Palmy v horkém Marrákeši, za ním zasněžené hory Atlasu

Maroko - země absolutních kontrastů

Několik zemí světa, dostává označení a přívlastky jako země kontrastů. Snad k žádné jiné, mi tato věta nesedí více než k severoafrickému království Maroko. Úchvatná krajina jako z pohádek tisíce a jedné noci, kde zažijete i nemožné. Zde je alespoň několik unikátů a kontrastů, které na cestách Marokem můžete najít a zažít.

Autor: František Kekely

19.04.2020

Čti více
Kontrasty v Maroku - zasnežená hora a největší poušť světa
Kontrasty v Maroku - zasnežená hora a největší poušť světa

Rozpálená Sahara i lyžařská střediska

Stát na zasněžených horách Atlasu a dívat se odtud na největší suchou poušť světa, kudy procházejí karavany velbloudů ... Nebo naopak, sedět na velbloudu na Sahaře, a tak obdivovat zasněžené hory, kde se lyžuje. Není asi mnoho zemí, které se mohou pochlubit něčím tak spektakulárním, ale právě v Maroku takový zázrak zažijete a uvidíte!

Sandboarding na Sahaře
Sandboarding na Sahaře

Jen včera jsem procházel přes rozpálenou Saharu, loučil jsem se s nádhernými písečnými dunami. A druhý den jsem už zapínal mačky (viz první fotografie), a o pár chvil později jsem už vzdoroval pravé africké sněhové vichřici v pohoří, které se může pyšnit nejvyšším vrcholem až 4 165 metrů. Šílený, ale nádherný kontrast dvou různých světů, který v tomto případě naleznete v jediné zemi, jen několik kilometrů od sebe!

Taneční večer v Marakéši
Taneční večer v Marakéši

Moderní ulice i žijící středověk

Moderní obchodní centra s nejrůznějšími světovými značkami a řetězci, při nich barevně osvětlené fontány i palmy, které zkrášlují rozlehlé místní ulice. A jen nedaleko toho, svět zvaný medína – tajemný labyrint uliček, starý přes tisíc let, ukrývající se za starými hradbami, kde se jakoby zastavil čas. Můžete zde vidět různé řemesla a proces jejich výroby, který se zde za poslední století věru velmi nezměnil. Dva zcela odlišné světy s rozdílnou atmosférou a duší v jednom městě. I takový kontrast na vás v marockých městech čeká!

Barvení kůže v kádích
Barvení kůže v kádích

Jednou z nejúchvatnějších je medína Fezu, která patří mezi nejkrásnější městská centra vůbec. Můžete se zde ztratit uprostřed, přes devět tisíc klikatících se uliček, které vyprávějí staré příběhy Orientu ... Když vstoupíte dovnitř medíny, je to jako byste vkročili do středověku, kde na každém kroku natrefíte na barevna kůže, medresy (škola islámu) či mešitu, kterých je zde v srdci 1 200 let staré medíny až 185!

Náměstí Jama al-Fnaa v Marakeši
Náměstí Jama al-Fnaa v Marakeši

Afrika, Orient i Evropa

Přestože Maroko je svébytný stát, zcela na severu černého kontinentu, stále jsme v Africe a občas i zde ochutnáte její typickou příchuť. Zejména na opravdu šíleném náměstí Jama al-Fnaa vždy pocítím pravého afrického ducha, ten příjemný chaos a neskutečnou pestrost barev. Vždy vás potěší prodejce s originálními africkými maskami, či jinými unikátními suvenýry.

Maročané hrají jejich typickou hudbu
Maročané hrají jejich typickou hudbu

Na našich cestách Marokem se ocitneme i v městečku, kde už století nežijí jen Berbeři a Arabové, ale i 'echt' černoši, kteří vám zahrají typickou chytlavou hudbu 'pravé' Afriky.

Železniční stanice v Maroku
Železniční stanice v Maroku

Zároveň jsme však v Maroku jen kousek od Evropy. A je pochopitelné, že Evropané, zejména Francouzi, zde za ty desetiletí okupace také zanechali svou výraznou stopu a vliv. Stačí se projít Casablankou, pod kovovými balkónky půvabných bílých budov, postavených ve francouzském stylu art deco. Nebo navštívit horské městečko Ifran ve Středním Atlase, které působí tak mimo Afriku, že se už na některých "alternativních" stránkách objevil jako důkaz, že už i v evropských Alpách se staví mešity. A samozřejmě do toho výrazná chuť Orientu, arabského a muslimského světa. Maroko je prostě jedinečným střetům všech těchto světů.

Lidé pouště – Berbeři a Tuaregové
Lidé pouště – Berbeři a Tuaregové

Moderní člověk i nomád z pouště

V Casablance člověk v slušném obleku, s vázankou a s kufříkem v ruce rychle běží na místní tramvaj, aby přišel včas do své kanceláře. Nic zvláštního, co by nebylo možné vidět i u nás. Mezitím si ve stejné zemi, ve stejném čase na druhé straně Atlasu místní nomádka pomalu rozkládá na poušti svůj typický nomádský stan. Žádná elektřina ani vodovodní kohoutek, jen pár hrnců, které složí ze svého oslíka či velblouda a několik pobíhajících koz, které tvoří živobytí rodiny. I takový diametrálně rozdílný umí být život v Maroku – jakoby ze dvou světů a úplně jiných období lidských dějin. Mimochodem, podle místních statistik se tito pro nás prostí lidé z pouště dožívají podstatně více než ti, co žijí nám více podobným životem ve velkoměstech Maroka. Že by žádný stres a život bez koly či fast-foodů měl až takový účinek?

Mešita Hasana II. v Casablance
Mešita Hasana II. v Casablance

Největší mešita, kostely, synagoga i židovský hřbitov

Příjemný mix zažijete v Maroku i co se týče náboženství. V Casablance – největším městě země, se podíváme na jednu z největších mešit muslimského světa, mešitu Hasana II., nádherně dominující atlantskému pobřeží, ale i na překrásné kostely, či takzvané místní Lurdy se sochou Panny Marie.

Židovský hřbitov
Židovský hřbitov

Později navštívíme židovský hřbitov a synagogu. "Judaismus tu má starší historii než islám," připouštějí i místní Maročané. Tři Abrahamovy, monoteistické náboženství, které mají tolik společného i rozdílného. A v Maroku narazíte na každé z nich ...

Marocké dobroty
Marocké dobroty

Islám i liberální prozápadní smýšlení

Muslimské země jsou obecně výrazně konzervativního charakteru, to je dobře známé. Já osobně Maroko vnímám nejen jako nejliberálnější arabsko-muslimskou zemi, ale dokonce za jednu z nejliberálnějších zemí vůbec. I když některé věci, o kterých zde napíšu, oficiálně povolené nejsou, ale fungují zde! Klasicky se opít v baru nebo si nějaký alkohol skočit koupit do místního Carrefouru, pak jít někam na moderní disco, kde občas chodí hrávat i světoví Dji, cítit vůni hašiše, který je pro Maroko opravdu typický a k tomu ještě odolávat vábení místních žen ... to rozhodně nezní jako obrázky ze života muslimské země, ale Maroko v sobě skrývá i tento svět.

Kasba ve městě Ait Ben Haddou, staré několik století
Kasba ve městě Ait Ben Haddou, staré několik století

Maroko je prostě země, kterou si nemůžete nezamilovat. Kde na jednom zájezdu přecházíte jakoby několika světadíly, kulturami, národy, časovými obdobími. Kde se prolíná včerejšek s dneškem, divokost Afriky s vůněmi arabského světa, tajemstvími kočovníků a stopami Evropy. Země, která vám uprostřed hor, v poušti, či v labyrintu starých medín povypráví ty nejneuvěřitelnější orientální příběhy.

Maroko - základní informace, tipy a rady na cestu


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole