Zanzibar - exotický ráj

Zanzibar – bílé pláže a Fredy Mercury

Neskutečně bílé pláže s palmami, tyrkysové moře a špičkové rezorty schované mezi černošskými vesničkami, kde domorodci kouří fajfku a Masajové se snaží prodat své výrobky – to je ostrov Zanzibar u východoafrického pobřeží Indického oceánu. Kdysi se zde obchodovalo s otroky, dnes sem míří stále více Čechů, aby na vlastní kůži zažili tu pravou exotiku.

Autori: Pavel Fellner, CK SEN

30.01.2017

Čti více
Zanzibar - exotický ráj
Zanzibar - exotický ráj

Málokdo ví, že se na Zanzibaru narodil slavný zpěvák Fredy Mercury z kapely Queen. Vydejte se tedy na návštěvu vesnice Bububu u města Stone Town. Budete projíždět kolem kokosovníků, přes ananasová pole, kde se dá sbírat ovoce přímo ze stromů, kolem vanilkových a skořicových plantáží, až se před vámi otevře nádherné město. Na tržnici se pulty prohýbají pod množstvím ryb, lidé se hlasitě dohadují o cenu a město protínají úzké zatočené ulice s nádhernými a bohatě zdobenými brankami. Za jednou z těch branek se narodil Fredy Mercury. Je zarážející, že o něm místní nechtějí hovořit. Byl homosexuál a to mu nemohou odpustit.

Stone Town, Zanzibar
Stone Town, Zanzibar

Odtud lze pokračovat do města Stone Town, které je na seznamu UNESCO. Kdysi to bylo velké překladiště otroků, čemuž se věnuje místní muzeum. Jeho návštěva každým otřese, ale je to součást místní historie. Pro děti je největším zážitkem malý ostrov hned vedle města, na kterém žijí obrovské želvy. Byly sem dovezené se Seychel a lze je krmit. Krásná místa nabízí Zanzibar i potápěčům. Severovýchod ostrova je dokonce označován za nejkrásnější lokalitu v této části Indického oceánu. Na východě je nutné se připravit na velký odliv. Ten se dá ovšem přežít se skleničkou dobrého drinku v ruce. Cestu na Zanzibar se vyplatí spojit si s návštěvou safarii v Keni a Tanzánii. Z národních parků Masai Mara, Serengeti, Ngoro Ngoro trvá přelet na Zanzibar asi hodinu a lze tu v all inclusive rezortech načerpat síly před odletem domů.

exotická strava, Zanzibar
exotická strava, Zanzibar

Zanzibar je díky své historii multikulturní místo, což se odráží v kuchyni. Jídlo je směsí arabské, indické a asijské kuchyně, do které se promítají i evropské vlivy. Ochutnat musíte například Pweza wa nazi, chobotnici vařenou v kokosovém mléku s curry, skořicí, kardamomem, limetkou a česnekem. Národní rybou je žralok, který se servíruje zajímavě nakořeněný. Další specialitou je Sorpotel, vařené maso s jazykem, játry, srdcem v masala omáčce s tamarinem a octem. Pod názvem Boku boklu se skrývá výborné jídlo – kousky masa vařeného s kukuřicí, zázvorem, chilli, rajčaty, cibulí a trochou kmínu. Největším zážitkem je všechno to čerstvé tropické ovoce, které se dá ochutnávat během putování po ostrově.

katamarán, Zanzibar
katamarán, Zanzibar

Symbolem Zanzibaru jsou katamarány s trojúhelníkovým plachtami, na nichž připluli první dobyvatelé kolem roku 800. Byli jimi Peršané, Arabové, Afričané a později i Malajci, Číňané či Indové, kteří se za staletí pomíchali s Portugalci, Němci i Brity. Vytvořili tak na Zanzibaru neuvěřitelně pestrobarevnou společnost. Ačkoli se na Zanzibar cestuje hlavně za odpočinkem a plážovými resorty, na každého návštěvníka zapůsobí už samotný Stone Town, historické jádro hlavního města, kam buď připlujete, nebo přiletíte. Nejlepší způsob, jak poznat toto zdobné bludiště uliček a honosných paláců pod ochranou UNESCO, je vydat se nazdařbůh do jeho zákoutí, průchodů a dvorků. Ve městě Stone Town jako byste šli ve stopách objevitele a misionáře Davida Livingstona, který považoval Zanzibar za nejkrásnější část Afriky.

Odlivy na Zanzibaru
Odlivy na Zanzibaru

Jedním z nejkrásnějších zážitků na Zanzibaru, jsou neskutečné odlivy. Oceán u Zanzibaru ustupuje neuvěřitelně daleko – až několik kilometrů. Díky tomu se můžete projít po odkrytém mořském dně a pozorovat bohatý podmořský život, aniž byste se vůbec namočili. Místní ženy při odlivu z klacíků staví farmy na mořské řasy. Kolem zapíchnutých klacíků natáhnou provázek, na který se následně chytají mořské řasy. Poté řasy sesbírají a vyrábějí z nich mýdla či přírodní kosmetiku. Kromě farem s řasami uvidíte při odlivu i velké množství mořských ježků, kteří někdy dosahují neuvěřitelných velikostí. Můžete se pokusit dojít až do míst, kde končí odkryté mořské dno a začíná oceán. Je to však opravdu daleko. Zanzibarské odlivy jsou jedinečným zážitkem, za který nezaplatíte ani korunu.

luxusní ubytování, Zanzibar
luxusní ubytování, Zanzibar
<
>
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole