Kapitol ve Washingtonu

Washington – tipy co vidět za jeden den

Jiná města Ameriky jsou možná zábavnější, třpytivější, divočejší, dynamičtější... Ovšem Washington DC je jednoznačným ztělesněním patriotismu USA, městem bílého mramoru, památníků, muzeí, parků a širokých alejí, jehož ulicemi se procházíte, a připadáte si, jako byste listovali historií země. Ano, ochutnejte rozmarnější a barevnější stránky Ameriky. A pak jděte poznat Washington, abyste poznali to podstatné z dějin i mentality USA.

Autor: Monika Šeniglová

30.01.2020

Čti více
Kapitol ve Washingtonu
Kapitol ve Washingtonu

Příchod do hlavního města Spojených států je o to zajímavější, že do něj vcházíme poté, co jsme opustili město mrakodrapů – New York. Můžeme si vychutnávat ty zajímavé kontrasty mezi do nebes sahajícím Velkým jablkem a mnohem skromněji působící metropolí. Již v roce 1910 se ve Washingtonu D.C. dohodli a omezili výšku bodů na celém území distriktu. Dodnes tu proto nenajdete žádnou budovu vyšší než čtyřicet metrů. A to je po pobytu na Manhattanu tedy citelná změna. Druhý patrný rozdíl mezi dvěma významnými městy Ameriky je celkově jakýsi pomalejší styl obyvatel Washingtonu, a také úzké cihlové domy, lemující ulice města, připomínající Anglii.

Lincolnův památník
Lincolnův památník

Washington dnes spolu s okolními státy Virginie, Západní Virginie, Maryland a Delaware tvoří oblast, nazývanou „region hlavního města“. Iniciály D.C. přitom znamenají, že město leží na území federálního distriktu Columbia (District of Columbia) a tato značka ho odlišuje od státu Washington, který leží na severozápadě USA. První Evropané sem přesídlili v 17. století, město jako takové bylo založeno v roce 1790. Hlavním městem se stalo o deset let později, na přání prvního prezidenta USA George Washingtona. Přestože byl Washington původně smýšlen jako město jen pro administrativní složky a sídlo všech částí vlády Spojených států, dnes v něm žije přes 700 000 obyvatel a dalších několik set tisíc lidí do něj denně dojíždí.

Památníky ve Washingtonu
Památníky ve Washingtonu

Výškové omezení pro budovy nechává ulice města příjemně vzdušné a prostorné, a jelikož většina lidí ve Washingtonu D.C. pracuje od devíti ráno do páté večer, naše prohlídka se stává pohodovou procházkou poloprázdnými ulicemi, klidně a bez ruchu si můžeme prohlédnout vše, co v metropoli stojí za to... Náš den v hlavním městě USA začínáme zvolna, po snídani v 8:30. Přestože bydlíme v centru, na začátek dne se přesuneme autem, abychom si síly šetřili na později. Před sebou máme plný den, během kterého budeme obdivovat památníky a budovy, dobře známé z mnoha amerických filmů. Zaparkujeme komfortně na Ohio Drive SW, což je výborný výchozí bod ke všem zajímavým místům na National Mall.

National Mall
National Mall

Park plný historie

National Mall je tři kilometry dlouhý park, kolem kterého se nacházejí všechny významné památníky a muzea ve městě. Jeho východní bod končí u Kapitoly – známém úřadu vlády USA. Kromě historických monumentů, které park ukrývá, je zejména v létě také častým dějištěm koncertů, sportovních akcí, ale i protestních shromáždění.

Památník Martina Luthera Kinga
Památník Martina Luthera Kinga

My naši pěší prohlídku města začínáme u zatím nejmladšího památníku, který se stal součástí parku v roce 2011 - Památník Martina Luthera Kinga Jr. Autorem 9-metrové sochy je Lei Yixin a jeho součástí je i tzv. Stone of Hope – Kámen svobody. Podobizna ikonické postavy 60-tých let v boji za lidská práva je přitom jen jedním ze čtyř památníků v National Mall, které nejsou věnovány prezidentům.

Památník korejské války
Památník korejské války

Od břehu řeky Potomac, kde stojí památník Martina Luthera Kinga Jr. pomalu přecházíme k asi nejznámějšímu a nejnavštěvovanějšímu památníku v celém parku – Memoriálu Abrahama Lincolna. Cestou kráčíme podél Reflecting Pool – největšího zrcadlícího se bazénu v hlavním městě, za kterým se už před námi rýsuje schodiště k milovanému a obdivovánu 16. prezidentovi USA. My však ještě předtím odbočíme kousek doleva a přejdeme k Památníku války v Koreji. Památku na ty, kteří zahynuli v bojích během této bolestivé etapy americké historie, reprezentuje devatenáct soch z oceli, brodících se keři (znázorňující těžký terén během bojů v Koreji). Na památníku najdete nejen počet mrtvých, zraněných a pohřešovaných vojáků USA, ale i obětí ze zbývajících zemí bojujících po jejich boku. Na konci pamětní stěny tkví nápis „Freedom is not free“ („Svoboda není zadarmo“).

Lincolnův památník
Lincolnův památník

A teď už míříme k památníku Abrahama Lincolna (Lincoln Memorial), před kterým se odehrálo několik státnicky významných politických projevů. Po 58 schodech se dostaneme přímo před Lincolna, sedícího v křesle. Mramorová socha, známá z tolika amerických filmů po celém světě, byla vybudována v letech 1915–1922. Architekt Henry Bacon ji navrhl ve stylu antického chrámu, vnitřní sloupoví tvoří 36 sloupů (odkazují na počet států, které tvořily USA v době Lincolnovy smrti). Stěny vnitřních prostor pokrývají věty z Lincolnových projevů v roce 1863. A přesně za sto let právě zde přednášel Martin Luther King svoji průlomovou ohnivou řeč, která změnila chod dějin a lidských práv – „I have a dream ...!“

Odraz Kapitolu ve vodě
Odraz Kapitolu ve vodě

Když se otočíme zády k Lincolnovi, přímo před námi v přímce na konci Reflecting pool stojí obelisk – Washingtonůvpamátník, ke kterému se ještě dostaneme. Ještě dále za ním, stejně v jedné přímce, vidíme na konci National Mall budovu úřadu vlády USA – ikonický Kapitol. Legendární sídlo senátu – symbol USA, bylo postaveno v letech 1793-1812, významné úpravy zde dělali v letech 1958-62. Ze zdejších teras máte pěkný výhled na město. Můžete se zde zastavit v informačním centru a dozvědět se cokoli o americké historii, nebo jen tak obdivovat nádherně zdobené sály... Cestou dolů od Lincolnova památníku po schodech, na meziposchodí na pravé straně se nacházejí úryvky a fotky z projevů, které se na tomto místě odehrávaly.

Vietnam Veterans Memorial
Vietnam Veterans Memorial

Vietnamský smutek

Od Lincolnova památníku přecházíme směrem doleva k památníku další války, v níž mělo USA výraznou účast. Přestože postup USA ve Vietnamské válce není něco, na co mohou být otevřeně hrdí, památník Vietnam Veterans Memorialvzpomíná na každého jednoho padlého nebo nezvěstného vojáka v této hrůze. Před chodníkem k památníku na levé straně se nachází velká kniha se seznamem jmen, ve které můžete vyhledat konkrétního vojáka, číslo tabule a řádku, pod kterým ho najdete na památníku. Památník je totiž tvořen 140 panely z černé žuly s vypsanými jmény všech 58 320 vojáků, kteří se války zúčastnili. Procházíme po chodníku vedle památníku a každého z nás zachvátí zvláštní pocit úzkosti. Obrovské množství jmen lidí, z nichž většina byla mladších, než dvacet let. Mezi chodníkem a panely je prostor pro květiny, dopisy nebo upomínkové předměty. Vždy zde nějaké uvidíte. Typický květ, věnovaný tomuto památníku, je červený karafiát.

Odcházíme plni smíšených pocitů, pokračujeme po chodníku směrem doprava. Před dalším odbočením doleva si zajdeme kousek k soše, která také ještě patří k památníku Vietnamské války, ačkoli to mnozí nevědí. Památník je věnován ženám, které také zahynuly ve Vietnamské válce.

Zlaté hvězdy na památníku druhé světové války
Zlaté hvězdy na památníku druhé světové války

U nejvyšší kamenné stavby světa

Po této mini-zacházce pokračujeme po chodníku dál, přecházíme zpět k okraji Reflecting Pool. Blížíme se k největšímu vojenskému památníku vůbec. Památník 2. světové války – World War II Memorial je ve srovnání s předchozími opravdu obrovský.

Památník druhé světové války
Památník druhé světové války

Přicházíme z levé strany, na které jsou vypsány všechny státy a teritoria USA, které bojovaly na atlantické straně během největší války historie lidstva. Oproti nám, na druhé straně památníku, jsou zase všechny státy a teritoria, které bojovaly na tichomořské straně. Jsou to dva symbolické oblouky vítězství. Uprostřed se nachází velká fontána, která je v zimě zavřená.

Hvězdy na památníku druhé světové války
Hvězdy na památníku druhé světové války

Na pravé straně památníku vyniká 4 048 zlatých hvězd, každá z nich reprezentující sto amerických občanů, kteří ve válce zahynuli (dohromady více než 400 tisíc obětí). Tato část se nazývá Stěna svobody, o čemž svědčí nepřehlédnutelný nápis – „Toto je cena za svobodu ...“

Památník druhé světové války
Památník druhé světové války

Památník byl slavnostně otevřen v roce 2004 a stal se okamžitě jednou z nejvyhledávanějších pamětihodností Washingtonu a Ameriky. Jen za rok 2018 ho navštívilo více než čtyři a půl milionu turistů.

Washingtonův monument
Washingtonův monument

Od jednoho monumentálního místa kráčíme k dalšímu – k obelisku, aneb Washingtonovu památníku, postavenému na počest prvního prezidenta USA, podle kterého nese jméno i metropole země. Impozantní bílý obelisk z mramoru, žuly a pískovce stojí přímo uprostřed National Mall. Je údajně největší kamennou stavbou na světě bez ocelové výztuže (169 metrů) a vůbec nejvyšší stavbou Washingtonu. Stavěl se v letech 1848-85 (výstavba byla během občanské války přerušena) a vy velmi brzy spatříte, že je dvoubarevný, kvůli různým kamenům, které použili na jeho výstavbu před válkou a po ní. Na vrcholu obelisku je vyhlídka, která byla posledních pár let pro rekonstrukci uzavřená, avšak znovu byla otevřena od r. 2019.

Washingtonův monument
Washingtonův monument

Malý velký Bílý dům

Když se od obelisku vydáme dále směrem doleva, dostaneme se na Pennsylvania Avenue. Zde po pravé straně uvidíme architektonicky zajímavou budovu nového Národního muzea afro-americké historie. Určitě doporučujeme prohlédnout si muzeum i zevnitř! V deseti halách vás 33 tisíc expozic, artefaktů, dokumentů, oděvů, či hudebních nástrojů dokonale seznámí s afro-americkou historií na území USA. Mezi nimi uvidíte například i boxerské vybavení legendárního Muhammada Aliho, nebo fontánu s vodovodním kohoutkem, na kterém je napsáno: „Coloreds Only“ „Pouze pro barevné“...

Bílý dům
Bílý dům

Od muzea pomalu kráčíme k jednomu z nejdůležitějších míst celého USA. Příliš blízko nás sice všechny ty barikády, ploty a policejní auta nepustí, ale ten pohled na Bílý dům – jednu z nejslavnějších budov a institucí světa, si spolu s ostatními, vždy přítomnými turisty z celého světa přece nenecháme ujít. Možná se vám na první pohled bude zdát, že ikona Washingtonu D.C. a symbol moci Ameriky není zblízka až tak velký a výrazný. No nedejte se oklamat, pár pater sídla prezidenta je skrytých i pod zemí. Mimochodem, jako první prezident se sem v roce 1801 nastěhoval Thomas Jefferson, budova byla definitivně dokončena v roce 1811.

Oplocený Bílý dům
Oplocený Bílý dům

Po procházce parkem, návštěvě několika memoriálu a obkouknutí, zda je doma prezident, přichází ten pravý čas na posilnění se. Čas oběda je cítit i na rytmu města, jeho ulice se stále více zaplňují hladovými úředníky. My tehdy vždy zamíříme do nedalekého Park Place Gourmet II., kde si k jídlu vybere každý tak, aby byli všichni spokojení - teplý a studený bufet, ve kterém si naberete přesně to, na co máte chuť a zaplatíte podle množství.

Amfiteátr na Arlingtonském národním hřbitově
Amfiteátr na Arlingtonském národním hřbitově

Město desítek muzeí

Posílení chutným obědem a odpolední kávou se vrátíme k druhé straně Bílého domu, kde téměř vždy uvidíte nějaké skupinky protestujících proti čemukoliv. Po ulici s označením H křižujeme ulice s číslováním, dokud přijdeme k číslu 10. Zde se zastavíme před Fordovým divadlem, kde byl 14. dubna 1865, jen dva roky po otevření zastřelen prezident Abraham Lincoln. Ford's Theatre je dnes spolu s objektem Petersen House, který je naproti přes ulici, a kam v dramatické chvíli atentátu nesli zraněného Lincolna, chráněnou historickou památkou – Ford's Theatre National Historic Site. Kdysi se tu setkávali členové baptistické církve, dnes je součástí objektu Fordovo muzeum.

Budova FBI
Budova FBI

O křižovatku dále narazíme na obyčejnou nenápadnou betonovou budovu bez výrazných prvků, u které by vás určitě nenapadlo, jaká je důležitá – jde o sídlo FBI! Dále procházíme vedle Národního archivu a Ministerstva spravedlnosti.

Muzeum vesmíru a letectví
Muzeum vesmíru a letectví

Na dobré adrese, s ještě lepšími cupcakes!

Dostáváme se do druhé poloviny National Mall. Všude kolem jsou budovy muzeí. Všechny muzea ve Washingtonu D.C. patří pod Smithsonian Institution a vstupy do nich jsou zdarma. Ve volném čase, který zde máme, si může každý vybrat to, které ho nejvíce zajímá, případně si užít pěkné počasí a atmosféru města. Nejnavštěvovanější muzea jsou Přírodovědecké a také Muzeum vesmíru a letectví. Je zde také krásná Botanická zahrada či Muzeum moderního umění.

Rakety v muzeu vesmíru a letectví
Rakety v muzeu vesmíru a letectví

I po zavírací době muzeí je večer stále mladý. A my si jdeme prohlédnout jeho nejstarší, nejkrásnější a momentálně i nejdražší čtvrt – Georgetown. Cihlové domky této opravdu dobré adresy dnešní metropole obývají nejvýznamnější politici či velvyslanci. Půvabná čtvrt s úhlednou architekturou, dobré restaurace (je jich tu prý více, než sto!), trendy designérské obchody, bary s živou hudbou, ale i cyklostezka podél Georgetown Waterfront Parku.

Kapitol Spojených států amerických
Kapitol Spojených států amerických

Projdeme se po pobřeží řeky Potomac, dáme si rozchod, aby si každý toto místo užil po svém, procházkou, drinkem na nábřeží nebo návštěvou malých obchůdků. No pak jdeme ještě všichni spolu ochutnat nejlepší cupcakes v této oblasti, ne-li v celých USA! Georgetown cupcake vedou dvě sestry, které se prý učily péct od své řecké babičky, a dnes v tomto ráji chuťových pohárků můžete vyzkoušet více, než třicet druhů cupcakes! Používají zde prvotřídní vanilku z Madagaskaru, denně se zde prodá více než deset tisíc těchto sladkých dobrot.

Výměna stráží
Výměna stráží

Takto sladce ukončíme dnešní den možná ne v nejtypičtějším americkém městě, kde však najdete připomínky a symboly nejdůležitějších historických milníků této obrovské země. Metropole, kde paradoxně jde o hodně, ale najdete zde více klidu než kdekoliv jinde ve světě. Město zeleně, prezidentů, nejvyšší politiky a nejlepších „kapkejků“…

 Lincolnův památník
Lincolnův památník

TOP 10 Washingtonu:

1. Metropole jedné z největších zemí světa, ve které si však užijete klid, při prohlídce vás nebudou pronásledovat hordy turistů, žádný stres, jen plno parků, úhledné ulice, nízké budovy... V tomto je Washington opravdu jedinečný!

2. Lincoln Memorial – Velkolepá pocta 16. americkému prezidentovi. Pohled na sedícího Lincolna na vrchu všech těch schodů jste mohli vidět v mnoha filmech. Památník je obzvláště zajímavé navštívit večer, kdy je působivě osvětlen.

3. Vietnam Veterans Memorial – jedno ze smutnějších míst celé prohlídky, připomínající etapu americké historie, se kterou nejsou Američané dodnes úplně vyrovnaní.

Washingtonův monument
Washingtonův monument

4. Bílý dům – ikonické sídlo prezidenta, bydlel tu každý prezident USA, kromě toho prvního.

5. Washington monument – I kdybyste neměli vidět ostatní památníky v rámci National Mall, zastavte se alespoň u tohoto impozantního obelisku uprostřed parku! 165 metrů vysoká stavba je ztělesněním hrdosti Američanů na svého prvního prezidenta a svou historii.

6. World War II Memorial – důstojný, výtvarně mimořádně působivý památník na počest Američanům, kteří padli v největším válečném konfliktu historie lidstva.

Rozkvetlé třešňové květy
Rozkvetlé třešňové květy

7. Muzeum afro-americké historie – další velké téma Ameriky, afro-američané, jejich práva, rovnost, historie jejich soužití s ​​majoritou, jejich vliv na kulturu USA ...

8. Georgetown se sladkou tečkou – pro mnohé nejpříjemnější část prohlídky města, plná příjemných obchůdků, kaváren, spojená s procházkou u řeky a na závěr ochutnávkou těch nejlepších cupcakes!

Kvetoucí třešňové květy
Kvetoucí třešňové květy

9. Vyberte si z množství washingtonských muzeí! Muzeum vesmíru a letectví s historickými letadly či ukázkou, jak vypadají toalety pro kosmonauty ve vesmíru, či National Museum of Natural History se známým diamantem naděje, expozicí původu člověka, nebo expozicí oceánských objevů.

10. Ford's Theater – Lincoln miloval kulturu a divadlo, a právě zde – v divadle ho zastihl tragický konec. Dnes je tato budova, spolu s další, kam byl raněn prezident přenesen, chráněnou národní památkou.

Nejvyšší soud
Nejvyšší soud

Co vidět navíc:

1. Knihovna kongresu – Nenechte si ujít návštěvu největší knihovny světa! Knihovna Kongresu sídlí ve třech budovách a najdete zde více než 160 milionů knih a dokumentů. Najdete ji na Capitol Hill, otevřená je denně, kromě neděle, od 8:30 do 16:30.

2. Holocaust Memorial Museum – další z množství zajímavých muzeí Washingtonu v okolí National Mall. Sugestivní expozice, která prostřednictvím dokumentace, fotografií, různých artefaktů i osobních příběhů vypráví smutné období nacistického režimu.

3. Nejvyšší soud – Supreme Court – jedna z nejdůležitějších institucí USA rovněž sídlí na Capitol Hill. V určité dny zde můžete sledovat soudní procesy, otevřené veřejnosti.

4. National Zoo – místo příjemného odpočinku po všech těch historických a kulturních lekcích. Domácí zde mají ve zvyku ráno běhat, vy si jděte prohlédnout velké pandy, kočkovité šelmy, či zónu opic. Zoo, sídlící na Connecticut Avenue na severozápadě města, je otevřeno každý den od 8:00 do 17:00.

Arlingtonský národní hřbitov
Arlingtonský národní hřbitov

5. Thomas Jefferson Memorial – zmenšená podoba římského Panteonu, uvnitř které najdete na stěnách úryvky z americké Deklarace nezávislosti.

6. National Gallery of Art – úchvatná sbírka nových i tradičních umělců z různých zemí světa a různých historických etap. Jděte se podívat na vyhlídku na střeše, odkud máte Kapitol jako na dlani.

7. National Arboretum – ponořte se do oázy přírody a nádherných zahrad, obdivujte výstavu bonsají, nebo si dopřejte piknik na čerstvém vzduchu, v klidu a mimo turistické trasy. Arboretum najdete v severovýchodní části města, na New York Avenue. Otevřeno je každý den od 8:00 do 17:00.

Hrob JFK s věčným plamenem na Arlingtonském národním hřbitově
Hrob JFK s věčným plamenem na Arlingtonském národním hřbitově

8. National Cathedral – nádherný gotický chrám, jeden z největších na světě, stavěný 83 let (1907-1990), s množstvím mozaik, krásné zdobenými vitrážovými okny, dřevěnými oblouky... Kostel najdete na Wisconsin Avenue na severozápadě metropole.

9. Arlingtonský národní hřbitov – obrovské pietní místo na druhém břehu řeky Potomac, kde je pohřben i prezident Kennedy. Lány nízkých bílých jednoduchých pomníků vyvolávají zvláštní pocit pokory, ztišení se…

10. International Spy Museum – pravděpodobně jediné muzeum na světě, věnované tématice a historii špionáže ve světě a nejznámějším špionem. Dnes jedno z nejoblíbenějších muzeí metropole najdete na L'Enfant Plaza.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole