Exotické ovoce.

Exotické ovoce, které určitě neznáte

Patříte k lidem, kteří rádi zkoušejí nové chutě? Zkoušeli jste už dračí ovoce? A ochutnali mangostan? Exotické ovoce je skvělou cestou, jak zpestřit váš jídelníček a získat jedinečné příchutě, které nikde jinde nenajdete. I když některé z těchto plodů může být těžké najít, určitě stojí za to je vyhledat nebo za nimi vycestovat.

Autor: Pavel Fellner

15.12.2022

Čti více
Exotické ovoce položené na talíři.
Exotické ovoce položené na talíři.

Mangostan

Mangostan je tropické ovoce pocházející z jihovýchodní Asie, ale najdete jej také v Jižní Americe. Plody jsou kulaté, fialové barvy a dužina je bílá a šťavnatá. Fialová slupka se nedá jíst, konzumuje se jen bílá dužina plodu, která obsahuje malá, jemná černá semena. Mangostan je sladký a pikantní zároveň, můžete jej konzumovat čerstvý nebo použít v džusech, smoothies či zmrzlině. Nejlépe se k bílé dužině dostanete tak, když jeho pevnou slupku kolem uprostřed nařežete a otevřete. Mangostan je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, draslíku a hořčíku. Ovoce je také bohaté na antioxidanty.

Bílá dužina mangostanu.
Bílá dužina mangostanu.

Durian

Durian je oblíbené tropické ovoce, které je známé svojí velikostí a silnou vůní. Chuť durianu může být dost štiplavá a výrazná pro ty, kteří na ni nejsou zvyklí. Navzdory silné vůni je durian oblíbeným ovocem v jihovýchodní Asii a často se používá do dezertů a jiných jídel.

Chcete-li vyzkoušet durian, existuje několik věcí, které byste měli vědět. Prvním krokem je vybrat si zralé ovoce – mělo by být měkké na dotek a mít jemně nahnědlou barvu. Následně ho musíte oloupat. Nejlepší způsob, jak to udělat, je použít ruce, protože tlustou slupku je obtížné odstranit nožem. Když durian oloupete, můžete si začít vychutnávat jeho dužinu. Chuť durianu je často popisována jako sladká a krémová, s nádechem hořkosti. Někteří lidé také říkají, že má chuť podobnou sýrové. Durian je dobrým zdrojem vitamínu C, draslíku a hořčíku. Má nízký obsah kalorií a tuku a je dobrým zdrojem vlákniny. Je také bohatý na antioxidanty, které mohou pomoci chránit vaše buňky před poškozením.

Žlutá dužina durianu.
Žlutá dužina durianu.

Rambutan

Rambutan toto vtipně vypadající ovoce roste v Malajsii, Thajsku, na Filipínách, ve Vietnamu a v dalších asijských zemích. Rambutan je často zaměňován s jeho velmi podobnými příbuznými, liči, není však tak šťavnatý. Plod je oválného tvaru a má červený, chlupatý vnějšek s bílým dužinatým vnitřkem. Rambutany jsou dobrým zdrojem vitamínu C, mědi a fosforu. Obsahují také malé množství železa, riboflavinu a thiaminu. Zdravotní přínosy konzumace rambutanu zahrnují zlepšení trávení, úlevu od anémie a zlepšení zdraví pokožky a vlasů.

Mohou se jíst čerstvé nebo konzervované. Pro konzumaci čerstvého ovoce nejprve opatrně odřízněte stonek ostrým nožem. Potom pomocí prstů odloupněte slupku. Bílý masitý vnitřek je nejen jedlý, ale také velmi chutný.

Rambutany na větve.
Rambutany na větve.

Jackfruit

Jackfruit je zajímavé ovoce, z čeledi morušovitých. Má pevný exteriér a měkký, masitý vnitřek. Dužina je plná semen, která jsou jedlá. Jackfruit je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů a má mnoho zdravotních výhod. Při jeho výběru hledejte takový, který má žlutou nebo hnědou barvu. Vyhněte se ovoci, které je zelené, protože nebude zralé. Před jídlem ho musíte rozkrojit na několik měsíčků, ze kterých rukou vydlabete z dužiny plody. V plodech se nachází i jedlá semínka, která jsou nejlepší vařená nebo restovaná jako arašídy. Plody jsou dobrým zdrojem vitamínů C a A. Ovoce také obsahuje draslík, hořčík a vlákninu a jeho konzumace má i jiné zdravotní výhody. Může pomoci posílit imunitní systém, zlepšit trávení a regulovat hladinu cukru v krvi. Pochází z tropických oblastí Asie a je dokonce národním ovocem Bangladéše. Je to údajně největší stromové ovoce na světě. Jeden jackfruit může vážit až 30 kilo! Dužinu jackfruitu lze použít k přípravě různých jídel, včetně kari a dezertů.

Žluto-oranžové plody jackfruitu.
Žluto-oranžové plody jackfruitu.

Salak

Salak je tropické ovoce, původem z Indonésie, Malajsie a Thajska. Ovoce je známé také jako hadí ovoce, a to díky hnědé šupinaté slupce, která připomíná kůži hada. Dužina plodu je bílá nebo světle růžová a je plná malých, černých semen. Salak se často konzumuje čerstvý, ale lze z něj připravit i džemy, želé a chutney.

Nejjednodušší způsob, jak konzumovat salak, je jednoduše oloupat slupku a sníst dužinu. Slupka je jedlá, ale může být pořádně hořká, proto je někdy lepší ji raději odstranit. Salak je dobrým zdrojem vitamínů A a C, jakož i draslíku a vlákniny. Ovoce se někdy používá jako přírodní lék pro bolesti hlavy a žaludku. V Indonésii se salak často dává jako dárek během svateb a jiných speciálních příležitostí.

Slupka ovoce salak připomínající hadí kůži.
Slupka ovoce salak připomínající hadí kůži.

Buddhova ruka

Ovoce Buddhova ruka, také známé jako „citron s prsty“, je citrusové ovoce, které pochází z Číny. Ovoce má tvar ruky s výběžky podobnými prstům. Slupka plodů je tenká a žlutá. Dužina plodů je bílá a neobsahuje semena. Ovoce se často používá v čínské kuchyni, ať už jako dekorace nebo přísada do jídel. Dá se i kandovat nebo použít k výrobě marmelády.

Kůra z ovoce Budhovy ruky je voňavá a lze z ní připravit citrusový čaj. Slupku lze použít i jako dochucovadlo do slaných jídel. Zdravotní přínosy Buddhova ovoce zahrnují jeho schopnost posílit imunitní systém, pomoci při trávení a při hubnutí. O ovoci se také říká, že má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Buddhova ruka je také vynikajícím zdrojem vitamínu C. Obsahuje také malé množství vitamínu A, vitamínu B6 a draslíku. Předpokládá se, že ovoce pochází ze severovýchodní Indie. V Číně je symbolem štěstí a často se dává jako dárek během čínského nového roku.

Ovoce Buddhova ruka.
Ovoce Buddhova ruka.

Pitaya

Dračí ovoce, také známé jako pitaya, je lahodné a exotické ovoce, které pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Plody jsou oválné nebo hruškovité a mají světle růžovou nebo červenou slupku se zelenými šupinami. Dužina dračího ovoce je bílá nebo růžová a obsahuje malá černá semena. Dračí ovoce je dobrým zdrojem vitamínů C a B, jakož i fosforu a vápníku. Ovoce má také vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

Dračí ovoce je nízkokalorické, a proto je ideální pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Jeden šálek dračího ovoce obsahuje jen asi 60 kalorií. Na dračím ovoci si nejlépe pochutnáte tak, že jej rozkrojíte na polovinu a dužinu vydlabete lžičkou. Můžete si jej přidat i do smoothies, jogurtu nebo cereálií a je ideální pro ozdobu dezertů a dortů.

Bílá a růžová dužina překrojeného dračího ovoce pitaya.
Bílá a růžová dužina překrojeného dračího ovoce pitaya.

Karambola

Karambola, také známá jako hvězdné ovoce, je tropické ovoce, které pochází z jihovýchodní Asie, kde je stále velmi populární a běžně dostupné. Pěstuje se také v tropickém podnebí v některých částech Afriky, Jižní Ameriky a Karibiku.

Plod je žlutozelené barvy a má voskovou slupku. Má tvar hvězdy, odtud je jeho přezdívka, a sladkokyselou chuť. Karambola se může jíst čerstvá nebo vařená. Pokud ji chcete jíst čerstvou, jednoduše ji omyjte a nakrájejte na plátky. Slupka je jedlá, takže ji není třeba loupat. Pokud se vám zdá ovoce příliš kyselé, můžete jej posypat cukrem. Dá se použít i do slaných jídel, jako je kari. Je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínu A, železa a draslíku. Obsahuje také vlákninu a antioxidanty.

Překrojené ovoce karambola ve tvaru hvězdy.
Překrojené ovoce karambola ve tvaru hvězdy.

Cherimoya

Cherimoya, také nazývaná pudinkové jablko, je tropické ovoce, které pochází z Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Bolívie a Chile. Cherimoya je velké ovoce oválného tvaru se zelenou šupinatou slupkou a bílou dužninou. Dužina tohoto ovoce je sladká a krémová, s chutí, která by se dala popsat jako kříženec mezi ananasem, banánem a papájou, nebo malinou.

Cherimoya je vysoce výživné ovoce, které je dobrým zdrojem vitamínů C a B, jakož i minerálů, jako jsou draslík a hořčík. Je také dobrým zdrojem vlákniny. Slupku cherimoyi lze sníst, ale často se spíše vyhazuje kvůli její tvrdé struktuře. Dužina z cherimoya se může nabírat lžičkou a jíst tak, jak je, nebo se může přidat do salátů, smoothies nebo jogurtů. Pozor na černá semínka, která jsou ukryta v dužině, je třeba je odstranit, neboť po rozkousnutí jsou pro lidi toxické.

Bílá dužina s černými semínky ovoce cherimoya.
Bílá dužina s černými semínky ovoce cherimoya.

Jabuticaba

Jabuticaba je malé, kulaté ovoce, které je zajímavé svým unikátním růstem na kmenech stromů pocházejících z Brazílie. V současnosti se pěstuje také v částech Argentiny, Paraguaje a Uruguaye. Plody jsou po dozrání tmavě fialové nebo černé a mají hustou, bílou dužinu. Chuť by se dala popsat jako sladkokyselá, něco mezi hrozny a švestkou.

Konzumuje se jednoduše – odřízněte vrchní část ovoce a snězte dužinu. Slupka těchto kuliček je jedlá, ale díky vysokému obsahu tříslovin má drsnou bylinkovou chuť. Používá se i v medicíně. Ovoce se nejlépe konzumuje čerstvé, ale je populární také pro výrobu džemů, želé a vín. Jabuticaba je dobrým zdrojem vitamínů A a C, jakož i vlákniny. Obsahuje sloučeniny, které mohou mít zdravotní výhody, jako jsou antioxidační a protizánětlivé účinky. Toto ovoce těžko najdete mimo země, kde roste, neboť má krátkou trvanlivost, a proto si nenechte ujít příležitost, když ho při návštěvě některé ze zmíněných zemí uvidíte.

Tmavé kulaté ovoce jabuticaba.
Tmavé kulaté ovoce jabuticaba.

Kiwano

Kiwano, také známé jako horn melon („rohatý meloun“), je ovoce, které pochází z Afriky. Je podlouhlého tvaru a má zelenožlutou barvu. Vnější část plodu je pokryta trny, podle kterých má i své jméno. Rohatý meloun je jedinečné ovoce, které lze jíst na různé způsoby. Nejběžnějším z nich je rozkrojit ho na polovinu a dužinu vybrat lžičkou. Dužina ovoce má rosolovitou strukturu a pikantní chuť.

Dužina kiwana na lžičce.
Dužina kiwana na lžičce.

Kiwano je dobrým zdrojem vitamínů C a E. Obsahuje také draslík a hořčík. Je nízkokalorické a dobrou volbou pro ty, kteří si hlídají váhu. O kiwanu se říká, že má i určité zdravotní benefity. Mezi tyto výhody patří podpora trávení, posílení imunitního systému a pomoc při snižování zánětu.

Oranžové ovoce kiwano s trny a zelenou dužinou.
Oranžové ovoce kiwano s trny a zelenou dužinou.

Opuncie

Kaktusové ovoce, také známé jako opuncie, je druh ovoce, který roste na kaktusových rostlinách. Plody jsou kulaté nebo oválné a mají tenkou, jedlou slupku, která je často červená, fialová nebo zelená. Dužina ovoce je šťavnatá a sladká a obsahuje malá semena.

Opuncie pocházejí z Mexika a Střední Ameriky, ale v současnosti se pěstují v mnoha jiných částech světa včetně Spojených států, Afriky a Austrálie. Existuje mnoho různých druhů tohoto ovoce, které se od sebe navzájem liší velikostí, barvou a chutí. Nejběžnějším druhem kaktusového ovoce je hruškovitá opuncie. Konzumuje se tak, že odříznete konce ovoce a oloupete slupku. Slupka ovoce je jedlá, ale může být trochu těžká ke žvýkání a větší problém představují malé pichlavé trny. Při loupání doporučujeme, abyste si dali pozor a raději ovoce držte přes pevnější ubrousek. Po odstranění slupky se dužina ovoce může konzumovat syrová nebo vařená. Kaktusové ovoce je dobrým zdrojem vitamínů C a K. Obsahuje také vlákninu, hořčík a draslík.

Kaktusové ovoce má mnoho zdravotních výhod. Může pomoci snížit hladinu cholesterolu, krevního tlaku a hladiny cukru v krvi.

Oranžová dužina kaktusového ovoce opuncie.
Oranžová dužina kaktusového ovoce opuncie.

Lucuma

Lucuma je ovoce, které pochází z Peru. Je to ovoce oválného tvaru, které má žluto-oranžovou dužinu s hnědým vnějším povrchem. Dužina ovoce je podobná jako u manga nebo papáji.

Lucuma má sladkou chuť s nádechem karamelu poněkud připomínající dýni. Lucuma je skvělým zdrojem antioxidantů, vitamínů a minerálů. Je to také ovoce s nízkým glykemickým indexem, což z něj činí skvělou volbu pro lidi, kteří se snaží regulovat hladinu cukru v krvi. Je dobrým zdrojem vlákniny, která může pomoci podpořit zdravý trávicí systém. Může se konzumovat čerstvé, nebo se dá použít do smoothies, džusů či jako topping na dezerty. Dá se i sušit a rozdrtit na prášek, který lze následně použít jako přírodní sladidlo. Je dobrým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením volnými radikály.

Žluto-oranžová dužina ovoce lucuma.
Žluto-oranžová dužina ovoce lucuma.

Loquat

Mišpule nebo loquat jsou krásné malé plody, které připomínají křížence broskve a malého pomeranče. Mají sladkou chuť, jejich dužina je měkká a snadno se konzumuje. Mišpule můžete jíst celé, nebo je můžete oloupat a vychutnat si masitý vnitřek. Jsou dobrým zdrojem vitamínů C a A, jakož i vlákniny. Obsahují také antioxidanty, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením. Pocházejí z Číny, ale v současnosti se pěstují v mnoha jiných částech světa. Pokud hledáte zdravý pamlsek, sáhněte po mišpuli!

Oranžové ovoce loquat.
Oranžové ovoce loquat.

Liči

Liči je druh peckového ovoce, který pochází z jižní Číny. Čerstvé ovoce má jemnou bílou dužinu obalenou červenou hrbolatou slupkou. Chuť liči by se dala popsat jako sladká a květinová. Je dobrým zdrojem vitamínu C a obsahuje i malé množství jiných vitamínů a minerálů. Liči jsou dostupné čerstvé nebo konzervované. Při výběru čerstvého liči hledejte plody, které mají lesklou červenou slupku. Vyhněte se ovoci, které je zhmožděné nebo má hnědé skvrny.

Chcete-li sníst liči, nejprve sloupněte slupku a vyjměte pecku. Dužina se pak může konzumovat čerstvá nebo použít v receptech. Liči lze přidat do salátů, použít jako polevu na dezerty nebo z něj připravit šťávu či smoothie.

Ovoce liči.
Ovoce liči.

Guava

Guava je tropické ovoce, které pochází z Mexika, Střední Ameriky a částí Jižní Ameriky. Plody jsou kulatého nebo oválného tvaru a mají zelenou nebo žlutou slupku. Dužina plodů je bílá nebo růžová a má v sobě malá semena. Guava je oblíbeným ovocem v mnoha částech světa a konzumuje se čerstvá, vyrábějí se z ní šťávy nebo džemy nebo se používá v dezertech. Guava je dobrým zdrojem vitamínů C a A. Obsahuje také vlákninu, draslík a hořčík. Ovoce má mnoho zdravotních výhod. Také se věří, že guava zvyšuje imunitu, pomáhá při hubnutí a kontroluje hladinu cukru v krvi. Chcete-li jíst guavu, nejprve omyjte ovoce čistou vodou. Ovoce překrojte na polovinu a dužinu vyjměte lžičkou. Semena guavy jsou jedlá, ale mohou být trochu křupavá, takže je možná budete chtít před konzumací odstranit. Při koupi guavy hledejte ovoce, které je pevné a má světlou slupku. Vyhněte se ovoci, které je měkké nebo má hnědé skvrny.

Bílá a růžová dužina překrojeného ovoce guava.
Bílá a růžová dužina překrojeného ovoce guava.

Kaki

Toto ovoce má mnoho názvů můžete jej najít pod názvy kaki, tomel, churma, hurmikaki, persimmon či šaronské ovoce. Pochází z Číny, kde jej pokládají za symbol štěstí. Strom, na kterém ovoce roste, se již pěstuje i u nás a na podzim, kdy mu opadají listy a zůstanou jen výrazné oranžové plody, působí velmi dekorativně. Samotné ovoce má kulatý nebo oválný tvar a může mít velikost v rozpětí od velikosti švestky až po velikost grapefruitu. Slupka kaki může být oranžová, žlutá nebo červená a dužina je buď oranžová, nebo červená.

Existují dva hlavní typy kaki, stahující a nestahující. Stahující druh kaki má vysoký obsah tříslovin a při jeho konzumaci budete mít sucho v ústech. Nestahující druh kaki je sladší a nemá stejný vysušující účinek. Můžete ho jíst jako jablko nebo ho překrojit na polovinu a dužinu vydlabat lžičkou. Slupka je jedlá, ale někteří lidé ji raději oloupou. Je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů A a C a draslíku. Obsahuje také antioxidanty, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením.

Oranžové překrojené ovoce kaki.
Oranžové překrojené ovoce kaki.

Kdoule

Kdoule je ovoce podobné jablku a hrušce. Strom pochází z Íránu, ale pěstuje se také v Turecku, Řecku a dalších zemích Blízkého východu. Plody jsou žluté a mají silnou nakyslou chuť a nezaměnitelnou vůni. Často se používá do džemů a želé, jakož i do slaných jídel.

Dá se pěstovat i v Česku a je oblíbená hlavně v teplejších oblastech, v severnějších pouze jako okrasný strom, neboť ovoce nedozrává. Plody se využívají k výrobě kompotů a k výrobě džemu, nebo vynikajícího kdoulového sýru. V některých oblastech (například Bulharsko) se využívá k výrobě ovocného destilátu. Kdoule je dobrým zdrojem vitamínů C a K. Obsahuje také vlákninu, měď a mangan. Ovoce se v medicíně používá již po staletí. Věří se, že pomáhá při léčbě průjmu, poruch trávení a bolestí v krku. Kdoule se málokdy konzumuje syrová, většinou se používá do vaření nebo pečení.

Rozkrojené ovoce kdoule připomínající jablko.
Rozkrojené ovoce kdoule připomínající jablko.

Černá sapota

Černá sapota, také známá jako Black pudding fruit, je tropické ovoce, které připomíná zelenohnědé nezralé rajče. Ovoce pochází z Mexika, Střední Ameriky a Karibiku. Černá sapota se obvykle konzumuje až když je zralá a měkká, tehdy chutná jako čokoládový pudink. Ovoce se může jíst čerstvé nebo použít v receptech. Ovoce před konzumací omyjte a překrojte na polovinu a dužinu vyjměte lžičkou. Potom si jej můžete opravdu vychutnávat jako zdravý čokoládový pudink.

Černá sapota je dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Ovoce má vysoký obsah vitamínu C a draslíku. Obsahuje také vlákninu, hořčík a železo. Nezralé ovoce je velmi hořké a dostatečně toxické na to, aby se v některých kulturách používalo jako rybí jed.

Černá dužina ovoce černá sapota.
Černá dužina ovoce černá sapota.

Kalamansi

Kaviárová limetka, také známá jako kalamansi, je malé citrusové ovoce, které má výraznou chuť. Tato malá limetka pochází z jihovýchodní Asie a často se používá v asijské kuchyni. Je oblíbená mezi šéfkuchaři na ozdobu jídla. Kaviárová limetka je velká asi jako hrozen a má tenkou, jemnou slupku. Dužina ovoce je kyselá s mírně sladkým podtónem. Kaviárové limetky lze použít různými způsoby. Nejběžnějším způsobem jejich použití je přidat je do koktejlů nebo jiných nápojů pro kyselou a osvěžující chuť. Kůru z limetky lze použít i k dochucení slaných jídel. Jsou také dobrým zdrojem vitamínů a minerálů. Ovoce má vysoký obsah vitamínu C a obsahuje také vápník, fosfor a hořčík.

Dužina ovoce kalamansi podobná limetce.
Dužina ovoce kalamansi podobná limetce.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole