Golden Gate Bridge.

San Francisco – město s duší svobody

O San Franciscu na západě USA se říká, že je to město, které si zamilujete na první pohled. Čekají vás strmé ulice, klikatící se romanticky k moři, dřevěné viktoriánské domky, moderní, ale i starší mrakodrapy, uvolněná bohémská atmosféra nábřeží s výhledem na nejznámější věznici Alcatraz, či neodmyslitelná dominanta a symbol města – Golden Gate Bridge. Není divu, že fotogenické a malebné scenérie právě San Francisca si filmaři tak rádi půjčují do svých příběhů. Je to zkrátka město s duší, svými tajemstvími a kouzlem, několika tvářemi, které vás vždy umí překvapit.

Autor: Veronika Hulíková

26.02.2021

Čti více
Chodník na most Golden Gate Bridge.
Chodník na most Golden Gate Bridge.

Půvabné San Francisco je s téměř 885 tisíci obyvateli čtvrtým nejlidnatějším městem ve státě Kalifornie, nachází se v nejsevernější části sanfranciského poloostrova. Když se ohlédneme do historie, založili ho Španělé už v r. 1776, kdy tu postavili první misii a pevnost. Po nich území obsadili Mexičané, a vpečetili mu jméno po svatém Františkovi z Assisi, které mu zůstalo dodnes. Američané definitivně získali zpět své území, a s ním i San Francisco, po americko-mexické válce v roce 1847. Největší rozkvět město zažívalo v 2. polovině 19. století, kdy v Kalifornii vypukla zlatá horečka.

Na přelomu století čelilo hroznému zemětřesení a následnému požáru, který zničil až 80 % města. V rekordním čase se ho však podařilo vystavět znovu do krásy, a dnes je jedním z nejnavštěvovanějších míst světa. A to i díky svému liberálnímu duchu a obecné toleranci, která zde tradičně vládne, a přilákala do San Francisca menšiny a etnika z celého světa. Najdete zde autentickou čínskou čtvrť, latinsko-americkou, italskou, silné hnutí za práva homosexuálů, v 50 letech bylo centrem spisovatelů uvolněné beatnické generace, v 60 letech zase legendárního hnutí hippies. Umělce, spisovatele a muzikanty zkrátka vždy přitahovalo jako magnet. Zároveň je významným finančním, kulturním a dopravním centrem. No San Francisco se šarmem sobě vlastním zvládá být velkoměstem tak, aby se mu vyhnul pověstný „americký shon“.

Začínáme prohlídku

Naši prohlídku tohoto osobitého města začínáme v 8.00, hned po snídani. Náš hotel se obvykle nachází na Market Street, z ní odbočíme na Hayes Street, která nás dovede přímo na Alamo Square.

Zde už nás čekají Painted Ladies, tedy Malované dámy. Je to název viktoriánských a edwardiánských domků, tísnících se v řadě k sobě a pomalovaných různými barvami, což ve výsledku nabízí přímo pohádkový duhový pohled. Toto poetické pojmenování poprvé použili spisovatelé Elisabeth Pamada a Michael Larsen v r. 1978 ve stejnojmenné knize Painted Ladies. Domy tohoto architektonického stylu se stavěly v letech 1849-1915. V San Francisku jich bylo až kolem 48 000, množství z nich však shořelo po zemětřesení r. 1906. Ty, které zůstaly, přemalovali během druhé světové války na šedou, podle tehdejších vojenských lodí. Mnoho z nich padlo za oběť i nové výstavbě a nelítostně je zbourali nebo odstranili viktoriánské dekorace, které vyměnili za jiný stavební materiál a obklady.

Barevné domy Malované dámy v San Franciscu.
Barevné domy Malované dámy v San Franciscu.

Až v 60. letech první odvážlivec – sanfranciský umělec Butch Kardum přerušil tuto šeď, strohost, a přemaloval svůj domeček do půvabného modro-zeleného odstínu. Tehdy si za to odnesl od lidí ostrou kritiku, ale postupně ho stále více sousedů následovalo, domky měnily tvář, ulice dostávaly typický romantický nádech San Francisca. Jednou z nejkrásnějších a nejznámějších ukázek tohoto barevného zvyku a stylu jsou právě "Malované dámy" na spodní straně parku na Steiner Street. Pro ten pohled určitě stojí za to projít se obvodem celého půvabného náměstí Alamo Square.

"Barevná procházka" zabere přibližně 20 minut, a pak už z Alamo Square vyrážíme přímo k nejslavnější ikoně San Francisca, stokrát viděné v mnoha filmech: Golden Gate Bridge!

Viktoriánské barevné domky Malované dámy.
Viktoriánské barevné domky Malované dámy.

Po Steiner Street vyrazíme na sever a dojedeme až na křižovatku s Lombard Street / US 101, na níž zabočíme doleva. Těsně před mostem sjedeme z dálnice do návštěvnického centra. Z tohoto místa vám doporučujeme udělat si nádherné záběry celého mostu. Zezadu Welcome Center vede chodník přímo na most. Určitě se vyplatí projít se po něm a vychutnávat si ten zvláštní lechtivý pocit z toho, na jakém výjimečném místě stojíte.

Když se přemýšlelo o spojení dvou břehů mezi městy San Francisco a Sausalito, experti tvrdili, že postavit most v této části zálivu je téměř nemožné pro silné proudy, vítr a příliv. Do té doby se lidé i zboží přepravovalo mezi městy kompou, která byla velmi důležitá pro ekonomiku obou měst. Nakonec však padlo rozhodnutí, že most zde přece jen postaví. Na návrzích a projektech pracoval deset let Joseph Strauss. Když se však most začal stavět, přerušili s ním spolupráci. Výstavba ani po jiných stránkách vůbec nebyla jednoduchá. Místy i tragická a to, když se jeden z pilířů zhroutil a zabil deset dělníků. I přes to, se veledílo nakonec podařilo dokončit. Most s velkou slávou otevřeli v roce 1937. Až do 60. let byl s délkou 2,7 km nejdelším zavěšeným mostem na světě. Další prvenství zase držel do roku 1998, kdy byl s výškou více než 227 metrů nejvyšším mostem na světě, šedesát sedm metrů nad hladinou. Dohromady ho drží 130 000 km kabelů a 1,2 milionu nýtů. Barevný odstín se nakonec vybral International Orange – tedy Mezinárodní oranžová, aby byla dobře viditelná v mlze, která v zálivu vůbec není výjimkou, spíše naopak.

Procházka na mostě Golden Gate Bridge a výhledy na San Francisco.
Procházka na mostě Golden Gate Bridge a výhledy na San Francisco.

Procházka po mostě trvá asi hodinku, na druhé straně se nachází další vyhlídka Golden Gate Bridge View / Vista point, s čarokrásným pohledem na město. V pěkném počasí určitě stojí za to navštívit i vyhlídky na protilehlém kopci (Conzelman Road-Ridge Battery, Battery Spencer, Golden Gate View Point), na který se dá sjet přímo z cesty, když se budeme vracet zpět.

Pokud se rozhodnete pro tento výlet, při vstupu do města se na dálnici platí mýtné, výstup je bezplatný. Cena za dvounápravové auto je 7/8 $, závisí na způsobu platby. Auta z půjčovny mají tzv. palubní jednotku čili s takovým autem se dá projít přes FastTrak pruh a částka se automaticky odečte z kreditní karty, která se nechávala v autopůjčovně.

Nejklikatější ulička na světě

Po procházce po mostě Golden Gate se přesuneme do města. Projdeme i kolem části ulice Lombard, která je považována za jednu z nejklikatějších a nejstrmějších na světě. Počátkem 20. století ji nechal vydláždit obyvatel bloku v části Russian Hill (Ruský kopec) Karl Henry. Chtěl, aby se část ulice s 27 % sklonem dala sjet autem. Tato část se tak stala atrakcí pro všechny, kteří navštíví San Francisco. Ulicí se dá sjet ne větším autem než osobním, rychlostí 8 km/h, případně na segway nebo na malém elektro autíčku, která se dají ve městě půjčit. Klikatý úsek Lombard Street se nachází mezi ulicemi Hyde, Chestnut, Leavenworth a Filbert.

Nejklikatější ulice v San Franciscu, Lombard Street.
Nejklikatější ulice v San Franciscu, Lombard Street.

Pier 39 - sladký život na mole

Další zastávkou je Pier 39 (Molo 39), který je populární turistickou atrakcí a nákupním centrem v jednom. Kromě výběru z množství obchodů nejen se suvenýry, kaváren a restaurací, vás tu zabaví i desítky originálních pouličních umělců. Nakonec, vždyť jsme ve městě umění. Velkým lákadlem mola jsou i lachtani. Ti se v okolí San Francisca nacházeli odjakživa. Předtím pobývali na Seal Rock – skále v zálivu, na pontony k Pier 39 začali poprvé přicházet v září v roce 1989. Množství vědců spekulovalo, proč se část z nich přesunula právě sem. Jedna z hypotéz říká, že přišli po zemětřesení Loma Prieta v r. 1989, ale to se událo až několik měsíců poté, co na pontony přišli první lachtani. V současnosti jich zde stabilně „žije“ až okolo 1700, a ať už se jen tak vyvalují nebo hrají, stali se jednou z nejkrásnějších atrakcí Pier 39.

Odpočívající lachtani na Pier 39.
Odpočívající lachtani na Pier 39.

Doporučujeme zaparkovat právě na Big Triangle Parking Lot (cena za celodenní parkování cca 25 $), které je na úrovni Pier 35. Pokud se to nepodaří na tomto parkovišti, s velkým autem se dá zaparkovat i v garáži nákupního centra North Point Centre (blok ohraničený ulicemi North Point, Mason, Bay a Powell Street). Jelikož sem obvykle přijdeme v době oběda, určitě doporučuji vyzkoušet specialitu Clam chowder (bílá hustá polévka s mušlemi v bochníku, cca 8 $) v Boudin Bakery & Café, která se nachází hned na začátku Pier 39 (za akváriem). Samozřejmě, kromě ní je v nabídce množství jiných chutných jídel. Pokud zde bude plno, je tu kopec dalších dobrých restaurací (Hard Rock Cafe, Bubba Gump Shrimp ,...), stačí si vybrat!

Polévka Clam chowder v restauraci Boudin.
Polévka Clam chowder v restauraci Boudin.

Na molu si po obědě dáváme cca 1-2 hodinový rozchod, který můžete kromě nakupování suvenýrů využít různě:

Návštěva Aquarium of the Bay, které se nachází přímo na Pier 39, je domovem více než 20 000 mořských živočichů včetně žraloka křídlatého, rejnoků, medúz, chobotnic, říčních vyder a mnoha dalších. (Otevírací hodiny: 10:00 - 18:00, vstupné: cca 28 $).

V okolí mola se nachází množství společností, které dělají vyhlídkové plavby po zálivu kolem věznice Alcatraz a pod most Golden Gate Bridge. (Trvání cca 90 minut, cena: cca 35 $).

Na konci mola nalevo (pokud stojíme tváří k Alcatrazu) se nachází místo, odkud se dají dobře pozorovat lachtani.

Konec mola je také výborným místem na fotografování ostrova s nejznámější věznicí Alcatraz.

Molo Pier 39 a kavárna Hard Rock Cafe.
Molo Pier 39 a kavárna Hard Rock Cafe.

Za tajemstvími Alcatrazu

Na toto legendami opředené místo se podíváme více zblízka i my. Je to skalnatý ostrov, ležící uprostřed sanfranciského zálivu přibližně 2 km od pobřeží. Původní obyvatelé ho navštěvovali již před 10 000 lety. Historici se domnívají, že sloužil pro ně jako vhodná oblast sběru potravin, zejména vajec mořských ptáků, a na lovení ryb. Podle starých legend právě sem posílali Indiány do vyhnanství, když se vzepřeli kmenovým zákonům.

Model věznice Alcatraz.
Model věznice Alcatraz.

Ve druhé polovině 18. století ho objevili Španělé. První z Evropanů, jehož noha sem vstoupila, byl námořní důstojník Juan Manuel de Ayala. Tehdy ostrov obývali pouze hejna ptáků, a tak ho pojmenoval – Isla de los Alcatraces (Tedy Ostrov pelikánů, resp. Sul. Sula bílá je druh ptáka, který na ostrově žil).

Po vypuknutí zlaté horečky 1849, jak San Francisco bohatlo, museli zajišťovat i jeho stále lepší ochranu. Postupně se stalo dokonce jedním z nejbohatších měst na světě, a tak se rozhodli právě na ostrově vybudovat jednu ze dvou obranných pevností. Výstavba začala v polovině 19. století, pro skalnatý terén byla náročná a velmi nákladná, trvala 6 let.

Vězení Alcatraz.
Vězení Alcatraz.

Později se usuzovalo, že ostrov bude vhodný pro věznici, a to právě pro velkou vzdálenost od pobřeží a studenou vodu se silnými proudy. Nejprve se z pevnosti stala vojenská věznice, a od roku 1934 ji předělali na vězení s maximálním dozorem, v níž si odseděli tresty mimořádně nebezpeční trestanci. Mezi jinými i slavný mafiánský boss a americký gangster Al Capone, či George "Machine Gun" Kelly, který zde strávil sedmnáct let za únos, nebo Robert Stroud, známý pod přezdívkou Birdman (Ptačí muž), ornitolog, jehož zavřeli za napadení, zabití a vraždu.

Během 20 let fungování věznice, se o útěk pokusilo 36 mužů, 23 z nich chytili, šest zastřelili a dva při útěku zemřeli. Nejznámější je právě příběh tří vězňů, kterým se odsud podařilo uprchnout. Nejprve je prohlásili za pohřešované, pak za mrtvé. Těla se však nikdy nenašla. Později jeden z dozorců dostal pohlednici z Brazílie, která byla prázdná. Spekuluje se, zda to nebyl pozdrav od těchto záhadně zmizelých vězňů, kterým by se tak útěk přes studené vody sanfranciského zálivu podařilo zázračně přežít.

Příběh tak přitahoval veřejnost, že byl dokonce zfilmován (film Útěk z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem byl natočen v r. 1979). V roce 1963 věznici zavřely. Dnes je to historická památka a turistická atrakce. Ostrov i věznici lze navštívit právě z mola Pier 33. V plné letní sezóně však lístky na místě jen tak lehce nekoupíte, protože o Alcatraz je velký zájem. Je třeba si je objednat dopředu, nejlépe přes internet na daný den. (Cena cca 100 $, dají se zakoupit i tzv. Combo tickets – kombinované s jinou atrakci).

Pohled na vězení Alcatraz z nábřeží.
Pohled na vězení Alcatraz z nábřeží.

Po návštěvě Pier 39 pokračujeme v prohlídce, a z mola se vydáváme pěšky doleva po ulici The Embarcadero, která se napojuje na Jefferson street. Na ulici Taylor street odbočíme doleva, jdeme až po křižovatku s Bay street. Dostaneme se k točně sanfranciské "tramvají" - Cable Car. Koupíme si jednosměrný lístek (cena: 7 $), a vydáváme se na nezapomenutelnou jízdu městem.

Svezte se starou dobrou "Cable Car"

San Francisco je známé právě svými klasickými "tramvajemi", které dodnes brázdí strmé ulice města, a tento kouzelný výjev jste mohli vidět také v mnoha amerických filmech. Cable car zde začala jezdit v roce 1878 a patří mezi poslední manuálně ovládané tramvaje na světě. Tento systém vymyslel Andrew Smith Hallidie poté, co byl svědkem nehody vozu taženého koňmi, kteří na mokré strmé cestě uklouzli. Incident, kterému San Francisko vděčí za typicky neodmyslitelné stylové tramvaje, jedoucí si to hrdě po ulicích města. I když z 23 linek existují dnes už jen 3, které se podařilo zachránit po ničivém zemětřesení a požáru v roce 1906, a samozřejmě celkové modernizaci města. Cable car odvezou denně 20 000 turistů, takže se může stát, že si na tu svou tramvaj i počkáte v řadě. Alespoň budeme moci sledovat, jak se tramvaje na konečné manuálně otáčejí. Kapacita jedné je až 60 lidí, takže to půjde rychle. Ve voze se dá sedět v případě nepříznivého počasí uvnitř, ale největší zážitek – a tak to děláme i my, je postavit se na schůdky, a tak si užít pravou jízdu sanfranciské Cable Car.

Cable Cars na nástupní stanici.
Cable Cars na nástupní stanici.

SEN Tip:

Další nástupiště Cable Car je i na konci promenády ulice Jefferson Street v parku, ale bývají tam mnohem větší řady čekající na tramvaj. V parku se však nachází zajímavé Maritime Museum – Námořní muzeum (otevírací hodiny 10:00 - 16:00).

Kouzelnou jízdu stařičkou tramvají s výhledy na krásné scenérie centra města máme za sebou. Vystoupíme na California Street, po ní seběhneme až po křižovatku s Grant Ave a jsme v Chinatown.

Tradiční Cable Car v San Franciscu.
Tradiční Cable Car v San Franciscu.

Nejstarší čínská čtvrť v Severní Americe

Sanfranciská Čínská čtvrť vznikla během zlaté horečky, kdy sem z jižní části Číny směřovalo množství lidí. Většina z nich si tu otevřela obchody, restaurace, nebo pracovali jako dělníci při výstavbě města. Některým se podařilo dostat se i přímo do zlatých dolů. Nepřišli jen muži, ale i ženy. Pár z nich začalo právě v čínské čtvrti nabízet svá těla. Vznikl zde gang "Tong", který sem postupně začal vozit svobodné Číňanky, a populace prostitutek vzrostla natolik, že tvořily až 70 % obyvatel Chinatownu. Postupně však začali nejen prostituci, ale i příval migrantů omezovat zákony. V současnosti jde o nejstarší čínskou čtvrť v Severní Americe s počtem obyvatel cca 100 000.

Odbočíme doprava a jdeme až na konec ulice k Dragon 's Gate (Dračí bráně). Grant Avenue je hlavní nákupní ulice v čínské čtvrti s množstvím obchůdků a restaurací.

Hlavní ulice Grant Avenue v čínské čtvrti.
Hlavní ulice Grant Avenue v čínské čtvrti.

Nákupní ráj – Union Square

Po Grant Avenue budeme pokračovat dál až po křižovatku s Post Street, na které odbočíme doprava. Po této ulici se dostaneme až na Union Square (křižovatka Post Street a Stockton Street), náměstí ležící v srdci moderní části San Franciska. Má rozlohu přes 1 hektar, a ohraničují ho ulice Geary, Powell, Post a Stockton. Spolu s přilehlými ulicemi je to jedna z největších obchodních čtvrtí v USA s obchodními domy, luxusními butiky, obchůdky se suvenýry... Uprostřed náměstí se nachází Dewey Monument - 26 metrů vysoký sloup, na jehož vrcholu se tyčí 2,7 metrů vysoká socha Niké, řecké bohyně vítězství.

Náměstí se během posledních let stalo cílem všech, co jdou za dobrými nákupy. Přímo na Geary Street, které Union Square ohraničuje, se nachází 5 patrový Macy 's (oblíbená síť nákupních center). Na nejhořejším 5. patře doporučuje americkou restauraci Cheesecake Factory, která kromě skvělých steaků, hamburgerů, pizzy, salátů či těstovin nabízí pravý, velmi chutný cheesecake různých druhů. Celé tři bloky kolem Union square se nacházejí také další sítě oblíbených nákupních center, a množství restaurací. Jednoduše, místo jako stvořené pro ukončení dne nákupy nebo dobrou večeří. Proto na náměstí Union square končíme i my oficiální prohlídku krásného, magického San Francisca, které samozřejmě toho nabízí ještě mnohem více.

Náměstí Union Square.
Náměstí Union Square.

Pokud máte na toto město více dní, máme pro vás další tipy, co navštívit:

Co vidět navíc

Vesuvio Cafe – pokud jste fanouškem beatnické generace amerických spisovatelů, podívejte se do tohoto historického koktejl baru, který se nachází na okraji čínské čtvrti, na 255 Columbus Avenue. San Francisco bylo hlavním městem beatnické generace spisovatelů. Častými návštěvníky byly právě Beatnici, mezi nimi i Jack Kerouac, jeho spisovatelský "kolega" Alan Ginsberg a další celebrity – zpěvák Bob Dylan, či režisér filmů Kmotr Francis Ford Coppola. Určitě navštivte i knihkupectví, které založil autor Lawrence Ferlinghetti: City Lights Booksellers & Publishers, které se nachází hned vedle Vesuvio Cafe.

Kavárna Vesuvio Cafe.
Kavárna Vesuvio Cafe.

Coit Tower - 64 m vysoká vyhlídková věž, která se nachází na 1 Telegraph HillBlvd. Postavili ji v roce 1933 v Art Deco stylu. Otevírací hodiny jsou od 10:00 do 17:00, vstupné je 8 $.

Strmé ulice v San Franciscu a v pozadí Coit Tower.
Strmé ulice v San Franciscu a v pozadí Coit Tower.

Castro - "duhová" čtvrt s duhovými přechody pro chodce, která se nachází na Castro Street, mezi ulicemi Market a 18th Street. Určitě doporučujeme navštívit pekárnu Hot Cookie, abyste mohli zjistit, v jakých různých neuvěřitelných tvarech se dají koláčky napéct.

Duhové přechody pro chodce na Castro Street.
Duhové přechody pro chodce na Castro Street.

Radnice na Civic Center Plaza, kde se vdávala v roce 1954 Marilyn Monroe za baseballového hráče newyorských Yankees Joa DiMaggia, proto se toto místo stalo oblíbené právě pro novomanžele. Původní radnici z roku 1899 zcela zničilo zemětřesení začátkem 20. století. Potom postavili tuto a může se pyšnit nejvyšší kupolí v USA, dokonce vyšší než sídlo Kongresu Capitol v hlavním městě Washington DC.

Radnice na Civic Center Plaza.
Radnice na Civic Center Plaza.

Cable Car Museum – muzeum sanfranciských "tramvají", které se nachází na Mason Street, kde se dozvíte, jak celý systém funguje (otevírací hodiny 10: 00- 17:00, vstup zdarma) a mnoho dalších atrakcí, galerií nebo muzeí.

TOP 10 San Francisca

1. Jízda na zdejších legendárních tramvajích. Cable cars v San Franciscu jsou dnes nejstarší manuálně ovládané stroje svého druhu na světě, a přesto, že na jízdu v nich si někdy třeba počkat, určitě tato prohlídka stojí za to! Pokud je pěkné počasí, neseďte zbytečně uvnitř, ale vychutnejte si jízdu tramvají pěkně dobrodružně, na styl San Francisca – na schůdcích!

2. Malované dámy. Nejde o název žádného kabaretu, ani speciálního druhu sanfranciských žen, ale o domy! Painted Ladies jsou malebné viktoriánské a edwardiánské domky, pomalované různými barvami a vytvářející typickou scenérii města. První začaly vznikat v r. 1849, nejkrásnější pomalovanou dámičku dnes najdete pravděpodobně na Alamo Square.

3. Golden Gate Bridge. Zřejmě nejslavnější atrakce města byla oficiálně otevřena v r. 1939. Most, známý po celém světě a proslulý v mnoha filmech, drží pohromadě až 1,2 milionu nýtů, a svou pronikavou barvu si vysloužil díky častým mlhám, které na záliv sedají.

4. Pier 39 - Proslulé sanfranciské molo, na kterém si můžete užít zábavný den, plný atrakcí. Skvělé restaurace s výhledem na moře, show roztomilých lvounů, pouliční umělci, či návštěva akvária, to vše dělá z mola jedno z nejvyhledávanějších míst San Francisca.

Lachtani na molech Pier 39.
Lachtani na molech Pier 39.

5. Alcatraz – místo opředené legendami. Vězení, ze kterého se nedá utéct, ale přece odsud tři muži nenávratně zmizeli. Skalnatý ostrov vzdálený 2 km od pobřeží je nejen sídlem bývalé nejslavnější věznice, ale i sul bílých – ptáků, podle kterých dostal ostrov jméno. Pozor, pokud si sem chcete udělat výlet, lístky si raději zajistěte dopředu, zájem je enormní!

6. Maritime Museum v parku na Jefferson Street je pro všechny milovníky a obdivovatele moře, námořníků, plaveb, mořského života. Těmto tématikám, spjatým s životem a historií města, jsou věnovány zdejší atraktivní expozice. Muzeum je otevřeno denně od 10 do 16.

7. Čínská čtvrť. Začala vznikat v době zlaté horečky, kdy se sem ve velkém hrnuli lidé z jižní Číny. Dodnes je jednou z největších a nejstarších čínských čtvrtí Severní Ameriky, s mnoha obchody, restauracemi, rušným životem, i vykřičenými oblastmi.

8. Oblast kolem Union Square je vyhlášeným rájem pro všechny shoppaholiky, ale i pro turisty, kteří si chtějí donést z cest nějaký vzácný suvenýr. Najdete zde i mimořádně oblíbenou nákupní síť Macy's. No, pozor, z tolika obchodů, luxusu, butiků, výběru zboží, se vám může až hlava zatočit!

9. Tržnice v přístavní budově (Ferry Building Market Place) je tím pravým místem pro gurmány, milovníky jídla, chutí, požitků, vůní. Tržnice je domovem množství stánků, restaurací, rychlého občerstvení, kuchyní celého světa.

10. Fisherman Wharf čili molo rybáře. Další kouzelné místo na pobřeží s kouzelným historickým nádechem. Čilý ruch města, turisté z celého světa, výhledy na moře, vůně, vřava, dobré jídlo, atrakce, obchody, hotely, ... Najdete zde zkrátka vše dobré, co San Francisco dokáže nabídnout.

Molo rybářů Fisherman Wharf.
Molo rybářů Fisherman Wharf.

Všechny články autora

Veronika Hulíková

Vystudovaná novinářka, vždy perfektně připravena odprovázet poznávací zájezdy do západních parků USA, Kanady, na Aljašku i východní pobřeží USA. Věnuje se i Novému Zélandu a Austrálii. Jelikož je novinařina o hledání informací, perfektně využívá svou 12 letou praxi při provázení. SEN klienti na ní oceňují její neuvěřitelnou ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou řidičkou. Veronika ráda dělá na zájezdech klientům překvapení. Cestování jí dává neuvěřitelný klid, rozhled a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnává je všude po světě… její postava tomu však neodpovídá. :)


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole