Centrum Káthmándú, Nepál

Nepál jako Mekka UNESCO

Nepál je místo, kam se jezdí na vysokohorské treky a horolezecké výpravy. Tuto zemi však lze poznat i z jiného úhlu – jako zemi, která má mnoho památek UNESCO a krásné národní parky. A o výhled na Everest a Annapurny nepřijdete.

Autor: Pavel Fellner a Michaela Bučková

17.04.2018

Čti více
Centrum Káthmándú, Nepál
Centrum Káthmándú, Nepál

Turisté přistávají na mezinárodním letišti v Káthmándů, což je město, které se halí do nepřeberného množství barev a vůní. Červené barvy látek na tržištích se mísí s vůní koření, aby vše přebil zmatek a shon asijského města přeplněného auty a motorkami. A to i v těch nejužších uličkách. V okolí Káthmándů je mnoho památek UNESCO, například na náměstí Durbar, najdete je také v Patanu či vzdálenějším Bhaktapuru, tvoří ho pagody, chrámy a křivolaké uličky, ve kterých je možné se ztrácet. Najděte si hezkou restauraci a vnímejte atmosféru míst a ruch kolem sebe. Třeba s místním pivem. Je překvapivě chutné, ať už si poručíte Everest nebo Drug Gurkha.

Let k Mt. Everest
Let k Mt. Everest

V Nepálu je doma osm ze čtrnácti světových osmitisícovek a výhled na ně si může užít i nesportovec. Třeba z malého letadla společnosti Budha Air, které brzy ráno létá s turisty k Everestu. Podobně lze obdivovat i Annapurny. To ovšem musíte přejet Nepál až do malebného městečka Pókhary. Leží v nadmořské výšce 1400 metrů u nádherného jezera Phéva s ostrovem, na němž stojí chrám Tal Varáhi a Pagoda míru. Budete-li mít štěstí, rozhrnou se mraky a uvidíte magický masív Annapurny.

s CK SEN do Nepálu
s CK SEN do Nepálu

Už samotná cesta z Káthmándů sem je obrovský zážitek – leží od sebe 200 kilometrů a trvá mnoho hodin. Silnice je jeden velký zmatek plný indických nákladních aut vyzdobených vlaječkami a nápisy, kolem chýší místních a přes výmoly rozbité silnice. Ale je velkým zážitkem to vidět a zažít na vlastní kůži.

nepálské safari, NP Chitwan
nepálské safari, NP Chitwan

Další zastávkou po Pókhaře může být národní park Chitwan ležící téměř na hranici s Indií. I sem vede dlouhá cesta, kterou v našem případě přerušil sesuv půdy. Desítky slonů, nosorožec, krokodýl a tygr bengálský – to jsou hlavní táháky této džungle. Prozkoumat ji můžete i vy – v sedle na slonovi nebo pěšky s průvodcem. Největší atrakcí je koupání slonů, kterého se mohou turisté také účastnit.

hinduistická stúpa v Káthmándú
hinduistická stúpa v Káthmándú

V Nepálu je třeba dodržovat základní hygienická pravidla. Pít vodu jen z balených lahví a chodit do restaurací, kde je hodně lidí. Místní kuchyně je ovšem vynikající. Ochutnejte dhal (rýže a čočka), samosu (smažená taštička plněná bramborovou směsí), momo (taštičky plněné zeleninou nebo masem), pakoru (směs zeleniny a těsta z cizrnové mouky), masalu (maso se zeleninou a kořením masala).

Nepál - základní informace, tipy a rady na cestu

<
>
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole