Setkání s horskými gorilami ve Rwandě

Zbavte se předsudků a navštivte Rwandu, zemi vyspělejší a čistší než Česká republika. Vnořte se do džungle, trekujte na úpatí sopek a podívejte se do očí horské gorile.

Autori: Martin Karniš, průvodce CK SEN

26.03.2018

Čti více

V horách Národního parku Volcanoes ve Rwandě je možné pozorovat vzácné horské gorily. Zážitek, který si budete pamatovat po zbytek života. Po hodině a půl chůze přes hustou džungli přicházíme na místo, kde odkládáme všechny věci. Posledních 200 metrů pak kráčíme na lehko. Zastavíme se na malé mýtince, kam se pomalu blíží gorilí rodinka. Místní průvodci mají informace od stopařů, kde se právě gorily nacházejí, a tak je lehko dokáží vystopovat. S těmito něžnými obry zde trávíme nezapomenutelnou hodinku, která se počítá od okamžiku, kdy poprvé spatříme gorily. Kvůli ochraně goril před chorobami zde můžeme zůstat opravdu jen jednu hodinu a nesmíme se k nim přiblížit na méně než 7 metrů. Zastavuje se nám dech při pohledu na gorilí rodinku s malými mláďaty hrající si kolem nás. Gorily už nás spatřily, a tak si raději klekáme, abychom je ničím nerušili.

Cena za setkání s horskými gorilami ve Rwandě neustále narůstá. Momentální výše vstupného činí 1 500 USD za tuto magickou hodinku. I přes tento fakt sem přichází stále více a více turistů. Horské gorily nespatříte v žádné zoo na světě, jelikož v zajetí se nedožívají dlouhého věku. Spatřit je můžete tedy jen zde ve volné přírodě, kde se o ně starají světové organizace s národními parky. Díky finančním prostředkům velmi dobře funguje jejich ochrana, kterou zajišťují ochranáři, stopaři i vědci.

Gorila horská (Gorilla beringei beringei, poddruh gorily východní) je ohrožený druh primátů, který žije pouze v trojúhelníku na pomezí Demokratické republiky Kongo, Ugandy a Rwandy. Většina z posledních stovek jedinců žije právě tady, ve Rwandě v pohoří Virunga, kde je i díky dokonalé organizaci největší šance je vidět. V ochraně horských goril je Rwanda lídrem. Celosvětový projekt na záchranu extrémně ohrožených goril rozběhla bioložka Dian Fosseyová, známá i z knihy a filmu Gorily v mlze. Systém funguje tak, že se v pohoří vytipují gorilí rodiny, které budou určeny pro turismus. Ty si pak postupně zvykají na přítomnost lidí. Postupem času již gorily přestávají turisty vnímat a berou je jako běžnou součást jejich denního života. Díky tomu může turista spatřit gorily v jejich přirozeném prostředí ve volné přírodě.

Bohužel, turisté nepovažují Rwandu za bezpečnou zemi, která se ale mění ekonomicky i politicky k nepoznání, díky rostoucí úrovni. Hlavní město Kigali se stává důležitým ekonomickým centrem Afriky. Zřizují zde finanční burzy, které jsou napojeny na ty největší ve světě. Silniční síť se zde rozvíjí rychleji než u nás a nové asfaltové úseky se otevírají každý měsíc. Rwanda také byla přijata do silného společenství - Commonwealthu – a to i přesto, že byla původně kolonií Belgie. Rwanda je nejčistší africkou zemí. Je zde zákaz používání igelitových tašek. Na hranici vám je všechny seberou. Tento zákon zavedla ministryně životního prostředí v roce 2009. Předposlední sobotu v měsíci vyjdou všichni obyvatelé do ulic a zametou své okolí. Samozřejmě i zde jsou oblasti, kterým je lepší se vyhnout, jako všude jinde na světě. Rwanda poskytuje opatření pro bezpečnost turistů, jelikož je cestovní ruch pro zemi velmi důležitým zdrojem. Místní lidé si své země, která se v roce 1994 dostala do obrovských problémů, nesmírně váží. Jsou vděční za zahraniční podporu, uvědomují si důsledky a cizinců si považují. Pokud cestujete individuálně, doprovod místního průvodce je však nezbytný.

Rwanda však nenabízí pouze setkání s gorilami, můžete navštívit i národní park Nyungwe, který je největším neporušeným územím deštného pralesa v centrální Africe. V parku žije 13 druhů primátů, což je nejvyšší počet na světě. Ve východní části země se nachází Národní park Akagera. Po ukončení konfliktu mezi kmeny Hutu a Tutsi v roce 1994 započal proces obnovení parku. Momentálně se zde nachází celá velká pětka (slon africký, lev, nosorožec dvourohý, buvol africký a levhart skvrnitý). Vykoupat se můžete v jezeře Kivu nebo ve městě Gisenyi, které nabízí větší komfort a větší hotely. Odsud je možné podniknout i výlet do města Goma v Demokratickém Kongu. Hlavní město Kigali se velmi rychle rozrůstá. Je to příjemné rušné město. Najdete zde muzea, památníky genocidy a Hôtel des Mille Collines, kde se natáčel známý film Hotel Rwanda.

Možnosti ubytování ve Rwandě jsou velmi široké. Od nejjednodušších zařízení až po nejluxusnější hotely. V Nyungwe Forest je lodge, která je jedním z nejlepších hotelů ve Rwandě. Na břehu jezera Kivu je několik hotelů patřících do mezinárodních sítí. V pohoří Virunga jsou stylové lodge, kde vám každý večer přijede služba rozdělat oheň v krbu a po návratu z treku za gorilami vám vyčistí a vysuší boty. Posezení na terase při západu slunce a pohledu na sopky v okolí je dokonalým zážitkem. Turisty láká i tradiční život, a proto se zde budují kulturní vesnice. V zemi je i několik muzeí, kde můžete vidět kus historie a artefakty z původního života, nebo i z etapy genocidy.

I ve Rwandě se dočkáte gurmánských zážitků. Místní kuchyně využívá kvalitu a čerstvost svých vlastních potravin. Pochutnáte si zde zejména na čerstvých rybách přímo z jezera. Do povědomí se dostává i produkce velmi chutné kávy.

Ani o své zdraví se zde nemusíte obávat. Do zemí centrální Afriky je povinné očkování proti žluté zimnici. Ostatní očkování jsou pouze doporučená, stejně tak, jako užívání antimalarik. Výskyt malárie se snižuje s ustupujícími dešti a nástupem období sucha. Při dodržování základních hygienických pravidel by se cestovatel neměl dostat do vážnějších problémů. Základem je mít kvalitní repelent proti hmyzu a po západu slunce nosit jen dlouhé kalhoty, ponožky a trička s dlouhým rukávem.


Všechny články autora

Martin Karniš

Vystudovaný zoolog je v CK SEN klienty právem považovaný za největšího odborníka na africké safari. Většinou provází Keňu a Tanzanii, kde si s Masaji povídá svahilsky a jeho nejoblíbenější zájezd je JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie. Od roku 2009 však provází i poznávací zájezdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okouzlila ho Rwanda, Uganda i Etiopie. Když si od něj zvířata potřebují odpočinout, provází zájezd Thajsko, Malajsie, Singapur či Austrálii, kterou projel křížem krážem. Martinovy největší koníčky jsou příroda, historie a poznávání nových lidí. Říká, že cestování a provázení je nejlepší škola života. Klienti si ho na zájezdech váží kvůli empatii a trpělivosti. Jako správný ranger je jeho nejoblíbenější pochoutkou steak z impaly v Jižní Africe.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole