Blue Lagoon - Modrá laguna, Island.

Modrá laguna, Island: Termální lázně pod polární září

- TYRKYSOVÝ BALZÁM NA TĚLO I NA DUŠI (BLUE LAGOON)

Pokud si během vašich toulek po Islandu zatoužíte na chvilku odpočinout od zdejšího přírodního ráje a všemožných vjemů a navštívit na skok ráj pro vaše tělo a mysl, rozhodně byste měli zamířit do Modré laguny (Blue Lagoon). Jsou to světoznámé termální lázně a místo, kde po všech stránkách pookřejete, a to i v případě, že sem zavítáte uprostřed třeskuté islandské zimy. National Geographic dokonce Modrou lagunu označil za jeden z divů světa! Věřte, že do údivu vás zdejší areál jistě dostane!

Nejenže se láva nachází prakticky všude kolem vás, ale stejnojmenná restaurace se nachází i uvnitř Blue Lagoon komplexu, kde můžete po lázni následně rozmazlit i vaše chuťové pohárky tradičními islandskými pokrmy v moderním hávu. Pro ještě větší „fajnšmekry“ je zde k dispozici i Moss Restaurant, který se může pyšnit dokonce michelinskou hvězdou!

Každopádně snad ještě zajímavějším bonusem návštěvy laguny je možnost pozorování polární záře přímo nad vaší hlavou. Šanci maximalizujete v období mezi zářím a dubnem! 

Autor: Petra Špačková

19.01.2024

Čti více
Koupání v Modré laguně.
Koupání v Modré laguně.

HISTORIE A POLOHA MODRÉ LAGUNY

Modrá laguna je jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších atrakcí celého Islandu. Jsou to geotermální lázně se zářivě modrou vodou na poloostrově Reykjanes na jihozápadě ostrova, zhruba 50 km od islandského hlavního města. Reykjanes je od roku 2015 navíc držitelem označení UNESCO Global Geopark. Na jeho území se totiž nachází necelých šest desítek geologicky, geograficky či kulturně významných lokalit.

Laguna se rozkládá v lávových polích u města Grindavík, asi 15 km nedaleko letiště v Keflavíku. Můžete si zde užít „jen“ den plný relaxace či se ubytovat na delší dobu v místním hotelu. Jsou tady k dispozici rovněž skvělé restaurace. A to Modrá laguna začínala jako jezírko odpadní vody z geotermální elektrárny Svartsengi v roce 1976. První člověk, který se tam vykoupal, byl Valur Margeirsson v roce 1981 a postupně si lidé všimli toho, že koupel ve zdejší vodě má pozoruhodné léčivé vlastnosti, působí především na různá kožní onemocnění. Lidé s problémy jako je například psoriáza, zjistili, že voda okamžitě uklidňuje a vylepšuje jejich stav. Zprávy se rychle rozšířily a v roce 1987 byly oficiálně otevřeny první oficiální koupele. A od té doby se „laguna“ stále rozrůstala a získávala celosvětovou slávu. Dnes tu kromě luxusních lázní a restaurací najdeme i dva hotely, které rozhodně nezejí prázdnotou. Stejně tak laguna samotná.

Vstupní hala do Modré laguny.
Vstupní hala do Modré laguny.

ZAJÍMAVOSTI MODRÉ LAGUNY

  • V islandštině se laguna nazývá Bláa Lónið.
  • V nejhlubším místě má laguna 1,4 m.
  • Modrá laguna není jen lázněmi, ale i luxusním resortem (hotel, restaurace).
  • Laguna otevřela své brány veřejnosti oficiálně v roce 1992.
  • Je jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí ostrova.
  • Teplota vody v laguně dosahuje velice příjemných 38° C.
  • V útrobách areálu laguny najdete michelinskou restauraci.

Číšnice v Modré laguně.
Číšnice v Modré laguně.

NÁVŠTĚVA MODRÉ LAGUNY

V roce 2012 označil National Geographic lagunu za jeden z 25 divů světa. A není divu! Budete se divit, jaké blahodárné účinky na mysl i tělo vám přinese! Nicméně pro dokonalý zážitek je nutné dodržovat některá doporučení či pravidla.

Vzhledem k velké popularitě místa je vždy nutné si svůj pobyt v laguně předem rezervovat. A to, čím dříve, tím lépe! Je možné si vybrat ze tří variant vstupenek – Comfort, Premium nebo Retreat Spa. V balíčku Comfort naleznete zdarma nápoj, použití ručníku a bahenní masku. Premium nabízí navíc župan, dva nápoje dle vaší volby a další dvě bahenní masky. Retreat Spa nabízí luxusní pětihodinový relax. Ceny jednotlivých balíčků se lehce liší nejen den ode dne, ale rozdílné ceny najdete i v rámci jednoho dne v různé hodiny.

Mnoho návštěvníků fascinuje jasně modrá barva vody, ta je dána způsobem, jakým oxid křemičitý (silica) – hlavní minerál laguny – odráží světlo. Hojící a regenerační vlastnosti vody v laguně jsou důsledkem právě vysokého obsahu oxidu křemičitého a síry. Výzkumné a vývojové zařízení, které se zde nachází, hledá léky a prostředky na kožní onemocnění a na stranách bazénu je k dispozici také křemičité bahno, za kterého si hosté mohou vytvořit obličejovou masku. Teplota vody je velmi příjemná, v průměru má 37 – 39 °C. Na místě jsou také sauny, páry a malý vodopád. Navíc laguna nabízí speciální „in – water“ procedury jako například Float Therapy či In – Water Massage. Jak z názvu vyplývá masáže probíhají přímo v blahodárné vodě, zatímco vy si poklidně relaxujete na plovoucí matraci. To vše v soukromé zóně laguny, tj. nemusíte se bát, že by vás ostatní hosté pozorovali. Masáž si mohou dokonce užít i děti od 8 let, avšak pouze za dohledu rodičů.

Velice příjemným momentem je i návštěva maskového baru (mask bar). Výběr není malý - od silicum bahenní masky, masky z řas, po masku z minerálů či lávovou peelingovou masku. Péče o pleť Blue Lagoon, původně vytvořená na podporu přírodní léčby psoriázy Blue Lagoon, byla uvedena na trh v roce 1995 s ikonickou maskou Silica Mud Mask.

Laguna je otevřena 365 dnů v roce, nicméně otevírací hodiny se mohou lišit. Rezervace je rozhodně na místě!

Všichni hosté se musí před vstupem do lázní osprchovat (bez plavek).

Doporučujeme po koupeli použít kondicionér, oxid křemičitý nacházející se v laguně může zapříčinit bezprostředně po lázni složitější vlasovou úpravu.

V areálu jsou po celou dobu přítomni plavčíci, kteří dozírají na bezpečnost hostů.

K dočerpání tekutin můžete využít „in – water bar“. K platbě použijete váš vstupní el. náramek.

Pro hosty cestující pak přímo na letiště je v areálu k dispozici úschovna zavazadel.

TIP: K Modré laguně se dostanete z Keflavíku či Reykjavíku pohodlně autobusem (dopravní partner Destination Blue Lagoon), autem či taxíkem.

Strážce v Modré laguně.
Strážce v Modré laguně.

V areálu se nachází rovněž vyhlídková plošina, která nabízí úchvatný výhled na jasně modrou vodu a okolní typicky islandskou krajinu.

Nicméně pokud vám po relaxaci vyhládne, není nic jednoduššího, než zajít do zdejších restaurací nebo kavárny. K dispozici je: Lava Restaurant, Spa Restaurant, Moss Restaurant a Blue Café. Zde můžete nahlédnout pod pokličku tradiční islandské kuchyně v moderním hávu. Moss Restaurant, který byl otevřen v roce 2018, je navíc od roku 2023 hrdým držitelem vytoužené michelinské hvězdy!

Pro dokonalý požitek přinášíme jednotlivé tipy. Pravidla návštěvy Modré laguny:

Použití ručníku je v ceně. Balíček Premium nabízí i župan. Pokud máte Comfort a chcete použít i župan, lze tento za poplatek zapůjčit.

Lagunu mohou navštívit děti od 2 let věku. Do 8 let by měly mít nafukovací rukávky, které jsou k dispozici u vchodu. Do 13 let mají děti vstup zadarmo.

Areál Modré laguny je bezbariérový.

Lázně jsou vhodné i pro neplavce, ač maximální hloubka dosahuje hloubky 1,4 m, většina úseků je mělčích (cca 0,8 m).

Bahenní koupel v Modré laguně.
Bahenní koupel v Modré laguně.

CO NEMINOUT V OKOLÍ MODRÉ LAGUNY

Lava Tunnel

Raufarhólshellir je čtvrtá nejdelší lávová trubice na Islandu, měří úctyhodných 1360 m. U turistů se stalo místo velice populárním, i z důvodu své blízkosti k hlavnímu městu a celoročně snadné dosažitelnosti. Bohužel přílišný turistický ruch zde zanechal i své negativní dopady a v roce 2016 musela být jeskyně dokonce dočasně uzavřena. Mj. bylo nutné odstranit nadměrné množství odpadků!

Cesta do Raufarhólshellir je jedinečným zážitkem a skvělou příležitostí vrátit se o 5200 let zpět, do dob, kdy zde došlo k erupci Leitahraun (východně od pohoří Bláfjöll). Jak láva z erupce protékala oblastí, její vnější vrstva ztuhla, zatímco láva pod kůrou zůstala roztavená a dále proudila. Postupem času ztuhlá kůra zhoustla a vytvořila izolovaný kanál nebo potrubí pro stále proudící roztavenou lávu pod ní, která se nazývá lávová trubice. Když erupce ustala, roztavená láva uvnitř trubice dále proudila z kopce, dokud nebyla vypuštěna. Tím vznikl tento impresivní lávový tunel Raufarhólshellir.

Dnes je uvnitř jeskyně k vidění mnoho fascinujících geologických prvků, včetně barevných skalních útvarů a zajímavých textur vytvořených ochlazováním a tuhnutím lávy v průběhu času.

Pokud Lava Tunnel navštívíte během zimních měsíců, naskytne se vám zde „bonusová“ podívaná na překrásné ledové sochy, které tady bývají každoročně vytvářeny a představeny.

Lava Tunnel/Lávový tunel na Islandu.
Lava Tunnel/Lávový tunel na Islandu.

Whale Watching - pozorování veryb na Islandu

Pokud jste nikdy neabsolvovali žádnou plavbu s cílem spatřit velryby, máte jedinečnou šanci to napravit. Když se řekne Island, mnohým se vybaví právě zážitek spojený s vyjížďkou na oceán a pozorováním majestátních kytovců. Tento zážitek vám umožní například jedna z velrybářských agentur, která sídlí mj. na poloostrově Reykjanes. Pak si stačí jen vybrat datum a dobu, kolik času chcete na moři strávit. Každopádně velrybí sezóna se zde pohybuje zejména v období duben – září, kdy ve zdejších vodách potkáte například plejtváka malého, keporkaka či sviňuchu obecnou, vzácně lze spatřit i kosatku. Je to dobrodružství, na které určitě budete vzpomínat celý život, pro děti bývá zážitek ještě silnější!

Pozorování velryb na Islandu.
Pozorování velryb na Islandu.

Reykjavík

Nedaleko Modré laguny se rozkládá islandská metropole Reykjavík nebo chcete – li Kouřící záliv. Ač se rozhodně nejedná o megalopoli, je to velice příjemné město klasického severského rázu, které nabízí svým návštěvníkům veškeré zázemí a mnohé atrakce. Mezi ně pak patří například proslulý kostel a zároveň nejvyšší budova města Hallgrimskirkja (74,5 m), Harpa Reykjavík Concert Hall, edukativně - zábavní centrum Perlan, nejstarší dům ve městě Aðalstræti či nákupní zóna Laugavegur. Pokud po návštěvě lázní v Modré laguně zatoužíte po kulturním osvěžení, můžete zavítat do jednoho z mnoha zdejších muzeí, těch najdete v Reykjavíku opravdu nespočet. Jako příklady uveďme třeba Icelandic Phallological Museum - Hið íslenzka reðasafn, Aurora Reykjavík, Einar Jónsson Museum, Whales of Iceland či Árbaer Open Air Museum.

Reykjavík
Reykjavík

FAUNA A FLORA V OKOLÍ MODRÉ LAGUNY

Island je velice bohatý především na mořské živočichy a mořské ptáky, savců zde mnoho druhů nenajdeme. Nicméně ostrove je doslova rájem pro všechny pozorovatele ptáků. Mezi nejpočetnější zástupce řadíme papuchalky (jejich velká kolonie se nachází například na okraji Reykjavíku), chaluhy velké, ústřičníky, kulíky či racky. Zaznamenáno zde bylo až neuvěřitelných 300 druhů opeřenců! Ze savců zde můžete spatřit zejména polární lišku, islandského koně, soby a velice vzácně i lední medvědy, kteří nečekaně připutují ke břehům ostrova na kře z Grónska. Ostrov má i své psí plemeno – islandského ovčáka. Pod hladinou moře pak nalezneme tuleně, mnoho druhů velryb (keporkaky, běluhy, kosatky, plejtváky), sviňuchy a delfíny.

PODNEBÍ

Island obecně má podnebí chladné oceánské, je výrazně ovlivněno Golfským proudem. Nejteplejší (a nejsušší) jsou zde letní měsíce, ale přesto teploty nedosahují žádných extrémů, nepřesahují většinou 15 °C. Navíc jsou léta poměrně krátká. Zimy jsou pak naopak dlouhé a hodně větrné, teploty se pohybují v průměru kolem 0°C. Nechybí ani vydatné sněhové přeháňky. Islandské počasí by také mohlo charakterizovat slovo „proměnlivost“, dochází k rychlým a někdy nepředvídatelným změnám počasí, se kterými by však návštěvníci měli počítat. Často prší a je prudký vítr i během letního období. Ostrov je geologicky i vulkanicky aktivní. Díky geografické poloze Islandu se zde mohou návštěvníci také kochat přírodními krásami jako je polární záře a v létě si užívat půlnoční slunce. Proto je velice strategické, zejména vzhledem k očekávaným zážitkům, dobře zvolit termín, kdy se na Island vydat. Dobrodružství, která můžete zažít v červnu, nemusí být dosažitelná v prosinci a naopak. Během letních měsíců můžete na Islandu vyrazit kempovat a těšit se z „dlouhého“ dne. V prosinci zde můžete spatřit onu zmiňovanou polární záři a projet se na psím spřežení.

Teploty na jihozápadě ostrova, kde se nachází i Modrá laguna, se v zimě pohybují v průměru kolem 1 – 2°C, v létě je to pak zhruba 12°C. Ač zde samozřejmě můžete zažít výjimečně i extrémy. Nicméně obecně platí, že pro návštěvu Islandu jsou nejvhodnější měsíce červenec a srpen.

Veget v Modré laguně.
Veget v Modré laguně.

PRAKTICKÉ INFORMACE - ISLAND / MODRÁ MLAGUNA

Islandské silnice mají následující rychlostní limity: silnice s asfaltem 90 km/hod, ostatní silnice 80 km/hod. Automobily s přívěsy mají limit mimo obec 70 km/hod.

Vzdálenosti mezi Modrou lagunou a dalšími zajímavými místy v okolí:

Reykjavík – Modrá laguna – 50 km

Keflavík (letiště) – Modrá laguna – 25 km

Spropitné:

Na Islandu se spropitné neočekává v odvětvích služeb, jako jsou turisté zvyklé ve většině jiných zemí. Je to především proto, že Island má odbory, které zajišťují spravedlivou odměnu zaměstnanců na základě daných standardů. Každopádně ač spropitné zaměstnanci na Islandu neočekávají, rozhodně je vždy oceněno. Nicméně je nutné dodat, že většina Islanďanů odvádí vysoce kvalitní práci a služby primárně ne kvůli bonusu, ale proto, že je to opravdu přátelský a ochotný národ. Jsou naučeni pomáhat si, ostatně jinak by to ani v drsných islandských podmínkách nešlo, a neočekávají žádnou protislužbu či odměnu.

Etiketa:

Nestěžujte si na místní lahůdky, ač vám třeba zrovna nepadly do noty.

Před vstupem do bazénu, lázní nebo sauny se nejprve řádně osprchujte.

Spropitné se na Islandu nevyžaduje.

Při vstupu do soukromého domu si vždy zujte boty.

Dochvilnost není na Islandu nijak striktně dodržována ani vyžadována.

Island má aktivní velrybářský průmysl. Pokud navštívíte Island s postojem proti lovu velryb, nezabíhejte s místními do komplikovaných hádek, je to zbytečné.

Nemluvte před místními o Islandu špatně.

Geotermální elektrárna v Modré laguně.
Geotermální elektrárna v Modré laguně.

CO NA ISLANDU OCHUTNAT

Islandská kuchyně má velice dlouhou tradici a je zaměřena primárně na dary okolního moře (v konzumaci ryb jsou Islanďané mezi prvními na světě) a ostrovní faunu, ptactvo nevyjímaje. Vzhledem k někdy poměrně náročným klimatickým podmínkám je jejím cílem zejména nasycení a dodání všech potřebných látek a energie. Ryby se na Islandu často suší a obecně se do pokrmů nepřidává velké množství koření. Některé pokrmy vešly do mezinárodního povědomí jako originální a pro mnohé turisty představují výzvu. Ne vždy mohou vypadat na talíři lákavě (např. uříznutá skopová hlava atd.), ale pokud jim dáte šanci a ochutnáte, budete zase o krok blíže poznání islandské kultury. A co tedy během vašich toulek po ostrově nevynechat?

Hákarl

Hákarl je fermentovaný žralok grónský s velice specifickou chutí a vůní. Jeho konzumace bývá často zapíjena pálenkou Brennivin. Hákarl v podobě nakrájených kostek je k dostání celoročně ve zdejších supermarketech.

Lundi

Island je domovem obrovských kolonií roztomilých mořských ptáků papuchalků. I ti se však stali historicky součástí místní kuchyně. Najdete je na jídelních lístcích snad všech ostrovních restaurací, nejčastěji v uzené podobě.

Svið

Tento pokrm bývá mezi těmi – pro turisty – nejobávanějšími. Jedná se o skopovou hlavu, a to celou (avšak mozek se nekonzumuje). Můžete si ji dát coby hlavní chod v restauraci nebo koupit mraženou či předvařenou v obchodě. Pokud překonáte realistické vzezření pokrmu, maso je lahodné a chutná jako kterékoli jiné skopové.

Hrútspungar

Nicméně, abychom zůstali u ovcí, je zde další pokrm z těchto zvířat. Tím je Hrútspungar, čili lisovaná beraní varlata. Existují různé varianty úprav. A rozhodně se dá říci, že i tento chod bývá výzvou pro turisty.

Plokkfiskur

Dalším tradičním pokrmem na Islandu je rybí guláš, místně známý jako „Plokkfiskur“. Skládá se z vařených filetů z tresky s bramborami a omáčky bešamel. Pro místní to býval dříve způsob, jak využít zbytky, ale dnes je to běžné jídlo, jehož mají islandské rodiny obvykle svou vlastní verzi.

Islandské bufetové stoly.
Islandské bufetové stoly.

CO NA ISLANDU NEVYNECHAT

Night of Lights

Ljósanótt neboli Noc světel je kulturní a zážitkový rodinný festival obce Reykjanesbær. Svou premiéru měl dne 2. září roku 2000 a byl příspěvkem Reykjanesbær Reykjavíku, označeného za město kultury v roce 2000. Nyní je však již pevnou událostí v islandském kulturním kalendáři a svým návštěvníkům nabízí možnost ochutnat to nejlepší z místní kultury (hudba, divadlo atd.), kde každý si zde jistě najde to své.

Noc světel se koná každý rok první víkend v září a zaměřuje se na rozsáhlé akce od čtvrtka do neděle, i když festival někdy přesahuje tento rámec. Vyvrcholí vždy v sobotu večer velkým koncertem na venkovním pódiu a velkolepým ohňostrojem.

Město Reykjanesbær vytváří pro festival kulisu, zázemí a pořádá různé stabilní akce, nicméně rozmanitost festivalu tvoří samotní účastníci, tedy obyvatelé a návštěvníci, kteří pořádají velké i malé eventy. Účast veřejnosti na pořádání akcí se neustále zvyšuje a jedním z cílů festivalu je, aby byl platformou, kde mohou lidé tvořit a bavit sebe i ostatní.

Polární záře

Spatřit polární záři je snem mnohých cestovatelů a na Islandu je tento zážitek takřka na dosah ruky. A poloostrov Reykjanes, kde se Modrá laguna nachází, je právě tím ideálním místem pro pozorování aurory borealis. Najdeme zde překrásná zákoutí s nízkým světelným znečištěním. Dobrá pozorovací místa jsou například v oblasti Krýsuvík, u Mostu mezi kontinenty, v místě Garðskagi a Kálfatjarnakirkja.

Chcete-li maximalizovat svou šanci zahlédnout tento překrásný přírodní úkaz, můžete využít naše tipy:

Návštěva Islandu v období od září do dubna.

Na pozorování musí být co největší tma, protože například úplněk ztlumí efekt polární záře.

Vydejte se na místo s nízkým světelným znečištěním.

Ideální je jasná obloha nebo alespoň velmi málo mraků.

Sledujte zpravodajství a předpověď.

DOPORUČENÍ:

Hotel: The Retreat at Blue Lagoon Iceland, cena pro 2 osoby se snídaní cca 32 000 Kč/noc.

Letenky: Dostat se do Keflavíku lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 7000 Kč například s Icelandair, PLAY či SAS.

Z České republiky mimo letní letový řád neexistuje v současné době žádný přímý let, počítejte proto nejčastěji s jedním mezipřistáním. Cesta z pražské Ruzyně do Keflavíku trvá v závislosti na délce přestupu minimálně 4 hodiny (v případě zmíněného přímého letu). Rozhodně nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Ideální doba je pár měsíců před plánovaným odletem. Nejen, že budete mít dostatek společností a časů, ze kterých vybírat, ale také cena bude nižší.

Dokumenty: Pro občany ČR platí bezvízový styk. Island je součástí Schengenského prostoru. Při pobytu do tří měsíců není přihlašovací povinnost. Veškeré aktuální informace najdete na stránce Ministerstva zahraničí ČR.

Polární záře na Islandu.
Polární záře na Islandu.

Všechny články autora

Petra Špačková

Petra absolvovala česko-italské gymnázium a Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, kde vystudovala mezinárodní vztahy. Mluví italsky, anglicky, německy a trochu  španělsky. Pracovala coby analytik v Kanceláři prezidenta republiky a na mateřské se věnovala překladům z/do italštiny. Má manžela a dvě dcery a nemyslí si, že děti by byly při cestování jakoukoli překážkou. Naopak, společně navštívili již všechny kontinenty a Petra projela přes 50 zemí světa. V zahraničí se nezaměřuje v prvé řadě na památky, ale především na běžný život a pozorování místních obyvatel, ať už se jedná o uspěchané businessmany v Tokiu či rozjímavé surfaře na Gold Coast. Věří, že právě povaha obyvatel utváří ráz a pověst dané země. Miluje zvířata a při každé cestě se snaží s těmi místními, ideálně endemity, setkat. Petra ráda lyžuje a umí ocenit dobrou kávu. Petra začala psát zajímavé Blogy z celého světa pro CK SEN v roce 2022.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole