Angkor je top místem naší cesty
sleva first minute až 39%

Saigon, Angkor, Pattaya komfortněji

Poznejte jednu z nejkrásnějších památek Asie – Angkor Wat a odpočiňte si na krásných plážích v letovisku Pattaya, nedaleko Bangkoku. Ideální kombinace vaší dovolené v exotice. Jihovietnamský Saigon vás okouzlí svým francouzským šarmem a živou kulturou. 

  • Angkor Wat - jedna z nejkrásnějších staveb naší planety
  • Saigon - neskutečně živé město s francouzským šarmem
  • Pattaya - nejznámější pláže Thajska, kousek od Bangkoku
  • kombinace odpočinku a poznání pro Vaši dovolenou
Čti více

Tel.: 224 250 138, 608 482 877   |   Email: cksen@cksen.cz

Termíny a cenyProgram a mapaFotogalerieReference klientůZážitky ze zájezduTOP místa zájezdu

Cena zahrnuje:

mezinárodní letenku, letištní poplatky, přelet Siem Reap-Bangkok, ubytování ve dvoulůžkových pokojích v 3 * a 4 * hotelech, snídaně, dopravu autobusy, prohlídky měst, českého průvodce (3. - 7. den) a místní průvodce podle potřeby, množství prohlídek a výletů, pojištění proti insolventnosti

Cena nezahrnuje:

víza, stravu (kromě uvedené), vstupné

Ubytování:

Saigon – Acnos Hotel***, 2 noci
 
Phnom Penh – Ohana Phnom Pehn Palace hotel***, 1 noc
 
Siem Reap – Khemara Angkor Hotel & Spa****, 2 noci
 
Pattaya – Sunshine Garden Pattaya***, 4 noci
 
Hotely na konkrétních termínech můžou být i jiné. Závisí to na dostupnosti, obsazenosti a na včasném přihlášení.
 
„Hvězdičkování“ není součástí obchodního jména hotelu, ale hodnocením jeho kvality od velkých nadnárodních rezervačních systémů jako booking.com, agoda.com, v některých případech podle oficiálního hodnocení samotného hotelu.
 
Jednotlivé pokoje v hotelích se mohou lišit, uvedené fotografie jsou ze standardních dvoulůžkových pokojů.

Poznámka:

Zajímavá kombinace poznání nejšarmantnejšího vietnamského města, nejslavnější památky jihovýchodní Asie a oddychu na nejslavnějších plážích Thajska.

Český průvodce je Vám k dispozici při všech prohlídkách míst. Využijte naše zkušenosti ve Váš prospěch.

Hotely v základní ceně zájezdu
Doplňkové služby - SEN premium

1. den: Odlet do jižního Vietnamu

PRAHA/VÍDEŇ – SAIGON 

Odlet do hlavního města jižního Vietnamu.

2. den: Good evening Vietnam!

SAIGON

Čekali jste šedý komunismus? Omyl. SAIGON: z tohoto města sál energie. První procházka městem.

3. den: Stavby od Eiffela, miliony motorek, pivko na českém konzulátu

SAIGON

Prohlídka vietnamské Osaky, kde je byznys náboženstvím. Dravé město, které s nevolí sleduje líný Hanoj. Největší město Vietnamu a miliony motorek. Ubytování v srdci města. Na oběd národní vietnamské jídlo Pho Bo v restauraci, kde ho jedl i Bill Clinton (3 eura). Krásná francouzská koloniální architektura, katolická katedrála Notre Dame, nádherná koloniální pošta, opera, nově otevřené Vincom Centrum, na které jsou v Saigonu hrdí. V případě zájmu návštěva českého konzulátu, kde vaří vlastní pivo.

4. den: Cuchi tunely, vzpomínky na poražených Američanů, večer zábava ve velkém stylu

SAIGON – CUCHI – SAIGON 

Výlet do Cu Chi tunelů, kde pochopíme proč Vietnamci vyhráli každou válku 20. století. Desítky kilometrů podzemních tunelů a strašidelné pasti. Vlezete do tunelu i vy? Jak chutná tapioka, na níž přežili bojovníci Vietcongu? Silné muzeum války s těmi nejznámějšími fotografiemi, ale i ukázkou věznice, tygřími klecemi a gilotinou. Dnes si vysvětlíme všechny tři indočínské války. Vietnamci porazili v druhé polovině 20. století Francie, USA i Čínu. Koktejl v kubánském klubu na střeše hotelu Caravelle, či výhledy z vinného baru hotelu Sheraton. Nebudete věřit, že toto je ten socialistický šedý Vietnam! V parcích města se tančí večer tango, ráno se cvičí tai chi. Město žije svými kontrasty. V luxusních obchodech, nebo na nočních trzích mineme miliony dongů. A odjíždíme do Kambodže.

5. den: Přes majestátní Mekong do Kambodže. Hrůzy Pol Potovy vlády a milý král

SAIGON – PHNOM PENH 

Náročnější cesta kvalitním linkovým autobusem k úžasnému chrámu Angkor Wat. Po mostě přes majestátní Mekong a příjezd do hlavního města PHNOM PENH, nazývaného také Paříž Indočíny. Tuol Sleng (S 21) je muzeum zločinů Rudých Khmerů, kde si řekneme o pohnuté historii Kambodže a o Pol Potovi, který vyvraždil třetinu národa. Když jste neměli mozoly, či nosili brýle, ovládali cizí jazyk a byli tedy intelektuálové, zabili vás. Možná nejsilnější muzeum, v jakém jste kdy byli. Večerní luxusní promenáda. Proč toto město navštěvuje tak málo turistů? Projedete se s námi vedle soutoku řeky Tonle Sap k Mekongu? Kterým směrem dnes teče? Je to zřejmě jediná řeka světa, která mění v průběhu roku svůj směr. Vysvětlíme si proč.

6. den: Křížem přes Kambodžu k chrámům Angkoru 

PHNOM PENH – SIEM REAP 

Křížem přes Kambodžu do druhého největšího města země, kde říše Angkor bojovala se sousedním Thajskem. SIEM REAP je lepší než Atény i Řím. Západ slunce nad ANGKOR WAT.

7. den: Vrchol naší cesty – božský Angkor Wat a chrámy zarostlé v džungli

SIEM REAP – ANGKOR – SIEM REAP 

Východ slunce nad Angkor Watem. Symbol země, největší náboženská stavba světa, kterou najdete na vlajce Kambodže. Vysvětlíme si jednotlivé hinduistické reliéfy, které obdivuje celý svět a ukážeme vám více. Pronajatým elektrickým mikrobusem vyrazíme do chrámu Angkor Thom, který je větším komplexem než Angkor Wat. Sloní terasa a nádherný chrám zarostlý džunglí, známý z filmu Tomb Rider s Angelinou Jolie. Uvidíte maximum. Večeře u bazénu s tancem Apsara? Nebo raději pivko Angkor v Irish pubu?

8. den: Vyzkoušíte masáž rybičkami?

SIEM REAP – BANGKOK – PATTAYA 

Vyzkoušíte masáž rybičkami, které Vám okusuje kůži na chodidlech a na pláž poletíte hladký jako miminko. Rozloučení s průvodcem, odlet do Thajska, rychlý přesun z letiště do vašeho plážového hotelu. V základní ceně máte 3 * Sunshine Garden Hotel (nebo podobný), náročnějším doporučujeme 4 * nebo 5 * hotely. 

9. – 11. den: Odpočinek na nejznámějších plážích Thajska

PATTAYA

Odpočinek na nejznámějších thajských plážích.

12. den: Poslední ananas a jede se domů

PATTAYA – BANGKOK – EVROPA 

Večer transfer na letiště a odlet domů.

13. den: Vítejte doma!

EVROPA

Přílet domů.

Saigon, Angkor, Pattaya
<
>
Poznávací cesta napříč IndočínouPoznejte Vietnam a Kambodžá na jedné cestěIndočínou vás provede SEN průvodceSaigon je kapitalistickým městem v komunistické zemiPamátky Saigonu s francouzským šarmemZávan francouzského kolonialismu v Ho Chi Minh CityUvidíte palác guvernéra francouzské IndočínyNavštívíte partizánské tunely Cu ChiVejdete se i vy do Cu Chi tunelů?Ulice Saigonu jsou neustále plné motorekVIetnamci jsou velkými nacionalistyProjedete se vietnamskou rikšouKrásy IndočínyZápad slunce nad Angkor WatProjížďka po deltě MekonguNejlépe nakoupíte na nočním trhuProjdete si Vietnamské tržiniceSEN průvodce vám povypráví o vietnamské historiiNoční život má fascinující atmosféruRuch velkoměsta po vietnamskuObjevte Vietnam a Kambodžu  s CK SENVítejte v Kambodži!Naše cesta právě vrcholí. Jsme v Angkor WatuAngkor je symbolem celé KambodžíPřivstaneme si na magický východ slunceAngkor Wat je největší náboženská stavbaMagické chrámy AngkoruChrám zarostlý džunglíPrůvodce CK SEN vám ukáže to nejlepší z IndočínyChrám tváří BayonSEN průvodce vám vysvětlí všechny historické posloupnostiS CK SEN uvidíte maximum Nejfotogeničtější chrám celého AngkoruSilueta Angkoru při východu slunceVšechny angkorské chrámy jsou působivé z dálky i z blízkaV každém chrámu budete mít dostatek času na vlastní prohlídku a nasátí atmosféryAngor a jeho atmosféru si vychutnáme dokonaleA vychutnávat si budeme i život místníchUž jste ochutnali vietnamské lichi?Ochutnáte typické nudlové polévkyVietnamskou kuchyni si zamilujeteKnedlíčky ochutnáte na mnoho způsobůTěšit se můžete na plody VietnamuNa závěr zasloužený odpočinek na plážích PattayiDny klidu a pohody na thajských plážíchModerní Pattaya je se svojí nekonečně dlouhou zátokou nejznámějším thajským letoviskem
Angkor je top místem naší cesty

Saigon, Angkor, Pattaya - SEN připravil velmi dobrý program

Cestuji si prstem po mapě Vietnamu a tiše vám tam ve Vietnamu závidím, protože přesně vím, jak je vám tam dobře a jakou úžasnou dovolenou zažíváte. Absolvovala jsem ji v květnu a byla to skvělá cesta, z několika důvodů - protože SEN umí připravit velmi dobrý program, a protože Juraj je PAN průvodce a pro klienty by snesl i modré z nebe. Juro je kromě toho také milý člověk. Vietnam, stejně jako Kambodža, je zajímavý, fascinující, fotogenický. Lokální průvodci (Mr. Thu, Mr. Kong, Mr. Phi v Siem Reap) dělali svou práci skvěle. Kuchyně je tam fakt skvělá. Především v Kambodži jsem měla z mnoha drobných situací pocit, že ačkoli je to velmi chudá země, lidé mají cit pro krásu a smějí se očima i srdcem. V Nha Trangu jsou dobří krejčí , jeden dokonce mluví česky a koktejly na pláži jsou velmi chutné. Užijte si Saigon (tam to žije!), Pho polévku a Saigon Beer.
Helena

Čti více
Poznávací cesta napříč Indočínou

Saigon, Angkor, Pataya - cestu velmi doporučujeme

Dobrý den, ráda bych touto cestou poděkovala vašemu týmu, a především průvodkyni Katrin, která nás provázela Vietnamem a Kambodžou. Cestu do Asie jsme si chtěli spojit i s odpočinkem u moře, a tak jsme zvolili variantu zájezdu Saigon, Angkor, Pataya. Na závěr jsme si tedy parádně užili a odpočinuli na thajských plážích v 5* hotelu. Katrin je člověk na správném místě, Asii miluje a není nic, co by o ní nevěděla. Byla to přidaná hodnota ke všem těm krásám jako je Angkor Wat a památky Saigonu. Tuto cestu velmi doporučujeme, v budoucnu plánujeme další cestu s vámi, a tentokrát na Kubu. Děkujeme za zážitky, na které nikdy nezapomeneme. Manželé Vejvodovi

Čti více
Poznejte Vietnam a Kambodžá na jedné cestě

Skvělý zážitek ze zájezdu Saigon-Angkor, Pattaya

Ráda bych se s Vámi podělila o skvělý zážitek ze zájezdů s CK SEN. Doposud jsem absolvovala Kuba Absolut Total - absolutně spokojená a Srí Lanku – také spokojená. Tyto zájezdy jsem nekomentovala, necítila jsem se na to kompetentní. Stále si totiž myslím, že destinaci si vybíráme podle toho, co toužíme vidět a jaké informace o ní máme a každý si z ní odnese něco jiného, jeho duši blízké. Ale! Zájezd do Angkoru jsme absolvovali v období 6.3.-18.3. 2020. Podle data vidíte, že jsme odcházeli z úplně běžného života a vraceli jsme se během nouzového stavu ve vlasti i v Evropě. A proto začnu odzadu. Zaměstnanci cestovní kanceláře se o nás postarali do poslední minuty zájezdu, pomohli nám s přesunem přímo až do bytu a ještě se i za pár dní telefonicky ujistili, zda sedíme doma v pohodě. Velké díky a klobouk dolů před profesionálním přístupem !!! Zájezd od začátku šlapal jako hodinky. Bezproblémový přesun z Prahy , připravené doklady, lety s minimálními prostoji na letištích - úplná samozřejmost s CK SEN. Zážitky z jedné z nejkrásnějších staveb světa Angkor Wat nebo krásné pláže Pattayi si poneseme do konce života . Ještě jednou velké díky Marta

Čti více
Indočínou vás provede SEN průvodce

Saigon-Angkor, Pattaya - nedá se slovy popsat

Je pravda, že první den jsme v Saigonu byli sami - průvodkyně přiletěla s další skupinou až následující den - ale vůbec to nebyl problém. Náš hotel se nacházel totiž v úplném centru města, stačilo pár minut na zorientování se a mohli jsme si začít Saigon užívat společně s naší průvodkyní Diankou. Poznávačka začala tak, jak má být. Sucho konstatováno pro pragmatiky - do puntíku splněný itinerář. Jenže, nedá se slovy popsat to, co dělá zájezd nezapomenutelným - lidský vklad, vyvolané pocity z navštívených míst, množství informací, starostlivost a zájem o každého z nás. Diance, velké díky! Saigon byl pro mě něco nového, nečekaného. Angkor - kvůli němu jsem si tento zájezd vybrala - a splněný sen. Kambodžská vesnice - musí chytit každého za srdce. Lidé, kteří mají podle nás zoufale málo, ale paradoxně však mnohem víc než my ... Obzvláště v této době. Na závěr jsme absolvovali tři dny relaxu ve vlastní režii v Thajsku - Pattaya. Děkujeme za profesionální lidský přístup. Momentálně je s cestováním vše špatně, bohužel. No věřím, že za pár měsíců se svět posbírá, SEN vydrží a vydáme se s Vámi pro nové zážitky. Lenka, Plzeň

Čti více

Magický Angkor Wat je zážitkem na celý život

Pokud se řekne nahlas Kambodža, co vás napadne? Devět z deseti lidí ze sebe určitě vystřelí slovní spojení Angkor Wat. Je to tak, nejznámější chrámový komplex celé jihovýchodní Asie leží přímo zde. Dnešní budíček zvonil příliš brzy, ale vše se děje pro nějakou příčinu. Před půl šestou jsme seděli v našem pronajatém SEN buse a uháněli směr Angkor Wat, který máme necelých 15 minut od našeho hotelu. Přijeli jsme přesně na východ slunce, a tak jsme mohli sledovat, jak se z tmavé oblohy postupně vynořují monumentální khmerské věže, které zná téměř celý svět. Slunce se pomaličku, ale jistě probouzelo a silueta chrámu byla stále fotogeničtější. Aby toho nebylo málo, její odraz se nádherně zrcadlil na přilehlém jezírku posetém lotosovými květy. Pro tyto momenty milujeme cestování. Po snídani jsme se do ztraceného světa někdejší khmerské říše vydali znovu, abychom si důkladně prohlédli její největší trumfy. Do bývalého města Angkor Thom jsme se vydali branou posetou tvářemi a ty jen jemně navodí atmosféru toho, co nás čeká o několik stovek metrů dál. Dokonalé dobrodružství. Chrám Bayon, který zde leží konkuruje samotnému Angkor Watu, jen je neznámý. Kdysi z něj hledělo 216 monumentálních tváří, zakletých do kamene, ale když pak v 17. století lidé Angkor opustili, příroda se do něj pustila a některé tváře se ztratily. Sloni pomaličku obcházeli areál a my jsme se pustili do objevování reliéfů s králem Džajavarmom VII, naučili jsme se rozeznávat Khmery od Čamů, se kterými jsme se setkali ještě ve Vietnamu a víme co dělali vojáci v době svého volna. Sloní terasa i terasa leprového krále jsou příjemnými překvapeními během našeho poznávání, ale až nedaleký chrám Ta Phrom nás dokonale pohltí. Ta Phrom patří k symbolům Angkorské říše. Někteří ho chtějí vidět kvůli filmu Tomb Raider, ale i kdyby se zde takový film nikdy nenatočil, stále by Ta Phrom vyzařoval osobité kouzlo, pro které se sem vyplatí přijet. Člověk zde na vlastní oči vidí vítězství přírody nad civilizací a někdejší chrámy a kamenné zdi dnes protínají mohutné kořeny vysokánských stromů. Po khmérském obědě na nás čeká highlight celého místa. Samotný chrám Angkor Wat. Jsou u něj davy lidí z celého světa, ale stále zde umíme najít místo, kde ho budeme mít jen sami pro sebe. Nevěříte? Kolem starobylých reliéfů jsme se dostali až k nejposvátnější části a vyšli nejvyšše jak se jen dalo, abychom si užili výhledy na okolí. Člověk kolem sebe vidí jen koruny stromů a palmy a kdyby netušil, že tam někde pod nimi se nacházejí relikty khmerské říše, nikdy by ho to nenapadlo. Atlantida Kambodže. Unikátní místo, které by klidně mohlo být osmým divem světa. Naše exotická dovolená se blíží k závěru a takto ve finiši je krásně vyšperkována.

Čti více

Banh Mi – oblíbená vietnamská bagetka

Banh Mi je oblíbená vietnamská bagetka. Pro mnohé z vás bude jistě překvapením, že právě bageta je jedním z tradičních vietnamských jídel. Poděkovat za to můžeme Francouzům, kteří ji sem přivezli v polovině 19. století, kdy byl Vietnam ještě součástí Francouzské Indočíny, krátce na to se stala základní potravinou. V průběhu 50.let se v Saigonu vyvíjel vietnamský sendvič, jak jej známe právě dnes, a Banh Mi patří k oblíbeným pouličním jídlům. Základ tvoří bageta z klasické bílé mouky, ideálně ještě čerstvá a pořádně křupavá; což však tuto bagetu dělá speciální, je směs koření, masa a zeleniny, kterou ji domácí naplní. Kombinace, které zde najdeme, by vás možná ani nenapadly; co takhle dát si vepřovou klobásku s koriandrem, okurkou a sladkou nakládanou mrkví, k tomu chilli a majonézu. Používá se opravdu široká škála koření, omelet a masných naplní, bez rozdílu, zda je ráno, oběd nebo čas večeře, bagetu Banh Mi nesmíte vynechat.

Čti více

Co jíst ve Vietnamu aneb Za všechno můžou Francouzi!

Stravování ve Vietnamu je pro Vietnamce každodenní důležitá událost. Oproti našemu stylu stravování si musíte zvyknout na mlaskání, krkání, které vyjadřují spokojenost s jídlem. Nepořádek kolem stolů a na zemi v pouličních jídelnách je častým jevem. Pouliční stravování je standardem a Hanoj je rájem tohoto stravování. Téměř na každém kroku najdete nějaký stánek či restauraci s polévkami, rýží, různým masem či nudlemi. Typické pouliční restaurace se často zaměřují na 1 až 2 jídla. Výběr je široký. Základní surovinou vietnamské kuchyně je rybí omáčka a rýže. Vietnam je druhým největším vývozcem rýže na světě, po Thajsku. Rýže se zde objevuje při snídaních, obědech, večeřích, ale i v dezertech. Z rýže se vyrábí rýžové nudle, rýžový papír, rýžová kaše, rýžový ocet, rýžové víno atd. Po Napoleonských válkách se Napoleonovi III. podařilo získat území Kambodže a jižního Vietnamu. A jak je známo, Francouzi milují bœuf bourguignon, neboli dušené hovězí na červeném víně. A tak když přijeli kolonizátoři do Vietnamu, kde byla tradiční kuchyně spíše zatížená na maso vepřové, rozhodli se Francouzi naučit Vietnamce milovat i hovězí. Do vývarů se více než kdy před tím, začalo používat hovězí a telecí maso i kosti. Vývary se vařily ve velkých hrncích dost často na ulicích a nad ohněm, jak je i dneska stále zvykem. Říká vám něco francouzský výraz pot-au-feu? Česky říkáme „potofé“ a je to francouzský výraz pro dušené hovězí maso s kořenovou zeleninou a cibulí. A proto pot-au-feu je vlastně základem pro hovězí vývar. Když potom přeložíme slova „pot“ – „au“ – „feu“ do češtiny, máme z toho „hrnec na ohni“. A to je právě ten obrázek, který měli francouzští kolonizátoři před očima ve vietnamských ulicích vždy, když se připravoval vývar na polévku, které se zkráceně začalo přezdívat „feu“ z francouzského slova oheň neboli vietnamsky (jen lehce intonačně jinak) Phở [fə]. Vietnamská polévka PHO má svou historii, která je ale podobně složitá, jako byste se chtěli dobrat vzniku naší bramboračky. V pramenech se uvádí, že recepty na tuto oblíbenou polévku dost dlouho kolovaly hlavně ústní formou. Jednou ji někdo šikovný vymyslel a pak už se z toho nápadu a misek plných voňavého vývaru radovalo pořád víc a víc konzumentů. Ten někdo byl pravděpodobně ze severního Vietnamu, protože první písemné doklady pochází z Hanoje. Jak už tomu, tak bývá, velký vliv na vietnamskou kuchyni měly okolní a přímo sousedící země a jejich kultura. Velkou inspirací v mnoha ohledech byla pro Vietnam Čína. Do vietnamské gastronomie přinesla nejenom kulturu stolování, kdy jsou dodnes za hlavní jídelní nástroj považované hůlky, ale i technika vaření „stir–fry“. Ze surovin jsou to pak hlavně různé druhy rýže a produkty z ní vyrobené (rýžové nudle, papír), sójová omáčka, tofu a mnoho druhů bylin a koření. Čím víc budete směřovat na jih Vietnamu, tím častěji budete v jídlech rozpoznávat výrazně sladší chutě. Často se tu k přípravě a dochucení typicky slaných jídel využívá čerstvé nebo sušené exotické ovoce. Pochutnáte si tu třeba na hovězím s kokosem, kuřecím s mangem i na mořských plodech na ananasu. Suroviny jako kokosové mléko, vaječné nudle, kari, chilli papričky, citronová tráva, ústřičná omáčka jsou zde samozřejmostí. Takový je vliv okolních Jihovýchodních států. Vietnam byl od roku 1887–1954 součástí Francouzské Indočíny, a to si myslím způsobilo poměrně významnou revoluci ve vietnamské gastronomii. Vietnam do té doby prakticky neznal obiloviny ani mléčné výrobky. Díky Francouzům vznikly třeba báječné vietnamské bagety Bánh mì pâté [baň mí paté]. Což jsou v podstatě bagety na způsob francouzských „baguette“, které se plní po vietnamsku, masem, paštikou, zeleninou a spoustou asijských bylinek s trochou chilli. Na naší pracovní cestě Road to Hanoi jsme ochutnali místní speciality severního Vietnamu jako bun oc – uvaření šneci s omáčkou nuoc cham, špízy z kozího masa, smažená žabí stehýnka, osmahnuté malé krabíky, pštrosa, vařené mušle s citronovou trávou, vodního buvola, opečené larvy bource morušového, smažené zelené kobylky, kávu se syrovým vejcem. Ve škole vaření jsme se naučili připravovat typické bun cha, jarní rolky či salát ze zeleného manga. Stravovali jsme se v restauracích, které by si zasloužili i Michelinskou hvězdu, ale i na ulici s místními, u stolečku s plastovými židličkami, rozloženými přímo na chodníku. Vietnamská gastronomie je rozmanitá a zcela jistě zde uspokojíte své chuťové buňky. Na své si přijdou i náročnější gastronauti.

Čti více

Gurmánský zážitek ve Vietnamu

Možná mořské plody neradi, možná jste je ještě nezkusili a možná na některé ani nikdy nenajdete odvahu. Ale pokud patříte mezi milovníky chobotnic, ryb, mořských ježků, sépií a jiných potvor, a rádi zkoušíte nové věci, Vietnam je pro vás jako stvořený. Pouze zde zažijete restaurace přeplněné čerstvými mořskými plody. Přijdete do podniku a ukazujete číšníkovi na jednotlivá akvária, že chcete půl kila krevet, královskou makrelu, deset mořských hlemýžďů, svalovinové trubičky, jejichž název nejen že neznáte, ale nejste ani schopni vyslovit jejich vietnamský název :) ani se nenadějete, a již se stoly prohýbají pod váhou objednaného jídla. Vynikající chuť je zaručena, a gastro zážitek uloven :)

Čti více

Hoan Kiem – kde se najíst ve Vietnamu

První den našeho zájezdu Vietnam, Kambodža jsme začali ve městě Hanoi. Večerní procházky starým městem s názvem Hoan Kiem přinášejí mnohem více než čekáme – je pátek, pár hlavních ulic centra uzavřela místní policie a z klasické chaotické, neustále troubícím motocyklové provozu se kolem 19:00 rázem stává místní trh s prodejními stánky všeho druhu. O lokálním street food nebo česky "jídle na ulici" nemluvě. Je však místním pravidlem, že všechny podniky na ulici by měly zavírat o půlnoci. Hanojská policie auty projíždí uličkami a místní podnikatele napomíná osobně, jednoho za druhým. Nikomu se totiž zavírat nechce – Vietnamci ulicí žijí a je to cítit na každém kroku. Od piva vyhnali i nás. Žaludek si ale přál něco na zub před spaním, my však v uličkách starého města sledujeme už jen místní Vietnamce, sedící na tradičních, barevných plastových židlích "dětské" velikosti společně večeřet, po jejich celodenní šichtě. Zacházíme do boční uličky nedaleko našeho hotelu Skylark a vidíme prázdné plastové stolky. Vietnamci je po večeři ještě nestihli uklidit. Zpomalujeme chůzi, vidíme jedinečnou šanci, jak naplnit naše hladové žaludky a zároveň uspokojit naše chuťové buňky. Přibíhá k nám místní pán s jídelním menu v ruce. Ukazuje, co si máme dát. Název Fried Beef nezní úplně lákavě, ale dlouho neváháme, dáváme si říct. Po pár minutách nám postupně přinášejí malou keramickou misku pro každého – prázdnou. Potom sójovou omáčku v jedné misce, limetkový dip s chilli v miskách pro každého. Margarín v dózičce. Celý talíř syrového hovězího masa, na něm naskládaná, posekaná zelenina v podobě cibule, rajčat a jarní cibulky. Ananas, drobné houbičky. Vzápětí přinášejí obrovský hořák s pánví a alobalem na něm. "Co s tím mám dělat?" říkám si. Najednou pánev začne syčet a my víme, že si na pánev musíme naskládat všechno syrové ze sousedícího talíře. Pochoutka jako nikdy, sami si připravíte kvalitní jídlo na "vařiči", dopečené podle vlastní chuti a kombinací. Mezi tím nám občas vypínají světlo nad hlavami a po celé ulici .. Možná proto, aby je místní policie neodchytila ​​kvůli obsluhování po půlnoci. Jak se říká, na dobré se čeká – trávíme tam přes hodinu opékáním místního jídla a následným vychutnáváním vietnamského gurmánského luxusu. Při pohledu na domácí, kteří hadicí čistí nádobí z celého dne, nakonec, odcházíme více než spokojeni. Quant bo nướng; děkuji, chutnalo.

Čti více

Jarní rolky v Hanoji

Po návštěvě prezidentského paláce, shlédnutí Ho Či Minhova skromného příbytku a už méně skromného vozového parku, nás Tank (vietnamský průvodce) vyprovází na rikši. Ekologický dopravní prostředek poháněný lidskou silou. Ve vietnamském provozu se jedná o zcela adrenalinovou aktivitu. Odvezli nás přímo do restaurace, kde nás patřičně uvítali rýžovou pálenkou. Pokračovali jsme rybou s galangalem. Jedná se o plněnou rolku rýžového papíru rybou, zeleninou a bylinkami. Jelikož nás velmi zaujal vzhled této pochoutky, poprosili jsme o malou lekci z kuchařského umění. S radostí v očích z netradičního požadavku nám přinesli potřebné suroviny. Po krátké instruktáži jsme si už pochutnávali na vlastních výtvorech. "Omylem jsem si připravila až příliš pikantní verzi", prozradila Katka pobaveně. Tvorbu dalších chodů jsme už přenechali na profesionálech. Pochutnali jsme si ještě i na vepřovém mase na lístcích mac-mat nebo krevetách s tamarínem. "Už se nemůžeme dočkat na další ukázky z vietnamské kuchyně", shodli se klienti. Ani si neuvědomili, jak rychle budou čelit velké gastronomické výzvě hadí krev a žluč. Jak to dopadlo? Dozvíte se příště.

Čti více

Nejlepší Pho v Hanoji

Hned po příchodu do hlavního města Vietnamu jsme nelenili. Po krátké pauze na převlečení vyrážíme do ulic, přímo do pulzujícího centra vietnamské metropole Hanoj, do starého města Hoan Kiem. Právě zde v 36 obchodních ulicích najdete koncentrovanou duši průbojného vietnamského národa. Všude kolem nás je ruch, po ulicích jezdí motorky, po chodnících stejně a na každém kroku Vám podnikaví Vietnamci něco prodávají. Od zaručeně pravého sportovního oblečení, až po nové podrážky na boty. My máme ale jasný cíl – navštívit nejlepší vývařovnu s vietnamským národním jídlem Pho v celém starém městě. Vyhýbáme se konvenčním restauracím a turistickým pastím a naše kroky směřují rovnou do okénka v boční uličce při ulici Dinh Liet. Pokud nevíte, jaký poklad zde hledat, tak byste sem určitě nezašli. Osobně mi tento podnik doporučil náš dlouholetý místní kolega Thanh až po pár letech spolupráce. "Sem nechodíme s každým, jinak by sem přicházelo příliš turistů". Já jsem se ale rozhodl, že se o tuto malou restauraci nemohu nepodělit. Byla by to věčná škoda, pro každého, kdo navštívil Hanoj ​​a nestavil se na jejich misku silného hovězího vývaru s rýžovými nudlemi. Když jsem tu byl poprvé tak tu seděli jen Vietnamci. Již se ale zjevně rozkřiklo jako tu vaří a poměr Evropanů a Vietnamců je aktuálně jedna ku jedné. Horko těžko si nacházíme místo a objednávám Pho pro všechny. Mají dvě verze, standardní vietnamskou s předvařeným masem, a pro odvážnější i nejtradičnější recept, kde se do polévky dává maso syrové. Osobně neváhám ani vteřinu a hned si říkám o tu tradičnější verzi. Nenabízejí ji všude, ale právě zde je obrátka velká a maso na první pohled čerstvé. O tři minuty přede mnou přistane miska vývaru, z něhož se hustě páří. Beru mističky a přidávám do polévky limetku, chilli papričky a také tradiční dochucovadlo – česnek s octem. Je přesně taková, jak jsem si ji pamatoval. Exkluzivní pho jaké v běžné restauraci nedostanete, natož za lidovou cenu 45 000 Dong (47 Kč). I ti nejzkušenější z naší skupiny uznávají kvality této domácí Vietnamské kuchyně a já se už teď těším, jak sem zajdu až se do Hanoje zase jednou vrátím!

Čti více

Ochutnat hmyz ve Vietnamu

Kdysi byly časy, když bych při pohledu na takovou havěť běhající po mém bytě zvažoval podpálení celého domu. Postupem času jsem začal akceptovat, že pro některé lidi je to domácí zvířátko, něco jako rybičky. Ale až v Kambodži jsem se setkal s tímto hmyzem na jídelním lístku. Můj odpor se postupně snižoval s každým dalším odprovozeným turnusem. Kromě tarantulí tu narazíte na kachní zárodky, larvy, šváby, štíry či cvrčky. Všechno je to připraveno na různé způsoby nejčastěji orestované na pánvi s chilli a česnekem. Překvapivě to chutná velmi dobře. Dokonce je to i zdravé, a ne nadarmo se hmyz právě proto považuje za jídlo budoucnosti. Můj vztah k hmyzu se postupně mění, reálně si pohráváte s myšlenkou pořídit si takovou potvoru i domů :)

Čti více

Vietnamský hot pot

Co je to hot pot? Je to způsob vietnamského stravování při významných rodinných událostech, jako jsou narozeniny nebo výročí. Musíte ale počítat, že takové stolování trvá klidně i 2 hodiny, ale stojí to za to. Nejprve Vám na stůl dají uhlíky i s roštem, nebo vařič. Já mám nejraději verzi s hrncem, ve kterém se dá vařit i grilovat zároveň. Když se gril rozpálí a voda začne vřít, číšník přinese čerstvé suroviny. Máte jistotu, že jsou čerstvé, protože rybám se oči perfektně lesknou a krevety Vám ještě vyskakují z talířku. Zde se nemůžete vymlouvat na špatného kuchaře. Vy sám jste kuchař! Opékáte si a vaříte si přesně podle Vaší chuti. Patříte mezi lidi, kteří by připekly čaj nebo osolili kávu? Nezoufejte, číšníci jsou velmi ochotní Vám to předvést, a naučíte se to opravdu rychle. 

Čti více

Kang Som – thajský drink

Thajské jídlo patří určitě mezi nejlepší na světě. Znáte však i nějaký thajský koktejl? V Thajskem Ao Nangu nás čeká kromě aktivního odpočinku, krásných pláží, thajských masáží a skvělého výběru mořských plodů a ryb ještě jedna specialita. Právě tady, v těsné blízkosti pobřeží mezi kokosovými palmami se člověk rád nechá strhnout rytmickou hudbou z všudypřítomných barů. Ty jsou velmi dobře připraveny a svou nabídkou místních exotických koktejlů se vám postarají o ten pravý zážitek – osvěžující exotický nápoj, horký noční vzduch, zvuk mořských vln a jemný šepot palmových listů nad hlavami. Při hledání skutečné exotiky a chutí, které spolu ladí extrémně výstředním způsobem, nemusíte chodit daleko od našeho základního hotelu J Mansion. Hned naproti otevřeli nedávno Aonang Inn & Bistro. V nenápadném oranžovém baru vám namíchají drink, na který tak brzy nezapomenete. Jeho výstřední název v menu, Kang Som - Spicy, doplňuje ještě jednoduchý popis, který zní The Soup - v překladu polévka. Chuť polévky je asi to poslední, co byste očekávali od alkoholického nápoje, ale nedejte se odradit. Pokud se rádi necháváte strhnout různými chutěmi světa, tento nápoj nesmíte vynechat. Jeho základ tvoří limetková šťáva, listy a thajský rum SangSom. Tuto nudnou a nevýraznou kombinaci nabije energií jedna malá umletá chilli paprička, život jí vdechne tamarín a o extravagantní vzhled se postará kurkuma. Nakonec se všechny tyto chutě spojí v jedno klidné, laskavé objetí kokosového sirupu. Kombinace, kterou byste si jen těžko uměli představit, vás okouzlí svou výstředností a jednoduchostí. Překvapí, osvěží, zaštípá a rozehraje symfonii na vašich chuťových pohárcích. Nebudete vědět, zda vám vlastně chutná nebo ne, a s touto otázkou na rtech vypijete celý drink ani nevíte jak. Exotická chuť v ústech vám ještě dlouho bude připomínat toto kuriózní spojení chutí. Polévkový pikantní koktejl Kang Som během návštěvy Ao Nangu určitě nevynechejte. Vždyť krajinu třeba poznávat všemi smysly, a právě ty chuťové se v Thajsku mají na co těšit.

Čti více

Thajská kuchyně – tipy Znáte Pad Kra Pao? Ochutnejte kousek nebe!

To, že thajská kuchyně patří mezi nejdokonalejší gastronomické zážitky světa, už připomínat nemusíme. Je tak zajímavá a pestrá, že zastíní i okolní země jako Vietnam, Malajsie či Indonésie, a téměř každý, kdo se v Thajsku ocitne, po chvíli zjistí, že toto je země, v níž se nebude hubnout. Ne že by lokálně jídlo bylo mastné a těžké jako tradiční česká kuchyně, ale proto, že je tu toho tolik, že budete chtít ochutnávat od rána do večera. Perfektní thajské zelené nebo červené kari, Pad Thai, polévky Tom Yum nebo Tom Ka Kai jsou již legendární klasikou; ale znáte jídlo zvané Pad Kra Pao? Pokud ne, je to chyba! Právě toto jídlo se v Thajsku stává stále oblíbenější, a přestože byste ho zde našli už i před lety, nyní dostává křídla a doslova letí, aby se vyšvihla na špičku thajské gastronomie. Pad Kra Pao se stále častěji objevuje na menu podniků, a dokonce vznikají i specializované restaurace, kde se věnují a zdokonalují jen toto jedno jediné jídlo. Pad Kra Pao je krásné ve své jednoduchosti. Pokud si ho objednáte, dostanete kopec rýže, volské oko a duší jídla je směs kousků masa (často mletého), které se proplétá s jemnou chutí česneku, thajské bazalky a nechybí v něm ani chilli. Hodně chilli! Pokud chcete ochutnat Pad Kra Pao, tak, jak si ho zamilovali Thajci, vyžádejte si ho "thai spicy". Tyto dvě nevinná slovíčka získají prvním soustem význam, který má od nevinnosti daleko. Pořádně pálivá porce Pad Kra Pao vám ukáže, co všechno thajské jídlo dokáže. Ústy se rozlévá teplo, které přejde do horka, a to už přesně víte, že brzy vám budou téct slzy. Ty se nakonec promíchají s Pad Kra Pao a vám to přijde směšné, ale smát se nebudete. Tedy ještě ne v tom momentě. Smích a chuť přijde až později. Chilli vás pořádně potrápí, ale bez chilli by thajská kuchyně nebyla tím pravým ořechovým. Zkuste, jak chutná Pad Kra Pao v pěkné restauraci, ochutnejte ho v pouličním stánku na tržišti Wang Lang, nebo si sedněte do podniku Phedi Mark, který jen nedávno otevřel snad nejznámější food bloger světa Mark Wiens. Roky žije v thajském Bangkoku, miluje toto město, miluje jeho jídlo a cestuje po světě a ukazuje země přes jejich chutě. Jeho Pad Kra Pao je novinkou na gastronomickém nebi a je to něco, na co dlouho nezapomenete. Zkuste přijít do Bangkoku a kromě tradičních, známých jídel se dejte přemluvit alespoň na jednu porci. Můžete si být jisti, že nikdy při té jedné porci nezůstanete. Vidím to na sobě. Čím více času v Thajsku trávím, tím více ochutnávám Pad Kra Pao na mnoha možných i nemožných místech. Pad Kra Pao zažilo svých "pět minut" slávy i v roce 2018, kdy svět sledoval záchranné akce v thajské jeskyni Tham Luang, v níž zůstalo zaseknutých tucet thajských chlapců. Po 2 týdnech, kdy se je podařilo zachránit, si mnozí z nich jako své vůbec první jídlo vybrali Pad Kra Pao. Potřebujete ještě více důkazů na to, abyste ho ochutnali?

Čti více
Kambodža, jihovýchodní Asie

Angkor Wat

Angkor Wat je nejslavnější památkou celého regionu, patří mezi nejkrásnější na světě a zároveň je to i největší náboženský komplex celého světa. Tolik superlativů a to jste ještě neviděli jeho fantastické chrámy roztroušené na téměř 400 kilometrech čtverečních. Svůj zlatý věk zažíval Angkor v 12-13. století, kdy zde žilo až milion lidí a Angkor byl největším městem světa! I dnes po tolika staletích je zahalen tajemstvím a dodnes zcela přesně nevíme, proč vlastně ikonický komplex Angkor Wat vybudovali. Měla to být hrobka pro krále Surjarvamana II. nebo jen jeden z velkých chrámů, kterých bylo v Angkoru více než dvacet? Důležité pro nás je však to, že tento nádherný kolos stojí a my ho můžeme stále obdivovat a kráčet jím. Nikde nepochopíte khmerskou kulturu lépe než právě zde. Východ či západ slunce patří k zážitkům, na jaké budete ještě velmi dlouho vzpomínat. Angkor však není jen slavný Angkor Wat, ale ukážeme si i vzácný Bayon nebo chrámový komplex Ta Phrom prorostlý kořenovým systémem, kde příroda pomalu, ale jistě vítězí nad člověkem. Absolutní vrchol naší cesty!

Čti více
Ho ci minh, Vietnam

Saigon

Největší město ve Vietnamu, které pokrývá celkovou rozlohu 2056 km2, ale 90 procent z celkové rozlohy tvoří vesničky. Moderní název města je Ho Či Minovo Město a Saigon je jednou z 12 městských částí. Saigon byl hlavním městem jižního Vietnamu od roku 1956 do 1975 a dodnes si zachoval zvláštní atmosféru, kterou najdete jen zde. V blízkosti se nacházejí CU CHI tunely, které vytvořil Vietkong během bojů proti Američanům. Celková délka 200 kilometrů je přímo neuvěřitelná.

Čti více
Dny klidu a pohody na thajských plážích

Pattaya

Thajská Pattaya patří mezi nejznámější letoviska celé země společně s ostrovem Phuket. Její obrovskou výhodou je poloha v Thajském zálivu – jen 150 kilometrů od známého Bangkoku, a tak jste ve svém resortu raz dva. Pattaya není historickým městem, ačkoli o ní víme již od konce 18. století. Svou slávu získala až během vietnamské války, kdy se z rybářské vesničky proměnila na hříšné místo plné zábavy, barů a jiných bujarých podniků. Není také divu, že si toto místo zamilovali pro odpočinek i američtí vojáci. 

Čti více

Phnom Penh

Phnom Penh nepatří mezi nejznámější hlavní města Asie, ale je to město, které má svou duši. Hlavním městem Kambodži se stal v polovině 15. století, kdy Angkor zcela upadl. Phnom Penh zaujme svou polohou, protože leží na soutoku řek Mekong, Tonlé Sap a Bassac. Až do roku 1953 byl centrem francouzské administrativy v zemi a nazývali ho perlou francouzské Indočíny. Nejhorší etapu historie si město zažilo během vlády Pol Pota, který se ho jeden večer rozhodl celé vystěhovat, aby se ztratilo z map. Země se vrátila do roku nula a každý musel pěstovat rýži a pracovat na venkově. Vládu a tragický režim Rudých Khmerů nám v Phnom Penhu dodnes připomíná vězení Tuol Sleng. Ne všechna místa Phnom Penhu jsou však nasáklé smutkem a tak uvidíte i krásný Královský palác, koloniální domy a nábřeží řeky Tonle Sap, které každý večer krásně ožívá. Noční život, kavárničky, restaurace a podniky se skvělou khmerskou kuchyní jste zde zaručeně nečekali.

Čti více

Máte předběžný zájem o tento zájezd? Budeme Vás kontaktovat, rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy a zašleme kalkulaci zájezdu na Váš email.







Povinné pole

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací