Pohled na město Puebla.

Puebla: Oáza kultury, památek, sopek a nebeské kuchyně

Když se vydáte do Puebly, dojde vám, že tohle je stát resp. město, kde najdete úplně vše, co si jen návštěvník může přát. Je tu vysoká míra bezpečnosti, skvělá gastronomie (ano, Puebla je „rodištěm“ světoznámého mole), pravděpodobně největší koncentrace památek na celém kontinentu, sopky, pyramida, bohatý kulturní i noční život a jen 3 hodiny jízdy autem do mexické metropole... Rýpalové by mohli namítnout, že zde chybí moře... To je částečně fakt, ale od hranic státu k moři je to pouhých 30 km. 

Autor: Petra Špačková

17.12.2022

Čti více
Katedrála v Pueble.
Katedrála v Pueble.

HISTORIE PUEBLA

Puebla je jedním ze 32 států Spojených států mexických a také jeho stejnojmenné hlavní město. Je rozdělena do 217 obcí a v centrální Mexiku okupuje plochu 34,306 km². Jejími sousedy jsou státy Veracruz, Hidalgo, Estado de México, Tlaxcala, Morelos, Guerrero a Oaxaca. Populace státu Puebla je necelých 7 milionů, v metropolitní oblasti hlavního města jich z toho žije 3,2 milionu. V rámci mexických států je Puebla v menšině, nemá totiž přístup k moři, je to čistě vnitrozemský stát.

Hlavní město Puebla bylo založeno naprosto z ničeho, tj. ne na ruinách nějakého původního města, v roce 1531. Její původní název byl Puebla de los Ángeles a Španělé ji vybudovali zejména proto, aby zajistili obchodní cesty mezi přístavem Veracruz a hlavním městem Ciudad de México. Město se pomalu stávalo obchodním uzlem a začalo vzkvétat. Na jeho území tak najdeme dochované překrásné a honosné stavby již ze 16. a 17. století jako například katedrálu či arcibiskupský palác. Tradičním znakem zdejší architektury jsou rovněž fasády domů pokryté dlaždicemi tzv. azulejos.

Stát Puebla byl také dějištěm mnoha historických událostí a bitev. Přesto si udržel svůj potenciál a průmyslový rozmach. Ten je zde patrný dodnes, Puebla patří k nejindustrializovanějším státům Mexika. To však platí zejména pro metropolitní oblast hlavního města. Zde hraje nadále roli fakt, že je Puebla nedaleko Ciudad de México a stejně tak v blízkosti Mexického zálivu. Venkovské oblasti si stále udržují svůj převážně tradiční a rustikální charakter. To rozevírá pomyslné nůžky mezi vyspělostí právě městských a ostatních regionů, které mají často problém s chudobou a špatnou infrastrukturou a vybaveností.

Mezi hlavní průmyslová odvětví patří zejména textilní, chemický a automobilový průmysl. Těžba se pak soustřeďuje na mramor či onyx. Mimo hlavní město však převládá zemědělská produkce. Stát má příjmy samozřejmě také z rozvíjejícího se turismu.

Puebla dala světu nejen poklady z gastronomické sféry (např. vyhlášené mole poblano), ale také výrazně přispěla k povědomí o mexické kultuře a umění. Její kulturní rozmanitost dokládá i fakt, že je domovem pěti hlavních domorodých skupin, a to Nahuas, Totonaků, Mixtéků, Popoloků a Otomi.

Stát se nachází v údolí Cuetlaxcoapan (v překladu „kde hadí mění svoji kůži) mezi pohořím Sierra Nevada a Sierra Madre Oriental. Oblast státu Puebla bývá bohužel často zasažena přírodními katastrofami jako je zemětřesení či záplavy. Jedno z nejničivějších zemětřesení se odehrálo v roce 1999 (epicentrum v Tehuacánu, jihovýchodně od města Puebla, škody se nevyhnuly dokonce ani historickému centru Puebly) a následně pak v 2017. V roce 1998 byl ve státě vyhlášen stav nouze kvůli rozsáhlým požárům, které se zde zcela vymkly kontrole.

Puebla centrum města.
Puebla centrum města.

ZAJÍMAVOSTI O PUEBLA

Puebla je místem, kde došlo k významným historickým událostem. Právě zde se totiž odehrála slavná bitva Batalla de Puebla, ke které došlo dne 5. května 1862. Odtud pochází pro všechny Mexičany významný den “Cinco de Mayo”, který je svátkem v celé zemi a bývá také řádně oslavován. Pro Mexičany je to den, kdy se radují ze své statečnosti, vytrvalosti a schopnosti spojit se jako národ, protože právě bitva u Puebly znamenala vítězství mexické armády nad Francouzi. Po tomto datu resp. bitvě je také pojmenováno mnoho ulic či náměstí v celém Mexiku.

Kromě toho je Puebla také kolébkou mexické revoluce, která začala jako vzpoura proti diktatuře prezidenta Porfirio Díaze. Dne 18. listopadu 1910 byli sourozenci Serdánovi napadeni v jejich domě mexickou vládou kvůli jejich idejím a aktivitám proti státní moci. Revoluční hnutí se rozšířilo bleskově po celé zemi, v řádu dvou dnů.

Aquiles Serdán, obuvník z Puebly, byl v roce 1909 uvězněn za svou činnost v opozici proti represivní vládě prezidenta Díaze. Po útěku z vězení Serdán pokračoval ve své práci a vláda poslala do jeho domu jednotky, aby ho zatkly. Serdán se svou rodinou a přáteli bránil svůj domov, nicméně ani vojáci ani sám Serdán nakonec střet nepřežili.

V Ciudad de México najdeme stanici metra pojmenovanou právě po tomto hrdinovi revoluce - Estación Aquiles Serdán.

Katedrála v Pueble zblízka.
Katedrála v Pueble zblízka.

Puebla byla založena Španěly dne 16. dubna 1531 jako "La Puebla de los Ángeles". Byla prvním městem ve středním Mexiku, které nebylo vystavěno na ruinách měst původních obyvatel. Její důležitost v koloniální éře byla dána mj. tím, že se město nachází na půli cesty mezi strategickým přístavem Veracruz a hlavním městem Ciudad de México.

Puebla byla v roce 1979 jedním z prvních cílů zahraničních návštěv papeže Jana Pavla II.

Kromě místa, po kterém je tato speciální keramika pojmenována - tedy Talavera de Reina ve středním Španělsku - je stát Puebla jediným místem na světě, kde lze tyto řemeslné produkty nalézt. Je to jeden z mála mexických výrobků s chráněným označením původu. Keramika Talavera je nejznámějším řemeslem ve státě a jednou z nejuznávanějších hrnčířských technik, která je vyráběna stále stejným způsobem jako v koloniálních dobách. Tato keramika je typem maioliky, kterou do Španělska dovezli Arabové a do Mexika pak zase Španělé. Certifikát k výrobě má pouze pár dílen v Pueble a okolních obcích. Tato keramika je sice skvělým suvenýrem, nicméně počítejte s vyšší cenou.

Město Puebla je 4. největší město Mexika (po Ciudad de México, Monterrey a Guadalajaře).

Archiv města Puebla uchovává jedinečné dokumenty, jako je původní Královská charta, která dokládá její založení a její Královské ustanovení, které představuje erb města. Pro svůj význam byly výše uvedené dokumenty zařazeny do UNESCO registru Paměť světa. Ten vznikl v 90. letech za účelem zachovat dokumenty, které by měly patřit k dědictví lidstva.

Historické centrum Puebly, které je od roku 1987 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, obsahuje 2619 památek rozmístěných na 391 blocích rozdělených na 6,9 km², díky čemuž je Puebla jedním z měst s největším počtem památek na kontinentu.

Lidé žijící v Pueble se nazývají „poblano“.

La Capilla del Rosario (Růžencová kaple) z roku 1690 je jedním z nejpropracovanějších barokních „pokladů“ Puebly a Mexika vůbec.

Přestože v regionu Latinské Ameriky nenajdeme příliš safari parků, jeden lze navštívit zrovna v Pueble. Je jím Africam Safari, které kromě zážitku z pozorování zvířat mimo klece a neprostorné výběhy, poskytuje návštěvníkům ještě edukativní informace ohledně ochrany živočichů a planety Země obecně.

Divadlo v Pueble.
Divadlo v Pueble.

Palafoxiánská knihovna

Palafoxiánská knihovna, jejíž vznik se datuje do roku 1646, je považována za nejstarší a první veřejnou knihovnu na kontinentu. I z toho důvodu byla v roce 2005 zapsána do UNESCO registru Paměť světa. Najdeme zde neuvěřitelných 45 000 knih a rukopisů.

Chignahuapan je pueblánské hlavní město vánoc. Vyrábí se zde totiž překrásné vánoční ozdoby z foukaného skla. Jsou zde více než dvě stovky řemeslných dílen, které jsou jedním z hlavních zdrojů obživy pro zdejší obyvatele. Ozdoby jdou samozřejmě i na export, zejména pak do ostatních zemí Latinské Ameriky a do USA. Představte si, že je zde každoročně vyrobeno zhruba 70 milionů vánočních koulí!

Což je úctyhodné číslo, obzvláště, když toto řemeslo nemá v Chignahuapanu dlouhou tradici, zavedl jej zde Rafael Mendez Nuñez až v polovině 20. století.

Katedrála v Pueble je považována za jednu z nejkrásnějších katedrál na světě a navíc si drží mexické prvenství ve výšce kostelních věží, ty měří 70 metrů.

Palafoxiánská knihovna.
Palafoxiánská knihovna.

Stát Puebla má obecně velké množství sopek, včetně tří nejvyšších v Mexiku: Pico de Orizaba (5636 m, na hranicích států Puebla a Veracruz), Popocatépetl (5426 m, na hranicích států Morelos, Puebla a Estado de México ) a Iztaccíhuatl (5230 m, na hranicích států Puebla a Estado de México).

Puebla je často přezdívána jako “město pouličních světel“. Město je totiž doslova poseto zdobenými pouličními lampami vytvořenými Francouzi. V centru historické Puebly jich najdeme 1 920!

V září 2017 zasáhlo Pueblu ničivé zemětřesení s epicentrem zhruba 50 km jižně od hlavního města. Zasaženy byly i státy Morelo a Estado de México. Celkem si toto neštěstí vyžádalo 361 mrtvých.

Jihozápadní pobřeží Mexika, tj. včetně státu Puebla, je kvůli subdukci Kokosové a Severoamerické desky vysoce seismicky aktivní. Každopádně jinak je život v Pueble (městě) po mnoha stránkách na vysoké úrovni, bývá označována jako město s nejvyšší kvalitou života v celém Mexiku. Je to jedno z nejbezpečnějších míst v zemi a nabízí veškerou občanskou vybavenost a zázemí. A to nelze opomenout příjemné klima, bohatou historii, přírodní krásy a skvělou gastronomii.

Zajímavým přírodním úkazem u města Puebla se v květnu 2021 stala obří díra - závrt, který se doslova během pár hodin vytvořil uprostřed pole v obci Santa Maria Zacatepec a postupným zvětšováním dosáhl až velikosti 100 metrů. Nejedná se však o nějaký nadpřirozený jev, ale pravděpodobně zde došlo k silnému podmáčení, před lety zde bývala totiž vodní nádrž a došlo zde asi k odčerpávání podzemní vody a změkčení pole kultivací.

Puebla a sopka Popocatepetl.
Puebla a sopka Popocatepetl.

CO V PUEBLA NEMINOUT

Zócalo de Puebla

Zócalo, neboli hlavní náměstí, jak se mexickým náměstím v centru města přezdívá, je 24/7 živým srdcem města. Mohlo by se zdát, že toto místo nikdy nespí. Do konce 18. století to byl hlavní městský trh, později sloužila zdejší fontána i jako zdroj vody. Náměstí bylo také svědkem nejedné politické či kulturní akce a zajímavostí je, že se zde dokonce konaly i býčí zápasy, a to v období od roku 1566 do 1722.

Na Zócalo najdeme kromě fontány San Miguel Arcángel, která dělá náměstí malebnějším od roku 1777, různé historické budovy a mnoho vysokých palem. Stejně tak zde nalezneme různé sochy, jako například dílo Kiosko od Jana Hendrixe, umělce původem z Holandska, který však již od konce 70. let žije v Mexiku.

Vnitřek kostela Santo Domingo.
Vnitřek kostela Santo Domingo.

Museo Amparo

Amparo je jedním z nejvýznamnějších muzeí celého Mexika, je to soukromá instituce založená v roce 1991. Je financováno nadací Fundación Amparo, které vdechl život v roce 1978 známý podnikatel a filantrop Manuel Espinosa Yglesias na počest své ženy. Muzeum se nachází ve dvou koloniálních budovách ze 17. a 18. století.

Stálá sbírka obsahuje více než 4500 děl a cílem muzea je poukázat na neuvěřitelné kulturní bohatství a rozmanitost mexických dějin, a to v období prehispánském, koloniálním i moderním.

Pokud máte upřímný zájem poznat hlouběji mexickou kulturu, nenechte si návštěvu ujít, zde se můžete dostat opravdu až k jejím kořenům.

Kromě expozice se v muzeu konají také různá setkání, workshopy, přednášky či dočasné výstavy.

Muzeum Amparo.
Muzeum Amparo.

Catedral de Puebla

Catedral de Puebla je biskupským sídlem arcidiecéze Puebla. Tento chrám byl zasvěcen Neposkvrněnému početí a vysvěcen dne 18. dubna 1649. Katedrála má nezaměnitelnou siluetu, které dominují dvě vysoké věže, z nichž jedna byla postavena v roce 1678, druhá pak v roce 1768. Patří k nejvyšším katedrálním věžím Latinské Ameriky.

Museo Internacional del Barroco

Mezinárodní muzeum baroka v Pueble na první pohled kontrastuje s vysoce moderní budovou, která muzeu poskytuje útočiště. Najdeme zde stálé exponáty a stejně tak dočasné výstavy. Vše se samozřejmě točí kolem baroka, ať toho klasického ze 17. století či novobaroka ze století 19. a 20. Tyto dva příbuzné styly, které však dělí stovky let, zde koexistují v plné harmonii a jsou pastvou pro oči a duši každého návštěvníka. Baroko je zde prezentováno v oblasti architektury, malířství, sochařství a literatury.

Bílá stavba muzea je dílem japonského architekta Toyo Itō, slavnostně ji pak otevřel dne 4. února 2016 guvernér státu Rafael Moreno Valle Rosas.

Katedrála v Pueble.
Katedrála v Pueble.

Calle de dulces de Santa Clara

V Calle de Dulces čili v ulici sladkostí se ocitnete zkrátka v ráji. Jako by nestačilo, že Puebla má opravdu nepřeberné množství cukrovinek, ale zde je navíc najdete všechny na „pár“ metrech čtverečních. Můžete se kochat, ochutnávat a nakupovat ve více než 40 prodejnách. Pro příklad můžeme uvést výrobky jako gaznates, borrachitos, tortitas, cocadas či jamoncillos.

El Parian

El Parian je úžasný trh tradičních řemeslných výrobků, kde můžete zakoupit suvenýry pro vaše blízké, stejně jako věci na památku do vaší domácnosti. Je to jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí města a zajít na Parian je takřka povinností každého návštěvníka Puebly. El Parian je znám také pod názvem Antigua Plaza de San Roque. Parian v současné podobě funguje od roku 1961 a zakoupit zde lze různé „hand made“ výrobky ze široké škály zdejších tradičních řemesel státu Puebla. Odnést si odtud můžete keramiku Talavera, textil, kůži, sklo či šperky a obecně stříbro z města Amozoc. A pozor, nechybí zde ani sladkosti!

Nedaleko trhu Parian se nachází romantická čtvrť Barrio las Artistas, určitě si nezapomeňte dát drink na jedné z útulných pouličních zahrádek.

Keramika, Puebla.
Keramika, Puebla.

Capilla del Rosario, Templo de Santo Domingo

Kaple Virgen del Rosario je kaple připojená k chrámu Santo Domingo v historickém centru města nedaleko od Zócalo na třídě Nachází se na pěší třídě 5 de mayo. Stavba pochází ze 17. století a je vrcholem španělského baroka. Svému baroknímu stylu kaple plně dostála. Její interiér je pokryt 22 karátovým plátkovým zlatem. Kromě náboženského významu je také ceněna pro svou architekturu.

V roce 1979 ji měl během své návštěvy Mexika možnost obdivovat také papež Jan Pavel II., který ji nazval „svatyní Amerik“. Kromě zlaceného stropu a stěn je zde také mnoho onyxových detailů.

Více informací ohledně vstupu do kaple

Biblioteca Palafoxiana

Biblioteca Palafoxiana je knihovna přímo v historickém centru města Puebla. Byla založena v roce 1646 a je uznávána organizací UNESCO (to ji v roce 2005 zapsalo do registru paměti světa) jako první a nejstarší veřejná knihovna na americkém kontinentu. Má více než 45 000 knih a rukopisů z období od 15. do 20. století.

Kostel Santo Domingo.
Kostel Santo Domingo.

Callejón de los Sapos (Alej ropuch)

Callejón de los Sapos je jednou z nejzajímavějších a nejfotografovanějších čtvrtí města Puebla. Je určitě také jednou z nejbarevnějších čtvrtí. Hlavním bodem oblasti je jedna ulice (6 Sur) s malým náměstím. Nejenže zde pořídíte dokonalé fotografie na váš instagramový účet, ale především zde můžete objevit poklad v podobě nějaké starožitnosti či kuriozity ve zdejších bazarech, antikvariátech a obchodech s uměním či starožitnostmi. A rozhodně si nenechte ujít bleší trh!

V koloniální době se vody řeky San Francisco často vylévaly ze svých břehů a zaplavovaly ulici 6 Sur. To s sebou tedy neslo častou stojatou vodu a jako důsledek pak i velké množství ropuch, z čehož vznikla postupem času tato přezdívka. Uprostřed náměstíčka je dokonce jedna z ropuch zvěčněna na krásné kamenné kašně.

Náměstí pochází z roku 1849 a ne vždy bylo místem veselí a bezstarostného klábosení, jak je tomu dnes. Dříve zde totiž byla býčí aréna, v roce 1867 však byla zbourána.

Dnes je nicméně místo obzvláště během pátečního či sobotního večera plné života, hudby a bývá často těžké najít v místních kavárnách a barech nějaké místo k sezení.

Estrella de Puebla

Estrella de Puebla je turistické ruské kolo, které bylo otevřeno dne 22. července 2013 guvernérem Rafaelem Morenem Valle Rosasem. Kolo získalo Guinessův rekord za největší přenosné vyhlídkové ruské kolo na světě s průměrem 69,8 metrů a výškou 80 metrů. Jízda trvá zhruba 15 minut a nabízí velice hezký výhled.

Nedaleko kola pak najdete barevný 3D nápis „Puebla“, který je populárním photopointem.

Pokud jste v Pueble poprvé a nevíte si rady, můžete se svěřit na své cestě městem do rukou odborných průvodců, kteří vás rádi a zdarma provedou městem a sdělí všechny oficiální i neoficiální informace. Potřebné informace o této iniciativě

Barevné ulice v Pueble.
Barevné ulice v Pueble.

Cholula

Cholula se nachází na západním okraji hlavního města, zhruba 10 km od centra. Město je rozděleno do dvou obcí, nazvaných San Pedro Cholula a San Andrés Cholula. Žije zde více než 100 000 obyvatel, nicméně často je tato oblast brána jako příměstská součást Puebly.

vatyně v Cholule.
vatyně v Cholule.

Hlavní atrakcí Choluly je známá Velká pyramida. Ta byla odhalena v roce 1910 víceméně náhodou, byla totiž po staletí ukryta pod kostelem. Je označována za největší pyramidu na světě a není divu, je vysoká 66 metrů a široká až 400 metrů! Pyramida Tlachihualtepetl, jak se cholulská pyramida jmenuje, strčí hravě do kapsy dokonce pyramidy v Gíze. A navíc si drží ještě jedno prvenství – je to největší památník postavený na Zemi.

Pyramida v Cholula.
Pyramida v Cholula.

Iztaccíhuatl

Iztaccíhuatl, místními často nazývaná zkráceně Izta, je sopka a zároveň třetí nejvyšší hora Mexika, vyšší jsou již jen Pico de Orizaba (5636 m) a Popocatépetl (5452 m). Jméno Iztaccíhuatl znamená v indiánském jazyce nahuatl „Bílá žena“, protože její vrchol je celoročně pokryt sněhem a ledem.

Hora má čtyři vrcholy, La Cabeza, El Pecho, Las Rodilla, Las Pies (všechny mají název částí lidského těla – hlava, hruď, kolena a chodidla), nejvyšší z nich „El Pecho“ má nadmořskou výšku 5230 m.

Tato jména vznikla z aztécké legendy, která předpokládá, že hora znázorňuje ležící ženu. Princezna Iztaccíhuatl se měla zamilovat do bojovníka Popocatépetla (toho představuje hora Popocatépetl, která je vzdálena jen 13 km).

Dějová osa legendy pak kopíruje časté téma pohádek a pověstí po celém světě. Otec princezny lásce nepřál, Popocatépetl dle jeho názoru nebyl jeho dcery hoden, poslal jej tedy do války a předpokládal, že se již nikdy nevrátí a problém bude tak v jeho očích vyřešen. Své dceři tedy řekl, bez ohledu na pravdu, že Popocatépetl v boji padl. Iztaccíhuatl se se zprávou nedokázala smířit a postupem času se usoužila zármutkem. Jednoho dne se však Popocatépetl z války vrátil a zjistil, že je princezna mrtvá a rovněž zemřel žalem. Bohové oba milence přikryli sněhem a proměnili v hory.

Dle legendy tedy Iztaccíhuatl připomíná ženu ležící na zádech, přikrytou bílým závojem, Popocatépetl se stal vulkánem, který svoji zlost nad ztrátou milované ženy a podlostí krále projevuje zuřivými erupcemi.

Na rozdíl od Popocatépetlu je Iztaccíhuatl neaktivní (s výjimkou unikajícího sirovodíku u vrcholku), takže je vhodným cílem vysokohorské turistiky. První zdokumentovaný výstup na horu se uskutečnil v roce 1889, nicméně se má za to, že Aztékové na horu vystupovali již dříve.

Sopka Iztaccihuatl.
Sopka Iztaccihuatl.

Cantona

Pokud jste opravdu fanoušky úchvatných starobylých měst původních obyvatel resp. archeologických nalezišť, neměla by vám uniknout Cantona. Nachází se u hranic se státem Veracruz, asi hodinu jízdy z Puebly. Je jedno z největších starobylých měst Mezoameriky. Může se mj. pyšnit 24 hřišti na pok-a-tok. To byla tradiční míčová hra nebo spíše náboženský rituál rozšířený zejména mezi Toltéky, Aztéky a Mayi.

Cantona znamená v překladu jazyka nahuatl „dům slunce“.

Jardin Botanico Helia Bravo Hollis

U obce Zapotitlán najdete překrásnou rezervaci těch nejrozmanitějších a největších druhů mexických kaktusů.Botanická zahrada je pojmenována po mexické vědkyni Helii Bravo Hollis (1901 - 2001), která se v roce 1927 stala první promovanou botaničkou v Mexiku. Část zahrady je určena pro prezentaci jednotlivých druhů a jako zázemí pro návštěvníky, větší část pak zabírá volný terén, kde rostou kaktusy ve svém přirozeném prostředí, nicméně turisté zde mohou využít edukativních stezek a vše si řádně a zblízka prohlédnout. Naprosto nepřehlédnutelné jsou kaktusy druhu Neobuxbaumia tetetzo, které dosahují výšky více než 10 metrů a jsou staré více než 200 let. Najdeme zde také mnoho druhů agave.

Ruiny města Cantona.
Ruiny města Cantona.

PODNEBÍ

Na území státu Puebla najdeme různé klimatické oblasti. Nicméně od května do října převládá období dešťů, prosinec až duben bývají naopak převážně suché měsíce. Nejvíce se v Pueble ohřejete v průběhu dubna a května, nejnižší teploty pak vykazuje měsíc leden. Vysoké sopečné vrcholy mají celoročně chladné klima.

FAUNA A FLORA

Lesy Peubly jsou domovem mnoha živočišných druhů, mezi kterými můžeme jmenovat například štíry, pumy, netopýry, aru vojenského, mývala, kolibříky, či freta malého, žije zde také mnoho druhů hadů jako třeba korálovka sedlatá Campbellova.

Na území Puebly převládají jehličnaté (častým zástupcem je borovice Montezumova) a dubové lesy (zejména duby druhu Encino), neméně časté jsou i různé džungle, stejně jako pastviny a horské lesy. Typickou rostlinou pro Pueblu je například jarilla či již zmíněný sloupcovitý kaktus Neobuxbaumia tetezo.

TIP: Co (si) z Puebly dovézt jako suvenýr? S keramikou Talavera rozhodně chybu neuděláte. Nejenže lahodí oku a jistě udělá radost, ale je to také cenný sběratelský předmět.

Červená Poinsettia.
Červená Poinsettia.

CO V PUEBLA OCHUTNAT

Gastronomie Puebly je stejně lahodná jako v ostatních mexických státech a v místní restauraci či jen u stánku nebudete vědět, co dříve ochutnat. Nicméně Puebla dala světu dvě stálice mexické kuchyně, a to Mole Poblano a Chiles en Nogada. Ty byste rozhodně vynechat neměli!

Chile en Nogada

Chile en Nogada je typické jídlo státu Puebla. Mexickým vlastencům chutná o to více, že jeho barvy reprezentují mexickou vlajku. Svým konzumentům poskytuje velice zajímavou a netradiční kombinaci sladkých a slaných chutí. Je vyrobeno z chilli poblano plněné masovou směsí picadillo a přelité smetanovou omáčkou z vlašských ořechů (nogada), semeny granátového jablka a petrželkou.

Chiles en Nogada.
Chiles en Nogada.

Mole Poblano

Mole není pokrm sám o sobě, ale jedná se o velmi hustou, tmavě hnědou až černou výraznou omáčku, jejímž základem jsou rajčata, mnoho druhů koření a čokoláda. Nicméně mole existuje vícero druhů a mnoho regionů má svou vlastní variantu. Každopádně to „pravé“ tradiční mole má svůj původ právě v Pueble. Mole bývá podáváno nejčastěji k různým druhům masa a tortillám.

Tortita de Santa Clara

Typickou pueblánskou sladkostí je pak koláček nebo spíše sušenka Tortita de Santa Clara. Vytvořeny byly poprvé řádovými sestrami v klášterech v koloniální éře.

Gusanos.
Gusanos.

CO V PUEBLA NEVYNECHAT

Carnaval Huejotzingo

Jeden z nejstarších a nejznámějších karnevalů v celém Mexiku, který má své vlastní kulturní projevy a zvyklosti. Lidé, kteří se karnevalu každoročně účastní, si své masky a oblečení vyrábí vlastnoručně, což u jiných karnevalů nebývá zvykem. Samozřejmě se zde setkáte, stejně jako na jiných mexických karnevalech, s pouličním veselím, tancem a hudbou. V Huejotzingu však navíc můžete zažít ztvárnění jednotlivých historických událostí, zejména pak bitvy u Puebly. Bojují zde tak francouzští vojáci s původním mexickým obyvatelstvem, nechybí ani použití střelného prachu používaného v ručně vyřezávaných mušketách.

Takže pokud jste milovníky nefalšovaných mexických oslav a navíc máte rádi historii, pak bude karneval v Huejotzingu zcela ideální!

Feria de la Manzana Zacatlán

Pokud jste milovníky jablek v jakékoli podobě, rozhodně zavítejte v srpnu do Zacatlánu. Užijete si zde lahodná vína, mošty, nealko, omáčky, průvody, ohňostroje, regionální řemesla, koncerty či tance. Tento svátek se slaví od roku 1941 s cílem prezentovat přírodní produkty tohoto města. Je to nejvýznamnější událost v Zacatlánu, protože 15. srpna je jablko požehnáno na mši, která se koná na počest Panny Marie Nanebevzetí. Veletrh se koná na městském výstavišti.

Karneval Huejotzingo.
Karneval Huejotzingo.

Maratón Popobike

Město Atlixco – asi 30 km od Puebly – je již od roku 2004 dějištěm v regionu vyhlášené akce, která postupně zvyšuje počet domácích i mezinárodních závodníků. Zapálení cyklisté se utkávají na trase o délce 60 km. Jedná se o závod na horských kolech kategorie XCM maraton, v roce 2022 zahrnoval i kategorii Down Hill a také dětskou kategorii. Více informací pro cyklo - nadšence

Festival de la Luz y de la Vida

Akce, která se koná každoročně v rámci oslav Dne mrtvých v Chignahuapanu, asi 120 km od města Puebla, by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Jedná se o velkolepou oslavu, která má tradici již v prehispánských dobách. Akce je plná hudby, gastronomie, tance a různých soutěží. Unikátem je pak zdejší kosmogonický koberec, který je při příležitosti konání festivalu prezentován.

Znázornění cesty zesnulých k místu jejich posledního odpočinku začíná zapálením svíček a cestou účastníků s pochodní v ruce z centra do laguny Chignahuapan (cca 1,5 km), kde se za doprovodu barevných světel, tanečníků a plovoucí pyramidoy střežené lebkami vypráví cesta duší až do Mictlánu. Lidé sedí na břehu a je zde cítit ohromná pospolitost, úcta k zesnulým a zároveň radost ze života. Na závěr nechybí ani ohňostroj.

kostel Santa Cruz.
kostel Santa Cruz.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Cartesiano v centru Puebly, cena pro 2 osoby se snídaní cca 5500 Kč/noc.

Letenky: dostat se do Puebly lze mnoha leteckými společnostmi, letenku lze pořídit již od 21 00 Kč například s United Airlines. V současné době však neexistuje mezi Prahou a Pueblou přímé spojení, proto počítejte s 2 mezipřistáními. Časový posun oproti České republice je - 7 hodin.

Dokumenty: při cestě do Mexika není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza.

Kostel v Cholule.
Kostel v Cholule.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole