CHUŤ PYRAMID V GÍZE
Současná egyptská kuchyně zahrnuje některá zcela moderní jídla a rovněž pokrmy, které se datují tisíce let zpět do doby faraonů. Například chléb byl ve faraonské éře každodenním základem a zůstává jím pro většinu Egypťanů dodnes. Egyptská kuchyně také samozřejmě odráží geografickou polohu země – severní Afriku, Středomoří a Blízký východ – a rovněž vlivy různých civilizací, včetně řecké, římské, arabské, osmanské a francouzské.
Navzdory těmto silným vlivům se Egypťané dokázali ale držet i svých vlastních kulinářských tradic, zejména pak v lokalitách mimo velká města. V jednotlivých pokrmech najdete často maso (velmi lahodně upravené), ale základem zůstávají především různé druhy zeleniny.
Co tedy v Egyptě určitě musíte ochutnat?
Kofta
Kofta v egyptském stylu je lahodný a chutný pokrm vyrobený z kořeněného mletého masa, často hovězího nebo jehněčího, tvarovaného do dlouhých válečků a vařeného v bohaté rajčatové omáčce. Maso je ochuceno aromatickým kořením, jako je koriandr, muškátový oříšek a černý pepř, což vytváří pikantní chuť a neodolatelnou vůni. Tradičně se podává s rýží nebo všudypřítomným pita chlebem.
Fuul
Toto starobylé snídaňové jídlo, které pochází z Egypta a poté se rozšířilo do dalších zemí, jako je Libanon, Irák, Etiopie, Súdán a Maroko, se tradičně připravuje rozmačkáním fazolových fava bobů vařených s kmínem a následným podáváním s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou a nasekanou čerstvou petrželkou.
Falafel
Ta'ameya (neboli egyptský falafel) je v Egyptě bezesporu nejoblíbenější pouliční jídlo. Ve většině částí Středního východu se falafel vyrábí z mleté cizrny. V Egyptě se však se sušenými fava fazolemi. Podává se s pita chlebem, rajčaty, cibulí a omáčkou tahini.