Fontána di Trevi v Římě.

Věčné město Řím a jeho dokonalé památky

Všechny cesty vedou do Říma, tak je určitě více než pravděpodobné, že tam některá z nich jednoho dne přivede i vás. Připravte se už předem a podívejte se na to, co byste si neměli nechat ujít.

Autor: Pavel Fellner

07.02.2022

Čti více
Pohled na Koloseum a turisty v okolí.
Pohled na Koloseum a turisty v okolí.

Řím je ve skutečnosti přesně tím městem, které dělá čest své pověsti – vedou sem všechny cesty a je věčné. Podle legendy ho založili bratři Romulus a Remus, které vychovala vlčice, na sedmi přilehlých pahorcích. Pravda asi bude prozaičtější, ale nic to nemění na faktu, že už nejméně sedm století před naším letopočtem a jednadvacet po něm zná svět Řím jako město s nejvýznamnějším dějinným úkolem.

Již v roce 510 př. n. l. vznikla Římská republika a Řím se stal centrem tehdejšího civilizovaného světa. Jeho význam však nezanikl ani poté, co se slavná říše rozpadla. Město se stalo centrem rozmáhajícího se křesťanství, jelikož Vatikán, sídlo papežů, byl jeho součástí a je jím dodnes. Opravdu jen málokteré město na světě se může pochlubit takovým množstvím historických památek či uměleckých pokladů. A asi jen těžko byste hledali velkého italského mistra minulosti, který by v Římě nezanechal svoji stopu.

V Římě žijí téměř tři miliony obyvatel, další statisíce denně dojíždějí a několik milionů sem přichází každý rok obdivovat jeho památky i nadýchat se historie. Velká část z nich přiletí letadlem přes letiště Fiumicino (letiště Leonardo da Vinci) a Ciampino, autobusem nebo vlakem. Cestovat do Říma autem je ke zvážení, přejezd městem může být utrpením. Zato metro, městská hromadná doprava a sdílená kola fungují spolehlivěji. A samozřejmě, chcete-li si věčné město opravdu vychutnat, spolehněte se v první řadě na své nohy.

V Římě se nachází 280 fontán a 900 kostelů. Aktuálně je hlavním městem Itálie, ale do roku 1870 jím byla Florencie. První univerzitou v Římě byla La Sapienza založená v roce 1303. Vedle historických monumentů toto zajímavé město nabízí i jiné nevšední zajímavosti, naleznete zde například i muzeum, které je celé věnováno pastě (těstovinám).

Koloseum a Konstantinův oblouk (Arch of Constantine)

Koloseum začal stavět císař Vespasianus v roce 72 n. l. a dokončil ho jeho syn Titus v roce 80 n. l., kdy ho slavnostně otevřeli. V dobách největší slávy dokázalo pojmout až 80 tisíc diváků. Konaly se zde gladiátorské souboje, divadelní představení, ale i veřejné popravy. Koloseum je postaveno z travertinu, tufu a cihlového betonu. Nenajdete ho v plné kráse, protože se na něm podepsaly roky, zemětřesení a krádeže, ale i tak ve vás tato nádhera zanechá pocit velkoleposti starověkého Říma.

Koloseum v Římě.
Koloseum v Římě.

U Kolosea nemůžete přehlédnout vítězný Konstantinův oblouk. Byl postaven na počest vítězství Konstantina nad Maxentiem v roce 312 n. l.. Je obložen bílým mramorem a je to největší vítězný oblouk v Římě.

Nasvícený Konstantinův oblouk v noci.
Nasvícený Konstantinův oblouk v noci.

Panteon

Panteon (název odvozený ze starořeckého „Panteion“), chrám všech bohů, je nejzachovalejší památkou římského starověku. Tento architektonický skvost ukazuje umění dobových stavitelů. Nemá okna, ale zdrojem světla mu je otvor v unikátní kopuli, která je postavena bez viditelných podpěr. Z vnější strany jej zdobí majestátní žulové sloupy, jejichž surový materiál byl vytěžen až v dalekém Egyptě. První křesťané se bránili používání tohoto pohanského chrámu a bohoslužby tam byly zakázány. Papež Bonifác IV jej však v roce 609 zasvětil Panně Marii a všem křesťanským mučedníkům, což ho v konečném důsledku ochránilo před zničením. Jsou zde pohřbeni italští králové, ale také známý italský malíř Raffaelo.

Panteon
Panteon

Fontana di Trevi

V blízkosti Panteonu se nachází také Fontana di Trevi. Je to barokní stavba ze 17. století na křižovatce tří cest (tre vie) architekta Nicola Salviho a zároveň snad nejznámější fontána na světě. Určitě ji znáte z filmů Roman Holiday (Prázdniny v Římě), La Dolce Vita od Federica Felliniho nebo mnoha jiných. Sochy uprostřed znázorňují alegorii vozu s Neptunem. Legenda říká, že jedna mince vhozená do fontány znamená, že se vám splní přání, druhá že se vrátíte do Říma. Možná i proto vytáhnou z fontány každý den přibližně 3 000 EUR, která jsou darována místní charitě na podporu lidí v nouzi.

Fontána di Trevi
Fontána di Trevi

Španělské schody

Španělské schody jsou barokní ikonou postavenou v letech 1723 až 1725 podle návrhu architekta Francesca de Sanctise. Měly propojit kostel Trinità dei Monti se Španělským náměstím. Schodů je 135 a jsou rozděleny do tří úrovní, které jsou věnovány svaté trojici Otec, Syn a Duch svatý. Na vrcholu schodů se nachází starověký obelisk a pod schody zase Berniniho Fontana della Barcaccia. Španělské schody se jmenují španělsky vlastně jen v jiných jazycích, v italštině se jmenují La Scalinata (celý název Scalinata di Trinità dei Monti). Stejně jako Fontanu di Trevi, jste schody mohli vidět ve filmu Roman Holiday s Audrey Hepburn, ale také ve filmu The Talented Mr. Ripley (Talentovaný pan Ripley). Již párkrát museli místní policisté řešit případ zatoulaného auta na španělských schodech s podnapilým řidičem. V minulosti byly schody oblíbeným místem k odpočinku a bývaly kompletně obsazeny turisty. Od srpna 2019 je na schodech sedět zakázáno a v případě porušení tohoto nařízení hrozí vysoká pokuta.

Španělské schody
Španělské schody

Piazza Navona

Piazza Navona je barokní náměstí vybudované na místě Domitianova stadionu postaveného v prvním století našeho letopočtu. Náměstí je ukázkovým příkladem římské barokní architektury a vyznačuje se významnými sochařskými díly. Dominuje jim Fontana dei Quattro Fiumi (Fontána čtyř řek) od Giana Lorenza Berniniho. Čtyři řeky představují čtyři kontinenty – Nil Afriku, Dunaj Evropu, Ganga Asii a Rio de la Plata Ameriku. Obelisk, který se tyčí uprostřed fontány, byl dovezen pro císaře Domitiana koncem prvního století n. l. a stál nejprve na místě Maxentinova náměstí odkud byl přemístěn ve čtyřech částech.

Fontána čtyř řek na Piazza Navona.
Fontána čtyř řek na Piazza Navona.

Forum Romanum

Forum Romanum (Římské fórum) je místem, na kterém se vrátíte v čase o dvě tisíciletí zpět a ocitnete se ve starověkém Římě. Jeho zříceniny zde zůstaly po slavném centru a dějišti vítězných procesí, voleb, gladiátorských zápasů, obchodů, trestních procesů a jiných úkonů patřících k běžnému životu starých Římanů. Po čase se budovy rozpadly a na jejich ruinách byly postaveny nové kostely a pevnosti. Hodně starého materiálu se při stavebních pracích „zrecyklovalo“ a použilo i na nových stavbách. V osmnáctém a devatenáctém století však postupně část původních ruin spatřila znovu světlo světa, když se vynořily zpod desetimetrových nánosů zeminy a sutin.

Zříceniny Forum Romanum.
Zříceniny Forum Romanum.

Vatikán

Vatikán, malý městský stát, kterému vládne papež, je z větší části obklopen hradbami. Rozkládá se na ploše menší než půl kilometru čtverečního. Je to nejmenší nezávislý stát na světě, ale ukrývá jedny z největších uměleckých pokladů. V Bazilice svatého Petra najdete Michelangelovo velkolepé dílo Pieta se sochami a oltáři od Berniniho. A v Sixtinské kapli strop pokrytý freskami také od Michelangela. Ve Vatikánu je toho samozřejmě ještě mnohem víc – Vatikánský palác, jeho zahrady a knihovna, různá muzea a galerie. Vatikán od osmnácté hodiny pro návštěvníky zavírají, některé cestovní agentury však nabízejí večeři a prohlídku Vatikánu ve večerních hodinách. Jedná se o nezapomenutelný zážitek, během kterého si můžete vychutnat toto místo bez turistů a s ingrediencemi rovnou z papežské zahrady.

Výhled na Vatikán.
Výhled na Vatikán.

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore je největší z kostelů, jedním ze sedmi poutních kostelů a jednou ze čtyř papežských bazilik v Římě. Byl postaven v 5. století, ze kterého si zachoval mnoho charakteristických prvků, ale ukrývá i díla z mnoha následujících staletí. Baziliku postavili na kopci Esquiline, kde se podle legendy zjevila papeži Liberiovi ve snu Panna Maria.

Kostel Santa Maria Maggiore
Kostel Santa Maria Maggiore

Palatinský vrch

Palatinský vrch byl ve starověkém Římě jednou z nejlukrativnějších částí města. Bydleli zde aristokraté a císaři. Podle legendy se zde nacházela i jeskyně Lupercal, kde vlčice našla Romula a Rema. V současnosti je to hlavně muzeum, kde pod širým nebem naleznete původní vykopávky, ale i další, které byly dovezeny z jiných míst.

Vykopávky na Palatinském vrchu.
Vykopávky na Palatinském vrchu.

Villa Borghese

Na více než osmdesáti hektarech půdy se rozprostírá Galerie a zahrady Villy Borghese. Překrásně upravené zahrady, atrakce, budovy a galerie dělají z tohoto parku jeden z nejkrásnějších v Evropě. Kromě nádherné villy Borghese zde naleznete také galerii moderního umění, nebo zoologickou zahradu bez klecí. Každou první neděli je vstup do Villy zdarma, lístky si však musíte rezervovat, neboť počet návštěvníků je kvůli komfortu zvířat limitován.

Svatyně Diana v zahradách Villy Borghese.
Svatyně Diana v zahradách Villy Borghese.

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo si dal postavit římský císař Hadrián (Hadriánovo mauzoleum) pro sebe a svou rodinu na opačné straně řeky než císař Augustus. Po Hadriánově smrti tam byli pohřbeni i Anoninus Pius, Lucius Verus a Marcus Aurelius. Vede k němu jeden z nejlépe zachovalých starověkých římských mostů. Dnes je v Castel Sant'Angelo národní muzeum.

Osvětlený Castel Sant’Angelo v noci.
Osvětlený Castel Sant’Angelo v noci.

San Giovanni in Laterano

San Giovanni in Laterano (Bazilika sv. Jana v Lateránu) je další ze čtyř papežských bazilik. Je oficiálním sídlem papeže a to i přesto, že není ve Vatikánu. Bazilice i přilehlým budovám náleží její extra-teritoriální statut, který získala od Itálie. Byla postavena ve čtvrtém století císařem Konstantinem Velkým. Zkoušena vícero požáry byla několikrát renovována. Jejími nejzajímavějšími prvky jsou Lateránský klášter, Svaté schody, hrobky šesti papežů a sochy apoštolů.

Bazilika svatého Jana v Lateránu.
Bazilika svatého Jana v Lateránu.

Pár tipů na nepříliš známé turistické atrakce

Čtvrť Quartiere Coppedè vás chytne za srdce. Když se ocitnete pod nádherným klenutým obloukem, na kterém je zavěšen unikátně zdobený železný lustr, budete vědět, že jste na správném místě. Oblouk je hlavním vchodem do čtvrti florentského architekta Gina Coppedého. Naleznete zde směs secese a art deco s různými vlivy gotického a barokního umění.

Čtvrť Quartiere Coppedè.
Čtvrť Quartiere Coppedè.

Malý Londýn v Římě, Piccola Londra – už jen ten název ve vás musí vyvolávat potřebu toto místo navštívit. Tento experiment byl postaven někdy kolem roku 1909 a měl za cíl učinit z Říma moderní evropské město. Tím je Řím i bez toho, zřejmě proto zůstalo pravděpodobně jen u jedné ulice, kde najdete spoustu barevných domů ve stylu londýnského Notting Hill.

Chcete-li se v Římě najíst, rozhodně byste měli navštívit čtvrť Trastevere. Tato kouzelná bohémská čtvrť byla kdysi dělnickou částí. Najdete zde spoustu tratorií, řemeslných pivovarů, trhů a pulzující život do pozdních večerních hodin. Vyhýbejte se turisticky přeplněnějšímu centru čtvrti kolem náměstí Piazza di San Calisto a zvolte raději odlehlé uličky, kde naleznete autentickou atmosféru i známé restaurace.

Čtvrť Trastevere v okolí řeky Tiber.
Čtvrť Trastevere v okolí řeky Tiber.

Pohled hodný Instagramu na katedrálu Svatého Petra najdete na konci jedné slepé ulice u nevýrazných zelených dveří, které vedou do Villa del Priorato di Malta (extra-teritoriální území patřící Maltě). Přes jejich klíčovou dírku (Aventínská klíčová dírka) spatříte v dálce nádhernou kopuli katedrály Svatého Petra a striktně formálně vzato také výjimečný pohled do dvou národních států současně.

Samozřejmě, v Římě lze toho vidět ještě mnohem, mnohem více. Například Michelangelova Mojžíše v kostele San Pietro in Vincoli, Starověkou pyramidu, nebo galerii Doria Pamphilj. Takto bychom mohli pokračovat, neboť Řím je nekonečný a nudit se v něm určitě nebudete.

Socha Michelangelova Mojžíše v Římě.
Socha Michelangelova Mojžíše v Římě.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole