Centrum Ushuai.

Ushuaia: Nejjižnější město na konci světa v Argentině

Zatoužili jste se někdy podívat až na „konec světa“, avšak nevěděli, kam přesně zamířit? Pak pro vás máme řešení! Zaleťte si do extrémně divoké, nespoutané a občas i nelítostné Ushuaii! Nejjižnější město světa ukrývá své klenoty v Argentině a čeká na každého dobrodruha, jenž je připraven prožít nejkrásnější momenty svého života uprostřed panenské a možná až nadpozemsky dokonalé krajiny. Zrak vám zde bude přecházet zejména z majestátních vrcholků zasněžených hor, které město obklopují ze všech stran.

Dokážete-li si představit nezapomenutelnou procházku mezi tučňáky, kterou vzápětí vystřídá ochutnávka excelentních argentinských vín, je Ushuaia stvořená právě pro vás. Metropole Ohňové země má zkrátka jedinečné kouzlo, v němž se smísí dramatické přírodní scenérie společně s fascinující kulturou, skvělou gastronomií i zajímavou historií. Dovolená v Ushuaie není zdaleka „tuctovkou“, neboť poskytne ty nejunikátnější zážitky, které jinde na světě nezískáte.

Autor: Iveta Reinisch

26.11.2023

Čti více
Západ slunce v Ohňové zemi.
Západ slunce v Ohňové zemi.

TIERRA DEL FUEGO (Ohňová země)

Na nejjižnějším cípu Jižní Ameriky v Patagonii se rozkládá souostroví Tierra del Fuego (Ohňová země), jehož název vzniknul díky portugalskému námořníkovi Ferdinandovi Magellanovi – v dáli z lodi totiž spatřil sloupy ohně zapalované domorodci. Tento muž se oblastí plavil ve službách španělského krále roku 1520 a také se stal prvním Evropanem, který proplul průlivem oddělujícím ostrov od pevniny (průliv dnes nese název po námořníkovi, tj. Magellanův). Největším ostrovem Ohňové země je Isla Grande de Tierra del Fuego, jehož největšími městy jsou Río Grande a nespoutaná Ushuaia. Ta láká každoročně desítky tisíc turistů, neboť je nejen administrativním a průmyslovým centrem Ohňové země, ale také bránou do Antarktidy.

Lesy nedaleko Ushuaii.
Lesy nedaleko Ushuaii.

16 míst, která stojí za vidění v Ushuaie a okolí

Navzdory odlehlosti je Ushuaia snadno dostupná různými dopravními prostředky, jako je letadlo, autobus nebo automobil. Můžete ji tak prozkoumat křížem krážem a nechat se unášet dechberoucími přírodními scenériemi. Inspirujte se místy, která vám určitě utkví v paměti!

PARQUE NATIONAL TIERRA DEL FUEGO (Národní park Ohňová země)

Národní park Tierra del Fuego (Ohňová země), jenž je společně s Ushuaiou bránou do Antarktidy, si nenechte určitě ujít! Od města Ushuaia je coby kamenem dohodil (z centra asi 17 km) – ke vchodu do parku se dostanete za pouhých 15 až 20 minut pronajatým automobilem nebo třeba taxíkem. Už samotná cesta do hlubin panenské přírody zahrnující subantarktické lesy, tundru či ledovce, bude zážitkem, neboť na vás čekají velkolepé výhledy na kanál Beagle, řeky a zálivy. A až dorazíte do vytouženého cíle, můžete se vydat vstříc dobrodružství a pozorování divoké zvěře na jednu z kouzelných stezek (dohromady jich je něco málo přes 32 km). Nejvíce vyhledávaná mezi zkušenými pěšími turisty je středně náročná devítikilometrová pobřežní stezka (Coastal Trail), která lemuje kanál Beagle. Méně nároční turisté pak ocení třeba třicetiminutovou celoročně otevřenou stezku Beacon Trail.

Národní park Tierra del Fuego je ovšem mnohem hlubší studnicí outdoorových aktivit! Uprostřed dechberoucí přírody se můžete například plavit na kajaku či v kánoi, anebo se vydat na tamější pláže, kterými jsou Lago Acigami, Ensenada Zaratiegui a La Baliza. Na své si dokonce přijdou sportovní rybáři! Ti mohou s povolenkou chytat ryby na řekách Ovando a Lapataia.

Doplňující informace: zázemí v podobě restaurace a toalety naleznete v návštěvnickém centru Centro de Visitantes Alakush. Zde se také můžete informovat o možnostech vyžití a ubytování. Do Národního parku Tierra del Fuego se pak vydejte ideálně v období od října do dubna, kdy na jižní polokouli panuje léto. Počasí v Ohňové zemi je totiž jindy velmi chladné se spoustou sněhu a deště.

Doprava a vstupné: nejlépe se na místo dostanete z města Ushuaia – od tamějšího letiště je park vzdálen asi 15 minut automobilem. Využít ovšem můžete i kyvadlový autobus, který odjíždí každou hodinu až dvě z hlavního autobusového terminálu v Ushuaie na adrese Av. Maipú & Juana Genoveva Fadul. Další možností přepravy z Ushuaii do Národního parku Tierra del Fuego je kromě jiného okouzlující historický vlak „Fin Del Mundo“ nebo taxík. K roku 2023 jsou ceny za vstupné následující – dospělý 5 500 pesos (cca 351 Kč), dítě/dospívající od 6 do 16 let 750 pesos (cca 48 Kč) a dítě do 5 let zdarma.

Národní park Ohňová země.
Národní park Ohňová země.

CANAL BEAGLE (Kanál Beagle)

Kanál Beagle nelze přehlédnout, pokud zamíříte do argentinského města Ushuaia. Je to úžina oddělující hlavní ostrov Tierra del Fuego od dalších malých ostrovů a také jedna ze tří splavných cest spojující Atlantik s Tichým oceánem na jižním cípu jihoamerického kontinentu. Název „Beagle“ získal kanál po průzkumné lodi Královského námořnictva, jež oblast poprvé prozkoumala v letech 1826 až 1830. Místo je též spjato s přírodovědcem Charlesem Darwinem, který na lodi Beagle cestoval přes kanál Beagle při druhé plavbě a roku 1833 zde spatřil svůj první ledovec.

Pokud si chcete vody kanálu Beagle užít naplno, absolvujte vyhlídkovou plavbu – je jedním z nejkrásnějších a nezapomenutelných zážitků z „konce světa“! Užít si můžete pozorování tučňáků, delfínů, lachtanů, tuleňů, plejtváků, četných ledovců či zasněžených hor v okolí. Lodě standardně vyplouvají z přístavu v Ushuaie na východ k Atlantiku, zvolit si lze ovšem i konkrétní cíle (např. ostrovy Lobos a Martillo nebo skupinu ostrovů Jižní Shetlandy u Antarktidy). Milovníci plaveb na kajaku zas mohou absolvovat výlet například ke Gable Island, odkud je možné při troše štěstí zahlédnout velryby. Možností je tedy více než dost!

TIP: až budete proplouvat kanálem Beagle, povšimněte si ikonického majáku Les Eclaireurs, jehož historie se datuje do roku 1918. Právě tehdy argentinské námořnictvo hledalo vhodnou oblast pro instalaci světelného signálu. 11 metrů vysoká kamenná věž v červenobílém odstínu byla dokončena koncem ledna roku 1919, přičemž samotná lucerna svítí na cestu lodím z výšky 22,5 metru nad mořem. Provoz majáku byl zahájen až v roce 1920 kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Doporučení: před plavbou po kanálu Beagle se dobře oblečte! Počasí se zde mění každým okamžikem. V závislosti na ročním období můžete zažít jak slunečné, tak i extrémně větrné dny, proto se neobejdete bez pláštěnky, větrovky, teplého oblečení, čepice či slunečních brýlí. Současně nezapomeňte přibalit na cestu fotoaparát.

Koně u kanálu Beagle.
Koně u kanálu Beagle.

LAGUNA ESMERALDA

Ne nadarmo nese Laguna Esmeralda svůj vznešený název. Její smaragdové zbarvení je skutečně fascinující a rozhodně stojí za fotografické zvěčnění s okolními vrcholky hor! A pokud by vás zajímalo, jak matička příroda takovýto odstín vlastně vyčarovala, odpověď je jednoduchá – typické zelenavé zabarvení vody má na svědomí sediment pocházející z ledovce Ojo del Albino, který se nachází v pohoří Sierra Alvear (asi 20 km od Ushuaii). Na svém počátku nebyla laguna nijak rozlehlá, postupným táním ledovce se ale zvětšila do podoby, jež známe dnes. Kochat se lagunou můžete jak z pronajatého vrtulníku, tak třeba při pěší túře – ta je mnohem krásnější, neboť vám umožní přírodní skvost pozorovat z bezprostřední blízkosti. Stezka s názvem „Laguna Esmeralda“ není nikterak dlouhá (obsáhne tam i zpět asi 8,8 km) a lze ji absolvovat za 3 až 4 hodiny. UPOZORNĚNÍ: Než se však na túru vydáte, měli byste se vybavit voděodolnou horskou obuví, neboť některé úseky zahrnují rašeliniště. K tomu nezapomeňte ani na teplé a větru vzdorné oblečení, náhradní ponožky, rukavice, čepici, sluneční brýle, opalovací krém a svačinu!

Doprava ke stezce Laguna Esmeralda: k začátku stezky „Laguna Esmeralda“ se dostanete buďto kyvadlovým autobusem z Ushuaii, taxíkem, pronajatým automobilem nebo soukromým transferem v rámci exkurze. Samotný začátek trasy k laguně je vzdálen od centra Ushuaii asi 18 km.

Laguna Esmeralda.
Laguna Esmeralda.

GLACIAR MARTIAL (Ledovec Martial)

Pouhých 7 kilometrů od centra Ushuaii najdete ledovec Martial, od kterého získáte působivé panoramatické výhledy nejen na samotnou Ushuaiu, ale také na okolní krajinu a kanál Beagle. Domovem menší ledové masy je Přírodní rezervace Martial Glacier (Martial Glacier Nature Reserve), do níž je vstup zdarma. Ti největší dobrodruhové zde mohou absolvovat túru po šestikilometrové stezce vedoucí až na vrchol ledovce, což zabere zhruba tři hodiny času. Oblíbenou možností je však i jízda na vrchol pomocí sedačkové lanovky, přičemž zpáteční cestu pojmete pěšky. Stanice lanovky krom jiného nabízí zázemí v podobě kavárny, restaurace či lyžařského střediska. Mapu turistických stezek kolem ledovce získáte snadno v informačním centru města Ushuaia.

Zajímavý fakt: ledovec Martial nese svůj název po průzkumníkovi Luisovi Fernandovi Martialovi, jenž byl vedoucím francouzské expedice z roku 1883.

Doprava: výchozím a konečným bodem túry na ledovec (se zastávkou na vyhlídce) je Refugio de Montana. Tato trasa má zhruba 8,4 km a zabere vám 3 hodiny času. K začátku trasy se můžete dostat

Ledovec Martial.
Ledovec Martial.

LAGO ESCONDIDO, LAGO FAGNANO (Jezera Escondido a Fagnano)

Návštěvu jezer Escondido a Fagnano nemůžete rozhodně opomenout, pakliže se budete pohybovat kolem města Ushuaia. Tyrkysově zbarvené Lago Escondido se rozkládá na úpatí horského průsmyku Garibaldi a obklopují jej bujné bukové lesy a hory Ohňové země. Abyste se k němu dostali, musíte ujet zhruba 60 km na sever od města Ushuaia, přičemž minete několik hlavních zimních středisek. Lago Fagnano leží mnohem dál (ujet k němu musíte celých 100 km), cesta však stojí rozhodně za to. Toto jezero patří mezi největší na světě a lemují jej prastaré patagonské lesy či zvlněná step. Pokud budete chtít spatřit obě jezera během jednoho výletu, musíte si vyčlenit celý den. Časová náročnost záleží krom jiného i na tom, jaké aktivity budete chtít u jezer absolvovat – nabízí se jak pěší turistika, tak třeba jízda na koni, plavba lodí či rybaření. Odpočinkovým bodem se pak může stát například malebné městečko Tolhuin nedaleko jezera Fagnano, které poskytne nejen stravovací možnosti, ale i ubytování.

Doprava: k oběma jezerům se zdaleka nejpohodlněji dostanete zapůjčeným automobilem. V Ushuaie najdete několik půjčoven, které vozy nabízí. Mezi známé podniky patří např. Alamo, Budget, Avis, Hertz, Sixt nebo Europcar.

Terénním autem po Patagonii.
Terénním autem po Patagonii.

PLAYA LARGA

Východně od města Ushuaia se táhne Playa Larga, což je nejen překrásná pláž při hornatém pobřeží kanálu Beagle, ale také kulturní a přírodní rezervace – ta chrání vzácná archeologická naleziště v oblasti. Pakliže sem zavítáte, čeká vás mnoho zajímavých aktivit uprostřed dechberoucí krajiny. Vsadit můžete buď na procházku podél pláže, ze které získáte nezapomenutelné panoramatické výhledy na město Ushuaia a okolní hory, nebo třeba na piknik. V letních měsících je zde možné též nasávat sluneční paprsky a zchladit se ve vodě. Na své si ovšem přijdou i milovníci přírody a zvířat! Zahlédnout totiž můžete při troše štěstí tučňáky, buřňáky nebo mohutné velryby.

Doprava: k pláži Playa Larga se nejsnáze dostanete zapůjčeným automobilem z Ushuaii. Cesta vám potrvá zhruba čtvrt hodiny. Přesunout se ovšem můžete i na kole za půl hodiny.

Pláž Larga.
Pláž Larga.

ISLA MARTILLO (Ostrov Martillo)

Pakliže chcete na vlastní oči spatřit tučňáky, zamiřte z Ushuaii na ostrov Martillo – toto místo je od září do dubna domovem neuvěřitelné kolonie tučňáků magellanských a oslích. Výlet za roztomilými zvířaty lze zahájit v přístavu/na molu v Ushuaie, odkud se vám naskýtá více možností: zvolit můžete buďto plavbu lodí před kanál Beagle (pouze k břehům ostrova Martillo) anebo organizovaný výlet s průvodcem a kapacitou maximálně 20 osob, který vám umožní vidět tučňáky a jejich domov opravdu zblízka. Cesta začíná zpravidla v ranních hodinách v přístavu města Ushuaia, kde nasednete na autobus a povezete se asi hodinu a půl nejprve na farmu Harberton. Zde absolvujete asi hodinovou prohlídku Muzea Acatushun a následně nasednete na menší loď, kterou se přeplavíte k ostrovu Martillo (to trvá zhruba 20 minut). Na místě získáte další hodinu na to, abyste si domov tučňáků důkladně prohlédli a vytvořili nezapomenutelná selfie – vhodné je však udržovat od tučňáků bezpečnou vzdálenost, přeci jen se jedná o divoká zvířata.

Tučnáci na ostrově Martillo.
Tučnáci na ostrově Martillo.

CERRO CASTOR

Nejjižnější středisko zimních sportů s 24 sjezdovkami, malebné místo nebo úžasný vrchol hory se spoustou skvělých výhledů – to je Cerro Castor neboli Mount Castor, jež najdete zhruba 26 km severozápadně od města Ushuaia. Horská oblast se nachází v pouhých 195 metrech nad mořem a její vrchol se tyčí do 1057 metrů, což je méně nežli u jiných lyžařských středisek. Přesto toto místo zůstává mezi turisty stále velmi oblíbené. Kromě výtečného lyžování si zde užijete i dokonalou horskou turistiku na sněžnicích, snowboarding nebo třeba běžky. Oblíbené jsou i výlety se psím spřežením do okolní přírody, jízda na čtyřkolce, bruslení a závody sněžných skútrů. Samotné lyžařské středisko disponuje krom jiného dobrým zázemím s lyžařskou a snowboardovou školou, jeslemi, školkou, patnácti chatkami, lékařskou péčí, butiky, Wifi, půjčovnou oblečení, foto shopem, veřejným telefonem nebo dílnou pro údržbu snowboardu a lyží. Zde budete mít naprostý komfort pro zimní dobrodružství na „konci světa“!

Doprava: do lyžařského střediska Cerro Castor se můžete dostat hned několika způsoby. Zdaleka nejrychlejším je využití leteckého spoje z letiště v Ushuaie, kterým je Malvinas Argentinas International Airport (USH). Další možností je také plavba lodí nebo jízda zapůjčeným automobilem po argentinské dálnici Ruta Nacional 3, což trvá asi 28 minut.

ESTANCIA HARBERTON (Farma Harberton)

Historická farma v odlehlém koutě Ohňové země je skvělým cílem výletu z města Ushuaia, pokud toužíte po skutečném klidu uprostřed panenské přírody. Estancia Harberton byla postavena anglickým misionářem Thomasem Bridgesem a svůj název získala po městě v Devonu. Je výjimečným památníkem, jenž odkazuje na rodinu osadníků z 19. století, která se rozhodla opustit Velkou Británii a začala nový život na nejvzdálenějších březích planety Země. Jakmile sem zamíříte, hned vás osloví původní dřevěné budovy se zinkovými střechami nebo zachovalá dobytčí farma. Zajímavostí je, že potomci Thomase Bridgese ranč Harberton stále vlastní a úspěšně provozují. Hlavní postavou v tomto příběhu je nyní Abby Goodallová, jež v místě vyrostla. A co vše můžete na této romantické farmě vidět? Fascinující je například soukromá přírodní rezervace stálozelených stromů pabuků nebo muzeum více než tří tisícovek koster zahrnujících pozůstatky mořských savců a ptáků. Součástí Estancia Harberton je ovšem i nedaleký ostrov, kde každou sezónu hnízdí tučňáci magellanští.

TIP: Na ranči Harberton si můžete dopřát i šálek lahodného čaje v Manacatush Tea House, anebo se skvěle najíst v restauraci Acawaia. Provozovatelé též nabízí přímo pohádkové ubytování v tradičních dřevěných chatkách se snídaní, polopenzí nebo plnou penzí.

Doprava: na farmu Estancia Harberton se snadno dostanete za zhruba 1,5 hodiny z města Ushuaia zapůjčeným automobilem (vzdálenosti činí asi 85 km). Další variantou je využití taxi, plavba lodí z Ushuaii nebo výlet autobusem s jednou z místních cestovních kanceláří.

Zimní středisko Cerro Castor.
Zimní středisko Cerro Castor.

RESERVA NATURAL URBANA BAHÍA ENCERRADA (Městská přírodní rezervace Bahía Encerrada)

Zelenými „plícemi“ města Ushuaia je jednoznačně Městská přírodní rezervace Bahía Encerrada zahrnující mokřady a louky – právě tento krajinný ráz je dokonalou oázou ke hnízdění ptactva. V chráněné oblasti tedy můžete spatřit až 50 druhů opeřenců (např. kachnu vlasatou, lžičáka pestrého, racka jižního nebo bekasinu patagonskou a další). Panenská krajina s vzácnou florou však představuje domov i pro ondatru pižmovou, psa argentinského, bobra kanadského či krysu obecnou a jiné zvířecí druhy. Abyste si tamější přírodní krásy užili co nejlépe, vydejte se na procházku pěší pasáží, která je pojmenovaná na počest po místní ochránkyni životního prostředí Graciele Ramaciotti. Rezervace je přístupná 24 hodin denně, najdete ji v centru Ushuaii a vstupné se neplatí.

TIP: Z přírodní rezervace získáte skvělý výhled na kanál Beagle, horu Olivia a pohoří obklopující Ushuaiu, proto si nezapomeňte fotoaparát!

CASCADA DE LOS AMIGOS (Vodopád Los Amigos)

Pro nadšence do pěší turistiky je jako stvořená túra k vodopádu Los Amigos, jenž se nachází nad údolím Rio Chico. Začátek stezky najdete v polovině polní cesty, která vede k 5hvězdičkovému hotelu Arakur Ushuaia. Za orientační bod lze považovat parkoviště vzdálené asi 2 km od hotelu. Zde můžete ponechat automobil a vydat se zhruba 1,9 km po trase, dokud nenatrefíte na rozcestí (začátek cesty je označen informační cedulí). Odtud pak půjdete doleva, dále přes řeku, most a les, než dojdete k úpatí vodopádu. Středně náročná stezka měří 8 km tam i zpět a zdoláte ji přibližně za 4 hodiny. Doporučení: Než vyrazíte na túru, nezapomeňte si přibalit mapu, mobil, svačinu, dostatek pití a také fotoaparát – fotografie s vodopádem si nemůžete nechat ujít!

Vodopád Los Amigos.
Vodopád Los Amigos.

CARTEL USHUAIA

Jakmile zavítáte do města Ushuaia, je téměř povinností zhotovení snímku s cedulí, na níž stojí nápis „Ushuaia – fin del mundo“. Nejde ale o jen tak nějakou ceduli! Nápis města je vyřezán do dřeva, stejně jako krásná malba, která je dílem umělkyně Elsy Zaparart. Tato žena žila v Ushuaie od roku 1986 a svou lásku k Ohňové zemi často zachycovala ve svých dílech. Ikonická uvítací cedule, jež je spíše vyhledávanou turistickou atrakcí, stojí na tamější pobřežní promenádě od roku 1995.

Zajímavost: Elsa Zaparart je autorkou vícero cedulí a nápisů v unikátním stylu. V roce 1991 se totiž začala věnovat značení budov i chodníků naplno, a tak vybudovala (nejen) v Ushuaie několik značek pro hotely, školy, dům kultury či knihovnu.

ANTIGUA CASA BEBAN (Bebanův starý dům – Muzeum historického a kulturního dědictví)

Město Ushuaia je doslova historickou pokladnicí, o čemž svědčí i přítomnost Bebanova starého domu (Antigua Casa Beban). Tato budova má původ již v letech 1911 až 1913, kdy ji nechal postavit někdejší chorvatský přistěhovalec Tomás Beban. Respektive se má za to, že si dům objednal přes švédský katalog a nechal z Evropy přivézt v rozmontovaném stavu. Bebanova rodina zde pokojně žila několik desítek let až do roku 1963, kdy Tomás zemřel. Později dům sloužil jako hotel, pobočka banky nebo klinika a nevyhnula se mu ani dlouhá doba chátrání. Obec však chtěla kus historie zachránit, a tak starý polorozpadlý dům od potomků Tomáse Bebana převzala a nechala zrekonstruovat. Zajímavostí je, že Casa Beban byl z původního místa na Avenida Maipú přemístěn do parku Paseo de los Antiguos Pobladores. Od roku 1994 v něm sídlí Muzeum historického a kulturního dědictví i výstavní centrum. Otevřeno má muzeum od pondělí do pátku v čase 10:00 až 18:00 a komentované prohlídky jsou k dispozici v 11:00 a 16:00.

TIP: Až budete mít po prohlídce Bebanova starého domu, můžete zavítat i do okolních muzeí nebo knihovny! Ve velmi krátké pěší vzdálenosti od domu je například Museo Pensar Malvinas, Museo de la Ciudad či veřejná knihovna Sarmiento.

Doprava a vstupné: Bebanův starý dům najdete v městském parku Paseo de los Antiguos Pobladores, jen kousek od pobřeží zátoky Bahia Encerrada. A protože se jedná prakticky o centrum Ushuaii, dojdete sem snadno pěšky z jakéhokoliv hotelu. Větší vzdálenosti můžete samozřejmě překonat i taxíkem nebo autobusem. Vstupné se do Casa Beban neplatí.

Bebanův starý dům.
Bebanův starý dům.

MUSEO MARÍTIMO Y DEL PRESIDIO DE USHUAIA (Námořní a vězeňské muzeum Ushuaia)

Budova s několika pavilony, v níž se dnes nachází Námořní a vězeňské muzeum, bývala v letech 1902 až 1947 jedním z nejvzdálenějších vězeňských ústavů světa. Některé cely se dokonale zachovaly, a tak mohou návštěvníci spatřit autentické podmínky tehdejších vězňů – byly každopádně dost drsné. V rozlehlých pavilonech muzea natrefíte ale i na jiná zajímavá místa. Jedním z nich je například Antarktické muzeum s exponáty o výpravách nejslavnějších objevitelů, kterými bývali Amundsen, Scott, Nordenskjöld nebo Shackleton. Na své si ovšem přijdou v muzejních prostorách také milovníci umění, neboť mohou navštívit zajímavé Námořní muzeum umění s díly předních argentinských umělců. Prohlídky interiérů lze absolvovat s anglicky hovořícím průvodcem v 11:30, 16:30 a v 18:30 (délka prohlídky je cca 2 hodiny). Otevřeno je zde jinak denně od 10:00 do 20:00, přičemž poslední vstup je umožněn v 19:30.

Doprava a vstupné: pokud budete ubytovaní ve městě Ushuaia, snadno se dostanete do Námořního a vězeňského muzea pěšky. Nachází se jen pár ulic od hlavního přístavu Puerto Turístico, odkud odplouvají turistické lodě do kanálu Beagle a na okolní ostrovy. Využít ovšem můžete po městě i dopravu taxíkem. Vstupné pro dospělého jinak stojí 12 000 argentinských pesos (cca 787 Kč), pro studenta s průkazkou /do 24 let/ 9 500 argentinských pesos (cca 623 Kč) a pro děti do 12 let je vstup zdarma. K dispozici je i rodinná vstupenka zahrnující 2 dospělé a 3 děti do 18 let za 36 000 ARS (cca 2 360 Kč).

Poznámka: ceny vstupného jsou aktualizovány k 1. 10. 2023

Námořní a vězeňské muzeum Ushuaia.
Námořní a vězeňské muzeum Ushuaia.

MUSEO DEL FIN DEL MUNDO (Muzeum konce světa)

Když už se ocitnete na onom „konci světa“, je přímo nutností navštívit Museo del Fin del Mundo neboli Muzeum konce světa založené v roce 1973! To najdete od května 2008 ve dvou budovách, tj. na Avenida Maipú 173 (zde se nachází základní sídlo) a na Avenida Maipú 465 (Stará vládní budova a rezidence guvernéra). V prostorách muzea můžete obdivovat například přírodní i domorodou historii města Ushuaia či sbírky zbraní, nábytku a upomínek od různých cestovatelů. Základní sídlo nabízí návštěvníkům 6 výstavních sálů, knihovnu, knihkupectví nebo poštu a sídlo v původní vládní budově pak obsáhne 4 výstavní sály a audiovizuální výstavní místnost. Otevřeno je v muzeu od pondělí do pátku v čase 10:00 až 19:00 a v sobotu od 13:00 do 19:00.

Doprava a vstupné: na Avenida Maipú (k Muzeu konce světa) se snadno dostanete z hotelu buďto pěšky, taxíkem nebo autobusem. Ulice se nachází poblíž nábřeží a také nedaleko mola. Vstupné pro dospělého/turistu stojí 3 000 ARS (cca 196 Kč) a pro děti do 14 let + zdravotně handicapované návštěvníky je zdarma. Vstupenka platí 3 dny a je platná pro obě budovy muzea. Platba je pak možná pouze v hotovosti.

MONUMENTO ANTIGUOS POBLADORES (Památník pionýrů a dávných osadníků)

Při procházkách Ushuaiou si jistě povšimnete Památníku pionýrů a dávných osadníků, který stojí na náměstí Civic Plaza. Tato do bíla zbarvená betonová socha představuje historii Ohňové země a vidět v ní můžete albatrosa, jenž na svých křídlech nese ony dějiny. Umělecký výtvor ovšem vyobrazuje daleko více, než byste si mysleli! Nutné je prozkoumat památník opravdu zblízka – až poté zaregistrujete masky národa Shelk‘nam, Yamana kánoe, chatrče, škunery objevující kanál, lodě přivážející přistěhovalce, vlak nebo třeba postavy muže a ženy, které sázejí strom. Na vnitřní straně sochy se pak vyjímá oheň a postavy původních osadníků. Je vidno, že autor Antonino Pilello si nechal při tvorbě díla opravdu záležet – jeho cílem bylo znázornit na osmi sloupech všechny migrační vlny. Očím návštěvníků byl památník slavnostně odhalen dne 21. 6. 2017. Pokochejte se jím zdarma i vy!

Muzeum konce světa.
Muzeum konce světa.

Historie a současnost města Ushuaia

Ostrov Tierra del Fuego, na němž se dnes rozkládá i město Ushuaia, byl osídlen před více než 11 tisíci lety kočovnými kmeny. Mezi ně patřili nejprve indiáni Selk´nam (Ona) a Haush, kteří se věnovali primárně lovu a sběru. Později se k nim přidali lidé z kmene Yámanas a Kawésqar – tito osadníci připluli na kánoích a dominoval u nich rybolov. V roce 1869 však vlády Argentiny a Chile povolily vstup anglických misionářů na toto území s cílem evangelizovat domorodé národy. Misi tehdy vedl biskup Waite Hockin Stirling, kterého o rok později nahradil Thomas Bridges.

Roku 1884 zahájil expedici do oblasti důstojník amerického námořnictva Augusto Lassere a ještě 12. 10. téhož roku vytvořil podprefekturu Ushuaia na břehu kanálu Beagle. Na tomto základě přijal Thomas Bridges argentinskou suverenitu a poprvé v místě vyvěsil argentinskou vlajku. Později však svou misijní roli opustil a založil opodál ranč Harberton, kde žil se svou rodinou.

Zajímavost: I přesto, že byla Ushuaia založena 12. 10. 1884, Argentina město oficiálně uznala až v roce 1896. Důvod je prostý – projekt trestanecké kolonizace za bývalého prezidenta Julia Rocy.

Nejdůležitější historické milníky:

  • V roce 1881 byla na území Tierra del Fuego zahájena těžba zlata. Horníci usazení na severu ostrova se však dostali do kontaktu s indiány kmene Selk´nam a špatně s nimi zacházeli – to vše vyústilo v násilnosti.
  • V roce 1882 představil tehdejší prezident Julio A. Roca projekt „Vězení na jihu republiky“, který zahrnoval v podstatě vybudování města Ushuaia. Chtěl tak vyřešit problém s přemírou vězňů a zároveň zajistit suverenitu Argentiny. Vězni do Ohňové země nuceně přijížděli a pracovali často v nelidských podmínkách – postavili věznici, molo, budovu pošty či zavedli elektřinu.
  • 27. 6. 1885 se Ushuaia stala na základě prezidentského dekretu hlavním městem a sídlem vlády Ohňové země.
  • Anglikánská mise skončila na konci 19. století a nutno podotknout, že na ostrově Tierra del Fuego zanechala (jako každá kolonizace) velké utrpení – od infekčních nemocí, vůči kterým indiáni nebyli imunní až po vyhlazování.
  • Na začátku 20. století přišlo do oblasti mnoho přistěhovalců z Litvy, Libanonu, Španělska nebo Chorvatska, což prudce zvýšilo počet obyvatel Ohňové země.
  • V roce 1947 byla věznice v Ushuaie uzavřena a dnes slouží jako muzeum.
  • 70. léta 20. století byla důležitá z hlediska vývoje Ushuaii, neboť byl schválen zákon o podpoře průmyslu. Na jeho základě se do města sjíždělo mnoho Argentinců s vidinou práce a zajištění budoucnosti.

Dnes je Ushuaia městem „na konci světa“, které hojně vyhledávají turisté a také domovem více než 70 tisíců lidí (ještě v roce 1970 jich bylo pouze 6 tisíc).

Ohňová zem - Tierra del Fuego.
Ohňová zem - Tierra del Fuego.

Co potřebujete vědět před odletem do Ushuaii

Ještě, než se vydáte na samý „konec světa“, informujte se důkladně o lokalitě a podmínkách vycestování. Dostatek informací o cestě do Argentiny vám poskytne také například Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Dokumenty

Ushuaia je město nacházející se v Argentině, proto vás budou zajímat podmínky vstupu do této země. Pro turisty cestující z Česka není nutné vízum (pokud pobyt nepřesáhne 90 dní), proto vám postačí platný cestovní pas.Pokud cestujete s dětmi, potřebují též cestovní pasy a také pro jistotu rodné listy (příp. ověřené kopie). Při cestování s jedním rodičem nebo s jinými pověřenými osobami musí mít dítě s sebou notářsky ověřené a podepsané povolení druhého rodiče/obou rodičů. A pakliže jste řidič a budete si chtít v Ushuaie půjčit vůz, musíte mít také zařízen mezinárodní řidičský průkaz.

Očkování proti Covid-19 ani prokazování se negativním testem již není na území Argentiny nutné, ověřit si však můžete aktuální podmínky vstupu do země na kontaktním cizím úřadě, tj. Velvyslanectví Argentinské republiky v Praze.

Letecké spojení do Ushuaii je ovšem možné i z patagonského města Río Gallegos (přímý let) nebo také ze Santiaga de Chile s mezipřistáním v Puerto Montt a Punta Arenas. Dobrodruhové se pak mohou vypravit na cestu kombinací autobusů a trajektu z Buenos Aires, kdy cesta začíná 36 hodinami v buse do města Río Gallegos a z něj pak dalším busem do Punta Arenas – odtud se poplavíte Magellanovým průlivem na lodi až do Ushuaii. Druh cesty tedy závisí na vašem dobrodružném duchu a preferencích.

Jak cestovat v Ushuaie

Jelikož je Ushuaia poměrně malým městem, jednoduše se přepravíte z místa na místo pěšky – vzdálenosti jsou opravdu krátké. Pokud však budete chtít využít veřejnou dopravu ve městě, můžete nasednout na jeden z autobusů – k dispozici jsou v Ushuaie tři autobusové linky označené písmeny A, B, C. Předtím si ale zakupte nabíjecí kartu SUBE, kterou jednoduše přiložíte k terminálu u řidiče (nejprve sdělíte, kam jedete). Poté se vám z karty odečte adekvátní jízdné. Další možností, jak cestovat po hlavním městě Ohňové země, je i taxík (taxikáři používají taxametry, jízdné může být o něco dražší než v Buenos Aires) nebo zapůjčený automobil a kolo.

Autobus v Ushuaie.
Autobus v Ushuaie.

Kdy navštívit Ushuaiu?

Zdaleka nejlepším obdobím k návštěvě města Ushuaia je září až listopad (s ohledem na turistickou vytíženost a ceny), kdy se průměrné teploty pohybují od 4 °C do 9 °C a v oblasti panuje jaro. V tyto měsíce můžete v Ushuaie obdivovat překrásnou kvetoucí krajinu a vydat se bez obtíží na pěší túry, neboť sníh zůstává pouze na vrcholcích hor. Avšak, co turista, to jiná povaha a preference. Ohňová země tak nabídne z obecného hlediska každému něco.Dalším velmi oblíbeným ročním obdobím je tedy léto (od prosince do února), které poskytne příjemné teploty kolem 11 °C a delší sluneční svit. Vhodné je zejména pro milovníky vodních aktivit, jako například rybaření, plaveb na kajaku, výletních plaveb a podobně. Zimní měsíce (červen až srpen) s průměrnými teplotami okolo 1 až 2 °C pak rozhodně nadchnou lyžařské nadšence anebo ty, co chtějí zkusit sáňkařské dráhy v zimních střediscích a túry na sněžnicích.

Graf počasí, Ushuaia, Argentina.
Graf počasí, Ushuaia, Argentina.

Jazyk, lidé a bezpečí

V Ushuaie je úředním jazykem španělština, stejně jako ve zbytku Argentiny. Proto je vhodné se naučit pár základních španělských frází, než do města vycestujete. Španělsky totiž hovoří převážná část obyvatelstva. Druhým nejpoužívanějším jazykem je také angličtina – lidé žijící v Ushuaie ale mívají různou úroveň znalosti tohoto jazyka, proto nepočítejte s tím, že se všude anglicky domluvíte. Dalšími nejpoužívanějšími jazyky v oblasti jsou portugalština, francouzština nebo italština (především u imigrantů) a domorodé jazyky původních obyvatel, jimž hrozí zánik.

Co se pak týká povahy obyvatel žijících v Ushuaie, bývá primárně přátelská, pohostinná, spontánní a otevřená, tedy taková, jako je vlastní Argentincům. Ve městě se budete cítit „jako doma“. A co vás možná mile překvapí, je i fakt, že převážná část místních obyvatel je v produktivním věku. Seniorů žije v Ushuaie skutečně jen zlomek.

Bezpečnost

Město Ushuaia je obecně velmi bezpečné, má nízkou kriminalitu a jeho obyvatelé jsou nápomocní lidé.Protože je to ale hojně vyhledávaná turistická destinace, musíte mít oči na stopkách zejména u turistických atrakcí a v přelidněných místech. Na kapsáře můžete natrefit všude, obezřetnost se tedy vyplácí.

Doprava

Do Ushuaii se dostanete zdaleka nejrychleji letecky – například z Buenos Aires (z Letiště Jorgeho Newberyho). Do města totiž létají z argentinské metropole přímé lety – denně a v pravidelných intervalech. Samotná délka letu pak činí zhruba 3 a ½ hodiny a lety zajišťuje aerolinka Aerolíneas Argentinas. Mezi další města, ze kterých lze letět přímo do Ushuaii, patří například i El Calafate nebo Córdoba. Z Mezinárodního letiště Ushuaia (Ushuaia Malvinas Argentinas International Airport/USH) se pak snadno přepravíte asi 5 km do centra města buďto taxíkem nebo soukromým transferem (veřejná doprava není k dispozici).

Smerovníky v Ushuai.
Smerovníky v Ushuai.

Peníze, ceny a spropitné v Ushuaie

V Ushuaie je oficiální měnou argentinské peso (AR$, $), stejně jako ve zbytku Argentiny – někteří obchodníci ale akceptují i platbu v amerických dolarech. Směnu peněz proveďte ještě před odletem z ČR – za české koruny kupte americké dolary nebo eura. Tuto měnu pak můžete směnit přímo v Ushuaie (v jedné ze směnáren) na argentinská pesa. Hotovost se vám bude hodit k platbě v menších obchodech anebo na spropitné. Pakliže ale dáváte přednost platbám kartou, není problém využít v praxi. Většina obchodníků ve městě přijímá platby debetními i kreditními kartami. Na mnoha místech v Ushuaie najdete též bankomaty pro výběr hotovosti.

Kurz argentinského pesa k 11/2023: 1 USD = 353,83 ARS

Spropitné

Spropitné není v Ushuaie povinné (stejně jako v celé Argentině). Je ale žádoucí zejména v pohostinství, pokud jste byli spokojeni se službami. Standardně se nechává v restauraci navíc cca 10 až 15 % z účtu. Co se pak týče taxikářů, ti dýško neočekávají – můžete jim ho ale předat dle uvážení za nějakou službu navíc, tj. přenos zavazadel ke vchodu do hotelu a podobně.

Jaké ceny čekat?

I přesto, že je Ushuaia považována za „konec světa“, na cenách to rozhodně není znát. Pobyt ve městě totiž nepatří tak úplně mezi nejlevnější záležitosti, ale rozhodně stojí za to! Průměrně zde za den utratíte kolem 9 800 argentinských pesos na osobu (v přepočtu cca 620 Kč) – vzít v potaz však musíte náklady na jídlo, ubytování, dopravu i různé atrakce. Vše záleží na vašich preferencích. Níže si můžete prohlédnout orientační ceny za různé druhy zboží/služeb v Ushuaie (k 11/2023):

  • Tříchodové menu s vínem (pro dva): 9 560 ARS (cca 605 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 1 735 ARS (cca 110 Kč)
  • Tuzemské pivo (půl litru) ze supermarketu: 599 ARS (cca 38 Kč)
  • Koktejl v baru: 1 159 ARS (cca 73 Kč)
  • Cappuccino: 1 269 ARS (cca 80 Kč)
  • Coca Cola (2 litry): 764 ARS (cca 48 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): 356 ARS (cca 23 Kč)
  • Měsíční jízdenka na veřejnou dopravu: 1 995 ARS (cca 126 Kč)
  • Výlet taxíkem v pracovní den (základní tarif, 8 km): 1 824 ARS (cca 115 Kč)
  • 2 vstupenky do kina: 2 139 ARS (cca 135 Kč)

Golfové hřiště v Ushuaie.
Golfové hřiště v Ushuaie.

Časové pásmo a délka letu do Ushuaii

V Ushuaie je o 4 hodiny méně (ve standardním/zimním čase) než v Praze a o 5 hodin méně v čase letním. Letní čas byl mimochodem v Ushuaie zrušen v roce 2009. Co se pak týká délky letu z České republiky, trvá v průměru 25 hodin a počítat musíte s více mezipřistáními (první zpravidla v Evropě, druhé v São Paulu a třetí v Buenos Aires). Létá se z Letiště Václava Havla v Praze směrem do Buenos Aires na Letiště Jorgeho Newberyho, odkud se dostanete přímým letem do Ushuaii za zhruba 3 a půl hodiny díky aerolince Aerolíneas Argentinas.

Možnosti ubytování

Pokud budete hledat trochu tepla a příjemné atmosféry v často nevlídné a chladné Ushuaie, zaměřte se na centrum města a hlavní třídu Avenida San Martín. Ta je totiž lemovaná většinou restaurací, barů i obchodů se suvenýry. A až budete přemýšlet, kde hlavu složit, zaměřit se můžete na tyto oblíbené hotely:

  • Los Cauquenes Resort + Spa + Experiences: luxusní 5hvězdičkový hotel v Ushuaie, který nabídne příjemné ubytování, skvělou gastronomii, wellness i dokonalý výhled na kanál Beagle.
  • Patagonia Jarké Hostería: velice příjemný 3hvězdičkový hotel vhodný zejména pro rodiny s dětmi. Nabízí propojené pokoje, výhled na kanál Beagle, kontinentální snídaně nebo free Wifi. Má také strategickou polohu, a tak se z něj snadno dostanete i na letiště nebo k molu v Ushuaie.
  • Tierra de Leyendas Boutique Hotel: 3hvězdičkový butikový hotel posazený na svahu daleko od centra města, který poskytne klid a pohodu v příjemných pokojích s výhledy na pohoří And i kanál Beagle.
  • Hotel De Montaña Cumbres del Martial: 3hvězdičkový hotel zasazený uprostřed lesů na úpatí ledovce Martial. Vhodné je toto ubytování zejména pro zamilované páry a milovníky přírody.
  • Arakur Ushuaia Resort & Spa: 5hvězdičkový luxusní hotel se špičkově vybavenými apartmány a pokoji, který nabídne též dokonalou gastronomii a hýčkání v lázeňském komplexu. Najdete jej v Přírodní rezervaci Cerro Alarkén – asi 12 minut od centra Ushuaii.

Krab Tierra del Fuego.
Krab Tierra del Fuego.

Jídlo a pití v Ushuaie

Hlavní město Ohňové země vás potěší pestrou nabídkou pokrmů. Ochutnat můžete v Ushuaie nejen taštičky empanadas s různými náplněmi ale i pizzy, mořské plody, šťavnaté steaky a patagonské jehněčí maso. Místní specialitou je pak zejména krab královský neboli krab Tierra del Fuego, který se loví na jihu kanálu Beagle. Jeho nasládlé a křehké maso rozhodně musíte ochutnat, ať jej objednáte na jakýkoliv způsob. Je to pochoutka! Dále je na výběr třeba i patagonský pštros a celá řada ryb, jako pražma skvrnitá, treska polak či štikozubec černý.

Nejlepší restaurace

Za výtečnými patagonskými i mezinárodními pokrmy můžete v Ushuaie zavítat například do těchto podniků:

  • Kaupe Restaurant: pakliže jste milovníci čerstvých mořských plodů, budete v této restauraci nadšení. Dopřát si zde můžete třeba výtečného královského kraba, štikozubce anebo třeba hřebenatky. Zkrátka ale nepřijdou ani masožravci, neboť podnik má v menu i šťavnaté hovězí steaky či kuřecí maso.
  • Ramos Generales El Almacén: tento útulný podnik má ve své nabídce vše, co hrdlo ráčí. Lidé sem nejraději chodí na dezerty a horkou čokoládu. Menu restaurace je ale daleko pestřejší – vybírat můžete jak ze salátů, tak třeba baget, polévek a tradičních hlavních jídel – báječné je nejen jehněčí se zeleninou ale i tradiční argentinský guláš locro!
  • Kalma Resto: toužíte po jedinečném gurmánském zážitku? Potom zamiřte do tohoto luxusního podniku, který nabízí i lahodné degustační menu. Přesvědčit vás k návštěvě může i fakt, že restaurace je hodnocena dlouhodobě jako jedna ze tří nejlepších v Ushuaie.
  • Doña Lupita: nejste-li nároční na stravování a chcete také něco málo ušetřit, zavítejte do této pizzerie. Právě zde dostanete ty nejchutnější pizzy z celého města.

Nápoje

Co se týká nápojů, jistě se budete zajímat prvně o vodu. Ta z kohoutku není příliš bezpečná k pití (hlavně ve venkovských oblastech), proto si v Ushuaie zakupte raději lahve s pitnou vodou, abyste předešli zažívacím obtížím. Kromě vody však můžete vsadit i na jiné nealko nápoje, jako kávu, čaj, horkou čokoládu, „ponorku“ (horké mléko s rozpuštěnou čokoládou), limonády a podobně. Na své si pak přijdou ve městě i nadšenci do piva – za ochutnání rozhodně stojí ta řemeslná značky Beagle a Cape Horn. A zkrátka nepřijdou ani zapálení vinaři, kteří by měli určitě ochutnat argentinské červené víno (zejména Malbec).

Majitel CK SEN s patagonským krabem.
Majitel CK SEN s patagonským krabem.

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Ushuaia je nejjižnějším městem světa? Puerto Williams v Chile je technicky jižněji, avšak s pouhými dva a půl tisíci obyvateli se nekvalifikuje jako město.
  • Ushuaia je bývalou trestaneckou kolonií? Vězni zajatí v roce 1883 (ve funkčním období někdejšího argentinského prezidenta Julia Argentina Roca), byli posláni na nejjižnější místo Argentiny, kde sami postavili věznici anebo také například železnici.
  • pro město Ushuaia a jeho okolí jsou bobři skutečnou pohromou? Tato chlupatá zvířata byla do oblasti dovezena z Kanady ve 40. letech 20. století za účelem kožešinového průmyslu. Obchod s kožešinami však nefungoval a zvěř se stala odpovědnou za většinu škod kolem ostrova.
  • Ushuaia není fakticky spojena s pevninskou částí Argentiny? Město leží na ostrově Tierra del Fuego, který se z jedné části rozkládá v Chile a z té druhé náleží právě Argentině. Pokud byste chtěli do Ushuaii cestovat po souši, musíte nejprve projet územím Chile a posléze se nechat přepravit trajektem na ostrov.
  • Ushuaia je nejčastější bránou do Antarktidy? Na sedmý světadíl světa se můžete dostat i z Nového Zélandu nebo Jižní Afriky, Ushuaia ale stále zůstává nejoblíbenějším a nejjednodušším výchozím bodem cest za ledovým dobrodružstvím.

Maják na konci Ohňové země.
Maják na konci Ohňové země.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole