Island - země gejzírů

ISLAND: země ohně a ledu

Země ohně a ledu, tak se říká ostrovu, který obývá asi 323 tisíc obyvatel. Zdá se vám to málo? Ostrov ročně navštíví dalších více než 1,5 milionu turistů. Není divu – jedná se o jednu z nejexotičtějších zemí Evropy.

Autori: Jozef Zelizňák, CK SEN

24.11.2017

Čti více
Island - země gejzírů
Island - země gejzírů

Island plný přírodních unikátů

Island není moc velký, ale najdeme zde hned několik světových a evropských přírodních unikátů. Je zde třicet ze 130 aktivních světových sopek. Ať už se jedná o slavnou Hekla, která byla vždy pro obyvatel Islandu vstupní branou do pekla. Snæfellsjökull, který se stal inspirací pro Julese Verna při psaní románu Cesta do středu země. No a nezapomeňme také na Eyjafjallajökull, při jejímž vyslovování si zapletl jazyk nejeden moderátor světových médií. Tato sopka totiž nadělala chaos ve světové letecké dopravě. Protikladem ohně je led.

Island - ledovec Vatnajökull
Island - ledovec Vatnajökull

Největším (i v Evropě) a nejznámějším z ledovců je Vatnajökull. Napájí i řeku Jökulsá á Fjöllum, na které se nachází nejmohutnější vodopád v Evropě s názvem Dettifoss. Na Islandu je turistika zážitkem, zpestříte si ji zážitky, jako je chození po ledovcích, jízda na sněžných skútrech, zdolávání sopečných pohoří a putování napříč lávovým polem. „Doporučuji také lehnout si jen tak do islandského mechu a vnímat ticho.

Koupání v Modré laguně na Islandu
Koupání v Modré laguně na Islandu

Po náročném programu mnoho turistů využívá přírodní horké prameny, kterých je zde nepočítaně. Návštěva Modré laguny patří k top zážitkům, které zde můžete zažít. Island není jen nádherná a nespoutaná příroda. Okouzlí vás i svou kulturou – třeba nejstarším parlamentem na světě Þingvellir. Na Islandu také můžete pozorovat, jak se od sebe vzdalují dvě tektonické desky, euroasijská a americká. Trhají Island na dvě části a odkrývají tak přírodní úkazy, jako jsou gejzíry. Nejslavnější gejzír Geysir byl první zmapovaný na světě a dal název tomuto přírodnímu úkazu. K Islandu patří i hudba. Kdo by neznal Björk, Sigur Rós nebo Of Monsters and Men? Reykjavík jako nejsevernější hlavní město světa vás rozhodně zaujme kulturou, výbornými restauracemi a nejlepším nočním životem na světě.

gejzír Strokkur, Island
gejzír Strokkur, Island

Nejslavnější gejzír Geysir byl první zmapovaný na světě a dal název tomuto přírodnímu úkazu. „K Islandu patří i hudba. Kdo by neznal Björk, Sigur Rós nebo Of Monsters and Men?“ ptá se Jozef Zelizňák. Reykjavík jako nejsevernější hlavní město světa vás rozhodně zaujme kulturou, výbornými restauracemi a nejlepším nočním životem na světě.

Islandské pivo a Brennivin
Islandské pivo a Brennivin

Islandské pivo a Brennivin

Mezi nejznámější nápoje na Islandu patří kmínová pálenka Brennivin. Její název v překladu znamená černá smrt, což je pojmenování největší morové epidemie v historii ostrova. V podstatě i tak chutná a tvoří neodmyslitelnou součást konzumace shnilého fermentovaného žraloka Hákarl, který se tímto nápojem musí zapíjet. Islandské pivo je vynikající. Dnes najdeme mnoho pivovarů se skvělým pivem, které bude chutnat i našinci. Stojí ovšem 10 eur za 0,5 litru.

Papuchalk se svou kořistí
Papuchalk se svou kořistí

Co ochutnat

K specialitám rozhodně patří velrybí maso, které můžete koupit pouze v restauracích v Norsku, Japonsku a na Islandu. K specialitám rozhodně patří i předkrm z uzeného masa známého islandského ptáka papuchalka (Puffin) nebo „neskutečný“ tvarohový jogurt skyr, který si zamiluje každý. Rozhodně nesmíme vynechat dary moře a výborné mořské ryby.

Island - základní informace, tipy a rady na cestu

Nádherné duhové hory zvané Landmannalaugar
Nádherné duhové hory zvané Landmannalaugar
<
>
Lávová pole, měsíční krajina a pustiny bez stromů - to je IslandNa Islandu se líbí všemJeden z nejkrásnějších vodopádů Islandu - Skogafoss Lávová pole, měsíční krajina a pustiny bez stromů - to je Island
Všechny články autora

Jozef Zelizňák

Již 20 let průvodce CK SEN, pravý světoběžník a vynikající překladatel ze skandinávských jazyků. Četli jste Stiega Larssona nebo Jo Nesba? Vystudoval norštinu a švédštinu, miluje Buenos Aires, ale jeho srdeční záležitostí se stala oblast východní Asie, kterou od roku 2001 navštívil nesčetněkrát. Vedl prvoexpedice do Bangladéše, Guyan a Surinamu i Severní Koreje, první naši cestu na Antarktidu. Jozef je top manažer v kanceláři a kromě bezproblémového řízení zájezdů má na starosti marketing i ostatní průvodce.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole