Výhled na Rigu.

Riga – metropole Pobaltí plná překvapení

Riga je považována za jakési neoficiální hlavní město Pobaltí. A opravdu, s její významnou minulostí centra obchodu, bohatým kulturním dědictvím, současným příjemným kosmopolitním ruchem a temperamentním nočním životem jí jen těžko tento přívlastek vzít. Riga je největší město Pobaltí, ekonomické srdce země, kde žije asi třetina obyvatel Lotyšska.

Autor: Eva Andrejcová

06.08.2020

Čti více
Kavárny a restaurace na náměstí v Rize.
Kavárny a restaurace na náměstí v Rize.

Staré město Rigy (Vecrīga) je malebné, leží na východním břehu Daugavy, je plné středověkých úzkých uliček, elegantních měšťanských domů, či zachovalých kostelů. Je světoznámá svou secesní architekturou, díky níž je centrum Rigy zapsáno do světového dědictví UNESCO, autorem několika budov je zde například i architektonický guru Eisenstein. Dá se tu strávit dlouhý, příjemný čas, a když už se vám nebude chtít pěšky, můžete si město prohlédnout z lodi. Řeka nabízí zcela jiný, kouzelný pohled na Rigu. Když už mluvíme o řece, všimněte si Lanového mostu (Vanšu tilts), jeden z pěti mostů přes řeku, dlouhý 595 metrů.

První zastávkou ve městě je Rižský hrad (Rīgas pils), který stál na březích Daugavy již před více než sedmi sty lety a dlouhý čas působil jako velitelství livónského řádu. Hrad má opravdu pestrou historii, byl svědkem mnoha válek, panovníků, setkání i zkázy. Největší přestavby zažil v 18. a 19. století, dnes vypadá z přední strany tak trochu jako nepopsaný kancelářský blok, ale s velmi působivou rohovou věží. V sovětské éře byl pionýrským palácem, dnes zde kromě lotyšského prezidenta sídlí i lotyšské historické muzeum.

Něco z historie Rigy

Dnešní metropole vyrostla z původní latgalské vesnice, kde obchodovali ruští a skandinávští kupci. První pevnost Pobaltí zde založil Brémský arcibiskup Albert v roce 1201. Stále více prosperující obchodní uzel a přístav se stal součástí spolku obchodních míst hanza. Obchodovalo se zde s ruskými kožešinami, ale i medem, či voskem. O sídlo s přitažlivou a klíčovou polohou se odjakživa urputně bojovalo, v roce 1621 získali vládu nad městem Švédové, o století později zde už panovaly ruští carové a udělali z něj hlavní město provincie Livónsko. Riga byla celá staletí významným městem carské říše, jeden z nejdůležitějších světových přístavů, co se týče obchodu se dřevem. Během éry Sovětského svazu byla známá jako "nejzápadněji" - liberální město SSSR. Rusové tu byly dlouho většinovým obyvatelstvem, dnes tvoří Lotyši 46 procent, Rusové asi 40 procent obyvatel Rigy. Dodnes je ve městě cítit výrazný ruský vliv.

Výhled na město Riga.
Výhled na město Riga.

Návštěva u Tří bratří

Když si důkladně prohlédneme hrad, pokračujeme dál, v bezprostřední blízkosti hradu se nachází další zajímavá památka města – Tři bratři (Trīs brāļi). Je to řada tří vzácných historických domů v centru na ulici Mazā Pils, která je jednou z nejoblíbenějších atrakcí Rigy. Legenda říká, že domy byly postaveny potomky téže rodiny, čímž získaly své zajímavé jméno. Na fasádách budov můžete pozorovat zřetelnou časovou osu architektonických trendů. První z nich – číslo 17, představuje holandský a gotický styl, zřetelný díky stupňovitému štítu a výklenkem. Byl postaven v 15. století, údajně zde žil pekař se svými učni, a je to nejstarší obytná budova z kamene v Rize.

Historické domy Tři bratři.
Historické domy Tři bratři.

Střední sourozenec – číslo 19, je poutavá, žluto-okrová stavba ze 17. století s elegantním renesančním portálem a trámovým interiérem. Podle mého názoru je nejkrásnější z celého tria. V současnosti je zde muzeum architektury. Ze začátku 18. století pochází dům číslo 21 - nejtenčí a na pohled nejjednodušší ze všech tří. Údajně byl namalovaný zeleně proto, aby odvrátili zlé duchy. Jen pro zajímavost, v historickém centru Tallinnu zase najdete skupinu historických domů pod názvem Tři sestry.

V naší pěší prohlídce pokračujeme až k Švédské bráně. Jednoduše následujte zvuk hudby, a nemůžete ji minout. Švédská brána (Zviedru vārti) je na pohled jednoduchý oblouk pod třípatrovým městským domem. Je to jediný pozůstatek osmi městských bran, postavených koncem 17. století během období švédské nadvlády v Rize. Lidová legenda tvrdí, že bránu vytvořil nezákonně jistý bohatý obchodník, aby mu umožnila přímý přístup do jeho skladu. Pravděpodobnější verze je, že brána byla postavena jako přechod pro vojáky, umístěných v Jákobových kasárnách. Dodnes je to mimořádně oblíbené místo pro novomanžele, kteří pod bránu procházejí s nadějí, že jim to přinese štěstí do manželství.

Švédská brána.
Švédská brána.

Příběh kočičího domu

Od Švédské brány směřujeme dále rovně, zhruba dvě stě metrů k Prašné věži (jediná dochovaná z celkově osmnácti věží městského opevnění), pak odbočíme doprava, až dojdeme ke Kočičímu domu. Žádná pěší prohlídka Rigy by nebyla úplná bez absolvování slavného domu koček – jedné z nejoblíbenějších atrakcí města. Tato "pudinkově" žlutá budova, navržená v secesním stylu v roce 1909, je snadno rozpoznatelná díky soše černé kočky, sedící na její věži.

Kočičí dům.
Kočičí dům.

Tak, jak je krásná samotná budova, má i svůj fascinující příběh. Ten říká, že majitelem budovy byl jistý bohatý živnostník, který se toužil stát členem Rižského cechu. Cech mu striktně odmítl členství, protože byl Lotyš a členství bylo vyhrazeno pouze pro Němce. To ho tak naštvalo, že dal na střechu budovy postavit sochy dvou koček tak, že vyčnívaly své kočičí zadky přímo do oken spolku! Uražená společnost se pustila se živnostníkem do sporu. Po zdlouhavé právní bitvě byl nakonec Lotyš do spolku přijat, a kočky musely být umístěny naopak.

Jedna z mnoha secesních budov v Rize.
Jedna z mnoha secesních budov v Rize.

Dále míříme přes půvabné centrum města, míjíme několik obchodů, prodávající jantarové šperky, přívěsky, brože, pera, ... (jantar zde má široké využití a tradici). Přijdeme až ke Kostelu Sv. Petra - kouzelné středověké bazilice z červených pálených cihel. Impozantní chrám dominuje panoramatu města se svou půvabnou třístupňovou věží. Kostel je jedinečný, protože ho z velké míry postavili obyvatelé Livónska (finské etnické skupiny původem ze severního Lotyšska a jihozápadního Estonska). Prakticky nic z původního dřevěného kostela dnes nezůstalo, ale části zdí pocházejí z roku 1200. Kostel byl vícekrát přestavován. Věž kostela měla v roce 1491 výšku sto třicet sedm metrů – v té době byla nejvyšší v Evropě. Zhroutila se o necelých dvě stě let, kostel byl dvakrát oděn do barokního stylu, poté byl zničen německým bombovým útokem. Současná sto dvacet metrů vysoká věž je ocelovou replikou z 18. století a poskytuje vynikající výhledy na celé město. Dnes je to stavba s jedinečnou směsí románského a barokního stylu.

Panorama Rigy z kostela Sv. Petra a hangáry Zeppelinu.
Panorama Rigy z kostela Sv. Petra a hangáry Zeppelinu.

Dům černých hlav

Neodmyslitelnou součástí centra Rigy na ulici Skārņu je i netypické sousoší muzikantů z Brém. Jde o sochu osla, psa, kočky a kohouta, stojících na sobě, a kdo zná pohádky bratří Grimmů, ví, o čem mluvíme. Město dostalo zvláštní milou sochu jako dar v roce 1990.

Fascinujícím způsobem navržený Dům černých hlav dominuje Radničnímu náměstí a je nepochybně jednou z turistických atrakcí v Rize. Původně byl postaven v roce 1334 jako konferenční a slavnostní síň městských cechů. Cech sestával většinou z nesezdaných německých obchodníků, ženáči byly v tomto případě diskriminováni. A jelikož obchodníci tehdy nosili na hlavě černé pokrývky, dům dostal příznačný název. Objekt dlouho sloužil jako centrum občanského života a stal se symbolem kosmopolitní a obchodnické Rigy.

Dům černých hlav.
Dům černých hlav.

Původní stavba byla těžce poškozena, ale naštěstí, originální plány přežily a přesná replika této úžasné asymetricky vyšperkované struktury byla dokončena v roce 2001, na 800. narozeniny Rigy. Nápadně barevná fasáda domu je opravdu nádherná a vůbec mě nepřekvapilo zjištění, že jde údajně o nejfotografovanější budovu v Rize.

Riga i z peněz EU na přelomu tisíciletí velmi zkrásněla. Byly znovu postaveny kdysi zničené budovy, zrekonstruované ty oprýskané a dnes patří Riga k nejkrásnějším hlavním městům Evropy.

Zcela jiný nádech má Lotyšská akademie věd, typická budova socialistického realismu, dědictví od Stalina. Přesto si ji Lotyši "pěstují" a ctí, až tak, že z ní udělali centrum vědy. Kromě akademie zde sídlí i koncertní sál Rigy. Pro svou výšku je nepřehlédnutelná, a ze svého 17. patra nabízí výhled na město, střechy, kostelní věže, nedaleký trh, a jiné krásy města.

Pokud máte ještě dostatek času, jděte si prohlédnout i rižský Památník svobody, svědčící o bojích Lotyšů za svou nezávislost, zejména v letech 1918-1920. Památník byl postaven v roce 1935 na počest všech mužů, kteří položili život za svobodu své domoviny. Jeho symbolem je žena držící tři hvězdy na vrcholu sloupu. Památník se nachází v Parku Bastejkalna – jednom z nejromantičtějších míst Rigy, plném úzkých uliček, alejí stromů, záhonů květin, vodních kaskád, soch, laviček ... Park je ve svahu, z úplného vrchu se nabízí krásný výhled na město.

Milou atrakcí je i zdejší automobilové muzeum, plné vzácných veteránů, prý tu uvidíte i exempláře, na kterých se vozil sám Stalin, či další političtí vůdci říše. Můžete zde také obdivovat repliku vůbec prvního automobilu na světě.

Nakupte na úžasných místních trzích

Když jsme viděli všechny podstatná místa krásné secesní Rigy, zůstal nám ještě čas na poslední nákupy. V tomto případě vyměníme běžné nakupování za skutečný zážitek. V Rize se totiž nacházejí klasické ruské trhy v někdejších leteckých hangárech. Staré německé hangáry Zeppelinu v čtvrti Maskavas jsou zapsány ve světovém seznamu UNESCO spolu s historickým jádrem města Riga.

Rybí trh v jednom z hangárů Zeppelinu.
Rybí trh v jednom z hangárů Zeppelinu.

Trhy se rozprostírají na úctyhodné ploše 72 300 m2 a jde tak o jedno z největších tržišť v Evropě, ne-li největší. Najdete zde všechny možné druhy potravin, pochoutek, sýry, ovoce, tradiční domácí jídla, ale i řadu zajímavých a vtipných suvenýrů. Právě zde je nejvíce cítit ruský vliv, vždyť posuďte sami. Nakoupíte zde rychle a efektivně, a dokonce tu ani nemusíte smlouvat, je tu levně. Poslední nákupy, poslední fotografie, rozloučení s nádhernou, přívětivou a elegantní Skandinávií a Pobaltím, za kterou dala tečku právě Riga. Romantické i moderní město, plné silných historických příběhů, malebných zákoutí, krásy, umění i dobrého jídla, které vám navždy vykouzlí úsměv na tváři.

Největší tržiště v Rize a v pozadí budova Lotyšské akademie věd.
Největší tržiště v Rize a v pozadí budova Lotyšské akademie věd.

Kde se najíst

Když jsme při dobrém jídle, na to v Rize určitě nezanevřete a ochutnejte zde něco. My ve SNU již tradičně doporučujeme zajít na malé, ale chutné pirožky do restaurace XL Pelmeni. Na výběr je zde několik masových i vegetariánských možností. Pirožky si můžete namíchat podle vlastní chuti, přidat různé dresinky a vychutnávat Rigu i takto.

Pirožky v restauraci XL Pelmeni.
Pirožky v restauraci XL Pelmeni.

Dalším tipem je restaurace Lido Alus Seta. Nabízí autentickou lotyšskou kuchyni, kde najdete vepřová kolena, šašlik, výběr salátů, dezertů – zkrátka chutné místní speciality. Jedinou nevýhodou je, že toto místo navštěvuje velké množství hladových turistů, se kterým musíte počítat. V čase obědu si tu na jídlo počkáte i dvacet minut.

Fine dining po Lotyšsku

Pokud si chcete užít luxusní stolování a vynikající kuchyni, doporučujeme restauraci Vincents. Od svého vzniku v roce 1994 je jednou z předních gurmánských provozů ve východní Evropě. Její pověst se rozšířila daleko za hranice Lotyšska. Princ Charles, Elton John, japonský císař a Heston Bluhmenthal jsou jedněmi z jmen na velmi dlouhém seznamu významných osobností a slavných gurmánů, kteří si tu pochutnali.

Delikatesy v restauraci Vincents.
Delikatesy v restauraci Vincents.

TOP 10 Rigy:

1. Kouzlo Rigy

Stará Riga má za sebou více než 800 let historie, ne náhodou ji UNESCO uznává jako místo světového dědictví. Je srdcem a duší hlavního města Lotyšska. Toto jedinečné místo pomohly vybudovat mnohé národy a žili zde slavné osobnosti od Petra Velikého až po Richarda Wagnera. Čekají na vás nádherné kostely, architektonická díla, romantické dlážděné uličky i náměstí, kde to žije. Zejména večerní procházka Rigou je úchvatná.

2. Jedinečné nákupy

Zamiřte na rižský centrální trh, na jednom z největších trhů v Evropě dominuje pět zeppelínových hangárů plněných sýrem, rybami, uzeným masem, medem, čerstvým ovocem, zeleninou a množstvím vynikajících sezónních produktů. Atmosféra je přátelská a plná místní barvy.

3. Architektura města

V kouzelném historickém centru najdete hned několik pozoruhodných budov. Tři bratři – tři domy, postavené v různých obdobích a v různém stylu, Kočičí dům s vtipným příběhem a sochou kočky na vrchu, či Dům černých hlav – krásná budova s fascinující zdobenou fasádou. Procházka centrem Rigy nadchne oko každého estéta.

Propracované detaily secesních budov v Rize.
Propracované detaily secesních budov v Rize.

4. Park Bastejkalna

Až do roku 1856 byla tato vyvýšená oblast místem východních opevnění Rigy a její název se překládá jako "kopec Bastion". V průběhu 19. století byl park upraven do finální podoby. Úchvatné budovy, sousedící s parkem, jako například Lotyšská národní opera a Lotyšská univerzita, přispívají k pocitu velkoleposti. Sledujte, jak slunce klesá z kopce a kráčejte vedle kanálu, abyste zahlédli kachny, labutě, či bobra.

5. Hudebníci z Brém

Zábavná socha na ulici Skārņu odkazuje na pohádky Bratří Grimmů. Příběh je o čtyřech stárnoucích domácích zvířatech – oslíkovi, psovi, kočce a kohoutkovi, kteří se bojí, že je zabijí, tak utíkají do Brém, aby se staly hudebníky. Dotknout se postupně obličeje každého zvířete prý přináší štěstí. Místa s omšelým bronzem jasně svědčí, že lidé si sem po své štěstí přicházejí rádi.

6. Lotyšská akademie věd – unikátní vyhlídka

Stalinův "narozeninový koláč" - budova, z níž přímo křičí socialistický realismus, kdysi vyrostl v několika evropských městech. Poláci tomu svému nevědí přijít na jméno, a Palác vědy a kultury ve Varšavě by někteří nejraději zbourali. Lotyši tvrdí, že jejich budova akademie nemůže za to, čím byla. Součástí panoramatu města je již více než půl století, od 50. let. Dnes v ní sídlí učenci i koncertní sál Rigy. A neztratí se ani pro svou výšku, která ji dostala na turistickou mapu města. Z její vyhlídkové terasy na 17. patře budete mít Rigu jako na dlani.

7. Lanový most

Zavěšený most na řece Daugava. Je to jeden z pěti mostů na Daugavě v Rize, dlouhý je 595 metrů, výška pylonu je 109 metrů a otevřený byl v roce 1981. Koncepčně vycházel z Mostu SNP v Bratislavě, který byl otevřen o několik let dříve, v roce 1972.

8. Švédská brána

Tajemné místo v historickém jádru Rigy, o kterém se nese několik legend. Dnes je oblíbenou bránou novomanželů, kteří věří, že přechod pod ni jim přinese štěstí do manželství. Nedaleko ní je Prašná věž, jediná zachovaná z původních osmnácti věží městského opevnění.

9. Kostel Sv. Petra

Nádherný středověký chrám, původně dřevěný, několikrát přestavěn, dnes z červených pálených cihel. Vyniká v ulicích centra svojí půvabnou třístupňovou věží, je elegantní směsí barokního a románského stylu.

10. Rižský hrad

Stavba sedm set let stará, historicky důležitý objekt země, kde dnes sídlí lotyšský prezident a naleznete zde národní muzeum.

Co vidět navíc:

1. Jourmala

Nevelké město jen pár kilometrů od Rigy. Populární plážová destinace, kterou nazývají i baltská verze Francouzské riviéry. Jourmala je pěkná pro své secesní vilky, lesopark a zejména dlouhatánské pláže s jemným pískem, vodními atrakcemi, bary, ...

2. Plavba po Dougavě

Panoramatická plavba po řece nabízí jiný, stejně kouzelný pohled na město a jeho mosty. Uvidíte odsud památky centra, trh, operu, parky, přejdete přes jachtařský přístav. Zážitek sám o sobě, hlavně během teplých letních nocí. Cena je od 10-20 eur.

3. Opera a balet v Rize

Lotyšska národní opera je domovem mnoha prvotřídních představení a umělců, neváhejte a přesvědčte se o tom na vlastní oči. Pokud přijedete v první polovině června, možná stihnete festival operní hudby, kterým toto město žije.

4. Muzeum secese

Muzeum vzdálené asi 30-40 minut od centra starého města. V přízemí je interaktivní zábavná část, kde si můžete vytvořit na počítači vlastní secesní hřeben, či vyzkoušet si secesní oblečení. K dispozici je krátký dokumentární film o architektuře v Rize. Je zde i malý obchod se suvenýry, kde můžete koupit například secesní náušnice. Nenechte si ujít nádherné vnitřní schodiště.

5. Něco pro děti

ZOO v Rize je z těch menších, je to výlet maximálně tak na dvě hodiny, ale určitě zajímavý. ZOO leží na břehu jezera Kišezers a najdete zde asi čtyři tisíce zvířat.

6. Laima – muzeum čokolády

Najdete ho na nejvoňavější rižské ulici Míru. Slavná čokoládovna zde byla založena již v roce 1870, a dodnes se zde sladké pokušení vyrábí z kakaových bobů z Ghany. Laima (lotyšsky stěstí) je dodnes hlavním výrobcem cukrovinek, k němu přibylo od r. 2014 i muzeum, kde vám vysvětlí historii značky a výroby, budete moci ochutnat ze vzorků, či vyrobit si vlastní pralinky.

7. Ve zdravém těle, zdravý duch

Zaběhejte si v místním parku, plném svěží zeleně. Ideální je to zrána, když je ještě prázdný a vy si vychutnáváte šarm města zcela jinak.

8. Navštivte lotyšského SPA

Lázně v Rize jsou jedním z pádných důvodů návštěvy tohoto města! Kromě toho, že tato služba je tu vynikající, je také super levná. Takže, pokud máte rádi wellness a uvolňující masáže, nedejte se dvakrát pobízet.

Wellness v Rize.
Wellness v Rize.

9. Překvapivá městská knihovna

Knihovnu snadno spatříte z břehu řeky ve starém městě Rigy. Určitě stojí za to přejít most, abyste budovu knihovny navštívili. Velkolepý design, zbrusu nový interiér, pěkný výhled na panorama historického centra.

10. Černý rižský balzám

Suvenýr, který neodmyslitelně patří k Lotyšsku a jeho metropoli. Černý balzám je hořko-sladký likér, jehož se každý rok vyrobí dva miliony lahví a vyvážejí jej do třiceti zemí. Nápoj vznikl již v roce 1752, díky lékárníkovi Abrahamovi Kunzeovi, který chtěl vytvořit regenerační tonikum. Je to směs 24 bobulí, kořenů, bylin, květin a éterických olejů. Pokud ho chcete vyzkoušet, máte k dispozici neuvěřitelné množství verzí. Zdejší ho pijí i s kávou, čajem, studenými nealkoholickými nápoji, a dokonce ho používají jako zálivku na zmrzlinu.

Cestujte do Norska a na poznávací zájezdy s CK SEN do celého světa.

Tradiční suvenýr bylinný likér Černý rižský balzám.
Tradiční suvenýr bylinný likér Černý rižský balzám.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole