Zanzibar, ostrov koŕení.

Zanzibar: Průvodce ostrovem nádherných pláží a koření

Už jen samotný název Zanzibar evokuje tropický ráj slibující okouzlující pláže s měkkým bílým pískem a třpytivými azurovými vodami. Toto souostroví v Indickém oceánu na východním pobřeží Afriky však nabízí daleko více než jen bujnou exotickou vegetaci, uklidňující západy slunce a romantická pobřeží! Jedinečná je totiž i zanzibarská kultura, architektura, historie nebo svahilská kuchyně. Nechte se tedy omámit různorodými vůněmi koření, kouzelnými dlážděnými uličkami, hřejivými paprsky nebo starými sídly a paláci! Vaše duše zde bude nasycena až po okraj dechberoucími zážitky.

To, co Zanzibar dělá výjimečným, je často očím skryté. Jde o historické stopy Arabů, Indů, Peršanů, Evropanů či dokonce Číňanů, které pevně navazují na tamější svahilské vlivy. Tohle vše je sice nehmatatelné, přesto ale intenzivně přítomné v každém atomu podmanivé zanzibarské atmosféry. Na Zanzibaru, který je součástí Tanzanie na vás zkrátka dýchne něco zvláštně krásného a chytne vás to za srdce navždycky. Právě zde si také uvědomíte, jak je fantastické nespěchat a užívat si každého okamžiku naplno.

Autori: Iveta Reinisch, Pavel Fellner

19.05.2024

Čti více
Pohled shora na tyrkysovou vodu a malou pláž na Zanzibaru.
Pohled shora na tyrkysovou vodu a malou pláž na Zanzibaru.

Informace o Zanzibaru

  • Souostroví Zanzibar má rozlohu cca 2 462 km², rozkládá se v Indickém oceánu podél pobřeží východní Afriky (odtud je vzdáleno asi 35 km) a je poloautonomní provincií Tanzanie.
  • Souostroví tvoří dva velké ostrovy, tj. Unguja (Zanzibar) a Pemba, plus také několik menších sousedních ostrůvků. Hlavním městem je pak Zanzibar City.
  • Zanzibar je mezi lidmi známý také jako „Ostrov koření“, neboť jeho hlavní ekonomickou činností (hned po cestovním ruchu) je vývoz koření – jedná se především o hřebíček, muškátový oříšek, skořici a černý pepř.
  • Na celém souostroví Zanzibar žije k roku 2024 kolem 1,8 milionů lidí a ve stejnojmenném hlavním městě pak cca 835 850.
  • Zanzibar obývá široké spektrum etnických skupin (často také smíšených), z nichž nejpočetnější jsou Bantuové. Mezi další etnické skupiny na souostroví lze zařadit například i Araby nebo Komořany. Nejméně obyvatel v destinaci je pak mezi Evropany a Asiaty.
  • Zanzibar je z hlediska klimatu celoroční destinací. Průměrné denní teploty se na souostroví pohybují od 28 °C do 32 °C a ty nejnižší noční od 20 °C do 25 °C. Nejvlhčím měsícem je únor a březen, duben a květen bývají nejdeštivější.

Prohlédněte si mapu Zanzibaru a naplánujte snadno výlet.

Krmení želv na Zanzibaru.
Krmení želv na Zanzibaru.

Nejlepší místa, která na Zanzibaru a v okolí stojí za vidění

Souostroví Zanzibar je doslova tavícím kotlíkem různých kultur, které se promítly a stále promítají v tamějším živém kulturním dědictví. Ať už tedy navštívíte historické srdce Zanzibaru a světové dědictví UNESCO zvané Kamenné město (Stone Town), oddáte se relaxaci na plážích, nebo vaše kroky spíše zamíří na aromatické plantáže s kořením, vždy vaše srdce zaplesá nadšením! Inspirujte se několika skvělými místy, která byste určitě neměli vynechat.

KAMENNÉ MĚSTO (Stone Town)

  • Poloha: historické centrum hlavního města souostroví Zanzibar (v Zanzibar City)
  • Vstupné: zdarma, zpoplatněny však mohou být některé památky v rámci oblasti
  • Otevírací doba: 24 hodin denně – konkrétní památky mají svou vlastní otevírací dobu
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 dny
  • Doprava: taxíkem, vozidlem dala dala (sdílený minibus pro 20 lidí), v zapůjčeném automobilu, na motorce nebo ideálně pěšky (většina uliček je úzkých a určených jen pro pěší)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Kamenné město nebo také „Stone Town“ v angličtině a „Mji Mkongwe“ ve svahilštině (překládá se jako „Staré město“) bývalo hlavním městem zanzibarského sultanátu i centrem obchodu s kořením a otroky v 18. a 19. století. I přesto, že se roku 1964 Tanganyika a Zanzibar spojily a vytvořily Sjednocenou republiku Tanzanie, Zanzibar si stále udržoval svůj poloautonomní status a hlavním městem zůstával Stone Town. Samotný název města je pak odvozen z načervenalého korálového kamene, jenž se používal k stavbě budov v této oblasti – vidět v Kamenném městě lze různé architektonické styly převážně z 19. století, v nichž se promítají arabské, indické, perské ale i evropské vlivy. Výrazným prvkem jsou zde také složitě vyřezávané velké dřevěné dveře.

Roku 2000 bylo Kamenné město (Stone Town) zapsáno do světového dědictví UNESCO.

Pohled z dronu na starobylé město Stone Town.
Pohled z dronu na starobylé město Stone Town.

Návštěvníci mohou Kamenné město prozkoumat buďto pěšky, na kole nebo na motorce. Tamější uličky jsou totiž klikaté (mohou připomínat bludiště) a především velmi úzké, tudíž se do nich jiným dopravním prostředkem nelze dostat. V oblasti Stone Town se nabízejí k vidění například tyto památky/atrakce:

  • Stará pevnost (Old Fort): je nejstarší budovou ve čtvrti Stone Town a mezi návštěvníky patří k nejoblíbenějším atrakcím. Pevnost byla postavena ománskými Araby, když ostrov v roce 1698 obsadili Portugalci. V průběhu let pak sloužila jako vězení či dokonce jako tenisový klub. Dnes lze v místě obdivovat zachovalé opevnění a užívat si moderních prostorů uvnitř – najdete zde příjemnou kavárnu/bar nebo obchody se suvenýry. Působivým prvkem Old Fort je však i amfiteátr pod širým nebem, kde se každoročně koná např. Mezinárodní filmový festival Zanzibar nebo hubení festival Sauti ya Busara.
  • Trh Darajani (Darajani Market/Bazaar): je hlavním trhem na souostroví Zanzibar a mezi místními je neformálně známý jako „Marikiti Kuu“. Počátky tohoto pozoruhodného místa sahají až do roku 1904 – tehdy postavil architekt Bomanjee Maneckjee zcela první trh pro sultána Aliho bin Hamuda. V průběhu let pak trh prošel mnoha rozšířeními a také rekonstrukcí. Dnes slouží Darajani Market primárně jako místo prodeje potravin pro místní obyvatele – na výběr jsou zde mořské plody, obiloviny ale také koření, maso či ovoce. Ideální prohlídka tržiště je brzy ráno kolem 9:00 nebo večer od 17:00.
  • Starý trh s otroky/Anglikánská katedrála (Old Slave Market/Anglican Cathedral): Anglikánská katedrála ve staré části města Zanzibar byla postavena na místě, kde fungoval největší trh s otroky ve východní Africe – její stavba započala na Štědrý den roku 1873 a dokončena byla v roce 1880. Oltář je umístěn přesně tam, kde bývali bičováni otroci na prodej a sklepení sloužící pro věznění otroků pak připomínají černé dlažební kostky mezi lavicemi. Před katedrálou můžete dále vidět kamennou sochu vyobrazující čtyři otroky spoutané za krk a nedaleko je také k dispozici výstavní centrum s fotografiemi a jinými dokumenty připomínajícími tuto nešťastnou a složitou dobu.

Zajímavost: Historici odhadují, že mezi lety 1830 až 1873 bylo v rámci trhu s otroky na Zanzibaru prodáno kolem 600 tisíc lidí – v roce 1873 zde bylo konečně otroctví zrušeno, o což se zasloužil mimo jiné i aktivista a skotský průzkumník David Livingstone.

Starý trh s otroky a Anglikánská katedrála v pozadí.
Starý trh s otroky a Anglikánská katedrála v pozadí.

PALÁCOVÉ MUZEUM/SULTÁNŮV PALÁC (People's Palace Museum/The Sultan's Palace)

  • Poloha: Kamenné město (Stone Town) - poblíž moře na Mizingani Road
  • Vstupné: kolem 7 759 tanzanských šilinků/TZS (asi 3 USD/osoba), za průvodce 12 931 TZS (asi 5 USD)
  • Otevírací doba: od pondělí do pátku v čase 9:00 až 18:00 a o víkendech či svátcích v čase 9:00 až 15:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: taxíkem, pěšky, na kole nebo na motorce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je muzeum navštívit v dopoledních hodinách

V Kamenném městě (Stone Town) poblíž moře najdete velkou bílou budovu s cimbuřím, která bývala dříve známá jako Sultánův palác – postavena totiž byla v 90. letech 19. století pro členy sultánovy rodiny a od roku 1911 sloužila jako oficiální sídlo zanzibarského sultána. V roce 1964, kdy byl svržen tehdejší sultán Jamshid, se budova přejmenovala na „Palác lidu“ a konečně roku 1994 se stala Palácovým muzeem, které slouží dodnes veřejnosti jako připomínka sultánské historie Zanzibaru.

Přízemí muzea je věnované raným letům sultanátu (1828 až 1870), zatímco horní patra obsahují exponáty z pozdějšího a bohatšího období datujícího se do let 1870 až 1896. Vidět tedy mezi exponáty můžete například obřadní nábytek, trůny, hodovní stoly, postele či dokonce sultánovu toaletu. V Palácovém muzeu se také ukrývá místnost věnovaná princezně Salme, která bývala dcerou sultána Saida, jenž utekl roku 1866 s německým obchodníkem do Hamburku. Pozoruhodné jsou pak i palácové zahrady, kde jsou uloženy hroby sultánů Saida, Barghasha, Majida, Khaleda, Khalifa a Abdullaha.

Exteriér Palácového muzea.
Exteriér Palácového muzea.

MUZEUM FREDDIEHO MERCURYHO (Freddie Mercury Museum)

  • Poloha: v centru Kamenného města (Stone Town), poblíž pošty – na adrese 57 Kenyatta Rd, Zanzibar, Tanzanie
  • Vstupné: 25 901 TZS (cca 10 USD)/dospělý a 15 541 TZS (cca 6 USD)/dítě
  • Otevírací doba: denně od 10:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: taxíkem, pěšky, na kole nebo na motorce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum Freddieho Mercuryho založili fanoušci kapely Queen Andrea Boero a Javed Jafferji jako poctu jejímu leaderovi. Veřejnosti se poprvé otevřelo 24. listopadu 2019 – tedy přesně 28 let od úmrtí oblíbené rockové legendy. Budova muzea je výjimečná tím, že v ní samotný zpěvák (vlastním jménem Farrokh Bulsara) vyrůstal a žil v ní až do roku 1963 – právě tehdy se s rodinou přestěhoval do Anglie. Muzejní sbírka obsahuje originální fotografie darované jeho rodinou a blízkými, stejně jako další artefakty zaslané do muzea společností Queen Productions Ltd. přímo z Velké Británie. V interiéru můžete dokonce slyšet hudbu kapely Queen, kterou se Freddie Mercury proslavil i jeho mluvené slovo. Každý zapálený fanoušek se zde také dozví mnoho informací o dětství Farrokha Bulsary, jenž byl velmi ovlivněn tradicemi zoroastrismu (náboženství), který praktikovali jeho rodiče.

Vchod do muzea legendárního zpěváka, Freddieho Mercuryho.
Vchod do muzea legendárního zpěváka, Freddieho Mercuryho.

DŮM DIVŮ (Beit al-Ajaib)

  • Poloha: v srdci Kamenného města (Stone Town) – mezi Starou pevností (Old Fort) a Palácovým muzeem (Palace Museum)
  • Vstupné: kolem 7 000 TZS/osoba (tanzanských šilinků)
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: taxíkem, pěšky, na kole nebo na motorce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Dům divů je v zanzibarském Kamenném městě (Stone Town) největší a také nejvyšší budovou. Samotný palác Beit al-Ajaib byl postaven v roce 1883 pro sultána Barghashe a představoval vůbec první budovu s elektřinou na souostroví a první v regionu s funkčním výtahem – název „Dům divů“ poprvé použili místní právě pro tyto výdobytky moderní doby.Od roku 2002 pak funguje Dům divů jako Muzeum historie a kultury a vystavuje artefakty související se svahilskou a zanzibarskou kulturou. Návštěvníci tak mohou v areálu prozkoumat například tradiční svahilskou loď, staré rybářské nástroje, tradiční oděvy, historické portréty královské rodiny nebo starověký nábytek převzatý od sultánů.

Dům zázraků Beit-al-Ajaib na Zanzibaru.
Dům zázraků Beit-al-Ajaib na Zanzibaru.

ZAHRADY FORODHANI (Forodhani Gardens)

  • Poloha: podél hlavního nábřeží Kamenného města (Stone Town) – před Starou pevností (Old Fort) a Domem divů (House of Wonders)
  • Vstupné: zdarma – hotovost se bude hodit při nákupu jídla a pití v oblasti
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, pěšky, na kole nebo na motorce
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Zahrady Forodhani byly založeny v roce 1936 na památku stříbrného jubilea tehdejšího sultána Khalify, jenž v oblasti vládnul mezi lety 1911 až 1960 – až do roku 1964 byly tedy příznačně nazývány jako „Jubilejní zahrady“. Dnes na toto příjemné místo míří lidé za pobřežními procházkami a okouzlujícími západy slunce. Zahrady však slouží také jako živé kulturní a společenské centrum, neboť se v nich čas od času konají i hudební, taneční nebo umělecké akce.

Zajímavost: Uprostřed zahrad můžete vidět pódium, kde pro veřejnost hrávala kapela sultánovy armády. Blíže k moři se pak klene bílý betonový arabeskový oblouk, který byl postaven v roce 1956 pro návštěvu princezny Margaret (sestra britské královny Alžběty II.).

Jednou z hlavních atrakcí zahrad Forodhani je ovšem noční trh, který ožívá již ve večerních hodinách díky mnoha otevírajícím stánkařům. U nich si můžete dopřát skvělé pouliční jídlo ale také výtečné drinky. Populární jsou zde pochoutky jako například zanzibarská pizza, mořské plody, grilovaná masa nebo čerstvá šťáva z cukrové třtiny. K prodeji se pak nabízí i mnoho ručně vyrobených předmětů a suvenýrů.

Stromy a malé palmy v zahradě Forodhani.
Stromy a malé palmy v zahradě Forodhani.

NÁRODNÍ PARK JOZANI CHWAKA BAY (Jozani Chwaka Bay National Park)

  • Poloha: asi 40 km od Kamenného města (Stone Town), jižně od zálivu Chwaka
  • Vstupné: kolem 18 900 TZS (tanzanských šilinků) /osoba
  • Otevírací doba: denně od 7:30 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 3 hodiny až půl dne
  • Doprava: taxíkem nebo minibusem dala-dala z oblasti Stone Town za cca 50 minut
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – od června do září (pokud se chcete vyhnout davům, je vhodné brzké ráno)

Národní park Jozani Chwaka Bay byl založen v roce 2004, rozkládá se na ploše 50 kilometrů čtverečních a je jediným národním parkem na souostroví Zanzibar. Svým návštěvníkům nabízí přírodní krásy zahrnující jak rozmanité ekosystémy mangrovů a mokřadů tak i pestrou faunu, jejíž nejvýraznějšími zástupci jsou malé a výrazně zbarvené opice zvané guerézy červené. Tito primáti jsou endemickým druhem na Zanzibaru a specifické jsou pro ně akrobatické schopnosti či hravá povaha. Pozorovat je můžete třeba z vyvýšených vyhlídkových plošin nebo během pěší turistiky. Místní zvěř ale hrdě zastupují třeba i kočkodani bělohrdlí, komby, antilopy, veverky, hadi, gekoni, chameleoni nebo mořské želvy.

Oáza zelených rostlin v Národním parku Jozani Chwaka Bay.
Oáza zelených rostlin v Národním parku Jozani Chwaka Bay.

Dále lze v Národním parku Jozani Chwaka Bay pozorovat i velkolepou škálu ptactva (např. kukačky, rorýsy, hrdličky, kormorány, ibisy, supy, sovy, jestřáby, čejky, perličky a další), nebo se můžete pustit do fotografování úchvatných scenérií. A jakmile se během prohlídky parku nabažíte skvostné krajiny, k odpočinku budou přímo vybízet nedaleké pláže Jambiani, Paje a Bwejuu.

Motýl v Národním parku Jozana Chwaka Bay.
Motýl v Národním parku Jozana Chwaka Bay.

Návštěvníci sem přicházejí v naději, že uvidí vzácnou opici Guarézu červenou, ale také mnoho druhů exotických ptáků a jedinečných motýlů.

Opice Guaréza červená na stromě.
Opice Guaréza červená na stromě.

PLÁŽ NUNGWI (Nungwi Beach)

  • Poloha: Severní pobřeží Zanzibaru – asi 59 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněné jsou různé aktivity a také vstupné do akvária s mořskými želvami
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem, minibusem dala-dala nebo autobusem za cca 80 až 100 minut – z hlavního města Zanzibar City
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. červenec až září

Pláž Nungwi je jednou z nejoblíbenějších pláží na Zanzibaru, a tak doslova překypuje rušnou turistickou atmosférou. Návštěvníci si v tomto nedotčeném přírodním ráji užijí oslnivě bílý písek, azurové vody nebo živé korálové útesy. A protože je pro pláž typický mírný příliv, lidé se zde mohou nerušeně oddávat vodním aktivitám po celý den – velice oblíbené je na pláži Nungwi šnorchlování, potápění, windsurfing, vodní lyžování nebo třeba kitesurfing. Kromě vodních aktivit ale nabízí lokalita i velmi zajímavé Mnarani Aquarium, kde lze vidět zachráněné mořské želvy.

Tyrkysová voda a bílá pláž Nungwi na Zanzibaru.
Tyrkysová voda a bílá pláž Nungwi na Zanzibaru.

PLÁŽ NAKUPENDA (Nakupenda Beach)

  • Poloha: u západního pobřeží Kamenného města (Stone Town) v Zanzibar City
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněná je plavba lodí na pláž a různé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: pronajatou lodí z přístavu Zanzibar (Zanzibar Port) v Kamenném městě (Stone Town) za cca 15 až 20 minut
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. červenec až září – zvažte návštěvu brzy ráno a také se informujte ohledně přílivu a odlivu (pláž není vždy nad vodou)

Pláž Nakupenda dělá čest svému názvu – ze svahilštiny se totiž překládá jako „Miluji tě“. Na tomto pohádkovém místě, které je často nazýváno písčinou nebo ostrovem, se budete skutečně cítit milováni na každém kroku. Kombinace jemného bílého písku, průzračných tyrkysových vod a naprostého odpojení od civilizace vám nedá dlouho spát. Pláž je jako stvořená nejen pro romantiku ve dvou ale i k objevování pestrého podmořského světa prostřednictvím šnorchlování a potápění. Oblíbená je pak v oblasti i plavba na kajaku, paddleboarding nebo jízda na vodní skútru.

Zajímavost: Součástí výletní plavby na pláž Nakupenda je i prohlídka ostrova Changuu, který nese přezdívku „Vězeňský ostrov“ – kvůli tomu, že měl původně sloužit pro vězně. Nakonec se ale stal v 19. století místem pro karanténu při žluté zimnici a dnes je turisty vyhledávaný pro ohromnou populaci želv obrovských.

Pláž Nakupenda.
Pláž Nakupenda.

PLÁŽ PAJE (PAJE BEACH)

  • Poloha: Jihovýchodní pobřeží Zanzibaru – asi 50 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou různé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem – cesta trvá z hlavního města Zanzibar City asi 75 minut
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. červenec až září

Paje je hodnocena jako jedna z nejlepších pláží na souostroví Zanzibar. Obdařena je okouzlující přírodní scenérií, kterou vytváří dlouhý úsek bílého písku ohraničený palmami a posetý plážovými bary i bungalovy s doškovými střechami. Tamější korálový útes pak slouží jako bariéra – tedy vytváří oblast podobnou laguně, která je bezpečná pro koupání i různé vodní aktivity. Pláž Paje vyhledávají zejména nadšenci do kitesurfingu, přičemž nejideálnějším obdobím pro tento vodní sport je červen až říjen a pak prosinec až únor. Mezi další oblíbené aktivity v lokalitě však patří i šnorchlování, potápění, windsurfing, výlety za delfíny nebo paddleboarding. Pověstný je ale v oblasti pláže i bujarý noční život zahrnující skvělé restaurace s výtečným jídlem, živé bary či noční kluby s tanečním parkety.

Průzračná voda na bílé pláži Paje na Zanzibaru
Průzračná voda na bílé pláži Paje na Zanzibaru

PLÁŽ BWEJUU (Bwejuu Beach)

  • Poloha: Centrální východní pobřeží Zanzibaru – asi 53 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem – cesta trvá z hlavního města Zanzibar City asi 75 minut
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. červenec až září

Toužíte-li po naprostém klidu, pak určitě zamiřte na pláž Bwejuu, která se rozprostírá podél jihovýchodního pobřeží Zanzibaru. Tato oblast je totiž méně komercionalizovaná, a tak se zde nenachází tolik turistů jako na ostatních zanzibarských plážích. Oddávat se zde můžete jak naprosté relaxaci na bílém písku pod houpajícími se palmami, tak i příjemnému koupání, skvělému šnorchlování či potápění za barevnými korály. Dobrodruhům se pak nabízí možnost plavit se s místními rybáři za úlovky. Pláž Bwejuu je sice méně zaměřená na vodní sporty, svým návštěvníkům ale na oplátku nabídne perfektní kulinářské zážitky – nezapomeňte zde tedy ochutnat lahodné mořské plody překypující čerstvostí i tradiční svahilská jídla!

Pláž Bweuluju.
Pláž Bweuluju.

PLÁŽ JAMBIANI (Jambiani Beach)

  • Poloha: Jihovýchodní pobřeží Zanzibaru – asi 56 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem – cesta trvá z hlavního města Zanzibar City asi 80 minut
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. červenec až září

Pláž Jambiani je typickým tropickým rájem se sedmikilometrovým úsekem práškově bílého písku lemovaného kokosovými palmami. Svým návštěvníkům nabízí autentický pohled na tradiční zanzibarský život. Kromě šnorchlování, potápění, kitesurfingu a windsurfingu zde můžete vsadit například na výlety dřevěnou plachetnicí Dhow či výpravy s místními rybáři. Na pláž Jambiani si však nezapomeňte přinést i fotoaparát, neboť vás čekají dechberoucí výhledy na oceán a nezapomenutelné východy slunce! A pokud chcete zažít něco výjimečného, vydejte se procházkou asi kilometr od pláže a vesnice Jambiani k jeskyni Kuza, kde se můžete za poplatek vykoupat v křišťálově čisté vodě a kochat se fascinujícím jeskynním systémem – upozornění: před plaváním v jeskyni si nasaďte boty do vody a dávejte pozor na místní hmyz.

Pláž Jambiani.
Pláž Jambiani.

POLOSTROV MICHAMVI (Michamvi Peninsula)

  • Poloha: na jihovýchodním pobřeží Zanzibaru, severně od zálivu Chwaka
  • Vstupné: zdarma – některé aktivity mohou být zpoplatněné
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem, minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. červenec až březen

Malebný poloostrov Michamvi je dlouhý zhruba 10 kilometrů a dělí se na východní část Michamvi-Pingwe a západní část Michamvi-Kae. Mezi místními i turisty bývá oblíbený pro krásné pláže s bílým pískem (lemované kokosovými palmami), průzračnou tyrkysovou vodu a poklidnou atmosféru. Oblast však poskytuje i příležitosti pro vodní aktivity, jako je šnorchlování, potápění, plachtění a kitesurfing – ten hlavně v době přílivu, kdy nastávají příznivé podmínky. Pro potápěče začátečníky a milovníky barevného podmořského světa je jako stvořená například mělká laguna Oba-Oba, kterou lze nalézt v polovině poloostrova. Nadšence do plážového odpočinku zase nadchne okouzlující pláž Pingwe, v jejíž blízkosti lze nalézt The Rock Restaurant Zanzibar – návštěvu této výjimečné restaurace na skále vyčnívající z oceánu určitě nevynechejte. Doporučení: Restaurace Rock nabízí jen 12 stolů a často je plně obsazena. Pokud si ale zarezervujete místo, vaše chuťové pohárky vám poděkují.

Polostrov Michamvi.
Polostrov Michamvi.

PLÁŽ KENDWA (Kendwa Beach)

  • Poloha: Severozápadní pobřeží Zanzibaru – asi 56 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny mohou být některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem dala-dala za cca 80 minut z oblasti Zanzibar City
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha – konkrétně od června do října

Ani pláž Kendwa se nenechá mezi zanzibarskými plážovými perlami zahanbit! Oslnivé jsou nejen její křišťálově čisté vody a jemný bílý písek, ale také západy slunce, kterým dělá tu nejdokonalejší přírodní kulisu. Výhodou této pláže je to, že není ovlivněna silnými přílivovými výkyvy (jako většina ostatních zanzibarských pláží), tudíž je nanejvýš vhodná pro příjemné a bezpečné koupání, šnorchlování či potápění. Pokud byste pak chtěli zkusit windsurfing nebo kitesurfing, musíte se porozhlédnout po jiné „větrnější“ pláži, neboť u této je oceán klidný. Na pláži Kendwa se určitě vyplatí setrvat až do setmění, neboť právě tehdy se mění na bujaré místo plné živé hudby, skvělých drinků či ohnivých a tanečních vystoupení – případné přespání vám zde zajistí celá řada luxusních resortů nebo útulných hostelů!

Pláž Kendwa.
Pláž Kendwa.

PLÁŽ MATEMWE (Matemwe Beach)

  • Poloha: Severovýchodní pobřeží Zanzibaru – asi 40 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – některé aktivity mohou být zpoplatněny
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem/minibusem dala-dala za cca hodinu z oblasti Zanzibar City
  • Nejlepší doba pro návštěvu: období sucha, tj. od června do konce března

Pláž Matemwe je známá především pro svou neustále se měnící krajinu (díky znatelnému přílivu a odlivu), uvolněnou atmosféru a nádherné korálové útesy. Představuje tedy učiněný ráj pro milovníky naprostého klidu a nadšence do šnorchlování či potápění – například nedaleký atol Mnemba je vyhlášeným místem pro potápění s živými korálovými zahradami a rozmanitým mořským životem. V době přílivu pak nastává vhodná doba i pro ty, co chtějí spíše vsadit na plavbu v kajaku a paddleboarding. A pokud se budete chtít přiblížit místním obyvatelům, zkuste zavítat do autentické rybářské komunity – pravděpodobně zde ochutnáte ty nejlepší mořské plody v životě!

Pláž Matemwe.
Pláž Matemwe.

PLÁŽ PONGWE (Pongwe Beach)

  • Poloha: Východní pobřeží – asi 45 km od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny mohou být některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem/minibusem dala-dala za cca hodinu z oblasti Zanzibar City
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – konkrétně od června do října

Pláž Pongwe je známá pro svou klidnou atmosféru a výjimečné přírodní krásy. Představuje tak vhodnou destinaci zejména pro novomanžele na svatební cestě, zamilované páry a milovníky ničím nerušené relaxace. Dokonalou scenérii zde dokresluje jemný bílý písek, azurové vody a přírodní korálová bariéra. Protože na pláži nepanují nijak silné přílivy, je vhodná k lenošení v mělkých vodách i k bezpečnému koupání. Dále se v oblasti můžete věnovat i šnorchlování, plavbě na kajaku nebo rybaření s místními domorodci. Vodní sporty ani bujaré noční večírky zde ovšem nehledejte, Pongwe je zkrátka stoprocentní odpočinkovou oázou, kde snadno naberete sil.

Pláž Pongwe.
Pláž Pongwe.

RYBÁŘSKÁ VESNICE KIZIMKAZI (Fishing village Kizimkazi)

  • Poloha: v jižní části souostroví Zanzibar – asi 53 km od Zanzibar City
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněny jsou některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 dny dle aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem, minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období červen až říjen nebo prosinec až únor

Chcete-li se vyhnout turistickým davům a užít si ničím nerušený odpočinek na Zanzibaru, zavítejte do nekonvenční a téměř skryté oblasti, kterou je malá rybářská vesnice Kizimkazi – mezi místními je známá též jako Kizimkazi Mkunguni nebo Kizimkazi Mtendeni. Tento zanzibarský klenot je mezi návštěvníky oblíbený pro jedny z nejkrásnějších a nedotčených pláží Kizimkazi Mkunguni, které využívají zejména místní rybáři. Destinace sice není zahlcena turisty, když už však do ní nějací lidé jedou, užívají si oslnivé západy slunce, šnorchlování, výlety za delfíny nebo pozorování velryb během migrační sezóny (od července do srpna). A ti, co budou hledat ve vesnici Kizimkazi nejlepší nocleh, by měli zcela určitě vsadit na příjemný penzion „Mama Root“, jenž překypuje pohostinností, komfortem i výtečnou gastronomií.

Rybářská vesnice Kizimkazi.
Rybářská vesnice Kizimkazi.

ZÁCHRANNÁ STANICE DIVOKÉ ZVĚŘE CHEETAH’S ROCK

  • Poloha: na Západním pobřeží – poblíž vesnice Kama, asi 17 km severně od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: ceny za prohlídky se pohybují od 150 USD do 280 USD/osoba (cca 389 299 TZS až 726 692 TZS) – jedné prohlídky se může zúčastnit max. 37 lidí od 15 let
  • Otevírací doba: od 9:00 do 11:30 a pak od 13:45 do 18:00 (pondělky, pátky a soboty je otevřeno pouze do 11:30)
  • Potřebná doba na prohlídku: 3 hodiny či více dle zvolené prohlídky
  • Doprava: Záchranná stanice Cheetah's Rock nabízí bezplatné zpáteční odvozy soukromým vozem z většiny míst na Zanzibaru – v rámci platby za vstup (zavazadla je možno v místě stanice uložit)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: od června do října

Záchranná stanice divoké zvěře Cheetah's Rock byla založena v roce 2014 jako malé záchranné centrum pro divoká zvířata. Od té doby se oblast nesmírně rozrostla a nyní čítá stovky menších i velkých zvířat – jako například bílého lva Aslana, který váží neuvěřitelných 300 kg. Posláním a cílem stanice je nejen záchrana ohrožených, zraněných a jinak znevýhodněných divokých zvířat, ale i případné vypuštění do volné přírody (pokud je to možné). Vidět v rámci zvolené prohlídky můžete nejen mohutné lvy, ale třeba i zebry, lemury, gepardy, pumy, hyeny, antilopy, opice, želvy obrovské a další fascinující savce či plazy. Návštěva Cheetah's Rock se pro každého stane nezapomenutelným zážitkem i pro to, že veškeré prohlídky jsou interaktivní – tedy si v místě můžete třeba zaplavat s vydrami, vyfotit se s gepardem, pomazlit se s opicemi nebo nakrmit antilopy!

Záchranná stanice divoké zvěře.
Záchranná stanice divoké zvěře.

CHRÁNĚNÁ OBLAST MENAI BAY (Menai Bay Conservation Area)

  • Poloha: v jihozápadní části souostroví Zanzibar (Unguja)
  • Vstupné: kolem 3 USD/osoba (cca 7 759 tanzanských šilinků/TZS)
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne a více dle aktivit
  • Doprava: lodí ze zanzibarského pobřeží
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – konkrétně od června do října

Přírodní rezervace Menai Bay (MBCA) je chráněnou oblastí od srpna roku 1997, nachází se v blízkosti malebných břehů Zanzibaru a návštěvníkům slibuje výjimečný zážitek v podobě úchvatného mořského života a nedotčené přírody. Aktivit se v rozlehlé oblasti Menai Bay (její rozloha činí až 475.5 km²) nabízí více než dost! Můžete zde tedy buď šnorchlovat mezi živými korálovými útesy, potápět se, prozkoumávat mangrovové lesy a okolní ostrůvky, koupat se v křišťálově čistých vodách, plavit se na kajaku nebo třeba pozorovat delfíny a keporkaky. Zajímavost: Původně Chráněná oblast Menai Bay zahrnovala 17 vesnic s asi 16 000 obyvateli, přičemž hlavním zaměstnáním byl rybolov.

Zátoka Menai.
Zátoka Menai.

JESKYNĚ KUZA (Kuza Cave)

  • Poloha: Východní pobřeží Zanzibaru, Severní Jambiani – asi 8 minut jízdy od Paje
  • Vstupné: 10 USD nebo 30 USD/osoba – cca 25 911 nebo 77 733 TZS (dle zvoleného balíčku)
  • Otevírací doba: každý den od 8:00 do 18:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 až 4 hodiny dle zvolených aktivit
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem/minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – konkrétně od června do října

Prastará vápencová jeskyně Kuza s křišťálově čistou sladkou vodou poskytuje nejen výjimečný plavecký zážitek. Kolem tohoto rozlehlého přírodního prostoru totiž najdete také recepci a restauraci – kulturní areál tedy nabízí i lekce vaření svahilských pokrmů s obědem, lekci bubnování či lekce afrických tanců. Zajímavé je však i okolí jeskyně, ve kterém lze navštívit klidnou přírodní rezervaci s opicemi guerézami zanzibarskými, barevnými motýly či různými druhy ptáků. Zajímavost: Jeskyně je 50metrový kruhový propad uprostřed malé džungle – tvar jeskyně způsobila dešťová voda, která sem stékala více než 250 tisíc let a erodovala vápenec.

Jeskyně Kuza.
Jeskyně Kuza.

ZANZIBARSKÉ CENTRUM MOTÝLŮ (Zanzibar Butterfly Centre)

  • Poloha: asi 2 km západně od vstupu do Národního parku Jozani-Chwaka, na hlavní silnici mezi městem Zanzibar a Paje (poblíž vesnice Pete)
  • Vstupné: asi 6 USD/dospělý (kolem 15 543 TZS) a asi 3 USD/dítě (kolem 7 771 TZS) – poplatek za farmářský výlet je pak 9 USD/osoba
  • Otevírací doba: denně od 9:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 1 hodina
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem/minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je čas mezi 10:00 až 14:00, kdy jsou motýli nejaktivnější

Zanzibarské centrum motýlů je domovem více než 50 motýlích druhů, včetně vzácného a ohroženého Lišaje smrtihlava (Acherontia atropos). Návštěvníci zde mohou pozorovat motýly v jejich přirozeném prostředí a dozví se také mnoho o jejich vlastnostech i životních cyklech od znalého průvodce. Konkrétně se pak Centrum zaměřuje na tři oblasti, tj. vzdělávací návštěvy, ochranu přírody a chov motýlů – ten probíhá ve spolupráci s přibližně čtyřiceti farmáři z nedaleké vesnice Pete. V rámci oblasti lze také navštívit obchod se suvenýry nebo malou kavárnu k občerstvení.

Zanzibarské centrum motýlů.
Zanzibarské centrum motýlů.

RUINY PALÁCE MTONI (Mtoni Palace Ruins)

  • Poloha: Západní pobřeží Zanzibaru – asi 5 km severně od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: do 30 minut
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem/minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Palác Mtoni byl postavený na začátku 19. století pro tehdejšího sultána Sayyida Saida a představoval domov pro jeho legitimní manželku, mnoho vedlejších manželek a desítky jeho dětí. Původní palácový komplex zahrnoval mnoho různých staveb, lázně, zahrady s gazelami a pávy, koupaliště či nádvoří. Sloužil také jako centrum společenského a politického života, tedy se v něm pořádala shromáždění, ceremonie i zábavné akce. Postupem času ale začal palác chátrat a dodnes z něj zbyly jen ruiny, které však mají stále silný historický význam pro Zanzibar. Zajímavost: Právě v Paláci Mtoni se narodila slavná princezna Salme jako jedno z 36 sultánových dětí. Známá byla zejména svou rebelií, neboť porušila tradici ženského vzdělávání tím, že se naučila psát a také v 22 letech počala s německým obchodníkem mimomanželské dítě.

Ruiny paláce Mtoni.
Ruiny paláce Mtoni.

TRH MWANAKWEREKWE (Mwanakwerekwe Market)

  • Poloha: v zanzibarské čtvrti Mwanakwerekwe, asi 15 minut od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: zdarma, hodit se bude hotovost pro případný nákup zboží
  • Otevírací doba: denně od 6:00 do 19:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem, minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok – ideální je brzké ráno nebo pozdní večer (pokud se chcete vyhnout davům)

Mwanakwerekwe Market je jeden z největších trhů na Zanzibaru a vhodný je pro všechny, kteří se chtějí vyhnout turistickým davům (jako například na trhu Daranji v Kamenném městě). Trh má oblibu zejména mezi místními obyvateli, a tak zde nasajete tu správnou zanzibarskou atmosféru. Nakoupit můžete u prodejců různé druhy ovoce a zeleniny, maso, obilné produkty, oblečení, řemeslné výrobky nebo třeba domácí potřeby. U potravin pak mějte na paměti, že se prodávají na váhu nikoliv na kusy a pokud kupujete malé množství čehokoliv, nemá cenu smlouvat. Upozornění: budete-li chtít fotografovat prodejce či jejich zboží, nejprve se slušně optejte.

Na trhu Mwanakwerekwe.
Na trhu Mwanakwerekwe.

ZALA PARK

  • Poloha: ve vesnici Muungoni, asi 40 km od města Zanzibar a 5 km od Národního parku Jozani-Chwaka Bay
  • Vstupné: cca 10 USD/osoba (kolem 25 911 TZS/tanzanských šilinků)
  • Otevírací doba: denně od 8:30 do 17:30
  • Potřebná doba na prohlídku: cca 2 až 3 hodiny
  • Doprava: taxíkem, zapůjčeným automobilem nebo autobusem/minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

ZALA Park neboli Zanzibar Land Animals Park založil místní obyvatel a nyní také strážce parku Muhammed k vzdělávání lidí o divoké zvěři žijící na Zanzibaru. K samotnému fungování parku významně přispívá turistický zájem, neboť finance získané ze vstupného jsou využívány na provoz (možné jsou ovšem i dobrovolné příspěvky nad rámce vstupného). Provozovatel Muhammed ukazuje návštěvníkům různá zvířata, kterým vytvořil přirozené prostředí.Vidět v parku tedy můžete například hady, varany, želvy, kraby, malé gazely dikdik, damani nebo žáby. Návštěvníci mohou donést do objektu rovněž jakékoliv související přírodovědné knihy jako dar, jež dopomohou se vzděláváním.

opice v parku ZALA.
opice v parku ZALA.

MUZEUM ZANZIBARSKÉ PRINCEZNY SALME (Zanzibar Princess Salme Museum)

  • Poloha: město Zanzibar (Zanzibar City), v ulici Hurumzi 236 – asi 5 minut pěšky od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: 5 USD/osoba (cca 12 953 TZS) nebo 10 USD/osoba s průvodcem (cca 25 906 TZS)
  • Otevírací doba: denně od 10:00 do 17:00
  • Potřebná doba na prohlídku: 1 až 2 hodiny
  • Doprava: pěšky z centra města, taxíkem, zapůjčeným automobilem, na kole nebo autobusem/minibusem dala-dala
  • Nejlepší doba pro návštěvu: po celý rok

Muzeum princezny Salme na Zanzibaru určitě nevynechejte, pokud se chcete dozvědět více o této rebelské ženě a dceři někdejšího zanzibarského sultána Saida. Vystavené jsou v muzejních prostorách artefakty související s jejím životem, tj. fotografie, různé osobní předměty, historické dokumenty či oblečení. Pro ještě lepší zážitek z muzea pak můžete absolvovat prohlídku s místním historikem, průvodcem a kurátorem Saidem Al Gheitym.

Z historie: Salme se narodila v roce 1844 v paláci Mtoni a její matkou byla druhotná manželka sultána Saida, která pocházela z Ruska. V paláci žila dívka do svých sedmi let, a přestože měla poměrně přísnou výchovu, vždy si našla prostor, jak restrikce svého otce obejít. Naučila se například potají psát, což tehdy dívky a ženy kolem sultána nesměly. Jakmile Salme dovršila věku 22 let, přestěhovala se do města Zanzibar a seznámila se s německým obchodníkem Heinrichem Ruetem. S ním v roce 1866 otěhotněla, a tak byla nucena utéct ze země (nelegitimní těhotenství by totiž způsobilo ostudu její rodině a mohlo vést k její smrti). V průběhu let se Salme na krátko vrátila na Zanzibar a snažila usmířit se svými příbuznými, její snahy ale nepadly na úrodnou půdu. Do roku 1914 tedy žila v exilu v Sýrii a zemřela v roce 1924 v Německu.

Muzeum princezny Salme.
Muzeum princezny Salme.

OSTROV MNEMBA (Mnemba Island)

  • Poloha: 3 km od severovýchodního pobřeží souostroví Zanzibar (Unguja)
  • Vstupné: zdarma – zpoplatněna je doprava na ostrov a některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: půl dne až den dle aktivit
  • Doprava: nejprve zapůjčeným automobilem, taxíkem nebo autobusem do nedaleké vesnice Matemwe (asi 1 hodinu a půl) a odtud pak lodí (asi 15 minut)
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – konkrétně od června do října

Mnemba je exkluzivním turistickým rájem a soukromým ostrovem, který vlastní luxusní safari společnost &Beyond. Ostrov obklopuje útes trojúhelníkového tvaru, jenž je součástí chráněné mořské oblasti a návštěvníkům poskytuje dokonalé podmínky pro potápění, šnorchlování či skvělé výhledy na oceán. Za zmínku ale stojí i nedotčené pláže s bílým pískem a les s přesličníky působící jako zelená oáza klidu. Jakmile na poklidný a téměř opuštěný ostrov Mnemba zavítáte, věřte, že zde budete chtít aspoň jednu noc přespat – k tomuto účelu slouží 12 luxusních chatek pro 24 hostů, které nabízí naprostý komfort a pohodlí.

Ostrov Mnemba.
Ostrov Mnemba.

OSTROV CHANGUU (Changuu Island)

  • Poloha: 5,6 km severozápadně od Kamenného města (Stone Town)
  • Vstupné: kolem 4 USD/osoba (asi 10 381 TZS/tanzanských šilinků) – zpoplatněna je také doprava na ostrov a některé aktivity
  • Otevírací doba: 24 hodin denně
  • Potřebná doba na prohlídku: 2 hodiny či více dle aktivit
  • Doprava: pronajatou lodí z Kamenného města (Stone Town) za cca 25 minut
  • Nejlepší doba pro návštěvu: v období sucha – konkrétně od června do října

Ostrov Changuu je také běžně známý jako Vězeňský ostrov (Prison Island), neboť se s ním pojí docela strastiplná minulost. V 60. letech 19. století sloužil jako přirozená věznice pro rebelské otroky sultánů a později na něm mělo být skutečně postaveno vězení (budova), které ale nakonec svému účelu nesloužilo a zchátralo. Ostrov se však stal místem, kam byli posíláni lidé v karanténě při žluté zimnici. Dnes představuje Changuu místo, kde se můžete kochat fascinujícími želvami obrovskými, které byly dovezeny ze Seychel v 19. století – lze si je i pohladit a nakrmit.Zajímavost: Některé želvy jsou dokonce staré více než sto let! Mezi další oblíbené ostrovní aktivity pak patří i procházky zalesněným vnitrozemím, relaxace na pláži nebo šnorchlování.

Ostrov Changuu.
Ostrov Changuu.

Historie a současnost Zanzibaru

Dle historických záznamů je patrné, že se souostroví Unguja (Zanzibar) v 1. století našeho letopočtu jmenovalo Menuthias. Právě v této době začali do oblasti proudit i první obchodníci z Arábie, Persie a Indie. Podél pobřeží následně začala vyrůstat bohatá přístavní města a v dnešním městě Zanzibar byl postaven velký chráněný přístav. V oblasti Kamenného města (Stone Town) se pak začali někteří perští obchodníci usazovat natrvalo a tím značně ovlivňovali místní architekturu, kulturu i gastronomii – tyto vlivy ostatně přetrvávají dodnes.

Nejdůležitější historické milníky:

  • Zanzibar byl součástí hlavní obchodní cesty z Římské říše do indočínských přístavů.
  • Kolem roku 4 n. l. se začali na Zanzibaru usazovat Bantuové. Arabští a perští emigranti se na území usazovali kolem roku 7 n. l.
  • Obchodníci využívali souostroví jako základnu při svých obchodních cestách mezi Arábií, Indií a Afrikou.
  • Prostřednictvím smíšených sňatků Arabů a Peršanů se zrodil jazyk Kiswahili, který utvořil základ dnešní svahilštiny.
  • Mezi obchodní zboží na Zanzibaru patřilo především zlato, slonovina, eben, želví krunýře a otroci.
  • Prosperující doba Zanzibaru trvala až do konce 15. století – do příchodu Portugalce Vasco Da Gamy v roce 1498. Od té doby nastala portugalská nadvláda nad východní Afrikou a Zanzibarem.
  • Vládu nad Zanzibarem pak v roce 1698 převzali Ománci se svým sultanátem – v čele souostroví se vystřídalo mnoho různých sultánů z rodiny Busaidi (toto jméno je dodnes v destinaci běžné). Nejznámějším sultánem své doby byl Seyyid Said bin Sultan neboli Said Velký.
  • Seyyid Said bin Sultan přesunul hlavní město sultanátu z Muscatu na Zanzibar ve 40. letech 19. století.
  • V době vlády sultána Saida prosperoval zejména trh s otroky, na němž zbohatlo mnoho obchodníků.
  • Po smrti sultána Saida získala kontrolu nad velkou částí souostroví Zanzibar Velká Británie. Ta usilovala o zrušení otroctví, které nakonec vyslyšel Saidův nástupce sultán Ali a v roce 1890 prohlásil všechny otroky za svobodné.
  • Zanzibar zůstal britským protektorátem až do získání nezávislosti v roce 1963.
  • 24. dubna 1964 se Zanzibar připojil k Tanganice (Tanzanie) a vytvořil Sjednocenou republiku Tanganika a Zanzibar. Dodnes ale zůstává Zanzibar poloautonomní oblastí Tanzanie.
  • Volnému trhu se Zanzibar otevřel až koncem 80. let 20. století a začal plně využívat svůj turistický potenciál.

Historické centrum Stone Town.
Historické centrum Stone Town.

Ročně na Zanzibar zavítá více než 600 000 zahraničních turistů. Nejoblíbenější destinací bývá vesnice Nungwi na severním pobřeží souostroví, která je skvělou kombinací velkolepých pláží a pulzujícího nočního života.

Co potřebujete vědět před odletem na Zanzibar

Před odletem na Zanzibar (do Tanzanie) si zajistěte cestovní pas, který musí být platný ještě aspoň 6 měsíců od vstupu na území. Nutné je také zařízení turistického víza s platností do 90 dní, za které zaplatíte cca 50 USD. O to si můžete zažádat buď elektronicky nebo jej vyřídit přímo po příletu na zanzibarském letišti. Vyplnění příjezdového formuláře není vyžadováno a povinné již není ani prokazování se očkovacím certifikátem či negativním testem na COVID-19. Při přímých cestách z Evropy není rovněž povinné potvrzení o očkování proti žluté zimnici.

UPOZORNĚNÍ: Než odletíte na Zanzibar, zajistěte si komplexní cestovní pojištění u renomované pojišťovny – to vám umožní případné krytí výloh spojených s ošetřením po úraze/v nemoci v zanzibarských nemocnicích či na ambulancích + také repatriaci.

Více informací o cestování do Tanzanie se dočtete na oficiálních webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Kdy navštívit Zanzibar

Nejlepší doba k návštěvě Zanzibaru je v období sucha, tj. od června do října a pak také od poloviny prosince do února. V tyto měsíce totiž na souostroví prší jen minimálně, proudy jsou ideální pro vodní sporty a dny bývají příjemně slunečné, tedy jako stvořené pro plážové lenošení a opalování. Během těchto období však musíte počítat s větším výskytem turistů – pokud se jim budete chtít vyhnout a nevadí vám krátké deště, je také vhodnou alternativou dovolená naplánovaná v období od konce listopadu do začátku prosince.

  • Dlouhé období sucha (červen až říjen): ideální čas pro plážové aktivity, prohlídky památek, vodní sporty, potápění či šnorchlování zejména na pláži Kendwa – teploty se obvykle pohybují mezi 24 °C až 29 °C
  • Krátké období dešťů (listopad až začátek prosince): vhodné především k poznávání muzeí, Kamenného města (Stone Town), Staré pevnosti (Old Fort) a k návštěvě zahrad Forodhani či trhu Darajani, nevhodné pro turisty s přesným itinerářem hlavně během listopadu, kdy jsou srážky vydatnější – teploty se pohybují mezi 24 °C až 32 °C
  • Krátké období sucha (polovina prosince až únor): vhodná doba k prozkoumávání přírodních krás souostroví Zanzibar nebo k potápění, surfingu a kitesurfingu, nejteplejším měsícem bývá únor – teploty se v tyto měsíce pohybují od 24 °C do 32 °C
  • Dlouhé období dešťů (březen až květen): nevhodná doba k návštěvě Zanzibaru obecně, neboť venkovní aktivity ztěžují vydatné srážky, největší lijáky jsou v dubnu – teploty se pohybují od 25 °C do 31 °C
Africké umění.
Africké umění.

Jazyk a lidé

Domorodým jazykem, kterým se mluví na celém Zanzibaru, je svahilština (místně nazývaná Kiswahili). Turisté se ale na souostroví běžně domluví primárně angličtinou a občas i francouzštinou nebo také italštinou. Před dovolenou na Zanzibaru je doporučováno naučit se pár svahilských slov a vět (např. pozdravy a základní společenské fráze), jimiž se přiblížíte místním lidem. Obyvatelé Zanzibaru jsou pak velice přátelští, veselí a vždy nápomocní, budete se tak na dovolené cítit jako „doma“.

Bezpečí na Zanzibaru

Zanzibar je hodnocený jako velmi bezpečná destinace pro turisty, přesto byste neměli zapomínat na základní bezpečnostní doporučení pro každého cestovatele:

  • Veškeré cennosti, jako jsou například šperky a hodinky, uložte raději do hotelového trezoru. Místní lidé jsou poměrně chudí, a tak mezi nimi můžete poutat zvýšenou pozornost jako ti „bohatší“.
  • Peníze a doklady mějte stále pod dozorem a pečlivě uschované – vyhněte se nošení velkého množství hotovosti.
  • Vyhýbejte se nočním procházkám v temných a opuštěných ulicích, stejně tak raději nechoďte v noci sami po pláži.
  • Buďte uctiví k místní kultuře (Zanzibar je převážně islámský region), tedy oblékejte skromně, mějte zakrytá kolena i ramena a nenoste krátké sukně či kalhoty.
  • Na veřejnosti neprojevujte náklonnost ke svému partnerovi – místní společnost je konzervativní a toto odsuzuje.
  • Snažte se vyhnout přeplněným oblastem nebo náboženským demonstracím., a to hlavně v okolí Kamenného města (Stone Town).
  • Zásadně nepijte vodu z kohoutku (pijte jen tu balenou) a vyhněte se potravinám či ovoci z trhů, pokud máte citlivé zažívání.
  • Při pobytu na slunci používejte opalovací krém s ochranným UV faktorem.
  • Používejte repelenty proti hmyzu – nebezpečím mohou být komáři (poraďte se před cestou s lékařem ohledně očkování a léků proti malárii).

Prodavač na Zanzibaru.
Prodavač na Zanzibaru.

Doprava na Zanzibar

Na Zanzibar létají z Letiště Václava Havla v Praze pravidelné linky společností Qatar Airways, Turkish Airlines, Emirates, flydubai, Lufthansa nebo KLM. Cílem je Mezinárodní letiště Abeid Amani Karume (Abeid Amani Karume International Airport, ZNZ), které je od města Zanzibar vzdálené asi 5 km jižně. Během letu musíte vždy počítat s jedním nebo dvěma mezipřistáními – obvykle v Dauhá, Istanbulu nebo Dubaji. Cena zpáteční letenky se pak odvíjí od vybraného letiště, termínu letu, počtu mezipřistání i vybrané letecké společnosti – počítat tedy můžete s částkou pohybující se v cenové relaci 20 000 Kč (nejlevnější) až třeba po 61 000 Kč (nejrychlejší)/ke květnu roku 2024.

Doprava po Zanzibaru

Abyste poznali co nejvíce krás 90 kilometrů dlouhého a 40 kilometrů širokého Zanzibaru, je vhodné zajištění té nejvhodnější přepravy. Na výběr máte hned z několika dopravních prostředků dle svých preferencí či finančních možností:

  • Taxi: je to pohodlná a snadno dostupná varianta cestování. Může se však poměrně prodražit, pokud chcete taxi využívat při většině přesunů během své dovolené. Například jedna cesta z letiště na pláž Nungwi vás může stát i 40 USD sedanem a 45 USD minivanem. Z Kamenného města (Stone Town) na některou ze zanzibarských pláží pak zaplatíte kolem 30 USD. Cenu je nutné ve většině případech vysmlouvat před jízdou, neboť mnoho taxíků na Zanzibaru nemá taxametry. Využít pak můžete i sdílené taxíky, které jsou o něco levnější (stojí cca 10 USD na osobu) a rezervovat si je můžete přes svůj hotel.
  • Dala-dala: tyto sdílené minibusy jsou primárním dopravním prostředkem pro lidi žijící na Zanzibaru a pro turisty se mohou stát velkým autentickým zážitkem ze země – díky nim se dostanete snad do všech koutů souostroví. Jsou také oproti jiným variantám přepravy cenově nejvýhodnější – jízdné se platí až tehdy, kdy vyjdete na cestu (asi 2 USD na osobu) a rezervace předem není možná. Počítat musíte v tomto případě s nižším pohodlím, neboť minibusy bývají přeplněné. Dala-dala také nejezdí podle žádného jízdního řádu, a tak může být čas příjezdu/odjezdu poměrně nepředvídatelný.

Doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR: Přeprava minibusy dala-dala po Zanzibaru se příliš nedoporučuje pro horší technický a hygienický stav vozidel.

  • Automobil: pokud vlastníte řidičský průkaz a zařídíte si také mezinárodní řidičský průkaz, můžete si na Zanzibaru půjčit vůz. Jeho rezervaci (ideálně s plným krytím) je vhodné provést již před odletem do destinace – nejosvědčenější je webová stránka Discover Cars, kde si vyberete typ vozu (nejlépe 4x4), rezervujete ho a pak jím odjedete ze zanzibarského letiště do víru dobrodružství. Doplňující poznámka: Zanzibarské úřady také vyžadují, aby si turista zařídil tzv. dočasný místní řidičský průkaz za poplatek cca 10 USD.

Dopravní předpisy na Zanzibaru: Než vyrazíte na zanzibarské silnice, mějte na paměti, že se v destinaci jezdí na levé straně vozovky. Také dodržujte rychlostní limity, které jsou 40 km/h ve vesnicích a kolem Stone Town a na venkovských silnicích 50 km/h. V noci pak dejte pozor na chodce, cyklisty i dobytek na silnicích – přizpůsobte rychlost jízdy.

Další způsoby dopravy

Po Zanzibaru se můžete také pohybovat pěšky, pokud jde o kratší vzdálenosti. Vhodná k procházkám je zejména oblast Stone Town s úzkými a klikatými uličkami. K dispozici jsou ale v destinaci i půjčovny bicyklů, skútrů nebo motorek (u skútrů a motorek platí stejné podmínky jako u řízení automobilu na Zanzibaru).

Lodička na Zanzibaru.
Lodička na Zanzibaru.

Peníze, ceny a spropitné na Zanzibaru

Oficiální měnou Tanzanie a potažmo tedy i Zanzibaru je tanzanský šilink (TZS). Nejčastěji používané jsou bankovky v nominální hodnotě 1 000 TZS a vyšší, mince se pak téměř nepoužívají. V oběhu bývají obecně bankovky v nominální hodnotě 500 TZS, 1 000 TZS, 2 000 TZS, 5 000 TZS a 10 000 TZS či mince 50 TZS, 100 TZS, 200 TZS a 500 TZS.

Před odletem si směňte české koruny ideálně na americké dolary, které pak směníte přímo na Zanzibaru za tanzanské šilinky v bankách či směnárnách – v případě potřeby. Doporučuje se však ponechat si nějaké americké dolary, neboť se jimi dá platit za různé turistické služby, jako jsou například letištní transfery, jednodenní výlety a mnohé aktivity. USD dokonce akceptuje mnoho zanzibarských hotelů, restaurací, barů či pouličních prodejců!

Doporučení: Pokud budete trávit dovolenou na Zanzibaru, plaťte primárně americkými dolary (když to samozřejmě půjde) a nesměňujte je na velké množství tanzanských šilinků – tuto měnu si totiž nemůžete odvézt ze země a zpětná směna na USD je poměrně nevýhodná. Jakmile ale budete mít volbu formy platby, volte spíše platbu kartou.

Hotovost však můžete získat i výběrem z bankomatů, které jsou běžně a dobře dostupné zejména ve velkých a středně velkých městech Zanzibaru + také v turistických oblastech – pozor, lze vybrat jen tanzanské šilinky!Většina prodejců a provozovatelů služeb pak akceptujte karty Mastercard i VISA. Menší podniky či stánkaři na trzích mohou ale vyžadovat pouze platbu v hotovosti (především v tanzanských šilincích). Drobné se také hodí k platbě taxikáři nebo předání spropitného, pokud se pro něj rozhodnete.

Směnný kurz k 5/2024: 1 CZK = 113,76 TZS, 1 USD = 2 590,65 TZS

Spropitné

Na Zanzibaru je spropitné zcela dobrovolné – v barech a restauracích se tedy na rozdíl od západních zemí neočekává. V případě spokojenosti se službami se ale doporučuje nějaké drobné navíc předat. Orientovat se můžete podle následujících tipů:

  • Hotely: každý zanzibarský hotel má na recepci box na spropitné – doporučuje se tedy ponechat zde 5 až 10 USD/osoba a noc, výtěžek ze spropitného si pak rozdělují všichni hoteloví zaměstnanci
  • Restaurace, kavárny a bary: v těchto podnicích není běžným zvykem předávání spropitného, zvážit ale můžete při spokojenosti zaokrouhlení účtu nahoru na nejbližších 1 000 TZS – asi 3 až 5 % navíc – v hotelové restauraci, baru či kavárně toto neřešte, neboť předané spropitné z boxu na recepci si rozděluji všichni zaměstnanci
  • Taxi: taxikáři na Zanzibaru nevyžadují spropitné, tudíž jej nemusíte nijak řešit – jiné to může být v případě, že vám třeba pomohou se zavazadly
  • Průvodce: pokud absolvujete výlet lodí, prohlídku Stone Town nebo výlet na okolní ostrůvky s průvodcem, je vhodné na osobu předat 5 až 10 USD

Jaké ceny čekat?

Chystáte-li si na Zanzibar rozpočet, počítejte zhruba s částkou 359 USD/930 043 TZS (v přepočtu asi 8 169 Kč) za týdenní pobyt jedné osoby – zahrnuje levnější ubytování, jídlo, místní dopravu a prohlídky některých památek. Skutečná výše rozpočtu se však může u každého značně lišit (bude vyšší nebo nižší), neboť je odvislá od finančních možností i požadavků na komfort. A jaké jsou ceny jednotlivých položek?

  • Jídlo pro 1 osobu v levné restauraci: 15 000 TZS (cca 132 Kč)
  • Jídlo pro 1 osobu v rychlém občerstvení: 11 000 TZS (cca 97 Kč)
  • Točené pivo (0,5 l): 5 500 TZS (cca 48 Kč)
  • Láhev vína (střední kategorie): 25 000 TZS (cca 220 Kč)
  • Káva/cappuccino: 5 250 TZS (cca 46 Kč)
  • Balená voda (láhev 0,33 l): 1 074 TZS (cca 9 Kč)
  • Cigarety (krabička 20 ks): 5 000 TZS (cca 44 Kč)
  • Taxi (1 km): 1 700 TZS (cca 15 Kč)
  • Jednosměrná jízdenka (místní doprava): 1 000 TZS (cca 8,70 Kč)

Vanilka
Vanilka

Časové pásmo a délka letu

Zanzibar se nachází v časovém pásmu UTC +3 (východoafrický čas – EAT). V Praze je tedy v zimním čase o 2 hodiny méně než na Zanzibaru a v letním čase o 1 hodinu méně. Jinak v tamější lokalitě neprobíhá změna času z letního na zimní a naopak, tak jako u nás. Průměrná délka letu z Prahy na Zanzibar je pak odhadována na cca 15 hodin s jedním mezipřistáním, na cca 18 hodin s dvěma mezipřistáními a více jak 20 hodin s třemi mezipřistáními – vždy ale záleží na preferované aerolince.

Možnosti ubytování

Abyste si užili naplno ono zanzibarské kouzlo, které malebné souostroví nabízí, je zapotřebí zvolit i dokonalé ubytování. Vybrali jsme pro vás několik lokalit s nejlepšími hotely. Inspirujte se!

  • Kamenné město (Stone Town): pokud cestujete na Zanzibar poprvé, je tato oblast k ubytování nanejvýš vhodná. Užijete si zde rušný a autentický městský život a v docházkové vzdálenosti budete mít i mnoho památek. Zvolit můžete buď 4hvězdičkový Tembo House Hotel, 2hvězdičkový zLife Hostel či prvotřídní Airbnb byt David Livingstone’s Home.
  • Východní pobřeží (East Coast): zvažujete-li levnější ubytování na Zanzibaru, pak zvolte tuto oblast. Východní pobřeží nabídne příjemné chladivé klima a dlouhé úseky jedinečných pláží. Ubytovat se zde můžete ve 4hvězdičkovém hotelu The Sands Beach Resort, v hostelu Your Zanzibar Place nebo v Airbnb domě Asali Beach House.
  • Jižní pobřeží (South Coast): cestujete na Zanzibar s dětmi? Potom je ideální Jižní pobřeží jakožto jedna z nejklidnějších oblastí souostroví. Skvělé bude ubytování v hotelu Kizikula, v hostelu New Teddy’s on the Beachnebo v 3hvězdičkovém hotelu Promised Land Lodge.
  • Severní pobřeží, Nungwi (North Coast): milujete-li pulzující noční život a plážové aktivity, pak je pro vás jako stvořené ubytování v oblasti Nungwi na Severním pobřeží Zanzibaru. Zvolit můžete buď hotel Aluna Nungwi, 3hvězdičkový hotel/hostel Homeland Swahili Lodge či soukromou vilu (Airbnb) Mwambani Villa.
  • Severní pobřeží, Kendwa (North Coast): pro milovníky bezchybného potápění, šnorchlování a pohodových plážových barů je vhodná tato část souostroví – podobná je atmosférou oblasti Nungwi, je však o něco klidnější.Levné ubytování seženete v hotelu Ndiro Beach House a luxus zažijete v 3hvězdičkovém hotelu Kendwa Rocks Beach Resort nebo v hotelovém resortu Zuri Zanzibar.

Vanilka a hřebíček na Zanzibaru.
Vanilka a hřebíček na Zanzibaru.

Jídlo a pití na Zanzibaru

Zanzibarská kuchyně je požitkem pro každého nadšeného gurmána. Snoubí se v ní svahilské, indické, čínské, portugalské, bantuské, britské i arabské vlivy, a tak se můžete těšit na skutečnu explozi rozmanitých chutí. A protože je Zanzibar „Ostrovem koření“, užijete si ho na místní kulinářské scéně do sytosti. Zanzibarské pokrmy tedy často provoní hřebíček, vanilka, šafrán, skořice, muškátový oříšek anebo třeba černý pepř. A co byste určitě měli v destinaci ochutnat?

  • Pilau: původně indické jídlo, které se vaří z rýže, hovězího, kuřecího, velbloudího nebo kozího masa, brambor, cibule, česneku a koření
  • Mishkaki: slavná východoafrická BBQ pochoutka – jde o malé kousky marinovaného masa napíchnutého na jehle (buď kuřecího, hovězího nebo kozího), které se následně griluje
  • Zanzibarská pizza: jde spíš o mastnou a vydatnou placku z tenkého těsta, které je plněné dle preferencí buď kuřecím masem, humrem, krevetami, kalamáry anebo hovězím masem – celý pokrm se pak završuje směsí z vajec, cibule, majonézy, sýra a chilli omáčky.
  • Maharage ya Nazi: vegetariánské jídlo, které se vaří z fazolí, kokosového mléka, papriky, mrkve, česneku, cibule, kmínu a dalšího koření – podává se nejčastěji s vařenou rýží, hmotou Ugali nebo chlebem
  • Ugali wa Muhogo: toto jídlo se vyrábí z maniokové mouky a vody – ve výsledku jde o jakýsi knedlík, který lidé na Zanzibaru jedí k snídani, obědu či k večeři společně s kuřecí nebo rybí polévkou
  • Shelisheli: jde o pečený, vařený nebo smažený chlebovník – jídlo má po tepelném zpracování bramborovou chuť
  • Chips Mayai: jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel na Zanzibaru, vyrábí se ze smažených bramborových hranolků smíchaných s vejci a podává se salátem, rajčaty, chilli omáčkou a trochou zeleného nebo černého pepře
  • Katlesi: výtečná svačinka v podobě středně velkých kuliček, které se vyrábí z vařených brambor, cibule a koření (náplň bývá z mletého masa) – kuličky se poté obalí v mouce, míchaných vejcích a smaží v horkém oleji
  • Supu ya Pweza: jedná se o polévku, která se připravuje z chobotnice, čerstvých citronů, čerstvého zázvoru, stroužků česneku, cibule a trochy soli
  • Grilované mořské plody: na zanzibarských plážích můžete ochutnat výtečné chobotnice, kalamáry, krevety či humry připravené na všechny možné způsoby
  • Biryani: rýžový pokrm, který je původem z Indie – vyrábí se nejen z rýže, ale také z aromatického indického koření a masa dle výběru (nejčastěji velbloudího, kozího, kuřecího, hovězího nebo jehněčího – občas i z mořských plodů)

Biryani pilau.
Biryani pilau.

Dezerty na Zanzibaru

Souostroví Zanzibar se však nenechá zahanbit ani nabídkou sladkého. Ochutnat v místních kavárnách, pouličních stáncích či restauracích můžete například tyto dobroty:

  • Maandazi: smažené pečivo, které se vyrábí z z pšeničné mouky, kokosového mléka, cukru, kardamomu a droždí (může mít tvar trojúhelníku nebo kruhu)
  • Vitumbua: smažené bochánky, které se vyrábí z rýžové mouky, hladké pšeničné mouky, kokosového mléka, cukru a droždí
  • Ufuta: dezert známý také jako „křehký sezam“ – vyrábí se pouze ze sezamových semínek, vody a cukru
  • Kaimati: sladké knedlíky, které se připravují z hladké mouky, prášku do pečiva, vody a droždí – po usmažení se obalují v cukrové vodě (ta bývá někdy ochucena kardamomem)

Dále pak můžete natrefit i na kandované plody baobabů (dezert se nazývá Ubuyu), křehké arašídové kousky (vyrábí se pouze z nasekaných arašídů a roztaveného cukru), jemné máslové sušenky Vileja, anebo smažené a křupavé kousky Kokoto/Visheti.

Smažené sladké pečivo mandazi.
Smažené sladké pečivo mandazi.

Nejlepší restaurace na Zanzibaru

  • The Rock Restaurant Zanzibar
  • Da Luigi Ristorante – Pizzeria
  • The 5th Restaurant
  • Abyssinian Maritim Ethiopian Traditional Restaurant
  • The Terrace Restaurant
  • Secret Garden Emerson Spice
  • Coral Rocks Zanzibar
  • Ocean Restaurant
  • Badolina Secret Garden Restaurant

Nápoje

Co se týká nápojů, bude vás jistě jako první zajímat bezpečnost pití kohoutkové vody. Na Zanzibaru byste ji určitě neměli pít, abyste předešli zažívacím problémům. Proto si raději kupujte zdravotně nezávadnou vodu v PET lahvích – ve městě je velmi levná a snadno dostupná. Určitou možností je také použití filtračních brček či čistících tablet – pokud chcete za vodu ušetřit a zužitkovat tu kohoutkovou. A jaké další nealkoholické nápoje ochutnat na Zanzibaru? Velice oblíbená je na souostroví šťáva z cukrové třtiny – místní ji míchají také s čerstvým zázvorem a citronem, aby byla chutnější. V horkých dnech vás pak osvěží kokosová voda – užít si ji můžete kdekoliv na souostroví z čerstvého kokosu. Dále bývá v běžně v nabídce i káva, různé čerstvé ovocné šťávy, čaje a limonády.

Alkoholické nápoje na Zanzibaru

Zanzibar je převážně muslimskou zemí, a tak je alkohol dostupný pouze ve vyhrazených oblastech. Popíjet alkoholické nápoje na veřejnosti je tedy nepřípustné – vždy si je dopřejte pouze v barech, resortech, restauracích a podobných k tomu určených podnicích. Určitá omezení mohou panovat také během Ramadánu. K dispozici jsou především tyto nápoje:

  • místní piva značky Kilimanjaro, Serengeti, Safari, Ndovu a Tusker
  • čirý destilát Konyagi (chutí připomíná gin a vyrábí se z cukrové třtiny) – nejlepší je smíchaný se Spritem nebo zázvorovým pivem
  • koktejl Dawa – vyrábí se z medu, hnědého cukru, vodky, limetky a podává se na ledu
  • jihoafrické víno – je nejčastěji k dostání, na výběr ale jsou i mezinárodní vína např. z Chile, Kalifornie, Argentiny, Nového Zélandu, Španělska, Itálie a Francie

Nejlepší bary a kluby na Zanzibaru

  • 6 Degrees South
  • Mercury's Bar
  • Zee-Bar
  • Coccobello Zanzibar
  • Bwawani Komba Nightclub
  • Patamu (Tatu)
  • B4 Beach Club
  • The Sunset Bar – Africa House Hotel

Restaurace Rock na pláži Bwejuu na Zanzibaru.
Restaurace Rock na pláži Bwejuu na Zanzibaru.

Zajímavosti o Zanzibaru na závěr aneb Věděli jste, že…

  • na Zanzibaru byla postavena před více než 140 lety první železnice ve východní Africe?
  • Zanzibar je vstupní branou do některých nejznámějších destinací s divokou zvěří ve východní Africe? Ze souostroví se tak turisté snadno dostanou např. do Národního parku Serengeti, ke kráteru Ngorongoro a do dalších ikonických safari destinací.
  • v Kamenném městě (Stone Town) se každoročně koná prestižní Mezinárodní filmový festival Zanzibar (ZIFF), který přitahuje filmaře, umělce a filmové nadšence z celého světa?
  • Zanzibar má bohatou historii tradičních dřevěných plachetnic zvaných dhow? Tato plavidla se po staletí používají k rybolovu, dopravě, a dokonce k výletům na „podmořské safari“ (na Zanzibaru totiž nežijí sloni, žirafy, lvi a podobná safari zvířata).
  • Zanzibar se pyšní jedněmi z nejčistších vod v Indickém oceánu? Proto je také hojně vyhledávaný mezi milovníky potápění či šnorchlování.
  • název Zanzibar pochází z arabského výrazu „Zanjibār“, který je složeninou slova „zang“ (černý) a „bār“ (země) – Zanzibar se tedy může překládat jako „Země černochů“. Souostroví takto údajně pojmenovali perští mořeplavci někdy ve středověku.

Muškátový oříšek.
Muškátový oříšek.

Všechny články autora

Iveta Reinisch

Iveta je srdcem i duší dobrodruh. Její povaha se ostatně promítá i do jejího profesního života. Jednoho dne se prostě rozhodla, že pověsí kariéru zdravotní sestřičky na hřebík a stane se redaktorkou. Psaní je totiž její životní vášní - miluje ho zkrátka už od dětství. Avšak Iveta má i jinou vášeň, a to je cestování! Zatím ještě nenavštívila všechna vytoužená místa - ale má ambice, to napravit... Její cestovatelský seznam přání je dost dlouhý, a tak věří, že jej brzy začne zase odškrtávat a pozná fascinující místa na planetě Zemi. Iveta spolupracuje s CK SEN od roku 2022.


Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole