Sanghaj

Šanghaj: Tipy, zajímavosti, památky a co všechno vidět?

Přezdívku „Paříž Východu“ nezískala Šanghaj náhodou. Věhlasnému evropskému městu může totiž hrdě konkurovat co do smyslnosti, hříšnosti a také atraktivnosti. Nejlidnatější a nejbohatší město na východě Číny vás nenechá ani na vteřinu vydechnout, pokud se jím budete procházet. Obrovská panoramata mrakodrapů jsou doslova hypnotická, stejně tak jako omamná vůně pouličních pokrmů a bujarý noční život. To, a ještě více je zahrnuto v západovýchodním kulturním koktejlu, který si budete chtít vychutnávat zas a znova plnými doušky. Tak neváhejte a vyrazte za nejdobrodružnějšími zážitky!

Autor: Iveta Reinisch

21.02.2024

Čti více
Řeka Huangpu tekoucí pŕes Šanghaj.
Řeka Huangpu tekoucí pŕes Šanghaj.

Během dovolené v Šanghaji zažijete mnoho pozoruhodných kontrastů, které se mohou odrážet například v historických budovách s panoramaty mrakodrapů nebo v klidných vesnických oblastech konkurujících rušným městským ulicím plným těkajících světélek. Každý cestovatel si v této originální čínské destinaci najde to své.Ulovte si tedy své vlastní snové zážitky!

Informace o Šanghaji

  • Šanghaj se rozkládá na ploše 6 340 km² a najdete ji na východním pobřeží Číny, jižně od ústí řeky Jang-c'-ťiang.
  • Největší město Číny omývá na východě Východočínské moře a na jihu záliv Hangzhou.
  • Počet obyvatel Šanghaje k roku 2024 je 29 868 000 – přestavuje tak nejlidnatější čínské město.
  • Stálí obyvatelé Šanghaje pocházejí ze 44 čínských etnických skupin. Tzv. Chanové tvoří 99,5 % z celkového počtu populace. Dalšími početnými národnostmi jsou pak Chuejové, Mandžuové, Mongolové nebo Čuangové.
  • Městský ostrov Čchung-ming (Chongming) se rozkládá na ploše 1 411 km² a je třetím největším ostrovem v Číně.
  • Pro Šanghaj je typické subtropické klima s dlouhými obdobími dešťů, mírnými zimami a horkými léty.
Starý Číňan v Šanghaji.
Starý Číňan v Šanghaji.

Nejlepší místa, která v Šanghaji stojí za vidění

Šanghaj je největším městem Číny, proto se připravte na nekonečný proud zážitků a také možnost, že za pár dní dovolené nestihnete objevit vše. Přesto byste neměli opomenout ta nejzajímavější zákoutí, mezi která patří například stezka na březích řeky Huangpu zvaná Bund, nejrušnější nákupní čtvrť Nanjing Road a další typické symboly Šanghaje jakými jsou chrám Longhua, zelená oáza Yu Garden nebo ikonická věž Oriental Pearl. Inspirujte se!

NÁBŘEŽÍ BUND (The Bund)

Pokud cestujete do Šanghaje poprvé, určitě nezapomeňte na procházku po nábřeží Bund. Právě to je velmi známým symbolem čínského velkoměsta a patří mezi nejoblíbenější i nejrušnější atrakce. 1,5 kilometrů dlouhá stezka, po které se dá příjemně kráčet, se nachází podél břehů řeky Huangpu a nabízí nebývale podmanivý pohled do minulé éry Šanghaje. Právě toto místo totiž sehrálo klíčovou roli v přeměně malého města ve světovou metropoli. Obdivovat zde ale můžete i několik desítek budov v neoklasicistním stylu, jež se staly významnými městskými památkami. Úchvatný je například noční pohled na televizní věž Oriental Pearl nebo na mrakodrap Shanghai World Financial Center. Natrefit můžete během svých toulek podél bulváru i na četné restaurace a obchody.

Zajímavá historie: Až do poloviny 19. století bývala Šanghaj zaostalým městečkem a smluvním přístavem po první opiové válce. Nábřeží Bund pak představovalo blátivou vláčnou stezku, kterou využívaly zejména lodě podél řeky Huangpu. Vše se změnilo až koncem 19. a začátkem 20. století, kdy se Bund postupně stával rušným centrem globálního obchodu.

Doprava: Dostat se na nábřeží Bund je relativně snadné, neboť se rozkládá v centrální části Šanghaje. Zdaleka nejsnadnějším způsobem přepravy je využití metra – jeďte linkou 2 nebo 10 na stanici East Nanjing Road (odtud je to pěšky jen kousek). Praktická je ovšem i jízda taxíkem – řidiči můžete sdělit, že jedete na „Wai Tan“, což znamená v čínštině Bund.

Pěší zóna Bund.
Pěší zóna Bund.

NANJING ROAD

Nanjing Road je šanghajská obdoba Páté Avenue v New Yorku. Pokud tedy pomýšlíte na nejlepší nákupy ve městě, zamiřte sem. Tato přední čínská nákupní ulice se táhne v délce 5,5 km od nábřeží Bund na východě až po křižovatku u chrámu Jing'an na západě. Vybírat můžete z více než šesti set obchodů slavných značek, ale i podniků s tradičními řemeslnými výrobky nebo potravinami. Mezi TOP místa s jídlem patří například Zhen Lao Da Fang, kde se prodávají uzené ryby a výtečné měsíční koláče s masovou náplní nebo podnik Wangjiasha Pastry Shop nabízející polévky wonton, dezerty a speciální pochutiny na tradiční čínské festivaly. Za návštěvu ale stojí i slavný obchod z roku 1882 s tradiční čínskou medicínou Cai Tong De (dnes také lékárna) anebo Duo Yun Pavilion prodávající čínské obrazy, kaligrafické předměty a pomůcky ke kaligrafii. Populární atrakcí v této lokalitě je i vyhlídková jízda historickou tramvají Dangdang – jezdí denně od 8:30 do 22:00. Na prohlídku celé nákupní ulice si vyčleňte aspoň půl dne svého času.

Doprava: Využít můžete na Nanjing Road různé linky šanghajského metra. Pakliže budete chtít vystoupit uprostřed nákupní ulice, zvolte linky 1, 2 a 8 na stanici People's Square. V případě, že chcete vystoupit ve východní části, jeďte linkou 2 nebo 10 na stanici East Nanjing Road. Linkou metra 2, 12 a 13 se pak dostanete na západní část ulice – stanice West Nanjing Road. Přijet na místo můžete samozřejmě i půjčeným vozem, taxíkem a autobusem.

Nanjing Road večer.
Nanjing Road večer.

VĚŽ ORIENTAL PEARL (Oriental Pearl Tower)

Oriental Pearl je s 468 metry druhou nejvyšší čínskou rozhlasovou a televizní věží a také šestou nejvyšší na světě. Postavena byla v červenci roku 1991 a uvedena do provozu během listopadu roku 1994. Najdete ji v šanghajské čtvrti Pudong u břehu řeky Huangpu. Kromě vysílání televize a rádia plní i mnoho dalších funkcí – je například oblíbeným místem k nakupování, zábavě, občerstvení či konání konferencí a poskytuje též ubytování v hotelu nebo možnost nahlédnutí do historie prostřednictvím muzea v přízemí.

Mnoho místních a turistů však na věž míří s vidinou neopakovatelné vyhlídky. Oriental Pearl má totiž k dispozici hned několik vyhlídkových plošin – Space Capsule (Vesmírná kapsle) je umístěná nejvýše v 351 metrech nad zemí, poté následuje otáčivá restaurace Oriental Pearl Revolving Restaurant v 267 metrech, dále Sky Galleria (Nebeská galerie) v 263 metrech, Transparent Sky Walking ve 259 metrech a vyhlídková chodba ve výšce 90 metrů. V 78 metrech nad zemí se pak nabízí návštěvníkům možnost zhlédnout panoramatickou multimediální show „Future Shanghai“. Na prohlídku věže si vyčleňte aspoň 1 až 2 hodiny. Většina atrakcí je zde otevřena denně od 9:00 do 21:00. Lišit se může otevírací doba restaurací a některých obchodů.

Doprava a vstupné: K věži Oriental Pearl se můžete přepravit nejlépe metrem (linka 2 na stanici Lu Jia Zui a poté chůze asi 300 metrů k cíli). Vstupné se liší podle toho, co chcete zrovna navštívit. Počítejte však se základní částkou cca 200 CNY za dospělého a poloviční za dítě, ve které je zahrnuta prohlídka v podstatě všech vyhlídkových plošin.

Budova Shanghai World Financial Center uprostřed fotografie.
Budova Shanghai World Financial Center uprostřed fotografie.

MRAKODRAP SVĚTOVÉHO FINANČNÍHO CENTRA V ŠANGHAJI (Shanghai World Financial Center)

Jakmile se ocitnete ve čtvrti Pudong, neunikne vaší pozornosti velkolepý mrakodrap, jenž je sídlem Světového finančního centra v Šanghaji. Se svou výškou 492 metrů představuje také třetí nejvyšší budovu v Číně a pátou nejvyšší na světě. Jako turistu vás jistě bude zajímat možná návštěva. Zajímavou atrakcí je v rámci Shanghai World Financial Center (zkratka SWFC) zcela určitě vyhlídková plošina Sky Walk s průhlednou podlahou ve stém patře, z níž získáte perfektní výhled na centrum Šanghaje, televizní věž Oriental Pearl i řeku Huangpu. Vyhledávané jsou ale i vyhlídky v 94. a 97. patře, které poskytují pohledy z výšky 423 a 439 metrů nad zemí. Mrakodrap nabízí mimo jiné i ubytování v nejvyšším 5hvězdičkovém hotelu na světě (Park Hyatt Shanghai – mezi 79. až 93. patrem) nebo možnost občerstvení v čínské restauraci nacházející se v 93. patře budovy. Otevřeno je pro návštěvníky denně od 11:00 do 21:00 – doporučuje se zejména denní prohlídka.

Doprava a vstupné: K Světovému finančnímu centru v Šanghaji se dostanete nejlépe metrem. Využijte linku 2 nebo 14 na stanici Lujiazui. Přijet pak můžete na místo i zapůjčeným automobilem (k dispozici je 24 hodin otevřené parkoviště o kapacitě 1 100 míst), taxíkem nebo třeba autobusem. Základní vstupné zahrnující vstup do 94., 97. a 100. patra stojí 180 CNY (čínských jüanů). Pokud budete chtít vyjet pouze do 94. patra, zaplatíte 120 CNY. Zlevněné vstupné mají senioři od 65 let, studenti pod 23 let a děti.

MRAKODRAP ŤIN MAO (Jin Mao Tower)

Mrakodrap Ťin Mao s osmaosmdesáti patry byl dokončen v roce 1999. Pyšnit se může úctyhodnou výškou 420,5 metrů, impozantní vstupní halou, luxusním hotelem, restauracemi, nákupním centrem a také oblíbenou vyhlídkovou plošinou s proskleným, 60 metrů dlouhým chodníkem v 88. patře, jenž je příznačně nazýván Skywalk. Na vrchol mrakodrapu se dostanete ultrarychlými výtahy – cesta z přízemí do 88. patra trvá pouhých 45 sekund! Pokud pak budete chtít zažít Skywalk, musíte se do 88. patra dostavit aspoň o půl hodiny dříve kvůli bezpečnostní kontrole. Celkový časový prostor pro setrvání na vyhlídkovém chodníku je cca 20 minut. Mrakodrap Ťin Mao (vyhlídková plošina v 88. patře) je otevřen denně od 8:30 do 21:30 a Skywalk od 9:00 do 20:30 (krom úterního rána, kdy je zde zavřeno).

Doprava a vstupné: Přijet můžete k mrakodrapu Ťin Mao metrem – linka 2 a stanice Lujiazui (Exit 6 a 5minutová chůze na místo, směrem na jih). K dispozici jsou ale i četné autobusové linky nebo třeba taxík. Vstupné do 88. patra stojí 120 CNY pro dospělého (zdarma mají vstup děti do výšky 1 metr). Vstupné do 88. patra včetně přístupu na Skywalk stojí kolem 300 CNY.

Věž Oriental Pearl vlevo na fotografii.
Věž Oriental Pearl vlevo na fotografii.

ŠANGHAJSKÁ VĚŽ (Shanghai Tower)

Chcete-li na vlastní oči spatřit nejvyšší budovu v Číně, pak musíte zamířit k Šanghajské věži, která byla veřejnosti otevřena v roce 2015. Unikátní mrakodrap s výškou 632 metrů najdete ve finanční a obchodní zóně Lujiazui v Pudongu. Jeho největším lákadlem je vyhlídková plošina ve výšce 546 metrů (118. patro), z níž se můžete kochat skvělými panoramaty města. Nejlepší čas na prohlídku je od 17:00 do 21:00, pokud ale toužíte vidět západ slunce, lépe na místo vyrazit ještě před 17:00.

Nejblíže k nebi nad Šanghají se pak dostanete, když vyjedete až do 125. a 126. patra v neuvěřitelné výšce 583,4 m. Právě zde můžete obdivovat výstavu zvanou „Oko Šanghaje“ (Eye of Shanghai). A aby byla samotná cesta do výšin fascinujícím zážitkem, svezete se nejrychlejším výtahem na světě! Ten jezdí rychlostí 18 m/s. Součástí Shanghai Tower jsou však i patra s relaxačními vestibuly nabízejícími prostor pro volný čas. Vybírat tedy můžete z fitness centra, špičkových restaurací, kaváren, obchodů, knihkupectví, muzea nebo dokonce zahrady v čínském stylu. Otevřeno je zde každý den od 8:30 do 22:00.

Doprava a vstupné: K Šanghajské věži se nejrychleji dostanete metrem – nasedněte na linku 2 a jeďte na stanici Lujiazui (Exit 6 a chůze ještě asi 500 metrů na jih k věži). Přijet na místo můžete i vyhlídkovým autobusem č. 2 – zastávka u věže Jin Mao, taxíkem, zapůjčeným vozem nebo třeba trajektem Dongjin Line/Dongfu Line (vystoupit musíte na Dongchang Road). Základní vstupné stojí 180 CNY, pro děti je poloviční. Děti s výškou do jednoho metru mají vstup zdarma.

NÁKUPNÍ OBLAST TIANZIFANG

Nákupní a kavárenská oblast Tianzifang je turisty hojně vyhledávaná (občas tedy i přeplněná), přesto poskytuje příjemné zážitky i četné fotografické příležitosti. Historie této tradiční uličky se datuje do 30. let 20. století, kdy v ní dominovaly obytné domy známé také jako šikumen (představují kamennou bránu v čínském stylu spolu s francouzskými koloniálními budovami). Dnes zde najdete více jak 200 malých obchůdků, mezi nimiž jsou například i restaurace a umělecké galerie. Na prohlídku staré uličky Tianzifang si vyčleňte aspoň dvě hodiny svého času. Nejideálnější čas pro návštěvu je mimo prázdniny, vyhnete se tak davům. Otevřeno je ve většině podniků od 10:00 do 22:00 (někdy do 23:00).

Doprava a vstupné: Do nákupní oblasti Tianzifang se dostanete buď metrem – linka 9, stanice Dapuqiao (Exit 1) nebo 17, 24, 304 a 864 na zastávku Middle Jianguo Road či Ruijin 2nd Road. Přijet můžete k uličce i taxíkem nebo zapůjčeným vozem. Vstup se neplatí – peníze se však budou hodit při návštěvě některých podniků.

Šanghajská věž vpravo - nejvyšší budova Číny.
Šanghajská věž vpravo - nejvyšší budova Číny.

STAROBYLÉ MĚSTO ZHUJIAJIAO

Zhujiajiao je nejzachovalejším starobylým vodním městem ze všech čtyř v Šanghaji a přezdíváno je mu „Benátky Šanghaje“. Kochat se zde můžete zakřivenými skalními mosty, starými kamennými ulicemi, překrásnými vodními cestami nebo více než deseti tisíci budovami, které pocházejí z dynastie Ming a Čching. Mezi nejzajímavější místa vodního města patří například zahrada Kezhi nacházející se na North Street, 70 metrů dlouhý most Fangsheng ze 17. století, místo bývalé pošty z dynastie Čching, Městský Boží chrám, Výstavní síň řemesel, buddhistický chrám Yuanjin nebo Muzeum kultury a umění Zhujiajiao, v němž jsou k vidění sochy a obrazy vyprávějící historii města Zhujiajiao. Přístupné je toto místo v podstatě po celý den, konkrétní atrakce ale mají určenou svou vlastní otevírací dobu.

Doprava a vstupné: Vodní město Zhujiajiao najdete asi 47 km od Šanghaje a snadno se do něj dostanete například metrem. Musíte nastoupit na linku 17 a popojet do stanice Zhujiajiao, Exit 2 – odtud se musíte dát na sever do města (cesta vám bude trvat pěšky asi 15 minut). Přijet můžete i autobusem, taxíkem nebo zapůjčeným automobilem. Vstupné se do samotného vodního města neplatí, zpoplatněny jsou však některé tamější atrakce.

Zhujiajiao
Zhujiajiao

ČTVRŤ XINTIANDI

Stará městská oblast Xintiandi je perlou centra Šanghaje a v čase vás dokáže přenést do 20. let 20. století. Obdivovat v ní ovšem můžete nejen historicky cenné rezidence šikumen (severní blok), ale i moderní architekturu (jižní blok). Pro turistu představuje tato výjimečná čtvrť i skvělé nákupní možnosti nebo gurmánské zážitky! Ochutnat v místních podnicích můžete francouzskou, brazilskou, americkou, japonskou, německou nebo třeba italskou kuchyni. Úžasný je zde ale i noční život, který lze objevovat v romanticky laděných barech pod širým nebem (v evropském stylu). Na prohlídku čtvrti si vyčleňte ideálně 2 až 3 hodiny, abyste nasáli tu správnou atmosféru.

Doprava a vstupné: Přijet můžete do čtvrti například metrem – linka 10 a stanice Xintiandi nebo také taxíkem a zapůjčeným vozem. V okruhu 500 metrů od oblasti je také pět autobusových zastávek. Vstup je zdarma – peníze se však budou hodit při návštěvě některých podniků.

Xintiandi
Xintiandi

STAROBYLÉ VODNÍ MĚSTO FENGJING

Nejzachovalejší a největší starobylé vodní město Fengjing se rozprostírá v okrese Jinshan – asi 57 km od centra Šanghaje. Jeho pozoruhodná historie sahá více než 1 500 let zpět – místní architektura tedy nese prvky dynastie Ming i Čching. Obdivovat zde můžete rozsáhlou vodní síť či 52 mostů (tím nejstarším je most Zhihe, jenž byl postaven za dynastie Jüan). Mezi oblíbené atrakce však patří i ochutnávání místních specialit v restauracích nebo nakupování jedinečných suvenýrů – natrefit můžete ve vodním městě například na pouliční umělce malující obrazy s rolnickou tématikou. Obzvlášť oblíbená je „Malířská vesnice čínských farmářů“ (Peasants' Painting Village). Na prohlídku vodního města si vyčleňte ideálně 3 až 4 hodiny. Otevřeno je zde od května do září v čase 8:00 až 17:00 a od října do dubna v čase 8:00 až 16:30.

Doprava a vstupné: Přijet do starobylého vodního města Fengjing můžete kombinací metra a autobusu, tj. nejprve nasedněte na metro/linku 1 a vystupte na stanici Jinjiang Park, pak jeďte autobusovou linkou Fengmei (z West Meilong Bus Station) a vystupte na zastávce Fengjing. Vstupné do vodního města stojí pro 1 osobu cca 50 CNY a do Peasants' Painting Village 30 CNY.

Starobylé vodní město Fengjing.
Starobylé vodní město Fengjing.

STAROVĚKÉ MĚSTO QIBAO (Qibao Ancient Town)

V okresu Minhang, asi 18 km od centra Šanghaje, naleznete starobylé vodní město Qibao. Jeho historie sahá více než tisíc let zpět, postaveno tedy bylo již za dynastie Song (960-1126) a během dynastií Ming (1368-1644) a Čching (1644-1911) se rozrostlo v prosperující obchodní centrum. Samotný název „Qibao“ se z čínštiny překládá jako „sedm pokladů“, což má návaznost na jistou legendu spojenou s městem. Ta praví, že v okolí bylo uschováno sedm pokladů zahrnujících například zlatou lotosovou sútru napsanou císařskou konkubínou v 10. století, nefritovou sekyru nebo pár nefritových hůlek. Dle historie ale skutečně existovaly jen čtyři předměty, tj. Zlatá lotosová sútra, Velký zvon, Kouzelný strom a Zlatý kohout. Dodnes se ale zachovaly pouze dva – Sútra a Zvon.

Konkrétně pak můžete ve starověkém městě Qibao obdivovat stejnojmenný chrám (více než 1 000 let starý), podle něhož se má město skutečně nazývat nebo Qibao Old Street, což je okouzlující pěší ulice lemovaná tradičními budovami z dynastií Ming a Čching. Za návštěvu zde stojí i pouliční stánky s jídlem nebo suvenýry a řemeslnými výrobky. Atmosféru města pak dokresluje devět starověkých kamenných mostů vedoucích přes vodní kanály, které jsou mezi turisty nejvyhledávanější atrakcí. Na prohlídku tohoto fascinujícího místa si vyčleňte aspoň 3 hodiny. Přístupné je město bez omezení 24 hodin denně. Většina prodejců a stánkařů ale funguje od 9:00 do 21:00.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se přepravíte do starobylého města Qibao metrem – linka 9 a stanice Qibao (Exit 2 a 300 m chůze na jih k městu). Na zastávku Qibao, která je 400 metrů od města, pak jezdí i autobusy č. 87, 91, 92, 186, 189, 196, 198, 709 a další. Vstup je zdarma, poplatek ale může vyžadovat chrám nebo muzeum.

Starobylé vodní město Qibao.
Starobylé vodní město Qibao.

NÁMĚSTÍ LIDU (People's Square)

V samotném srdci Šanghaje, na křižovatce East Nanjing Road a West Nanjing Road, naleznete velkolepý prostor známý jako Náměstí Lidu. Obklopený je prominentními stavbami, jako například Městskou vládní budovou, Šanghajským velkým divadlem, Šanghajským muzeem či ulicí Nanjing Road. Náměstí je ale i příjemným zelenajícím se prostorem s lavičkami, na kterých lze relaxovat. Kochat se zde ale můžete i kruhovou hudební fontánou s barevnými prvky (uprostřed náměstí), jež vyniknou zejména v noci. Vstup je zdarma a bez omezení, přijít sem můžete tedy v kteroukoliv denní i noční hodinu.

Historická zajímavost: Náměstí Lidu v Šanghaji se rozkládá v oblasti, kde kdysi bývala dostihová dráha vlastněná společností Shanghai Race Club – tu založili Britové v roce 1862. Na tamější koňské dostihy se kdysi chodila dívat především šanghajská elita.

Doprava: Skvělé je, že na Náměstí Lidu vedou tři přímé linky metra, tj. 1, 2 a 8 – pouze vystoupíte na stanici People’s Square, vyjdete Exitem 1 a jste na místě.

HISTORICKÁ SILNICE WUKANG (Old Wukang Road)

Slavná historická silnice Wukang lemovaná platany a budovami v evropském stylu z 20. století vás dozajista nadchne, neboť nabízí mnoho příležitostí k nakupování i chutnému občerstvení. Dlouhá je asi 1,2 km a vede z Huashan Road do Huaihai Middle Road. Její původní název byl Route Ferguson – po americkém misionáři Johnu Fergusonovi. Jakousi dominantou této staré silnice je Wukang Building – budova ve tvaru obří lodi (z roku 1927), známá dříve jako Normandie Apartments. Zajímavá je ale i zdejší ulička Ferguson Lane s více než deseti podniky včetně restaurací, hotelů, butiků, květinářství či galerií. A jaké konkrétní obchody s jídlem stojí na Wukang Road za návštěvu? Zkuste třeba prodejnu zmrzliny WIYF, pekárnu Farine nebo restauraci v americkém stylu Rachel's!

Doprava: Na Wukang Road se nejrychleji dostanete metrem – můžete nasednout na linku 10 a vystoupit na stanici Shanghai Library. Odtud je to ještě asi 330 metrů chůze. Na místo ale jezdí i četné linky autobusů či taxík.

Náměstí Lidu.
Náměstí Lidu.

CHRÁM LONGHUA (Longhua Temple)

Největším a nejstarším náboženským komplexem v Šanghaji je chrám Longhua. Postaven byl v roce 242 n. l. a během různých čínských dynastií se postupně rozšiřoval – svého vrcholu ovšem dosáhl za dynastie Čching (1636-1911). I přesto, že chrám čelil mnoha ničivým válkám a následným rekonstrukcím, zachoval si styl z dynastie Song. Obdivovat v této letité historické památce můžete četné sály (např. Mahavira Hall, Maitreya Hall, Devajara Hall, Three Sages Hall nebo Abbot's Hall), které obsáhnou až 22 tisíc metrů čtverečních a jsou postaveny podle tradiční buddhistické symetrie. Úchvatná je ale i tamější Bubnová věž a Zvonice nebo socha Buddhy Vairóčana. Navštívit pak neopomeňte ani Pagodu Bao'en (též známou jako Věž Longhua), která má celkem 7 pater, výšku 40,4 metru, cihlovou základnu a dřevěné schodiště uvnitř. Najdete ji před chrámem. Na prohlídku všech atrakcí si vyčleňte aspoň 2 hodiny svého času. Otevřeno je v chrámu každý den od 7:10 do 16:30.

Doprava a vstupné: K chrámu Longhua se snadno dostanete šanghajským metrem. Použijte linku 3 nebo 12 na stanici Long Cao Lu, která je vzdálená asi 10 minut chůze od chrámu. Na místo se můžete přepravit i autobusy, taxíkem či zapůjčeným automobilem. Vstupenka stojí 10 CNY (čínských jüanů).

Chrám Longhua.
Chrám Longhua.

CHRÁM JADE BUDDHA (Jade Buddha Temple)

Buddhistický chrám Jade Buddha najdete v západní části Šanghaje, kde stojí již od roku 1882 (postaven byl za dynastie Čching) – v roce 1918 byl však přestavěn kvůli ničivým následkům války. Nejvíce jej proslavily dvě sochy Buddhů z jadeitu, které přivezl z Barmy do chrámu mnich Huigen. První sedící Buddha je vysoký 1,95 metru a druhý ležící měří na délku 0,96 metru. Kromě těchto fascinujících soch můžete v budově vidět i jiné – například Velká síň je domovem tří zlatých soch, které představují inkarnace Buddhy, tj. minulost, přítomnost a budoucnost. Jakmile sem zavítáte, mějte na paměti, že fotografování soch Buddhů je zakázané. Nejlepší je přijít ráno, kdy se vyhnete davům. Na prohlídku budete potřebovat ideálně 1 až 2 hodiny. Otevřen je chrám 8:00 do 16:30.

Doprava a vstupné: K chrámu Jade Buddha se můžete přepravit šanghajským metrem – využijte linku 13 na stanici Jiangning Road (Exit 4 a 5minutová chůze k chrámu směrem na jih). Nasednout lze i na městský vyhlídkový autobus, který vás vyloží hned před hlavních vchodem do chrámu. Základní vstupné na osobu stojí 20 CNY, existuje i příplatek 10 CNY za prohlídku soch jadeitových Buddhů.

Chrám Jadeitového Buddhy.
Chrám Jadeitového Buddhy.

CHRÁM BOHA MĚSTA (City God Temple)

Taoistický Chrám boha města (City God Temple) býval mezi Číňany běžně známý jako „Chenghuangmiao“ a představoval jakýsi symbol ochrany obyvatelstva Šanghaje, neboť bohové jsou v taoismu považováni za svaté patrony. Budova se nachází v ulici Middle Fangbang Road (na jihu sousedí se zahradou Yu) a postavena byla již za dynastie Ming (1368–1644). Dnes její komplex zahrnuje devět paláců, tj. například Palác šedesátiletých cyklů (Sixty-year Cycle Palace), Palác Huo Guang, Palác boha štěstěny (God of Fortune Palace), Palác Guansheng, Palác Wenchang nebo Palác boha města (City God Palace). Chrám je též zasvěcen třem městským „bohům“, mezi které patří slavný generál dynastie Han – Huo Guang, Qin Yubo z dynastie Jüan a vojevůdce dynastie Čching – Chen Huacheng.

Během své návštěvy pak neopomeňte ochutnat i místní speciality – okolí chrámu je totiž pověstné prodejem výtečného občerstvení. V přilehlých ulicích se nachází hned několik pouličních stánků či restaurací – nejznámější je Lu Bo Lang, Nanxiang Small Steamed Buns nebo De Xing Guan (tyto podniky doporučuje i michelinský průvodce). Na prohlídku budovy a kulinářské zážitky si vyčleňte ideálně 3 hodiny svého času. Otevřeno je v chrámu denně od 8:30 do 16:30.

Doprava a vstupné: Nejrychleji se k Chrámu boha města dostanete šanghajským metrem – linka 10 a stanice Yuyuan. Na místo však jezdí i vyhlídkové autobusy 1, 3, a 5 – zastávka Chenghuang Miao, Yu Garden. Přijet lze také taxíkem či zapůjčeným vozem. Základní vstupné pro osobu stojí 10 CNY.

Taoistický Chrám boha města
Taoistický Chrám boha města

CHRÁM JING'AN (Jing'an Temple)

Jing'an je zdaleka nejznámějším chrámem v Šanghaji a najdete jej na West Nanjing Road ve stejnojmenném okrese Jing'an. Historie této památky je dlouhá více než 780 let a také poměrně složitá. Než totiž získal chrám stávající podobu, název i umístění, prošel si mnoha peripetiemi. Prvně byl postaven v období Tří království (220-280) a pojmenován jako Hudu Chongyuan. Za dynastie Song (1127-1279) byl následně přesunut na současné místo, kde se těšil návštěvnické oblibě až do roku 1908. V roce 1945 chrám přejmenoval slavný tvůrce kaligrafie na Jing'an. Roku 1972 však postihla památku tragédie v podobě vyhoření v důsledku požáru, a tak byla nutná kompletní rekonstrukce, během níž se opravovaly Síň nebeských králů a Síň Tří mudrců. Veřejnosti byl „nový“ chrám otevřen roku 1990.

Jako turisté byste neměli návštěvu chrámu vynechat! V Síni Mahávira totiž najdete největšího jadeitového Buddhu v pevninské Číně – na výšku měří 3,78 metrů, na šířku 2,6 metrů a jeho hmotnost činí neuvěřitelných 11 tisíc kilogramů. Za prohlídku však stojí i Výstavní síň buddhistických relikvií s překrásnými obrazy či kaligrafiemi a přehlédnout zde nelze ani bronzový zvon vyrobený za dynastie Ming, jenž je skutečným mistrovským dílem. Na prozkoumání náboženské památky si vyčleňte aspoň 2 hodiny. Otevřeno je v chrámu Jing'an každý den od 7:30 do 18:00.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se k chrámu Jing'an dostanete metrem – jeďte linkou 2 nebo 7 na stanici Jing'an Temple. Svézt se však můžete i několika autobusovými spoji, tj. například 15, 20, 40, 113, 315, 321, 330, 824, 830 nebo 927, které jedou též na zastávku Jing'an Temple. Základní vstupné pro osobu stojí 50 CNY, v období svátků pak můžete zaplatit i 100 CNY.

Chrám Jing'an  - Zlatý chrám.
Chrám Jing'an - Zlatý chrám.

ŠANGHAJSKÁ ZOOLOGICKÁ ZAHRADA (Shanghai Zoo)

Historie šanghajské zoo sahá až do roku 1954, kdy byla založena. Tehdy však byla známá jako West Park nebo Western Suburban Park – až roku 1980 získala nynější název. Dnes je velkou národní zoologickou zahradou o celkové ploše 743 000 metrů čtverečních a obývá ji více než 400 druhů zvířat. Vidět ve výbězích tedy můžete například pandu velkou, tygra jihočínského, zoborožce, opici tuponosou, velblouda dvouhrbého, žirafu, gorilu, rysa, klokana, vlka, divokého psa, ledního medvěda a další exotickou i polární zvěř. Zoo v Šanghaji je ale také domovem vzácných druhů obojživelníků, jako třeba krajty, mořské želvy či aligátora čínského. Obdivovat v rozlehlé zoologické zahradě můžete krom jiného vystavené květiny nebo četné stromy. Na prohlídku šanghajské zoo si vyčleňte ideálně půl dne. Otevřeno je zde dle sezóny, tj. od března do října v čase 8:00 až 17:00 a od listopadu do února v čase 8:00 až 16:30.

Doprava a vstupné: K zoo v Šanghaji se můžete přepravit například metrem – linka 10 a stanice Shanghai Zoo nebo autobusy č. 57, 519, 721, 739, 748, 807, 91, 911, 925, 938, 941, 196 (linky Huqingying či Xumei) do stanice Shanghai Zoo. Přijet lze i zapůjčeným vozem (v místě je parkoviště) nebo taxíkem. Vstupné pro dospělého stojí 40 CNY, pro dítě od 6 let a výšky 1,3 m + studenta 20 CNY a pro seniora od 60 let 36 CNY. Vstup zdarma je umožněn seniorům nad 65 let, zdravotně handicapovaným a dětem do 6 let a výšky 1,3 m.

CENTURY PARK

Jedním z největších přírodních ekologických parků v Šanghaji je Century Park, jenž se budoval celé čtyři roky (1996 až 2000) – konkrétně jej najdete na jihovýchodním konci Century Avenue ve čtvrti Pudong. Rozdělen je do několika zón, včetně venkovské krajiny, oblasti u jezera, řídkých lesů a trávníků, oblasti ochrany ptactva a oblasti exotických zahrad. Pokud si tedy budete chtít odpočinout od městského shonu, najdete zde kýženou relaxaci a klid. Park však nabízí i aktivity v podobě plavby na loďkách nebo rybaření. Čas od času v tomto zelenajícím se prostoru natrefíte také na umělecké výstavy soch nebo koncertní představení (hlediště pojme až 4 tisíce lidí). Mezi další zajímavé atrakce parku ovšem patří i minigolf, Ptačí ostrov, Montrealská zahrada, bambusový les, jezero Jingtian/známé též jako Mirror nebo fontána s 327 tryskami. Na prohlídku Century Parku si vyčleňte ideálně 2 až 3 hodiny svého času. Otevřeno je zde po celý rok od 5:00 do 21:00/22:00.

Doprava a vstupné: Nejlépe se k Century Parku dostanete buďto pěšky z centra Šanghaje nebo pak zapůjčeným vozem a taxíkem. Přijet však můžete i metrem - např. linka 2, stanice Shanghai Science and Technology, kde vyjdete z vestibulu Exitem 5 a vstoupíte do parku bránou 1. Poznámka: Pro turisty jsou otevřené jen brány č. 1, 2, 3, 5 a 7. Vstupné je spíše symbolické a pohybuje se kolem 10 CNY.

Šanghajská zoo.
Šanghajská zoo.

BOTANICKÁ ZAHRADA YU (Yu Garden)

V centru starého Šanghaje se nachází zelená oáza v podobě zahrady Yu – v čínštině známé také jako Yu Yuan.Vybudována byla již za dynastie Ming (1368-1644) pro vládního úředníka jménem Pan Yunduan. Zahrada měla primárně sloužit jeho rodičům k trávení klidného a spokojeného stáří. Prozkoumat můžete na tomto uklidňujícím místě například Velkou skalku (Great Rockery), sál Cuixiu obklopený starými stromy a barevnými květinami na úpatí Velké skalky, sál Sansui (sloužil původně k zábavě hostů), skalku Jade Rock, úchvatnou budovu Wanhua Chamber nebo most Nine Bend, jenž je okouzlující zejména během večera a noci. Na prohlídku si vyčleňte ideálně jednu až dvě hodiny svého času. Otevřena je zahrada denně od 9:00 do 16:30.

Doprava a vstupné: K zahradě Yu se dostanete nejrychleji šanghajským metrem – využijte linku 10 nebo 14 na stanici Yuyuan. Jet můžete na tuto zastávku i autobusy č. 11, 26, 64, 66, 126, 715, 920 či jinými, taxíkem a zapůjčeným vozem. Vstupné se liší dle sezóny – od dubna do června a od září do listopadu stojí 40 CNY a od července do srpna + od prosince do března 30 CNY (čínských jüanů). Děti do šesti let a výšky 130 cm mají vstup zdarma a senioři od 60 let platí poloviční vstupné.

Šanghajské zahrady.
Šanghajské zahrady.

ŠANGHAJSKÉ OCEÁNSKÉ AKVÁRIUM (Shanghai Ocean Aquarium)

Plánujete-li cestu do Šanghaje s dětmi, pak Šanghajské oceánské akvárium nemůžete vynechat. Prohlédnout si v něm můžete jako rodina téměř všechny mořské druhy živočichů, které lze najít nejen v Asii. Exponáty zahrnují více než 300 druhů a 15 000 kusů zvířat žijících ve vodě včetně ryb, žab, medúz, tučňáků a podobně. Projít si v jednom z největších oceánských akvárií na světě můžete hned několik tematických výstavních oblastí, mezi něž patří třeba Čínská zóna, Africká zóna, Jihoamerická zóna, Polární zóna či Zóna hlubokého oceánu. Uchváceni zde ale jistě budete i ze čtyř podvodních tunelů (celkem jsou dlouhé 168 m), jež umožňují 180° nebo 270° pohled na mořské tvory. Součástí akvária je pak i restaurace k občerstvení nebo obchod se suvenýry. Na prohlídku si vyčleňte ideálně 2 až 3 hodiny svého času. Otevřeno je v Šanghajském oceánském akváriu každý den od 9:00 do 18:00 a do 21:00 je pak prodloužena otevírací doba o letních prázdninách a svátcích.

Doprava a vstupné: Nejrychleji se dostanete k Šanghajskému oceánskému akváriu metrem – linka 2 na stanici Lujiazui (Exit 1 – akvárium se nachází hned vedle Oriental Pearl Tower). Přijet lze i vyhlídkovým autobusem, taxíkem nebo zapůjčeným vozem. Vstupné stojí pro dospělého 160 CNY a pro dítě 110 CNY.

Šanghajské akvárium.
Šanghajské akvárium.

DISNEYLAND ŠANGHAJ (Shanghai Disneyland)

Šanghajský Disneyland je součástí Disney Resortu, jenž se rozkládá v městském obvodu Pudong. Tento zábavní komplex byl veřejnosti otevřen v roce 2016 jakožto první Disney Resort v Šanghaji (na pevninské Číně). Nejen dětem ale i dospělým nabízí mnoho skvělých fantasy zážitků v celkem sedmi tematických parcích. Navštívit tedy můžete například Mickey Avenue, Gardens of Imagination (Zahradu představivosti), Adventure Isle (Dobrodružný ostrov), park Treasure Cove s pirátskou tématikou, Tomorrowland (Zemi zítřka), Fantasyland (Zemi fantazie) nebo Disney Pixar Toy Story Land. Mezi zajímavými atrakcemi lze ale najít i četné restaurace a obchody s potravinami, suvenýry či jinými výrobky. V blízkosti Disneylandu se pak nachází nákupní centrum Disneytown a dva tematické hotely Shanghai Disneyland Hotel a Toy Story Hotel. Zde tedy máte vše, co potřebujete, jako na dlani. Na prohlídku si vyčleňte nejlépe celý den. Otevřeno je v zábavním resortu denně zpravidla od 8:30 do 21:30.

Doprava a vstupné: Přijet můžete k Disneylandu hned několika způsoby. Nerychlejší může být například cesta metrem – musíte jet linkou 11 na stanici Disneyland Park, poté vystoupit Exitem 1 a jít asi 5 minut k parku. Praktická však bude i jízda taxíkem – nemusíte tak bloudit v neznámých ulicích. Ceny vstupenek se různí dle časového rozmezí návštěvy i toho, co vše chcete zažít. V běžné dny zaplatíte za základní vstupenku pro dospělého cca 475 CNY a za tu dětskou 356 CNY.

Disneyland v Šanghaji.
Disneyland v Šanghaji.

KREATIVNÍ PARK M50 (M50 Creative Park)

M50 je nejen známý kreativní park, ale také umělecká čtvrť. Název „M50“ je odvozen od čísla budovy, kde se nachází – konkrétně je to asi 10 km severozápadně od centra Šanghaje na 50 Moganshan Road v okrese Putuo. Historie tohoto zajímavého místa se začala psát v roce 2000, kdy započaly renovace starých továrních budov v lokalitě – v nich se čím dál více usazovaly kulturní, umělecké, designové podniky a provozovatelé ateliérů. Dnes tu tedy každým rokem můžete obdivovat až 300 míst nabitých uměním a tvořivostí. Za návštěvu či zhlédnutí stojí například Galerie ShanghART, Graffiti Wall /betonová zeď uprostřed neznámých továrních budov/, D.N. Darkroom /místo, kde se ještě fotografie vyvolávají klasickým způsobem v tmavé komoře/, Morelife /podnik, kde si vyrobíte vlastní keramiku/ nebo Ofoto Gallery. Skvělou kávu si pak vychutnáte třeba v podniku UNDEFINE. Většina obchodů a galerií má otevřeno od 10:00 do 18:00 (zpravidla kromě pondělí).

Doprava a vstupné: K umělecké čtvrti M50 se snadno dostanete metrem – linka 13, stanice Jiangning Road (Exit 1 a 8minutová chůze na východ). Na místo však můžete přijet i autobusy, taíkem nebo zapůjčeným vozem. Vstup je obecně do čtvrti M50 zdarma, některé podniky ale mohou vyžadovat nákup vstupenky.

MUZEUM ŠANGHAJSKÝCH RYCHLOVLAKŮ MAGLEV (Shanghai Maglev Museum)

Až se ocitnete na dovolené v Šanghaji, určitě se svezte vysokorychlostním, tichým a ekologickým vlakem maglev, který dokáže jet rekordní rychlostí až 501 km/h! Ostatně, společnost Shanghai Maglev Train zahájila v Šanghaji úplně první komerční linku maglevu na světě, a tak by byla škoda ji nezkusit. Dráha vede konkrétně mezi stanicí Longyang Road na šanghajském metru (linka 2) a mezinárodním letištěm Pudong – cesta trvá asi 8 minut. A pokud se budete chtít dozvědět více o vlacích využívajících k jízdě magnetickou levitaci, nezapomeňte zavítat do Muzea šanghajských rychlovlaků Maglev (otevřeno bylo roku 2007). To najdete na stanici metra Longyang Road a dozvíte se v něm vše o technologiích rychlovlaků maglev. Muzejní expozice zahrnují fotografie, modely, videa či skutečné části rychlovlaku. Zde se během zhruba jednohodinové prohlídky dozvíte vše o tom, proč maglev jezdí tak rychle. Otevřeno je denně od 9:00 do 17:30.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se samozřejmě dostanete k muzeu maglevů metrem – linkou 2 nebo 7 na stanici Longyang Road. Praktická ale bude i jízda taxíkem nebo zapůjčeným vozem. Vstupné nemusí platit lidé, kteří mají jízdenku na denní maglev. Jinak stojí vstupenka na osobu 10 CNY.

Vlak Maglev.
Vlak Maglev.

MĚSTSKÉ HISTORICKÉ MUZEUM V ŠANGHAJI (Shanghai Municipal History Museum)

Až se ocitnete na prohlídce komplexu Oriental Pearl Tower, určitě neopomeňte návštěvu tamějšího Městského historického muzea (najdete ho pod věží v suterénu) – na tomto místě je od roku 2001. Obdivovat zde můžete pět hlavních částí, díky nimž pochopíte, jak se Šanghaj v průběhu let proměnila z malé rybářské vesnice na největší město v Číně. Muzejní sbírka zahrnuje například voskové figuríny, malby, kaligrafii, zlato, kov, porcelán, keramiku, tiskoviny, fotografie, kulturní materiály, staré měny, zvukové nahrávky, známky a další zajímavé předměty. Muzeum je otevřené denně od 9:00 do 21:00 a na jeho prohlídku si vyčleňte ideálně 1 až 2 hodiny.

Doprava a vstupné: Pokud chcete navštívit Městské historické muzeum v Šanghaji, musíte zamířit k věži Oriental Pearl, která je jeho domovem. Na místo jede metro – linka 2 na stanici Lujiazui (poté musíte ujít ještě asi 300 metrů k cíli). Vstupné pouze do muzea stojí na osobu 35 CNY a v kombinaci s prohlídkou různých částí věže od 160 do 260 CNY.

ČÍNSKÉ MUZEUM UMĚNÍ (China Art Museum)

China Art Museum je jedno z předních muzeí umění v Číně, největší muzeum umění v Asii i jedno z největších na světě a najdete jej v šanghajském okrese Pudong. Na celkové ploše 64 000 metrů čtverečních vystavuje návštěvníkům ve 27 sálech působivou sbírku více než 14 000 uměleckých děl, včetně tradičních obrazů, soch, keramiky, kaligrafie a současného umění. V muzeu se objevují i díla předních čínských umělců, jako jsou například Xu Beihong a Zhang Daqian. V prostorách budovy si pak můžete užít i občasné workshopy, vzdělávací programy či prohlídky s průvodcem. Na prohlídku si vyčleňte aspoň 2 až 3 hodiny. Otevřeno je zde denně od 10:00 do 18:00, přičemž poslední vstup je umožněn v 17:00.

Doprava a vstupné: Přijet můžete k Čínskému muzeu umění metrem – linka 8, stanice China Art Museum nebo turistickým autobusem č. 3 na tutéž zastávku. Využít lze ale i taxi nebo zapůjčené auto. Vstupné se na běžné výstavy neplatí – zpoplatněné však mohou být speciální výstavy.

Šanghajské historické muzeum.
Šanghajské historické muzeum.

ŠANGHAJSKÉ MUZEUM PŘÍRODNÍ HISTORIE (Shanghai Natural History Museum)

Přírodovědné muzeum v Šanghaji určitě navštivte, pokud cestujete s dětmi. Bavit ale bude i vás jakožto dospělé, neboť obsáhne fascinující exponáty a 4D kino. V celkem deseti stálých výstavních sálech můžete objevovat například vesmír a meteority, pravěké tvory, dinosaury nebo historii, současnost i budoucnost Šanghaje. Ať se tedy rozhodnete vidět jakýkoliv z 280 tisíc muzejních exemplářů, vždy budete naprosto uchváceni. Mezi extra zajímavé exponáty patří největší kostra dinosaura na světě (starého asi 140 milionů let) nebo mumie. Muzeum najdete v Jing'an Sculpture Parku, kde sídlí až od roku 2015 – dříve mělo sídlo v budově Shanghai Cotton Exchange Building (od svého založení roku 1956). Na prohlídku prostor si vyčleňte aspoň 2 až 3 hodiny času. Otevřeno má muzeum od úterý do neděle v čase 9:00 až 17:15.

Doprava a vstupné: K Šanghajskému muzeu přírodní historie se dostanete nejlépe metrem – jet můžete linkou 1 na stanici New Gate Road nebo linkou 2 na stanici Nanjing West Road. Existuje ale i možnost přepravy autobusy, taxíkem či zapůjčeným vozem. Vstupné stojí pro dospělého 30 CNY a pro dítě od výšky 1,30 m 12 CNY. Děti do výšky 1,30 m mají vstup zdarma.

ŠANGHAJSKÉ MUZEUM VĚDY A TECHNIKY (Shanghai Science and Technology Museum)

Šanghajské muzeum vědy a techniky bylo založeno v roce 2001 a svým návštěvníkům nabízí v suterénu a čtyřech nadzemních podlažích skvělé vědecké, kulturní, technické a vzdělávací zážitky. V suterénních prostorách tedy najdete například Dočasnou výstavní síň nebo kino IMAX a 3D IMAX kino, kde si užijete trojrozměrné zážitky z fascinujících dokumentárních filmů. První patro dále nabídne Síň nejširšího spektra života, Síň průzkumu zemské kůry, Síň světla moudrosti, dětský Techno-Land, Kolébku designérů a IWERKS 4D divadlo. V druhém patře pak natrefíte na Síň pozemského domova, Síň informačního věku, Chodbu hledačů, Svět robotů či Výstavní síň pavouků a ve tom třetím na Síň průzkumného světla, Astronavigační svět, Síň lidí a zdraví či Vesmírné divadlo. Čtvrté patro obsáhne pouze konferenční sál. Nudit se zde tedy jistě nebudete! Na prohlídku si vyčleňte nejlépe 3 hodiny i více času. Otevřeno je v muzeu každý den kromě pondělí od 9:00 do 17:00.

Doprava a vstupné: Nejsnáze se k Šanghajskému muzeu vědy a techniky dostanete šanghajským metrem – nasedněte na linku 2 a jeďte na stanici Shanghai Science and Technology Museum. Přijet na místo (Century Square) můžete i taxíkem, zapůjčeným vozem a autobusy. Základní vstupné pro dospělého stojí 45 CNY, pro seniora (60 až 69 let) 37 CNY a pro dítě pak 22 CNY (do výšky 1,3 m). Děti do výšky 1,3 m mohou vstoupit do muzea zdarma.

Šanghajské muzeum.
Šanghajské muzeum.

ŠANGHAJSKÉ MUZEUM (Shanghai Museum)

Šanghajské muzeum dostavěné v roce 1996 rozhodně nepřehlédnete pro jeho výraznou architekturu. Samotná budova je kruhová na čtvercovém podkladě (odráží dávnou myšlenku kulatého nebe a čtvercové Země) a ukrývá rozmanitou sbírku historických artefaktů. Obdivovat tak můžete v muzejních prostorách například starověká bronzová díla, nábytek z dynastie Čching a Ming, malby, sošky a sochy, keramické předměty, výrobky z bambusu, tradiční čínský oděv, kaligrafii nebo překrásné jadeitové řezby. Na prohlídku prostor si vyčleňte ideálně 2 a více hodin. Šanghajské muzeum nacházející se na Náměstí Lidu otevírá své brány denně od 9:00 do 17:00, přičemž poslední vstup je umožněn po 16:00. Vstup je zdarma, nutná je však rezervace předem.

Doprava: Do Šanghajského muzea na Náměstí Lidu se dostanete nejrychleji metrem. Popojet můžete linkou 1, 2 nebo 8 na stanici People's Square (Renmin Guang Chang) – Exit 1 (musíte se vydat na jih, k muzeu je to asi 5 minut chůze). Na místo jezdí i četné linky autobusů.

Východní pavilon Šanghajského muzea

V únoru roku 2024 byl otevřen také nový Východní pavilon Šanghajského muzea, jenž najdete na Century Avenue v Šanghaji. Rozkládá se na ploše 46 tisíc metrů čtverečních a zahrnuje 20 výstavních hal. Vystavěné předměty odrážejí zejména historii starověkého čínského umění – vidět zde tedy můžete jak předměty z kaligrafie, tak i malby, pečetě, známky, keramiku, platidla, sochy či nefritové výrobky. Otevřeno je ve Východním pavilonu Šanghajského muzea denně od 10:00 do 18:00, přičemž poslední vstup je umožněn po 17:00. Vstup je zdarma, nutná je však rezervace předem.

Doprava: Do Východního pavilonu Šanghajského muzea na Century Avenue se dostanete nejlépe metrem. Jet můžete buď linkou 2 na stanici Shanghai Science and Technology Museum (Exit 8) nebo linkami 4 a 6 na stanici Pudian Road (Exit 2). Na místo jezdí i různé autobusové linky.

CIRKUS V ŠANGHAJI (Shanghai Circus World)

Shanghai Circus World je světově proslulým uměleckým a rekreačním místem, jedinečnou budovou i fascinujícím akrobatickým představením. Pokud si tedy chcete odnést ze Šanghaje zajímavý kulturní zážitek, zamiřte sem. Cirkus najdete v okrese Jing'an – přesněji naproti stadionu Zhabei a vedle parku Guangzhong. Zhlédnout zde můžete fantastická a strhující představení „ERA Intersection of Time“ (90 minut), které začíná v 19:30 nebo „Happy Circus“ (cca 100 minut), jehož začátek je stanoven na 10:00 a 14:00. Ceny vstupenek se liší podle toho, jakou si vyberete zónu k sezení. Lístky na „ERA Intersection of Time“ stojí obvykle mezi 280 až 880 CNY a lístky na „Happy Circus“ od 130 do 160 CNY. Poznámka: mějte na paměti, že fotografování představení je zakázáno!

Doprava: K Shanghai Circus World se dostanete nejsnáze metrem – linka 1, stanice Shanghai Circus World (Exit 3 a chůze 200 metrů na jihozápad). Dopravit se ale můžete i autobusem, taxíkem nebo zapůjčeným vozem.

Sochy Buddhů v Šanghajském muzeu.
Sochy Buddhů v Šanghajském muzeu.

Historie a současnost Šanghaje

Dechberoucí a rozhlehlá Šanghaj nemá zas tak zářnou minulost, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vždyť ještě před dvěma stoletími nebyla ničím jiným, než jen bahnitým koutem delty řeky Jang-c'-ťiang (Yangtze).Toto dnes již největší čínské velkoměsto tedy nemá nijak starodávnou historii. Dříve byla jeho oblast spíše jen fádním shromaždištěm farmářských chatrčí a rybářských vesnic. Pojďme se tedy podívat na historickou časovou osu této úchvatné metropole o něco blíže.

Nejdůležitější historické milníky:

  • První obyvatelé se v oblasti dnešní Šanghaje objevili zhruba před 6 000 lety. Tito domorodci se živili rybolovem a lovem zvěře.
  • Počínaje dynastií Čchin (221 př. n. l. – 207 př. n. l.) až po dynastii Han (206 př. n. l. – 220 př. n. l.) se oblast dnešní Šanghaje začala vyvíjet jako rybářská vesnice a postupně upevňovala obchodní vztahy s vnitrozemskými městy.
  • Za dynastie Jin (265–420 n. l.) oblast dnešní Šanghaje nadále vzkvétala a těšila se z rychlého pokroku. Vzestup města pokračoval i za dynastií Tang a Sui (581 n. l. – 907 n. l.).
  • V roce 1267 vzniklo město Šanghaj, které se brzy stalo jedním ze sedmi úřadů pro zahraniční lodní přepravu. Dále za dynastie Jüan (roku 1292) vzniknul šanghajský kraj, jenž je dnes znám jako okres Minhang.
  • V 18. a 19. století se město Port of Shanghai stalo významným obchodním centrem.
  • Po první opiové válce roku 1840 se rozhodli Britové udělat ze Šanghaje smluvní přístav.
  • Počátkem 20. století, roku 1912, vznikla Čínská republika. Tentýž rok měla v Šanghaji Komunistická strana Číny svůj první národní kongres.
  • V 30. letech 20. století se Šanghaji začalo přezdívat „Paříž Východu“, neboť se v ní značně rozrostl moderní průmysl.
  • Před začátkem druhé světové války se Šanghaj stala útočištěm pro mnohé židovské uprchlíky. Později se však města zmocnili Japonci.
  • Když byla v roce 1949 založena Čínská lidová republika, Šanghaji se opět podařilo obnovit svou ekonomiku.

Dnes představuje Šanghaj nejrušnější kontejnerový přístav na světě, světové ekonomické a kulturní centrum i jedno z největších měst na světě s více než 29 miliony obyvatel.

Inzerát na prodej syna s bytem.
Inzerát na prodej syna s bytem.

Co potřebujete vědět před odletem do Šanghaje

Před cestou do Šanghaje byste se jako turisté měli dobře připravit. Přeci jen poletíte do jednoho z největších světových měst, které pulzuje energií ve dne v noci! Nepodceňte tedy náležité plánování dovolené ani dostatečnou informovanost o lokalitě. Mnohé si tím usnadníte.

Dokumenty

V první řadě si zkontrolujte, zda máte použitelný cestovní pas. Ten by měl být platný ještě aspoň 6 měsíců – při vstupu na území Čínské lidové republiky. Nutné je také vyřízení platného turistického (či jiného) víza, o které si musíte zažádat přímo v Centru vízových služeb v Praze (objednání není nutné). V srpnu 2023 pak byla zrušena povinnost dokládat po příletu do Číny negativní PCR nebo antigenní test na COVID-19 a nutné již není ani vyplnění formuláře „Zdravotní deklarace“. Jako turista se však musíte po vstupu na území Čínské lidové republiky podrobit přihlašovací povinnosti. Více informací naleznete na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

UPOZORNĚNÍ: Před odletem do Šanghaje si zajistěte komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v čínských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci. Více informací se dočtete v sekci Zdravotnictví na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Centrum koloniální části Šanghaje.
Centrum koloniální části Šanghaje.

Kdy navštívit Šanghaj

Pokud přemýšlíte nad tím, jaké období je pro návštěvu Šanghaje vhodné, tak se určitě zaměřte buď na jaro (od března do května) nebo podzim (od září do listopadu). Během jarních měsíců si v největším čínském městě užijete příjemné teploty od 10 °C do 20 °C vhodné pro outdoorové aktivity nebo překrásnou rozkvetlou krajinu. Podzim je pak ještě přívětivější s teplotami od 15 °C do 25 °C – můžete tak v klidu a pohodě objevovat četné městské atrakce, jako třeba zahradu Yu, nábřeží Bund nebo Nanjing Road.

Chcete-li letět do Šanghaje v létě (od června do srpna), musíte se připravit na teploty v rozmezí 23 až 33 °C, více dešťů, a tedy vyšší vlhkost vzduchu. Srpen je také obdobím tajfunů, které jsou často doprovázené extrémními klimatickými jevy. Zima (od prosince do února) pak bývá v Šanghaji spíše studená a větrná s teplotami v rozmezí 1 °C až 12 °C. Více vrstev při oblékání se tedy vyplatí.

Jazyk a lidé

Oficiálním jazykem Číny je mandarínština nebo také standardní čínština. V Šanghaji místní používají mandarínštinu a její provinční dialekt – jazyk Wu. Ten je v mnohém podobný mandarínštině, avšak zahrnuje jinou výslovnost, tóny i slovní zásobu. Znalost angličtiny pak mají spíše mladší ročníky – starší Číňané se spíše drží svého rodného jazyka, proto si nechte napsat od hotelového personálu kartičky s čínskými názvy destinací, které chcete navštívit (hodit se budou pro taxikáře). Vyplatí se ovšem přicestovat i se slovníkem mandarínštiny/standardní čínštiny.

Co se týká obecné povahy obyvatel Šanghaje, můžete se těšit na přívětivost, velkou přátelskost, otevřenost, i určitou zvědavost. Vysledovat u místních pak můžete také jistou hrdost na mezinárodní a kosmopolitní historii (i když Číňané žijící v jiných částech země mohou toto považovat za arogantní a nevlastenecké). Od Šanghajců však očekávejte tak jako tak notnou dávku tradicionalismu a náboženská přesvědčení tkvící zejména v konfucianismu a taoismu. Politická témata ve společnosti zajímají spíše mladé lidi, mohou být ale také poměrně citlivá (Východ versus Západ). Pokud se chcete více přiblížit čínskému obyvatelstvu, určitě si nastudujte místní etiketu – bývá dosti odlišná od té naší.

Bezpečí

Šanghaj představuje pro turisty jedno z nejbezpečnějších měst v Číně. Násilná kriminalita je zde ojedinělá, a tak se nemusíte o svou bezpečnost obávat – samozřejmě za dodržení běžných bezpečnostních opatření. Poměrně časté jsou však v čínském velkoměstě drobné krádeže, proto se mějte před kapsáři na pozoru! Dále se řiďte, pokud možno následujícím:

  • Své osobní věci nenechávejte nikdy bez dozoru a mějte je blízko u těla – hlavně tam, kde je vyšší koncentrace lidí.
  • Své cennosti si raději ponechejte v hotelovém trezoru. Nenoste tedy do města drahé šperky, hodně peněz ani cenné dokumenty (případně si vezměte jen nezbytnou částku a kopie dokumentů).
  • Peníze si vybírejte z bankomatu ideálně ve dne a vždy zakrývejte svůj PIN (při zadávání). Bankovky též nepočítejte na veřejnosti, mohli byste vzbudit pozornost zlodějů.
  • Oblékejte se nenápadně, abyste nevzbudili u potencionálních zlodějů dojem „bohatého turisty“. Ženy by pak měly dát pozor na své kabelky (nošení jen tak přes rameno je rizikové).
  • Taxíkem nejezděte, pokud nemá řidič funkční/zapnutý taxametr a vystavenou taxikářskou licenci.
  • Při procházkách rušnými ulicemi vnímejte plně své okolí a minimalizujte používání sluchátek pro poslech hudby nebo hledění do mobilu.
  • Po městě cestujte ideálně ve dvou či ve skupinkách. Vyhněte se také chození do temných a opuštěných míst.
  • Sledujte zpravodajství, abyste se případně informovali o nepokojích v ulicích či extrémních přírodních jevech (v Šanghaji jsou v létě běžné tajfuny). Respektujte také nařízení místních orgánů a nechoďte do rizikových míst!

Číňané v parku v Šanghaji.
Číňané v parku v Šanghaji.

Doprava v Šanghaji

Do Šanghaje létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností KLM, Air France, British Airways, Lufthansa, Brussels Airlines nebo SWISS. Nejčastějším cílem bývá Mezinárodní letiště Šanghaj Chung-čchiao (SHA), které je od centra Šanghaje vzdálené asi 16 km. Letadla však přistávají i na Mezinárodním letišti Šanghaj Pchu-tung (PVG) vzdáleném od středu metropole asi 30 km. Samotný let pak trvá v průměru 19 hodin a zahrnuje jedno či dvě mezipřistání. Cena zpáteční letenky se odvíjí od termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – ta nejlevnější se pohybuje kolem 14 000 Kč.

Samotná Šanghaj se pak může pochlubit jedním z nejlepších systémů městské dopravy na světě. Cestovat tedy můžete po velkoměstě velmi efektivně různými způsoby – stačí si jen vybrat.

Šanghajské metro

Linka metra v Šanghaji je nejdelší na světě, neboť obsáhne více než 803 km! Provozní doba tohoto dopravního prostředku je téměř 24 hodin denně (od 3:00 do 23:30) a příjezdové intervaly vlaků 1 až 3 minuty ve špičce.Celkem v čínské metropoli můžete vybírat z 19 tras (k roku 2024), které procházejí vnitroměstskými čtvrtěmi i příměstskými oblastmi. Cena jízdenky se pohybuje od 3 do 15 CNY – závislá je zpravidla na ujeté vzdálenosti. Zakoupit si můžete buď jednodenní jízdenku nebo si pořídit tzv. Shanghai Public Transport Card (dobíjecí čipová karta), díky níž lze platit v podstatě ve všech dopravních prostředcích města či na parkovištích.

Maglev

Vysokorychlostní vlak maglev je v Šanghaji velmi populární již od svého vzniku roku 2004. Jeho 30kilometrová dráha vede mezi Longyang Road a Shanghai Pudong International Airport (tam i zpět) – zahrnuje tedy v čínské metropoli jen tyto dvě zastávky (délka cesty mezi těmito body je asi jen 8 minut). Poté musíte pokračovat v centru metrem, taxíkem nebo autobusem. Průměrná rychlost tohoto vlaku je 431 km/h, očekávejte tedy skutečně rychlý a nezapomenutelný zážitek při cestování. Běžná provozní doba maglevu je od 6:45 do 21:40 a příjezdové intervaly bývají každých 15 až 20 minut. Ceny jízdného se odvíjejí dle toho, kolik jízd v maglevu chcete absolvovat (za jednodenní, týdenní, VIP či roční kupony počítejte s částkami od 40 do 900 čínských jüanů).

Autobusy

Autobusová doprava je v Šanghaji nejběžnější (zejména pro místní) a krom toho také velmi přívětivá k životnímu prostředí – většina autobusů totiž využívá výhradně elektrický pohon. Celkem po čínské metropoli jezdí asi 10 tisíc vozů a více než 1 000 linek, které jsou ve 24hodinovém provozu. Turistům se cestování autobusy příliš nedoporučuje kvůli přeplněnosti a časové náročnosti (hlavně v dopravní špičce).

Taxi

Jízda taxíkem může poskytnout notnou dávku soukromí. V Šanghaji natrefíte na různé barvy taxi vozů – tedy můžete jet modrým, bílým, oranžovým nebo třeba zeleným. Tyto odstíny odlišují provozovatele taxi služeb, kterých je ve velkoměstě více než 150! Před tím, než nastoupíte do vozu označeného nápisem TAXI, ujistěte se, že má řidič zapnutý taxametr a vystavenou licenci taxikáře. Také mějte na paměti, že mnoho šanghajských řidičů neumí anglicky, proto je vhodné ukázat papírek s cílem v čínštině (v tom vám může pomoci hotelový personál). Přivolat si taxi můžete buď z ulice, na infolince (číslo je napsané na většině vozech) nebo pomocí aplikace – v Číně je obecně populární DiDi Chuxing neboli „čínský Uber“. Platba je preferovaná v hotovosti a ideálně v bankovkách nižší nominální hodnoty, abyste předešli případnému podvodu s falešnými bankovkami.

TIP: Jakmile obdržíte účtenku za jízdné taxíkem, určitě ji uschovejte. Můžete tak případně dohledat své zapomenuté věci ve voze.

Automobil

Pokud chcete v Šanghaji jako turista řídit (a pobýváte v destinaci krátce), musíte počítat s poměrně složitým administrativním procesem. Než totiž vyjedete do ulic, je nutné si zařídit dočasné čínské řidičské oprávnění na jakémkoliv oddělení dopravní policie nebo přímo na letišti po příletu. Jeho platnost pro krátkodobé pobyty je 3 měsíce. Předložit musíte:

  • národní řidičský průkaz z ČR (přeložený do čínštiny a notářsky ověřený – ověření není nutné, pokud překlad provede licencovaná překladatelská agentura)
  • mezinárodní řidičský průkaz
  • vyplněnou žádost
  • cestovní pas, turistické vízum a hotelovou rezervaci
  • tři malé průkazové fotografie svého obličeje (do 2,5 cm) s bílým pozadím
  • osvědčené o dočasné registraci cizince

Poznámka: Turisté řídící v Číně by také měli projít lékařskou prohlídkou, která trvá asi 15 minut a zahrnuje testování barvocitu a zraku.

Autopůjčoven je v Šanghaji nespočet. Vybírat můžete například z těch celosvětově známých, jako například Avis, Hertz, Sixt, Enterprise, Rental, Dollar, Alamo či Budget – automobil lze rezervovat i předem online.

Vyhnout se složitému administrativnímu procesu můžete tak, že si pronajmete automobil přímo s anglicky mluvícím řidičem.

Další způsoby dopravy

Přepravovat se po Šanghaji můžete dále buď pedicabem nebo třeba na kole, skútru a elektrické koloběžce. Půjčoven je ve městě více než dost. Mnoho místních a turistů používá k dopravě mezi západní a východní Šanghají (přes řeku Huangpu) také trajekt. Terminál trajektu naleznete například na jižním konci nábřeží Bund/kolem Jinling Lu na západním pobřeží. Neméně přitažlivé jsou ale i procházky Šanghají, které však vyžadují skutečně pohodlnou obuv a obezřetnost při pohybu – v ulicích totiž natrefíte na velké počty chodců a mnoho cyklistů, řidičů skútrů či motocyklistů.

Vlak Maglev, rychlost 430 km za hodinu.
Vlak Maglev, rychlost 430 km za hodinu.

Peníze, ceny a spropitné v Šanghaji

Základním platidlem v Číně, potažmo tedy i v Šanghaji, je renminbi (RMB). Jednotkou renminbi je pak čínský jüan (označení CNY, ¥ a 元). V oběhu bývají bankovky v nominální hodnotě 100, 50, 20, 10, 5, 2 a 1 jüanů. Mince jsou k dostání v nominální hodnotě 1, 5 a 10 jiao a 1, 2 a 5 fen (jüan centů). Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary či eura, které pak směníte přímo v Číně za čínské jüany (ve směnárnách, bankách). Možný je samozřejmě výběr hotovosti z tamějších bankomatů. Počítat ale musíte s poplatkem za výběr.

V Šanghaji jsou akceptovány všechny známé typy debetních a kreditních karet, tj. Visa, MasterCard, American Express nebo třeba Diner's Club. Využívejte je však pouze ve větších obchodech, lepších restauracích, supermarketech či hotelech. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou vyžadovat pouze platbu v hotovosti. Drobné se hodí na spropitné a platbu taxikáři.

Směnný kurz k 2/2024: 1 CNY = 3,27 Kč. Za 1 USD pak dostanete 7,19 CNY.

Spropitné

Ve většině oblastech Číny není spropitné běžnou praxí (může vyvolat zmatek i rozpaky). V Šanghaji, jakožto světové metropoli, je ale řada míst, kde je poměrně vhodné a také oceňované:

  • Taxi: spropitné řidiči neočekávají, ale můžete jej předat v rámci zaokrouhlení částky za jízdné (nahoru)
  • Restaurace, kavárny a bary: podniky si mohou automaticky účtovat poplatek za servis 10 %, pokud na účtence není – lze předat v rámci platby za jídlo a pití 10 až 20 % z účtu (v případě spokojenosti)
  • Hotely: mnoho ubytovacích zařízení si účtuje automaticky servisní poplatek za pobyt cca 10 až 15 %, předat dýško ale můžete za odnos zavazadla poslíčkům nebo i pokojským za úklid hotelového pokoje

Jaké ceny čekat?

Život v Šanghaji je v průměru o 18,6 % levnější než v Praze. Měsíční náklady na jednu osobu bez nájmu se zde pohybují v přepočtu kolem 5 060 CNY (v přepočtu asi 16 544 Kč). A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo v restauraci pro jednu osobu (levnější): 35 CNY (asi 115 Kč)
  • Jídlo ve známých fast foodech pro jednu osobu: 40 CNY (asi 131 Kč)
  • Točené pivo (půl litru): 10 CNY (asi 33 Kč)
  • Káva/cappuccino: 27 CNY (asi 88 Kč)
  • Lahev vody (330 ml): 2,40 CNY (asi 8 Kč)
  • Cigarety (20 ks v krabičce): 25 CNY (asi 82 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka místní dopravou: 4 CNY (asi 13 Kč)
  • Taxi (normální tarif, 1 km): 3 CNY (asi 10 Kč)

Šanghajský býk, symbol peněz.
Šanghajský býk, symbol peněz.

Časové pásmo a délka letu do Šanghaje

Šanghaj je v časovém pásmu UTC +8. V Praze je tedy v zimním čase o 7 hodin méně než v Šanghaji a v letním čase o 6 hodin méně. Letní čas se nepoužívá na území města od roku 1991. Let do z Prahy do Šanghaje pak trvá v průměru 19 hodin, záleží však na počtu mezipřistání (může tedy trvat delší či kratší dobu).

Možnosti ubytování

Vzhledem k tomu, že je Šanghaj velkým městem, může být poměrně složité vybrat levné, a přesto atraktivní místo k pobytu. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na ubytování dle konkrétních oblastí a cenové dostupnosti:

  • People’s Square: pokud jste v Šanghaji poprvé, je pro vás vhodné ubytování v okolí Náměstí Lidu, neboť to budete mít jen kousek od nejznámějších památek. Milovníci luxusu mohou vsadit na 5hvězdičkový The Langham, Shanghai. Ve střední kategorii je pak skvělý 5hvězdičkový Grand Central Hotel Shanghai a úsporu peněz zajistí 4hvězdičkový Campanile Shanghai Bund Hotel.
  • The Bund: preferujete-li bujarý noční život, ubytujte se v blízkosti nábřeží Bund. Luxus vám zajistí 5hvězdičkový Fairmont Peace Hotel, ve střední kategorii potěší 3hvězdičkový Jinjiang Metropolo Hotel Classiq – Bund Circle Shanghai a rozpočet nerozloží úsporný 2hvězdičkový hotel JJ Inns-Nanjing East Road Pedestrian Street.
  • Shanghai Old Town: toužíte po autentické čínském zážitku? Pak zamiřte do starého města Šanghaje. Ubytovat se zde můžete buď v luxusním 5hvězdičkovém hotelu Andaz Xintiandi Shanghai – A concept by Hyatt. Ve střední kategorii je pak k dispozici třeba SSAW Boutique Hotel a úsporný pro vaši peněženku bude 3hvězdičkový hotel Jinjiang Inn.
  • French Concession: šanghajské uličky bývalé francouzské koncese jsou skvělým místem k pobytu, pokud toužíte po klidu, většímu chladu i evropské a historické atmosféře. Luxus vám poskytne například 5 hvězdičkový InterContinental Shanghai Ruijin. Ve střední kategorii bude skvělý 5hvězdičkový Okura Garden Hotel a úsporu peněz zajistí Magnotel Hotel.
  • Xijuahui: milujete nakupování? Potom se musíte zcela určitě ubytovat ve čtvrti Xijuahui. Výtečným luxusním hotelem je zde Courtyard Shanghai Xujiahui, ve střední kategorii udělá radost Shanghai Soho Garden a rozpočet neohrozí Hanting Hotel.

Noční Šanghaj.
Noční Šanghaj.

Jídlo a pití v Šanghaji

Šanghajské pokrmy musí zahrnovat tři základní prvky, kterými jsou skvělá barva, chuť (typická je zde spíše sladkokyselá) a vůně. Jednou z nejpoužívanějších ingrediencí k vaření je sójová omáčka. Kuchaři v Šanghaji ale nešetří ani kořením a olejem. Běžně se pak jídlo v čínském velkoměstě připravuje dušením, smažením nebo pečením. V oblibě mají místní zejména mořské plody a ryby. A co byste měli v Šanghaji určitě ochutnat? Vsaďte třeba na tyto speciality:

  • Xiao Long Bao (polévkové knedlíčky): malé lahodné knedlíčky, které se plní buď vepřovým masem, krevetami, zeleninou anebo krabím masem. Podávají se v horké páře v bambusovém košíku se směsí sójové omáčky a octa.
  • Ci Fan Tuan (lepkavé rýžové kuličky): bývají plněné jak slanými ingrediencemi zahrnujícími zejména vepřové maso, tak i těmi sladkými.
  • Pekingská kachna: toto jídlo není specialitou jen v Pekingu. I v Šanghaji tedy na výtečnou pečenou kachnu natrefíte. Zde se připravuje především speciální metodou sušení a následného pečení, což zajišťuje křupavou zlatavou kůži na povrchu a šťavnaté i křehké maso uvnitř. Lahodné je pečené kachní maso tehdy, když se namočí do fermentované fazolové omáčky, zabalí do placky z pšeničné mouky a jí spolu s jarní cibulkou.
  • Zongzi (lepkavé rýžové knedlíky): jedná se o trojúhelníkové balíčky (vařené v páře), které se skládají z rákosového listu, lepkavé rýže a náplně z kachního vejce a tučného vepřového masa. Hojně se konzumují na Festivalu dračích lodí.
  • Šanghajský chlupatý krab: jeho sezóna nastává koncem podzimu, kdy jej lidé vylovují z jezera Yancheng. Vaří se obvykle v páře – krabí maso je delikátní nasládlé chuti, a tak nevyžaduje téměř žádné přísady.
  • Jianbing: jedná se o vaječnou palačinku, která je velmi tenká a křupavá. Těsto je vyrobeno z fazolí mungo a pšeničné mouky. Palačinka je pak plněna fazolovou pastou, omáčkou hoisin, nakrájenou jarní cibulkou a ředkvičkami. Někteří pouliční prodejci nabízí i variace se smaženým kuřecím masem, slaninou či šunkou.
  • Šanghajské smažené nudle: jsou typickým pouličním jídlem v Šanghaji. Pokrm je připraven smažením z nudlí, sójové omáčky, velkého množství masa (hovězího, kuřecího nebo vepřového) a zeleniny.
  • Tanghulu: kandované plody čínského hlohu (napíchnuté na bambusových špízech) vás nadchnou, pokud jste spíše na sladké.

Nejlepší restaurace v Šanghaji

  • Din Tai Fung
  • Jardin de Jade (Wan Chai)
  • Old Jesse Restaurant (Lao Jishi)
  • Lost Heaven Bar
  • Ultraviolet by Paul Pairet
  • M on the Bund
  • The Commune Social
  • Jia Jia Tang Bao

Nápoje

V Šanghaji vás bude jistě zajímat, zda je voda z kohoutku bezpečná pro pití. V tomto ohledu se raději zaměřte na balenou vodu v PET lahvích (je běžně dostupná v různých obchodech a supermarketech), neboť zdejší kohoutková voda má vysokou koncentraci kovů. Můžete ji však použít k čištění zubů, pokud ji vyplivnete. Co se pak týká ledu do koktejlů, tak ten by měl být bezpečný v luxusních restauracích a lepších hotelech. Naopak v menších podnicích se mu radši vyhněte (může být připravován z vodovodních zdrojů). A co dalšího z nealko nápojů okusit? Na každém rohu natrefíte na ledovou kávu, klasické kávové nápoje, teplý i ledový čaj, různé místní a světově známé limonády (zajímavý je švestkový nápoj Suanmeitang) či výtečné čerstvé džusy. Populární je zde ale také (ostatně jako v celé Číně) Bubble Tea – bublinkový čaj. Pro Šanghaj je pak typická i slaná minerálka, kterou si skvěle vychutnáte s mátou nebo citronem.

Z alkoholických nápojů nezapomeňte ochutnat například fermentované sladké rýžové víno Jiuniang, žluté víno Huangjiu, nejuznávanější čínské pivo Tsingtao, černé pivo Sinkiang nebo zajímavé víno Osmanthus. Skvělá jsou ovšem přímo v Šanghaji i řemeslná piva – mezi místní nejznámější pivovary patří Shanghai Brewery, The BREW, Dr. Beer nebo třeba Boxing Cat Brewery.

Nejlepší bary v Šanghaji

  • YYs (Yin Yang)
  • Healer
  • Bar No.3
  • Barbarian
  • Speak Low
  • Epic
  • Riink

Dušený krab v Šanghaji.
Dušený krab v Šanghaji.

Zajímavosti na závěr aneb Věděli jste, že…

  • Šanghaj byla velmi důležitá při formování moderní Číny? V červenci roku 1921 se zde totiž sešli přední myslitelé a mladí revolucionáři, aby založili Komunistickou stranu Číny.
  • Šanghaj je známá pro svou kávovou kulturu? Ve městě totiž najdete více kaváren než v jakékoliv jiné světové metropoli. K dispozici jsou velké kavárenské sítě, jako třeba Starbucks ale i malé kavárničky s nezaměnitelnou atmosférou.
  • v Šanghaji funguje jakýsi „svatební trh“, který organizují rodiče svých dětí? Zpravidla v neděli chodí tito lidé na Náměstí Lidu, aby si vyměnili informace o potenciálních a vhodných manželích/manželkách pro své potomky.
  • typická šanghajská kuchyně je považovaná za jednu z nejsladších v celé Číně? Ne nadarmo se tedy Šanghaji přezdívá „Město sladkých zubů“.
  • název města „Shanghai“ se překládá z čínštiny doslovně jako „nad mořem“? To odráží jeho polohu na pobřeží Východočínského moře.
  • oblíbenou zábavou v Šanghaji je karaoke? Ve městě tak najdete nespočet karaoke barů, kde prověříte svůj pěvecký um.

Čínská motýlí výzdoba v muzeu
Čínská motýlí výzdoba v muzeu

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole