Cestovatelka na kopci s výhledem na pláž.

Ženy sólo cestovatelky – tipy na bezpečné cesty

Bojíte se cestovat sama? Po přečtení našeho článku už nebudete!

Autor: Nela Přidálková

04.03.2023

Čti více
Veselá žena na dovolené.
Veselá žena na dovolené.

Sólo cestování je stále populárnější a není se čemu divit. Je to geniální způsob, jak vyjít ze své komfortní zóny, poznat svět, nové lidi a zároveň si užít pocit svobody a nezávislosti. Sólo cestování se může zdát pro muže jednodušší, a tak jsme se rozhodli dát i ženám pár rad, jak si takovou formu cestování užít bez zbytečného vystavování se nebezpečným situacím.

Výhody cestování sólo

Možná se ptáte, proč byste měla cestovat sama. Sepsali jsme proto pro vás pár důvodů, které vám přiblíží výhody solo travellingu.

Žena na snídani na pláži.
Žena na snídani na pláži.

Nezávislost na ostatních

Jednou z největších výhod pro samo-cestovatele je svoboda a nezávislost na ostatních spolucestujících. Nemusíte se bát, že vám někdo na poslední chvíli zruší cestu a vy budete muset řešit storno ubytování či předem zakoupených lístků na různé atrakce. Také se vyhnete situacím, které se vyskytují zejména u větších skupin cestujících, jako jsou nesouhlas s denním programem a následné dlouhé domlouvání na alternativách, ale i neustálé zastavování se na toaletách a čekání na členy vaší výpravy.

Toto všechno bude, při cestování sólo, minulostí. Sama si určíte plán, sama se rozhodnete, kam a kdy jít, nebo jestli zůstat vylehávat déle v posteli, zkrátka, jediná osoba, které se budete muset přizpůsobovat, budete vy sama.

Vystoupení z komfortní zóny

Možná jste už slyšela o tom, že jedním z nejlepších způsobů, jak se rozvíjet a posouvat dál, je pravidelně opouštět vaši komfortní zónu a pouštět se do věcí, které vám nejsou naprosto příjemné. A pokud jste ještě sama necestovala, už samotné rozhodnutí se na cestu vydat, vás z komfortní zóny vyvede. Pravidelnými výlety mimo vaši komfortní zónu si budujete lepší sebevědomí, rozvíjí se vaše kreativita a naučíte se o sobě mnohem více než kdy předtím. Jsou to právě sólo výlety, které vám mohou pomoci „poznat sebe samu“.

Poznávání nových lidí

Další výhodou cestování o samotě je, možná paradoxně, poznávání nových lidí. Cestujete-li ve skupině, máte totiž tendenci držet se vašich společníků a nepřipustit k sobě jiné lidi. Když však skupinu necháte doma a na cesty se vydáte sama, možnost poznat nové lidi je mnohem větší. Obzvlášť velké šance na seznámení se s podobně smýšlejícími lidmi jsou v hostelech, kde se mnohdy vyskytují také samostatně cestující dobrodruzi. Nestyďte se a klidně se někomu sympatickému přimluvte nebo se nechte oslovit. Budete překvapená, kolik nových známostí můžete získat.

Rozvíjení jazykových dovedností

Pokud ovládáte cizí řeč, ale stydíte se ji v praxi použít, při sólo cestování se to snadno změní. Jelikož se nemůžete spoléhat na vaše spolucestující, ale jen na vlastní schopnosti, slovník a Google, budete nucena mluvit cizím jazykem a mnohdy i improvizovat a domlouvat se doslova „rukama, nohama“. Jedná se o opravdu jeden z nejlepších způsobů, jak se přestat bát komunikovat v cizím jazyce.

Nezapomenutelné zážitky

Právě pro výše zmíněné důvody, je již nyní jasné, že pokud se rozhodnete cestovat sama, zažijete věci, na které budete ještě léta vzpomínat. Všechny zážitky při sólo cestování mají větší intenzitu a uvidíte, že si budete mnohem více všímat krajiny, památky, místa i lidí.

Turistka sedící na skále s výhledem na přírodu.
Turistka sedící na skále s výhledem na přírodu.

Nevýhody cestování sólo

Abychom nebyli přehnaně optimističtí, jako všechno v životě, i sólo cestování má své nevýhody. Podívejme se tedy i na ty.

Pocit osamělosti

Navzdory zážitkům, které vás na cestě potkají, se může stát, že se sem tam budete cítit osamělá. Avšak pokud budete číst dál, řekneme si, jak tuto fázi hravě překonat.

Výdaje

Ubytování a vstupenky na některé akce nebo aktivity mohou být někdy výhodnější pro větší skupiny, avšak pokud budete cestovat sama, ušetříte hravě jinde.

Loučení se

S poznáváním nových lidí na cestách se úzce váže i jedna nepříjemnost a to, že vždy nastane moment, kdy se budete muset rozloučit.

Otravné pokusy o balení

Bohužel, pokud cestujete sama, nebudete mít vždy štěstí jen na milé a příjemné lidi, se kterými budete chtít být přáteli na celý život. Mnohdy se ocitnete v situaci, kdy vás bude chtít někdo sbalit a pokud sympatie nejsou vzájemné, může to být pěkně otravné, obzvlášť pokud jste v cizí zemi. Jistě však máte pár zaručených triků, jak se podobných nápadníků zbavit a fungují-li u nás, budou pravděpodobně fungovat i v cizině.

Žena na turistice u jezera.
Žena na turistice u jezera.

Jak cestovat sólo

Když už jste zvážili všechna pro a proti (a věříme, že ta „pro“ převažují), je čas začít se připravovat na cestu. Podívejte se na naše tipy, jak se ujistit, že vaše dovolená bude bezpečná a bude opravdu stát za to.

Cestu si pořádně promyslete

Cestujete-li poprvé sama, uděláte dobře, pokud se na cestu do určité míry připravíte. Udělejte si představu o tom, která místa chcete navštívit, zjistěte, zda se tam snadno dostanete vlakem nebo autobusem. Udělejte si průzkum měst nebo oblastí, kterým byste se měla vyhnout, a ujistěte se, že vaše letadlo přistává během dne, a ne uprostřed noci. Existují různá fóra na sociálních sítích, která se věnují sólo cestování, a ve kterých se můžete zeptat na konkrétní destinaci zkušenějších cestovatelek. Doporučujeme prohlédnout si i stránku ministerstva zahraničí, kde naleznete rady pro cestování do různých zemí, včetně důležitých kontaktů na lokální ambasády.

Spěte v hostelech

Pokud chcete na cestách poznat jiné dobrodruhy, a ještě ušetřit nějaké to euro na ubytování, rozhodně vám doporučujeme přespávat v hostelech. Mnohé nabízejí i privátní pokoje, popřípadě tzv. Female dorms, určené pouze pro ženy. Atmosféra v hostelech bývá velmi přátelská a zaměstnanci jsou často mladí, podobně naladění lidé, kteří vám ochotně poradí ohledně lokálních atrakcí. Ubytování v hostelech vám také může pomoci překonat nebo se naprosto vyhnout pocitu osamělosti.

Mladí lidé v hostelu.
Mladí lidé v hostelu.

Cestujte „nalehko“

Myslete na to, že svá zavazadla budete všude muset vláčet sama a bez pomoci. Proto se sbalte co nejúsporněji. Doporučujeme zvolit batoh místo kufru a nepotřebnosti nechat doma. Ověřte si, jaké bývá ve vaší destinaci počasí, a do batohu hoďte opravdu jen ty nejpotřebnější kousky. Také vám doporučujeme zjistit, jaká jsou pravidla oblékání se v dané zemi a pokud je to nutné, přibalit si například adekvátní pokrývku hlavy.

Do mnoha náboženských památek vás nepustí v krátkých kalhotách nebo sukni, proto je nejlepší vzít si i větší šátek, který kolem sebe můžete ovinout jako dlouhou sukni. Můžete jej mimo jiné využít i jako deku na sezení nebo si ho přehodit přes ramena během chladného večera. Nezapomeňte na cestovní adaptér, a pokud ráda čtete, elektronická čtečka bude nejvhodnější volbou.

Také vám doporučujeme vzít s sebou power banku, v případě spaní v hostelu malý zámek na číselný kód a nějaké základy lékárničky. Do kabelky si vezměte zubní kartáček a náhradní spodní prádlo, oceníte to v případě, že se vaše zavazadla během letu ztratí a vy budete odkázána strávit prvních pár dní jen s tím, co máte u sebe.

Žena s batohem na vlakovém nádraží.
Žena s batohem na vlakovém nádraží.

Buďte sebevědomá

Snažte se nepůsobit zmateně a ztraceně. I v komplikovaných situacích si zachovejte chladnou hlavu a nepanikařte. Štěstí přeje připraveným, a tak mějte vždy přehled o tom, kam jedete, kde se aktuálně nacházíte a jak se dostat zpátky na hostel. Myslete pozitivně, a přestože se i ocitnete v nepříjemné situaci, věřte, že se rychle vyřeší a vše bude v pořádku.

Buďte připravena

Jak se říká: „Očekávej nejlepší, ale buď připravená na nejhorší.” Platí to i v případě sólo cestování. Je třeba myslet pozitivně, ale nenechat se zaskočit, pokud se vyskytnou problémy. Na cestách může dojít k různým situacím, od malých úrazů, přes krádeže, až po problémy s ubytováním, na které je třeba být zkrátka připravena. Zapište si proto kontakty na lokální ambasády, zjistěte nouzové telefonní kontakty a vaše blízké doma informujte průběžně o vašich plánech a místech pobytu.

Nechte si prostor pro spontánnost

Mít plán na každý den je sice hezké, ale vaši cestu si mnohem více užijete, pokud si ponecháte trochu volnosti a prostoru pro improvizaci. Někdy se o událostech dozvíte na poslední chvíli nebo potkáte nové přátele, kteří vás pozvou, abyste s nimi něco podnikli. Pokud jste flexibilní ve svém rozvrhu, nebudete muset říct ne těmto nečekaným dobrodružstvím.

Nechte si čas na aklimatizaci

Toto pravidlo platí zejména při cestách přes několik časových pásem. Jet lag může způsobit, že první dny vaší cesty budete vyčerpaná a nebudete se moci plně věnovat všem aktivitám. Naplánujte si tak první dny spíše odpočinkově, abyste se co nejrychleji aklimatizovala na nové časové pásmo.

Vezměte si zápisník

Dělejte si cestovní zápisky. Vyplníte si tak čas, kdy se budete přesouvat z jednoho místa na druhé vlakem nebo autobusem, a navíc si můžete zaznačit každý detail vaší cesty a později se k němu vrátit, např. když budete dělat prezentaci pro vaše přátele. I psaní si zápisků vám může pomoci při překonání pocitu osamělosti. Zápisník využijete také k zaznamenání si důležitých adres a kontaktů.

Žena v přírodě zapisující si zážitky do zápisníku.
Žena v přírodě zapisující si zážitky do zápisníku.

Mluvte s domácími

Kdo vám lépe poradí dobrou restauraci či nádherné místo, které se ukrývá před očima turistů, než místní? Hádáte správně. Nikdo. Zeptejte se vašich hostitelů, pracovníka hostelu, nebo domácích návštěvníků baru na nejlepší spoty v místě vašeho výletu, ale také na místa, kterým se rozhodně vyhnout.

Nebuďte příliš důvěřivá

Když už si budete povídat s místními, dávejte pozor, abyste jim neprozrazovala zbytečně mnoho detailů. Nemusí vědět, kde nocujete, ani kolik s sebou máte hotovosti. Vždy důvěřujte svým instinktům, a když se vám něco nezamlouvá, raději se odeberte jinam, nebo vyhledejte jinou skupinu lidí.

Opatrnost v podnicích

V podnicích nenechávejte vaši sklenici bez dozoru, a pokud se vám bar nezamlouvá, raději si kupujte lahvové nápoje, které před vámi otevřou. Také si dávejte pozor, abyste to s alkoholem nepřehnala a nestala se tak snadnou obětí podvodníků, případně abyste neměla problémy trefit zpátky na vaše ubytování.

Ženy v baru.
Ženy v baru.

Noste svatební prsten

Chcete-li se vyhnout nevyžádanému zájmu mužů, jednou z možností je nasadit si falešný svatební prsten. Tento malý trik od vás dokáže odpudit několik dotěrných nápadníků.

Všímejte si okolí

Vždy buďte vnímavá na vaše okolí. Zbystřete, pokud jde někdo déle za vámi a raději se přesuňte na frekventované místo s více lidmi. Pokud můžete, naučte se před odjezdem trochu místního jazyka, abyste porozuměli tomu, co se říká v okolí. Držte krok s místními událostmi a předpověďmi počasí, které by mohly ovlivnit vaši bezpečnost.

Dejte stranou telefon

Vychutnávejte si vaše cesty a buďte přítomna v okamžiku. Neztrácejte čas listováním na sociálních sítích nebo přidáváním fotek. To vše můžete udělat večer na pokoji nebo po návratu domů. Užívejte si zvuků, vůní a celkové atmosféry místa, na kterém se nacházíte.

Rozdělte si karty a hotovost

Nikdy nemějte celou vaši hotovost nebo vaše kreditní karty na jednom místě. Snažte se pohybovat se pouze s potřebným obnosem peněz a zbytek si uschovejte například v trezoru na ubytování. Pokud by došlo k nejhoršímu a někdo vás okradl, část potřebných financí budete mít stále k dispozici.

Hodně choďte

Pokud se to dá, pohybujte se hodně po vlastních a vnímejte vaše okolí. Naučíte se tak mnohem rychleji orientovat po okolí a všimnete si věcí, které byste jinak snadno přehlédli.

Udělejte si kopii cestovních dokladů

Je dobré mít naskenovanou a uloženou kopii dokladů například na emailu a jednu v tištěné formě, kterou si necháte v zavazadle. V případě odcizení originálů vám to usnadní mnohé opletačky na místních úřadech a ambasádě.

A hlavně – jděte už na to!

Naše tipy, kam cestovat

Bonus: Podívejte se na jedny z nejzajímavějších a nejbezpečnějších lokací na vaši nejbližší sólo cestu.

Island

Zemi ledu, ohně a gejzírů si určitě ihned zamilujete. Patří k dražším destinacím, ale přírodní krásy, které uvidíte, za to určitě stojí. Navíc obyvatelé Islandu jsou velmi přátelští a postarají se o to, abyste se cítili bezpečně na každém kroku.

Zamrzlý vodopád na Islandu.
Zamrzlý vodopád na Islandu.

Japonsko

Pro sólo cestovatelky, které mají rády kombinaci historie s modernitou, není na světě lepší místo než Japonsko. Nezapomeňte přidat Tokio, velkoměsto obecně považované za nejčistší a nejlépe organizované na světě. Svezte se vlakem Shinkansen, podívejte se na majestátní horu Fiji a ochutnejte jednu z nejchutnějších kuchyní světa.

Zasněžená hora Fiji v Japonsku.
Zasněžená hora Fiji v Japonsku.

Bali

Rajský ostrov Bali na našem seznamu nemůže chybět. S prosperující komunitou přistěhovalců, ekonomikou postavenou na cestovním ruchu a elegantními kompaktními městy nejste nikdy více než pár metrů od přátelského obličeje.

Tyrkysová pláž na Bali.
Tyrkysová pláž na Bali.

Norsko

Tento výlet je pro sólo cestovatelky, které hledají spíše klid v přírodě než ruch velkoměsta. Těžko byste hledala lepší prostředí pro sebereflexi, než na pozadí uklidňujícího modro-zeleného plátna norských fjordů.

Barevné domky v Bergenu v Norsku.
Barevné domky v Bergenu v Norsku.

Nový Zéland

Vysněná destinace mnoha cestovatelek. Úchvatná příroda a přátelští lidé dělají tuto zemi jednou z nejlákavějších destinací světa. Pokud se nebojíte jednoho z nejdelších letů, jaký lze absolvovat, neváhejte a balte kufry!

Malé domky v Hobitínu na Novém Zélandu.
Malé domky v Hobitínu na Novém Zélandu.

Thajsko

Thajsko je obecně považováno za jedno z nejlepších míst pro sólo cestování. Je to země velmi přátelská k turistům, s nízkou mírou obtěžování a útoků, a vysokou úrovní bezpečnosti. Je ideální volbou, pokud hledáte levnou, bezpečnou a exotickou destinaci.

Chrámy a zahrady Chiang Mai v Thajsku.
Chrámy a zahrady Chiang Mai v Thajsku.

Španělsko

Je snadno dostupné a také v něm se dá snadno pohybovat. Má vynikající turistickou infrastrukturu a neustále se umísťuje jako druhá nejnavštěvovanější země světa. Nabízí krásné pláže, vysoké hory, rušná města a skvělou kuchyni. Není o čem.

Gaudího Park Guell v Barceloně.
Gaudího Park Guell v Barceloně.

Kanada

Je mnoho míst, která lze navštívit ve druhé největší zemi světa. Kanada nabízí překrásnou přírodu, velká města a jakýsi kompromis mezi Amerikou a Evropou. Navíc až přehnaně zdvořilí Kanaďané vám zaručí, že se nemusíte bát o svou bezpečnost.

Procházka ve Stanley parku ve Vancouveru.
Procházka ve Stanley parku ve Vancouveru.

Srí Lanka

Jelikož kultura Srí Lanky je převážně buddhistická, ženy, které cestují o samotě, považují tento národ za velmi pohostinný a bezpečný. Pokud jste na Srí Lance sólo cestovatelka, mějte na paměti, že některá místa mohou vyžadovat, abyste se oblékala konzervativně. Místní obyvatelé jsou zdvořilí a ohleduplní, takže se neváhejte skamarádit.

Archeologické naleziště Sigirya na Srí Lance.
Archeologické naleziště Sigirya na Srí Lance.

Doufáme, že jste po přečtení našeho článku otevřela vyhledávače letenek a začala plánovat brzkou cestu. Vaší dovolenou si užijte naplno a dávejte si pozor. Budeme rádi, pokud se s námi podělíte o vaše zážitky z vaší první sólo cesty! Bon voyage!


Všechny články autora

Nela Přidálková

V Anglii vystudovala turismus management a v tomto oboru působí dodnes jako průvodkyně CK SEN. Procestovala celou jihovýchodní Asii, kde i dlouhodobě žila. Při provázení klientů v USA, na Novém Zélandu, v Austrálii i na jihu Afriky zúročuje dlouholeté zkušenosti v zahraničí, kde organizovala výlety pro děti. Nejraději cestuje za přírodou a poznáním nových kultur. Občas si ráda vyjde i na trek do hor, džungle či na sopku. Miluje vodní sporty a objevuje krásy podmořského světa s kyslíkovou bombou na zádech. Ve volném čase ráda vaří a vymýšlí nové recepty. Obdivovat jí budete za její starostlivost, obětavost, neustálý úsměv, nadšení pro věc, ale i za výborné řidičské dovednosti. Cestování jí dává spoustu nezapomenutelných zážitků a nový domov v nejrůznějších koutech světa se spoustou přátel různých národnosti a kultur. Z každé své cesty se vrací s ještě větším rozhledem a pocitem neskutečné svobody. V Asii nepohrdne nudlovou hovězí polévkou přímo z ulice, s pořádnou dávkou chilli, oříšků a thajské bazalky. V Americe má nejraději fastfood burger in & out a na pořádný steak se těší při každé cestě na Nový Zéland. 


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole