Ayuthaya.

Ayutthaya: Historie, plovoucí trhy a ruiny siamského města

Je skvělé kochat se po dovolence fotkami z bělostných písčitých pláží a od tyrkysového moře. Pokud jste ale neprozkoumali starý siamský poklad - bájné město Ayutthaya, jakoby jste v Thajsku ani nebyli. Kdo chce skutečně poznat ryzí původ této asijské perly, nemůže Ayutthayu minout. Vyšetřete si na ni alespoň den z vaší cesty Thajskem.

Autor: Pavel Fellner

29.01.2023

Čti více
Chrámy v Ayutthaya.
Chrámy v Ayutthaya.

Z legendární Ayutthayi dýchá klid a dávná sláva. Ruiny dávné siamské metropole vás okouzlí svou historií, monumentálností a mysticismem. Ať už ve vás zanechá největší dojem obrovská socha ležícího Buddhy, jeho hlava zarostlá v kořenech stromu, jeden z dokonale fotogenických chrámů, stúpy ukrývající relikvie panovníků, nebo stovky bezhlavých Buddhů, bude to epické... do toho sloni v ulicích, lotosové květy poklidně plující po hladině zdejších jezírek či řek Chao Phraya, Pa Sak a Lop Buri, teakové domy na kůlech, plovoucí trhy a místní kulinářské umění: odsud si skutečně odvezete nezapomenutelné zážitky.

Ležící Budha.
Ležící Budha.

Z Bangkoku do Ayutthayi

Nejčastější cesta turistů do Ayutthayi vede ze současné metropole Thajska: Bangkoku. Dávné hlavní město Siamu a správní středisko provincie Phra Nakhon Si Ayutthaya je od současné metropole vzdálené asi sedmdesát kilometrů na sever proti proudu řeky Chao Praya a docestovat do něj můžete pohodlně za hodinu a půl a pár bahtů třeba vlakem.

Čeká vás návštěva města, které bylo založeno v roce 1350 králem U-Thongem a o několik stovek let později krutě zničeno v roce 1767 barmskými nájezdníky. Města, kde se nyní nachází Historický park Ayutthaya zapsaný v seznamu světového dědictví UNESCO.

Cestou projíždíte nejúrodnější nížinou Thajska, můžete pozorovat rovinatá políčka a kochat se množstvím říčních kanálů, které slouží k jejich zavlažování. Míříte do města králů, a tak počítejte s přísnějším dresscodem - ramena i kolena tu na mnoha místech vyžadují zahalená, tak ať nejste překvapení. Čeká vás taky ale mnohem klidnější a rodinnější atmosféra než v Bangkoku.

Buddhovy sochy v Ayuthayi.
Buddhovy sochy v Ayuthayi.

Doba velikosti a slávy Ayutthayi

Thajsko má velmi bohatou historii a menší království se na území dnešního Thajska střídala až do sedmého století, kdy sem přichází thajské kmeny z jižní Číny. Později zde absolutně dominovala říše Khmérů. Od třináctého století tu pak postupně vznikají tři království: Sukhothai, Lan Na a právě Ayutthaya. Sukhothai bylo prvním thajským královstvím, jež se rozprostíralo ve středním Thajsku, na západním okraji Khmérské říše. Lan Na se nacházelo na severu dnešního Thajska v horské oblasti Chiang Mai. Největším, nejmocnějším a nejslavnějším královstvím však bylo království Ayutthaya.

Toto bájné království vzniklo v polovině 14. století a záhy se stalo silnou konkurencí okolním státům. V patnáctém století zabíralo království Ayutthaya většinu rozlohy dnešního Thajska, Laosu, Kambodži a Barmy, a bylo tak dokonce větší než tehdejší Anglie a Francie dohromady. Jeho populace dosáhla v roce 1685 jednoho milionu! Tehdejší Londýn byl poloviční…

Samotné královské město Ayutthaya bylo strategicky vybudováno na říčním ostrově a záhy se stalo mocným politickým a ekonomickým centrem. Siam tehdy navázal obchodní styky se západem, a Portugalsko, poté Holandsko, Francie i Británie, vybudovali v Ayutthayi své obchodní stanice.Země bohatla především díky obchodu s drahokamy, které ji proslavily na celém světě.

Po sto letech se k Ayutthayi připojuje království Sukhothai. Ovšem království Lan Na na severozápadní hranici pohltila nepřátelská Barma. Siamsko-barmské války probíhaly následující dvě století a vyústily až do totálního vyplenění. Ayutthayi v druhé polovině 18. století. Barmská vojska nenechala v Ayutthayi kámen na kameni a slavné město lehlo popelem. Zlato, jež zdobilo královské paláce a pagody, bylo roztaveno a drahokamy zdobící královské sály byly uloupeny a odvezeny do Barmy jako válečná kořist. Obyvatelé, jež přežili, utekli na jih po proudu řeky Chao Phraya a vybudovali nové hlavní město - Bankgok.

Dnes je královské město Ayutthaya zapsáno na seznamu UNESCO, je známé svou historickou částí a svými skvostnými ruinami, ale také výborným jídlem a ulicemi, po kterých se s turisty procházejí sloni. Vy na nich ale nejezděte, raději šlápněte do pedálů a komplex si projeďte na kole.

Ayutthayi se díky tomu, že je protkána vodními kanály, přezdívá také Benátky východu. Takže slibujeme, že se bude rozhodně nač koukat. Největší koncentraci památek najdete na říčním ostrově o ploše 4 kilometry čtvereční v centru starého města. A pokud máte v úmylsu se vypravit za památkami i mimo historický komplex, doporučujeme projížďku na jedné z lodí.

Budha ve Wat Mahathat.
Budha ve Wat Mahathat.

Historie Ayutthayi tu dýchá dodnes

Město Ayutthaya znamená v překladu nenapadnutelný, nedobytný, a je pojmenováno podle starověkého města Ayodhaya ležícího v Indii. Jeho centrem je Starý palác, jenž založil v roce 1350 král U-Thong, ale nejvýznamnějším místem je chrám Wat Phra Si Sanphet, ve kterém původně sídlila socha Buddhy vysoká šestnáct metrů. Tu nechal vytvořit král Rámathipodi II. Současní návštěvníci ji bohužel neuvidí, protože spolu s většinou cenností byla zničena barmskými nájezdníky a na 200 kilogramů zlata uloupeno a odvezeno jako válečná kořist.

Za čtyři stovky let slavného království Ayutthaya se ale na jeho trůnu vystřídalo 33 panovníků, kteří po sobě zanechali neuvěřitelné, a také neuvěřitelně pestré, skvosty thajské sakrální a palácové architektury. A jedním z těchto pokladů je chrám Wat Yai Chai Mongkhon, překládaný také jako Chrám velkého nadějného vítězství. Posvátný duch tohoto místa je zde obklopen příjemnou zelení. Na terasách plných rostlin si můžete dát kávu a prozkoumat nádoby naplněné vodou, odkud zeleň vyrůstá a kde v jejich kořenech plavou drobné barevné rybky. Uvnitř vás zase uhrane chrámová mozaika vojenské vřavy zobrazující odhodlané thajské bojovníky na slonech.

V těsné blízkosti velké stúpy chrámu vítězství najdete unikátní alej posetou sedícími sochami Buddhů. Občas je můžete vidět oblečené do žlutých či šafránových rouch, jindy jejich kamenná těla spatříte jen tak... Tady je Ayutthaya mimořádně fotogenická, navíc tady vám Buddhové pomohou v tichosti utřídit vlastní myšlenky.

Phra Mongkhon Bophit.
Phra Mongkhon Bophit.

Wat Phra Si Sanphet

Jakmile vás však spolknou cihlové zdi velkolepého královského palácového a chrámového komplexu Wat Phra Si Sanphet, u nás překládáno jako Chrám svatého skvostného vševědoucího, nebudete moci popadnout dech. Váš první pohled nejspíš ukradnou ukradnou monumentální stúpy, které sloužily k uchovávání pozůstatků králů. Stojíte na místě, které z barmského plenění utrpělo nejvíce, i přesto ale později sloužilo jako předloha k současnému královskému paláci v Bangkoku. Dokonce se říká, že některé ruiny byly převezeny na jih po řece Chao Phraya, aby se pro stavbu nového královského síla využily.

Jako první vás upoutá ta největší stúpa, jejíž schodiště stráží dva obrovští sedící Buddhové. Nedaleko ní najdete Wat Lokkayasutha a v něm vyhledávanou a fotogenickou sochu ležícího Buddhy. Není tak obrovský jako ten v Bangkoku, má "jen" 42 metrů, ale určitě se vám bude líbit a určitě dá spoustu práce jej na snímek dostat. Socha Buddhy se původně skrývala pod střechou, ovšem po nájezdu barmských bojovníků zůstaly pouze základy pilířů. Ležící Buddha nevstupuje do Nirvány, jak to tak v této pozici obvykle bývá, ale znázorňuj moment, když bojoval s démonem Rahu. Tady si kupte lotosový květ nebo svíčky a obětujte je. Třeba Buddha vaši modlitbu či přání vyslyší.

Bez povšimnutí byste ale neměli projít kolem tří téměř identických královských stúp dynastie Čakrí, do které patří i současný panovník Thajska Ráma X.

Wat Yai Chai Mongkhon.
Wat Yai Chai Mongkhon.

Bezhlaví Buddhové v Ayuthaya a Buddha ve stromě

Když barmští vojáci během invaze do Siamu vypálili královský palác, dokonali své dílo zkázy na sochách Buddhy. To proto tu dnes najdete desítky Buddhů bez hlavy. Co jiného by byla pro Siam tehdy větší potupa? Dnes, lehce zašlí a jemně obrostlí, tiše vypráví o historii, kterou mají za sebou, nadšeným turistům.

Ti tu však hledají ještě jednu oblíbenou a na Instagramu často sdílenou zvláštnost: Buddhovu hlavu zarostlou ve stromě, který ji objímá svými kořeny. Nemůžete ji minout. Stojí v chrámu Wat Mahathat (Chrám velké relikvie) a Thajci jí připisují zvláštní moc. Pokud se s ní ale chcete vyfotit, pamatujte, že Buddhu byste neměli převýšit. Proto projevte respekt a k Buddhově hlavě si při focení klekněte nebo sedněte.

Až pořídíte ten nejlepší snímek, neodcházejte. I rozsáhlý chrámový komplex ze 14. století má co nabídnout a turistům poskytuje mnoho zajímavých zákoutí s několika dalšími sochami Buddhy. Tady ale bude potřeba dodržet dresscode a zahalit ramena a kolena. Chrám nechal vystavět král Rameusan a mnohým návštěvníkům připomíná spíše středoamerické pyramidy. Jednalo se však o nejdůležitější chrám a v historii se tu konaly královské obřady. Nevynechejte nakloněnou věž, která je jako vystřižená z Kambodži.

Wat Phra Si Sanphet.
Wat Phra Si Sanphet.

CO V AYUTTHAYI NESMÍTE MINOUT:

- Phra Mongkhon Bophit: Ayutthaya nejsou jen historické ruiny, ale celé město opět tepe životem. Pokud chcete vnímat i současný buddhismus v Ayutthayi, navštivte obrovský chrám Wihan Phra Mongkhon Bophit, zujte si boty a vstupte do něj. Čeká vás v něm obrovská dvanáctimetrová socha Buddhy. Původní sochu zničil v roce 1706 požár způsobený bleskem, opravenou sochu zničila v roce 1767 barmská invaze, ovšem od roku 1990 tu stojí její třetí verze, od původního artefaktu k nepoznání, která naslouchá modlitbám a plní přání.

- Wat Ratchaburana: Tento klášter je postaven v khmérském stylu na místě, kde se o trůn a následnictví po smrti krále utkali na slonech dva bratři. Oba v boji zahynuli a třetí bratr pak na jejich počest postavil Wat Ratchaburana. Kromě naprosto uchvacujícího štukového zdobení stojí za obdiv i nejvyšší prang, neboli khmérská věžovitá stavba symbolizující posvátnou horu Meru. Dá se na něj vyjít a z jeho výšky se pokochat okolím. V útrobách prangu se pak skrývá krypta, kterou zdobí původní zachovalá freska.

Hlava Budhy ve stromě v Ayutthayi.
Hlava Budhy ve stromě v Ayutthayi.

CO JÍST V AYUTTHAYI?

Určitě ochutnejte místní specialitu Kuay Tiaw Reua: jedná se o nudle prodávané na loďce, o kterých se říká, že vznikly právě v Ayutthayi. Nudle plavou v tmavě hnědém vývaru s vepřovými játry a sraženou krví, s křupavou osmaženou vepřovou kůží a pečeným vepřovým masem.

Základem muslimského Khao Mok Kai je zase žlutá kořeněná rýže s pečenými kousky kuřete a smaženým česnekem.

Ať už ochutnáte cokoli, hlady tu jistě neumřete. Pamatujte, že ta neautentičtější jídla najdete v pouličních stáncích. Stojí pár bahtů a chutnají božsky.

Salát Som Tam.
Salát Som Tam.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole