Bílá pláž a dřevěné loďky na Zanzibaru.

Kořenitý Zanzibar a jeho nádherné pláže

Unguja je oficiální název Zanzibaru, ostrova v Indickém oceánu na východním pobřeží Afriky. Spolu s ostrovem Pemba a množstvím dalších malých ostrovů v okolí tvoří polo-autonomní stát patřící Tanzanii.

Autor: Pavel Fellner

05.04.2022

Čti více
Pohled shora na tyrkysovou vodu a malou pláž na Zanzibaru.
Pohled shora na tyrkysovou vodu a malou pláž na Zanzibaru.

Stone Town, svahilsky Mji Mkongwe, je starobylá část Zanzibar City, které je hlavním městem ostrova Unguja. Zde získáte dokonalý obraz o tom, jak vypadají, znějí, chutnají a voní stará svahilská obchodní města ve východní Africe. Spojuje v sobě perské, arabské, indické a evropské dědictví ostrova.

Samotné Stone Town je poměrně malé a v roce 2016 zde žilo jen 16 000 obyvatel. Zato turistů zde bývá nepočítaně a není se čemu divit.

Pohled z dronu na starobylé město Stone Town a bílou pláž.
Pohled z dronu na starobylé město Stone Town a bílou pláž.

Když se schyluje k večeři, zahrady Forodhani se přemění na velkolepý noční trh se spoustou stánků, nabízejících místní speciality. Kdo by odolal takovému kebabu z humra, tandoori nebo falafelu. Buďte ale připraveni i na jiné vůně, jelikož součástí Forodhani je i rybí trh!

Stromy a malé palmy v zahradě Forodhani.
Stromy a malé palmy v zahradě Forodhani.

Nedaleko Stone Town je oáza zeleně, která je součástí národního parku Jozani Chwaka Bay.

Opice Guaréza červená na stromě.
Opice Guaréza červená na stromě.

Návštěvníci sem přicházejí v naději, že uvidí vzácnou opici Guarézu červenou, ale také mnoho druhů exotických ptáků a jedinečných motýlů.

Motýl v národním parku Jozana Chwaka Bay.
Motýl v národním parku Jozana Chwaka Bay.

Při procházce natrefíte i na Palácové muzeum, které si dal postavit druhý sultán Zanzibaru v roce 1883 z korálového kamene, stříbra a mramoru.

Oáza zelených rostlin v národním parku Jozani Chwaka Bay.
Oáza zelených rostlin v národním parku Jozani Chwaka Bay.

Dům zázraků, známý jako Beit-al-Ajaib, je součástí světového dědictví UNESCO a je místy tak křehký, až se zdá, že se zhroutí (a skutečně k částečnému kolapsu došlo v prosinci 2020). Po dokončení v roce 1883 to byl největší dům ve východní Africe. Byl také první, který měl elektřinu a výtah, odtud název Dům zázraků.

Dům zázraků Beit-al-Ajaib na Zanzibaru.
Dům zázraků Beit-al-Ajaib na Zanzibaru.

Stará pevnost, nejstarší budova ve Stone Town, se nachází na pobřeží, přímo před zahradami Forodhani. Postavili ji v 17. století na ochranu ostrova před útočícími Portugalci. Na jejím nádvoří nabízejí prodejci všechny druhy místních aromatických produktů. Ve starém amfiteátru se stále konají akce.

Krmení želv na Zanzibaru.
Krmení želv na Zanzibaru.

K tomu, co nemůžete na Zanzibaru vynechat, je Muzeum Freddieho Mercuryho, který se zde narodil jako Farrokh Bulsara v roce 1946. Zažloutlé rodinné fotografie, první klavír, na kterém hrál, a výběr scénických kostýmů čekají na fanoušky v muzeu, které bylo v roce 2000 prohlášeno za světové dědictví UNESCO.

Zanzibar je také rájem pro gurmány. Nejen pro množství exotických koření, pro které se tento kout Země označuje také jako Ostrov koření, ale také pro jeho místní speciality, které tato koření v bohaté míře využívají.

Vanilka a hřebíček na Zanzibaru.
Vanilka a hřebíček na Zanzibaru.

Koření na Zanzibar postupně dováželi námořní obchodníci plující přes Indický oceán. Začalo to Sumery, Asyřany a Egypťany, po nich na ostrov přišli Číňané, Indové a Peršané. Později Zanzibar navštívili také Arabové, Portugalci a Britové. Všichni tito osadníci přinesli na ostrov různé rostliny ze svých domovských zemí a našli zde pro ně vhodné podmínky pro pěstování.

Zelený kardamom v misce.
Zelený kardamom v misce.

Nový domov zde našla vanilka, původně z Mexika, muškátový oříšek původem z Asie. Skořice se zase získává z kůry cejlonského skořicovníku. Mezi nejoblíbenější koření v místních jídlech patří kardamom. Existují dva druhy tohoto pepře – zelené a černé. Zelený kardamom patří mezi nejdražší koření. Citronová tráva zase pochází z jižní Indie a Srí Lanky. A samozřejmě, pěstují zde i to, čemu u nás říkáme pepř. Všechny ty bobule, které známe jako černý, červený, bílý či zelený pepř ale pocházejí z jednoho stromu. Rozdíl v barvě (i chuti) je jen v jeho sklizni a zpracování.

Muž na Zanzibaru ukazuje v dlani čerstvě otevřený muškátový oříšek.
Muž na Zanzibaru ukazuje v dlani čerstvě otevřený muškátový oříšek.

Nejlépe si tato koření vychutnáte v místních jídlech. Nabízejí je v nespočtu stánků a restaurací po celém ostrově, platí však, že nejlepší je vybrat si takové, které hojně navštěvují zejména místní.

Chcete-li jít po městě a vyzkoušet nějaké autentické jídlo sami, zkuste některé z opravdu tradičních jídel. Patří k nim zanzibarská verze pizzy. Tradiční na ostrově jsou zejména dvě jídla z rýže – biryani a pilau, jakési verze rizota.

Tradiční zanzibarská jídla z rýže biryani a pilau.
Tradiční zanzibarská jídla z rýže biryani a pilau.

Ochutnejte také Urojo, polévku na bázi mouky s příchutí manga a citrónu. Obvykle se v ní podávají brambory na tři způsoby – kostičky, smažené pyré a bramborové hobliny – spolu se spoustou koření a masa. Mishkaki je masový kebab, kde se maso marinuje v koření a poté se griluje. Pokud se na to cítíte, můžete ho vyzkoušet i s chobotnicí! Mandazi je smažené těsto, trochu podobné koblihu, ale ne tak sladké. Jedí se samostatně nebo s dipem a jsou přílohou množství jídel.

Smažené sladké pečivo mandazi.
Smažené sladké pečivo mandazi.

Výlety za pepřem

Spice výlety na ostrově zahrnují plantáže nacházející se mimo hlavní město. Nabízejí skvělou příležitost prozkoumat zemi a setkat se a komunikovat s místními obyvateli. Výlet na ostrov není kompletní bez výletu za kořením a mělo by to být něco, na co se budete těšit.

Zanzibarské pláže

Hlavním důvodem, proč turisté ve velkém navštěvují Zanzibar, jsou jeho pláže. Zanzibarské pláže, které nejsou součástí hotelu nebo resortu, však za návštěvu moc nestojí. Bývá na nich hodně odpadu, takže pobytem na nich neztrácejte čas. Raději jděte na pláže, které mají nějakou infrastrukturu. Pokud je poblíž alespoň jedna restaurace, je to dobrý signál, že na pláži a kolem ní se pravděpodobně dá koupat.

Přijeli jste k Indickému oceánu zabořit prsty do korálového písku, čistého a bílého, a místo, kde to můžete udělat, je pláž Nungwi na nejseverozápadnějším cípu ostrova. Je zde vše, co láká na pláž, přesto se toto místo ještě nestalo obětí nájezdů masové turistiky a ostrované se zde mísí s návštěvníky. Nabídka vodních sportů je bohatá, oblíbené jsou plavby při západu slunce a výlety spojené s mořským rybolovem.

Tyrkysová voda a bílá pláž Nungwi na Zanzibaru.
Tyrkysová voda a bílá pláž Nungwi na Zanzibaru.

Nakupenda (svahilsky „Miluji tě“) je název štíhlého kousku nedaleko pobřeží Stone Town. Tato malá pláž, která lemuje zářivou modrou barvu oceánu, je idylkou písku jemného a bílého jako dětský pudr. Je to ideální místo pro plavání, šnorchlování v čistých vodách s bohatým mořským životem a budete-li mít štěstí, můžete v dálce zahlédnout při svých hrách i delfíny.

Paje na jihovýchodním pobřeží nabízí vše, co má krásná zanzibarská pláž mít: obrovské rozlohy bílého písku, palmy houpající se ve vánku, modré vody a velkolepé západy slunce. Pláž je známá svými vodními aktivitami a vynikajícími podmínkami pro kitesurfing. Čisté, teplé moře je ideální k potápění, pobřežní útesy obývají želvy, hvězdice, murény a jiné pestrobarevné mořské druhy.

Průzračná voda na bílé pláži Paje na Zanzibaru
Průzračná voda na bílé pláži Paje na Zanzibaru

Bwejuu je nepochybně jednou z nejlepších pláží Zanzibaru. Tato pláž je vzdálena asi hodinu a půl od Stone Town. Je to jedna z nejtišších oblastí Zanzibaru a oblíbená volba pro jednotlivce, kteří hledají úplný relax, klid a ústraní. Mangrovníkový les a plavba lodí dhow, návštěva místního městečka Bwejuu, útesové safari, šnorchlování a potápění, jsou jen některé z aktivit v této oblasti.

Restaurace Rock na pláži Bwejuu na Zanzibaru.
Restaurace Rock na pláži Bwejuu na Zanzibaru.

Na jižním pobřeží Zanzibaru tvoří malou rybářskou komunitu dvě osady: Kizimkazi Dimbani na severu a Kizimkazi Mkunguni na jihu. Pořádají se zde delfíní safari. Držte se ale raději průvodců, kteří plavání s delfíny nabízejí zodpovědně.

Bílá pláž Kizimkazi na Zanzibaru.
Bílá pláž Kizimkazi na Zanzibaru.

Michamvi je poloostrov na východním pobřeží Zanzibaru. Tento mírně vzdálený poloostrov nabízí rozsáhlé oblasti neobydlených pláží k prozkoumání, a to i přes přítomnost dvou obrovských plážových resortů v regionu. Michamvi-Pingwe a Michamvi-Kae jsou dvě části poloostrova.

Tyrkysová voda a bílá pláž Michamvi na Zanzibaru.
Tyrkysová voda a bílá pláž Michamvi na Zanzibaru.

Michamvi-Pingwe leží na východní straně s živou korálovou lagunou a nádhernými plážemi lemovanými palmami mezi strmými korálovými útesy. Michamvi-Kae, na západní straně, směřuje na západ k zálivu Chwaka.

Průzračná voda na pláži Michamvi na Zanzibaru.
Průzračná voda na pláži Michamvi na Zanzibaru.

Tato část ostrova je známá také restaurací Rock, která je ikonou kulinářské dokonalosti. Je zde jen 12 stolů a často je plně obsazena, ale pokud si zarezervujete místo, vaše chuťové pohárky vám poděkují.

Kendwa je ideální pro plavání, šnorchlování a potápění. Toto je jedna z mála pláží na Zanzibaru, kde příliv výrazně nekolísá. Je domovem barevných hvězdic, které lze zpozorovat jen u pobřeží (ale určitě tyto tvory nesbírejte, ani je nerušte v jejich přirozeném prostředí). Západy slunce na pláži Kendwa jsou legendární, po setmění ožívá místo nočním životem a klidnými plážovými párty.

Bílá pláž s tyrkysovou vodou a domeček na vodě na pláži Kendwa.
Bílá pláž s tyrkysovou vodou a domeček na vodě na pláži Kendwa.

Matemwe je nejdelší pláž Zanzibaru. Má jeden z nejlepších písků na ostrově a mezi palmami na zadní straně pláže naleznete tradiční rybářské chatky, které poskytují fascinující pohled na místní kulturu.

Růžová pláž a tyrkysová voda na pláži Matemwe.
Růžová pláž a tyrkysová voda na pláži Matemwe.

Dva kilometry od pobřeží se nachází světoznámý atol Mnemba. Pláž Matemwe nabízí to nejlepší pro potápění a šnorchlování, kitesurfing a plachtění

Krásná voda a pláže na atolu Mnemba na Zanzibaru.
Krásná voda a pláže na atolu Mnemba na Zanzibaru.

Pongwe na východním pobřeží ostrova se považuje za nejlepší luxusní romantický plážový resort roku 2020. Z krásného apartmánu vyjedete na soukromé patio s výhledem na tropické rostliny nebo na bílou soukromou pláž.

Bílá pláž Pongwe na Zanzibaru.
Bílá pláž Pongwe na Zanzibaru.

Ostrov Changuu, který se nazývá vězeňský ostrov, přitahuje plážové fanoušky, aby se zde opalovali, čvachtali v průhledných modrých vodách, které jsou ideální ke šnorchlování, a pozdravili obrovské želvy, které sem před více než stoletím přivezli ze Seychel.

Pohled na ostrov Changuu z loďky.
Pohled na ostrov Changuu z loďky.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole