Terakotová armáda.

Terakotová armáda, Čína: Průvodce a zajímavosti

Terakotová armáda je unikátním archeologickým pokladem, který uchvacuje mnoho lidí na světě svou velkolepostí a propracovaností. Hliněné sochy vojáků v životní velikosti společně s koňmi a vozy budí nejen obdiv ale také respekt. Ostatně, to bylo také v dávných dobách účelem. Zavítejte do okolí Si-anu v Číně a nechte se doslova zhypnotizovat pohledy více než osmi tisícovek válečníků, kteří tu již přes 2 000 let zodpovědně střeží hrobku císaře Čchin Š´-chuang-tiho.

Nebýt čínského agronoma Yanga Zhifeho, asi bychom v dnešní době nemohli ohromující Terakotovou armádu obdivovat. Věřili byste, že její objevení byla docela náhoda? V roce 1974 totiž v oblasti kopal Yang studnu a během prací odkryl úlomky keramiky – ty vedly k odhalení prvního válečníka Terakotové armády. Samotný objev byl skutečně velkým překvapením, neboť o Terakotové armádě se historické prameny vůbec nezmiňovaly!

Autor: Iveta Reinisch

31.01.2024

Čti více
Sochy válečníků.
Sochy válečníků.

Praktické tipy pro návštěvníky Terakotové armády

  • K Muzeu terakotové armády a Mauzoleu prvního císaře dynastie Čchin vyrazte co nejdříve je to možné, vyhnete se tak davům turistů a frontám.
  • Z parkoviště ke vchodu do Muzea terakotové armády zvažte chůzi. Nachází se totiž jen 1 km od vstupu, což vám zabere pěšky zhruba 15 minut. K dispozici jsou i golfové vozíky (stojí se na ně běžně fronty v hlavní sezóně od května do října) – na těch se však ochudíte o romanticky laděný zážitek na stezce vinoucí se krásným a stinným parkem.
  • Navštívit Terakotovou armádu můžete i jako vozíčkář. Prostory starobylé památky jsou totiž bezbariérové.
  • Před prohlídkou Terakotové armády můžete využít i bezplatnou úschovnu zavazadel. Nachází se na východně straně pokladny.
  • Jakmile dorazíte k hlavním jámám Terakotové armády, je doporučena prohlídka v následujícím pořadí – jáma 2, jáma 3 a nakonec jáma 1, která je nejmasivnější.
  • Vykopávky válečníků Terakotové armády stále probíhají. V místě tedy můžete vidět jak zpola zrestaurované postavy a ruiny, tak i dělníky restaurující sochy. Pakliže budete mít touhu vyfotit si válečníky zblízka, vezměte si s sebou fotoaparát s dobrým zoomem – turisté jsou totiž drženi v určité vzdálenosti od jam (kvůli bezpečnosti).
  • Všechny informační cedule obsahují také anglické popisky. Snadno se tak informujete o tom, co zrovna vidíte.
  • Při zpáteční cestě již nejsou k dispozici golfové vozíky, proto musíte k parkovišti projít (asi 1 km) přes obchodní zónu zahrnující restaurace, obchůdky i stánky.
  • Snažte se vyhnout podvodným a předraženým nákupům suvenýrů. V místě lze například natrefit na prodejce falešných knih, které domněle souvisí s objevem Terakotové armády. Suvenýry a různé dárky na památku raději pořizujte na trhu v Si-anu – za výhodnější cenu.
  • Na restaurace v blízkém okolí Terakotové nemějte přehnaná očekávání. Občerstvení raději vyhledejte v jiné lokalitě (ideálně ve městě Si-an, které je vzdálené od památky asi 42 km východně).

Jáma 1.
Jáma 1.

Informace o Muzeu terakotové armády a Mauzoleu prvního císaře dynastie Čchin

Nejoblíbenější návštěvnickou oblastí je Muzeum terakotové armády nacházející se na severu hory Lishan v okrese Litong. Svým návštěvníkům nabízí k vidění tři jámy s vystavenými válečníky střežícími hrobku císaře Čchin Š'-chuang-tiho:

JÁMA 1

Je největší a nejpůsobivější ze všech jam v muzeu. První artefakt související s jámou 1 byl objeven v roce 1974 a zpřístupnění celé oblasti pro veřejnost proběhlo 1. 10. 1979. Vidět zde můžete více jak 6 tisíc terakotových soch válečníků a koní včetně pěchoty, kavalérie i válečníků na vozech. Všechny sochy jsou v životní velikosti, mají odlišné účesy, oblečení, mimiku i gesta a stojí v bitevní formaci. Na východní a západní straně jámy se pak nachází pět šikmých vchodů. Na jižní a severní straně jsou také instalovány dvoje boční dveře. Každé tři metry se nachází dělící zeď, která rozděluje podzemní armádu do různých sloupců. Tyto zdi byly opevněny dřevěnými sloupy, rákosím a hlínou. Podlaha byla zase vyrobena z cihel – vidět můžete u některých oranžové odstíny i rytiny. TIP: Abyste našli vchod do jámy 1, jděte asi 500 metrů na jih od pokladny, poté zahněte doprava a ujděte dalších 500 metrů.

Zajímavost: Rozloha jámy 1 činí neuvěřitelných 14 260 metrů čtverečních, na délku měří 230 metrů, na šířku 62 metrů a hluboká je 4,5 až 6,5 metrů.

JÁMA 2

Tato jáma byla nalezena v roce 1976, asi 20 metrů severovýchodně od jámy 1 a veřejnosti se zpřístupnila 1. 10. 1994. Ze všech tří jam je jáma 2 nejpropracovanější co do bojové sestavy – uvnitř se nachází přes 80 válečných vozů, asi 1 300 terakotových válečníků i koní a tisíce bronzových zbraní. Celá plocha jámy je rozdělena do čtyř různých sekcí dle vojenské formace:

  • Archers Array na severovýchodě: čtvercové pole, které má na každé jedné straně chodbu plnou lučištníků. Uprostřed pak klečí dalších 160 seřazených lučištníků. V tomto poli můžete vidět válečníka se zeleným obličejem a barevné válečníky – tyto artefakty byly objeveny v roce 1999.
  • Pole vozů na jihu: toto pole je dlouhé z východu na západ 52 metrů a ze severu na jih 48 metrů. Bojovou formaci tvoří 64 válečných vozů seřazených do osmi řad. Každý vůz je pak tažen čtyřmi terakotovými koňmi v životní velikosti. Za každým vozem lze také spatřit tři válečníky, přičemž ten prostřední řídí kočár.
  • Pěchota, kavalérie a řada vozů uprostřed: jde o obdélníkovou formaci tvořenou z 264 pěšáků, osmi jezdců a 19 válečných vozů ve třech shlucích.
  • Kavalérie a vozové pole na severozápadě: toto pole je dlouhé z východu na západ 50 metrů a ze severu na jih 23 metrů. Obsahuje tři průchody, v nichž jsou seřazeni válečníci na vozech, válečníci kavalérie a také koně.

Vedle jámy 2 se též nachází velká výstavní síň s mnoha artefakty terakotových válečníků. Kromě těchto památek lze zblízka obdivovat i zbraně dynastie Čchin, hrnčířské figurky, bronzové meče či obrázky terakotových vojáků.

Zajímavost: Jáma 2 se rozkládá na 6 tisících metrech čtverečních a opisuje tvar písmene L. Z východu na západ je dlouhá 96 metrů, ze severu na jih 84 metrů a její hloubka činí 5 metrů.

JÁMA 3

V červnu roku 1976 byla nalezena jáma 3 a veřejnosti se otevřela 2. 9. 1989. Má specifický tvar čínského písmene 凹a lze ji rozdělit na tři části, tj. na komoru pro vůz i koně a na severní + jižní křídlo. Předpokládá se, že místnost severního křídla byla vybudována k modlitbě za vítězství a ta jižní k vojenskému taktizování. V oblasti bylo odhaleno 68 terakotových válečníků, mnohým z nich ale chybí hlava. Kromě soch lidí byly v jámě 3 objeveny také bronzové zbraně či zlaté, bronzové a kamenné dekorace. Nález též obsahuje vůz tažený čtyřmi koňmi. Historici se domnívají, že jáma 3 měla odrážet velitelské centrum celé armády.

Zajímavost: Jáma 3 je dlouhá od východu na západ 17,6 metrů, od severu k jihu 21,4 metrů a její hloubka činí 4,8 metrů.

Figurky válečníků.
Figurky válečníků.

MAUZOLEUM PRVNÍHO CÍSAŘE DYNASTIE ČCHIN

Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin najdete asi 1,5 kilometru od Muzea terakotové armády – na východním předměstí okresu Lintong (cca 35 km východně od města Si-an). Právě zde se nachází hrobka císaře Čchin Š'-chuang-tiho (259 př. n. l. – 210 př. n. l.), jejíž stavba byla započata, když bylo císaři pouhých 13 let. Celé mauzoleum je co do rozměrů větší než Velká pyramida v Egyptě, a pokud se na něj podíváte z dálky, může vám připadat jako kopec porostlý vegetací.

Navštívit můžete podzemní muzeum Mauzolea prvního císaře dynastie Čchin, které se nachází na Qinling North Road. Zde si uděláte díky věrným replikám a simulacím (dle předloh z historických dokumentů) představu o tom, jak celý komplex mauzolea vypadá ve skutečnosti – zahrnuje jej nadzemní mohyla a podzemní palác. V rámci prohlídky muzejních prostor se nabízí ke shlédnutí i výstava bronzových vozů a koní. Poznámka: skutečné Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin ještě není zpřístupněné veřejnosti, neboť výkopové práce údajně stále probíhají a jsou technologicky náročné.

Barevní vojáci.
Barevní vojáci.

Historie a současnost Terakotové armády

Historie Terakotové armády sahá více než 2 200 let zpět. Postavena byla někdy mezi lety 247 až 208 př. n. l. za účelem ochrany císaře Čchin Š'-chuang-tiho v jeho posmrtném životě (ten má hrobku nedaleko Terakotové armády v mauzoleu). Dodnes se má za to, že prostory s terakotovými válečníky stavělo po dobu přibližně 40 let kolem 720 000 dělníků. V moderní historii se pak stal zlomovým rok 1974, neboť právě tehdy byla objevena zcela omylem (při kopání studny v období sucha) jáma 1 s pozůstatky drahocenné památky. Další jámy pak následovaly posléze v roce 1976. Veřejnosti byla jáma 1 poprvé zpřístupněna roku 1979 – tehdy s dvěma tisíci soch terakotových válečníků (vyrobených z pálené žluté hlíny).

Další historické milníky:

  • 1987: Mauzoleum prvního císaře dynastie Čchin a Muzeum terakotové armády bylo zapsáno do UNESCO
  • 1989: návštěvníkům se poprvé otevřela jáma 3
  • 1994: veřejnost poprvé spatřila terakotové válečníky a jiné cenné objevy z jámy 2
  • 1998: byl založen ochranný tým profesionálních archeologů – ti pracují dodnes na vykopávkách
  • 2009: byla otevřena replika Mauzolea prvního císaře Čchin – pravá hrobka nebyla dosud veřejnosti zpřístupněna
  • 2010: Muzeum mauzolea císaře Čchin Š'-chuang-tiho bylo onačeno národním archeologickým parkem

Dnes patří Muzeum terakotové armády mezi jedny z nejoblíbenějších turistických atrakcí v Číně. Ročně tuto historickou památku navštíví více než 1 milion lidí z celého světa!

Voják zblízka.
Voják zblízka.

Kdy navštívit Terakotovou armádu

Vnitřní Muzeum terakotové armády je možné navštívit po celý rok. Pokud si však chcete užít i venkovní prostory v příjemném a snesitelné počasí, zavítejte do oblasti od března do května nebo od září do října. Myslet byste ovšem měli i na množství případných návštěvníků – více v poklidu a bez davů si užijete historickou památku brzy po otevírací době, kolem oběda či mimo prázdniny a festivaly.

TIP: Abyste měli z návštěvy Terakotové armády plnohodnotný zážitek, zajistěte si ideálně soukromého průvodce. Ten vám může sdělit mnohé zajímavosti o této památce v angličtině. Přímo na místě v muzeu se také nabízí průvodci – za cca 150 čínských jüanů/hodinu. Na prohlídku je zapotřebí si vyčlenit aspoň 4 až 6 hodin času.

Terakotová armáda a vstupné

Než zavítáte do Muzea Terakotové armády, musíte zaplatit vstupní poplatek 120 čínských jüanů za dospělou osobu (tato cena platí od prosince do února, jinak se od března do listopadu platí 150 CNY). Vstup za polovic pak mají děti a dospívající do 16 let (dítka do výšky 120 cm mohou vstoupit zdarma). Vstupenky je nanejvýš vhodné rezervovat předem online prostřednictvím ověřených turistických portálů (v angličtině), které jsou zaměřené na cestování po Číně. K rezervaci vstupenek budete pravděpodobně potřebovat číslo svého cestovního pasu. Včasná rezervace je doporučována zejména proto, že prodejní kapacita vstupenek je stanovena na 65 000 za den. Nenechávejte tedy nákup na poslední chvíli. Optimální je rezervovat vstupenky aspoň 1 až 3 měsíce předem (v hlavní sezóně od 16. 3. do 15. 11.) a během letních prázdnin aspoň 3 měsíce předem. Lístky potřebné ke vstupu do Muzea terakotové armády si však můžete koupit i na pokladně – po pravé straně severního vchodu, naproti turistickému centru.

DŮLEŽITÉ: Vstupenka zahrnuje nejen vstup do Muzea terakotové armády, ale také vstup do repliky Mauzolea prvního císaře Čchin a jízdné na kyvadlový autobus, který jezdí mezi těmito dvěma místy denně (obvykle od 8:30 do 18:30).

Otevírací doba pokladny je v hlavní sezóně (od 16. 3. do 15. 11.) od 8:30 do 17:00 a mimo sezónu (od 16. 11. do 15. 3.) od 8:30 do 16:30.

Koňský povoz.
Koňský povoz.

Jak se dostat k Terakotové armádě

K Muzeu terakotové armády se dostanete nejpohodlněji z blízkého města Si-an. To je od historického místa dynastie Čchin vzdálené asi 1 hodinu cesty automobilem. Využít můžete různé možnosti přepravy – od zapůjčeného automobilu a soukromého transferu s průvodcem (nejdoporučovanější) až po veřejnou autobusovou dopravu či taxi (čínský Uber – DiDi). Za taxík (z vlakového nádraží Si-an) zaplatíte v průměru kolem 150 čínských jüanů a cesta bude trvat do hodiny. Cena za jízdné se však odvíjí od skutečně ujeté vzdálenosti a také vytíženosti v sezónním či mimosezónním období.

Veřejné autobusy ze Si-anu k Terakotové armádě: odjíždí z východního parkoviště vlakového nádraží v Si-anu. Ty správné autobusy poznáte podle zeleného nebo modrého zbarvení a anglického nápisu „Terracotta Warriors“. Klimatizované busy jezdí každých deset minut (denně od cca 8:00 do 19:00) – je to celkem dvě hodiny jízdy, 10 zastávek a vy musíte vystoupit na zastávce Terracotta Warriors.

Doprava k Terakotové armádě z Pekingu

K Terakotové armádě se můžete samozřejmě přepravit i z hlavního města Pekingu, který je od památky vzdálen něco málo přes 1 000 km. V tomto případě je nejvýhodnější využít vysokorychlostní vlak Beijing-Xian, s nímž se do starobylého Si-anu dostanete doslova v rekordním čase 4,5 až 6 hodin. Až 20 vlakových spojů jezdí denně z Pekingského západního vlakového nádraží (Beijing West Railway Station) na Si-anské severní vlakové nádraží (Xian North Railway Station) v čase 6:30 až 19:00.

Další možnost přepravy z Pekingu do Si-anu:

  • Chcete-li ušetřit za jízdenku, využijte přepravu běžným vlakem z Pekingu do Si-anu (přes noc).K dispozici je asi 9 nočních vlakových spojů – obvykle vyjíždějí v 14:00 z Pekingského západního vlakového nádraží a míří na Vlakové nádraží Si-an (Xian Railway Station) nebo Jižní vlakové nádraží Si-an (Xian South Railway Station) – cest trvá přibližně 12 až 15 hodin.
  • Přesuňte se efektivně a rychle pomocí letu z Mezinárodního letiště hlavního města Pekingu (Beijing Capital International Airport, PEK) na Mezinárodní letiště Si-an Sien-jang (Xian Xianyang International Airport, XIY). Každý den mezi Pekingem a Si-anem létá 25 přímých letů společností Air China, China Eastern Airlines a dalších.

Ze Si-anu se pak musíte k Terakotové armádě přepravit dalšími druhy dopravních prostředků, tedy buď půjčeným vozem, soukromým transferem, taxíkem nebo veřejným autobusem. Záleží, co preferujete.

Vzdálenosti od okolních měst

  • Terakotová armáda – Si-an: 40,5 km
  • Terakotová armáda – Sien-jang: 68 km
  • Terakotová armáda – Wu-chan: 745 km
  • Terakotová armáda – Peking: 1068 km
  • Terakotová armáda – Šanghaj: 1 387 km
  • Terakotová armáda – Šen-čen: 1 755 km
  • Terakotová armáda – Hongkong: 1 780 km

Koně terakotové armády.
Koně terakotové armády.

Možnosti ubytování a občerstvení v místě

Pokud budete chtít v okolí Muzea terakotové armády zůstat, ubytujte se ideálně v nedalekém městě Si-an. O něco blíže pak můžete využít služeb těchto hotelů:

  • Holiday Inn Express Xi'an Intl Trade&Logistic Park, an IHG Hotel: asi 15 km od Muzea terakotové armády
  • Sheraton Xi'an Chanba: asi 14 km od Muzea terakotové armády
  • Fairfield by Marriott Xi'an Chanba: asi 14 km od Muzea terakotové armády

Doporučené ubytování přímo v Si-anu (cca 40 km od Terakotové armády):

  • 5hvězdičkový hotel: Hilton Xi'an
  • 4hvězdičkový hotel: Bell Tower Hotel Xian
  • 3hvězdičkový hotel: Campanile Hotel
  • Hostel: Xian 7 Sages Youth Hostel International

Jídlo a pití v oblasti Terakotové armády

Poblíž Muzea terakotové armády se nachází bistra s čínskými nudlemi, pouliční stánky s občerstvením či nápoji. V blízkosti parkoviště u Terakotové armády pak najdete i mnoho turistických obchodů. Pokud si budete chtít něco koupit, sledujte množství zákazníků u konkrétního podniku a také ceny – příliš nízké nemusí značit kvalitu.Také se zaměřte na dostatečně tepelně zpracované pokrmy, abyste předešli zažívacím problémům.

Daleko pestřejší možnosti stravování však umožňuje město Si-an, kde najdete jak typicky čínské restaurace, tak i ty podávající západní či fastfoodové pokrmy. Inspirovat se můžete těmito podniky:

  • Xi'an Restaurant
  • Fanji Braised Meat In Preserved Sauce
  • Xianyang biangbiang Mian
  • Old Xi'an Restaurants
  • Xi'an Roast Duck Shop

V oblasti Terakotové armády (a též Si-anu) se tradičně podává kuchyně Shaanxi. Pro ni jsou typické tyto suroviny – nudle, česnek, cibule, skopové a jehněčí maso. Pochutnat si pak můžete konkrétně na těchto lokálních dobrotách:

  • Rou Jia Mo (čínský hamburger)
  • Yangrou Paomo (rozdrobená placky s jehněčí polévkou)
  • Liang Pi (studené nudle v sezamové omáčce)
  • Hu Lu Ji (plněné kuřecí paličky)
  • Xi’an Dumplings (dušené knedlíky Jiaozi)
  • Guokui (smažený čínský chléb)
  • Biang Biang Mian (dlouhé a široké nudle)

Z dezertů pak vyzkoušejte třeba tomelový dort, čínské datle plněné vlašskými ořechy, zmrzlinu s příchutí růže nebo papájový dezert s medem. Z nápojů stojí za ochutnání čerstvá šťáva z granátového jablka, si-anské rýžové víno, lokální pivo či oranžová sodovka zvaná Bīng-fēng.

Věděli jste, že…

  • průměrná hmotnost jednoho terakotového válečníka je kolem 180 kg? Ten nejlehčí váží 100 kg a nejtěžší pak 300 kg!
  • uspořádání terakotových válečníků respektuje Feng Shui? Krom jiného jejich tváře směřují na východ, což symbolizuje naději a jas (je to místo, odkud vychází slunce).
  • terakotoví válečníci bývali původně namalovaní pestrými barvami? Klimatické a jiné vlivy však způsobily jejich vyblednutí a zešednutí.
  • téměř všichni válečníci Terakotové armády byli původně vybaveni zbraněmi, které drželi v rukou? Šlo zejména o kuše, meče nebo kopí. Tyto předměty však byly ukradeny ještě v dávných dobách (údajně za dynastie Čchin).
  • terakotoví válečníci byli dle všeho vyrobení po vzoru skutečných lidí z dynastie Čchin? Proto mají odlišné pózy, výrazy, barvu pleti nebo výšku. Dvě stejné sochy zde zkrátka nenajdete.
  • sochy terakotových válečníků se vyráběly z hlíny sesbírané kolem pohřebních míst? Tuto zeminu dělníci hnětli, dokud nebyla měkká a poddajná. Pak ji naporcovali a vtlačovali do forem na nohy, ruce, hlavu či trup. Po vypálení hlíny se začaly sochy kompletovat. Celé postavy se pak pokrývaly vrstvou laku a zářivými barvami.

Terakotová armáda zblízka.
Terakotová armáda zblízka.

Co dalšího navštívit v okolí Terakotové armády

Jakmile se dostatečně pokocháte dechberoucí Terakotovou armádou a také Mauzoleem prvního císaře dynastie Čchin, můžete obdivovat i okolí těchto skvělých památek. Opomenout byste neměli zejména historické město Si-an, v němž se ukrývá mnoho zajímavých a nezapomenutelných míst!

SI-AN

Starobylé město Si-an (Xi‘an) se nachází asi 40 kilometrů od Terakotové armády. Často je označováno jako „Kolébka čínské civilizace“, neboť jeho historie sahá více než tři tisícovky let zpět. Důležitým faktem také je, že Si-an býval hlavním městem až 13 čínských dynastií. Dnes představuje hlavní město čínské provincie Shaanxi a také politické, ekonomické a kulturní centrum severozápadní Číny. Vidět zde můžete historické ruiny, kulturní památky, archeologické nálezy či zajímavá muzea. Inspirujte se některými z následujících míst:

  • Městská zeď Si-an (Xi’an City Wall): tato zeď je nejzachovalejší v Číně a též ji lze zařadit mezi jedny z největších starověkých obranných systémů na světě. Postavena byla v roce 1370 za prvního císaře dynastie Ming, kterým byl Chung-wu. Podél zdi se můžete procházet nebo projíždět na kole – získáte tak pohled na město z jiné perspektivy.
  • Velká pagoda divoké husy (Big Wild Goose Pagoda): je jednou z nejznámějších památek Si-anu a sídlí v komplexu chrámu Da Ci'en. Pagoda má čtvercový pavilon, jenž byl postaven v roce 652 jako místo pro studium buddhistických písem. Původně měl pět pater tyčících se do 60 metrů – v roce 704 však budovu rozšířila o dvě patra císařovna Wu Ce-tchien. Návštěvníci mohou vystoupat po schodech, které se uvnitř pagody stáčí nahoru – panoramatický výhled na Si-an umožňuje každé patro ze všech čtyř stran.
  • Muslimská čtvrť (Muslim Quarter): tvoří jádro muslimské komunity v Si-anu (představuje domov až pro 20 tisíc muslimů) a najdete ji v centru města. Zejména v nočních hodinách jde o velmi rušné místo. Prozkoumat zde můžete několik mešit nebo trhy s potravinami a suvenýry.
  • Si-anská zvonice (Xi’an Bell Tower): tato zvonice označuje geografický střed města a je jednou z nejznámějších čínských památek. Původně byla postavena v roce 1384 za císaře Chung-wua poblíž Bubnové věže jako vojenské velitelské centrum. S rozrůstáním města však změnila své stanoviště a roku 1582 získala dnešní podobu. Věž je vysoká 36 metrů a vyrobená ze zelených glazovaných dlaždic, dřeva a zlata. Obdivovat tu můžete po zdolání točitých schodů ruiny z dynastie Ming a Čching, muzeum porcelánu, řadu bronzových zvonů nebo kamenné zvonkohry. Z terasy pak získáte skvělý výhled na čtyři hlavní ulice Si-anu.
  • Muzeum historie Shaanxi (Shaanxi History Museum): jedná se o první moderní muzeum v Číně, které nabízí vhled do tisícileté historie země. Otevřeno bylo v roce 1991 a pochlubit se může sbírkou 370 tisíců pravěkých exponátů. Mezi zajímavé exponáty patří například čtyři původní sochy terakotových válečníků (najdete je v přízemí) nebo replika kamenného lva z hrobky Shunling z dynastie Tang.
  • Bubnová věž (Drum Tower): pojmenovaná je tato věž po obrovském bubnu, který se nachází uvnitř. Její bití můžete slyšet vždy po západu slunce – označuje tak konec dne. Postavená byla Bubnová věž v roce 1380 během rané éry dynastie Ming (bez použití hřebíků) a v průběhu let prošla dvakrát renovací. V místě si můžete užít hudební vystoupení, poslechnout ranní zvonění, večerní bubnování nebo vystoupat na věž tyčící se do 38 metrů, odkud získáte perfektní výhled na Si-an.

Xian hradby.
Xian hradby.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole