem: jedná se o bezstarostnou dopravu k ledovci, pokud plánujete pouze návštěvu promenády kolem Perito Moreno. Taxi se ovšem nevyplatí v případě, že chcete absolvovat túru či výletní plavbu. Platíte totiž i za čekání řidiče. Cenu s taxikářem vyjednejte ideálně předem.
  • Autobusem: jedná se o nejlevnější a nejpohodlnější možnost, jak se přepravit k ledovci Perito Moreno. Nicméně, budete mít kvůli ní méně volnosti. Jízdenky si můžete rezervovat předem přímo na autobusovém terminálu v El Calafate či v hotelu, kde jste ubytovaní.

Vzdálenosti od okolních měst

  • El Calafate – ledovec Perito Moreno: cca 78 km
  • El Chaltén – ledovec Perito Moreno: cca 290 km
  • Puerto Natales – ledovec Perito Moreno: cca 344 km
  • Rio Gallegos – ledovec Perito Moreno: cca 382 km
  • Ushuaia – ledovec Perito Moreno: cca 578 km
  • Bariloche – ledovec Perito Moreno: cca 1 555 km
  • Santiago de Chile – ledovec Perito Moreno: cca 1 903 km
  • Buenos Aires – ledovec Perito Moreno: cca 2 824 km

Západ slunce nad Patagonii.
Západ slunce nad Patagonii.

Možnosti ubytování a občerstvení v místě

Protože je město El Calafate výchozím bodem pro návštěvu ledovce Perito Moreno, budete jistě hledat ubytování zde. Níže se můžete inspirovat několika tipy:

  • Kau Yatún Hotel Boutique: 4hvězdičkový hotel/ranč v argentinském stylu, který si oblíbí všichni milovníci přírody. Najdete jej jen 600 metrů od centra El Calafate, v prostředí venkovské vegetace. K dispozici je zde 42 pokojů ve třech kategoriích, lobby bar, restaurace nebo rozlehlý park. Cena za noc se pohybuje v přepočtu kolem 3 000 Kč.
  • Hotel Kosten Aike: 4hvězdičkový hotel, který se nachází v blízkosti nákupního centra El Calafate a jen pár minut od letiště. Veškeré vybavení je vyrobené argentinskými umělci po vzoru předků. Hostům nabízí dvou, tří a čtyřlůžkové pokoje, apartmán, restauraci, bar, ale i tělocvičnu, hernu či lázně. Cena za noc se pohybuje v přepočtu kolem 5 000 Kč.
  • Blanca Patagonia – Hostería Boutique y Cabañas: 4hvězdičkový hotel ve stylu hostince s chatkami, který najdete kousek za městem El Calafate (při silnici vedoucí k ledovci Perito Moreno). Všechny nabízené pokoje mají výhled na jezero Argentino a také vířivku. Cena za noc se pohybuje v přepočtu kolem 4 000 Kč.
  • Las Cabañitas: levnější ubytování v malých ale příjemných chatkách, které se nachází jen 1 km od centra města. K dispozici je 5 pokojů s palandami (dog-friendly), společná kuchyňka, herna, parkoviště, Wifi zdarma i televize. Cena za noc se pohybuje v přepočtu kolem 1 000 Kč.
  • America Del Sur Calafate Hostel: 2hvězdičkový hotel oblíbený hlavně mezi baťůžkáři z celého světa, který se nachází jen 10 minut od autobusového nádraží. Je jedním z největších hostelů v El Calafate a nabízí velkolepý výhled na jezero z jídelního koutu a kuchyně – tento prostor je pro hosty společný. Cena za noc se pohybuje v přepočtu kolem 4 000 Kč za dvoulůžkový pokoj. Lůžko ve sdíleném pokoji (palanda) pak stojí cca 1 100 Kč.

Bobule Calafate.
Bobule Calafate.

Další možnosti ubytování v okolí ledovce Perito Moreno

Pokud se nebudete chtít usídlit přímo ve městě El Calafate, můžete se ubytovat v jednom z luxusních hotelů, které jsou při cestě k Perito Moreno (v překrásné stepní oblasti). Mezi ty patří například:

  • El Galpón del Glaciar: 3hvězdičkový hotel, který se nachází asi 20 km od El Calafate na cestě k ledovci Perito Moreno. Nabízí 16 pohodlných pokojů s výhledem na jezero Argentino nebo pohoří And. Cena za noc je poměrně vysoká a pohybuje se v přepočtu kolem 8 000 Kč.
  • Estancia Nibepo Aike: 3hvězdičkový hotel nacházející se asi 56 km od El Calafate a 69 km od ledovce Perito Moreno v Národním parku Los Glaciares. Nabízí 10 příjemných pokojů v typickém patagonském domě. K dispozici jsou pro turisty jízdy na koni, ukázky práce na venkově nebo pěší turistika s průvodcem do okolí. Cena za noc ve dvoulůžkovém pokoji vás tu vyjde v přepočtu na 16 900 Kč.

Využít však můžete i služeb několika kempů v Národním parku Los Glaciares, které se mohou stát dobrým a levnějším útočištěm před a po návštěvě ledovce. Výhled na Perito Moreno nabízí třeba Bahía Escondida. Mezi další kempy patří i: Camping Lago Roca, Campamento Laguna Capri nebo Poincenot.

Typické patagonske jehněčí.
Typické patagonske jehněčí.

Jídlo a pití

Obchody se smíšeným zbožím, kafetérie či restaurace najdete v některých kempech Národního parku Los Glaciares. Přímo u ledovce Perito Moreno nejsou žádné možnosti občerstvení, proto je vhodné přibalit na túru svačinu/oběd a dostatek pití. Občerstvit se ovšem můžete v okolních městech – turisty vyhledávaným místem je zejména blízké město El Calafate, kde ochutnáte typickou patagonskou kuchyni. Ta zahrnuje zejména jehněcí maso na všechny způsoby, pstruhy a zvěřinu (maso z lamy guanako či nelétavého ptáka nandu). Níže se můžete inspirovat zajímavými podniky:

  • La Bahía Restaurante: skvělá restaurace ukrývající se ve 4hvězdičkovém hotelu Mirador del Lago.
  • Restaurante La Posta: gurmánská restaurace, kterou najdete v hotelu Los Alamos.
  • Mako Fuegos y Vinos: restaurace nabízející rybí pokrmy, šťavnatá grilovaná masa, těstoviny, rizota a lahodná vína.
  • Mi Viejo: grill restaurace nabízející především šťavnaté hovězí steaky, ale i jiná grilovaná masa. Za ochutnání určitě stojí zdejší patagonské jehněčí nebo typická argentinská jídla.
  • Parrilla Don Pichon: restaurace nabízející výtečné jídlo a dokonalé výhledy na jezero a město EL Calafate.
  • La Tablita: pokud chcete ochutnat opravdu fantastické skopové maso, zamiřte sem. Jedná se o nejstarší restauraci v El Calafate, kde si užijete šťavnaté patagonské jehněčí připravované na grilu.
  • Kau Kaleshen: restaurace zaměřená na mezinárodní a fusion kuchyni, která potěší i vegetariány a vegany. K dispozici je také bezlepkové menu.

Mlsní turisté si pak mohou pochutnat na domácí zmrzlině v podnicích Acuarela nebo Helado Tito. A ti, co zatouží po voňavém sladkém pečivu se šálkem kávy, budou ve svém živlu v pekárně/kavárně Elba’r nebo v pekařství Don Luis.

Nápoje v EL Calafate

Co se týká vody z kohoutku ve městě El Calafate, je obecně nezávadná k pití. Pokud máte ale citlivější zažívání, raději zvolte vodu kupovanou v PET lahvích. Z nealkoholických nápojů pak seženete samozřejmě i různé džusy, limonády, kávu či čaje. Oblíbenými alkoholickými nápoji jsou pak červená argentinská vína a řemeslná piva.

V typické patagonské restauraci.
V typické patagonské restauraci.

Jak je to s domácími mazlíčky?

Cestujete-li do oblasti kolem ledovce Perito Moreno se psem, budete jej muset nechat na hotelu (na výběr je mnoho dog-friendly hotelů mimo chráněná území ve městě El Calafate). Do všech oblastí Národního parku Los Glaciares je totiž vstup se psy zakázán.

Věděli jste, že…

  • ledovec Perito Moreno je domovem vzácného okřídleného hmyzu Andiperla willinki? Tomuto domněle vyhynulému hmyzu se také přezdívá „Patagonský drak“ (byl objeven v roce 2001). Andiperla přežívá díky požírání bakterií na povrchu ledu.
  • fauna kolem ledovce Perito Moreno je opravdu pestrá? V tamější přírodě žijí například lamy guanako, činčily, jelínkové pudu, huemulové jižní, nelétaví ptáci nandu nebo kondoři andští.
  • existuje také město Perito Moreno? To by nemělo být zaměňované s ledovcem Perito Moreno – je od něj totiž vzdálené celých 300 km!
  • ledovec Perito Moreno je třetím největším zdrojem sladké vody na světě, hned po arktických a grónských ledovcích?

300letý led a 12letá whisky na ledovci Perito Moreno.
300letý led a 12letá whisky na ledovci Perito Moreno.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole