Indie - Taj Mahal

7 míst na světě, která musíte navštívit

Tádž Mahal, Viktoriiny vodopády, thajský chrám Wat Arun… Zde je seznam míst, která by neměl vynechat žádný cestovatel.

Autor: Miša Bučková a Pavel Fellner, CK SEN

04.03.2018

Čti více
Indie - Taj Mahal
Indie - Taj Mahal

1. Indie: Tádž Mahal

Jeden z novodobých divů světa je úžasný z daleké perspektivy i pěticentimetrové blízkosti. Pro spoustu lidí je monumentální pomník v Ágře v indickém státě Uttarpradéš, který nechal vystavět indický mogul Šáhdžahán na památku své předčasně zesnulé ženy, nejkrásnější stavbou všech dob.

Peru - Machu Picchu
Peru - Machu Picchu

2. Peru: Machu Picchu

Ruiny předkolumbovského inckého kultovního města v peruánských Andách se vynoří z ničeho nic. Najednou máte pocit, že jste se ocitli v pohádce. Není člověka, kterého by toto místo neokouzlilo. Úřady k městu ve výšce 2430 m nad mořem, které Inkové začali stavět v roce 1430, rok od roku ztěžují přístup. Dlouho dopředu je třeba si rezervovat vlak k Machu Picchu, který jede okolo řeky Urubamba.

Viktoriiny vodopády, Zimbabwe
Viktoriiny vodopády, Zimbabwe

3. Viktoriiny vodopády

Nejmasivnější vodopády Afriky ležící na řece Zambezi na hranicích mezi Zambií a Zimbabwe domorodci nazývají „Kouř, který hřmí". A je to tak, už z dálky z džungle stoupají roztříštěné kapky odražené vody. Šířka vodopádu je 1800 metrů. Voda padá dolů z útesu vysokého 120 m do úzkého (130 m) a hlubokého (140 m) kaňonu z čediče. To musíte vidět i slyšet!

Kambodža, Angkor Wat
Kambodža, Angkor Wat

4. Kambodža: Angkor Wat

Bájné město Khmerů z 12. století, nacházející se v kambodžském Angkoru, je obrostlé kořeny stromů a rozlohou překvapivě velké. Vystavěli ho pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město, později sloužilo jako hinduistické a poté buddhistické centrum. Doporučujeme si pronajmout dopravu a zkušeného průvodce, který vám ukáže neturistická zákoutí a vzdálenější chrámy.

Grand Canyon, USA
Grand Canyon, USA

5. USA: Grand Canyon

446 kilometrů dlouhý a od 500 metrů do 29 kilometrů široký kaňon ležící na řece Colorado v severní Arizoně je prostě spektakulární, obrovský a grandiózní jako celé USA. Neváhejte zaplatit za vyhlídkový let vrtulníkem, anebo sestoupit na dno. Nejedná se o jednoduchou vycházku, je lepší si na ni vyhradit dva dny. V kaňonu bývá velké teplo, kromě vody je třeba vzít sůl, cukr a iontové nápoje.

Austrálie, Sydney
Austrálie, Sydney

6. Austrálie: Opera v Sydney

Nejznámější stavbu Austrálie a také jeden ze sedmi novodobých divů světa musíte vidět! Jde o jednu z nejkrásnějších budov s neuvěřitelným příběhem. Komplex se rozkládá na ploše 1,8 hektarů a jedná se o pět hlavních sálů, výstavní síň, nahrávací studio i restaurace. Střechy jsou pokryté světlými keramickými dlaždicemi. Nejvyšší ze střech ční 65 m nad hladinu okolního moře. Sydney je navíc město, které vás vedle Rio de Janeira, Kapského města a Vancouveru určitě uchvátí!

Thajsko, Bangkok
Thajsko, Bangkok

7. Thajsko: Wat Arun

„Chrám úsvitu" ležící na druhé straně řeky Čao Praja ve čtvrti Yai je jednoznačně nejkrásnějším chrámem thajského Bangkoku. Byl postavený v 17. století, do dnešní podoby ho přestavěli o dvě století později. Jeho dominantou je 82 metrů vysoká věž. Doporučujeme turistům vystoupat nahoru, námaha se vám odvděčí úžasným výhledem na staré město.


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.