steaky v Jihoafrické republice

JAR - nezapomenutelné steaky a safari

Nejlepší steaky na světě, výborné červené víno, nezapomenutelné safari v národním parku Kruger, výhled na Kapské Město ze stolové hory, mys Dobré naděje a všudypřítomná krásná příroda – to je Jihoafrická republika. Kam se vypravit při prozkoumávání této fascinující země a na co si dát pozor?

Autori: Martin Karniš, průvodce CK SEN

17.04.2018

Čti více
steaky v Jihoafrické republice
steaky v Jihoafrické republice

Jihoafrickou republiku si člověk lehce zamiluje. A láska prochází žaludkem. Právě tady se dělají jedny z nejlepších steaků na světě a to nejen z vynikajícího hovězího masa, ale také z antilop, pštrosů a krokodýlů. A k tomu to jejich červené víno! Taková dovolená prostě nemá chybu. Čeká vás obrovské množství gurmánských zážitků.

národní park Kruger, JAR
národní park Kruger, JAR

Nejvíce turistů míří do Krugerova národního parku, kde lze potkat všechny zvířata, která se zde původně vyskytovala - gepardy, leopardy nebo vzácnější nosorožce dvourohé. V jezerech a řekách odpočívají hroši a krokodýli, napít se sem přicházejí stáda slonů, buvolů a antilop. Nechybějí ani žirafy, impaly, lvi či vzácní psi hyenovití. V noci vycházejí dikobrazi, hrabáči, hyeny a komby, zvířata, která přes den není možné vidět. Krugerův národní park je velký jako třetina České republiky (25 000 km2) a snadno zde získáte pocit, že jste se ocitli ve skutečné divočině. Odvážlivci mohou absolvovat pěší safari s ozbrojeným průvodcem, nebo se vydat na noční pochod buší. Pohyb je zde zjednodušený díky asfaltovým cestám vybudovaným během války v Mozambiku. Příroda je v jednotlivých částech odlišná, na severu je to otevřená savana, v centrální části les a v jižní mix lesa, buše a savany. Nejlepší pro návštěvu je období od jara do podzimu. Od listopadu do února pak prší, je těžší potkat zvířata. V suchém období totiž musí migrovat za vodou k napajedlům. Listopad je ovšem čas, kdy rodí mláďata, což je také velmi zajímavé.

Stolová hora, Kapské Město
Stolová hora, Kapské Město

Klenotem je také Kapské město. Leží v zálivu, nad kterým se tyčí Stolová hora, symbol města, stáčející se k Mysu dobré naděje. Provází ho pověst nebezpečného města, ale tomu, kdo dbá na bezpečnost, se tu nic nestane. Jsou ovšem části, kam se turista nesmí vypravit.

Mys Dobré naděje, JAR
Mys Dobré naděje, JAR

Kousek od jihoafrické metropole je možné navštívit méně známý národní park Mys Dobré naděje, je domovem několika původních druhů zvířat. Najdete zde zebry horské, bůvolce, antilopy, losy, paviány a pštrosy, kteří se rádi popásají na břehu Atlantického oceánu. V období od července do října se u břehů objevují velryby. Delfíni, lachtani a tučňáci se zde vyskytují celoročně. V okolních vodách se dá zažít potápění se žralokem modravým.

Jihoafrické víno je vyhlášené
Jihoafrické víno je vyhlášené

Jihoafrické víno je vyhlášené. Ochutnejte to z vinic Stellenbosch ležících asi 40 km východně od Kapského města. Vinice byly založené už v 17. století a produkují 14 procent vína v JAR. Vinice chrání pohoří, které zde udržuje vysokou teplotu. Pěstuje se tu Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage a Shiraz.

Jihoafrická republika - základní informace, tipy a rady na cestu

<
>
Všechny články autora

Martin Karniš

Vystudovaný zoolog je v CK SEN klienty právem považovaný za největšího odborníka na africké safari. Většinou provází Keňu a Tanzanii, kde si s Masaji povídá svahilsky a jeho nejoblíbenější zájezd je JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie. Od roku 2009 však provází i poznávací zájezdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okouzlila ho Rwanda, Uganda i Etiopie. Když si od něj zvířata potřebují odpočinout, provází zájezd Thajsko, Malajsie, Singapur či Austrálii, kterou projel křížem krážem. Martinovy největší koníčky jsou příroda, historie a poznávání nových lidí. Říká, že cestování a provázení je nejlepší škola života. Klienti si ho na zájezdech váží kvůli empatii a trpělivosti. Jako správný ranger je jeho nejoblíbenější pochoutkou steak z impaly v Jižní Africe.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole