To nejlepší ze Slovinska

Pokud hledáte místo s vysokou koncentrací krajinné i kulturní rozmanitosti, nemusíte chodit daleko. V severobalkánské zemi máte i přes menší rozlohu na dosah Alpy, Jadran, unikátní víno, smaragdová jezera, termální lázně, historické památky, agroturistiku i sportovní vyžití. Podobná kombinace se jen tak snadno nevidí

Autor: Pavel Fellner

02.09.2020

Čti více
Přírodní rezervace Zelenci při obci Kranjska Gora.
Přírodní rezervace Zelenci při obci Kranjska Gora.

Ve Slovinsku se toho děje hodně, a to i navzdory faktu, že jeho rozloha je jen o něco více než 20 000 km2. Že se v této méně nápadné balkánské zemi zřejmě nudit nebudete nepřímo dokazuje i její popularita mezi turisty – ročně jich přitáhne téměř 4,5 milionu, což je více než dvojnásobek počtu domácího obyvatelstva.

Rozmanité, turisticky zajímavé lokality koncentrované na území Slovinska umožňují v krátkém čase zažít opravdu vše od malebných hor, přes historická města, ochutnávku vín z jedinečných odrůd a adrenalinové sporty, až po pláže ve středomořském klimatu. Kulturní diverzita zde vděčí za svou pestrost vlivům od blízkých sousedů – Itálie, Rakouska, Maďarska a balkánských regionů.

1. Piran

Situováno na malebném poloostrově efektně vyčnívajícím do Jadranu, město Piran má kolorit podobný známým italským historickým centrům. Přináší staré domy, kamenné městské hradby i pulsující náměstí a uličky v užším centru města vyhrazeném pouze chodcům. Nechybí ani malý přístav, nebo množství příležitostí na pěknou vyhlídku na moře. Jednou takovou je, i pro turisty přístupná, věž městské zvonice s kompletním 360-stupňovým výhledem na Piran a jeho okolí.

Přístav ve městě Piran.
Přístav ve městě Piran.

2. Řeka Soča

Horská řeka Soča protékající stejnojmennou dolinou v Triglavském národním parku je slovinským přírodním pokladem. Voda v ní má hlubokou smaragdovou barvu, průzračnou čistotu a v horních částech toku se prodírá členitým povrchem, čímž vytváří fascinující kaskády, malé vodopády a soutěsky. Kromě pozorování těchto krás můžete Soču i sjíždět.

Řeka Soča.
Řeka Soča.

3. Škocjanské jeskyně

Tyto jeskynní útvary, nacházející se ve vápencovém podloží jihozápadního regionu Karst, jsou součástí seznamu světového dědictví UNESCO. Téměř 5 kilometrů dlouhý komplex zahrnuje podzemní řeku, vodopád, kaňony a úchvatné jeskynní dómy.

Škocjanské jeskyně.
Škocjanské jeskyně.

4. Predjamský hrad

Renesanční Predjamský hrad nabízí dramatickou scenérii evokující atmosféru středověkého období. Je zasazen do otvoru ve skalním útesu, tvořícím zároveň ústí jeskyně nazvané Erasmova jáma. Vnitřní část hradu je vytesaná do skály a tato konstrukce mu ve středověku vysloužila pověst nedobytnosti.

Predjamský hrad.
Predjamský hrad.

5. Novo Mesto

Městečko na řece Krka ležící nedaleko chorvatských hranic má původ ve 14. století a dnes je menším kulturně-historickým centrem, jehož přilehlé oblasti jsou známé i produkcí vína. Zachovalé budovy i půdorys ulic, harmonicky plynoucí řeka a idylický blízký venkov z něj dělají skvělé místo pro relax a uvolnění. Pro celý region Dolenjska je typické víno Cviček s nižším obsahem alkoholu, vyráběné ze směsi červených a bílých hroznů.

Pohled na město Novo Mesto a řeku Krka.
Pohled na město Novo Mesto a řeku Krka.

6. Maribor

Jiným, nejen vinařským střediskem turismu je Maribor, druhé největší město Slovinska. Jeho historickou spjatost s pěstováním révy snad nejlépe dokumentuje údajně více než 400 let starý jedinec odrůdy Žametovka rostoucí v objektu domu, který slouží jako jeho muzeum i místo ochutnávek mariborských vín. K Mariboru patří bohatý a kulturní život s akcemi jako opera pod širým nebem, aktivní vyžití na i podél řeky Dráva a lyžování na svazích hostujících i světový pohár FIS.

Náměstí v Mariboru.
Náměstí v Mariboru.

7. Hřebčín Lipica

Malá vesnička Lipica přímo na hranici s Itálií, sotva 15 kilometrů od Terstu, je světoznámá chovem plemene koní bílé barvy. Právě zde byl vyšlechtěn slavný lipicanský kůň, kromě své krásy oblíbený i pro skvělou učenlivost. Ke každodennímu životu hřebčína patří ukázky umění místní jezdecké školy i muzeum kočárů.

Bílý kůň.
Bílý kůň.

8. Kranjska Gora

Kranjska Gora leží na pomezí Rakouska a Itálie, v Julských Alpách a je rájem pro horské sporty v zimě i v létě. Kromě populárních sjezdovek zde najdete i stovky kilometrů pěších turistických tras, stěny vhodné na lezení, park horských kol, golfové hřiště, možnost lovu ryb v jezeře Jasna a množství atrakcí pro rodinné aktivity.

Kranjska Gora a jezero Jasna.
Kranjska Gora a jezero Jasna.

9. Vodopád Savica a Bohinjské jezero

78 metrů vysoký vodopád v plném rozsahu odhaluje nespoutanou krásu a energii vodního živlu.

Vodopád Savica.
Vodopád Savica.

Z návštěvy tohoto místa si odnesete pocity obdivu a ohromení ze síly přírody, ale pokud se rozhodnete pokračovat k blízkému jezeru Bohinj, pohled na jeho klidnou hladinu a okolní hory vám opět přivede klid do duše. Po jezeře se dají absolvovat vyhlídkové plavby a v blízkých obcích zase pohodlně přenocovat.

Bohinjské jezero.
Bohinjské jezero.

10. Lublaň

Hlavní město země je prosáklé historií, uměním, svěží zelení a klidem bez zjevných známek ruchu typického pro evropské metropole.

Srdce Lublaně tvoří staré město s hradním vrchem a spletí uliček lemovaných architekturou více období. Jeho pomyslným středem je náměstí Prešernov trg, které se vyvinulo ze staré křižovatky cest a bývalé městské brány. Charakterizují ho tři obrazy typicky spojovány s Lublaní – Trojitý most, socha France Prešerena a fasáda kostela Františkánů.

Architektem pitoreskního Trojitého mostu je Jože Plečnik, jehož dílo lze obdivovat i o kousek dál, pod arkádami lublaňského centrálního tržiště. Jiným známým mostem přes řeku Lublanici je Dračí most, střežený sochami draků. Po nábřeží řeky můžete absolvovat nekonečné procházky, nebo si posedět v některé z jeho četných kaváren.

Ulice města Lublaň.
Ulice města Lublaň.

Návštěva hradu patří k prvotřídním zážitkům, a to nejen díky nádhernému prostředí a výhledům na město z hradního vrchu, ale i kvůli technologicky moderním a interaktivním expozicím tamního muzea.

Ze širšího centra Lublaně jsou charakterově zajímavé čtvrti Krakovo, unikátní svým zachovalým urbanistickým uspořádáním starých rodinných domů se zahrádkami, a Trnovo pyšnící se neobvyklou architekturou a několika díly od Plečnika.

Kontrastem kontinentální evropské architektury je 70 metrů vysoký mrakodrap Nebotičnik, postavený v roce 1933 podle vzoru těch amerických. Na jeho vrcholu je veřejnosti přístupná kavárna poskytující výhled a příležitost pro romantiku.

Statut lublaňské legendy má „autonomní kulturní centrum“ Metelkova město. Jeho minulost sahá do roku 1991, kdy se spolu s nezávislostí země zformovala v opuštěných kasárnách i komunita alternativní kultury, která tam funguje dodnes.

11. Jezero Bled

Panorama jezera Bled nemá daleko od pohádkového popisu idylického království. Jeho voda má, stejně jako několik jiných vodních ploch v zemi, hlubokou zelenou barvu smaragdu, obklopují ho horské masivy Alp, na skalním brale jednoho z jeho břehů stojí hrad identického jména a uprostřed jezera leží malý ostrov s kaplí, která je poutním místem.

Bled má smíšený, tektonicko-glaciální původ i když lidová pověst o tom, že ho stvořily víly mu zřejmě sluší více. Podél jeho pobřeží vede promenáda jako stvořená na ranní i večerní procházky. Na přilehlých kopcích jsou turistické stezky s vyhlídkovými místy jako vrch Ojstrica, nebo Mala a Velika Osojnica.

Jezero Bled.
Jezero Bled.

Na ostrov Bled se dá dostat dřevěnými loďkami zvanými „pletna“ s podobným designem jako mají benátské gondoly. Vyráběné jsou lokálně a navigované i poháněné jsou „pletnáři“, obratně manipulujími s dlouhými vesly ze dřeva. Střechu pletny tvoří plátno, pod kterým se nacházejí dlouhé lavice na sezení. Ke kapli Matky boží na ostrově vede od přístavního mola 99 schodů. Kolem kaple stojí mezi množstvím zeleně malý klášter, fara, zvonice a pár dalších budov. Po odeznění úderů zvonu mohou návštěvníci adresovat Matce boží svá přání a ta, jak místní věří, pak budou vyslyšena.

Hrad Bled se vyznačuje promyšleným opevněním s dvojitou strukturou oddělující vnitřní část určenou pro šlechtu a vnější pro služebnictvo. V současnosti je domovem muzea a hostí i několik kulturních akcí během celého roku.

Kulinářským symbolem zdejší kuchyně je bledský krémový zákusek. Ten nemá ani speciální recept, ani tajnou ingredienci, jeho dokonalá příprava však vyžaduje dlouhou praxi. Tvoří ho hustý tuhý vanilkový krém, šlehačka a tenká vrstva křupavého těsta posypaná práškovým cukrem.

K jezeru Bled a jeho nejpřilehlejším oblastem patří i lázně s termální vodou, včelařství a samozřejmě vodní sporty.

12. Soutěska Vintgar

Vintgar, další z řady divokých monumentů slovinské přírody, leží od Bledu jen kousek na severozápad. Soutěska byla objevena v roce 1891 a veřejnosti zpřístupněna už o dva roky později. Od té doby se stala jednou z nejpopulárnějších atrakcí v zemi. 1,5 kilometru dřevěných chodníků upevněných do břehů a kolmých útesů roklin na řece Radovna provede návštěvníka přes strmé skály a přes nenápadné hlubiny až k nádhernému vodopádu Šum.

V jedné pasáži trasy přes roklinu prochází původní kamenný obloukový železniční most ještě z roku 1905. Níže pod soutěskou leží přehrada s hydroelektrárnou.

Skalní stěny rokle měří 50 až 100 metrů, včetně svahů nad nimi má soutěska hloubku 250 metrů. Trasa je obousměrná, nenáročná a dá se absolvovat i v rámci delší túry od jezera Bled.

Soutěska Vintgar.
Soutěska Vintgar.

Kaňoning

Horské řeky Slovinska jsou jako stvořené pro akční sporty jako je kaňoning, kombinující turistiku, horolezectví, slaňování i plavání. Tato stále populárnější forma zábavy má několik úrovní a, i když by se tak na první pohled jevila, není výhradně aktivitou z kategorie extrémních.

Přímý styk s vodou vyžaduje vhodnou výbavu v podobě neoprenového oděvu, helmy, rukavic, obuvi a doplňků (sedáky, lana, karabiny, atd. – ty se dávají spolu s lékárničkou první pomoci do speciálních vaků). Vhodné je do kaňonu vzít i energetické tyčinky a láhev vody. Voda v potoce kaňonu nemusí být pitná a studená voda dokonce odebírá spoustu energie, kterou budete potřebovat zejména doplňovat. Určitá fyzická zdatnost je také nutná, stejně tak vzrůst a váha, a také alespoň minimální dávka odvahy.

Údolí řeky Koritnica.
Údolí řeky Koritnica.

Pro rodiny s dětmi je nejvhodnějším kaňoningovým terénem okolí jezera Bled, kde najdou i zkušené instruktory. Zažít lze klouzání, přechody skalních tunelů i skoky do studené horské vody. Lákadlem je i noční kaňoning.

Slaňování převisu v kaňonu.
Slaňování převisu v kaňonu.

Zkušenější najdou nové výzvy na řece Soča (v blízkosti obcí Kobarid a Bovec), kde na ně čeká mysteriózní kaňon Kozjak. Technicky je to náročnější, například nejvyšší skok je možný z výšky 18 metrů.

Adrenalinový extrém se nachází v kaňonech Fratarica a Predelnica. Mnoho slaňování, sestupy více než 40 metrovým vodopádem a odvážnější skoky si již žádají lepší kondici i všechny potřebné dovednosti.

Jak vypadá adrenalinový zážitek v kaňonu Fratarica mýma očima?

Nastupujeme do kaňonu Fratarica, voda má 7 stupňů, ale venku je tak horko, že se ve vodě ochlazujeme. Kaňon je nádherný, za každým skokem i skluzavkou je jiná scenérie. Nad námi jen úzký kaňon a někde daleko ve výši jen stromy a nebe.

Máme ve skupině i nováčky a těším se, až přijdeme k místu zvané Parabola. Když je kaňon vodnatý, vodopád padá kolmo dolů až 42 metrů! Uvazujeme Damiána a vidím, jak se celý třese. Od studené vody nebo z převisu, který vidí pod sebou? Tedy, zatím nevidí, protože jsme za okrajem převisu a pod námi nic – jen prázdnota a nekonečná hloubka. Vodopád hučí a Damián se křečovitě drží lana a Miro ho slaňuje. Voda bubnuje na hlavu stále silněji a my slyšíme jen řev.

Údolí řeky Koritnica z vrchu Mangart.
Údolí řeky Koritnica z vrchu Mangart.

Adrenalin se vyplavuje. Pod Damiánem je 40 metrů prázdna a ten pomalu slaňuje dolů. Já už jsem tu párkrát byl, ale když se navážu a sednu do sedáku na hranu vodopádu, srdce mi buší jako šílené. Vychutnávám si to a dívám se dolů, kolem sebe, vodu nechám padat na helmu a nemyslím na to, co se může stát. Jak říká Viktor: „Vypni mozek!“

Slaňování kaňonu s vodopádem.
Slaňování kaňonu s vodopádem.

Jsme venku z kaňonu, 2,5 hodiny neuvěřitelného dobrodružství a Miro se rozhodne ukázat nám absolutní vychytávku Slovinska, kaňon malé Koritnice pár minut od Fratarice. 30 minut v 5 stupňové extrémně silné a rychlé vodě, cítím se jako v pračce. Kaňon se lomí každých 5 minut a my křičíme vzrušením. Toto je nejdokonalejší věc, jakou příroda mohla vybudovat. Procházíme pod obrovský kmen stromu, který sem voda doplavila po silných jarních lijácích a tání sněhu. Jako by ho sem vložil nějaký obr. Hrozivě visí jakoby ve vzduchu. Skáčeme do posledního víru a drkotajíc zuby zimou vycházíme ven. 30 minut nejkrásnějšího kaňonu ve Slovinsku máme za sebou. Máme chuť to dát ještě jednou!

Naše parta po kaňoningu Fratarica.
Naše parta po kaňoningu Fratarica.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole