Různé druhy léčivých bylinek.

Znáte tyto léčivé bylinky z různých koutů světa?

Tradiční medicína je někdy vnímána jako před-vědecká, její postupy a léčby má nahradit moderní, lepší a efektivnější medicína založená na vědě. Její přínos pro moderní vědu a medicínu však spočívá v dlouhé historii tradičních produktů a praktik, které se přetavily do účinné léčby zdravotních problémů, jejichž neodmyslitelnou součástí jsou i léčivé bylinky.

Autor: Pavel Fellner

16.03.2024

Čti více
Různé druhy sušených bylinek ve sklenicích.
Různé druhy sušených bylinek ve sklenicích.

Přibližně 40 % farmaceutických produktů dnes čerpá z přírody a tradičních poznatků, včetně průlomových léků, například aspirinu a artemisininu. Bližší pohled na tyto léky odhaluje, že vědci, kteří za nimi stojí, vycházeli z tradičních poznatků, které přispěly k jejich průlomovým objevům.

Jednou z prvních čínských knih o léčení byla kniha Pen Ts'ao, napsaná asi před 4 500 lety, která podrobně popisuje terapeutické vlastnosti 365 léčivých rostlin. Mnohé z léčivých rostlin či jejich částí, načrtnutých v knize se dodnes používají, včetně efedry, žlutého hořce, ženšenu, zázvoru a skořice.

Během celé historie lidé zkoumali své přirozené prostředí a nacházeli rostliny, jejichž složky – listy, květiny, kůra, stonky, kořeny, semena – posilovaly zdraví, a dokonce léčily nemoci. Bylinná léčiva se vyvíjela intenzivně regionálním způsobem, když šamani a léčitelé využívali místní klima a množství rostlin, které nabízí. Lidé a rostliny se v podstatě vyvíjeli současně a vzhledem k této historii někteří bylinkáři stále upřednostňují lokální přístup k léčbě bylinkami.

Bylinkové tradice zůstávají silné. Odhaduje se, že 90 % Afričanů, 40 % Číňanů a 70 % populace v Indii spoléhá na bylinné přípravky.

Sušené léčivé rostliny v dřevěných miskách.
Sušené léčivé rostliny v dřevěných miskách.

Z regionu do světa

Jak lidé migrovali, tradice bylinkářství se rozšířily. Mnohé z bylin, které byly kdysi specifické pro určitý region a populaci, jsou nyní dostupné pro zbytek světa, jako čaje, extrakty a doplňky, a dokonce i jako pěstované rostliny, které nám nabízejí nové možnosti léčby bylinami.

Tato migrace nabízí nové výzvy i pro konvenční medicínu. Mnoho lidí dnes používá botanické léky, protože se obávají vedlejších účinků konvenčních léků nebo jednoduše proto, že jim tyto léky nepomohly. Výzkumníci dohánějí tyto praktiky a testují účinnost různých bylinných terapií. Někdy potvrzují hodnotu tradičních léků, občas jejich údajné účinky vyvrátí a často objevují zcela nové aplikace.

Rostlinné léky se od běžných léčiv liší také tím, že jejich molekulární struktury a biochemické účinky bývají složitější. Pro spotřebitele může být složité vyznat se v množství bylinných pilulek a extraktů na pultech obchodů. Pro ty, kteří mají zájem o objevování léčivých vlastností bylinek, mohou být následující řádky místem, kde začít.

Různé druhy léčivých rostlin.
Různé druhy léčivých rostlin.

Země s bohatou tradicí bylinkářství a léčitelství

Čína

Tradiční čínská medicína je známá svým využíváním léčivých rostlin a bylin k léčbě různých nemocí. Čínská medicína se opírá o zásadu rovnováhy v těle a používá mnoho rostlin jako součást léčby.

Indie

Ájurvéda, starověký indický systém léčby, se velmi často opírá o používání bylin k dosažení rovnováhy v těle a léčbě různých nemocí.

Ajurvédské bylinky a různé pomůcky.
Ajurvédské bylinky a různé pomůcky.

Itálie

Itálie je známá svou tradiční léčbou pomocí bylin a bylinářství, které jsou součástí místní kultury a historie.

Francie

Tradiční francouzská léčba často zahrnuje použití léčivých rostlin a bylin, jako je například levandule.

Populární léčivé rostliny

Rezeda (Reseda)

Rezeda roste v Evropě, Asii a Africe. Připisují se její protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Tradičně se rezeda používá k léčbě kožních onemocnění a zánětů, kde její protizánětlivé účinky pomáhají zmírnit podráždění a podporovat hojení. Její antibakteriální vlastnosti jsou využívány k boji proti infekcím a podporují celkovou hygienu a zdraví kůže.Její květiny se používají také ve výrobě barev.

Rostlina rezeda.
Rostlina rezeda.

Šalvěj (Salvia officinalis)

Původně z oblasti Středomoří, ale pěstuje se i v jiných částech světa. Je to vysoce ceněná bylina s bohatou historií využití, která sahá do dob starověkého Řecka a Říma. Může mít antimikrobiální a antioxidační vlastnosti. Její listy se používají v kuchyni i v bylinkářství.

V bylinkářství je šalvěj často používána pro její uklidňující účinky na ústní dutinu a krk, kde pomáhá zmírňovat bolest a podráždění. Šalvějový čaj nebo výplachy mohou být prospěšné při léčbě zánětů dásní, aft a dalších ústních problémů.Díky svým antioxidačním vlastnostem se šalvěj používá i v přírodní kosmetice, kde přispívá k ochraně pokožky před předčasným stárnutím a podporuje její regeneraci.

Fialové květiny šalvěje.
Fialové květiny šalvěje.

Arnika (Arnica montana)

Arnika roste v horských oblastech Evropy a Severní Ameriky. Používá se pro protizánětlivé a analgetické účinky v mastích a gelech k léčbě svalových poranění. Arnika je vyhledávaným prostředkem pro sportovce a fyzicky aktivní jedince, kteří hledají přírodní řešení pro rychlou regeneraci po zátěži nebo úrazech.

Kromě úlevy od bolesti a zánětu se arnika používá také pro léčbu artritických bolestí, kde její analgetické účinky mohou poskytnout značnou úlevu. Další výhodou je její schopnost podporovat hojení modřin, neboť zvyšuje lokální krevní oběh a usnadňuje rychlejší resorpci krevních sraženin pod kůží.

Při používání arniky je důležité dodržet bezpečnostní opatření, protože arnika ve své čisté formě může být při požití toxická. Proto by se měla aplikovat pouze na neporušenou pokožku a výhradně v podobě, která je určena pro externí použití, jako jsou masti, gely a krémy. Vždy je důležité dodržet doporučené dávkování a pokyny pro použití uvedené výrobcem.

Žluté květiny arniky.
Žluté květiny arniky.

Kopřiva (Urtica dioica)

Nachází se ve všech oblastech světa kromě Antarktidy. Obsahuje spoustu živin a může mít detoxikační účinky. Její listy se používají v čaji nebo jako příloha k jídlům. Tato rostlina je zdrojem mnoha důležitých vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a antioxidantů, což jí dává řadu prospěšných účinků na lidské zdraví.

Kopřiva je známá svými detoxikačními účinky, podporuje vyplavování toxických látek z těla a přispívá k lepší funkci ledvin a močového traktu. Díky vysokému obsahu železa může být také užitečná při léčbě anémie a jako podpora pro tvorbu červených krvinek. Dále obsahuje vitamin C, který zvyšuje absorpci železa a celkově posiluje imunitní systém.

Listy kopřivy lze používat čerstvé nebo sušené, a to jak v kulinářství, tak v léčitelství. V kuchyni se mladé listy kopřivy využívají podobně jako špenát - mohou se přidávat do polévek, omáček, smoothie nebo se z nich dělá zdravý a chutný čaj. Díky jejich vysokému obsahu vitamínů a minerálů představují vynikající způsob, jak obohatit stravu o důležité živiny.

Kromě výživových přínosů se kopřiva používá i pro její protizánětlivé a antihistaminové vlastnosti, díky čemuž je užitečná při léčbě alergií, ekzémů a dalších kožních problémů. Čaj z kopřivy může pomoci zmírnit příznaky sezónních alergií a podporovat zdravou pokožku.

Kopřiva také podporuje zdraví vlasů a pokožky hlavy. Může stimulovat růst vlasů, redukovat lupénku a bojovat proti mastným vlasům. Díky svým posilujícím a regeneračním účinkům se často využívá v přírodních šamponech a kondicionérech.

Kopřiva.
Kopřiva.

Máta (Mentha)

Pochází z Evropy a Asie, ale pěstuje se po celém světě. Díky své výrazné chladivé chuti a aromatické vůni se máta stala nezbytnou součástí mnoha kulinářských a léčivých přípravků. Je známá především svými uklidňujícími účinky na trávicí systém, ale její přínosy sahají mnohem dále.

Mátový čaj je tradiční domácí lék na řadu břišních potíží, včetně nadýmání, zažívacích křečí a syndromu dráždivého střeva. Mentol, hlavní složka v mátě, pomáhá uvolnit hladké svalstvo trávicího traktu, což může přinést úlevu od nepohodlí. Kromě toho má antispasmodické vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit křeče a plynatost.

Máta se také používá jako přírodní prostředek pro zmírnění symptomů nachlazení a chřipky. Inhalace páry s přídavkem mátového oleje nebo pití mátového čaje může uvolnit ucpaný nos a usnadnit dýchání. Mentol má chladivý účinek, který může dočasně zmírnit bolest v krku a zlepšit pocit uvolnění dýchacích cest.

Kosmetický průmysl využívá mátu pro její osvěžující a revitalizující účinky na pokožku. Je oblíbenou složkou v mnoha produktech pro péči o pleť, včetně čistících přípravků, tonik a mastí, kde pomáhá redukovat zarudnutí a podráždění.Přestože je máta obecně považována za bezpečnou, mělo by se s její konzumací nebo aplikací na kůži zacházet opatrně, zejména u lidí s citlivostí na mentol.

Čerstvá máta.
Čerstvá máta.

Borůvka

Patří do jednoho rodu spolu s brusinkou (Vaccinium macrocarpon). Brusinka je ale méně známá jako její příbuzná borůvka (Vaccinium myrtillus), která má většinu své modré barvy bohaté na antioxidanty ve slupce, je tmavá a překypuje zdravotními benefity. Borůvky obsahují antokyanozidy, antioxidanty, o kterých se předpokládá, že posilují stěny našich cév, zlepšují krevní oběh, chrání před krevními sraženinami a brání poškození volnými radikály.

Borůvky jsou již po staletí ceněny v evropské medicíně, zejména na podporu nočního vidění. Odborníci se domnívají, že antokyanidiny mohly zvýšit produkci rodopsinu, pigmentu, který pomáhá oku přizpůsobit se změnám světla. Komerční extrakty jsou široce dostupné.

Borůvky na keři.
Borůvky na keři.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Tato rostlina je známá svými krásnými oranžovými až žlutými květy, které nejenže jsou vizuálně přitažlivé, ale také obsahují řadu látek prospěšných pro zdraví. Okvětní lístky měsíčku bohatého na lykopen se mohou hodit i do salátů nebo sušit na čaj, který zklidňuje zažívací potíže a bolesti v krku.

Sušený měsíček lékařský v hmoždíři a připravené tinktury.
Sušený měsíček lékařský v hmoždíři a připravené tinktury.

Mast z měsíčku lékařského je oblíbeným prostředkem pro podporu hojení ran, spálenin a drobných kožních poranění. Aktivní složky obsažené v hlavičkách květů stimulují regeneraci horní vrstvy pokožky, podporují tvorbu nových tkání a mají protizánětlivé účinky. Díky tomu je mast z měsíčku skvělou volbou pro péči o citlivou a poškozenou pokožku.

Měsíčkový čaj je ceněn pro své zklidňující účinky na zažívací systém a je často doporučován při problémech, jako jsou bolesti v krku, vředy nebo záněty v ústech. Jeho protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti mohou pomoci zmírnit podráždění a podporovat celkovou pohodu zažívacího traktu.

Natrhané květiny měsíčku lékařského v košíku.
Natrhané květiny měsíčku lékařského v košíku.

Kopr

Kopr je aromatická bylina známá svým charakteristickým vzhledem a vůní. Pochází z jihozápadní Asie a východního Středomoří, ale dnes se pěstuje a používá globálně. Semena se v minulosti žvýkala, aby osvěžila dech a uklidnila hlučné žaludky. Moderní studie ukazují, že kopr může také snížit hladinu cholesterolu.

Kromě potenciálního snížení hladiny cholesterolu má kopr také několik dalších možných zdravotních výhod. Jeho semena a listy mohou podporovat trávení, ulevovat od nadýmání a plynatosti a podporovat zdravou funkci střev. Kopr je také tradičně používán k uklidnění kolik u kojenců a jako podpora pro zdravý spánek díky jeho mírně sedativním účinkům.

Kopr na zahradě.
Kopr na zahradě.

Meduňka (Melissa)

Meduňka lékařská je aromatická bylina původem z jižní Evropy a Středozemního regionu, která je v současnosti rozšířená a pěstovaná po celém světě. Je ceněna nejen pro svou příjemnou citronovou vůni a chuť, ale především díky široké škále léčebných účinků. Meduňka se historicky používala v tradiční medicíně pro léčbu různých onemocnění a podmínek, včetně virů, nespavosti a trávicích potíží.

Jedním z nejznámějších využití meduňky je její schopnost lokálně zmírňovat příznaky viru herpes simplex, který způsobuje opary. Aplikace přípravků s obsahem meduňky na postižené oblasti může pomoci snížit zánět, urychlit hojení a poskytnout úlevu od nepříjemného svědění a pálení. Tato účinnost je přisuzována antivirovým vlastnostem meduňky, které brání viru v replikaci a šíření.

Vedle lokálního použití je meduňka zkoumána i pro její potenciální účinky při léčbě úzkosti, dyspepsie (zažívacích obtíží) a syndromu dráždivého tračníku. Studie naznačují, že meduňka může mít uklidňující účinek na nervový systém, což pomáhá snižovat stres a úzkost, zlepšovat kvalitu spánku a celkově přispívat k duševní pohodě. Její antispasmodické (protikřečové) vlastnosti mohou navíc ulevovat od trávicích křečí a podporovat zdravou funkci trávicího systému.

Čerstvě utržená meduňka a její sušené listy v hmoždíři.
Čerstvě utržená meduňka a její sušené listy v hmoždíři.

Hořec (Gentiana)

Bylina se vrátila do módy v sedmdesátých letech minulého století, kdy manželka britského lékaře vyzkoušela místní lidový lék – žvýkání listů hořce – na její hrozné migrénové bolesti hlavy. Úspěch tohoto léku přilákal výzkumníky, kteří podrobili bylinu klinickým zkouškám a zjistili, že žvýkání čerstvých listů hořce během migrény ve skutečnosti pomáhá lidem cítit se lépe. Zjistili také, že každodenní užívání tobolek se sušenými listy může snížit celkovou náchylnost k bolesti hlavy.

Modré květiny bylinky hořec.
Modré květiny bylinky hořec.

Česnek

V průběhu staletí lidé používali česnek k prevenci infekce a léčbě mnoha stavů včetně respiračních problémů, lepry, cukrovky 2. typu a bradavic. Vědecký výzkum potvrdil užitečnost bylinky a zjistil, že česnek snižuje krevní tlak a může chránit před infarktem a mrtvicí. Výzkum také naznačuje, že pravidelný příjem vařeného nebo syrového česneku může také snížit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Čerstvě utržené česneky.
Čerstvě utržené česneky.

To byla jen malá ukázka z nepřeberného množství bylin, které jsou běžné v našich krajích, využívá je lidové léčitelství, a s úspěchem se o jejich vlastnostech přesvědčujeme i dnes.

Různé kultury po celém světě mají své vlastní tradiční léčivé bylinky, mnohé z nich jsou považovány za exotické nebo méně známé mimo své domovské regiony. Zde jsou některé z těchto bylin a jejich vlastnosti.

Ashwagandha (Withania somnifera)

Tento adaptogenní kořen pochází z Indie. Ashwagandha, známá také jako indický ženšen, je používána v ájurvédské medicíně již tisíce let. Je známá pro své schopnosti zvyšovat odolnost organizmu vůči stresu, může podporovat imunitní systém a zlepšovat spánek. Její benefity jsou opravdu rozmanité, sahají od zlepšování kognitivních funkcí po posilování fyzické vytrvalosti.

Díky svým adaptogenním vlastnostem pomáhá tělu lépe reagovat na externí stresory a udržovat interní rovnováhu. Ashwagandha může být užitečná také pro zlepšení plodnosti u mužů tím, že zvyšuje produkci spermií a zlepšuje jejich kvalitu. U žen může podporovat reprodukční zdraví a pomáhat při regulaci menstruačního cyklu.

Kořen, prášek a pilulky ashwagandha.
Kořen, prášek a pilulky ashwagandha.

Gotu kola (Centella asiatica)

Také je známá jako "tygrový měch", pochází z Asie. Je ceněná pro své mnohostranné léčivé vlastnosti a má dlouhou historii použití v tradiční čínské medicíně, ajurvédě a v dalších asijských léčebných systémech. Díky svým jedinečným schopnostem je často přezdívána "bylina dlouhověkosti" a je využívána pro své potenciální přínosy pro zdraví mozku a těla.

Gotu kola je obzvláště uznávána pro své možné protizánětlivé a antioxidační účinky, které mohou přispět k hojení ran, zlepšení stavu pokožky a redukci projevů ekzémů, psoriázy a jiných kožních onemocnění.

Kromě svých kožních přínosů se gotu kola považuje za podpůrný prostředek pro zlepšení kognitivních funkcí. Její látky mohou podporovat zvýšenou mentální jasnost, zlepšit paměť a koncentraci, a dokonce pomáhat v boji proti únavě. To ji činí oblíbenou volbou pro ty, kdo hledají přírodní způsob, jak podpořit svou mentální výkonnost a celkové duševní zdraví.

Zelené listy rostliny gotu kola.
Zelené listy rostliny gotu kola.

Kudzu (Pueraria lobata)

Tato rostlina je domácí v Číně a Japonsku. Je známá pro své antioxidační vlastnosti a údajnou schopnost zmírnit příznaky menopauzy (návaly horka, nespavost a nestabilita nálady) a podporovat zdraví srdce. Kudzu může pomáhat zlepšovat krevní oběh, snižovat vysoký krevní tlak a regulovat hladinu cholesterolu, což jsou všechno faktory, které hrají klíčovou roli ve zdraví srdce a cév.

Další zajímavou vlastností kudzu je jeho potenciální schopnost pomáhat lidem s alkoholismem. Některé studie ukázaly, že kudzu může snižovat chuť na alkohol a omezovat množství konzumovaného alkoholu, tedy může fungovat i jako doplněk při léčbě této závislosti.

Fialová rostlinka kudzu.
Fialová rostlinka kudzu.

Maca (Lepidium meyenii)

Pochází z vysokých nadmořských výšek peruánských And, kde je známá jako „peruánský ginseng“. Údajně je bohatá na živiny a adaptogenní látky, které mohou zlepšit energii, vytrvalost a hormonální rovnováhu.

Maca je obzvláště ceněna pro svůj vysoký obsah živin, včetně vitaminů (B1, B2, C, E), minerálů (vápník, draslík, železo, mangan, zinek, hořčík), esenciálních aminokyselin a vlákniny. Považuje se za superpotravinu, která může přispět k celkovému zdraví a vitalitě.

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé užívají macu, je její schopnost zlepšit energii a vytrvalost. Pravidelné užívání macy může přispět ke zvýšené fyzické energii a mentální pohodě. Rovněž může pomoci tělu k lepší adaptaci na stres a zlepšit odolnost fyzickému a psychickému vyčerpání.

V oblasti sexuálního zdraví maca prokazuje slibné výsledky. Je známá svou schopností podporovat zdravou sexuální funkci, zvyšovat libido a zlepšovat plodnost jak u mužů, tak u žen. Dále se zdá, že má pozitivní vliv na hormonální rovnováhu, což ji činí oblíbenou volbou pro zmírnění příznaků spojených s menopauzou a dalšími hormonálními nerovnováhami.

Kořen a prášek maca.
Kořen a prášek maca.

Baobab (Adansonia)

Tento strom s obrovským kmenem je doma v Africe, je charakteristický svou schopností uchovávat vodu v kmeni, což mu umožňuje přežít v drsných a suchých podmínkách. Jeho ovoce může být bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a používá se k posílení imunitního systému, zlepšení trávení a podpoře zdravého vzhledu pleti.

Ovoce baobabu je zvláště bohaté na vitamin C, který je známý svými posilujícími účinky na imunitní systém. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může pomoci tělu lépe čelit infekcím a zkrátit dobu trvání nachlazení nebo chřipky. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů baobab také chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, což může přispět k prevenci chronických onemocnění a podpořit celkovou vitalitu.

Dalším důležitým aspektem je, že ovoce baobabu obsahuje významné množství vlákniny, která je klíčová pro zdravé trávení. Vláknina pomáhá udržovat pravidelnou stolici, podporuje zdravou střevní mikroflóru a může přispět k prevenci zažívacích potíží, jako jsou zácpa a nadýmání. Navíc, vláknina z baobabu může pomoci v regulaci hladiny cukru v krvi, což je prospěšné zejména pro osoby s diabetem nebo pro ty, kdo se snaží udržet stabilní hladinu cukru.

Baobab je také oceněn pro svůj příspěvek k zdravé pleti. Vysoký obsah vitaminu C a antioxidantů podporuje tvorbu kolagenu, což je důležité pro udržení pružné a hladké pokožky. Tyto látky mohou také pomoci chránit pokožku před předčasným stárnutím a poškozením způsobeným UV zářením.

Otevřené ovoce baobabu a jeho semínka.
Otevřené ovoce baobabu a jeho semínka.

Damiána (Turnera diffusa)

Pochází z Mexika a Střední Ameriky. Je známá pro své afrodiziakální vlastnosti a schopnost podpořit zdraví močového a reprodukčního systému.

Jednou z hlavních vlastností damiány je její schopnost posílit sexuální touhu a zvýšit sexuální výkonnost u obou pohlaví. Věří se, že toto působení je důsledkem jejího stimulujícího účinku na nervový systém, který může zlepšit citlivost a prohloubit sexuální zážitek. Kromě toho je odhadováno, že damiána podporuje zvýšenou produkci testosteronu u mužů, což může přispět k lepšímu sexuálnímu výkonu a zvýšení libida.

Damiána je také tradičně používána k podpoře zdraví močového traktu a je považována za mírně diuretickou, což znamená, že může pomoci při odstraňování toxických látek z těla prostřednictvím močení. Tato vlastnost může být užitečná pro prevenci a léčbu infekcí močových cest.

Navíc se damiána používá k podpoře emocionální pohody, pomáhá snižovat úzkost a stres a může přispět k lepšímu spánku. Tyto relaxační účinky jsou zvláště ceněné v současné uspěchané době, kdy mnoho lidí hledá přírodní způsoby, jak zlepšit svou mentální rovnováhu a zvládat každodenní výzvy.

Žluté květiny damiány.
Žluté květiny damiány.

Rhodiola (Rhodiola rosea)

Tato rostlina roste v chladnějších oblastech Evropy a Asie. Věří se, že je adaptogenní a pomáhá zvyšovat vytrvalost, odolnost vůči stresu a duševní výkonnost.

Jedním z hlavních důvodů, proč je rhodiola ceněna, je její schopnost podporovat tělesnou a duševní adaptaci na stres. Její aktivní složky se podílejí na regulaci hormonů stresu, čímž pomáhají tělu lépe reagovat na vysoké zatížení a psychický tlak. To činí rhodiolu ideálním doplňkem pro osoby vystavené častému stresu nebo ty, které čelí náročným životním situacím.

Kromě toho se věří, že rhodiola podporuje fyzickou vytrvalost a výkonnost, což je zvláště prospěšné pro sportovce nebo jedince, kteří se pravidelně věnují fyzické aktivitě. Díky podpoře energetického metabolismu může rhodiola pomoci zlepšit schopnost těla vyrábět energii, což vede k delší vytrvalosti a lepšímu výkonu při fyzické zátěži.

V oblasti duševního zdraví a výkonnosti má rhodiola potenciál zlepšit kognitivní funkce, jako jsou koncentrace, paměť a schopnost rychlého myšlení. Tato vlastnost je obzvláště cenná pro studenty a všechny, kdo chtějí zvýšit svou mentální kapacitu a efektivitu.

Čaj z rhodioly.
Čaj z rhodioly.

Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor je tropická rastlina původem z jihovýchodní Asie, která je dnes pěstována v mnoha částech světa. Jeho kořen, známý pro svou pikantní chuť a aromatickou vůni, je ceněný nejen v kulinářství, ale i v tradiční medicíně po staletí. Zázvor je bohatý na bioaktivní složky, včetně gingerolu, což je hlavní účinná látka přisuzovaná řadě jeho léčebných účinků.

Mezi nejznámější léčebné využití zázvoru patří jeho schopnost zmírnit nevolnost a zvracení. Je široce používán k léčbě ranní nevolnosti u těhotných žen, stejně jako nevolnosti spojené s chemoterapií nebo po operacích, ale také i při kinetóze. Zázvorový čaj nebo zázvorové doplňky jsou často doporučovány jako přírodní a bezpečný způsob, jak ulevit od těchto potíží.

Kromě účinků proti nevolnosti je zázvor známý svými protizánětlivými a analgetickými vlastnostmi, které mohou pomáhat při léčbě bolesti svalů, revmatismu a artritidy. Pravidelná konzumace zázvoru může přispět k snížení chronického zánětu a bolesti, čímž zlepšuje kvalitu života u lidí trpících těmito onemocněními.

Zázvor může také podporovat zdraví trávicího systému, podporovat správnou funkci střev a pomáhat v boji proti zažívacím potížím, jako jsou nadýmání a křeče. Jeho termogenní vlastnosti mohou také stimulovat metabolismus, což je užitečné pro ty, kdo se snaží redukovat tělesnou hmotnost.

Zázvor je také studován pro jeho potenciální přínosy v oblasti srdečního zdraví, včetně schopnosti snižovat hladiny cholesterolu a zlepšovat krevní oběh. Ačkoliv jsou tyto účinky nadějné, vyžadují další výzkum pro potvrzení.

Sušený a čerstvý zázvor.
Sušený a čerstvý zázvor.

Koka (Erythroxylum coca)

Koka, endemický keř z And v Jižní Americe, může dorůstat výšky až 2,5 metru a je charakteristický svými malými, zelenými, elipsovitě tvarovanými listy. Listy koky mají dlouhou historii používání mezi domorodými obyvateli And pro jejich stimulační a léčebné účinky. Tradice žvýkání listů koky nebo pití čaje z nich se datuje tisíce let zpět a je hluboce zakořeněna v kulturách této oblasti.

Kokain, který je nejdůležitějším alkaloidem nalezeným v této rostlině, poskytuje stimulační, anestetické a terapeutické účinky. Kromě toho má schopnost snižovat pocit hladu, žízně a únavy. Malé množství kokainu lze získat již při žvýkání listů koky. Přestože mají listy koky tradiční léčebné využití, v průběhu času se začaly zneužívat pro výrobu drog, což vedlo ve Spojených státech k rozhodnutí vést tvrdý boj proti této droze.

To mělo za následek celosvětový zákaz distribuce nejen samotné drogy, ale i základní suroviny – listů koky. Od roku 1961 jsou listy koky zařazeny do seznamu zakázaných drog OSN. Přesto v zemích jako Peru, ale také v Bolívii, Ekvádoru, částech Kolumbie a Argentiny, lze listy koky legálně zakoupit na tržištích. V Andách jsou listy koky běžně žvýkány domorodci a turisté zde pijí čaj z koky, který pomáhá zmírňovat symptomy nemoci z výšek.

Oficiálně jsou listy koky, i když balené jako čaj, na celosvětové úrovni zakázané a považované za nelegální s výjimkou andských států, kde si zachovávají své tradiční místo v kultuře a medicíně.

Tradiční léčebné využití listů koky zahrnuje primárně jejich použití jako stimulantu, který pomáhá překonat únavu, hlad a žízeň. Jsou vysoce ceněny zejména pro jejich účinnost v boji proti nemoci z výšek. Kromě toho se využívají pro jejich anestetické a analgetické účinky, které mohou zmírnit bolesti hlavy, revmatismu, ran a vředů a dalších podobných potíží.

Listy koky na barevné dece v Bolívii.
Listy koky na barevné dece v Bolívii.

Slovo na závěr

Než se vydáte do obchodu nebo lékárny a sáhnete po bylinných čajích nebo extraktech, vězte, že i přírodní lékárna má svá pravidla a omezení. Je důležité porozumět bylinkám, které používáte. Důležitá je také kvalita bylinek. Některé společnosti přidávají do svých výrobků různá plniva. Pomáhá to zlevnit jejich bylinné doplňky. Ale nemusí fungovat stejně, nebo mohou způsobit vedlejší účinky. I když je něco přirozeného, nemusí to být bezpečné.

Vždy informujte svého lékaře, pokud používáte nějaké bylinky nebo doplňky. Potřebují vědět, jestli mohou způsobit problémy v kombinaci s jinými léky, které užíváte.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole