Trinidad, Kuba.

Trinidad, Kuba: Průvodce městem cukrové třtiny v Karibiku

MĚSTO CUKROVÉ TŘTINY

Představte si město s koloniální architekturou, barevnými domky, karibskou atmosférou, s milými a usměvavými lidmi, se zelenými horami v pozadí a s tyrkysovým mořem na dosah…. ano, tak to je Trinidad. Jedno z nejkrásnějších měst celého Karibiku, jehož popularita mezi turisty strmě roste. Město však už obdivoval i samotný Alexander von Humboldt, který zde na počátku 19. století pobýval a byl místem a Kubou obecně z profesního hlediska fascinován. Trinidad vám kromě mnoha muzeí a okolní překrásné přírody nabízí však také příjemné podniky, kde kromě sladkého nicnedělání můžete vyzkoušet lahodnou místní kuchyni. Už jste ochutnali například „staré šaty“?

Autor: Petra Špačková

10.03.2024

Čti více
Staré uličky Trinidadu.
Staré uličky Trinidadu.

HISTORIE A POLOHA TRINIDADU

Město Trinidad leží v centrální části Kuby a je součástí provincie Spíritus Sanctus. Má neuvěřitelné genius loci a patří mezi nejkrásnější koloniální města Karibiku. Od roku 1988 figuruje také na Seznamu světového dědictví UNESCO, a to nejen pro svou historii a architekturu, ale rovněž pro svůj význam v oblasti obchodu s cukrem. „Základní kámen“ města byl položen již v roce 1514 španělským conquistadorem jménem Diego Velázquez de Cuéllar. Původně město neslo název Villa de la Santísima Trinidad (město Nejsvětější Trojice), dnes však jen zkráceně Trinidad (Trojice). V minulosti oblast prosperovala zejména díky četným plantážím s cukrovou třtinou v okolí města.

Populace Trinidadu a jeho přilehlého okolí v dnešní době dosahuje necelých 80 000 obyvatel.

ZAJÍMAVOSTI TRINIDADU

  • Trinidad byl založen roku 1514 dobyvatelem Diego Velázquezem.
  • Od roku 1988 je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Díky pěstování cukrové třtiny v okolí město v minulosti velmi prosperovalo.
  • Kus od města se nachází pohoří Sierra de Escambray pokryté bujným deštným lesem, kde se po revoluci ukrývaly zbytky Castrových odpůrců (tzv. bandidos).
  • Na počátku 19. století navštívil Trinidad německý světoznámý přírodovědec Alexander von Humboldt.
  • Trinidad znamená v překladu Trojice (ve významu Svatá Trojice).
  • Zvonice františkánského kláštera v centru města je vyobrazena na minci o hodnotě 25 centavos.
  • V ulicích Trinidadu (stejně jako i jinde na Kubě) můžete spatřit mnoho motocyklů československé značky Jawa, která je zde velmi oblíbená.

Kostel na hlavním náměstí v Trinidadu.
Kostel na hlavním náměstí v Trinidadu.

CO NEMINOUT V TRINIDADU

Plaza Mayor

Plaza Mayor se nachází v samotném středu historického centra města. Stalo se středobodem pouličního života zdejších obyvatel již od dob založení města v roce 1514. Kolem něj pak byly postupně postaveny veškeré významné a vznešené budovy.

Ve svých počátcích se náměstí nazývalo Plaza de la Iglesia, protože bylo součástí Parroquia Mayor – hlavní farnosti. V průběhu let však měnilo svůj tvar i název, aby svou dnešní podobu získalo zhruba v polovině 19. století. Pestré barvy, všudypřítomné palmy a obecně atmosféra náměstí vás nenechají na pochybách, že se nacházíte v karibském regionu.

Plaza Carillo

Parque Céspedes, dříve známý jako Plaza Carrillo, najdeme jižně od historického centra města. Toto prostorné náměstí lemované stromy, postavené v 19. století, poskytuje místním obyvatelům vynikající příležitost k setkávání, klábosení, ale také k obyčejnému relaxu. Můžete si chvíli odpočinout ve stínu a nasát unikátní atmosféru města.

Historické centrum Trinidadu.
Historické centrum Trinidadu.

Torre Manaca - Iznaga

Tato 45 m vysoká strážní věž byla vztyčena v roce 1750 ve Valle de los Ingenios zhruba 15 km od města. Sloužila k monitorování práce otroků, kteří pracovali na zdejších cukrových plantážích. Na vrchol věže vede 136 schodů, pokud je zdoláte, odměnou vám bude překrásný výhled na okolní údolí. Z Trinidadu je možné se na místo dostat vlakem, ať už běžnou či turistickou/vyhlídkovou linkou.

Museo de Arquitectura Colonial

Muzeum koloniální architektury se nachází v domě rodiny Sáncheze Iznaga, dříve známém jako Casa Azul (modrý dům).

Tento dům spravovala velkostatkářská rodina Iznaga, která se věnovala pěstování a obchodu s tabákem a cukrem. Dnes je „modrý dům“ dominantní budovou historické zástavby Trinidadu.

V roce 1979 zde bylo slavnostně otevřeno místní muzeum za účelem prezentace historického a architektonického vývoje města a akcentace jeho kreolské kultury. Skládá se z osmi místností, které zobrazují historické stavby města a jsou svědectvím jeho vývoje v průběhu posledních staletí.

El Museo Nacional de la Lucha Contra Bandidos

Národní muzeum La Lucha Contra los Bandidos sídlí v bývalém klášteře z 18. století nedaleko Plaza Mayor. Nejcharakterističtějším prvkem stavby františkánského konventu je jeho žlutá zvonice, jediný pozůstatek z původní budovy, odkud si můžete vychutnat nádherný panoramatický výhled.

Toto muzeum, které otevřelo své brány veřejnosti v roce 1984, vystavuje prostřednictvím fotografií, map, zbraní a dalších předmětů boj Castrovy armády proti kontrarevolučním gangům, které v 60. letech operovaly v nedalekém pohoří Sierra de Escambray.

Najdeme zde šest výstavních místností, které se zabývají bojem proti „bandidos“. Na nádvoří pak lze vidět kusy, jako je nákladní automobil GAZ 63, formulový typ pirátského člunu nebo fragment letadla U-2 převrženého během raketové krize v roce 1962.

Trinidad na Kubě.
Trinidad na Kubě.

Museo de Historia Municipal

Toto obrovské sídlo, dnes hlavní muzeum města Trinidadu, hned vedle Plaza Mayor, patřilo v letech 1827 až 1830 rodině Borrellů. Jedná se o největší stavbu ve městě! Později přešlo vlastnictví na pěstitele jménem Justo Germán Cantero, po kterém je palác nyní pojmenován. Nejen exponáty, ale zejména pak panoramata města z věže, kam se dostanete po vratkých schodech, stojí za návštěvu muzea.

Justo Cantero údajně získal rozlehlé cukrové panství otrávením starého obchodníka s otroky a oženěním se s jeho vdovou, která však také předčasně zemřela.

Museo de Arqueología Guamuhaya

Muzeum se nachází v Casa Padrón, úžasném koloniálním sídle z 18. století, a své návštěvníky přenese do historie domorodých komunit, které žily na Kubě před obdobím španělské kolonizace. Zajímavostí může být, že se slavný dobyvatel Hernán Cortés ještě předtím, než se pustil do dobývání Mexika, ubytoval v budově, která dříve stála právě na místě muzea.

Museo Romántico

Museo Romántico nebo také Palacio Brunet u Plaza Mayor bylo otevřeno v roce 1973 a bylo prvním trinidadským muzeum vůbec. Palác pochází z 18. století a v jeho útrobách najdeme expozici dekorativních uměleckých předmětů z 19. století jako například sošek, nábytku, příborů, porcelánu a skla, stejně jako oblečení z té doby.

TIP: Z balkónu paláce je překrásný výhled na Plaza Mayor! Fotoaparáty s sebou!

Nemáme wifi, ale máme mojito!
Nemáme wifi, ale máme mojito!

Casa de la Trova

Casa de la Trova je centrem kubánské hudby a salsy v Trinidadu, jeho cílem je mj. šíření povědomí o hudbě, která je součástí identity města. Nejenže se zde můžete zaposlouchat do té nejlepší kubánské hudby ve městě, ale zároveň si zde vychutnáte i dobrý drink. Budova je místem pro kulturní vyžití a rovněž slouží k setkávání, ať už místních či místních s turisty.

Své brány otevřel dům veřejnosti v roce 1974.

Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad

Tento kostel vévodí náměstí Plaza Mayor a je jeho nepřehlédnutelnou ikonou. Stavba byla započata v roce 1817 a dokončena o 75 let později. Uvnitř vás zaujme zejména impozantní dřevěný oltář!

Convento de San Francisco de Asis

Krásný klášter sv. Františka z Assisi nedaleko Plaza Mayor je příjemnou zastávkou na vašich toulkách po Trinidadu. Kromě samotného interiéru skýtá navíc možnost vystoupat poměrně mnoho schodů zvonice a užít si dechberoucí výhled na město i jeho okolí. Zvonice žluté barvy se stala nepsaným symbolem města a je dokonce vyobrazena na minci v hodnotě 25 centavos.

V prostorách kláštera dnes najdeme již zmiňované muzeum El Museo Nacional de la Lucha Contra Bandidos.

Cerro de la Vigía

Pro milovníky pěší turistiky nabízí Trinidad příjemnou stezku na nedaleký 180 m vysoký kopec, odkud budete mít celé město a jeho okolí jako na dlani. Cesta na vrchol k vysílači vám zabere zhruba 30 minut.

TIP: Dopřejte si cestu na vrcholek brzy ráno, abyste odtud mohli pozorovat východ slunce. Nebudete litovat!

Parque El Cubano

Na okraji města, u řeky Guaurabo, najdete přírodní park El Cubano, kde se můžete plně ponořit do zdejší bohaté vegetace. Je to místo s pestrou faunou i florou, najdete zde závěsné mosty, vodopády, naučné trasy. Je zde vícero stezek, většina o nízké náročnosti. Můžete zde například „pokořit“ stezku Las Huellas de la Historia, která je asi největší atrakcí parku, a dozvědět se zde více o historii oblasti. Zavede vás k vodopádu Salto de Javira, kde je i menší jezírko vhodné k osvěžení.

Gran Parque Natural Topes de Collantes

Přírodní park Topes de Collantes, rozkládající se v nadmořské výšce zhruba 700 metrů v pohoří Sierra de Escambray, je rájem pro všechny milovníky přírody. Je protkán několika turistickými stezkami, které procházejí svěže zelenou krajinou, a dovedou vás do říše vodopádů a přírodních jezírek.

Nejoblíbenějším cílem je asi Salto de Caburní. Vodopád Salto de Caburní je jeden z nejvyšších vodopádů na Kubě, je vysoký přibližně 64 m, pramení mezi skalami a končí u křišťálově čistého jezírka.

Mladí lidé v parku Trinidadu.
Mladí lidé v parku Trinidadu.

Playa Ancón

Poloostrov Ancón se nachází zhruba 11 km od Trinidadu a může se pochlubit krásnými plážemi s bílým pískem, které se táhnou v délce asi dvanácti kilometrů. Pláže jsou zde méně přeplněné a klidnější než ty na Varaderu (ač neméně krásné), což z nich dělá ideální prostředí pro strávení odpoledne radovánkami v mořských vlnách.

TIP: Kromě pláží je poloostrov Ancón také domovem rozmanité flory a fauny. Přírodní krásy poloostrova zahrnují lesy, mangrovy a mokřady, které slouží jako domov pro různé druhy volně žijících živočichů, včetně plameňáků a dalších mnoha druhů ptáků. Podél pobřeží najdete mnoho míst ideálních pro šnorchlování! Zdejší bohatý podmořský život vás jistě nadchne.

Playa Maria Aguilar

Velice příjemná pláž, která je spíše přírodní než turisticky exponovaná. Najdete zde jemný písek a křišťálově čisté tyrkysové moře. Pokud nechcete jen lelkovat a opalovat se na břehu, místo je skvělým cílem pro všechny milovníky šnorchlování.

Karibské pláže Kuby.
Karibské pláže Kuby.

Valle de los Ingenios

Valle de los Ingenios neboli Údolí cukrovarů se rozprostírá nedaleko města a je to místo, kde se psala historie Trinidadu. V minulosti se zde ve velkém pěstovala cukrová třtina, největšího rozmachu bylo dosaženo v 19. století, kdy bylo aktivních přes 50 cukrovarů a v roce 1827 v mlýnech pracovalo více než 11 000 otroků. Bohužel i fenomén otrokářství je úzce spjat s trinidadskou historií.

Bývalé plantáže, budovy mlýnů a další zařízení a archeologická naleziště ve Valle de los Ingenios představují nejbohatší a nejzachovalejší svědectví o karibském cukrovarnickém průmyslu v 18. a 19. století a s ním spojeném již zmíněném fenoménu otrokářství.

V roce 1988 byla oblast zapsána na Seznam kulturního dědictví UNESCO.

Mlyn na cukrovou třtinu u Trinidadu.
Mlyn na cukrovou třtinu u Trinidadu.

CO ROZHODNĚ V TRINIDADU A JEHO OKOLÍ ZAŽÍT

Cayo Iguana

Velice hezkým výletem je cesta z poloostrova Ancón na Cayo Iguana, ostrůvek, který se nachází kus severozápadně od ostrova Cayo Largo del Sur. Jak napovídá sám název (Iguana znamená v překladu leguán), ostrov je domovem stovek leguánů, které budete moci fotografovat a obdivovat.

Disco Ayala

I když nejste třeba nadšencem diskoték, zajít si do Disco Ayala nebo chcete – li La Cuevy (jeskyně), je jedinečná zkušenost. Podnik se nachází uvnitř přírodní jeskyně a je oblíbeným víkendovým cílem místních obyvatel. Legenda také praví, že v minulosti bylo místo útočištěm nechvalně proslulého kriminálníka.

Barrio Cubano Salsa Dance School

Jste milovníkem salsy a hodláte si ji ještě zdokonalit od místních Kubánců či jste úplný začátečník a chcete do světa salsy teprve proniknout? Rozhodně zkuste zdejší kurzy, nebudete litovat!

Tancující Kubánci v Trinidadu.
Tancující Kubánci v Trinidadu.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ TRINIDADU

Podle světové organizace jako je World Wildlife Fund (WWF), je Kuba nejdůležitějším územím pro ochranu biologické rozmanitosti v karibské oblasti. Dvě procenta světové flóry se nacházejí na Kubě, ve srovnání s ostatními karibskými ostrovy má Kuba také nejvyšší počet druhů rostlin a zvířat a také nejvíce endemitů.

Živočišný život na Kubě je bohatý a také velmi zajímavý, domov zde našly druhy jako například nejmenší žába severní polokoule Monte Iberia Eleuth, netopýr motýlí (Natalus lepidus), jeden z nejmenších druhů na světě, kolibřík včelí, který je se svými 7 cm známý jako nejmenší pták na světě či krokodýl kubánský, jeden z nejagresivnějších na světě. Endemité jako Solenodon kubánský nebo chcete – li štětinatec, obr mezi hmyzožravými savci, kteří žijí na planetě, a kubánská ryba s názvem Gar ​​jsou považovány za živé fosilie. Na ostrově také najdeme roztomilého hlodavce jménem hutia. Na poloostrově Ancón nedaleko města najdeme kolonie překrásných plameňáků!

Kuba má také pozoruhodně bohatou floru. Najdeme zde nepřeberné množství kvetoucích rostlin, stejně jako ovocných stromů (mango, avokádo, papaya, guáve, banánovník, citrusy). Kubánská královská palma je národní strom, který nejlépe charakterizuje kubánský venkov, a proto je vyobrazen také ve státním znaku. Národní květinou je pak motýlovec věncový.

PODNEBÍ

Trinidad má tropické klima a prakticky celoročně příjemné teploty. Léta jsou horká, zatímco zimy krátké a teplotně příjemné. Nejteplejším obdobím jsou měsíce červen až srpen (v průměru 30 °C), zatímco rtuť klesá nejníže v lednu, kdy průměrná teplota dosahuje 25 °C. S nejjasnější oblohou se setkáte pravděpodobně v únoru, zatímco letní měsíce se často vyznačují zvýšenou oblačností a také větším množstvím srážek. Nejdeštivější měsíce jsou květen, červen a srpen.

Moře nedaleko Trinidadu bývá nejteplejší v srpnu, kdy se teplota vody pohybuje kolem 30 °C.

V období mezi červnem a listopadem je pak nutné dbát zvýšené ostražitosti, co se týče předpovědi počasí, resp. rizika hurikánů. Tridnidad byl zasažen mj. hurikánem Dennis (2005) či Irma (2017).

TIP: Od června do listopadu probíhá na Kubě období hurikánů, kdy může docházet k uzavření silnic, zákazu vycházení pro možnost ohrožení a rovněž k rušení letů. K predikci míry nebezpečnosti a možných omezení je vhodné sledovat například webové zpravodajství.

Nedaleko Trinidadu.
Nedaleko Trinidadu.

PRAKTICKÉ INFORMACE

Ať už se rozhodnete udělat si vyjížďku mimo Trinidad vlakem, autobusem, v zapůjčeném vozidle či s řidičem, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Trinidad – Havana – 320 km

Trinidad – Varadero – 260 km

Trinidad – Guantánamo – 640 km

Trinidad – Holguín – 450 km

Trinidad – Santiago de Cuba – 590 km

Trinidad – Cienfuegos – 80 km

TIP: Dobře zvažte půjčení auta během vašeho pobytu na ostrově. Pokud totiž dojde k nehodě, přestože viníkem není turista, je nutné na Kubě zůstat až do soudního vyřešení případu. To může často trvat až několik měsíců!

Spropitné:

Na Kubě je zanechání spropitného poměrně běžné a ze strany personálu očekávané. Ač rozhodně není povinné a zůstává pouze a jenom na vašem uvážení a kvalitě odvedených služeb. Nicméně mějte vždy na paměti, že platy zde nejsou vysoké a spropitné tak opravdu oceňované.

Částka spropitného na Kubě bude záviset také na tom, kde přesně se nacházíte a jaký typ služeb kupujete. Jako obecné pravidlo počítejte se spropitným kolem 10 % účtu. Pokud obdržíte výjimečně dobré služby, poděkovat částkou blížící se 15 – 20 % celkové ceny je ideální. Vítanou měnou jsou americké dolary nebo euro.

TIP: Ač se nejedná o spropitné v pravém slova smyslu, bývá zvykem, že turisté na Kubu vozí například malé hračky, sladkosti či jiné maličkosti pro zdejší děti ale i dospělé, kteří rozhodně nemají v obchodech takové možnosti, jaké jsou například v Evropě.

Etiketa:

Obecně řečeno, kubánská kultura je kulturou soudržnosti, přímé interakce a veselí. Kubánci si rádi povídají a sdílejí své životy a kulturu s návštěvníky! I když jsou obvykle pohodoví a pohostinní, mohou se někdy urazit. Proto se vyvarujte především:

Plivání na zem nebo smrkání na veřejnosti.

Fotografování kohokoli (bez předchozího svolení).

Odhazování odpadků (to je nejen neslušné, ale je to zde také v rozporu se zákonem).

Nedivte se, pokud se vás zdejší obyvatelé během rozhovoru dotknou, obecně jsou poměrně dost kontaktní.

Počítejte také s tím, že jízdní řády (autobus, letadlo, vlak atd.) nejsou vždy zcela striktně dodržovány.

TIP: Když se naučíte pár slovíček ve španělštině, místní to ocení a budou potěšeni!

SEN na Kubě.
SEN na Kubě.

CO V TRINIDADU OCHUTNAT

Kubánská kuchyně vychází především z té španělské, nicméně zaznamenat lze i velký vliv kuchyně africké a té z karibské oblasti. Pokrmy obsahují mnoho zeleniny, aromatického koření, mořské plody či rýži. Nechybí však ani exotické ovoce či lahodné dezerty. Své chuťové pohárky můžete rozmazlit buď ve zdejších restauracích, bistrech či na trhu. A co tedy rozhodně nevynechat?

Sandwich Cubano

Sandwich Cubano je sendvič s pečeným vepřovým masem, šunkou, švýcarským sýrem a nakládanou okurkou podávaný v měkkém kubánském chlebu pomazaném hořčicí a lehce ogrilovaným.

Ajiaco Cubano

Pokrm dostal svůj název od aji, chilli papričky, která má poměrně výraznou chuť. Pomalu pečený, chutný a výživný guláš se skládá z dušeného masa (hovězí a vepřové), kořenové zeleniny a koření.

Ropa Vieja

Ropa Vieja nebo chcete – li „staré šaty“ je kubánský pokrm vyrobený z trhaného hovězího masa, které bylo pomalu vařené s cibulí, paprikou, olivami, rajčatovou omáčkou a kořením, jako je kmín a oregano.

Pulpeta

Pulpeta (sekaná) je pokrm z mletého hovězího, vepřového a šunky, dále vajec, cibule, octa, sýra, strouhanky, rajčat, vína a bylinek. Jakmile je sekaná vytvořena, vnější strana je obalena strouhankou a smažena, aby se vytvořila křupavá vnější krusta. Nakonec se smažená sekaná dusí v bohatě ochucené kreolské omáčce z rajčat a papriky.

Enchilado de Camarones

Tento aromatický a oblíbený kubánský pokrm – krevety dušené v pikantní omáčce – má svůj původ na Haiti. Dnes je však již klasikou kubánské kuchyně.

Arroz con Leche

Tento původem španělský dezert bývá často sladkou tečkou na závěr oběda či večeře. Skládá se z kondenzovaného mléka, skořice, citronové kúry, cukru a samozřejmě rýže. Kubánská verze pokrmu bývá o něco krémovější než ta evropská, nicméně každá domácnost uznává svou specifickou přípravu a je zde spousta prostoru pro experimenty..

Kubánský humr.
Kubánský humr.

Cuba Libre

Tento havanský signature drink byl vynalezen na počátku 20. století přímo v kubánské metropoli a od té doby je velice populárním nápojem, který nemůže chybět na žádném večírku. Ingredience jsou limetková šťáva, coca – cola, rum a třtinový cukr.

Rum

Skvělé podmínky pro pěstování kvalitní cukrové třtiny vyústily již v historii ve výrobu světově oceňovaného kubánského rumu. Ochutnat jej na ostrově je takřka povinností každého plnoletého turisty. Mezi oblíbené značky patří například Havana Club či Legendario.

TIP: Velice populární a příjemnou trinidadskou restaurací je například Taberna El Barracon

Nápoj Canchanchara.
Nápoj Canchanchara.

CO V TRINIDADU NEVYNECHAT

Fiestas Sanjuaneras

Svatojánské oslavy se každoročně pořádají v mnoha kubánských městech, nicméně ty konané v Trinidadu patří k těm nejhezčím a nejvelkolepějším. Všude můžete vidět pestré barvy a cítit doslova až nakažlivou energii. Tato každoroční událost oslavuje místní kulturu a tradice, zahrnuje extravagantní kostýmy, barevné průvody a také jezdecké přehlídky. Festival sv. Jana se koná každoročně v posledním červnovém týdnu, hlavní slavnosti se pak konají přímo 24. června, na svátek sv. Jana Křtitele. Festival je tradicí, která sahá až do 18. století a je mj. důkazem zaslouženého statusu Trinidadu jako místa světového dědictví UNESCO.

Kořeny tohoto festivalu lze vysledovat až do dob náročné práce na cukrových plantážích. Dělníci oslavovali letní slunovrat hudbou, tancem a rituály, aby uctili své předky a požádali vyšší sílu o požehnání pro nadcházející rok. Postupem času se tyto oslavy vyvíjely, až daly vzniknout jedinečnému a živému festivalu, který známe dnes.

Místní guajiros neboli farmáři předvádějí své jezdecké umění a jako vyvrcholení slavností je korunována královna karnevalu. Stovky lidí tančí po trinidadských ulicích a vytvářejí radostnou atmosféru, která je ideální pro ty, kteří milují hlasité oslavy.

Na festivalu nechybí ani lahodné pokrmy kubánské kuchyně, zdejší alkoholické drinky (rum, mojito, cuba libre…) a především je pak ve vzduchu cítit pospolitost místní komunity, kterou zde turisté mohou cítit.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Mystique Trinidad by Royalton, cena pro 2 osoby se snídaní cca 3500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Havany lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 21 000 Kč například s Air France, KLM či Iberia. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním, někdy dokonce s dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Havany trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 16 hodin. Z kubánské metropole do Trinidadu je to pak ještě zhruba 320 km a je jen na vás, zda zvolíte půjčení automobilu či veřejnou dopravu.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě na Kubu vstupní vízum, které má v případě turistického pobytu formu tzv. turistické karty. Pro vstup do země je třeba mít rovněž platný cestovní pas s dobou platnosti minimálně 6 měsíců od vstupu na území.

Turistická karta opravňuje k pobytu na území Kuby po dobu 90 dnů. V případě potřeby může být prodloužena o dalších 90 dnů, a to již na území Kuby, konkrétně na cizinecké policii (Dirección de Inmigración y Extranjería). Turistická karta platí pro jednorázový vstup na území státu.

Existují dva typy turistických karet:

modrá/zelená turistická karta, která je určena všem cestujícím vyjma letů z USA

růžová karta, která je určena cestujícím, kteří na Kubu vstupují z USA (týká se i tranzitu).

O kartu lze požádat osobně nebo poštou na Velvyslanectví Kuby v Praze, může být však již zahrnuta v rámci některých turistických pobytových balíčků nebo zakoupena přes některé cestovní kanceláře.

Žádost o turistickou kartu lze podat i elektronicky.

Každý cestující je dále povinen před cestou vyplnit vstupní migrační formulář.

V tomto formuláři je nutno uvést místo pobytu na Kubě. Pokud cestovatel neuvede zajištění pobytu, bude nucen zaplatit min. tři noci v některém z hotelů. V případě ubytování v soukromí platí přihlašovací povinnost, kterou zajišťuje majitel domu či bytu (pozn.: za nesplnění přihlašovací povinnosti jsou kubánští občané postihováni). V případě ubytování v hotelu turistu ohlašuje provozovatel.

Pro vstup do země je bezpodmínečně vyžadováno cestovní pojištění na celou dobu pobytu.

Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Historická lokomotiva u Trinidadu.
Historická lokomotiva u Trinidadu.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole