Salar de Uyuni.

Kam jet v únoru

Fakt, že je nejkratším měsícem roku, únor úspěšně kompenzuje pestrou nabídkou příležitostí navštívit nevšední místa a obdivovat v jiném čase nepřístupné přírodní krásy. Vedle radovánek na sněhu není nouze ani o festivaly či plážový relax v jižních zemích.

Zohledňujíc situaci ve světě v době psaní tohoto článku si uvědomujeme, že cestovat do některých zemí může být problematičtější než obvykle. Doufajíc, že ​​časem nastane příznivější stav, doporučujeme si URL odkaz na tento článek uložit, abyste se k němu mohli později vrátit.

Autor: Pavel Fellner

14.01.2021

Čti více
Hora Fitz Roy v Patagonii.
Hora Fitz Roy v Patagonii.

Kulminace zimy na severní polokouli, a naopak vrchol léta od rovníku směrem na jih. V evropských střediscích lyžování v plném proudu, v odlehlých pustinách Patagonie a Antarktidy zase jedna z mála příležitostí v roce, kdy počasí dovoluje návštěvu i obyčejným smrtelníkům. A ve zbytku světa mnoho romantických destinací pro každého, kdo má rád Valentýna, ale chce se vyhnout tuctovému klišé. Ano, i únor je měsícem, kdy se vyplatí vydat na cesty.

Česko

Masopustní veselici plnou bohatých a stále živých tradic je třeba zažít na vlastní kůži. A vytěžit z posledního zimního měsíce co nejvíce je třeba i na kluzištích, sjezdovkách a běžeckých tratích.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 2,7 °C

Vlhkost vzduchu: 82 %

Denní světlo: 10,1 hod

Slunečné počasí: 2,6 hod/den

Srážkové dny: 5

Jedny z nejkrásnějších masopustních procesí v maskách jsou v mikroregionu Hlinecko na východě Česka. Tyto tradiční průvody, jejichž úkolem bylo kromě vítání jara i zajištění hojnosti a dobré úrody v nastávajícím roce, se v obcích Hlinecka zachovaly v autentické podobě. Ústřední postavou procesí je kobyla, jejíž smrt a zmrtvýchvstání symbolizují očekávaný příchod jara.

Zimní prohlídky hradů a zámků mají své specifické kouzlo. Holé stromy a šedé barvy zimy jako by ještě více vyzdvihovaly jejich majestát. Karlštejn, jihozápadně od Prahy, je českým národním klenotem, známým z nejednoho filmového zpracování pohádek. Konkurovat krásou na pozadí zasněžené krajiny mu může snad jen Hluboká, celoročně otevřený zámek patřící rodu Schwarzenbergů ležící nedaleko Českých Budějovic.

Hrad Karlštejn.
Hrad Karlštejn.

Zřízení venkovního kluziště dnes už patří takříkajíc k povinnostem městských samospráv. Pokud jsou ale mrazy dostatečně tuhé, mnozí dají jistě přednost bruslení na zamrzlé vodní ploše. Kdo to jednou zkusí na Máchově jezeře, ledové magistrále na Lipně nebo na Orlické přehradě, ten se tam bude vracet pravidelně.

Slovensko

Slovenské únorové oslavy se jmenují fašiangy a s nimi související akce se pořádají na celém území. Zimní střediska také fungují naplno a stačí se jen rozhodnout, zda upřednostnit ty nejpopulárnější, nebo dát šanci některému z méně známých.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 2 °C

Vlhkost vzduchu: 78 %

Denní světlo: 10,2 hod

Slunečné počasí: 2,9 hod/den

Srážkové dny: 8

Center s udržovanými běžkařskými tratěmi je na Slovensku více než tucet. V turisticky frekventované lokalitě Štrbského Plesa najdou běžkaři v krásném tatranském prostředí 1,6 km dlouhý okruh FIS. Prvotřídní trať biatlonového stadionu je i v obci Osrblie, ležící pod vrchem Poľana ze severní strany. Několik organizovaných běžeckých aktivit probíhá i na česko-slovenském pohraničí, v pohořích Beskydy-Javorníky.

Štrbské pleso.
Štrbské pleso.

Štíty Vysokých Tater jsou ideálním prostředím pro, z roku na rok populárnější, skialpinismus. Milovníci tohoto skvělého, i když fyzicky náročného sportu kombinujícího vysokohorskou turistiku s lyžováním, mají k dispozici trasy v okolí Hrebienka, Podbanského nebo Tatranské Lomnice. Rodinnou zábavu na sněhu a celodenní vyžití v méně náročném terénu je možné absolvovat i na sněžnicích v tatranských lesích.

Výhled z vrcholu Hrebienok.
Výhled z vrcholu Hrebienok.

Fašiangové zábavy začínají obvykle přes víkend a doprovázejí je obecní zabijačky, lidové tancovačky, veselé hry a pochody mládenců v maskách. Předzvěstí nadcházejícího 40 denního půstu je komediální hra na pochovávání basy. Basa symbolizuje zábavu a lidé v převlečení za faráře, kostelníka a varhaníka za účasti přihlížejících „pozůstalých“ vtipně inscenují její pohřeb.

Andorra

Horský mikro stát na hranici Francie a Španělska je mnohem více než jen evropská územněsprávní rarita. A zimní vzrušení se zde neomezuje pouze na 300 km lyžařských tratí.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 3 °C

Vlhkost vzduchu: 64 %

Denní světlo: 10,6 hod

Slunečné počasí: 5 hod/den

Srážkové dny: 10

Panenský sníh, strmé pyrenejské soutěsky, zalesněné svahy, skoky, údolí a jiné překážky jsou rájem pro obdobu sjezdového lyžování zvanou freeriding. Probíhá ve zhruba ohraničených zónách, ale výběr konkrétní trasy sjezdu v neupraveném sněhu je již na lyžařích samotných. Andorrský resort Grandvalira je pro freeriding jako stvořený.

Lyžaři v Andoře.
Lyžaři v Andoře.

Panorama glaciálního reliéfu údolí Madriu-Perafita-Claror je výsledkem a jedinečným dokladem symbiózy tradičního pastevního hospodářství a vysokohorské přírody. Tamní kamenná architektura je přítomna i na celém území Andorry ve více stylech, které skvěle dokumentují například kostely. Stojí tam románské, gotické, barokní i moderní.

Údolí Madriu-Perafita-Claror.
Údolí Madriu-Perafita-Claror.

V Andoře se daří pěstovat tabák a věnovali mu tam i malé muzeum. To však není ani zdaleka jediným. Na takovou malou zemi možná neobvyklé jsou i muzeum parfémů, miniatur, komiksů, elektřiny a poštovních služeb. Supermoderní termální SPA centrum Caldea je zase vším, co si může přát fyzicky vyčerpaný lyžař po několikadenní námaze. V Andoře se vyplatí i nakupovat, protože na prodávané spotřební zboží se nevztahuje DPH.

Finsko

Laponsko je zárukou minimálně metrové sněhové pokrývky, i když nadílka jinde na kontinentu byla skromnější. Saunování, na každém kroku ukázky pověstného designu, čistý vzduch a relax u klidných hladin finských jezer jsou exkluzivním bonusem pro každého rekreanta ve Finsku.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: -5 °C

Vlhkost vzduchu: 75 %

Denní světlo: 9,2 hod

Slunečné počasí: 2 hod/den

Srážkové dny: 17 (sníh)

Pozorování polární záře je v Laponsku samostatným odvětvím turismu. Ubytování za polárním kruhem je pozorování přizpůsobeno i architektonicky – zapracováním celých skleněných stěn nebo větších stropních prvků, jejich orientací směrem na sever i údržbou exteriéru, aby nic nebránilo výhledu. Legendární finská architektura se úlohy vyniknutí výhledů zhostila opravdu mistrovsky a skleněné iglú příbytky je možné obdivovat se stejným nadšením jako zelenou polární záři.

Polárni záře v Laponsku.
Polárni záře v Laponsku.

Synonymem zimní idylky je město Porvoo vzdálené jen asi hodinu cesty od Helsinek. Jeho centrum je protkáno uličkami starých dřevěných domů, a když zamrzne řeka Porvoonjoki, dá se po její hladině plynule dostat až na zamrzlé moře. Tam je možné přes vytesaný otvor chytat ryby, běžkovat po zálivu, nebo se jen tak procházet.

 Město Porvoo.
Město Porvoo.

Typicky finskými způsoby trávení volného času jsou jízda na saních a saunování. První z nich je možné absolvovat na rozlehlých laponských pláních v zápřahu sobů nebo psů plemene husky. Na ten druhý jsou jako stvořené sauny v blízkosti některého ze 188 000 finských jezer. Po opuštění rozpálené, dřevem obkládané místnosti, se dá zchladit přímo ve vodě jezera.

Rusko

Ruská zima dokáže být krutá a krásná současně. Sníh a mráz mohou občas cestování zkomplikovat, ale oblasti evropské části Ruska jsou dobře dostupné i v únoru, kdy se dá zima užívat plnými doušky.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: -3 °C

Vlhkost vzduchu: 84 %

Denní světlo: 9,2 hod

Slunečné počasí: 1,9 hod/den

Srážkové dny: 17 (sníh)

Město básníků, baletu, paláců a širokých bulvárů, Petrohrad je zhmotněným obrazem zimní romantiky, ideálním pro valentýnský víkend ve dvojici. Pohled na tiché zamrzlé kanály, procházky po ulicích plných čerstvého sněhu a návštěvy paláců stále živých duchem milostných příběhů ruské literatury, zakončené rituální parní lázní banja, budou nezapomenutelným zážitkem.

Podobnou mrazivou romantikou vítá zimní návštěvníky i hlavní město Moskva. Prázdné a sněhem zapadlé ulice tohoto velkoměsta mají v sobě něco magicky přitažlivého. Muzea a historické památky jsou otevřené a méně přeplněné, takže umělecké a kulturní bohatství ruské země lze vychutnávat v klidnější atmosféře a také za nižší ceny vstupného.

Červené náměstí v Moskvě.
Červené náměstí v Moskvě.

Koho neodradí ani extrémní denní teploty (kolem -20 °C), může se přidat k výpravě přechodu přes zamrzlé jezero Bajkal. Pořádá se v části, kde je Bajkal nejhlubší, trvá dva dny a nocuje se ve stanech přímo na ledě. Toto dobrodružství zahrnuje koupání se ve vysekaném ledovém otvoru, bruslení na upravené ploše a samozřejmě malou ruskou vodku na uvítanou.

Zamrzlé jezero Bajkal.
Zamrzlé jezero Bajkal.

Slovinsko

Sezóna vrcholí i v Julských Alpách, pro Slovinsko jsou však typické i krajinná diverzita a dobrá dostupnost jiných regionů, kde se dá zažít mnohem více.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 2 °C

Vlhkost vzduchu: 77 %

Denní světlo: 10,4 hod

Slunečné počasí: 4,1 hod/den

Srážkové dny: 9

Resort Kranjska Gora je obklopen prvotřídními sjezdovkami, které jsou na dosah takříkajíc přímo z postele. Jen pár kilometrů vzdálené centrum nordických sportů Planica nabízí zajímavou atrakci v podobě údajně nejstrmější zipline dráhy na světě. Jelikož imituje sklon skokanského můstku, dá se díky ní zažít stejné vzrušení, jaké prožívají sportovci při letech na lyžích.

 Kranjska Gora.
Kranjska Gora.

Ty, kteří se raději šplhají nahoru, než slaňují dolů, jistě potěší široké spektrum možností zdolávání ledových vodopádů. Nacházejí se v údolích Tamar, Trenta a Logar, nebo v nádherné roklině Mlačca. Náročností vyhovují všem od začátečníků po nejzkušenější a šplhání je vhodnou aktivitou na změnu, když se děti budou na svazích náhodou nudit.

Vodopád Peričnik v Slovinsku.
Vodopád Peričnik v Slovinsku.

Velkou výhodou Slovinska je, že v relativně krátkém čase se dá dostat z mrazivého iglú hotelu v Kranjské Gore k Jaderskému moři s příjemnými teplotami nad 10 °C, absolvovat zimní ochutnávku vína přímo v zasněžených vinicích okolo Mariboru, nebo se vydat za kulturou do hlavního města Lublaně. Předpůstní festival Kurentovanje ve městě Ptuj probíhající v únoru je jedním z největších tohoto druhu na světě.

Island

I pokud se vám nepodaří vidět polární záři, na programu návštěvy Islandu nechybí dostatek zajímavých míst, ať je zima nebo léto.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 0 °C

Vlhkost vzduchu: 74 %

Denní světlo: 8,6 hod

Slunečné počasí: 1,9 hod/den

Srážkové dny: 12

Exkluzivní islandskou aktivitou je návštěva přirozeně zformovaných ledových jeskyní pod ledovcem Vatnajökull, jedním z největších v Evropě. Tyto jeskyně nejsou trvalé, aby vznikly, musí nastat specifické podmínky, což se obvykle děje v období od listopadu do března. Přístup je limitován na sušší dny a těch je v únoru poměrně dost.

Ledovec Vatnajökull.
Ledovec Vatnajökull.

Frekventovanými hosty v islandských vodách bývají velryby, kterých zde přebývá až kolem dvaceti druhů. Běžní jsou i delfíni bělonosí, známí svou společenskou povahou a akrobatickými kousky. Často si hrávají a loví v zálivu Faxaflói, kam se dá pohodlně dostat lodí přímo z Reykjavíku.

Velryba na Islandu.
Velryba na Islandu.

Potápění se na Islandu v únoru může znít jako šílený nápad. Díky moderním potápěčským kombinézám ho však může absolvovat téměř každý. Trhlina Silfra v národním parku Pingvellir je naplněna průzračnou sladkou vodou, která při viditelnosti až do 100 metrů odkrývá magický svět odstínů modré a fascinujících geologických útvarů. Už šnorchlování zde je úchvatným zážitkem, ale potápět se dá i do větších hloubek.

Záliv Faxaflói.
Záliv Faxaflói.

Brazílie

Karneval v Rio de Janeiro se koná v únoru. Přesvědčivější argumenty na cestu do Brazílie v tomto měsíci hledat netřeba.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 26 °C

Vlhkost vzduchu: 79 %

Denní světlo: 12,9 hod

Slunečné počasí: 7,2 hod/den

Srážkové dny: 7

Velkolepé barevné průvody, množství neuvěřitelných kostýmů, hudby, tance, jídla, pití a prakticky neutuchající zábavy charakterizují největší festival světa, probíhající každoročně v druhé polovině února v brazilském Riu. Taneční pochody Dança do coco (doslova „kokosový tanec“) se v Brazílii objevily už v 18. století. Dnes davy domácích i turistů v ulicích po celém městě do tance mobilizují hudebně-taneční kapely Carnaval bloco.

Tanečníci na karnevalu v Rio de Janeiro.
Tanečníci na karnevalu v Rio de Janeiro.

Pompézní pouliční party se koná i v dalším přímořském městě, Recife. Na rozdíl od Ria zde nedominují rytmy samby, ale lokálního stylu hudby (a tance) Frevo. Ten vznikl počátkem minulého století, jako umírněná verze tehdy zakázaného bojového stylu capoeira. Bojové pohyby byly transformovány do bezkontaktních kvazi-akrobatických kreací vyžadujících obratnost a synchronizaci všech aktérů.

Na Amazonce převládají v únoru záplavy, ale to není důvodem nechat se odradit od dobrodružství v jejích vodách. Naopak, vyšší hladina řeky zpřístupňuje i lodí jinak nedosažitelné lokality a zákoutí bočních ramen, či zátok. Voda láká více i ptactva a ovocné stromy též rodí bohatěji.

Karneval v Rio de Janeiro.
Karneval v Rio de Janeiro.

Abu Dhabi

Zima je krásná, ale když trvá příliš dlouho, dá se před ní snadno uprchnout. Například na Arabský poloostrov, do emirátu Abu Dhabi.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 23 °C

Vlhkost vzduchu: 67 %

Denní světlo: 11,4 hod

Slunečné počasí: 8,3 hod/den

Srážkové dny: 3

Jemný zlatavý písek pouště Rub' al Khali, architektura tradičních pevností přeměněných na luxusní hotely, oázy a sokolníci evokují náladu příběhů Tisíce a jedné noci. Směrem více do vnitrozemí se dá dostat k obrovské duně Tel Moreeb (v překladu „Děsivá hora“), v okolí, které jsou dostupné výlety na velbloudech, motokrosové jízdy i romantická valentýnská večeře za stolem prostřeným v otevřené poušti.

 Poušť Rub' al Khali.
Poušť Rub' al Khali.

Místem dokumentujícím nejen arabskou kulturu je univerzální muzeum Louvre Abu Dhabi ukrývající se pod obrovským dómem mřížkovité struktury. Esenci historie emirátů nabízí zase Qasr Al Hosn, památka areálu pevnosti s nejstarší stavbou Abu Dhabi, strážní věží postavenou v roce 1761. Moderní mešita Sheikh Zayed je skvělou příležitostí k obohacení si znalostí o islámské víře.

Moderní mešita Sheikh Zayed.
Moderní mešita Sheikh Zayed.

Nakupování v Abu Dhabi je zážitkem opravdu pro každého, neboť kromě moderních mall-ů jsou zde koncentrované i trhy s bohatou nabídkou lokální produkce potravin, koření, oblečení, šperků a jiných uměleckých předmětů. Místnímu pouličnímu jídlu dominuje delikátní Shawarma.

USA / Colorado

Colorado je branou do Skalistých hor s lákadly, jaké nemají ve světě páru.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 0 °C

Vlhkost vzduchu: 55 %

Denní světlo: 10,7 hod

Slunečné počasí: 7,5 hod/den

Srážkové dny: 5 (sníh)

Legendárním zimním střediskem Colorada je Aspen. Město s minulostí spojenou s těžbou dřeva a doly na stříbro je ztělesněním amerického snu. Po úpadku ho v poválečném období zachránil vizionářský podnikatel, který spojil ideu dovolenkového centra s nápadem přitáhnout do města umělce a vědce. Podařilo se a z Aspenu je dnes horské město pro dovolenou s nevšední směsí kultury, sportu a odpočinku.

Zasněžené hory v Aspenu.
Zasněžené hory v Aspenu.

Možnosti zimních procházek v okolí města Boulder nedaleko Denveru zahrnují neopakovatelné scénické trasy, jak pro turistické boty, tak i pro sněžnice. Mírné kaňony, malebná jezera, zasněžené pláně a jehličí borovic jinovatkou zbarvené doběla jsou extraktem „Rockies“ (jak Rocky Mountains familiárně nazývají Američané), který si mohou vychutnat všechny věkové kategorie. Nejen po návratu z túry jistě potěší i rozvinutá denverská gastroscéna.

Termální prameny Colorada jsou příležitostí zažít jeden z nejunikátnějších turistických fenoménů tohoto státu – sedět venku v plavkách, i když sněží. Ponořit se do horkými prameny přirozeně vyhřívaných venkovních bazénů, zatímco v povětří poletují sněhové vločky, je možné až na téměř 30 různých místech v nádherném horském prostředí.

Národní park Rocky Mountain v Coloradu.
Národní park Rocky Mountain v Coloradu.

USA / Louisiana

Výborné jídlo, ještě lepší hudba, pěkná příroda, a to vše okořeněné špetkou výstřednosti: „Welcome to Louisiana!“

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 15 °C

Vlhkost vzduchu: 73 %

Denní světlo: 11,2 hod

Slunečné počasí: 5,8 hod/den

Srážkové dny: 8

Festival Mardi Gras (v masopustní úterý, poslední před Popeleční středou) přichází pravidelně i do ulic New Orleansu. Multikulturní průvod postav v kostýmech a alegorických vozů se nese v tónech fialové, zelené a zlaté, z nichž alespoň jednu by měli mít na sobě i přihlížející účastníci. Hodování a tanec jsou samozřejmou součástí této vyhledávané akce.

Ulice v New Orleans
Ulice v New Orleans

I přesto, že New Orleans je rodištěm jazzu, při Mardi Gras nemá jako doprovodný hudební styl výjimečné postavení. To mu však v tomto kulturně pestrém velkoměstě na ústí Mississippi patří téměř při každé jiné příležitosti. Svědčí o tom i původ přezdívky města - „The Big Easy“, kterou mu prý v minulosti vymysleli jazzoví hudebníci na základě svých zkušeností s lehkým hledáním angažmá.

Druhým vysoce kreativním, a neméně lahodným, projevem směsi různých kultur, které se v Louisianě setkaly, je její kuchyně. Označuje se termínem „kreolská“, podobně jako populace lidí v kdysi koloniální Louisianě, kterou tvořili potomci francouzské a španělské vyšší třídy. V průběhu let do sebe kreolské jídlo úspěšně absorbovalo i vlivy z Afriky, Karibiku a domorodé Ameriky. Polévka gumbo a pokrm jambalaya jsou jen dvěma z celé řady unikátních kreolských pochoutek.

Polévka gumbo.
Polévka gumbo.

Japonsko

Japonský únor bývá chladný a tmavý, ale ne méně atraktivní než zbývajících jedenáct měsíců v roce.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 6 °C

Vlhkost vzduchu: 53 %

Denní světlo: 10,9 hod

Slunečné počasí: 5,9 hod/den

Srážkové dny: 4 (sníh)

Sněhový festival v Sapporu (Sapporo Yuki Matsuri) je největší zimní festival v Japonsku, který se každoročně začátkem února koná v hlavním městě prefektury Hokkaido. Probíhá zejména na třech místech: Odori, hlavní ulice města, kde vyroste kolem stovky ledových soch, Susukino, kde umělci předvádějí, jak sochy vznikají a Dóm Tsu mimo centrum, který je centrem sněhové zábavy.

Historická budova v Hokkaido, Sapporo.
Historická budova v Hokkaido, Sapporo.

Kdy si lépe vychutnat onsen, horkou lázeň na japonský způsob, ne-li v nejtužší zimě? Ideální je zůstat na noc v jednom z autentických hostinců Ryokan (cosi jako Bed & Breakfast v tradičním stylu) a dát si po koupeli i chutnou japonskou večeři. V okolí Tokia je možností absolvovat onsen hned několik.

Japonská horká lázeň onsen.
Japonská horká lázeň onsen.

Město Kawazu na menším, jižně orientovaném poloostrově Izu (ostrov Honšú) je typické svou varietou velmi brzy kvetoucí sakury. První růžové kvítky se objevují již v polovině února a místní je, jak jinak, vítají tematickým festivalem. Sakury v Kawazu nejsou jediné, co se probouzejí takto brzy – švestky Ume rozkvetou bíle, až bílo-růžově na více místech Honšú, včetně Tokia.

Kvetoucí sakury v Kawazu.
Kvetoucí sakury v Kawazu.

Svatá Helena

Británii patřící tropický ostrov sopečného původu v jižním Atlantiku Svatá Helena je jedinečný hlavně svou odloučeností a přírodními úkazy.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 23 °C

Vlhkost vzduchu: 73 %

Denní světlo: 12,6 hod

Slunečné počasí: 9 hod/den

Srážkové dny: 14 (nízký celkový úhrn)

Nejznámějším faktem o Svaté Heleně je, že sloužil jako místo nedobrovolného exilu Napoleona Bonaparte od roku 1815 až do jeho smrti v roce 1821. Izolovanost ostrova od světa však má i příjemnější důsledky, než potenciál hostit vyhnance – mimo jiné je domovem četných endemických druhů zvířat a rostlin.

Ostrov Svatá Helena.
Ostrov Svatá Helena.

Nejstarším obyvatelem Svaté Heleny, jen o něco mladším než zmíněný Napoleon, je želví samec Jonathan. Má úctyhodných (přibližně) 180 let a podle dostupných údajů by mohl být dokonce nejstarším žijícím tvorem schopným života na souši vůbec. Jonathan přijímá návštěvy a nepřekážejí mu ani selfies. Společnost mu dělá trojice mladších želv pojmenovaných Emma, ​​David a Fredrika.

Vrch vyhaslé sopky je cílem turistických výletů, zdrojem dechberoucích výhledů kontrastujících členité pobřeží ostrova s ​​jednolitou hladinou oceánu a v minulosti svou diverzitou posloužil i jako inspirace pro Charlese Darwina, který zde jistý čas také pobyl. Domácí obyvatelé, je jich kolem 4 500, jsou srdeční a údajně mají ve zvyku mávat si na pozdrav, i když jedou proti sobě autem.

Nádherná příroda v Svaté Heleně.
Nádherná příroda v Svaté Heleně.

Trinidad a Tobago

Napříč zálivem Paria od venezuelského pobřeží leží ostrovní stát proslulý rumem, korály a rajskými plážemi.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 34.5 °C

Vlhkost vzduchu: 80 %

Denní světlo: 11.8 hod

Slunečné počasí: 8.3 hod/den

Srážkové dny: 10

Nejoblíbenější pláží na ostrově je Maracas. Chrání ji výrazný záliv a její vnitrozemský okraj lemuje palmové stromořadí. Pláž Las Cuevas své jméno získala podle nedalekých jeskyní. Vyhřáté písky pláží Blanchisseuse a Grande Rivière omývají výrazné vlny, jaké ocení hlavně surfaři. Na pláži Columbus Bay přistál v roce 1498, kdo jiný než Kryštof Kolumbus.

Bíla pláž Maracas.
Bíla pláž Maracas.

Pozorování života opeřenců v rezervaci Caroni tvořené mangrovníkovým porostem z výletní lodi nabízí to nejkrásnější z přírodního života Trinidadu. Asfaltové jezero La Brea je zase světový unikát a zdroj údivu i tajemství. Jde o největší komerčně využívaný depozit asfaltu na světě a ukrývá ho až 10 milionů tun. Mikroorganismy žijící v této hmotě přežily v natolik extrémních podmínkách, že se staly předmětem výzkumu vesmírných agentur.

V Tobago Cocoa Estate turisté najdou přesně to, co napovídá název – vynikající čokoládu, vyrobenou z kakaových bobů lokální odrůdy vypěstovaných přímo na místě. Kromě toho se dozvědí mnoho o historii obdělávání kakaové hmoty jako suroviny i technologii výroby čokolády. Budou mít také možnost ochutnat jedinečné kombinace čokolády a rumu.

 Příroda a pláže v Tobagu.
Příroda a pláže v Tobagu.

Bolívie

Bolívii vládnou nespoutané přírodní živly, které ji zformovaly do nevídaných, přirozeně krásných scenérií.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 14.3 °C

Vlhkost vzduchu: 72 %

Denní světlo: 12.6 hod

Slunečné počasí: 5.5 hod/den

Srážkové dny: 14

Pohoří Cordillera Real má více než 600 vrcholů s nadmořskou výškou více než 5 000 metrů a je mezi nimi dost takových, které jsou dostupné i bez horolezecké výstroje. Popularitě se těší 120 km dlouhý trek Cordillera Real Traverse procházející zvlněnými kopci, nedotčenými údolími, jejichž půdu stále vlastní jejich původní obyvatelé, nebo horami pokrytými ledovci a tyrkysovými jezery – země tak surová a nedotčená, že místy vyvolává tichou bázeň.

Laguna Blanca v Bolívii.
Laguna Blanca v Bolívii.

Rozlehlý Parque Nacional Madidi zahrnuje celou řadu stanovišť, od viditelnou páru produkujících nížinných deštných pralesů až po 6 000 metrové vrcholy And. Tato lidskou nohou sotva dotčená divočina je domovem ohromující diverzity. Žije zde 44 % všech druhů savců v Severní a Jižní Americe a více než 1 000 druhů ptáků.

Plameňáci v Bolívii.
Plameňáci v Bolívii.

Ačkoliv tří – až čtyřdenní cesta terénními džípy po největší solné pláni světa dokáže vyčerpat, její intenzita, strohost a krystalická dokonalost jsou více než kompenzující zkušeností. Skalní zahrady, gejzírová pole a horké prameny Salar de Uyuni prostě zanechají dojem na celý život.

 Solná planina Salar de Uyuni.
Solná planina Salar de Uyuni.

Antarktida

Šestý světadíl, země na spodní straně Zeměkoule pokrytá ledem, donedávna známá jen z dokumentárních filmů a výjimečně z cest výletní lodí. Dnes už ale i dosažitelná destinace.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 0 °C

Vlhkost vzduchu: téměř 0 %

Denní světlo: polární den

Slunečné počasí: mění se

Srážkové dny: mění se

Konec ledna, únor a začátek března jsou krátkým obdobím, během kterého je počasí Antarktidy natolik mírné, že dovoluje, aby na její břehy mohla vstoupit i noha někoho, kdo není trénovaný polární badatel. Odvážlivců, kteří se pro tento druh dobrodružství rozhodnou je ročně kolem 50 000 a přicházejí z celého světa.

Obrovské ledovce v Antarktidě.
Obrovské ledovce v Antarktidě.

Hlavní otázka před návštěvou Antarktidy není, co tam dělat, ale jak se tam vůbec dostat. Je to možné jak z Tasmánie a Nového Zélandu, tak i z patagonské města Ushuaia patřícího Argentině. Plavby procházejí přes nechvalně proslulý Drakeův průliv a cesta dlouhá 1 000 km trvá zhruba 1,5 dne. Možné jsou i lety z Chile přistávající na jednom z Jižních Shetlandských ostrovů odkud se na pevninu dopravuje lodí.

Samotná výletní expedice prostřednictvím k tomuto účelu určené lodě trvá 5–6 dní a zahrnuje kempování na pevnině, kajakování mezi ledovými krami, či dokonce paddleboarding, turistické výstupy na vyhlídkové body a pozorování divoké přírody.

Malá loď blízko ledovců v Antarktidě.
Malá loď blízko ledovců v Antarktidě.

Falklandy

Mírnější alternativou k návštěvě Antarktidy jsou Falklandy. Jejich divočina je stejně strhující, ale stále jsou v dosahu civilizace a schopny poskytnout určitý komfort a zázemí.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 10 °C

Vlhkost vzduchu: 79 %

Denní světlo: 14,4 hod

Slunečné počasí: 6 hod/den

Srážkové dny: 12

Představou místa, které je tak daleko od běžného světa, že návštěvníci mají kilometry úžasné krajiny, pláží a rušného ptačího života pouze sami pro sebe, se snad nechá unést každý. Pohon všech kol je tam nutností, pohostinnost zakořeněnou tradicí a tučňáci, nebo albatrosi se předvádějí v plné své kráse.

Falklandy.
Falklandy.

Jedinci tučňáka skalního žijí na Falklandech v několika koloniích a úžasné je pozorovat zejména jejich skákavý pohyb. Rádi se také ponořují, skáčou do moře z nepříliš strmých útesů a elegantně „surfují“ na vlnách. Návštěva míst výskytu má velmi přísná pravidla a je možná pouze s průvodcem, protože tučňáci by neměli být rozptylováni, ani jinak stresováni.

Tučňáci ve Falklandech.
Tučňáci ve Falklandech.

Falklandy se, hlavně kvůli nekonečnému oceánu kolem sebe, na první pohled jeví menší, než opravdu jsou. Jejich rozloha je však decentních 12 000 km2 a sestávají až ze 700 menších i větších ostrovů. Lov pstruhů, agroturistika na místních farmách, pláže, přístavní muzeum v Stanley, čerstvé potraviny, kavárny a puby jsou jen některými z lákadel tohoto okouzlujícího místa.

Bahamské ostrovy

Díky velmi příjemným teplotám, jasné modré obloze a dlouhým hodinám slunečního svitu jsou únorové Bahamy tím správným místem na tropický únik.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 26 °C

Vlhkost vzduchu: 47 %

Denní světlo: 11,2 hod

Slunečné počasí: 9,5 hod/den

Srážkové dny: 6

Golfový resort Sandals v Emerald Bay je považován za jeden z nejlepších v Karibiku. Poměrně náročné, ale o to zajímavější, 18 jamkové „zelené“ hřiště navrhl bývalý profesionální golfista Greg Norman. Zasetá je na něm ekologicky vyhovující mořská tráva paspalum, která zároveň nádherně kontrastuje s oceánskou modrou. K dispozici tu je i několik antukových tenisových kurtů.

Západ slunce na Bahamách.
Západ slunce na Bahamách.

Bahamské odlehlé pláže a kulisy ve větru se houpajících palem jsou prostředím, jako stvořeným pro romantické chvíle ve dvou. Ať už je to Valentýn, líbánky nebo dokonce svatba, Bahamy dokonale uspokojí nároky těchto malých i velkých událostí. Tiché otevřené pavilony, stolování při hořících pochodních večer pod širým nebem a prvotřídní luxus přinášejí nezapomenutelné okamžiky.

Bílá pláž na Bahamách.
Bílá pláž na Bahamách.

Lákadlem ostrova Ragged v jihozápadní části souostroví, blíže ke Kubě, je rozvinutá ekoturistika. Místní samospráva zde zavedla program na zlepšení životního prostředí, který obyvatelům poskytuje stromy na pěstování a podporu péče o ně. Stromy vytvářejí biotopy a ty naplno využívají zejména ptáci. Na ostrově se daří i motýlům, v okolí sídel se pasou polodivoké kozy a nechybí ani korály či želvy.

Leguán na pláži na Bahamách.
Leguán na pláži na Bahamách.

Maurícius

Tento africký ostrovní stát je fantastickým místem na dovolenou bez ohledu na roční období. Počasí se tu mění jen minimálně, ale únor je přece jen o něco teplejší než jiné měsíce.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 28 °C

Vlhkost vzduchu: 77 %

Denní světlo: 12,8 hod

Slunečné počasí: 8,1 hod/den

Srážkové dny: 10

Festivaly se to v únoru na Mauriciu jen hemží. Několik náboženských svátků slaví v tomto období hinduisté (i když přesná data se mění a mohou být koncem ledna i začátkem března), bohatým kulturním programem se připomíná výročí zrušení otroctví na ostrově (1835) a tříprocentní čínská menšina vítá Čínský nový rok.

Krásná pláž na Mauriciu.
Krásná pláž na Mauriciu.

Port Louis, mimořádně živé hlavní město Mauricia si získá každého – architektura, překvapivé chutě mauricijského pouličního jídla, a hlavně srdeční domácí obyvatelé jsou toho zárukou. Esencí Port-Louis je však městský trh. Pastva pro všechny smysly, zábava v podání bujarých prodejců, produkty, jaké nemají obdoby a přebytek úsměvů zdarma.

Port Louis.
Port Louis.

Mauricijské pouliční jídlo to jsou delikatesy jako dholl puris a faratas – velké placky z mouky a štípaného hrášku podávané s různými kari omáčkami, chilli koláčky – malé křupavé cizrnové koláče s chilli, čínské knedlíčky – masovo-zeleninové kulky a bryani – indické rýžové jídlo ze zeleniny a masa se speciální směsí koření.

Sladké delikatesy na Mauriciu.
Sladké delikatesy na Mauriciu.

Namibie

Jen málo koutů Afriky se vyrovná čisté přírodní kráse krajů namibijských. Název země je odvozen od pouště Namib, která zabírá větší část jejího území a oplývá nádhernými, od světa izolovanými končinami.

Počasí v únoru (průměrné hodnoty)

Teplota: 30 °C

Vlhkost vzduchu: 53 %

Denní světlo: 12,8 hod

Slunečné počasí: 9 hod/den

Srážkové dny: 12

V národním parku Etosha leží jedinečná solná pánev, tak obrovská, že ji lze vidět až z vesmíru. Kolem vodních zdrojů v její blízkosti se shromažďují stáda divoké zvěře, což z parku dělá atraktivní místo pro pozorování rozmanité africké fauny. Po prosincových deštích je všude také více zeleně než jindy.

Slon v národním parku Etosha.
Slon v národním parku Etosha.

Pravděpodobně nejznámější a jistě nejpozoruhodnější atrakcí Namibie je Sossusvlei. Název v doslovném překladu znamená něco jako „slepá bažina“ - místo, kde obrovské duny brání toku řeky Tsauchab pokračovat zbývajících 60 kilometrů do Atlantiku. Duny jsou nádherné červené barvy a nejvyšší z nich měří až 400 metrů.

Červené duny Sossusvlei v Namibii.
Červené duny Sossusvlei v Namibii.

Vysocí, štíhlí a hrdí, ale zároveň usměvaví a přátelští jsou příslušníci kmene Himba. Polonomádi, vyznačující se neobvyklými účesy obývají severozápadní region Namibie a dodnes jsou do značné míry věrni tradičnímu způsobu života. Ten se točí hlavně kolem údržby obydlí z nepálené hlíny, péče o dobytek a ruční, řemeslné výroby šatů a šperků.

Poušť Namib.
Poušť Namib.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole