Národní park Los Glaciares

Kam jet v listopadu

Listopad je ideálním časem na pauzu od každodenního shonu, jehož tempo se do konce roku bude už jen zvyšovat. Stačí si podle chuti vybrat způsob jak a kde načerpat nové síly, protože na výběr máte opravdu ze široké nabídky možností.

Zohledňujíc situaci ve světě v době psaní tohoto článku si uvědomujeme, že cestovat do některých zemí může být problematičtější než obvykle. Doufajíc, že časem nastane příznivější stav, doporučujeme si odkaz na tento článek uložit, abyste se k němu mohli později vrátit.

 

 

Autor: Pavel Fellner

16.11.2020

Čti více
Ostrov Mahé na Seychelách.
Ostrov Mahé na Seychelách.

Podzimní počasí nemusí být důvodem k smutek ani špatnou náladu. Naopak, dá se využít k prozkoumání míst, které jsou v létě příliš horké, nebo přelidněné. Pochmurné atmosféře se dá postavit i tak, že si dopřejete více relaxu a péče o sebe. A vždy je zde také možnost následovat posledních opeřenců a odletět na jih.

Česko

Mnohé z klenotů ukrytých v koutech Čech a Moravy září bez ohledu na počasí. Listopadové výlety do bližších či vzdálenějších krajů vám zprostředkují jejich krásu.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 6 °C

Vlhkost vzduchu: 85 %

Denní světlo: 9 hod

Slunečné počasí: 1,8 hod/den

Deštivé dny: do 10

Jižní Morava je úžasným koktejlem zachovaných tradic, vinařství a gastronomie, architektury i archeologie, fascinujících přírodních úkazů a výhledů na malebnou krajinu. Perlou regionu je městečko Mikulov s půvabným centrem a silným vlivem vinařské kultury. Krásy přilehlé chráněné krajinné oblasti Pálava v povodí řeky Dyje nenechají ani v listopadu nikoho chladným.

Stezka v oblacích na Dolní Moravě.
Stezka v oblacích na Dolní Moravě.

Místopisný název Dolní Morava zní, jako by se tato obec nacházela od Mikulova jen nedaleko, ale není tomu tak. Leží severně od Šumperka, nedaleko polských hranic a najdete tam unikátní 55 metrů vysokou konstrukci točité vyhlídkové věže ve stylu „stezka v oblacích“. Kdo to má však přece jen blíže na jih, může dát přednost podobné, 40 metrové atrakci u Lipna. Z obou se dá dostat zpět na zem jízdou v tobogánu.

Zoopark Chomutov je tipem na rodinný víkendový výlet a rozlohou největší českou ZOO, která funguje již od roku 1932. Na ploše 112 hektarů žije více než 150 druhů zvířat. Velká část parku je chráněna jako biologicky významná lokalita s výskytem vzácných brouků.

Stezka v oblacích.
Stezka v oblacích.

Slovensko

Pobyt na čerstvém vzduchu v horách a rázovitých krajích Slovenska vás dobije energií na nastávající zimní měsíce.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 5 °C

Vlhkost vzduchu: 83 %

Denní světlo: 9,3 hod

Slunečné počasí: 2 hod/den

Deštivé dny: 14

V Bojnicích a okolí jsou koncentrované příležitosti pro odpočinek těla i duše. Místní termální lázně se zaměřují na léčbu celé řady pohybových a nervových onemocnění, ale jejich kúry jsou prospěšné pro každého. Návštěvy pohádkového zámku s parkem a zoologické zahrady jsou exkurzemi do historie a říše zvířat. V okolních kopcích se dá věnovat turistice pěšky i na kole.

Pohádkový hrad v Bojnicích.
Pohádkový hrad v Bojnicích.

Vinařský region Malých Karpat je v listopadu místem otevřených sklepů, veřejných organizovaných ochutnávek, ale i přednášek a přátelských setkání s vinaři či jinými milovníky tohoto nápoje bohů. Toulky po vinicích nebo dlouhé večery ve sklepích s obloukovou klenbou jsou dostupné prostřednictvím několika oficiálních akcí nebo po osobní dohodě.

Skanzen zachovávající původní architekturu slovenské vesnice má snad každá historicky významná oblast. K nejkrásnějším patří „živý“ skanzen Vlkolínec, podhorská osada nedaleko města Ružomberok, zapsaná v seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Orava se pyšní dřevěnicemi v Muzeu oravské vesnice a na Liptově je nejnavštěvovanějším skanzen Pribylina.

Barevné domky ve vesničce Vlkolínec.
Barevné domky ve vesničce Vlkolínec.

Maďarsko

Maďarsko láká skvělým jídlem, kulturou, lázněmi i aktivním odpočinkem. Barevný podzim ve městech a na venkově zde má neopakovatelnou atmosféru.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 7,7 °C

Vlhkost vzduchu: 78 %

Denní světlo: 9,3 hod

Slunečné počasí: 2,3 hod/den

Deštivé dny: 7

Budapešť nabízí fanouškům dlouhých procházek v paprscích podzimního slunce zákoutí Margaretina ostrova na Dunaji, ukryté pod hustou klenbou korun starých stromů. Ani když je venku sychravo a deštivo nemusíte sedět uvnitř, ale raději prozkoumejte spleť podzemních chodeb v jeskyních Pál-völgyi a Szemlő-hegyi. První je nejdelším jeskynním systémem Maďarska, druhou nazývají i podzemní květinová zahrada.

Výhled na Budapešť.
Výhled na Budapešť.

Jako stvořený pro rodinnou cykloturistiku v tomto ročním období je region Zemplén hraničící se Slovenskem. Zdolání pouze mírně členitých svahů tamního pohoří nevyžaduje velkou námahu a odvděčí se krásným panoramatem okolí. Najdete tam i trasy pro horské kolo, nebo příležitost vyzkoušet řadu jiných pohybových aktivit v Zemplén Adventure Parku (Zemplén Kalandpark).

Národní park Hortobágy, známý také jako „Puszta“, je unikátním ekosystémem travnaté panonské stepi. Krajina na 75 000 hektarové planině na východě země si už po staletí zachovává typický ráz formovaný harmonickou interakcí tradičního zemědělství s přírodou. Hortbágy je kromě úchvatných scenérií s ikonickými dřevěnými studnami i domovem největší populace koně Převalského na světě.

Národní park Hortobágy.
Národní park Hortobágy.

Lotyšsko

Že rozlohou menší pobaltská země nebývá typickou turistickou volbou by vás od její návštěvy určitě nemělo odradit.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 4 °C

Vlhkost vzduchu: 90 %

Denní světlo: 8,1 hod

Slunečné počasí: 1,1 hod/den

Deštivé dny: 19

Skály, jeskyně a masivní celky odkryté pískovcové horniny jsou dominantami Národního parku Gauja. Vedle pěší turistiky v přírodě, zahrnující i možnost tematické geologické trasy, se zde dá navštívit celá řada hradů, zámků a ruin lemujících břehy stejnojmenné řeky poklidně protékající centrem parku. Jedinečným adrenalinovým zážitkem je 1 200 metrů dlouhá bobová dráha provozována po celý rok.

Národní park Gauja v Lotyšsku.
Národní park Gauja v Lotyšsku.

Metropole Baltu a hlavní město země Riga hned na první pohled okouzlí grandiózností svého historického centra ve stylu art-nouveau. Impozantní dojem zanechají i pavilony centrálního tržiště, ve kterém je soustředěn prodej nejdelikátnějších surovin i hotových pokrmů. Riga je také frekventovaným centrem kultury hostujícím akce během celé podzimu.

Největší tržiště v Rize a v pozadí budova Lotyšské akademie věd.
Největší tržiště v Rize a v pozadí budova Lotyšské akademie věd.

Ideálním místem pro romantický víkend je Kuldiga, malebné městečko v západní části Lotyšska. Potok Alekšupite přímo omývá kamenné stěny starých budov v centru, což zaujme nejen fotografy, aby vzápětí vyústil do řeky Venta, v bodě hned pod nejširším (249 m) vodopádem v Evropě. Keramická dílna, dvoukilometrový labyrint pískovcové jeskyně, pštrosí farma, nebo rozvinutá gastro scéna jsou dalším výborným vyplněním dlouhých podzimních procházek.

Malebné městečko Kuldiga v Lotyšsku.
Malebné městečko Kuldiga v Lotyšsku.

Gruzie

Pestrá směs tradičního a moderního života, často v zajímavém kontrastu, vás v Gruzii očekává na každém rohu.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 10 °C

Vlhkost vzduchu: 82 %

Denní světlo: 9,2 hod

Slunečné počasí: 3,4 hod/den

Deštivé dny: do 5

Nálezy nádob z hlíny, bronzu a stříbra před více než 2 000 let př.n.l. dokladují, že Gruzie je kolébkou vína. I přesto je pravděpodobné, že o místních odrůdách révy jako Rkatsiteli či Saperavi jste ještě neslyšeli. Poznat jejich chuť a historii, spolu s dalšími přibližně 500 druhy, můžete v regionech čtyřiadvaceti chráněných apelací.

Hlavní město Tbilisi se rozprostírá na obou březích řeky Mtkvari a obklopené je ze tří stran horami. Pohostinnost indikuje už jeho název – výraz „tbili“ ve staré gruzínštině znamenal „teplý“. Ze svého starobylého rázu se mu podařilo zachovat si mnoho i navzdory desetiletím strávených jako součást sovětského impéria. Ovšem zároveň se rychle mění na moderní pulzující město, což dotváří jeho jedinečný charakter.

Výhled na Tbilisi.
Výhled na Tbilisi.

Poznávání bohaté minulosti cestou po katedrálách, klášterech a jiných historických centrech Gruzie je možné spojit s obdivováním úchvatných krás její živelné přírody. Najdete zde hory, ledovce, jezera, ale i barevné pobřeží Černého moře.

Kostel Nejsvětější Trojice v Gergeti, Gruzie.
Kostel Nejsvětější Trojice v Gergeti, Gruzie.

USA / JIžní Karolína

Jeden ze států jihu, kde jsou listopadové dny stále příjemně teplé na pobyt venku ale zároveň dost chladné na produkci prvotřídních ústřic.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 20 °C

Vlhkost vzduchu: 72 %

Denní světlo: 10,4 hod

Slunečné počasí: 6,5 hod/den

Deštivé dny: 7,3

Pohyb spojený s lehkou sportovní aktivitou v příjemné společnosti je nejlepším receptem na regeneraci. V Jižní Karolíně najdete více než 350 golfových hřišť, počasí stále dovoluje v resortu Myrtle Beach a okolí trávit čas na pláži, ale stejně i sjíždět serpentiny řeky Edisto. Rybaření můžete absolvovat na moři nebo řece a úlovek si sami připravit na večeři.

Pláž Myrtle Beach v Jižní Karolíně.
Pláž Myrtle Beach v Jižní Karolíně.

Milovníci pravých podzimních barev najdou, co hledají v jednom, nebo více, ze šesti parků v regionu Upstate. Scénické turistické trasy, některé z nich kopírující původní lovecké chodníky indiánů kmene Cherokee, poskytují v tomto čase dechberoucí pohledy na listnaté lesy měnící ze dne na den svou podobu.

Ústřice jsou nejchutnější, když teplota mořské vody poklesne, a sezóna obvykle začíná někdy koncem září. Jejich chov je v Jižní Karolíně dlouholetou tradicí a zážitek z konzumace různých druhů ústřic, podávaných na různé způsoby, se dá absolvovat podél celého, 300 km dlouhého pobřeží Atlantiku.

Ústřice v Jižní Karolíně.
Ústřice v Jižní Karolíně.

Kuba

Od koloniální architektury Havany, přes bílé pláže Varadera až po tropické údolí Viñales, na Kubě se určitě nudit nebudete.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 27,7 °C

Vlhkost vzduchu: 77 %

Denní světlo: 11 hod

Slunečné počasí: 7 hod/den

Deštivé dny: 6

La Habana, rušné hlavní město Kuby je obrovským živým monumentem, dokladujícím vše, čím si kubánský národ za poslední století prošel. Fasády starých městských domů zoufale volající po rekonstrukci, ale stále jakoby zázrakem (ve skutečnosti díky zručnosti a duchu svépomoci příznačných pro místní obyvatele) držící pohromadě, podobně jako 50 let staré typy amerických i sovětských automobilů v ulicích. V noci, zahalené tmou, zase město ožívá v čilých rytmech bezstarostné hudby a tance, překvapivě měnících celou jeho atmosféru.

Kostel na Kubě.
Kostel na Kubě.

Pláže, čisté moře, málo turistů a stále relativně nízké ceny dělají z Kuby lákavou destinaci pro jednu extra „letní“ dovolenou v roce navíc. K nejpopulárnějším plážím patří ze strany Atlantiku poloostrov Varadero a pohádkový ostrov Cayo Largo del Sur z karibské strany.

Bílá pláž na Kubě.
Bílá pláž na Kubě.

Půvab věčně zeleného údolí Viñales ohraničeného kopcovitými horami se strmými svahy si vás ihned získá. Dřevěné domy, sušárny tabáku, palmové háje, malá políčka, srdeční lidé a stálé teplo zapříčiní, že se vám bude odjíždět jen těžko.

Kubánec.
Kubánec.

Jamajka

Známý karibský ostrov je kaleidoskopem barev, rytmů reggae, slunce, vůní koření a chutí poctivých surovin.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 28 °C

Vlhkost vzduchu: 77 %

Denní světlo: 11,3 hod

Slunečné počasí: 7,4 hod/den

Deštivé dny: do 10

Průzračná tyrkysová mořská voda není ani zdaleka jedinou z přírodních krás Jamajky. Hory, nebo četné řeky a vodopády přidávají ostrovu na popularitě stejnou měrou. Modré hory, domov unikátní kávové odrůdy i vícero endemických druhů rostlin a živočichů, jsou prvním, ale ani zdaleka ne jediným místem, které stojí za to navštívit.

Bílá pláž na Jamajce.
Bílá pláž na Jamajce.

Exportním artiklem číslo jedna jamajské kultury je reggae. V jeho tempu jako by tu pulsoval každodenní život a v nejčiřejší podobě tu přežívá i jako hudební styl. Koncerty, festivaly a vše spojené s jeho historií i budoucností se děje v klubech Kingstonu a Montego Bay. Jamajskou kulturu však dotváří i rodný jazyk patois a bezproblémová koexistence všech velkých světových náboženství.

První kroky návštěvníků Kingstonu často vedou do muzea Boba Marleyho lokalizovaného na ulici s příznačným jménem Hope road a největší fanoušci pokračují do studií Trench Town Culture Yard. Po procházce přístavem a návštěvě čtvrti Port Royal můžete pravou chuť kořeninové směsi „jamaican jerk“ ochutnat v pouličním stánku, nebo v restauraci vlastněné legendárním Usainem Boltem.

Veselé děti na Jamajce.
Veselé děti na Jamajce.

Mexiko

Přesvědčivé důvody pro listopadovou dovolenou v Mexiku si nemusíte vymýšlet, je jich tolik, že si vybere každý.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 22 °C

Vlhkost vzduchu: 65 %

Denní světlo: 11,2 hod

Slunečné počasí: 7,7 hod/den

Deštivé dny: 4

Tradice, jejíž vznik se datuje staletí do minulosti, se v Mexiku dostává každoročně do centra pozornosti na přelomu října a listopadu. Je to Den mrtvých, barevný festival na oslavu zesnulých, kdy Mexičané dekorují své domácnosti oltáři, organizují průvody, párty a večerní návštěvy hřbitovů. Čas bílých lebek v záplavě oranžových aksamitníků.

Kostry oblečené ve veselých kostýmech na Den mrtvých v Mexiku.
Kostry oblečené ve veselých kostýmech na Den mrtvých v Mexiku.

Stát Chiapas leží v jižní části Mexika na hranici s Guatemalou. A protože podzim je skvělým časem k prozkoumání džungle, kroky turistů by měly vést právě do tropů Chiapas. Azurové jezero Laguna Miramar v deštném pralese Parque Natural Montes Azules je potěšením pro oko, tělo i duši. Druhým místem hodným pozornosti je série kaskádových vodopádů Agua Azul.

Mexičanky v barevných šatech.
Mexičanky v barevných šatech.

Dobrodružství chtivé povahy se jistě rády chopí každé příležitosti na únik od civilizace. Potápění na ostrově Socorro v Pacifiku, vzdáleném 600 km od pobřeží Mexika je přesně tímto druhem zážitku. Nejprve se nalodíte, potom se 24 hodin plavíte k ostrovu na lodi, na které budete i bydlet. Potápění je jediným účelem návštěvy oblasti ostrova, který je pod kontrolou armády a vstup na něj není povolen. Zážitek z potápění však bývá nezapomenutelný – vidět lze kladivouny obecné, delfíny i keporkaky.

Potápění na ostrově Socorro.
Potápění na ostrově Socorro.

Chile

Země extrémů, jejíž sever pokrývají pouště a na jihu se můžete setkat s takovým neobvyklým jevem jako inverzní vodopád.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 63 %

Denní světlo: 13,9 hod

Slunečné počasí: 10,2 hod/den

Deštivé dny: 1

Oblasti Chile jsou klimaticky skutečně velmi rozdílné. Poušť Atacama na severu není ani pustá ani nevlídná. Naopak, najdete v ní biotopy plné života a pohostinné obyvatelstvo. Totéž platí i o kultuře Mapuche z krajů vulkanických pohoří jihu, plných jezer, sopek, geotermálních pramenů a sportovních středisek.

Národní park Lauca v Chile.
Národní park Lauca v Chile.

Dynamické kosmopolitní hlavní město Santiago ležící v centrálním údolí země vítá turisty panoramatem architektury smíchané s koloniální na impozantním pozadí do červena zbarvených And. Nejhezčí výhled je z mrakodrapu Sky Costanera (304 m). Pokud preferujete přirozené vyhlídky v prostředí starých budov a upravené zeleně, pak městský park Cerro Santa Lucia bude místem přesně pro vás.

Národní park Torres del Paine.
Národní park Torres del Paine.

Mýty opředený Velikonoční ostrov je nejvíce izolovaným obydleným místem na Zemi. Kromě poodhalení tajemství monumentálních monolitických soch moai, si můžete na Rapa Nui užívat i pláže, neboť teplota se v listopadu vyšplhá přibližně na 25 stupňů. Pěší i cyklo-turistika jsou nejlepšími způsoby, jak ostrov prozkoumat do detailů.

Známé sochy na Velikonočním ostrově.
Známé sochy na Velikonočním ostrově.

Argentina

V listopadu Patagonie po dlouhé zimě konečně rozkvete jarem a ožívat začíná i Buenos Aires.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 26 °C

Vlhkost vzduchu: 68 %

Denní světlo: 13,9 hod

Slunečné počasí: 8,4 hod/den

Deštivé dny: 9,9

Scenérie lépe dokladující dominanci a syrovou sílu přírody, jako ty v Národním parku Los Glaciares, byste hledali jen těžko. Území výjimečné krásy, s drsnými, do nebe se tyčícími horami a četnými ledovcovými jezery ohromí všechny vaše smysly. Zejména na místech, kde, v doprovodu bouřlivého rachotu, ledovce shazují obrovské kusy své hmoty do mléčně bílé vody.

Národní park Los Glaciares v Argentině.
Národní park Los Glaciares v Argentině.

Buenos Aires bývá láska na první pohled. Při kombinaci kosmopolitní atmosféry, historických stavebních monumentů, živelnosti tanga a chuti steaku s vínem z odrůdy Malbec tomu ani nemůže být jinak. Vášní města je tanec tango a jeho autentickou formu máte možnost nasát v čtvrtích La Boca, Palermo, Recoleta a Puerto Madero. Více relaxační den strávíte výletem lodí po deltě řeky Paraná v čtvrti Tigre na severu města.

Vodopády Iguazu v Argentině.
Vodopády Iguazu v Argentině.

Provincie Mendoza je známá jako nejvýznamnější argentinská vinařská lokalita i jako brána pro výstup na vrch Aconcagua (6 961 m), nejvyšší vrchol obou amerických kontinentů. Argentinští vinaři naturalizovali původem francouzskou odrůdu Malbec a právě Mendoza z ní udělala celosvětově známý pojem. Aconcagua má pověst nejméně technicky náročného z nejvyšších vrcholů světa a sezóna výstupů začíná v polovině listopadu. Pozor, bývá tam plno.

Národní park Los Glaciares.
Národní park Los Glaciares.

Egypt

O něco mírnější teploty jsou úlevou od spalujícího tepla letních měsíců a dovolují užít si Egypt plnými doušky.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 61 %

Denní světlo: 10,7 hod

Slunečné počasí: 8,3 hod/den

Deštivé dny: 1,5

Údolí Nilu koncentruje všechny hlavní body zájmu turistů, které jsou v listopadu o něco méně frekventované než během hlavní sezóny. Údolí králů s hrobkami vznešených osob vytesanými do skal, na protějším břehu chrámy Luxoru (kdysi Théby) a Karnaku, blíže ke Káhiře pak pyramidy v Gíze a slavná Sfinga.

Chrámový komplex v Karnaku.
Chrámový komplex v Karnaku.

Zeměpisná výjimečnost Egypta spočívá v extrémně nerovnoměrné distribuci přírodních zdrojů a tím i osídlení. 99 % populace obývá pouze 5 % celkové plochy území státu, ale využívá téměř 100 % jeho zdrojů pitné vody. Tímto hustě osídleným územím je metropolitní oblast Káhiry. Hlavní město je tak průřezem všeho egyptského – navštívit můžete muzea, mešity, cidately i tržiště a ochutnat také speciality egyptské kuchyně.

Sfinga v Egyptě.
Sfinga v Egyptě.

Červenomořskou riviéru tvoří pobřežní pásmo Suezského a Akabského zálivu na Sinajském poloostrově. Tisíce kilometrů pobřeží lemují souvislá linie resortů, chráněná území na vodě i souši a archeologicky zajímavá místa. Rájem pro šnorchlování a potápění je národní park Ras Muhammad na nejjižnějším bodě Sinaje, kde se setkávají vody obou zálivů. Předmětem ochrany je nádherný korálový útes.

Pyramídy a výhled na Káhiru.
Pyramídy a výhled na Káhiru.

Omán

Nejstarší nezávislý stát arabského poloostrova, s vyspělou kulturou a bez násilností militantního islámu nabízí extrahovanou esenci orientu.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 27 °C

Vlhkost vzduchu: 60 %

Denní světlo: 11 hod

Slunečné počasí: 9,7 hod/den

Deštivé dny: 0 - 1

Po minulá staletí se ománským pevnostem dobře dařilo držet nepřátelské síly v bezpečné vzdálenosti. Dnes tyto historické stavby vítají hosty působivými fasádami, které jsou nadále hrdým a živým důkazem vynalézavosti a řemeslné zručnosti dávných dob. Fascinovat nepřestávají ani důmyslné a stále funkční systémy zavlažování falaj (Daris), či stará opuštěná sídla (městečka Samharam, Manah).

Mešita sultána Kábúse v Maskatu.
Mešita sultána Kábúse v Maskatu.

Výraz wadi je v arabských zeměpisných názvech poměrně častý. Označuje údolí, ale i koryto řeky, v níž se voda objevuje pouze, když vydatně naprší (tzv. efemerní řeka). Kromě toho bývají wadi i místy zajímavých přírodních úkazů. Ty nejznámější ománské jsou Wadi Shab a Wadi Bani Khalid – oba lokalizované tak šťastně, že se v nich voda vyskytuje během celého roku a tvoří neobvyklá přírodní koupaliště.

Údolí Wadi Shab v Ománu.
Údolí Wadi Shab v Ománu.

Jeskyňářské zážitky jsou v Ománu dostupné na všech úrovních, od standardních prohlídek jeskyní (Muqal, Al Hoota) až po sestupy vyžadující speciální výbavu a oficiální povolení (Majlis Al Jinn). Pokud se raději, než po vlastních přepravujte na silných strojích, nejlépe s pohonem všech čtyř kol, pak jistě zpozorníte při zmínce o oficiálních off-roadových trasách v ománských pouštích a roklinách.

Lidé v Ománu.
Lidé v Ománu.

Botswana

Přírodní bohatství rozlehlých ekosystémů Botswany se otevírá světu a čeká na objevení.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 30 °C

Vlhkost vzduchu: 45 %

Denní světlo: 13,3 hod

Slunečné počasí: 9 hod/den

Deštivé dny: 5

Delta řeky Okavango to je nedotčená divočina plná mimořádně sugestivních scén se zvířaty v přirozeném pohybu, klidně plynoucím vodním tokem a strhujícími západy slunce na horizontu. Na ploše 15 000 čtverečních kilometrů můžete zastihnout nosorožce, žirafy, lvy a jiné druhy při klidném odpočinku, nebo ve vzrušující akci, kterou si plní svou roli v potravinovém řetězci tohoto pestrého ekosystému.

Sloni v Botswaně.
Sloni v Botswaně.

Přírodní rezervace Mokolodi je nejsnáze dostupná díky blízkosti hlavního města Gaborone. Relativně dobrá infrastruktura v říčním terénu dovoluje absolvovat nenáročné a pohodlné safari. Spojit jej můžete s piknikem, či exkurzí do útulku pro opuštěná a osiřelá mláďata, která se tam pokoušejí vrátit zpět do divočiny.

Přírodní rezervace Mokolodi v Gaborone.
Přírodní rezervace Mokolodi v Gaborone.

Kasane je město na řece Chobe a zároveň brána do stejnojmenného národního parku. Leží jen těsně nad soutokem se Zambezi, který je bodem střetu hranic Botswany, Namibie, Zambie a Zimbabwe. Tvoří tak důležitý uzel na říční silnici před Viktoriinými vodopády. Kromě návštěvy biologicky rozmanitého parku město nabízí populární výlety lodí po řece.

Slon v Botswaně.
Slon v Botswaně.

Jižní Indie

Někdy označované také jako „poloostrovní“ část Indie, jižní státy se vyznačují tropickým monzunovým klimatem. Deště končí v září a následující měsíce jsou časem návštěv.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 29 °C

Vlhkost vzduchu: 70 %

Denní světlo: 12 hod

Slunečné počasí: 9 hod/den

Deštivé dny: 3

Známý svou oblibou u hnutí hippies, stát Goa je uložen v kolektivním vědomí jako místo alternativní kultury, odvázané zábavy a nočního života. Svými staro-portugalskými kostely a kláštery ve Staré Goe však zaujme i náročnější cestovatele. Konec listopadu je obdobím shromažďování věřících a příprav na hodování oslavující svatého Xaviera, patrona města (hlavní události probíhají 3. prosince).

Chrám Sri Ranganathaswamy v Indii.
Chrám Sri Ranganathaswamy v Indii.

Stát Kerala je destinací, ve které najdete jedny z nejkrásnějších pláží Indie v samosprávném celku Varkala, přezdívaném také „Perla Arabského moře“. Vedle koupání v moři a relaxace na slunci zde turisté holdují i vodním sportům. V hornaté části Keraly leží region Vagamon, jehož čajové zahrady, louky a borové lesy v listopadu ovládne svěží zeleň.

Archeologické naleziště Éllóra v Indii.
Archeologické naleziště Éllóra v Indii.

Kodaikanal (význam „dar lesůů), město situované ve státě Tamil Nadu, se nachází v oblasti až surrealisticky nádherných granitových útesů často pokrytých mlhou, zalesněných údolí, vodopádů a travnatých kopců. Při své nadmořské výšce 2 000 metrů je Kodaikanal vychytaným střediskem pěší turistiky v celém regionu.

Chrám Sri Ranganathaswamy.
Chrám Sri Ranganathaswamy.

Vietnam

I přesto, že v centrálním Vietnamu v listopadu hodně prší, sever a jih země jsou nejenže přístupné, ale i v záplavě slunečních paprsků.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 74 %

Denní světlo: 11,5 hod

Slunečné počasí: 5 hod/den

Deštivé dny: 5

Dračí zátoka Halong je zřídlem inspirace pro básníky i starodávné příběhy vietnamské lidové slovesnosti už od nepaměti. Shluky vápencových krasových formací vyrůstajících z vod zátoky, poseté vegetací deštného pralesa se formovaly 20 milionů let. Tento mimořádně komplexní a chráněný ekosystém je skutečným unikátem.

Rýžové pole ve Vietnamu.
Rýžové pole ve Vietnamu.

Zcela mimo vychytané turistické cesty, na severovýchodní hranici s Čínou, vás přivítá jako z rajské zahrady působící duo vodopádů Ban Gioc. Situované je v romanticky působící zemědělské krajině a napájené vodou z řeky Quay Son. Kvůli nepřesnostem v historických dokumentech nebylo v minulosti možné určit přesnou hranici mezi oběma zeměmi, ani komu vodopády vlastně patří. Nové demarkační body byly vytyčeny až relativně nedávno.

Fotbalové oslavy ve Vietnamu.
Fotbalové oslavy ve Vietnamu.

Nenápadně působící souostroví Phu Quoc v Thajském zálivu sestává z 28 ostrovů, mnoho z nich je stále neobydlených. Tento fakt v kombinaci s poznatkem, že polovina území hlavního ostrova je zákonem chráněna, vede ke správnému závěru, že místní pláže jsou téměř v panenském stavu. Celoroční teplo, pohostinnost a snadný přístup souostroví jen přidávají na atraktivitě.

Ostrůvky ve Vietnamu.
Ostrůvky ve Vietnamu.

Nepál

Trekking uprostřed úžasných nepálských hor je snad nejlepším zážitkem svého druhu vůbec.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 15 °C

Vlhkost vzduchu: 32 %

Denní světlo: 10,5 hod

Slunečné počasí: 8 hod/den

Deštivé dny: 0 – 1

Několikadenní túra v odlehlém okrese Humla na západě Nepálu vás provede údolími řek, vysokými horami a přespávat budete v domácím ubytováni, v tradičních buddhistických vesnicích rozmístěných po cestě. Nemine vás ani příležitost zajezdit si na koních, nechat se vyšetřit od šamana, anebo alespoň sledovat jeho rituály, nebo se přiučit tradičním zemědělským technologiím.

Mount Everest v Nepálu.
Mount Everest v Nepálu.

Pokhara je nepálským centrem pro všechna sportovní dobrodružství. Ať vás láká paragliding, slaňování do podzemních jeskyní, bungee jumping, kajak, horské kolo, nebo snad jóga, metropole na jezeře Phewa v srdci země má něco pro každého. Nedaleké městečko Bandipur je tichou a klidnou oázou vhodnou na kratší procházky, rozjímání a fotografování Himalájí i přilehlého údolí horské řeky Marsyangdi.

Chrám v Nepálu.
Chrám v Nepálu.

Nejpopulárnější trek se skupinou přátel v blízkosti Kathmandu je ze Sundarijal přes Chisapani do Nagarkotu. Má převýšení přes 2 000 metrů, zabere tři dny a zahrnuje nezapomenutelné východy slunce i přechod hustou džunglí národního parku Shivapuri. Komu by to bylo málo, může si trasu prodloužit do Dhulikhelu, města vícero zachovalých buddhistických chrámů.

Helikoptéra a výhled na Mount Everest.
Helikoptéra a výhled na Mount Everest.

Myanmar

Myanmar stále zůstává až překvapivě neprobádaným územím. Jeho kulturní i přírodní dědictví je přitom plné nevídaných divů.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 32 %

Denní světlo: 11,2 hod

Slunečné počasí: 8 hod/den

Deštivé dny: 4

V Bagu, archeologickém nalezišti světového významu na úrovni Machu Picchu nebo Angkor Wat, povstává ze zelené klenby palem a tamarindových porostů na desítky, možná až stovky chrámových věží. Většina budov chrámů a pagod, kterým věže patří, je dobře zachovaných nebo zrestaurovaných. Jsou plné fresek, menších i větších sošek Buddhy a vůbec se nelze divit, že turistů každým rokem přibývá.

Starověké město Bagan v Myanmaru.
Starověké město Bagan v Myanmaru.

V listopadu je v plném proudu sezóna festivalů, během nichž se obyvatelé Myanmaru shromažďují v aktivních pagodách a připomínají si vznik těchto jedinečných religiózních staveb. Během jedenáctého měsíce roku je i zvykem vypouštět horkovzdušné světelné balóny a v noci měsíčního úplňku zapalovat tisíce svíček a konzumovat rýžovou pochoutku Htamanè.

Chrám Ananda v Chrám Ananda v Baganu, Myanmar.
Chrám Ananda v Chrám Ananda v Baganu, Myanmar.

V roce 2005 ohlásila myanmarská vláda změnu hlavního města z Yangonu na Neipyijto. Zatímco první jmenované je starým kulturně-společenským centrem s historií sahající do 11. století, to druhé je kompletně produktem novodobého urbánního plánování, podobně jako tomu bylo při budování Brasílie, či Canberry. Návštěva obou míst ukáže rozdíly v pojetí organizace života kdysi a dnes.

Schwedagonská pagoda v Myanmaru.
Schwedagonská pagoda v Myanmaru.

Kapverdy

Souostroví v Atlantiku formálně patřící k africkému kontinentu se podobá více západnímu světu a vděčně vítá turisty během celého roku.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 76 %

Denní světlo: 11,4 hod

Slunečné počasí: 7 hod/den

Deštivé dny: 1

Rájem pro každého, kdo nejraději uniká z každodenního stresu na pláž je ostrov Sal. Zlatý písek graduálně se ztrácející v azurových vodách, skvěle vybavené resorty, no a k tomu i kus historie i možnost dozvědět se více o těžbě a exportu mořské soli. Administrativním centrem ostrova je Espargos a největším střediskem Santa Maria.

Nádherná pláž na Kapverdách.
Nádherná pláž na Kapverdách.

Fogo („oheň“), je nejnavštěvovanějším ze všech kapverdských ostrovů. V jeho středu se tyčí sopka Pico de Fogo (2 826 m), která je i jeho hlavní atrakcí. Výstup na ni trvá přibližně šest hodin a výchozím bodem je nedaleké město Cha de Caldeiras. Po návratu se můžete osvěžit v moři na jedné z neméně atraktivních pláží.

Skákání do vody na ostrově Kapverdy.
Skákání do vody na ostrově Kapverdy.

Uhnízděné v malém údolí stejného jména, městečko Ribeira Grande působí neuvěřitelně útulně. Křivé uličky, malebné domy, čilý trh s potravinami a horké prameny dodávají tomuto místu nezaměnitelný ráz venkovského pohodlí. Najdete ho na ostrově Santo Antao.

Palmová zahrada na Kapverdách.
Palmová zahrada na Kapverdách.

Seychely

Seychely jsou shlukem půvabných ostrovů v teplých vodách Indického oceánu, kde vám hrozí, že odmítnete vyjít z vody a opustit pláž.

Počasí v listopadu (průměrné hodnoty)

Teplota: 29 °C

Vlhkost vzduchu: 76 %

Denní světlo: 12,3 hod

Slunečné počasí: 7 hod/den

Deštivé dny: 10

Turistické stezky největšího seychelského ostrova Mahé zahrnují několik přírodních tras, které vás provedou idylickou krajinou plnou života a nádherných výhledů na ostrov a moře. Copolia Trail v seychelském národním parku Morne trvá 2 hodiny a vede do výšky 500 m.n.m. Morne Blanc Trail a Anse Major Trail jsou alternativami zaměřenými více na lokální stanoviště a geologické útvary.

Tyrkysová voda na pláži Anse Cocos na Seychelách.
Tyrkysová voda na pláži Anse Cocos na Seychelách.

Seychelám vládne plážový život a s velkou pravděpodobností mu podřídíte většinu času i vy. Pláž Anse Georgette charakterizují impozantní žulové balvany obklopené exkluzivním bílým pískem. Anse Lazio má mohutnější vlny a úžasné západy slunce. Obě si zamilujete na první pohled.

Krásna pláž Anse Lazio na Seychelách.
Krásna pláž Anse Lazio na Seychelách.

Opustit Seychely, aniž byste viděli gigantické želvy, by vás mrzelo. Tito ušlechtilí tvorové vás přivítají na ostrovech Curieuse a Cousin. Kromě nich žijí už jen na Galapágách. Menším příbuzným obrům je ohrožený druh Kareta pravá, jehož monitorování dobrovolníky před obdobím kladení vajec začíná v listopadu.

Bílá pláž na Seychelách.
Bílá pláž na Seychelách.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole