Rozeklané ostrovy při Ao Nang.

Ao Nang, Krabi: Průvodce, atrakce a nejlepší pláže

HLAVNÍ MĚSTO DOBRODRUŽSTVÍ THAJSKÉHO KRÁLOVSTVÍ

Letovisko Ao Nang je jednou z perel pobřeží Andamanského moře. Turisté zde najdou kýžený klid a relax, ale mohou se zde pustit i do jedinečných dobrodružství. Kdo by nechtěl například asistovat slonovi při koupeli, vydat se na desítky milionů let starý hřbitov mušlí, vylézt na jeden ze skalních masivů těsně nad mořem či si zaplavat s dobráckým gigantem žralokem velrybím?! A už jste viděli na vlastní oči ve volné přírodě jedinečné letuchy? Ne? Pak máte co napravovat!

Ty, co však volí odpočinkovou dovolenou, zase určitě potěší fakt, že teplota zdejší vody málokdy klesá pod 28 °C. Ale pozor – Ao Nang se nachází v thajské provincii Krabi, což není ostrov, jak si mnozí turisté mylně myslí!

Autor: Petra Špačková

01.11.2023

Čti více
Pohled na pláže v oblasti Krabi.
Pohled na pláže v oblasti Krabi.

ZAJÍMAVOSTI AO NANG

  • Podél pobřeží Krabi najdeme více než 150 ostrovů a ostrůvků.
  • Mnoho lidí se domnívá, že Krabi je ostrov.
  • Ve městě Krabi existoval v minulosti sloní král.
  • Nejvyšším bodem provincie Krabi je hora Khao Phanom Bencha (1397 m).
  • Krabi má jedny z nejhezčích pláží v celém Thajsku.
  • Měnou je thajský baht.
  • Krabi se v thajštině píše: กระบี่, Ao Nang pak: อ่าวนาง.
  • V čele provincie stojí guvernér.
  • V provincii Krabi najdeme známé Smaragdové jezírko.
  • Původ znaku Krabi vychází z legendy, že místní vesničané našli prastarý meč a dali jej vládci. Krátce nato byl nalezen další větší meč a opět předán vládci. Vládce zkřížil dva meče v jedné jeskyni u řeky, kde předvídal založení města. Později se logem města staly tyto zkřížené meče či šavle.
  • Původ názvu Krabi kalkuluje s tím, že jméno je odvozeno od místní rostliny „Lumpi“, takže město se nazývalo Ban Lumpi. Poté toto slovo malajští a čínští obchodníci špatně vyslovovali na „Ka Lu Bi“ nebo „Kolobi“, z čehož později vzniklo Krabi.

Mniši na pláži v Ao Nang.
Mniši na pláži v Ao Nang.

CO NEMINOUT V OKOLÍ AO NANG

Pláž Railay

Railay Beach je překrásná pláž umístěná mezi Ao Nang a městem Krabi. Její přidanou hodnotou jsou zdejší vápencové skály, které jsou nejen úžasnou dominantou místa a výrazně fotogenickým prvkem, ale rovněž tím, co přitahuje mnohé turisty – horolezce. Pláž je rozdělena na 3 části: Railay Beach West, která je obklopena vápencovými útesy, kde je možné se koupat a je také oblíbeným místem pro pozorování západu slunce. Railay Beach East je právě oním zmíněným místem pro horolezectví. A poslední je pláž u jeskyně Phra Nang. Uvnitř je svatyně Phra Nang, kterou námořníci z této oblasti respektují a uctívají. Při vstupu do jeskyně a vyhlídce turisté uvidí ústí jeskyně s četnými krápníky. Railay Beach je přístupné lodí například z Ao Nang.

Railay beach v Ao Nang.
Railay beach v Ao Nang.

Jeskyňe Phra Nang

Jeskyni Phra Nang samozřejmě navštěvují turisté. Ale nejen ti. Někteří místní lidé navštěvují jeskyni proto, aby přinesli oběť samotné Phra Nang, princezně bohyni, o které se věří, že bydlí v jeskyni pod útesem na jednom konci pláže. Legenda a tajemství Phra Nang sahá mnoho staletí zpět a víra v princeznu bohyni je mezi místními lidmi stále silná. Jeskyně Phra Nang je posvátné místo a každý, kdo ji navštíví, by se zde měl chovat s úctou. Rybáři a majitelé lodí stále přinášejí obětiny ve formě kadidla a květin, aby si zajistili bezpečnou cestu a šťastný návrat domů. Zajímavostí jsou však i zdejší falické symboly, které tady jsou k vidění v hojném počtu u vchodu do jeskyně. Lingamy jsou symbolem hinduistického boha Šivy a jsou spojovány s plodností a mužností. V Thajsku totiž koexistují hinduistické a animistické víry vedle většinového buddhismu. V průběhu staletí se jeskyně Phra Nang spojovala s plodností a lingamy zde umístěné tak dostaly podobu vyřezávaných dřevěných penisů.

Jeskyně plodnosti.
Jeskyně plodnosti.

Ostrov Ko Phi Phi

Jeden z nejznámějších a rozhodně také nejhezčích ostrovů v Andamanském moři. Tak by se dal charakterizovat ostrov Pi Pi.

Ko Pi Pi rozhodně při svých toulkách jižním Thajskem nemůžete vynechat. Najdete zde scenérie, které jako by vypadly z katalogů na exotickou dovolenou. Takřka vše je zde až neuvěřitelně fotogenické. Jednou z hlavních aktivit, za kterou se turisté na ostrov, resp. souostroví vydávají, je potápění nebo šnorchlování. Můžete však také vyjít na zdejší vyhlídku, odkud uvidíte Tonsai Village, Tonsai Bay a Loh Dalam Bay jako na dlani. Ostrov je obklopen národním mořským parkem sestávajícím z měkkých korálů, vápencových stěn a rozmanitých druhů mořského života, narazit zde při troše štěstí můžete dokonce na žraloky velrybí.

Jedním z nejzajímavějších míst k návštěvě na ostrově Phi Phi je Viking Cave, nazývaná tak podle malby severské lodi známé jako Drakkar na stěnách interiéru jeskyně. Předpokládá se, že tyto malby jsou poměrně „nedávného“ původu, rozhodně ne prehistorické jako je tomu u mnoha jeskynních maleb v oblasti. S největší pravděpodobností jde o dílo uvízlých námořníků hledajících útočiště před tropickou bouří. Jeskyně však dostává své zavádějící jméno díky zhruba 400 let starému graffiti vytvořenému těmito – pravděpodobně čínskými - posádkami. Viking Cave je však také hlavním sběrným místem pro na čínských trzích neuvěřitelně cenná hnízda rorýsů, klíčové ingredience čínského speciálního pokrmu. Hbití sběrači utíkají po křehkém bambusovém lešení na střechu jeskyně, aby se k hnízdům dostali.

CK SEN na ostrově Phi Phi.
CK SEN na ostrově Phi Phi.

Pláž Noppharat Thara

Noppharat Thara patří bez debaty mezi nejznámější pláže Krabi. Rozhodně ji ze svého itineráře nevynechejte! Pláž se nachází pouhých 6 km od zálivu Ao Nang a nabízí 3 km dlouhé pobřeží s bílým pískem plné „alejí“ přesličníků a kokosových palem. Pláž byla dříve známá jako „Khlong Haeng Beach“, což v thajštině znamená pláž s vysušeným kanálem. Termín byl pořízen během odlivu, kdy voda vysychá a odhaluje dlouhé mořské pobřeží dlážděné mušlemi. Pláž Noppharat Thara je součástí mořského národního parku. Relax zde vám jistě vlije novou krev do žil!

Pláž Pnoppharat Thara.
Pláž Pnoppharat Thara.

Národní park Mu Ko Lanta

Park byl Mu Ko Lanta National Park byl založen jako mořský park v roce 1990 a nachází se v jižní části provincie Krabi. Skládá se z několika ostrovů o celkové rozloze 134 km².

Největší ostrovy v parku jsou Ko Lanta Noi a Ko Lanta Yai. „Mu“ v thajštině znamená skupinu, „Ko“ je ostrov, „Mu Ko“ tedy znamená skupinu ostrovů.

V parku je 16 velkých ostrovů, z nichž největší je na Ko Lanta Yai. Zatímco téměř 20 km² národního parku tvoří deštný prales, ostrovy Ngu, Mai Ngam a Mai Ngam Tai jsou pokryty mangrovovými lesy. Části ostrova Ngai (Ko Ngai) jsou pokryty plážovým/pobřežním lesem.

Národní park je domovem kočovných mořských cikánů zvaných Chao Le. Tato komunita přitahuje mnohé turisty. Oblast je ale samozřejmě také domovem pestré fauny. Letuchy malajské (Sunda Colugos), známé také jako létající lemuři, jsou v národním parku Ko Lanta k vidění poměrně často. Proto se nelekněte, když kolem vás „něco“ prosviští. Letuchy sice nečekají na turisty na každém kroku, nicméně s trochou úsilí a štěstí je lze zkrátka najít. Populace dugongů v Thajsku bohužel rychle klesá, ale čas od času jsou stále u Ko Lanta vidět. Někteří další běžní savci jsou makakové, outloni a divočáci zde také našli svůj domov.

Ostrov Ko Lanta

Pokud jste zapálení do poznávání nových kultur, určitě si udělejte vyjížďku a poznejte domov komunity Chao Ley na Ko Lanta. Chao Ley je etnikum přezdívané také jako „mořští cikáni“ a vyznačuje se tradičním způsobem života. Ostrov Ko Lanta ještě není tolik turistický jako okolní lokality, a proto zde můžete plně nasávat zdejší atmosféru. Kromě koupání a šnorchlování se zde můžete také vydat na projížďku do mangrovů, které jsou velmi bohaté na mořskou faunu a konkrétně ptactvo.

Najdete zde klasické domky místních komunit, překrásné dlouhé pláže a také svatyně různých náboženství. Ostrov není pouze buddhistický, ale žijí zde lidé, kteří vyznávají rovněž islám a křesťanství. Právě proto najdete na Ko Lanta svatyně všech těchto náboženství. Je to opravdu panenské místo, takřka nezatížené moderní a uspěchanou dobou.

Pláž na Ko Lanta.
Pláž na Ko Lanta.

Ostrov Ko Hong

Tento menší ostrov najdeme v Andamanské moři nedaleko pobřeží Krabi a je dobře dostupný z Ao Nang. Jeho nádherná pláž s jemným bílým pískem připomínajícím mouku vás jistě nadchne. Skrytou perlou ostrova je pak krásná laguna obklopená vápencovými skalami a hustou zelení. Pro ty, co si chtějí trochu protáhnout nohy, je zde překrásná 360° vyhlídka, na kterou vede 419 schodů!

Ostrov Ko Hong.
Ostrov Ko Hong.

Ostrov Jamesa Bond Islanda (Ko Khao Phing Kan)

Fanoušci (ale nejen ti) nesmrtelného Jamese Bonda by se rozhodně měli vypravit na výlet na ostrov přezdívaný James Bond Island. V roce 1974 se zde totiž natáčel film Muž se zlatou zbraní, ve kterém excelovali Roger Moore a Christopher Lee. Tento vzrušující výlet, který lze podniknout z Krabi či z Ao Nang, nabízí dechberoucí výhledy na překrásnou krajinu zálivu Phang Nga. Na Bondovu počest pak můžete večer v některém z pobřežních barů na pevnině zavelet: „Protřepat, nemíchat!“

Ostrov Jamesa Bonda.
Ostrov Jamesa Bonda.

Ostrov Ko Po Da Nok (Ko Dam Khwan)

Ko Kai, Ko Po Da Nok nebo Ko Dam Khwan má po většině svého obvodu pláž s bílým pískem, na jižní straně je pak vápencová skála, která ostrov chrání před velkými vlnami. Protože tvarem připomíná kuře, je přezdívaná jako Chicken Rock neboli Kuřecí skála. Dlouhé překrásné pláže v kombinaci s bujnými borovicemi poskytujícími stín dělá z ostrova perfektní místo pro odpočinkový den. Ovšem nemusíte zde jen ležet, ostrov je skvělým cílem i pro všechny milovníky šnorchlování. Ostrov je od Ao Nang vzdálen zhruba 10 km.

Kuřecí ostrov.
Kuřecí ostrov.

Pláž opic (Monkey Beach)

Monkey Beach se nachází na jihozápadní straně zálivu Tonsai na ostrově Ko Pi Pi. Pláž se nachází mezi tyrkysově zbarveným mořem, vápencovými skalisky a bujnou zelenou vegetací.

A právě zalesněný útes je domovem zvědavých a nebojácných (často drzých) opic – makaků jávských. Setkat se však můžete i s přízviskem „crab eating macaques“ čili makakové požírající kraby. Monkey Beach ale není známá jen svými dlouhoocasými obyvateli. Je také vyhledávaná coby top místo pro šnorchlování. V mělkých vodách Monkey Beach se nachází živý podmořský svět, který vám opravdu dává pocit, jako byste plavali v akváriu. Již v minulosti se zde uchytil zlozvyk krmit opice, což vedlo k tomu, že opice očekávaly, že dostanou něco k jídlu vždy, když uvidí přicházet návštěvníky. Toto očekávání mají dodnes!

Myslete na to, že jsou to divoká zvířata a vždy si udržujte odstup. Kousnutí může být velice bolestivé. Stejně tak si chraňte vaše cennosti, od batohu po volně nasazené brýle ve vlasech!

Makakové v Ao Nang.
Makakové v Ao Nang.

Klong Thom

Zhruba 70 km od města Krabi a poblíž přírodní rezervace Khao Phra Bang Khram najdete přírodní prameny známé jako Nam Tok Rawn. Toto místo se nachází uprostřed husté džungle a má přirozeně vyhloubená jezírka plná hladkých kamenů.

Tyto horké nádrže patří mezi oblíbené turistické atrakce Krabi, které přetékají věčně tekoucí čerstvou pramenitou vodou s teplotou kolem 40 °C. Voda obsahuje minerály, které působí blahodárně na lidské tělo. Samotný pobyt v pramenech vzhledem k teplotě vody tolik neosvěží, ale rozhodně vás pohladí na duši.

Smaragdové jezírko

Smaragdový bazén zvaný Sa Morakot v thajštině a Modrý bazén (také nazývaný Modrá laguna) jsou dva křišťálově čisté bazény v národním parku Thung Teao Forest, přibližně 55 kilometrů východně od města Krabi nebo 70 kilometrů od Ao Nang. Tyto bazény jsou napájeny minerálním horkým pramenem, který dodává vodě její výraznou barvu a úžasnou průzračnost. Bazény však ve skutečnosti nejsou příliš horké, i když se můžete koupat pouze v jednom z bazénů – ve Smaragdovém jezírku s průzračnou, čistou vodou. Modrý bazén je pro koupání uzavřen, protože na rozdíl od prvního jmenovaného není filtrován tekoucím potokem.

Emerald pool.
Emerald pool.

Sloní záchranná stanice (The Elephant Sanctuary Krabi)

Všichni milovníci zvířat a obzvláště pak slonů by se měli vydat na výlet do sloní záchranné stanice asi 15 minut jízdy autem z Ao Nang. Nejenže se zde setkáte s překrásnými a majestátnými slony indickými, ale jistě vás i zahřeje u srdce, že zdejší chobotnatci nejsou určeni k vyjížďkám a všemožným komerčním akcím a nejsou nuceni k čemukoli, co by jim bylo nepříjemné. Hlavním cílem zdejší stanice je ochrana a maximální péče o tato úžasná zvířata. Každopádně rozmazlování slonů se zde meze nekladou, můžete je krmit čerstvým ovocem nebo jim asistovat při koupání! Jediné riziko spojené s návštěvou sloní stanice je fakt, že návštěvníci (obzvláště děti) nechtějí místo ani po hodinách opustit.

TIP: Vezměte si na tento výlet na sebe oblečení, které vám nebude líto ušpinit. Sloni se rádi halí do vody a bahna a stříkají jej všude kolem sebe. Sbalte si rozhodně i plavky, ve kterých pak můžete slonovi asistovat při koupeli.

Sloni na Krabi.
Sloni na Krabi.

Ban Bor Thor

Oblast Ban Bor Thor, asi 40 kilometrů od města Krabi, má husté mangrovové lesy, rozsáhlý systém lagun a jeskyní, které stojí za to prozkoumat. Je to také jedno z prvních míst lidského osídlení v Thajsku. Uvnitř jeskyní je řada prehistorických maleb, na stěnách a stropě jeskyně je téměř 100 maleb znázorňujících lidi a zvířata a obrovské množství úlomků mušlí na dně jeskyně, které zanechali pravěcí jeskynní obyvatelé. Mnohé z jeskyní jsou přístupné pouze na kajaku.

Mangrovy v oblasti Krabi.
Mangrovy v oblasti Krabi.

Kao Khanap Nam

Khao Khanap Nam jsou dvě vápencové hory vysoké zhruba 100 metrů stojící u města Krabi a jsou také jeho symbolem. Pro jejich takřka identický vzhled jsou často označována také jako „dvojčata“. Najdeme zde také krásné jeskyně s úžasnými stalaktity a stalagmity, které stojí za to prozkoumat. Kromě přírodních zajímavostí však má místo rovněž historický, resp. antropologický význam, bylo zde nalezeno velké množství lidských koster. Předpokládá se, že jde o pozůstatky lidí, kteří sem přišli a vytvořili si zde domov, nicméně byli zaskočeni záplavami a rychle zahynuli.

TIP: K horám se dostanete 15 minut trvající plavbou dlouhým člunem z mola Chao Fa.

Kao Khanap Nam.
Kao Khanap Nam.

Hřbitov mušlí

Hřbitov mušlí (Schell Beach) je jedním z lákadel oblasti kolem letoviska Ao Nang. Jste – li ve skrytu duše geolog, toto místo si nesmíte nechat ujít! Kamenná deska sahá z pláže do moře a jsou v ní ukryty slisované lastury z měkkýšů, které vytvářejí tuto jedinečnou pláž. Skořápky lze datovat do doby asi 40 milionů let. V minulosti byla tato oblast sladkovodní a žilo zde mnoho lastur, ale došlo k posunu tektonických desek, které způsobily, že se do oblasti dostala slaná voda, sůl vytvořila reakci, která sloučila lastury dohromady do jednoho obrovského celku. Když se tektonické desky znovu posunuly, bylo možné tyto fosilie nalézt. Hřbitov najdeme na mořském pobřeží Tale Baan Lam Pho zhruba 10 km od Ao Nang. Pláž resp. kamenné bloky, které na místě vidíte, jsou ve skutečnosti tisíce skořápek slepených dohromady. Většina schránek jsou plži (plážovky vejcorodé) a bloky jsou vytvořeny z hnědouhelných ložisek. Pokud vás zajímá především prehistorie Země, bude to pro vás opravdu skvělé místo k návštěvě!

Shell beach, Krabi.
Shell beach, Krabi.

Wat Tham Seua Krabi

Tento buddhistický chrám nedaleko města Krabi vás jistě uchvátí. Jeho okolí je jako z pohádky – hory, lesy a jeskyně, vše dohromady vytváří dechberoucí scenérii. Kromě toho, že svatyně je náboženským a meditačním centrem (proto byste měli dodržovat vhodný dresscode), má rovněž archeologický a historický význam. Hlavní turistickou atrakcí v chrámovém komplexu je 1272 schodů, které vás dovedou na vápencovou věž, abyste zde mohli spatřit „otisk Buddhovy stopy“. Různé dohady a otazníky však vznikají i nad původem stop zdejších tygřích pacek, které v místě rovněž najdeme. Každopádně odměnou za zdolané schody vám bude také dechberoucí výhled na celé okolí.

TIP: Rozhodně si vezměte s sebou dostatek tekutin a pokrývku hlavy, mnoho schodů v kombinaci s velkým teplem se pak bude snášet o něco lépe.

Socha Buddhy v chrámu v Krabi.
Socha Buddhy v chrámu v Krabi.

CO ROZHODNĚ NA AO NANG A V OKOLÍ ZAŽÍT

Pokud jste milovníky překrásných pláží, tyrkysové průzračné vody a bezchybných okolních scenérií, ale zároveň vás nebaví trávit v horizontální poloze celou dovolenou, pak vězte, že letovisko Ao Nang a jeho okolí je tou ideální destinací. Tato oblast nabízí bezpočet aktivit, od těch „pohodových“ až po ty adrenalinové. Stačí si jen vybrat podle svého gusta!

Nádherná příroda Krabi.
Nádherná příroda Krabi.

Potápění v Ao Nang

Krabi, které je známé pro své bujné mangrovové lesy, drsné vápencové útesy a idylické ostrovy, se stalo jednou z nejoblíbenějších potápěčských destinací v regionu celé jihovýchodní Asie. Velkolepé skalní útvary v kombinaci s teplou vodou přitahují celoročně nejen turisty, ale rovněž například kanice a žraloky černoploutvé.

Balvany různých velikostí tvoří stavební kameny, na kterých se drží útesy. Svislé stěny zdobí závěsy z více než 80 druhů korálů, které klesají do hlubin. Místní mořský život je velice pestrý a kromě statických korálů je zde k vidění i mnoho ryb, paryb a dalších živočichů - od rejnoků, želv a murén až po obří manty a příležitostně také žraloka velrybího. Potápění v Krabi nabízí zkrátka pro každého něco. Pod dohledem si pod mořskou hladinou mohou užít překrásné okamžiky zkušení potápěči i začátečníci.

Šnorchlování v Ao Nang.
Šnorchlování v Ao Nang.

Noční trh v Ao Nang

Jednou z (nejen gastronomických) atrakcí města Krabi, kterou není radno minout, je zdejší noční trh. Nejenže zde můžete ochutnat lahodné „street food“, někdy nadmíru exotické a originální, ale nasajete zde také plnými doušky místní nezaměnitelnou atmosféru. Noční trh je otevřen pro všechny zájemce v pátek, sobotu a neděli večer.

Pláže v Ao Nang v noci.
Pláže v Ao Nang v noci.

Kayaking

Vaše cesta po Krabi by nebyla stoprocentní, kdybyste si nepůjčili alespoň na pár hodin kajak a neprozkoumali v něm okolní mangrovy. Nejenže se vám dostane překrásných výhledů, ale můžete spatřit i zdejší bohatou faunu (i floru). Skvělým cílem pro výlety na kajaku je například Ao Thalane.

Rafting

Pokud však v krvi potřebujete trochu více adrenalinu, pak je pro vás rafting jako dělaný. V Krabi je v tomto směru mnoho možností, sjet se dá například divoká řeka Songprak.

Kayaking v provincii Krabi.
Kayaking v provincii Krabi.

Hiking

Provincie má co nabídnout i milovníkům pěší turistiky. Oblast je protkaná stezkami o různé délce i náročnosti. Procházky džunglí vás jistě „zahřejí“ na duši, prakticky na každém metru zde můžete něco obdivovat, vyfotit, prozkoumat. Někdy budete na stezce sami, někdy vám může dělat společnost nějaké ze zdejších zvířat. Ideální oblastí je například Khao Phanom Bencha, pro extra krátké výlety do přírody je pak vhodná třeba Monkey Trail.

Rock climbing

Pokud se však chcete pohybovat i vertikálně, není nic snazšího než zkusit lezení po zdejších vápencových skalách. Každý si zde najde svou úroveň, od těch jednoduchých pro začátečníky až po ty profi trasy. Ti, kteří jsou lezením opravdu nepolíbeni, mohou využít služeb zdejších lezeckých škol. Odměnou vám bude kromě úžasného pocitu a zadostiučinění také dechberoucí výhled na okolní krajinu a na Andamanské moře.

Kolmé skály v Ao Nang.
Kolmé skály v Ao Nang.

FAUNA A FLORA V OKOLÍ AO NANG

Fauna provincie Krabi je velice rozmanitá a zahrnuje jedinečná zvířata jako například makaky jávské, outloně, letuchy, gekony obrovské, varany, škorpiony černé, maloočka, parosničky, kaloně, kobry královské, v moři pak lze spatřit žraloky velrybí, čtyřhranky či roztomilé dugongy.

V celé provincii Krabi najdeme četné deštné pralesy a také mangrovy. Zdejší flora je velice bohatá a pestrá. Najdeme zde vysoké stromy, ovocné stromy, keře i aromatické a barevné květiny. Za všechny lze jmenovat například orchideje, etlingery, masožravé rostliny jako například endemit Nepenthes Rosea, mango, tamarind, banánovníky či papayi.

Varan na pláži v oblasti Krabi.
Varan na pláži v oblasti Krabi.

PODNEBÍ

Krabi má tropické klima s celoročně příjemným podnebím. Stejně jako ve většině tropických destinací jsou zde období sucha i dešťů, i když i během vlhčích měsíců je obvykle spousta horkých jasných slunečných dnů a jakékoli srážky obvykle přicházejí v silných přeháňkách, které rychle odcházejí a opět nastává slunečno. Nejlepší doba k návštěvě je mezi prosincem a březnem, kdy je počasí nejstabilnější. Naopak období mezi červnem a říjnem bývá deštivější a ne tolik turisticky vytížené. Nejteplejším měsícem v roce je duben s průměrným denním maximem 35 °C a průměrným minimem 22 °C. Nejchladnějším měsícem v roce je pak prosinec s průměrným denním maximem 30 °C a průměrným minimem 24 °C. Nejsušším měsícem je únor a březen, nejdeštivějšími měsíci jsou naopak září a říjen. Pláž byste si však měli užít v kteroukoli roční dobu, teplota vody se pohybuje od 27 do 30 °C.

Graf počasí, Ao Nang - Krabi.
Graf počasí, Ao Nang - Krabi.

PRAKTICKÉ INFORMACE PRO AO NANG

  • Rychlostní limity v Thajsku jsou následující: ve městě – 60 km/h, mimo město 90 km/h, dálnice 120 km/h.
  • Vzdálenosti mezi městem Ao Nang a dalšími zajímavými místy v okolí:
  • Ao Nang – Krabi – 16 km
  • Ao Nang – letiště – 25 km
  • Ao Nang – The Elephant Sanctuary Krabi – 10 km

Západ slunce nad Ao Nang.
Západ slunce nad Ao Nang.

Spropitné:

Spropitné není v Thajsku vyžadované či povinné, neexistuje absolutně nutnost dávat komukoli spropitné, ale spropitné za skvělé služby je vždy přijato s povděkem. Personál pokaždé potěší, když jsou hosté spokojeni. Každopádně na rozdíl od některých jiných částí světa nikdy neuvidíte thajského poskytovatele služeb s nataženou rukou, který by čekal na spropitné.

Socha před rybí restaurací v Ao Nang.
Socha před rybí restaurací v Ao Nang.

Etiketa:

  • Před vstupem do chrámu zahalte co největší plochu svého těla. Tílka a šortky/minisukně rozhodně nejsou vhodné!
  • Mějte respekt ke královské rodině!
  • Při vstupu do chrámu je také někdy nutné se zout.
  • Projevujte úctu sochám a vyobrazením Buddhy.
  • Nesahejte lidem na hlavu.
  • Chovejte v úctě mnichy.
  • Na nikoho neukazujte, v Thajsku je to velmi neslušné.

Mešita v Ao Nang.
Mešita v Ao Nang.

CO V AO NANG OCHUTNAT

Thajské Krabi je rozhodně rájem i pro gurmány. Zdejší kuchyně je nejen zdravá a hrající všemi barvami, ale rovněž lahodná. Je charakteristická především svou jedinečnou a bohatou chutí,ale rovněž barvami - omáčky jsou zde žluté, oranžové a červené, s kombinacemi krevet, chobotnic, ryb nebo vepřového, hovězího či kuřecího masa a zeleniny. Oblíbené jsou zde také jihothajské „suché“ curry. Krabi byste neměli opustit, aniž byste ochutnali například:

Khao Mok Gai

Khao Mok Gai je v Thajsku tradičně připravované a konzumované převážně muslimskými Thajci. Pokrm je v zemi populární, nicméně není původním receptem, byl sem dovezen v průběhu 18. století. Ve skutečnosti je toto jídlo verzí kuřecího biryani.

Stejně jako v původním receptu jsou kuře i rýže silně ochuceny tradičním kořením jako je kari, koriandr, kardamom, kurkuma, kmín a skořice. V Thajsku se však pokrm podává s čerstvými rajčaty nebo okurkami a obligátní omáčkou nam jim dipping sestávající z čerstvé máty a zázvoru.

Pad Kra Pao.
Pad Kra Pao.

Khua Kling

Tradiční jihothajské „suché“ curry, jehož hlavními ingrediencemi je vepřové maso (možné je však použít i hovězí či kuřecí), curry pasta a citronová tráva. Jedná se o lahodné a aromatické jídlo.

Tom Yam Goong

Tom Yam Goong je kyselá thajská polévka, jejíž hlavní ingrediencí jsou krevety. Voňavé bylinky dochucují silný vývar, v pokrmu najdeme například galangal, citronová tráva, kafírové listy a thajské chilli papričky.

Kaeng Som Bai Chamuang

Další místní oblíbené jídlo! Listy chamuangu (mangostanu) v kokosovém mléce s čerstvými krevetami a kyselou polévkou (kaeng som), jsou perfektní kombinací kysela a koření.

TIP: Pro skvělé thajské pokrmy a příjemnou atmosféru můžete navštívit například restauraci Ton Ma Yom Thai Food Restaurant v Ao Nang či již zmíněný noční trh v Krabi.

Koktejl Kang som.
Koktejl Kang som.

CO V AO NANG NEVYNECHAT

Krabi Boek Fa Andaman Festival

Festival Krabi Boek Fa Andaman ohlašuje každý listopad začátek hlavní turistické sezóny v této úžasné thajské provincii. Akce, která trvá tři dny na začátku listopadu, je živou přehlídkou jedinečné místní kultury. Různorodé tradice této oblasti jsou oslavovány prostřednictvím jídla, řemesel a představení, což návštěvníkům nabízí skvělou příležitost ponořit se plně do autentické kultury jižního Thajska.

Název festivalu v překladu znamená „Otevírání Andamanského moře“ a označuje začátek nejrušnější turistické sezóny v Thajsku, která od listopadu do února. Průvody, kulturní a hudební vystoupení patří k vrcholům akce pro návštěvníky. Po celém městě Krabi jsou také k vidění trhy pod širým nebem, kde je k dispozici spousta místně vyrobených drobností a suvenýrů. Program plný aktivit zahrnuje také vodní sporty, závody na mořském kajaku, napínavé závody tzv. dlouhoocasých lodí a zajímavé kulturní soutěže.

Mořský krab.
Mořský krab.

Laanta Lanta Festival

Festival Laanta Lanta je jednou z nejhezčích akcí, které můžete v Krabi zažít. Festival se odehrává ve staré obci ostrova Lanta a je radostnou oslavou poklidné kulturní rozmanitosti mezi obyvateli ostrova. Zúčastnit se jej zde můžete v březnu po dobu tří dnů. Oblast festivalu je rozsáhlá, hlavní ulice je pro auta uzavřena a večer, když se vše osvětlí lucernami, je zdejší atmosféra opravdu kouzelná.

Je to příležitost pro různé etnické skupiny, aby si navzájem poděkovaly a ukázaly to nejlepší ze svého umění a zvyků sobě navzájem a rovněž všem návštěvníkům, kteří jsou samozřejmě na akci vítáni. Je to velmi inspirativní a interaktivní prostředí - najdete zde stánky, které vás vyloženě vybízejí k vyzkoušení místního batikování nebo jiných forem umění.

Festival můžete vnímat opravdu skoro všemi smysly, při procházce pravděpodobně nasajete úžasnou škálu chutí a vůní. Vaše uši se mohou oddat hudbě mořských cikánů, ale také jazzu či reggae.

Atmosféra starého města Lanta vás rozhodně nadchne, skoro to vypadá, jako by se zde zastavil čas. Scenérie dotváří domy a restaurace na kůlech, které stojí ve vodě. Místo má v sobě pravé autentické kouzlo andamanského ostrova a vy si odtud rozhodně odnesete bohaté zážitky. Se svou radostnou a vřelou atmosférou je to opravdu akce pro celou rodinu.

Songkran

Songkran je thajská novoroční oslava, která se koná každý duben resp. hlavní svátek je každoročně 13. dubna, ale oslavy trvají vždy ještě následující dva dny. Stručně řečeno – cílem novoročních oslav je lít vodu na každého a kohokoli, kdo opustí svůj domov. Můžete vidět politiky, policisty, učitele, řemeslníky, zkrátka lidi ze všech společenských vrstev, kteří se účastní těchto aktivit – a ano, turisty nevyjímaje.

Thajský Nový rok je pro Thajce speciální čas, kdy mohou zpomalit a odpočinout si a znovu se spojit s rodinou a přáteli. Mnoho Thajců se vrací na oslavu domů k rodině, ať už žijí kdekoli.

Tradice vzájemného lití vody během Songkranu má své kořeny v buddhistickém rituálu, kdy lidé kropili vodou jeden druhého a sochy Buddhy, aby symbolizovali smývání hříchů a smůly, stejně jako k očištění mysli a těla. Nutno uznat, že idea je to jistě blahosklonná. Otázkou zůstává, jak turisté na Songkran reagují, je proto důležité si uvědomit, že tento originální svátek patří k thajské tradici a v polovině dubna je zkrátka nutné počítat v thajských ulicích s „trochou vody“.

Pohled na pláže v Ao Nangu.
Pohled na pláže v Ao Nangu.

DOPORUČENÍ

Letenky do Ao Nang na Krabi

Dostat se do Ao Nang lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 25 000 Kč například s Fly Dubai, Emirates či Turkish Airlines. Finální destinací je v tomto většinou mezinárodní letiště v Krabi. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním mezipřistáním, někdy jsou však nutná dvě. Do Krabi lze také využít rovněž časté linky z thajské metropole Bankgkoku. Cesta z pražské Ruzyně do Krabi trvá v závislosti na délce přestupu zhruba 15 hodin. Rozhodně nenechávejte nákup na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty

při cestě do Thajska není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, pobyt do 30 dnů je pro občany České republiky možný bez víza. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Phra Nang Cave Beach.
Phra Nang Cave Beach.

HISTORIE A POLOHA AO NANG

Ao Nang najdeme v jedné z jižních provincií thajského království, a to přímo na pobřeží, které je omýváno teplým Andamanským moře. Město je považováno za hlavní turistickou lokalitu celé oblasti, ač správním městem provincie je stejnojmenné Krabi. Přestože stálá populace Ao Nang činí zhruba 10 000 obyvatel, reálný počet je celoročně díky přílivu turistů daleko vyšší. Celá provincie Krabi se pak může pyšnit populací kolem půl milionu obyvatel. Je to jedna ze 76 thajských provincií a bývá synonymem pro překrásné bělostné pláže, křišťálově čisté tyrkysové moře, vápencové skály, dechberoucí ostrovy a bujnou vegetaci mangrovníků.

Tradice, duchovno a kultura zde však nestojí v pozadí. Město Ao Nang má velice příjemnou kosmopolitní atmosféru, ale to neznamená, že by zde na vás nedýchala thajská historie. Je to centrum plážového odpočinku, adrenalinových sportů, potápěčský hot spot, ale i výchozí bod pro objevování nedalekých ostrovů jako například Ko Poda, Ko Kai či Ko Phi Phi. Region má bohatou historii, pozoruhodné objevy odhalily důkazy o lidské přítomnosti staré až 30 000 let. Objeveny zde byly starověké nástroje i zbytky keramiky. Důkazy o zdejším osídlení přinesly mj. místní jeskyně jako například Phi Hua To.

Loh Samah.
Loh Samah.

Tato okouzlující oblast dnešního jižního Thajska byla kdysi důležitou součástí království Ligor, známého také jako království Nakhon Si Thammarat. Krabi však bylo také hluboce ovlivněno mocnou říší Srivijaya - námořním královstvím, které vládlo jihovýchodní Asii od 7. do 13. století. Město Krabi hrálo v minulosti díky své strategické poloze zásadní roli v regionálních obchodních cestách, spojovalo různé kultury a usnadňovalo výměnu zboží. Stalo se z něj centrum pro obchodníky z různých částí světa, což přispělo k růstu a prosperitě celého regionu. Od 13. do 18. století se pak tato oblast ocitla pod vlivem dvou mocných království: Sukhothai a Ayutthaya. Éra Sukhothai byla známá pro vzkvétající umění a architekturu. Jak království Sukhothai rozšiřovalo svůj vliv, Krabi se stalo nedílnou součástí jeho říše, což přispělo k další prosperitě oblasti.

Později Krabi padlo pod vládu Ayutthayského království. Tato éra znamenala významný posun v moci a vlivu. Místo mělo velký význam jako rušný obchodní uzel a také jako klíčová pevnost pro ochranu pobřeží. Na konci 18. století se však městečko Krabi ocitlo uprostřed série utkání s barmskými vetřelci. Tyto invaze, které se rozvíjely v průběhu let, zanechaly nesmazatelnou stopu v historii Krabi. Odvážní místní obyvatelé Krabi statečně bojovali proti barmským nájezdníkům a jejich odhodlání a statečnost se ukázaly být efektivním nástrojem pro odražení nepřátelských sil. Na konci 19. století se pak Krabi stalo nedílnou součástí země, kterou dnes známe jako Thajsko. Roku 1872 byl obci Krabi udělen statut města a prvním guvernérem se stal Luang Thep Sena. V roce 1875 se pak oblast stala podřízenou Bangkoku a v podobě provincie vlastně existuje dodnes.

Známá Maya Bay z filmu Pláž.
Známá Maya Bay z filmu Pláž.

Krabi prožilo v průběhu posledních let obdivuhodný vývoj. Tento okouzlující region byl svědkem stálého nárůstu jak počtu obyvatel, tak ekonomických aktivit, což z něj činí prosperující centrum růstu a příležitostí. Krabi se stalo oblíbeným cílem pro cestovatele, kteří hledají dechberoucí krajinu, vzrušující venkovní dobrodružství a bohaté kulturní zážitky. Nelze však zapomenout ani na zdejší lahodnou kuchyni!

Krabi jako málokterý region nabízí opravdu bohatou historii a kulturní mozaiku. Rovněž architektonicky vás Krabi jistě nezklame, najdete zde původní venkovské domky stejně jako okázalé náboženské svatyně. Za pomoci zdejší místní komunity se vytváří krásná rovnováha mezi zachováním bohatého spirituálního dědictví a přijetím vzrušujících příležitostí a výzev, které přicházejí ruku v ruce s rozvojem cestovního ruchu a moderní dobou obecně. Velice přátelští obyvatelé zdejší jedinečnou atmosféru ještě umocňují.

Provincie Krabi včetně přilehlých ostrovů je bezesporu jednou z nejkrásnějších oblastí celého Thajska. Proto, pokud je to možné, s její návštěvou neváhejte!

Maya Bay, ostrovy Phi Phi.
Maya Bay, ostrovy Phi Phi.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole