Rýžová pole

Bali, ostrov bohů

Bali je indonéská provincie nacházející se mezi ostrovy Java a Lombok. Zahrnuje hlavní ostrov jako i několik menších, přilehlých. Je to jediný územně správní celek s většinou obyvatelstva hlásící se k Hinduismu, v jinak islámské Indonésii.

Autor: Pavel Fellner

09.06.2020

Čti více
Výhled z hor na Bali
Výhled z hor na Bali

Jak to už u podobných magických místech často chodí, za svou jedinečnou atmosféru vděčí hlavně vysoké rozmanitosti. V případě Bali je dvojí. Velkolepé hory, členité pobřeží, vulkanické úpatí kopců, písečné pláže, periodické období dešťů a nezapomenutelná rýžová pole společně vytvářejí malebně pestrou krajinu. Nádherně zdobené chrámy, všudypřítomná spiritualita, neobvyklé umělecké formy, barevné festivaly a ceremonie, nebo zvláštní folklór zase přispívají k rozmanitosti kulturní.

Balijský chrám
Balijský chrám

Bali je indonéská provincie nacházející se mezi ostrovy Java a Lombok. Zahrnuje hlavní ostrov jako i několik menších, přilehlých. Je to jediný územně správní celek s většinou obyvatelstva hlásící se k Hinduismu, v jinak islámské Indonésii.

Výhled na ostrov Lombok z pláže
Výhled na ostrov Lombok z pláže

Ležíc pouze 8 stupňů od rovníku, klima ostrova je po celý rok poměrně stabilní s průměrnou denní teplotou 30 °C a vlhkostí vzduchu 85 %. Monzunové období trvá od října do dubna, s největší intenzitou dešťů od prosince do března. Ideálním časem na návštěvu jsou proto měsíce květen až září.

Bali je vstřícné vůči návštěvníkům bez ohledu na výši jejich rozpočtu a vyhovující podmínky zde najdou stejně „backpackeři“ jakož i milovníci luxusu. Žádný důvod není ani k obavám o bezpečnost, kriminalita je minimální. Transport po ostrově je levný a jeho možnosti zahrnují autobusy, minivany, taxi, i oblíbené motorky. Platí se indonéskou rupií, bankomaty jsou všude, místní mluví anglicky a elektrické zásuvky jsou evropského typu C / F.

Brána při západu slunce na Bali
Brána při západu slunce na Bali

Tipy na výlety a aktivity

1. Houpačky

Spojení uklidňujícího panoramatu a kolísavého pohybu se pro Bali stalo jedním z nejcharakterističtějších. Houpačky zavěšené vysoko nad zemí, s výhledem, jaký se nenaskytne nikde jinde, jsou zdrojem odpočinku, zábavy, dobrodružství a příležitostí na fotografické zvěčnění.

Míst kde se dají najít je dostatek a každé z nich nabízí osobitě autentický zážitek. Ať už je to výhled, výška, typ houpačky, nebo možnost houpání v párech, všechny stojí za to. K nejpopulárnějším patří Terrace River Pool Swing a Tegalalang Rice Terrace Swings, obě nad terasovitými rýžovými poli, Wanagiri Hidden Hills Swing s nádherným výhledem přes jezero Danau, anebo Swing Bas De Atayana ukotvená v konstrukci obrovského srdce nad zelenou džunglí.

Houpačka ve tvaru hnízda Wanagiri Hidden Hills
Houpačka ve tvaru hnízda Wanagiri Hidden Hills

2. Les opic v Ubudu

Tato přírodní rezervace tvoří přirozený habitat dlouhoocasé opice (Macaca fascicularis) a nachází se ve známém městě Ubud. Záchranná strategie provozovatelů se řídí hinduistickým mottem ve znění „Tri Hita Karana“, jehož význam je cosi jako „Tři cesty dosažení spirituálního a fyzického blahobytu“. Těmi třemi cestami jsou udržení harmonie mezi lidmi navzájem, harmonie s prostředím a harmonie s bohem.

Kromě péče o opice rezervace poskytuje i možnost návštěvy tří chrámů a udržuje les jako posvátné místo. Chrámy mají původ ve 14. století a mnohé druhy stromů v lese hrají roli při duchovní praxi.

Les opic v Ubudu
Les opic v Ubudu

3. Hora Batur

Aktivní sopka vysoká 1 717 metrů má dva kalderové krátery a naposledy byla činná v roce 2000. Tato hora je vyhledávaným cílem pěší turistiky. Ve výšce 1 050 metrů, ve větším ze soustředných kráterů leží jezero identického jména, Batur. To slouží nejen jako hlavní zásobník pitné vody pro celý ostrov, ale pro lokální obyvatele i jako rybářská lokalita a pro návštěvníky jako místo relaxace. Kromě vodních aktivit zde najdou i koupaliště s vodou z horkých pramenů.

Chrám u jezera Batur
Chrám u jezera Batur

4. Chrámy Pura

Zhruba 5 kilometrů vzdušnou čarou od jezera Batur stojí jeden z nejdůležitějších chrámů na celém Bali. „Pura“ je označení pro architektonicky nejtypičtější chrámové stavby vyznavačů místní větve hinduismu. Obřady se v puře konají pod širým nebem a třemi hlavními prvky chrámu jsou brány oddělující od sebe jednotlivé vnější zóny, meru, čili pagodovité věže symbolizující posvátný vrch.

Chrám Pura u jezera Batur
Chrám Pura u jezera Batur

Meru a pavilony zvané bale ukrývající ceremoniální bubny.Pura Lempuyang je dalším z impresivních chrámů tohoto druhu, který nesporně stojí za to vidět.

Ulu Watu chrám
Ulu Watu chrám

5. Pláže

Křišťálově čistá voda omývající rozpálený písek, pohlednicové scenérie, ani koktejly při západu slunce, samozřejmě nemohou chybět. Vybírat nejkrásnější z pláží na Bali by nebylo fér, ale k nejvychytanějším patří Jimbaran („epické“ scenérie západu slunce), Nusa Dua (pro rodiny s dětmi), Echo (vodní sporty), Sanur (ranní procházky a kolo) a Amed(potápění a černý písek).

Nádherná průzračná pláž na Bali
Nádherná průzračná pláž na Bali

6. Festivaly

Společných oslav je na Bali nepočítaně v průběhu celého roku. Festival světel Nusa Dua je spektakulárním divadlem luceren všech velikostí a tvarů, který rozzáří červencovou noční oblohu. V srpnu ho na větrném pobřeží Padanggalak v jihozápadní části ostrova vystřídá prohlídka obrovských trojrozměrných draků. Umělecký festival trvá celý měsíc a je souborem událostí, jako jsou literární soutěže, módní přehlídky, koncerty, nebo tradiční i moderní taneční vystoupení. Každoročně ho odstartuje pestrobarevný průvod.

Mimika obličeje a postavení rukou jsou důležitou částí tance
Mimika obličeje a postavení rukou jsou důležitou částí tance

Unikátním svátkem je Nyepi – den ticha, připadající na třetí den šestidenních oslav místního nového roku (obvykle konec března). Jak napovídá jeho jméno, v tento den jsou zavřené obchody, nefunguje doprava, ani úřady, je zakázáno přehrávání hlasité hudby a světla mohou být po setmění používána jen omezeně. Lidé svůj čas věnují postní sebereflexi a klidné meditaci, čímž Bali na jeden den přeměňují na skutečně tichý „ostrov bohů“.

Bambusy v horách
Bambusy v horách

Dni ticha předchází rituál očisty (Melasti) a průvod Ngrupuk, ve kterém obyvatelé procházejí městy a obcemi s velkými figurínami mytologických postav, převážně démonů. Ty na konci průvodu upálí v očistném ohni.

Vesničan z Bali
Vesničan z Bali

7. Přírodní krásy

Bali je místem koncentrované přírodní krásy s rozmanitým mixem živých i neživých divů. Kromě sopečných pohoří a rozsáhlých pláží zde na návštěvníka čeká bohatá flóra, kterou může obdivovat i na jednom místě – v botanické zahradě (Botanická zahrada Bali). Nachází se v horském prostředí centrálního regionu Bedugul a láká svými živými sbírkami orchidejí, masožravých rostlin a kapradin, skleníkem kaktusů i bambusovou zahradou. Je také ideálním místem na relax a vzdělávání.

Kapradiny pod sopkami
Kapradiny pod sopkami

Jiným vyhledávaným skvostem jsou vodopády. Je jich celá řada a vedle jedinečné krásy nabízejí několikeré z nich i možnost koupání. Gitgit, Nungnung a Tegenungan patří k nejznámějším, ale organizované okružní výlety jich zahrnují mnohem více.

Vodopády Tegenungan
Vodopády Tegenungan

8. Sporty

Potápění spolu se surfováním jsou atraktivními pohybovými aktivitami typickými pro tropický ráj. Tulamben je destinací známou vrakem americké válečné lodi Liberty, která tam k pobřeží doplula během 2. světové války poté, co ji torpédovaly japonské ponorky. Spodní část vraku leží v hloubce 30 metrů, ale ta vrchní je jen 5 metrů pod hladinou. Liberty je tak skvělou příležitostí pro všechny výkonnostní kategorie potápěčů.

Vrak lodě Liberty
Vrak lodě Liberty

Na své si na Bali přijdou i surfaři. Začátečníkům budou více vyhovovat mírné vlny omývající černo-písečnou pláž Medewi, pro pokročilejší budou výzvou „reef breaks“ na pláži Padang Padang. Věnovat se ostatním populárním vodním sportům se dá prakticky kdekoliv. Vítr, vlny i možnosti zapůjčení si potřebné výbavy jsou kolem celého ostrova.

Vlny na pláži Kuta
Vlny na pláži Kuta

9. Jídlo

Autentická balijská kuchyně je pestrá na chutě, vůně i barvy. Rýže je jednou z dominantních ingrediencí a doplňuje ji celá paleta koření, ovoce, zeleniny, plodů moře a masa. Tradiční chutí je kořeninová pasta Basa gede na bázi česneku, chilli papriček, krevetové pasty a několika dalších koření. V mnoha jídlech jsou výrazně přítomny i citrónová tráva, tamarind, kardamon a galangal. Z masa se vedle ryb a mořských plodů nejvíce konzumuje vepřové a kuřecí. Krávy jsou pro hinduisty posvátné, proto je zde hovězí vidět jen zřídka.

Náboženské modlitby a balijské oběti bohům v podobě misek s ovocem a květinami
Náboženské modlitby a balijské oběti bohům v podobě misek s ovocem a květinami

Pod označením warung se ukrývá malý rodinný stánek s jídlem a jedinečná příležitost ochutnat některou z domácích specialit. Warung obvykle navenek působí skromně, ale na jejich menu se dají najít poctivé pokrmy z čerstvých lokálních přísad.

Čerstvé ovoce na Bali
Čerstvé ovoce na Bali

10. Káva

Na Bali se, podobně jako v jiných regionech Indonésie, produkuje světoznámá cibetková káva Luwak. Úrodná vulkanická půda spolu s tropickým klimatem ostrov předurčují k pěstování této plodiny a historicky zde zdomácněla varieta robusta (i když v posledních letech přibývá i arabica). Kávová zrna jsou zbavena svého obalu ještě „za mokra“, což je metoda odlišná od zbytku Indonésie, kde je zpracovávají „za sucha“, a výsledkem je svěžejší chuť. Zrnka pak zkonzumují divoké cibetky (malá zvířata podobná kočkám). Při průchodu jejich trávicím traktem kávová zrnka jemně zfermentují, což je zbaví trpkosti. Po vyloučení je farmáři sbírají, čistí a dále zpracovávají.

Celý proces je poměrně zdlouhavý, neboť cibetky jsou ochotné konzumovat pouze nejzralejší zrna, a to se následně odráží na ceně kávy. Luwak nepatří k nejlevnějším, ale na Bali se vyrábí i standardní káva.

Cibetka při jídle
Cibetka při jídle

11. Rýžová pole

Terasovitá rýžová pole jsou fascinující svým uspořádáním, úžasnou dominující světle zelenou barvou a příjemným harmonickým klidem, který z nich vyzařuje. Nelze se divit, že mnohé agroturistické stezky na Bali vedou právě k nim. Označení pole však není v případě těchto krajinných prvků zcela přesné. Systém zavlažování Subak, který balijští farmáři vymysleli a stále udržují, dělá z rýžových teras mnohem komplexnější ekosystémy. Výraz „Subak“ je přitom nositelem dvou významů. Pojmenovává systém praktické organizace zavlažování, jakož i kulturních a religiózních fenoménů s ní spjatých, a také demokratické seskupení farmářů, kteří systém praktikují.

Rýžová pole
Rýžová pole

První písemná zmínka o Subaku se zachovala z roku 1072. Podobně jako rezervace opic v Ubudu, řídí se Subak principem „Tři Hita Karana“ – rýže je považována za boží dar a je ztělesněním vazeb s božstvy, harmonie mezilidských vztahů se projevuje v kolektivním rozhodování farmářů a soulad s přírodou spočívá v realizaci zavlažování rýžových polí, které nevyčerpává okolní prostředí.

Rýžová pole a strom papáji
Rýžová pole a strom papáji

12. Nakupování

Vesnička Canggu je centrem designového oblečení domácích i zahraničních značek. Nových obchodů zde přibývá každým měsícem a ve spleti tržišť a kamenných prodejen lze vybírat z oblečení, módních doplňků, užitkových i dekoračních předmětů.

Tanečníci
Tanečníci

Trh s uměním Sukawati je zase nejlepším místem pro původní balijské umění. Na dvou patrech zde umělci nabízejí vše od drobných suvenýrů, přes oblečení a šperky, až po obrazy a dřevěné sochy.

Tanečnice tance Kecak
Tanečnice tance Kecak

13. Nekonečné bazény

Kdo by netoužil ponořit se do klidné vodní hladiny, která nemá konce? Resorty na Bali jsou známé právě těmito, vizuálně mimořádně lákavými typy bazénů. Zasazené do země tak, že se z jejich okraje lze nerušeně kochat výhledem na hory, džungli, nebo oceán a osvobozené od standardních limitů hotelových bazénů, jsou přesně tím místem, kde se dá nekonečně dlouho relaxovat a zapomenout na svět kolem sebe.

Nekonečný bazén
Nekonečný bazén

14. Kultura

Muzeum Agung Rai v Ubudu vystavuje kolekce nejprominentnější balijských umělců. Vedle toho je také frekventovanou platformou pro umělecké workshopy a představení.

Klasický indonéský tanec
Klasický indonéský tanec

Dům masek a loutek, také v Ubudu, je domovem rozsáhlé sbírky těchto dvou artefaktů, sebraných z celého území Indonésie. Počty 1 300 masek a 5 700 loutek jsou samy o sobě přesvědčivým argumentem k návštěvě.

Tanec Kecak
Tanec Kecak

Tradiční divadlo má na Bali několik unikátních podob. Tanec Baronga a Rangdy symbolizuje věčný boj dobra se zlem. Barong je mýtickou šelmou podobnou panterovi a otcem dobrých duchů. Jeho odvěkým protivníkem je Rangda, královna démonů a převtělení zlé čarodějnice. Tanec má několik částí a končí šťastně, vítězstvím Baronga.

Tanečník tance Barong
Tanečník tance Barong

Arja je představení s prvky opery, tance a dramatu, jehož častými tématy bývají příběhy z cyklu Panji, původem z ostrova Java. Topeng je tanec v maskách zobrazující heroické příběhy mýtických hrdinů a na Bali lze zažít i stínové divadlo Wayang, rovněž typické pro kulturu Javy.

Svatebčané na Bali
Svatebčané na Bali

15. Wellness

Wellness je dalším z fenoménů ostrova bohů. Jóga, zdravý jídelníček, masáže, fitness, meditace, holistické regenerační a detox programy, moderní formy terapie – a to vše v lůně panenské přírody. Zážitky ze specializovaných lázeňských a wellness resortů, rozesetých po celém území ostrova, zanechají přetrvávající pocit uvolněného těla a pozvednutého ducha ještě dlouhé týdny po odjezdu.

Hinduistický altán
Hinduistický altán

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole