Most Nine Arches Bridge na Srí Lance.

Kam jet v prosinci

Nepochybně, vydat se na cesty v čase předvánočního shonu má svá úskalí. O to více však oceníte, když se z každoročního rušného kolotoče dostanete někam, kde je božský klid. Pokud vás však více přitahuje čilý pohyb a štědrá atmosféra Vánoc, namířit si to můžete i do jednoho z center svátečního dění.

 

Zohledňujíc situaci ve světě v době psaní tohoto článku si uvědomujeme, že cestovat do některých zemí může být problematičtější než obvykle. Rovněž nejsou vyloučeny omezení, změny, či úplné zrušení programu aktuálních ročníků masových akcí uvedených v článku. Doufajíc, že ​​časem nastane příznivější stav, doporučujeme si odkaz na tento článek uložit, abyste se k němu mohli později vrátit.

Autor: Pavel Fellner

07.12.2020

Čti více
Avenue du Baobab v Madagaskaru.
Avenue du Baobab v Madagaskaru.

Vánoce mají být svátky tiché radosti, míru a klidu. Aby se v dnešním rychlém světě podařilo jejich náladu navodit, a přetrvala co nejdéle, je třeba se o to aktivně přičinit. Cestovatelské tipy, jak v prosinci přispět k lepší vánoční atmosféře ve vašem okolí, jsou dva. Můžete se co nejvíce ponořit do víru společenských událostí v jedné z více či méně známých metropolí, nebo tak trochu paradoxně, nenechat na sebe působit stres okolí, vyhnout se hektickému spěchu a utéct daleko od něj

Česko

První sníh, stromky na náměstích malých i velkých měst, nebo příležitost najít autentický dárek z dílny šikovných řemeslníků z regionů – každý z koutů Česka stojí za návštěvu i v prosinci.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 2 °C

Vlhkost vzduchu: 85 %

Denní světlo: 8,2 hod

Slunečné počasí: 1,5 hod/den

Deštivé dny: 7

Vánoční trh na pražském Staroměstském náměstí (v roce 2020 bohužel zrušen) je jedním z nejvyhlášenějších v Evropě. Vůně svařeného vína se mísí s tradičním kořením používaným při vánočním pečení a v doprovodu koled je zde možné ochutnat i celou řadu dalších původních tuzemských delikates. Během prosincové návštěvy Prahy byste neměli vynechat ani nedalekou tajuplnou čtvrt Židovského města prosáklou duchem příběhu o Golemovi a tvorbou Franze Kafky.

Vánoční trh v Praze.
Vánoční trh v Praze.

Historickými památkami nabité centrum města Kutná Hora nezůstalo ve světě nepovšimnuto a od roku 1995 je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Za svůj rozvoj ve středověku vděčilo blízkým stříbrným dolům a jeho urbánní textura zahrnuje několik architektonických klenotů, z nichž vyniká především pozdně gotický Chrám svaté Barbory.

Kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře.
Kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře.

Svérázné městečko Rožnov pod Radhoštěm v údolí řeky Bečvy si oblíbíte na první pohled, zvlášť pokud bude pod sněhovou pokrývkou. Valašské muzeum v přírodě plné tradičních dřevěných staveb, výlety do nádherných Moravskoslezských Beskyd, pivní lázně a dílna svíček jsou jen některým z mnoha jeho lákadel.

Tradiční dřevěné domky v Rožnově pod Radhoštěm.
Tradiční dřevěné domky v Rožnově pod Radhoštěm.

Slovensko

Prosincové Slovensko přináší v adventním období bohaté lidové tradice, první lyžovačku i odpočinek v tichém horském prostředí.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 3 °C

Vlhkost vzduchu: 85 %

Denní světlo: 8,4 hod

Slunečné počasí: 1,5 hod/den

Deštivé dny: do 10

Oslavy spojené s datem 6. prosinec zaujmou hlavně děti. Příchod svatého Mikuláše má v slovenských krajích mnoho rozmanitých podob – v obcích a městech se tato oblíbená postava může objevit v ulicích, školách, nákupních centrech i dopravních prostředcích, v doprovodu anděla a čerta pochodovat od dveří ke dveřím, nebo trpělivě čekat na vyzdobeném náměstí, dokud děti nepřijdou za ním. Několik měst organizuje také mikulášské běhy.

V centrech slovenských měst v prvních týdnech prosince vyrostou vánoční stromečky a vedle nich obvykle i kluziště a betlémské výjevy ve všech formách od dřevěných, přes ledové až po živé inscenace. Hlavní město Bratislava pohostí domácí i turisty na vánočních trzích hned ve dvou formách. Pod širým nebem na Hlavním náměstí a v krytých prostorách historické Staré tržnice.

Vánoční trh v Bratislavě.
Vánoční trh v Bratislavě.

Nejvyšší šance zažít zasněžené hory a vše s nimi spojené už v prosinci je na severu země. V tomto čase se v lyžařských střediscích zpravidla ještě nenachází mnoho turistů, a pokud jsou teploty trvale pod nulou, svahy mohou být uměle zasněžovány, i když právě nenapadl čerstvý sníh.

Lyžařský svah v Tatranské Lomnici.
Lyžařský svah v Tatranské Lomnici.

Německo

Oslnivé vánoční světelné výzdobě známých německých míst může v prosinci konkurovat pouze pocit autentické Gemütlichkeit (výraz, kterým Němci označují útulnou atmosféru) při pohledu z okna útulné kavárny na klidně poletující sněhové vločky na pozadí horského panoramatu Alp.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 4,5 °C

Vlhkost vzduchu: 83 %

Denní světlo: 7,8 hod

Slunečné počasí: 1,2 hod/den

Deštivé dny: 10

Vánočních trhů hodných pozornosti je v Německu tolik, že ani velmi nezáleží, na který z nich zabloudíte, všude na vás čeká spousta milých svátečních překvapení. Ať už je to Lipsko, kde kořeny adventního trhu sahají až do 15. století, úžasné prostředí arboreta Lichtentaler Allee ve městě Baden-Baden, romantické ulice městského centra v Trevíru nebo hned několik různých trhů v Berlíně, litovat, že jste přišli, nebudete nikde.

Vánoční trhy v Baden-Baden.
Vánoční trhy v Baden-Baden.

Tím pravým místem pro pobyt, pokud se již od léta nemůžete dočkat poctivé lyžovačky, je legenda Bavorska, Garmisch-Partenkirchen. V roce 1936 zde byly zimní olympijské hry a doslova stovky kilometrů běžeckých tratí i lyžařských svahů pod Zugspitze jsou od té doby světovým pojmem. A zámek Neuschwanstein, inspirace pro animované zpracování Sněhurky i logo firmy Disney, je sotva hodinu cesty autem.

Zasněžené hory v Garmisch-Partenkirchen.
Zasněžené hory v Garmisch-Partenkirchen.

Více tematické zábavy najdete na pouti s horskou dráhou a dalšími atrakcemi Hamburg DOM, na čokoládovém festivalu v Tübingenu v jižním Německu nedaleko Stuttgartu, na slavnostech ovocného koláče Stollen v Drážďanech, případně na oslavách spojených s Chanukou v Berlíně.

Typický ovocný koláč v Drážďanech.
Typický ovocný koláč v Drážďanech.

Polsko

Kultura a přírodní bohatství našeho severního souseda neochudí předvánoční návštěvníky o žádné ze svých krás.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 5 °C

Vlhkost vzduchu: 85 %

Denní světlo: 7,4 hod

Slunečné počasí: 1 hod/den

Deštivé dny: 14

Starobylé ulice metropolitního přístavu Gdaňsk se vánoční výzdobou rozsvítí už od pozdního listopadu. Pokud patříte k těm, co věří, že s přípravami na Štědrý večer nelze nikdy začít brzy, pak je toto město přesně pro vás. Grilované uzené sýry (oscypky), typické pierogi a aromatické zázvorky vašim nákupům přidají tu správnou chuť.

Náměstí s vánoční výzdobou v Gdaňsku.
Náměstí s vánoční výzdobou v Gdaňsku.

Nejznámějším střediskem polské strany Tater je Zakopane, kde v prosinci začíná zimní sezóna. Dovolená v jeho malebném prostředí má přímo terapeutický účinek, i když právě nesportujete. Pokud dostanete chuť zabruslit si ve vánoční atmosféře městského otevřeného kluziště a potom zajít na sklenici horkého piva, do Krakova je to jen něco nad 100 kilometrů.

Zasněžený svah v Zakopaném.
Zasněžený svah v Zakopaném.

Bělověžský národní park, jehož součástí je UNESCEM chráněný prales, leží v západní části Polska, na hranici s Běloruskem. Zimním aktivitám v jeho rovinatém terénu dominují běžky, jízda na saních za koňským spřežením a samozřejmě dlouhé procházky po čerstvém vzduchu. Zakončit to vše můžete uvolňující saunou.

Bizoni v Bělověžském národním parku.
Bizoni v Bělověžském národním parku.

Rumunsko

Kouzlo Vánoc a kopy sněhu, na které budete dlouho vzpomínat, se dají zažít i v některých méně známých koutech Rumunska.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 2 °C

Vlhkost vzduchu: 85 %

Denní světlo: 8,6 hod

Slunečné počasí: 1,8 hod/den

Deštivé dny: 7

Vánoční trh v transylvánském městě Sibiu organizuje tamní samospráva ve spolupráci s rakouskou ambasádou a nelze se proto divit, že patří k nejbarevnějším a nejživějším v celé zemi. Rozložený na malebném náměstí starého města, největší dojem zanechává večer, kdy mohou naplno vyniknout všechny barevné instalace. Město v 12. století osídleno německými Sasy, se stále živou luteránskou tradicí, přináší každoročně i pestrý adventní kulturní program.

Vánoční trh v Sibiu.
Vánoční trh v Sibiu.

Pokud jste si mysleli, že ledové hotely jsou výsostnou záležitostí severských zemí, mistři z hlubokých hor nedaleko jezera Balea vás vyvedou z omylu. Každou zimu zde postaví několik příbytků iglú a ručně z ledu jezera vytesají jejich vnitřní zařízení, abyste se uvnitř cítili co nejpohodlněji.

Vstup do ledového hotelu Balea.
Vstup do ledového hotelu Balea.

Hlavní město Bukurešť vás, kromě všeho, co byste od moderního evropského velkoměsta čekali, nepochybně přiláká i unikátním komplexem Therme. Ten je čímsi mezi aquaparkem a tropickou botanickou zahradou ukrytou pod obrovským skleníkem. Uvnitř roste 500 živých palem a teplota se trvale drží na přibližně 30 °C.

Staré město v Bukurešti.
Staré město v Bukurešti.

Dánsko

Chladné počasí vám Dánové vynahradí svojí pověstnou pohostinností a útulným prostředím, ze kterého se vám nebude chtít vracet zpět.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 4 °C

Vlhkost vzduchu: 85 %

Denní světlo: 7,1 hod

Slunečné počasí: 1,2 hod/den

Deštivé dny: 15

Pojmenovat předvánoční městské trhy „krajinou zázraků“ je zvykem všude, ale realita zřídka odpovídá tomuto ambicióznímu označení. Jednou z nejsvětlejších výjimek je Kodaň. Instalace a dekorace v jejích ulicích jsou vždy zrealizované precizně a s citem. Nezřídka se stane, že vás přenesou do pohádkového světa vánočních příběhů H. Ch. Andersena, které si pamatujete z dětství.

Barevné domky v Kodani.
Barevné domky v Kodani.

Architektura městských domů s dřevěnými trámy viditelnými na barevných fasádách má nezaměnitelný půvab. Vychutnat si ji můžete během procházky tichými zasněženými ulicemi městeček Ærøskøbing, Dragør, Skagen, či Faaborg. Nejstarším dánským městem je Ribe, založené již v osmém století, kde umění a historie dýchají na návštěvníka na každém kroku.

Katedrála v nejstarším dánském městě Ribe.
Katedrála v nejstarším dánském městě Ribe.

V ostatních letech se stala ve světě populární představa o typicky dánské formě komfortu hygge, spojované s teplými papučemi, horkou čokoládou a posedáváním u krbu. Čemu se ale mnozí Dánové v zimě věnují mnohem raději, je otužilecké plavání ve studené zimní vodě. První společné akce tohoto rázu začaly již koncem 19. století a postupně si získávaly stále více příznivců. I když populární festival zimního plavání ve Skagenu se koná až v lednu, k nadšencům této aktivity se můžete přidat kdykoli, například na kodaňském nábřeží Amager Helgoland.

Pláž v Skagenu.
Pláž v Skagenu.

Itálie

I když snad Itálie nesejde na um jako první volba prosincové destinace, existuje dost důvodů pro její návštěvu právě v tomto čase.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 7,5 °C

Vlhkost vzduchu: 81 %

Denní světlo: 8,8 hod

Slunečné počasí: 2,5 hod/den

Deštivé dny: 6

Zatímco pro věřící mohou být cílem masová vánoční mše a papežské požehnání přímo ve Vatikánu, v ostatních oblastech Itálie se najde něco i pro všechny ostatní. Řím a Milán jsou čilými dějišti kulturních událostí i předvánočních nákupů. Benátky a Florencie jsou v tomto období romantičtější než obvykle a jinovatka či mlhou pokrytá venkovská krajina Toskánska a Umbrie působí až hypnoticky uklidňujícím způsobem.

San Gimignano v Itálii.
San Gimignano v Itálii.

Dolomity (v severní oblasti hranic s Rakouskem a Švýcarskem), Valle d'Aosta a Savojské Alpy (oboje na západě země) jsou horskými lokalitami s nejlepšími podmínkami pro zimní sporty. Italské lyžařské rezorty jsou známé svou vstřícností vůči rodinám s dětmi – lyžařskými školami, svahy vyhrazenými pouze pro nejmenší a slevami pro děti do 10 let.

Valle d'Aosta a zasněžené hory.
Valle d'Aosta a zasněžené hory.

V jižních oblastech pobřeží Amalfi a Sicílie se prosincové teploty vyšplhají na příjemných 15 stupňů, což stále dovoluje obdivovat půvaby místní krajiny bez davů turistů i vychutnat si poctivé kulinářské speciality sedíc v exteriéru.

Norsko

O Norech se říká, že se rodí už s lyžemi na nohou, ale v této severské zemi je v prosinci v nabídce mnohem více než jen běžkování.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: -1 °C

Vlhkost vzduchu: 83 %

Denní světlo: 6,1 hod

Slunečné počasí: 1,1 hod/den

Deštivé dny: 6

Hlavním městem norských fjordů je Bergen. Plavba lodí mezi úzké průplavy, vedle dechberoucích masivních zledovatělých skalních formacích z Bergenu do Mostraumenu a zpět trvá přibližně tři hodiny. Příznivci jídel z plodů moře si zde také přijdou na své, ať už v četných restauracích, nebo přímo na trhu s čerstvými surovinami.

Fjordy v Bergenu.
Fjordy v Bergenu.

Destinace Røros zaujme fanoušky autentického venkova, historie rurálního průmyslu a panoramatické krajinné fotografie. Zachovalejší svědectví života a kultury na území modifikovaném těžbou mědi byste našli jen těžko. Několikeré etapy vývoje více než 300 leté industriální minulosti jsou tu zvěčněny v architektuře, muzejních expozicích i stále živých zemědělských praktikách.

 Autentický venkov v norském městečku Røros.
Autentický venkov v norském městečku Røros.

Jedním z primárních důvodů pro prosincovou výpravu za norský polární kruh je pozorování polární záře. Počet dní s jasnou noční oblohou je v průměru 16, takže šance jsou vysoké. Vhodných míst je mnoho, populární je severně položený ostrov Tromso s možností přímého leteckého spojení a také o něco jižněji orientované souostroví Lofoty.

Polární záře v Norsku.
Polární záře v Norsku.

Ekvádor

Už tři klimatické zóny, ve kterých se Ekvádor nachází, naznačují, že mnohotvárná pestrost tu na vás čeká na každém kroku.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 21 °C

Vlhkost vzduchu: 80 %

Denní světlo: 12,1 hod

Slunečné počasí: 6,9 hod/den

Deštivé dny: 10

Chladnější pásmo vrchoviny s mírně vyšším úhrnem prosincových srážek dovoluje pohodlně prozkoumat velkolepé kulturní dědictví, nádherné koloniální kostely a muzea v hlavním městě Quitu. Centrum historického významu Cuenca, se stále patrnou pravoúhlou sítí ulic, je příkladem urbánního plánování, jak ho chápali Španělé při osídlování Jižní Ameriky v 16. století.

Sopka Cotopaxi v Ekvádoru blízko města Quito.
Sopka Cotopaxi v Ekvádoru blízko města Quito.

Východní část Ekvádoru se řadí k povodí Amazonu a tato část roku je v tamním Národním parku Yasuni jednou z nejsušších a nejteplejších. Výlety do husté džungle pod neprůhlednou klenbou vysokých stromů a ubytování v ekologicky šetrných domech, často i bez elektřiny a internetu, osloví ty, co hledají více dobrodružství a vzrušení.

Province Orellana v Ekvádoru.
Province Orellana v Ekvádoru.

Přímořská oblast se v prosinci těší trvalejšímu slunečnímu svitu, který nahradí dlouhé měsíce mlhavého pacifického oparu. V plážových městech jako Bahia de Caraquez se dá věnovat vodním sportům nebo pozorovat delfíny. Galapágy, od kontinentu vzdálené asi 1 000 km, jsou rájem pro potápění a sledování života několika endemických druhů zvířat.

Pláž na Galapágách.
Pláž na Galapágách.

Hong Kong

Vánoční svátky s nádechem exotiky a asijského citu pro vizuální show mohou být osvěžujícím a inspirativním ozvláštněním i vašeho prosince.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 18 °C

Vlhkost vzduchu: 69 %

Denní světlo: 10,8 hod

Slunečné počasí: 5,6 hod/den

Deštivé dny: do 5

Jako bývalá britská kolonie si Hong Kong zachovává zvyk organizovaných adventních oslav. Epicentrem dění je Stanley Plaza a sváteční krůtu vám v předstihu rádi naservírují v četných restauracích s britskou kuchyní. Redekorace proběhne v muzeu voskových figurín Madame Tussauds a sezónní tématikou pochopitelně ožijí i Disneyland a zábavní park Ocean Park.

Výhled na Hong Kong.
Výhled na Hong Kong.

Suché počasí s teplotami do 20 stupňů je ideálním časem pro pěší turistiku a přezkoumání hongkongské divočiny, jakkoli překvapivě vám může toto slovní spojení znít. Přilehlé ostrovy jako Lamma jsou plné tras napříč džunglí, skalistými kopci i písečnými plážemi. Nejkrásnější výhled na tu, u Hong Kongu více očekávanou, železobetonovou džungli velkoměsta je z vrcholu Victoria Peak.

Ulice a taxíky v Hong Kongu.
Ulice a taxíky v Hong Kongu.

V prosinci se konají i oblíbené mezinárodní koňské dostihy, Velký evropský karneval s lunaparkem, nabitý hudebními i tanečními představeními a je také ten správný čas na návštěvu Mokřadního parku, rozlehlého ochranářsko-vzdělávacího komplexu. Pouliční trh Mongkok překypuje životem nonstop a projít se jím stojí za to i když si nic nevyberete.

Večerní Hong Kong.
Večerní Hong Kong.

Madagaskar

Ke konci roku začíná období dešťů, ale úvodní týdny prosince jsou stále skvělé pro pobyt na madagaskarské pláži.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 28 °C

Vlhkost vzduchu: 73 %

Denní světlo: 13,3 hod

Slunečné počasí: 6,5 hod/den

Deštivé dny: do 15

Přírodní úkazy ostrova Madagaskar si získávají zasloužený obdiv už po dlouhá staletí. Záhadně vypadající strom baobab s válcovitým kmenem a korunou připomínající obrovský udržovaný bonsai, blízkost migračních cest velryb putujících ve skupinách i v prosinci a charakterističtí lemuři jsou jen těmi nejznámějšími z nich. V katalogu endemických rostlinných druhů ostrova je zapsáno více než 9 000 názvů.

Baobaby při západu slunce v Madagaskaru.
Baobaby při západu slunce v Madagaskaru.

Plážovým radostem se můžete oddat na místech po celém, 4 800 km dlouhém, pobřeží Madagaskaru. Nosy Be je menší ostrůvek na severozápadě a zároveň nejpopulárnější cíl turistů. Z pláže Anjajavy s čistě bílým pískem na okraji národního parku stejného jména se dá zase dostat k obdivuhodnému korálovému útesu.

Západ slunce na ostrůvku Nosy Be v Madagaskaru.
Západ slunce na ostrůvku Nosy Be v Madagaskaru.

Přírodní rezervace Tsingy de Bemaraha zahrnuje krasový reliéf a členité vápencové pahorky zformované do ostrých vrcholů připomínajících jehly. Slovo tsingy doslova znamená „místo, kde se nedá chodit na boso“ a je pro daný terén velmi výstižné. Velkolepý kaňon řeky Manambolo, zvlněné kopce, nedotčené lesy, jezera a mangrovové bažiny jsou biotopem vzácných druhů ptáků.

Přírodní rezervace Tsingy de Bemaraha v Madagaskaru.
Přírodní rezervace Tsingy de Bemaraha v Madagaskaru.

USA / Havaj

Vyhledávané vulkanické souostroví nezůstává své pověsti nic dlužno ani v prosinci.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 72 %

Denní světlo: 10,9 hod

Slunečné počasí: 6,4 hod/den

Deštivé dny: 9

Příjemná teplota a deště zpravidla jen v kratších, asi 10 minutových intervalech znamenají, že strávit svátky na Havaji je snadno představitelný plán. Prosinec znamená příležitost vidět květiny vánoční růže (Euphorbia pulcherrima) kvést v jejím přirozeném habitatu. Oceánská voda je také příjemně teplá a dá se v ní bez problémů plavat i surfovat.

Surfařka v Honolulu.
Surfařka v Honolulu.

Prosinec a leden jsou dokonce měsíci s největšími vlnami, speciálně na severním pobřeží Oahu, vhodném především pro pokročilé surfaře, začátečníci by se měli držet v zónách na jihu ostrova. Velryby také migrují od Aljašky směrem na jih a jejich pozorování se dá spojit s výlety lodí mezi jednotlivými ostrovy.

Výhled na Honululu a pláž.
Výhled na Honululu a pláž.

K udržování ducha havajských Vánoc nejvíce přispívají festival světel na Kauai – tradice místní komunity transformovat všední předměty na vánoční divadlo za pomoci světelných ozdob, nebo společná ruční výroba rýžových koláčků na Velkém ostrově. To vše provázejí tance ve stylu hula, původní hudební rytmy, hit Mele Kalikimaka v různých interpretacích a Santa Clausové veslující na kanoe nebo, jak jinak, surfující na vlnách.

Ohňostroj v Honolulu.
Ohňostroj v Honolulu.

Portugalsko / Madeira

Golfský proud omývající břehy Madeiry přináší pěkné počasí a teplotu vody okolo 20 °C. Občasné větry vanoucí od Sahary zvedají i teplotu vzduchu, takže kontinentální zima se zde nekoná.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 20 °C

Vlhkost vzduchu: 71 %

Denní světlo: 10 hod

Slunečné počasí: 5,3 hod/den

Deštivé dny: 12

Portugalský ostrov přeje všem druhům sportů, počínaje turistikou, pokračujíc surfováním či jízdou na koních a konče extrémními aktivitami, jako je například slaňování a skoky do moře ze strmých útesů. Špatné jazyky říkají, že na Madeiře nejsou písečné pláže, ale není tomu zcela tak. Pár se jich tam nachází, jedna dokonce vznikla přirozeně. Pravdou však je, že pokud vás nejvíce lákají právě pláže, pochodíte lépe na menším ostrově Porto Santo severně od Madeiry.

 Útesy Ponta de sao Lorenco na Madeiře.
Útesy Ponta de sao Lorenco na Madeiře.

Funchal je malé, půvabné a nezaměnitelně portugalské město, jehož přitažlivost tkví v jeho vytrvalé staromódnosti. Kabinková lanovka Teleferico do Funchal vás vyveze z promenády ve starém městě do vesničky Monte nad městem, odkud se vám naskytne nezapomenutelný výhled na Atlantik a funchalský přístav. Když se dosyta pokocháte pohledem na oceán, můžete navštívit tamní tropické botanické zahrady.

Výhled na staré město Funchal na Madeiře.
Výhled na staré město Funchal na Madeiře.

Madeira je pověstná jídlem a pitím. Vynechat byste určitě neměli dezertní víno, které ostrov proslavilo ve světě (také nazvané Madeira), čerstvé subtropické ovoce z domácích plantáží, ani speciality z ryb.

Trh Mercado dos Lavradores na Madeiře.
Trh Mercado dos Lavradores na Madeiře.

Filipíny

Filipíny jsou koncentrátem exotického přírodního bohatství, plným příjemných zážitků a překvapení.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 29 °C

Vlhkost vzduchu: 75 %

Denní světlo: 11,3 hod

Slunečné počasí: 5 hod/den

Deštivé dny: 9

S celkovým počtem více než 7 600 ostrovů není na Filipínách o pláže nouze. Od celodenní pohody na bílém písku tak nikdy nejste velmi daleko a nejtěžší se stává otázka, jak si vybrat. Při takové široké nabídce se vyplatí dát přednost méně známým ostrůvkům s kratšími frontami turistů a s větším prostorem kolem sebe.

Bílá pláž v Palawanu, Filipíny.
Bílá pláž v Palawanu, Filipíny.

Čokoládové hory na ostrově Bohol se při první návštěvě zdají jako z jiného, ​​snového světa. Stovky téměř dokonale symetrických kuželovitých kopců, tvarem připomínajících uměle navršené mohyly, vystupují z povrchu džunglí zarostlé planiny. Nejde však o fantazii, ale o přírodní útvar, který se zde formoval celé dlouhé věky.

Čokoládové hory ve Filipínách.
Čokoládové hory ve Filipínách.

Nejkrásnější předvánoční oslavy probíhají každoročně v městě San Fernando, které hostí festival obrovských světel. Jeho nejvzrušivější součástí je soutěž tvůrců rozměrných světelných instalací. Zpravidla jsou kruhového tvaru a ornamentálností a barvami připomínají design mandaly. V minulosti světla tvořily lucerny, dnes je nahradilo elektrické osvětlení, což ale dalo prostor i vyšší kreativitě.

Domorodec a filipínská příroda.
Domorodec a filipínská příroda.

Austrálie

První měsíc léta začíná v prosinci a je pro celou Austrálii, s výjimkou nejsevernějších částí, suchý a teplý. Začínají prázdniny a přibývá i turistů.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 24 °C

Vlhkost vzduchu: 47 %

Denní světlo: 14,7 hod

Slunečné počasí: 7,5 hod/den

Deštivé dny: 10

Severovýchodní pobřeží státu Queensland je domovem jednoho z nejvzácnějších a nejunikátnějších ekosystémů na Zemi vůbec. Velký bariérový útes je tvořen soustavou menších korálových útesů, ostrovů a lagun. Ty společně splývají v učebnicovém příkladu saturace biodiverzity do všemožných barev, tvarů, způsobů pohybu a kamufláže tisíců druhů organismů. Branou k útesu je ostrov Whitsunday.

Velký bariérový útes v Austrálii.
Velký bariérový útes v Austrálii.

Uhodli byste, že město kávy, které kvalitou a rozmanitostí podle více náročných konzumentů překonává evropské gurmánské metropole, se bude nacházet na opačném konci světa? Melbourne je hrdé nejen na své kavárny, ale i na ikonické úzké uličky (laneways), kterými je skrz naskrz protkáno. Sídlí v nich butiky, galerie, kreativní studia, bary a restaurace i více „seriózní“ podniky.

Park a panorama mrakodrapů v Melbourne.
Park a panorama mrakodrapů v Melbourne.

„Cesta srdcem Austrálie“ je podtitul 2 979 km dlouhé železniční tratě Ghan spojující Darwin na severu kontinentu s Adelaide na jihu. Tři dny a dvě noci cesty vlakem nabízejí mnohem více než jen běžný tranzit. V závislosti na balíčku služeb můžete v rámci přesunu absolvovat výlety a expedice do Alice Springs, rezervace Ayers Rock nebo Národního parku Kakadu.

Skalnatá vyvýšenina Uluru v Austrálii.
Skalnatá vyvýšenina Uluru v Austrálii.

Srí Lanka

Prosinec pro Srí Lanku znamená začátek sezóny turistické i poutnické – na posvátný vrch Srí Pada začínají proudit davy věřících, aby vzdaly úctu otisku Buddhovy nohy na jeho vrchu.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 30 °C

Vlhkost vzduchu: 73 %

Denní světlo: 11,7 hod

Slunečné počasí: 7 hod/den

Deštivé dny: 10

Původní léčebný systém zvaný Ajurvéda byl údajně zdokonalován po více než 5 000 let. Jeho bázi tvoří bylinky a úprava dietních návyků a na Srí Lance byla jedinou léčebnou metodou až do zavedení západních léků v 19. století. Tento přístup lidí oslovuje dodnes a mnoho turistů na ostrov přichází s cílem očisty těla i duše.

Barevné oslavy na Srí Lance.
Barevné oslavy na Srí Lance.

Po vydatném období monzunových dešťů se zazelenaly srílanské čajovníkové plantáže a jejich svěží atmosféru si můžete vychutnat spolu s šálkem lahodného teplého nápoje připraveného přímo na místě. Srílanský čaj je prvotřídní kvality a stejně nezapomenutelné jsou i scenérie plantáží.

Žena na čajové plantáži na Srí Lance.
Žena na čajové plantáži na Srí Lance.

Nezpochybnitelným kulturním hlavním městem Srí Lanky je Kandy, ukryté uprostřed strmých zelených svahů horských masivů Knuckles a Hantahna. Posvátné buddhistické místo, lidově známé jako město Senkadagalapura, bylo posledním sídlem sinhálských králů, aby se v 19. století dostalo pod nadvládu Britů. Kandy má díky své koloniální minulosti dodnes určitý aristokratický náboj.

Most na obloze na Srí Lance.
Most na obloze na Srí Lance.

Dominikánská republika

Hrozby hurikánů pominou v listopadu a během následujících měsíců se zde dá strávit jen klidná dovolená působící jako nejlepší lék proti stresu.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 29 °C

Vlhkost vzduchu: 83 %

Denní světlo: 11 hod

Slunečné počasí: 5,7 hod/den

Deštivé dny: 9

Park Charcos de Damajagua u města Puerto Plata zahrnuje několik vodopádů a sérii kaskád, které lze zdolat skoky nebo skluzavkami. Pro klidnější koupání a obdivování majestátu padající vody je vhodnější 30 metrový Salto El Limón. Celá řada menších kaskád ve vnitrozemí čeká jen na vaše objevení.

Vodopád El Limón v Dominikánské republice.
Vodopád El Limón v Dominikánské republice.

Dominikánská republika je rájem rybářů. V pobřežních vesničkách jako Bayahibe a Punta Cana na jihovýchodě země jsou vám k službám místní rybářské lodě. Vezmou vás na palubu a dovezou na místa s pravděpodobností výskytu marlínů, barakud, mahi mahi a mnoha dalších exotických druhů. Sladkovodnímu rybaření se daří v okresech La Romana a Río San Juan.

Tyrkysová voda v Punta Cana v Dominikánské republice.
Tyrkysová voda v Punta Cana v Dominikánské republice.

Cestu dominikánského rumu a doutníků do světa usnadnila obchodní embarga na konkurenční produkty z Kuby, ale to jim ani zdaleka neubírá na chuti ani kvalitě. Turistiku spojenou s ochutnávkami však nemusíte omezovat na plantáže tabáku a cukrové třtiny. Kávě, kakaovníkům a tropickému ovoci se tu daří stejně skvěle.

Bílá pláž na ostrově Saona v Dominikánské republice.
Bílá pláž na ostrově Saona v Dominikánské republice.

Jihoafrická republika

Prosincový únik na jih Afriky znamená únik do teplých dnů zaplavených hřejivými slunečními paprsky.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 25 °C

Vlhkost vzduchu: 71 %

Denní světlo: 14,4 hod

Slunečné počasí: 10,8 hod/den

Deštivé dny: 6,3

Sledování divokých zvířat v Krugerově parku a dalších známých rezervacích může vyžadovat více přesouvání, protože zvířata jsou rozptýlena od vodních zdrojů a hustá vegetace má tendenci snižovat viditelnost. Není to však překážkou, neboť dodatečnou námahu kompenzuje více zelené barvy na stromech a křovinách i jasnější obloha, vhodná pro fotografování.

Nosorožec v Krugerově národním parku.
Nosorožec v Krugerově národním parku.

Cap Classique and Champagne Festival ve vinařském regionu Franschhoek je jednou z předních společenských událostí v Jihoafrické republice. Na návštěvníky festivalu čeká množství gastronomických specialit od okolních restaurací a příležitost ochutnávky perlivých vín od producentů, které tento kout země dostaly do renomovaných vinařských ročenek po celém světě.

Mys Dobré naděje v Jihoafrické republice.
Mys Dobré naděje v Jihoafrické republice.

Kapské město je v prosinci jednou z nejfrekventovanějších destinací. Kombinuje to nejlepší z přímořského letoviska, moderní metropole, okolní přírody i kulinářských zážitků. Žije to tam hudbou, kulturními festivaly a množstvím outdoorových aktivit. Otázka směrem k milovníkům adrenalinu: Jak vám zní nápad nechat se zavřít do kovové klece a ponořit do moře, kde kolem vás plave velký bílý žralok?

Stolová hora v Kapském městě.
Stolová hora v Kapském městě.

Bermudy

Dočasně zmizet před prosincovým shonem se dá i v Bermudském trojúhelníku, tedy přesněji v jednom z jeho vrcholů – na ostrově se stejnojmenným názvem.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 22 °C

Vlhkost vzduchu: 75 %

Denní světlo: 10,1 hod

Slunečné počasí: 5 hod/den

Deštivé dny: 13

Coelinová, tyrkysová, azurová... Pojmenovat přesně všechny ty úžasné barevné odstíny modré mořské vody omývající bermudské břehy je náročné. Vy si je naštěstí můžete pouze užívat. Po hladině se máte možnost na kratší vzdálenosti přepravovat na skútrech, na palubě výletní lodi zase můžete prozkoumat skryté útesy a zátoky členitého pobřeží. Pokud vás zajímá, zda se vám pod hladinou naskytnou více fascinující pohledy na korály nebo vraky lodí, neváhejte a potopte se!

Pláž Horseshoe Bay na Bermudách.
Pláž Horseshoe Bay na Bermudách.

Silným hnacím motorem života na Bermudách je všudypřítomná kreativita. Domácí umělci a řemeslníci excelují ve svých dovednostech a vašemu oku jistě zalahodí ručně vyrobené surfy, čichovému orgánu zase produkty proslulé parfumerie, fanoušky módy zaujmou kolekce Bermudských návrhářů a snad každého pobaví populární představení slam poetry.

Barevné obchody na Bermudách.
Barevné obchody na Bermudách.

Směs činností, kterým se na Bermudách můžete věnovat, zahrnuje speciality, jako jóga na paddleboardu, absolvování kurzu včelařství, jízda na koni po pláži, či všestranný třídenní fyzický test Bermuda Triple Challenge. Co vám při nich přijde vhod, je rychlokurz místního slangu:

„Wopnin?“ - Co se děje?

„Ace boy / Ace girl“ - váš nejlepší Bermudský přítel / přítelkyně

„Session“ - párty, oslava

„Greez“ - jídlo

„Ching!“ - Wow!

Pláž s tyrkysovou vodou a bílým pískem na Bermudách.
Pláž s tyrkysovou vodou a bílým pískem na Bermudách.

Uruguay

Občas přehlížen ve prospěch svých sousedů, tento malý stát je skrytým klenotem Jižní Ameriky.

Počasí v prosinci (průměrné hodnoty)

Teplota: 26 °C

Vlhkost vzduchu: 67 %

Denní světlo: 14,5 hod

Slunečné počasí: 9,2 hod/den

Deštivé dny: 6

Hlavní město Montevideo ležící na pobřeží zálivu La Plata je harmonickým spojením moderního s tradičním. Najdete v něm staré architektonické skvosty jako kostel Iglesia Matriz a městskou bránu Puerta de la Ciudadela, styly secese i art deca a vedle nich nejmodernější výškové administrativní budovy. Rambla, 22 km dlouhá pobřežní promenáda má neopakovatelné kouzlo a je skvělou příležitostí na interakce se srdečným domácím obyvatelstvem.

Hlavní náměstí v Montevideu.
Hlavní náměstí v Montevideu.

Život rurální Uruguaye byl po staletí spjat s chovem skotu, který i dnes zůstává jeho integrální součástí. Okusit jeho příchuť dnes mají možnost turisté všech věkových kategorií na rančích rozesetých po celém Středozemí. Poetika těchto krajů zanechá vřelý dojem a v kombinaci s chutí farmářských výrobků bude vzpomínkou na celý život.

Barevné domky v Barrio Reus v Montevideu, Uruguay.
Barevné domky v Barrio Reus v Montevideu, Uruguay.

Zachovalá městská krajina Colonia del Sacramento ilustruje úspěšné spojení portugalského, španělského a postkoloniálního stylu. Rozměry skromné ​​civilní a církevní budovy s dlouhými kamennými zdmi, dřevěnými mřížemi a taškovými střechami odhalují vynikající znalosti o tradičních konstrukčních systémech a dosahují ucelené architektonické jednoty specifické pro toto historické místo. Najdete ji na pobřeží, blíže k ústí řeky Uruguay.

Zajímavá architektura v Colonia del Sacramento v Uruguayi.
Zajímavá architektura v Colonia del Sacramento v Uruguayi.

Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole