Bali

Bali: Průvodce ostrovem bohů, vodopádů a sopek

Pokud hledáte pohodový ostrov, který plně vystihuje název filmu s Julií Roberts „Jíst, meditovat, milovat“, pak vězte, že tím správným cílem je indonéské Bali. Uhranou vás zdejší rýžová pole, překrásné vodopády, hinduistické chrámy ale také třeba „opičí les“. Pro „fajnšmekry“ nabízí tento dechberoucí kout světa například originálním způsobem zpracovanou nejdražší kávu na světě – Kopi Luwak. Originální jsou však i zdejší svátky a festivaly. Za všechny můžeme jmenovat třeba Festival líbání či Den ticha. Pokud jste uživatelem sociálních sítí, jistě jste si všimli, že synonymem pro Bali se v posledních letech staly houpačky! Ty vás vrátí do dětství a nabídnou dechberoucí výhledy. Ač „Bali Swings“ znějí poměrně banálně, tuto atrakci si zde rozhodně nenechte ujít!

Autor: Petra Špačková

05.05.2024

Čti více
Pláž Nusa Dua na Bali.
Pláž Nusa Dua na Bali.

HISTORIE A POLOHA BALI

Ostrov Bali je součástí Indonésie a najdeme jej na východ od větší Jávy a na západ od Lomboku. Většina Bali je hornatá, nejvyšším bodem je hora Agung, aktivní sopka, která dosahuje 3 142 m. Bali je obklopeno překrásnými korálovými útesy a může se také pochlubit jedněmi z nejkrásnějších pláží země. Největším a správním městem ostrova je Denpasar, kde našel domov zhruba 1 milion obyvatel.

Nejstarší zdokumentované záznamy na Bali pocházejí z 8. století a dokládají také rané šíření buddhismu a hinduismu.

První evropské kontakty byly navázány s Portugalci, Španěly a poté Nizozemci, spolu se vzestupem obchodu s kořením přes Malacký průliv v 16. století. Okupace Nizozemskem prostřednictvím Nizozemské Východoindické společnosti předcházela boji národa za nezávislost. V průběhu 19. a 20. století byly vztahy s Holanďany stále vypjaté, což vedlo ke ztrátě mnoha životů.

V roce 1945 vznikla Indonéská republika, jejímž prezidentem byl Sukarno. Nizozemci ji dlouho ještě nechtěli uznat. Nicméně v roce 1949, pod neustálým tlakem světa, Rada bezpečnosti OSN nařídila Nizozemsku, aby stáhlo své ozbrojené síly a upustilo od jakýchkoli nároků.

Zatímco Bali je součástí Indonésie, existují významné náboženské, historické a kulturní rozdíly s Jávou a dalšími hlavními indonéskými ostrovy.

Současné Bali zůstává regionálně nezávislé se silnou hinduistickou komunitou v zemi, a ponechává si určitou autonomii na Jakartě.

Katedrála v hlavním městě Bali v Denpasaru.
Katedrála v hlavním městě Bali v Denpasaru.

ZAJÍMAVOSTI BALI

  • Bali má nejkrásnější vesnici v Indonésii – Penglipuran.
  • Zdejší rýžová pole a zavlažovací systém Subak jsou od roku 2012 na Seznamu světového dědictví UNESCO.
  • Balijský Ubud je jednou z lokací ve filmu Jíst, meditovat, milovat z roku 2010 s Julií Roberts v hlavní roli.
  • Kohoutí zápasy mají na Bali silnou tradici.
  • Balijští hinduisté nejedí hovězí maso.
  • Garuda Wisnu Kencana je druhá nejvyšší socha na světě, dosahuje výšky 112 m.
  • Téměř všechna veřejná zařízení zavírají v Den ticha.
  • Na Bali se koná Festival líbání.
  • Na Bali se vyrábí nejdražší káva na světě Kopi Luwak (cibetková káva).
  • Dítě do věku 3 měsíců by se dle zdejších tradic nemělo dotknout země.

Socha hinduistického démona  Bajra Sandhi na Bali.
Socha hinduistického démona Bajra Sandhi na Bali.

CO NEMINOUT NA BALI

Denpasar

Město Denpasar, které je od roku 1958 hlavním městem Bali a nahradilo tak bývalé hlavní město Singaraja na severu ostrova, se od počátku rychle, co do počtu obyvatel a ekonomiky, rozrůstalo. Kolem jeho hlavního náměstí se nachází kancelář guvernéra, muzeum Bali a první hotel na Bali - Bali Hotel (1927), kde kdysi pobývaly mj. hollywoodské filmové hvězdy jako Charlie Chaplin a Barbara Hutton či osobnosti jako Mahátma Gándhí nebo královna Alžběta II.

Vládní úřady lze nalézt na Lapangan Puputan Renon. Tato oblast má velký význam v historii Bali. Jako připomínka byl na náměstí, přímo v srdci města, vztyčen obrovský památník Bajra Sandhi. Uvnitř památníku návštěvníci najdou diorámata a další cenné sbírky zachycující historii boje Balijců proti kolonialismu, resp. za svobodu.

Při prohlídce města a jeho okolí by vám rozhodně neměl uniknout chrám Sakenan, Jagatnatha, Pura Maospahit a Puri Pemecutan, Museum Negeri Propinsi Bali, Fingerprint Painting Museum, Ngurah Rai Mangrove Forest či Kertalangu Cultural Village. Zajímavým místem, kde proniknout hlouběji do balijské kultury a tradic, je i Taman Werdhi Budaya neboli Bali Art’s Center, které se nachází na východním předměstí a je předním kulturním centrem ostrova. Zahrnuje velký výstavní prostor, muzeum umění, koncertní síň a amfiteátr a přilehlou školu múzických umění. Jsou zde stálé expozice balijského umění pokrývající všechny styly proslavené v nedalekém Ubudu, dřevořezby a tradiční kroje.

Denpasar je zdaleka největší město na Bali, nicméně nečekejte žádnou metropoli. Město je obvykle tvořeno pevně propletenými vesnicemi s historickými hinduistickými chrámy a zachovává si maloměstský ráz. Kromě toho, že nabízí plné zázemí pro své obyvatele i turisty, je také nejlepším místem pro nakupování na Bali a nabízí vše od živých pouličních trhů po rozsáhlá obchodní centra. Můžete čekat prakticky nejnižší ceny na Bali, protože většina obchodů slouží k uspokojení potřeb místních obyvatel.

V hlavním balijské městě žije více než 1 milion obyvatel.

TIP: Pokud si chcete zaplavat se žraloky, máte v Denpasaru možnost v Bali Sharks Eco Adventure! Pokud byste však raději navštívili záchrannou stanici pro želvy, vydejte se do The Turtle Conservation and Education Centre.

Monument Bajra Sandhi v Denpasaru.
Monument Bajra Sandhi v Denpasaru.

Ubud

Ubud je bezesporu jedno z nejznámějších a nejnavštěvovanějších lokalit na Bali. A právem! Najdete zde mnoho různorodých aktivit a nikdo se zde rozhodně nudit nebude. Název Ubud pochází z balijského slova Ubad, což znamená lék, což je inspirováno nepřeberným množstvím léčivých rostlin a bylin v této oblasti. Ubud je sice cílem většiny turistů, co na ostrov zavítají, ale přesto zde na vás dýchne poklidná a možná až mystická atmosféra. Je velice kulturně a duchovně bohatý, ale ani přírodní krásy zde nejsou opomíjeny. V minulosti byl Ubud jen malou vesnicí, ale nyní se rozrostl v prosperující, byť uvolněnou kosmopolitní komunitu. Pokud si vybavíte film s Julií Roberts „Jíst, meditovat, milovat“ z roku 2010, vězte, že jednou z filmových lokací se stal právě pohodový Ubud. Každopádně název filmu by se dal také chápat jako návod na aktivity, které lze v Ubudu praktikovat. Meditovat zde můžete takřka všude, ať už v chrámech či mimo ně, do zdejší přírody a atmosféry se jistě také zamilujete a ohledně jídla je v Ubudu na výběr z mnoha podniků a specialit. Pro ty, kteří potřebují pro dokonalý pocit blaha především plný žaludek, je zde například Locavore.

Ubud si hýčká své návštěvníky na duši i na těle. Luxusní restaurace a lázně zde potěší a uvolní vaši fyzickou schránku. Procházka svěžími rýžovými poli, pozorování barevných tradičních průvodů, zdejší houpačky či setkání s drzými opicemi zase přivodí zážitky niterní.

Rozhodně se zde vydejte do kultovního Ubud Monkey Forest. Stanout tváří v tvář zde můžete zhruba 1200 makakům jávským. Ty jsou v balijské komunitě považováni za posvátné! Les se však může však pyšnit i cca 180 druhy stromů a rostlin. Stojí zde i poutavé chrámy jako Pura Dalem Agung Padangtegal, Pura Beji Padang Tegal či Pura Prajapati Padangtegal a nechybí ani posvátné prameny. Nicméně pro mnohé zůstávají velkým lákadlem především již zmíněné opice, potažmo fotografie s nimi. Zde se vyplatí obezřetnost – opice jsou divoká zvířata, ač samozřejmě na přítomnost člověka zvyklá. Makakové však platí za poměrně drzý druh a nebojí se ani kousnout. Proto je nikdy neprovokujte jídlem, nekoukejte se jim přímo do očí, neceňte na ně zuby, držte si své věci/cennosti a nepanikařte a neběhejte (ani v případě, že na vás skočí, ideální postup je zachovat klid a veškeré jídlo hodit na zem, opice po chvíli seskočí). V „opičím lese“ se můžete také kulturně vyžít, bývají zde představení tradičních tanců jako Tari Lubdaka či Tari Katak.

Krásnými zastaveními na vaší cestě po Ubudu a jeho okolí jsou jistě i návštěvy zdejších vodopádů jako například Kanto Lampa či Suwat.

Chcete-li vytvořit cool fotografii z dovolené na váš instagramový účet, můžete vyzkoušet vzrušující houpačku Ubud a vzlétnout do vzduchu se zelenou krajinou Ubudu v zádech.

Ubud nabízí ale i kulturní vyžití (a rovněž trochu stínu a ochlazení) v místních muzeích! Zkuste třeba Museum Puri Lukisan (balijské malby a dřevořezby), ARMA (zasazeno do překrásných zahrad, představuje balijské umění a kulturu), Museum Rudana, Neka Art Museum či Blanco Renaissance Museum.

A následně se nezapomeňte zastavit na Ubud Marketu pro nějaký ten suvenýr!

Pokud jste v koutku duše ornitolog, rozhodně si nenechte ujít zdejší „ptačí“ událost. Každý večer po 17. hodině přilétá do Petulu, vesnice asi 2,5 km severně od Jl Raya Ubud, až 20 000 volavek rusohlavých, které se dohadují o nejlepší místa na stromech. Volavky zahájily své návštěvy Petulu v roce 1965, a to bez zjevného důvodu. Vesničané věří, že přinášejí štěstí, a to navzdory zápachu a nepořádku. Hnízdění a kladení vajec začíná v listopadu, mláďata pak odlétají v březnu.

 Dračí most v Opičím lese na Bali.
Dračí most v Opičím lese na Bali.

Chrám Tanah Lot (Tanah Lot Temple)

Tanah Lot znamená Země v moři, což je dokonale vhodné jméno pro své jedinečné pobřežní prostředí.

Chrám je posazen na skalním masivu a s burácejícími vlnami kolem je to jedno z nejimpresivnějších míst z celého ostrova. Najdeme jej v Tabananu, jen asi 20 km od Denpasaru.

Je jedním z mála mořských chrámů na Bali a má své místo v balijské mytologii. Věří se, že byl postaven během 15. a 16. století.

Nejlepší čas na návštěvu Tanah Lot je během Odalan/Piodalan, který se slaví každých 210 dní. Rituály se obvykle konají na svatý den známý jako Buddha Cemeng Langkir. V tento den uvidíte řady balijských žen, které elegantně nesou na hlavě obětiny, aby se mohly pomodlit v chrámu Tanah Lot.

Nicméně chrám Tanh Lot je známý tím, že vypadá v každé denní fázi jinak, s přílivem je vlnami znemožněna přístupová cesta, tj. chrám je opuštěný, naopak jiný pohled se vám naskytne při odlivu, kdy k němu lze snadno dojít, čehož také mnozí návštěvníci s chutí využívají.

Chrám Tanah Lot.
Chrám Tanah Lot.

Pura Lempuyang

Historie chrámu Lempuyang začíná v 11. století a je to jeden z nejstarších chrámů na ostrově! Od Ubudu je komplex vzdálen necelých 70 km. Chrám Lempuyang je pravděpodobně také jedním z nejfotografovanějších chrámů na ostrově, najdeme jej na svahu stejnojmenné hory. Chrámový komplex sestávající ze sedmi chrámů je totiž považován za jedno ze šesti nejposvátnějších míst na Bali. Zejména jeden chrám je mezi turisty velmi oblíbený, je známý jako ‚Brána do nebe‘.

Přestože je většina ze sedmi chrámů snadno přístupná, chrám Luhur je trochu oříšek, vede k němu zhruba 1700 schodů!

Lempuyang, místně známý jako Pura Luhur, je jedním z nejvýznamnějších chrámů na Bali! Rozhodně si jeho návštěvu nenechte ujít!

INFO: Pura je balijský hinduistický chrám a místo uctívání přívrženců balijského hinduismu v Indonésii. Pura jsou postaveny striktně podle pravidel, stylu, vedení a rituálů dle balijských tradic.

Chrám Lempuyang.
Chrám Lempuyang.

Chrám Uluwatu

Jedna z nejvyhledávanějších oblastí na Bali, Uluwatu, nabízí jedinečnou kombinaci surfařské kultury, luxusních letovisek a poklidného vesnického života, každý si zde najde svůj bod zájmu. Ať už se jedná o radovánky v moři, romantická zákoutí podél pobřeží či návštěvu hinduistických chrámů. Uluwatu je domovem Pura Luhur Uluwatu – jednoho z nejdůležitějších hinduistických chrámů na ostrově.

Uluwatu se objevilo také v ikonickém surfařském filmu Morning of the Earth z roku 1971 a od té doby stoupla jeho popularita a celá oblast je trvale hodnocena jako jedna z nejlepších surfařských destinací na světě.

Pokud chcete nasát atmosféru při tradičním „ohnivém“ tanci kecak, vydejte se večer k pódiu ke zdejšímu chrámu!Chrám

Chrám Uluwatu.
Chrám Uluwatu.

Chrám Ulun Danu Beratan (Ulun Danu Beratan Temple)

Majestátní chrám Ulun Danu se nachází v hornaté oblasti Bedugul Regency na náhorní plošině u jezera Beratan. Podnebí je zde poněkud chladnější než v jiných částech Bali, a to zejména kvůli nadmořské výšce, která dosahuje až necelých 1300 m n. m. Jezero je krásně čisté a vytváří chrámu překrásnou kulisu.

Pura Ulun Danu byla postavena v uctívání bohyně Danu. Danu v balijském jazyce znamená jezero, bohyně Danu je tedy královnou vod, jezer a řek. Chrámový komplex se skládá ze čtyř sakrálních budov. Linga Pura, Pura Puncak Mangu, Pura Teratai Bang a Pura Dalem Purwa.

Předpokládá se, že oblast kolem chrámu byla místem uctívání a centrem náboženských rituálů již od doby megalitické. Vlevo od chrámu leží sarkofág a kamenná břidlice, které jsou datovány do doby kolem roku 500 před naším letopočtem!!! Existence samotného chrámu je zaznamenána již v roce 1556. V roce 1633 byl přestavěn králem Mengwi I Gusti Agung Putu se směsí hinduistických a buddhistických architektonických stylů.

Chrám Ulun Danu je jednou z ikon ostrova Bali a je zobrazen na bankovce 50 000 rupií.

Jezero Beratan (Lake Beratan)

Jezero Beratan je jedno z kalderových jezer na Bali v Baturiti – Tabanan. Nachází se poblíž hory Catur ve vesnici Petang – Plaga a rozprostírá se ve výšce 1239 m n. m., díky čemuž je oblast chladnější než většina oblastí na Bali. Na západní straně jezera se nachází ikonický chrám Ulun Danu Bratan zasvěcený vodní bohyni Dewi Danu.

Na místě se můžete věnovat několika vodním sportům, jako je vodní skútr, cyklistika, parasailing, jízda na motorovém člunu a kanoistika. V blízkosti najdete také restaurace a kavárny.

Chrám Ulun Danu Beratan.
Chrám Ulun Danu Beratan.

Chrám Tirta Empul (Tirta Empul Temple)

Jeden z nejrušnějších vodních chrámů v celé Indonésii, to je posvátný chrám Tirta Empul. Má několik svatých pramenů, o kterých se říká, že byly vytvořeny Bohem Indrou a věří se, že jsou to požehnaná voda, která může očistit ty, kdo se zde koupou. O svlažení se ve zdejší vodě tak bývá enormní zájem.

Tirta Empul je zasvěcena Višnuovi, hinduistickému bohu vody. Tirta Empul ve volném překladu znamená voda tryskající ze země.

Tirta Empul byla založena v roce 926 n. l. a dodnes se aktivně používá. Přestože je to posvátné místo uctívání místních obyvatel, turisté z celého světa jsou zde vítáni, aby spatřili krásu chrámu a zúčastnili se očistných rituálů. V roce 2017 navštívil místo bývalý americký prezident Barack Obama s rodinou.

Chrám Tirta Empul.
Chrám Tirta Empul.

Chrám Besakih (Besakih Great Temple)

Chrám Besakih je velký komplex nejméně 86 chrámů a svatyní na jihozápadních svazích hory Agung. Každý rok se v Besakihu konají desítky oslav, protože každá svatyně má své výročí. Besakih je považován za největší a nejposvátnější z balijských chrámů. Jeho vysoká poloha nabízí dechberoucí výhled na krajinu s rýžovými poli, kopci, horami a potoky. Pura Besakih je chrámem otevřeným pro každého věřícího z jakékoli kasty. Pro Balijce je návštěva chrámových svatyní v Besakihu speciální poutí.

Pura Besakih má 3 hlavní chrámy zasvěcené hinduistické trojici. Pura Penataran Agung, Pura Kiduling Kreteg a Pura Batu Madeg. V Pura Besakih můžete navštívit mnoho dalších menších chrámů, i když mnoho z jejich vnitřních nádvoří je vyhrazeno pouze pro poutníky. Pura Batu Madeg obsahuje centrální kámen, který naznačuje, že oblast Pura Besakih byla již od starověku považována za svaté místo. Stavba zde započala kolem 9. století, nicméně dokončena byla o mnoho let později. Od té doby prošel Pura Besakih několika obnovami, protože zemětřesení v roce 1917 a série erupcí sopky Agung v roce 1963 komplex poškodily. Proud lávy se vyhnul Pura Besaki, v čemž místní obyvatelé vidí symboliku.

Chrám Besakih.
Chrám Besakih.

Tirta Gangga

Přestože všechny balijské chrámy mají své kouzlo, jeden všechny o něco v kráse převyšuje, je jím vodní palác Tirta Gangga. Je to nádherný komplex rybníků, bazénů, detailně vyřezávaných bran, fontán a svěže zelených zahrad. Tento majestátní palác byl postaven v roce 1948 zesnulým králem Karangasemu.

Tirta Gangga znamená v indonéštině „voda z Gangy“. Je to královský palác, jehož bazény mají posvátnou vodu, o které se věří, že má léčivé schopnosti. Lidé sem přicházejí na festivaly a obřady – ponořit se do bazénů a uctít jejich duchovní význam. Balijci věří, že je chrání před zlými duchy, smůlou a nemocemi.

Hlavní atrakcí Tirta Gangga je vodní zahradní jezírko s fontánami a kaskádami. Bazény jsou propojeny tradičními vodními kanály sloužícími k zavlažování. V některých bazénech jsou okrasní koi kapři, které můžete zakoupenou směsí i krmit. Bylo navrženo jako místo uctívání a meditace pro královskou rodinu.

Palác utrpěl značné škody během výbuchu sopky Agung v roce 1963, nicméně byl pečlivě rekonstruován.

Chrám Tirta Gangga.
Chrám Tirta Gangga.

Sopka Batur (Gunung Batur)

Batur je aktivní vulkán o výšce 1717 m na severovýchodě Bali. Je oblíbeným cílem všech milovníků pěší turistiky, výšlap na jeho vrchol není nijak extrémně náročný (ač v době dešťů mohou být podmínky horší), a to ani časově. Zpáteční cesta může činit pouhých 6 km, i když samozřejmě záleží na vašem výchozím bodě. Populární dobou pro stanutí na vrcholu bývá západ či naopak východ slunce.

Sopka Batur.
Sopka Batur.

Rýžová pole (Tegallalang Tegallalang Rice Fields)

Nebyla by to cesta na Bali bez návštěvy zdejších světoznámých rýžových polí! Právě oblast kolem Ubudu je mezi cestovateli známá jako nejzelenější část Bali, má spoustu turistických atrakcí jako jsou bujné lesy, procházky po hřebenech a také zmíněné rýžové terasy. Jednou z nejoblíbenějších zelených atrakcí jsou pak rýžová pole Tegallalang, která jsou od Ubudu vzdálena zhruba 10 km. Pod tímto jménem se ukrývá řada krásně uspořádaných rýžových polí, která využívají tradiční balijský zavlažovací systém zvaný Subak. Rýžová pole Tegallalang se nachází v údolí, které nabízí mimořádně malebné výhledy na terasy a okolní zelenou krajinu. Spolu s těmi ve vesnicích Pejeng a Campuhan tvoří rýžová pole Tegallalang tři nejúžasnější terasovité krajiny v regionu Ubud. Od té doby, co byla krajina zapsána v roce 2012 na Seznam světového dědictví UNESCO, si toto místo získalo ještě větší oblibu mezi zahraničními návštěvníky. Přesto je to stále skvělé místo, kde si můžete odpočinout a uklidnit svou mysl, protože nabízí tichou a relaxační atmosféru.

Když dostatečně prozkoumáte tato jedinečná a neskutečně fotogenická pole, můžete zde vyzkoušet i lehce adrenalinový zážitek v podobě známých balijských houpaček. Na Bali je jich mnoho, zejména pak okolí Ubudu. Rozhodně byste si ale neměli nechat ujít tuto konkrétní houpačku s nápisem „LOVE BALI“ přímo u vchodu k rýžovým polím.

Co takhle doušek kávy na procházce mezi rýžovými poli? Pokud říkáte ano, pak je pro vás doporučeným místem plantáž Bali Pulina . Nachází se jen necelé 2 km od Tegallalang Rice Terrace a můžete zde zjistit, jak celý proces výroby cibetkové kávy – Kopi Luwak – vypadá. stránka vám umožní naučit se proces výroby tradiční kávy Luwak. Ba co víc, samozřejmě zde výsledný produkt můžete i ochutnat!

Rýžové terasy Jatiluwih (Jatiluwih Rice Terraces)

Mezi mnoha svěže zelenými poli, která se táhnou téměř po celém ostrově, jsou rýžové terasy Jatiluwih v srdci Tabanan Regency asi tím nejlepším příkladem malebných rýžových polí na Bali. Najdeme je asi 40 km od Ubudu u vesnice Jatiluwih v nadmořské výšce zhruba 700 m n. m. Speciální zavlažovací systém Subak je součástí kulturní krajiny Bali, která byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO v červnu 2012.

Mezi návštěvníky těchto rýžových polí se řadí mj. bývalí prezident USA Barack Obama.

INFO: Pole, která tvoří tuto oblast, jsou neoddělitelná od tradičního zavlažovacího systému Subak – tradiční metody uchovávané po staletí a předávané po generace. Bali je dotováno 150 řekami a potoky, které celoročně poskytují vodu k zavlažování zdejší nejdůležitější suroviny. Zavlažování rýžových polí by však nebylo úspěšné, pokud by v tom nesehrál roli i lidský faktor. Unikátní je, že komplexní zavlažovací systém na Bali nemá své původ v královských kruzích, ale jeho správa je do značné míry v rukou vesničanů.

Rýžové terasy na Bali.
Rýžové terasy na Bali.

Kuta

Kuta, bývalá ospalá rybářská vesnice, je dnes živé přímořské středisko nedaleko Denpasaru a nadosah Seminyaku. Prakticky vše se zde točí kolem pláže, surfu a moře. Velice populárním cílem se stala Kuta již v 70. letech 20. století a její oblíbenost je stále vysoká.

Chcete-li si užít rodinnou zábavu, zajděte do Waterbom Bali, jednoho z nejlepších a dlouhodobě fungujících aquaparků na ostrově. Pokud vás však vodní hrátky nebaví, o kulturní zajímavosti zde také není nouze, uvidíte zde mj. krásné hinduistické chrámy či podmanivá muzea.

TIP: Bali Underwater Scooter provozuje ponorné skútry v podvodním světě u pobřeží Nusa Ceningan, asi 30 minut lodí jihovýchodně od Bali. Tyto jednomístné skútry Walrus S-1 mají malé motory a prodloužené klapky řízení, které jezdí rychlostí až 2 km/h. S pomocí profesionálních potápěčů projedete kolem korálových zahrad a exotických mořských druhů.

Pláž na jihu Kuta.
Pláž na jihu Kuta.

Seminyak

Vyhlášeným cílem všech turistů hledajících na Bali pláže, surfařské možnosti a obecně přímořskou atmosféru, je Seminyak nacházející se necelých 10 km od Denpasaru. Oblast je cool místem a je výrazně orientována na turisty. Oproti nedaleké Kutě je však letovisko klidnější. Je vyhlášeným gastronomickým rájem! Nudit se zde nebudou ani shopaholici, kteří zde najdou mnoho butiků lifestylových značek. Mezi oblíbené nákupní ulice patří například Basangkasa Street či oblast podél ulice Laksmana a několika rohů ulice Petitenget.

Pláž Seminyak.
Pláž Seminyak.

Pláž Legian (Legian Beach)

Pláž Legian se táhne severně od okraje obce Kuta. Ač zde jsou mnohé shodné charakteristiky s pláží Kuta, přecijen Legian je více family – friendly a jeho atmosféra je poněkud klidnějšího rázu.

Na severu pláže najdete Double Six Beach (také známou jako Blue Ocean Beach), 500 m dlouhý úsek písku lemovaný restauracemi a bary, které zvou k občerstvení a svlažení.

Legian se může pyšnit jedněmi z nejhezčích hotelů na Bali, stejně jako mnoha surfařskými školami. Většina surfařských aktivit se soustředí kolem vyhlášené pláže Double Six a před Padma Resort.

Mladí a nespoutaní zde najdou tepající disco cluby, romantici pak nádherná místa k pozorování západu slunce.

Lovina

Pokud hledáte úplně jinou dovolenou, odlišnou od pulzující atmosféry dua Kuta - Seminyak, pak byste měli zamířit na sever ostrova na pláž Lovina. Všem svým návštěvníkům nabízí klid a překrásné scenérie. Lovina se rozprostírá na více než 8 km dlouhém pobřeží zahrnujícím soubor pobřežních vesnic, kterými jsou: Kaliasem, Kalibukbuk, Anturan a Tukad Mungga – souhrnně známé jako Lovina. Srdcem Loviny je vesnice Kalibukbuk nacházející se v okrese Buleleng. Na rozdíl od jiných pláží s bílým pískem na Bali je pláž Lovina tvořena šedým a černým vulkanickým pískem. Stejně jako nedaleká pláž Pemuteran, i Lovina nabízí dechberoucí podmořský život! Nicméně zdejší hlavní atrakci můžete spatřit, aniž byste se smočili, jsou jí roztomilí delfíni skákaví (Tursiops truncates), kteří se velice rádi před lidmi předvádí.

Samotný název Lovina je údajně odvozen od anglického slova „Láska“ a „Ina“, což je balijský výraz pro „matku“. Lovina tedy znamená Láska k matce nebo přeneseně Láska k matce Zemi.

Pláž Kelingking  Nusa Penida
Pláž Kelingking Nusa Penida

Nusa Dua

Poloostrov Nusa Dua leží na jihovýchodním pobřeží Bali asi 40 km od Denpasaru. Nusa Dua je prestižní vyhlášená oblast nabitá prvotřídními hotely, golfovými hřišti, butiky a špičkovými restauracemi. Byla záměrně postavena, aby prezentovala Bali s akcentem na luxus. Návštěvníci si zde užijí křišťálové moře a jemný písek, stejně jako všechny vodní sporty. Samotné jméno Nusa Dua v doslovném překladu znamená „Dva ostrovy“, což odkazuje na dva malé vyvýšené mysy nebo ostrůvky, které se nacházejí těsně u pobřeží poloostrova. Na jednom z ostrovů stojí hinduistická svatyně (Pura) zvaná Nusa Dharma, kterou v roce 1948 postavil Tan Sie Yong čínského původu.

Nusa Penida

Ostrovy Nusa Lembongan, Nusa Ceningan a Nusa Penida se stávají velmi oblíbenými destinacemi pro návštěvníky přijíždějící na Bali, zejména pro ty, kteří si chtějí trochu odpočinout od davů.

Ostrov Nusa Penida se nachází na jihovýchodě Bali, asi 25 km od pevniny. Je nejoblíbenějším z tria ostrovů, protože má neuvěřitelné pláže a úžasné výhledy na vrcholky útesů. A jak se na Nusa Penida dostat? Můžete se rozhodnout buď pro rychlou loď nebo pro mnohem pomalejší trajekt.

Pláž Nusa Dua.
Pláž Nusa Dua.

Pláž Balangan (Balangan Beach)

Pláž Balangan je jedním z nejmalebnějších míst na Bali s nádherným půlkilometrovým úsekem zlatého písku rozkládajícím se mezi vápencovými útesy na poloostrově Bukit.

Tento ráj přitahuje surfaře z celého světa!

Houpačky a ptačí hnízda (Bali Swing & Bali Bird Nest)

Jestli jste příznivcem Instagramu a rádi „postujete“ své úlovky z dovolené, určitě vám nesmí uniknout snímek z jedné z balijských známých houpaček! Bali Swings se stávají stále oblíbenějšími atrakcemi a snad každý turista se zde během svého pobytu „zhoupne“. Ovšem ruku na srdce, některé houpačky jsou umístěny nad srázem a výška pod vámi může být poměrně velká. Najdeme je často například nad vodopádem, rýžovými poli či nad mořem. Jednou z nejznámějších houpaček je houpačka Alas Harum, kde si užijete neuvěřitelný výhled a mnoho dalších outdoorových aktivit. Blangsinga Waterfall Swing je dalším místem, které poskytuje jeden z nejkrásnějších výhledů na vodopád.

Houpačky jdou často ruku v ruce s tzv. ptačími hnízdy, do kterých můžete vlézt a získat některé z nejneobvyklejších a nejkrásnějších fotografií.

INFO: K nejpopulárnějším houpačkám patří dále Terrace River Pool Swing a Tegalalang Rice Terrace Swings, obě nad terasovitými rýžovými poli, Wanagiri Hidden Hills Swing s nádherným výhledem přes jezero Danau anebo Swing Bas De Atayana ukotvená v konstrukci obrovského srdce nad zelenou džunglí.

Houpačka ve tvaru hnízda Wanagiri Hidden Hills
Houpačka ve tvaru hnízda Wanagiri Hidden Hills

Stezka po hřebeni Campuhan (Campuhan Ridge Walk)

Campuhan Ridge Walk je jednou z nejoblíbenějších přírodních stezek na Bali a je to malebný trek podél hřebenové linie nad krásným svěžím a zeleným údolím. Nachází se v Ubudu, začíná konkrétně poblíž chrámu Pura Gunung Lebah. Společníky na cestě vám někdy budou zástupci zdejší fauny (například ještěři a ještěrky), míjet budete i místní bohatou floru. Cesta se line podél rýžových polí a měří zhruba 2 km. Není nijak náročná, a proto se sem může vydat prakticky každý.

TIP: Zapálení fotografové by se na Campuhan Ridge Walk měli vydat především v době těsně před západem slunce, kdy zde mohou pořídit jedny z nejúžasnějších záběrů Ubudu vůbec.

Vodopád Banyumala (Banyumala Twin Waterfall)

Vodopád Banyumala je jedním z nejkrásnějších vodopádů na Bali v Indonésii, zajímavostí je, že je prozatím ušetřen velkých davů. Nachází se na severu Bali a je to příjemný jednodenní výlet z obce Lovina, třeba na skútru, budete – li chtít. Procházka dolů k vodopádům džunglí není příliš namáhavá a jezírko je ideálním místem pro koupání, kde se můžete ochladit od celodenního vedra.

Vodopády v centrální části Bali.
Vodopády v centrální části Bali.

Vodopád Sekumpul (Sekumpul Waterfall)

Zhruba 25 km od Banyumala najdeme další vodní skvost. Vodopád Sekumpul je malebný shluk 6 až 7 úzkých kaskád lišících se výškou i silou, které tvoří střed svěžího zeleného údolí s bambusovými lesy. Dostat se sem však vyžaduje určité úsilí – musíte mj. překonat 100 schodů a různé přechody přes potoky.

Vodopády jsou ve stejnojmenné vesnici Sekumpul, v hornaté oblasti Buleleng na severním Bali.

Tyto 80 m vysoké kaskády jsou považovány za nejkrásnější a nejvyšší na ostrově!

Vodopád Gitgit (Gitgit Waterfall)

Vodopád Gitgit, jeden z nejvyšších vodopádů na Bali s výškou více než 40 m, je obklopen bujnou nedotčenou přírodní džunglí. Najdeme jej zhruba 10 km od přímořského města Singaraja (druhé největší město na Bali a dřívější metropole v období nizozemské nadvlády).

Vodopád Sekumpul .
Vodopád Sekumpul .

Vyhlídka Wanagiri (Wanagiri Hidden Hill Lookout)

Wanagiri Hidden Hill se nachází na dálnici Munduk Wanagiri a zdejší vyhlídka je dechberoucí! Je doporučována zejména těm, kteří rádi fotografují, ti se zde dokonale vyřádí. Název „Wanagiri“ znamená v místním jazyce „les opic“ a tato oblast je známá svými úžasnými výhledy na jezera Buyan a Lake Tamblingan, stejně jako svými bujnými lesy a přírodními krásami. Je tu mnoho jedinečných míst k zachycení na fotografii, včetně obřího ptačího hnízda, houpaček a různých vyhlídek, které nabízejí panoramatické pohledy na okolní krajinu.

Sopka Agung na Bali.
Sopka Agung na Bali.

CO ROZHODNĚ NA BALI ZAŽÍT

Rafting na řece Ayung

Naprosto úchvatný zážitek čeká na ty, kteří se rozhodnou vyzkoušet rafting na řece Ayung. Kolem řeky se rozprostírá džungle, takže o výhled není nouze, ač je samozřejmě lepší soustředit se plně na jízdu, přestože Ayung je ideální i pro začátečníky. Jedná se o nejdelší řeku na Bali a věřte, že toto dobrodružství nadchne i vaše náctileté potomky!

Vinařství Sababay

Pokud jste milovníkem vína, pak se rozhodně vydejte do vinařství Sababay. Tato vzrušující návštěva vám umožní prozkoumat jejich zázemí a být svědky procesu výroby vína prakticky od začátku do konce. Samozřejmě, že zde můžete i degustovat a pokud vás něco zaujme, tak i produkty zakoupit! Sababay Winery se nachází zhruba 20 km od Denpasaru.

Skluzavka na vodopádech Kroya (Kroya Waterfall Slide)

Bali Kroya je vodopád, který se nachází v oblasti Sambangan, Buleleng (asi 80 km od Denpasaru), kde se kromě obdivování jeho krásy, můžete také sklouznout z jeho vrcholu. Zdejší skály jsou poměrně hladké, a tak není divu, že návštěvníci, kteří zavítají k vodopádu Kroya, vždy otestují odvahu a dočasně zvýší svou hladinu adrenalinu.

Kroya je vysoký jen asi 12 m s hloubkou bazénu asi 3 m. V tomto vodopádu se můžete koupat a užívat tak příjemné osvěžení!

Horké prameny u hory Batur (Mount Batur Hot Springs)

Bazény s teplou vodou, výhledy na jezero a kouzelná architektura, to vše ve stínu impozantní sopky Batur, jedné ze čtyř posvátných hor Bali. Tato neuvěřitelná oblast na severu ostrova je domovem některých z nejlepších balijských horkých pramenů, jedním z nich je právě přírodní pramen Batur. Po prozkoumání okolní krajiny, třeba i s výstupem na vrchol sopky, se odměňte chvilkou strávenou v těchto krásných přírodních lázních. Tuto slast na duši i na těle můžete zažít zhruba 65 km od Denpasaru.

Kávové plantáže

Luwak Coffee neboli cibetková káva je káva vyrobená ze zrn kávových bobulí, které snědl ovíječ skvrnitý (cibetka) a poté prošly kompletně jeho trávicím traktem.

Například plantáž Uma Pakel Agroturism Ubud je známá svou nabídkou kopi luwak neboli cibetkové kávy. Navzdory – nebo možná právě proto – této nepopiratelně neatraktivní výrobní metodě zůstává kopi luwak mezi nejdražšími a nejžádanějšími kávami na planetě. Vydejte se na procházku s průvodcem po plantáži v džungli, abyste se dozvěděli více o tomto neobvyklém výrobním procesu.

Nyepi

Zažijte něco, co je v našich končinách jen těžko myslitelné! V den Nyepi, což je novoroční den v balijském kalendáři Saka, ostrov Bali vypne všechna světla a zvuky, zastaví veškerý provoz, zanechá všechny světské aktivity a medituje. Na celém ostrově zavládne naprosté ticho a klid. V tento den bývá uzavřeno i mezinárodní letiště. Zkrátka všem obyvatelům je umožněno podstupovat předepsané rrituály. Všechny obchody jsou zavřené V noci budou muset zhasnout všechna světla. Hotely musí zatáhnout všechny závěsy, aby ven nesvítil žádný paprsek světla. Veškerý zvuk a hudba v interiéru by měly být nastaveny na nejnižší možnou hlasitost.

V předvečer Nyepi (tj.poslední den starého roku) se však konají oslavy s velkými obry/démony z papíru, dřeva a polystyrénu, zvanými Ogoh-Ogoh, za doprovodu hlasité hudby. Ty jsou pak zapáleny a věří se, že s požárem budou také vyhnáni všichni zlí duchové, kteří na ostrov během minulého roku přinesli nemoc a bídu. Série rituálů ve spojení s Nyepi se koná 3 - 4 dny předem s rituálem Melasti.

Pláže

Křišťálově čistá voda omývající rozpálený písek, pohlednicové scenérie, ani koktejly při západu slunce, samozřejmě nemohou chybět. Vybírat nejkrásnější z pláží na Bali by nebylo fér, ale k nejvychytanějším patří Jimbaran („epické“ scenérie západu slunce), Nusa Dua (pro rodiny s dětmi), Echo (vodní sporty), Sanur (ranní procházky a kolo) a Amed (potápění a černý písek).

Surfování

Na své si na Bali přijdou i surfaři. Začátečníkům budou více vyhovovat mírné vlny omývající černo-písečnou pláž Medewi, pro pokročilejší budou výzvou „reef breaks“ na pláži Padang Padang. Věnovat se ostatním populárním vodním sportům se dá prakticky kdekoliv. Vítr, vlny i možnosti zapůjčení si potřebné výbavy jsou kolem celého ostrova.

Nekonečné bazény

Kdo by netoužil ponořit se do klidné vodní hladiny, která nemá konce? Resorty na Bali jsou známé právě těmito, vizuálně mimořádně lákavými typy bazénů. Zasazené do země tak, že se z jejich okraje lze nerušeně kochat výhledem na hory, džungli, nebo oceán a osvobozené od standardních limitů hotelových bazénů, jsou přesně tím místem, kde se dá nekonečně dlouho relaxovat a zapomenout na svět kolem sebe.

Wellness

Wellness je dalším z fenoménů ostrova bohů. Jóga, zdravý jídelníček, masáže, fitness, meditace, holistické regenerační a detox programy, moderní formy terapie – a to vše v lůně panenské přírody. Zážitky ze specializovaných lázeňských a wellness resortů, rozesetých po celém území ostrova, zanechají přetrvávající pocit uvolněného těla a pozvednutého ducha ještě dlouhé týdny po odjezdu.

Vodopád Tegenungan.
Vodopád Tegenungan.

FAUNA A FLORA BALI

Zatímco jiné oblasti Indonésie jsou domovem některých z nejexotičtějších a nejroztodivnějších zvířat na planetě, Bali má faunu o malinko chudší, ani slony a tygry (zdejší druh tygr balijský byl vyhuben v polovině 20. století) už ve volné přírodě na Bali vidět nelze. Existuje však mnoho dalších zvířat, které zde můžete obdivovat. Divocí buvoli, jeleni (obzvláště na ostrově Menjangan, kde se jeleni koupou i v moři), prasata, ratufy uzdičkové, ovíječi skvrnití, makakové (pozor, bývají velmi drzí), hulmani, krokodýli, varani, kaloni a široké spektrum ptáků.

Bali je také domovem vzácného balijského špačka (neboli Leucopsar rothschildi). Tento špaček je dobře známý pro svou krásu, přes oči má modrý pás a na ocase modré snítky. Vzhledem ke svému nízkému počtu se pták nyní stal středem zájmu indonéských i zahraničních ornitologů. Je hlavním aktérem programu rehabilitace, který národní park Bali Barat provozuje v naději, že se podaří zvýšit jeho počet a snížit tak riziko vyhynutí.

Na polích často narazíte na extrémně imunní balijskou krávu, stejně tak se běžně setkáte s gekonem (zde mu říkají tokek), a to zejména na zdech domu, na balkóně apod. V ulicích pak s jistotou narazíte na volně se potulující kočky, ale pozor, ty zdejší nemají ocasy! Jedná se o genetickou vývojovou odchylku. Opatrní byste pak měli být, když uvidíte hada, na Bali žijí totiž i ti jedovatí, mj. kobra královská, stejně tak v moři můžete při troše smůly narazit na vodní hady - vodnáře! Při šnorchlování/potápění se však kolem vás mihnou i přátelštější živočichové jako například manta, Mola mola, delfín či kareta.

Flóra Bali pak zahrnuje mangrovy, deštné pralesy a bažinaté oblasti. Krajina Bali je plná velkého množství palem, obřích stromů, kapradin, mechů, lišejníků, bambusu, vinné révy, popínavých rostlin, masožravých láčkovek a desítek druhů orchidejí. Významným druhem je i strom banyán.

Balijská flóra se používá k mnoha různým věcem. Zvláště užitečné jsou palmy nebo nyuh. Palmy se například používají k pletení košů a rohoží, zatímco olej se používá k vaření. Bambus se také běžně používá ve vesnickém životě, zejména při stavbě domů. Orchideje a jiné kvetoucí rostliny se používají jako duchovní dary a často je lze nalézt v chrámech nebo na jiných posvátných místech po celém ostrově.

Národním zvířetem Indonésie je varan komodský, národní květinou pak jasmín arabský.

Opičí les.
Opičí les.

PODNEBÍ

Podnebí na Bali je tropické, charakteristické vysokými teplotami a vysokou vlhkostí prakticky po celý rok. Ostrov se nachází v blízkosti rovníku a má dvě různá období: období sucha, které trvá od dubna do října, a období dešťů, které trvá od listopadu do března. Průměrné teploty se celoročně pohybují mezi 26 a 28 °C. Nejteplejším měsícem je květen, kdy se rtuť teploměru šplhá až k 32 °C (minima jsou 22 °C), zatímco „nejchladnější“ je leden s maximy kolem 29 °C (minima 23 °C).

Teplota okolního moře se v průběhu roku příliš nemění a moc člověka také neosvěží, pohybuje se totiž v rozmezí 27 – 29 °C.

Botanická zahrada.
Botanická zahrada.

PRAKTICKÉ INFORMACE NA BALI

Ať už se rozhodnete projet si ostrov autobusem či v zapůjčeném vozidle, zde přinášíme pro představu vzdálenosti mezi jednotlivými městy/lokalitami.

Denpasar – Ubud – 25 km

Denpasar – Kuta – 8 km

Denpasar – Lavina Beach – 80 km

Denpasar – mezinárodní letiště – 15 km

Spropitné:

Spropitné je v Indonésii obecně obvyklé a velmi oceňované. Zaměstnanci jej rádi přijmou a vašeho gesta si váží. Obzvláště nyní v postcovidové době, kdy restrikce v cestování indonéskou ekonomiku z velké části postavenou na turismu velice zasáhly. Nejčastěji se v restauraci nechává 10 - 15 % z celkové útraty (někdy je však již započítáno na účtu). Samozřejmě to závisí na kvalitě služeb, pokud oceníte personál vyšším procentem, jistě bude rád, platy v Indonésii nepatří k těm nejvyšším. Průvodcům he vhodné nechat částku kolem 70 000 – 100 000 IDR za den.

SEN na Bali.
SEN na Bali.

Etiketa:

  • Balijci jsou neuvěřitelně tolerantní, přívětiví a oceňují jakoukoli snahu návštěvníků respektovat některé ze zvyků, kterých si hluboce váží. Jsou neuvěřitelně hrdí na své zvyky a tradice a pevně se drží svých kodexů chování ve své společnosti a rodinách.
  • Respektujte posvátnost chrámů, pratimas (posvátných soch) a náboženských symbolů.
  • Plně respektujte zvyky, tradice, umění, kulturu a místní moudrost Balijců během probíhajících slavnostních průvodů a rituálů.
  • Při návštěvě posvátných oblastí, turistických atrakcí, veřejných míst a aktivit na Bali se oblečte skromně, vhodně a s úctou.
  • Chovejte se zdvořile v posvátných oblastech, turistických oblastech, restauracích, nákupních oblastech, silnicích a dalších veřejných místech.
  • Nelezte na posvátné stavby.
  • Neznečišťujte posvátná místa, jezery, řeky apod.
  • Nepořizujte nahé fotografie.
  • Nechovejte se agresivně vůči vládním úřadům, místním komunitám a ostatním turistům.
  • Nezapojujte se do nelegálních aktivit, jako je obchodování s nelegálním zbožím, včetně ohrožené flóry a fauny, kulturních artefaktů a posvátných předmětů, stejně jako nelegálních drog.
  • V muslimské komunitě navíc:
  • Muž se ženy na veřejnosti nedotýká kromě podání ruky. Očekává se, že žena zahájí podání ruky.
  • Na veřejnosti náklonnost neprojevujte.
  • Hlava je místo, kde sídlí duch a je považována za posvátnou. Nedotýkejte se hlavy člověka!
  • Při sezení mějte obě nohy na podlaze. Nepřekřižujte nohy. Správné držení těla a obě nohy na podlaze jsou znakem respektu. Nedovolte, aby spodní část vašich chodidel mířila na jinou osobu nebo na ni směřovala.
  • Dívat se někomu přímo do očí je považováno za zírání. Vyhněte se dlouhodobému přímému očnímu kontaktu.
  • Ukazujte palcem, ne ukazováčkem.
  • Levá ruka je považována za nečistou. Nedotýkejte se s ní jídla, nic nepodávejte ani nepřijímejte.
  • Společenské akce většinou začínají pozdě. Indonésané obvykle přijíždějí třicet minut po uvedeném
  • čase.
  • Jakékoli obchodní diskuse na společenských akcích by měli iniciovat Indonésané.
  • Většina Indonésanů (Bali je však výjimkou, zde převažují hinduisté) jsou muslimové a nekonzumují žádný alkohol ani vepřové maso.
  • Indonésané jsou známí svou pohostinností. Neodmítejte jejich pohostinnost, jinak to bude
  • vnímáno jako osobní odmítnutí.
  • Nikdy neodmítejte jídlo ani pití, ale nikdy ani nedojídejte zcela. Pochvaly ohledně jídla jsou oceňovány. Je to zvláštní čest být pozván do domova Indonésanů.
  • Muži jsou obvykle obsluhováni jako první. Počkejte na vyzvání
  • jíst nebo pít.
  • Čestný host nebo vyšší osoba začíná s jídlem, a to je výrazná pocta, pokud jste požádáni.
  • Nepředpokládejte, že zítra znamená zítra. Zítřek může znamenat někdy v budoucnu.
  • Nežvýkejte žvýkačku ani nezívejte na veřejnosti.
Vítejte na Bali.
Vítejte na Bali.

CO NA BALI OCHUTNAT

Gastronomie na Bali je převážně indonéská s vlivy z Číny a Indie, díky čemuž se připravují pokrmy bohaté na chuť, koření a barvu. Nelze opomenout ani opojnou vůni! Tato jedinečná kuchyně využívá především čerstvou zeleninu, maso, ryby a dostatek koření a bylinek. Jelikož se na ostrově pěstuje rýže, hojně se objevuje v mnoha různých receptech a často se kombinuje s vepřovým nebo kuřecím masem, ale jelikož je Bali hinduistickým ostrovem, hovězí maso zde najdete jen zřídka.

A co tedy rozhodně během návštěvy Bali musíte takřka stůj, co stůj ochutnat?

Ayam Betutu

Podle legendy bylo Betutu oblíbeným pokrmem královské rodiny. Dnes je to oblíbené jídlo po celém Bali, a to jak u turistů, tak u místních. Hlavní ingrediencí jsou celá kuřata nebo kachny a jsou plněné unikátní směsí koření, jako je šalotka, česnek, zázvor, chilli, arašídy a další. Ayam Betutu najdete ve většině restaurací na Bali. Rozhodně vyzkoušejte!

Sate Lilit

Sate Lilit je jedinečná verze oblíbeného a známého jídla z jihovýchodní Asie - satay nebo sate. Sate Lilit je vlastně mleté maso obalené kolem bambusu či stonku z citronové trávy. Tradičně v pokrmu najdete obvykle tuňáka, ale některé restaurace nabízejí také variantu s kuřecím, vepřovým či hovězím masem.

Lawar

Lawar je balijské jídlo, které se skládá z nakrájeného masa smíchaného s různými druhy zeleniny a strouhaným kokosem. Možnosti masa zahrnují hovězí, kuřecí, kachní, vepřové nebo jejich kombinaci. Na Bali existují dva druhy lawar: červené a bílé. Červený lawar získává svou barvu přidáním zvířecí krve, která dodává výraznou pikantní chuť. White lawar naproti tomu neobsahuje krev a často nahrazuje maso jackfruitem. Lawar se často podává při oslavách a zvláštních příležitostech, protože je to jídlo vyhrazené pro speciální hosty.

Nasi Goreng

Nasi Goreng je označován za „národní jídlo“ Indonésie, v překladu doslova znamená „smažená rýže“.

Hlavní ingredience používané pro tento pokrm jsou kromě zmíněné rýže ještě česnek, cibule, chilli, zelí, vejce, bylinky, sójová omáčka, rybí omáčka a smažená šalotka. To je obvykle doprovázeno kuřecím masem (Nasi Goreng Ayam) nebo mořskými plody (většinou krevety).

Babi Guling

Babi Guling je jedním z nejznámějších jídel na Bali a musí ho ochutnat snad každý turista. Je to pečené balijské selátko, které je marinované v různých místních kořeních. Podává se nejčastěji s rýží, vepřovou kloásou a urabem (salát). Maso díky hodinám pomalého pečení získá delikátní křupavou kůži.

Brem

Tento tradiční nápoj z fermentované černé rýže se často používá při tradičních balijských hinduistických obřadech. Brem Bali je nápoj s obsahem alkoholu 9 - 25% a je to také velice populární suvenýr!

INFO: Pod označením warung se ukrývá malý rodinný stánek s jídlem a jedinečná příležitost ochutnat některou z domácích specialit. Warung obvykle navenek působí skromně, ale na jejich menu se dají najít poctivé pokrmy z čerstvých lokálních přísad.

 Balijské jídlo Lawar.
Balijské jídlo Lawar.

CO NA BALI NEVYNECHAT

Festival umění (Bali Arts Festival)

Bali Arts Festival známý jako PKB (Pesta Kesenian Bali) je každoroční umělecký festival na Bali, který oslavuje, prezentuje a rozvíjí balijské umění a kulturu. Má motivovat lidi k prozkoumávání a objevování uměleckých děl pocházejících právě z balijské komunity. Festival se konal poprvé v roce 1979 a od té doby se koná každoročně v období od poloviny června do poloviny července, a to v Taman Werdhi Budaya Art Centre v Denpasaru.

Festival jídla v Ubudu (Ubud Food Festival)

Ubud Food Festival, založený v roce 2015, je třídenní mezikulturní kulinářská oslava indonéské kuchyně. Zažijete zde různé show, seznámíte se s prvotřídními kuchaři a samozřejmě také ochutnáte lahodné pokrmy. Festival se koná v období mezi květnem a červencem.

Festival draků (Bali Kite Festival)

Bali Kites Festival je významnou událostí, která se na ostrově koná každoročně v období od července do srpna. Začíná na začátku větrné sezóny a hlavní akce se konají podél východního pobřeží Padanggalaku.

Festival světel Nusa Dua

Tento festival je spektakulárním divadlem luceren všech velikostí a tvarů, který rozzáří červencovou noční oblohu. V srpnu ho na větrném pobřeží Padanggalak v jihozápadní části ostrova vystřídá prohlídka obrovských trojrozměrných draků. Umělecký festival trvá celý měsíc a je souborem událostí, jako jsou literární soutěže, módní přehlídky, koncerty, nebo tradiční i moderní taneční vystoupení. Každoročně ho odstartuje pestrobarevný průvod.

Brána do chrámu.
Brána do chrámu.

DOPORUČENÍ:

Hotel: Aksari Resort Ubud by Ini Vie Hospitality, cena pro 2 osoby se snídaní cca 6500 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Denpasaru lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 24 000 Kč například s Qatar Airways, Turkish Airlines či Emirates. Z České republiky v současné době neexistuje žádný přímý let, počítejte proto s jedním nebo dokonce se dvěma mezipřistáními. Cesta z pražské Ruzyně do Denpasaru trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 18 hodin.

Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Jak uvádí Ministerstvo zahraničí ČR, občané České republiky potřebují v současné době k cestě platný cestovní pas ČR s platností alespoň 6 měsíců ode dne vstupu do země, který musí obsahovat alespoň dvě volné stránky. Za vízum udělované při příjezdu do země se platí poplatek 500.000 IDR (cena k 04/2024) a je nutno předložit zpáteční letenku/lodní lístek či navazující letenku. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Oběť bohům Canang sari.
Oběť bohům Canang sari.
<
>
Chrám Goa Gajah.Socha hinduistického boha v Ubudu na Bali.Chrám opic v Ubudu.Beraban na Bali.Ceremonie na Bali.Démoni Ogog Ogog.Motorky na Bali.Rituály na Bali.
Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole