Monument Valley, USA

Západ USA: nejkrásnější národní parky

Grand Canyon, Zion, Antelope – to jsou jména míst, kvůli kterým se vyplatí navštívit USA. Jedná se o nádherné útvary a přírodní scenérie, které se dají během dvoutýdenní cesty snadno navštívit.

Autori: Pavel Fellner, CK SEN

14.03.2018

Čti více
Monument Valley, USA
Monument Valley, USA

Jedním z nejkrásnějších národních parků USA je údolí Monument Valley. Rovina, polopoušť a uprostřed nádherné pískovcové útvary čnějící do nebe, které vytvořily kulisu pro mnoho filmů. Parkem provázejí místní indiáni, vodí turisty do jeskyní, pod kamenné oblouky i do původních obydlí. Nejlepším suvenýrem, který si návštěvník může přivézt, je tomahavk. Indiáni rádi pijí zelený nebo černý čaj, ale také sbírají květy a listy místních rostlin, vaří je s medem – i to může být zajímavý dárek z dovolené.

národní park Antelope, USA
národní park Antelope, USA

Odtud to není daleko do Horní a Dolní Antelope, což je kaňon patřící indiánům z kmene Navajo. Byly a stále jsou tvořeny erozí a prudkými přívalovými vodami, které je neustále hloubí a přeměňují. „Vstoupíte do úzké štěrbiny dlouhé 200, respektive 400 metrů, kde se sotva někdy vejdou dva lidé vedle sebe, podíváte se kolem a přestanete dýchat. Obklopují vás nádherné útvary jako "Žena ve větru", "Orel" máte­li představivost, najdete jich mnohem více. A 37 metrů nad vámi prosvítá mezi štěrbinou obloha,“ vypráví o svých pocitech Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN. Ochutnejte místní specialitu indiánů Navajo – tím je fritovaný chléb s kousky hovězího s fazolemi a chilli zapečené v sýru.

národní park Zion, USA
národní park Zion, USA

Trochu severněji se nachází Bryce kaňon, který hraje všemi barvami: jeho oranžové, červené a bílé pískovcové útvary nazývané hoodoos, čnící do výšky až 60 metrů, vypadají jako z pohádky. Národní park se nachází ve výšce až 2700 metrů nad mořem, voda v puklinách zamrzá a ničí, ale zároveň také vytváří, nové "skalní stromy".

národní park Grand Canyon, USA
národní park Grand Canyon, USA

To nejhezčí si nechejte na konec ­ nejznámějším a největším národním parkem USA je Grand Canyon ­ nejdelší kaňon světa (je široký 446 km a má maximální hloubku 1600 metrů). Dá se sejít dolů k řece (vyhraďte si na to dva dny) nebo ho obdivovat shora (dokonce i z vrtulníku). Přivstaňte si na východ slunce, počkejte si i na jeho západ. Další z atrakcí je vysutý skleněný most, který nabízí lidem bez závratí pohled na dno kaňonu. Za miliony let kaňon v pískovci vyhloubila eroze a řeka Colorado. Vznikl tak dokonalý průřez hornin naší planety. Ten zároveň doporučuje na cestě po USA ochutnávat burgery, americké národní jídlo. Ne ty fast foodové, ale ve speciálních restauracích ­ najdete je všude a v nejrůznějších kombinacích, co se týče omáček, sýrů a zeleniny.

USA - základní informace, tipy a rady na cestu


Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole