Bagan, Barma

Pět památek, které nesmí minout správný světoběžník

Která místa jsou na světě nejkrásnější? Vytipovali jsme 5 památek, které by neměly chybět na seznamu žádného cestovatele. Kam se vypravit? Co neminout?

Autor: Průvodci CK SEN a Pavel Fellner

25.01.2017

Čti více
Bagan, Barma
Bagan, Barma

Bagan v Barmě

Bagan v Barmě je nepopsatelně krásný. Jedná se o stovky pagod a chrámů na pár kilometrech čtverečních. Některé jsou pozlacené, jiné si zachovaly svou původní architekturu, jsou zde i chrámy rozpadající se po nájezdu Mongolů. Když stojíte při západu slunce na vrcholu některé pagody a díváte se jakýmkoliv směrem, hrnou se vám slzy do očí. Nechápete, jak někdo dokázal postavit takovou krásu. Doporučuji také ranní let balónem nad pagodou. Během ranního letu spatříte, jak se chrámy vynořují z mlhy a získáte zážitek na celý život. Kdo se bojí výšek, může si pronajmout kolo a vyrazit na celodenní výlet. Bude však mít co dělat, aby zahlédl alespoň ty nejdůležitější chrámy.

Taj Mahal, Indie
Taj Mahal, Indie

Taj Mahal v Indii

Další z památek, kterou by pravověrný cestovatel neměl vynechat, je Taj Mahal, monumentální pomník v Ágře v Indii, který nechal v letech 1632 až 1654 vystavět mogul Šáhdžahán na památku své předčasně zesnulé ženy. „Když jsem ho před 13 roky viděl poprvé, neokouzlil mě, chyběla emoce. Po roce jsem se tam vrátil a stál jsem u vstupní brány jako opařený. Prostě se ve mně něco zlomilo,“ uvádí Pavel Fellner o chrámu, na jehož stavbě se podílelo 20 000 dělníků. Je postaven z mramoru, povrch je zdoben polodrahokamy, drahokamy a kaligrafická výzdoba je provedena černým mramorem. Celý komplex zaujímá 17,5 hektarů a samotné mauzoleum stojí na čtvercovém podstavci, jehož rohy zdobí čtyři čtyřicetimetrové minarety.

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu, Peru

Machu Picchu v Peru

Machu Picchu v Peru, ruiny inckého kultovního města v peruánských Andách, působí jako z jiného světa. Když se sem člověk vyškrábe, pěšky nebo mikrobusem z údolí řeky Urubamba, nevěří svým očím. Postavit tady chrámový komplex byl nejlepší nápad inckých vládců. Řeka se vine dole pod strmými horami, v pozadí se pnou zasněžené kopce a o pár kilometrů dál východním směrem se rozprostírá nedobytný prales. „Je to jednoznačně nejkrásnější památka jižní Ameriky,“ doplňuje Šárka Papežová.

Borobodur, Indonésie
Borobodur, Indonésie

Borobudur v Indonésii

Borobudur v Indonésii na ostrově Jáva je největší památkou jižní polokoule pocházející z 9. století. Je to v podstatě obrovský chrámový komplex, z ptačí perspektivy vypadá jako mandala a na vrcholu sídlí Buddha budoucnosti - Matreja. Celý komplex je poset sochami Buddhy. „Když se procházíte po balustrádách, na kterých jsou znázorněné výjevy z Buddhova života, svírá se vám srdce. Jeho udatnost, šlechetnost, ochota pomoci zapůsobí na křesťany i muslimy,“ komentuje tuto památku Pavel Fellner.

Angkor Wat, Kambodža
Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat v Kambodži

Angkor Wat v Kambodži, postavený počátkem 12. století pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město, je magický. „První ranní slunce se zrcadlí v jezírku plném lotosových květů před největším z chrámů. Je to neuvěřitelně fotogenické, 20 minut na tomto místě obvykle jen stojíme a fotografujeme,“ uvádí Tomáš Kubuš. Den se tady zdá být krátký a každý z nás se do chrámu, který sloužil nejprve hinduistům, poté buddhistům, touží vrátit ještě jednou. Pavel Fellner doporučuje navštívit i méně známý, ale nádherný komplex Angkor Thom. Také chrám Bayon konkuruje samotnému Angkor Watu.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole