Saigon, Vietnam

Vietnam – země draků

Asijský Vietnam je zemí pohádek, příběhů a legend, kde prý dodnes žijí draci, turisté jsou vítáni a místní kuchyně nemá obdoby.

Autori: Tomáš Kubuš, průvodce CK SEN

29.01.2017

Čti více
Saigon, Vietnam
Saigon, Vietnam

Kam se podívat?

Ulice měst stále ještě zdobí srp a kladivo, ale pouliční prodavači turisty vroucně vítají. Při dodržování pravidel hygieny a přiměřené obezřetnosti je Vietnam bezpečným místem na poznávací nebo relaxační zájezd. Objevovat Vietnam můžete začít v Hanoji. Jeho symbolem je monumentální Ho Či Minovo mauzoleum, kam vchází v přísném dvojstupu zástupy Vietnamců. Nedaleko odtud se zdvíhá krásný palác, kde pobývali Francouzi. V Hanoji navštivte také jezero Tay Ho. Před pagodou Tran Quoc prodávají ryby a želvy, kterým můžete darovat život. Stará Hanoj je labyrint plný barev a vůní. Vietnamci sedí na miniaturních stoličkách a hůlkami ujídají rýžové nudle.

Hočiminovo Mauzoleum v Hanoji
Hočiminovo Mauzoleum v Hanoji

Hanoj

Hlavní město Vietnamské socialistické republiky. Když severní Vietnam v roce 1976 zvítězil nad jižním Vietnamem, stal se Hanoj i hlavním městem jižního Vietnamu. Během několika staletí ovlivňovala Čína nejen severní Vietnam, ale hlavně Hanoj. Čína vždy považovala Hanoj za své město a také proto zde sídlil čínský mandarín, což byl vysoký státní představitel Číny. Z tohoto období pochází asi jedna z nejvýznamnějších památek v dnešním Hanoji - Chrám literatury, nejstarší univerzita ve Vietnamu, kde studovali jen ti nejlepší z nejlepších. Je to konfucianistický chrám, plný kamenných tabulí s myšlenkami tohoto čínského myslitele. Mauzoleum strýčka Ho je místo, které touží navštívit každý Vietnamec a my tuto budovu určitě uvidíme. Zatím, co se Mao zmenšuje, Ho se rozpadá. Uprostřed Hanoje se nachází jezero Hoa Kiem, kde je podle legendy zakopaný legendární meč, kterým vietnamský císař porazil Číňany. Neodmyslitelnou součástí je ruch v uličkách Hanoje.

zátoka Halong, Vietnam
zátoka Halong, Vietnam

zátoka Halong

Další zastávkou může být Halong Bay, kde se na malé ploše střídají větší a menší ostrůvky, až místy připomínají kamennou hradbu. Zátoka Ha Long patří k nejnavštěvovanějším místům celého Vietnamu. V roce 1994 byla zapsána do Seznamu světového dědictví UNESCO. Název Ha Long znamená v překladu „místo, kde se drak zanořuje do moře“. Dle legendy vděčí ostrovy za vznik právě drakovi, který nad tímto území létal a svým ocasem vyrýval do země jednotlivá údolí. Poté se vnořil do moře a vzniklá údolí byla zalita mořskou vodou. Většina návštěvníků jezdí do Ha Long Bay strávit 2-3 denní plavbu mezi kouzelnými ostrovy v zátoce. Právě takto lze částečně nasát atmosféru tohoto výjimečného a krásného místa. Ke koupání lze ve Vietnamu doporučit pláže Nha Trangu, Mui Ne nebo ostrov Phu Quoc.

Hue, Vietnam
Hue, Vietnam

Hue

Hlavní město Vietnamu od roku 1802 do roku 1945, ve kterém vládlo 13 císařů z císařské dynastie Nguyen. Je to tradiční kulturní místo pro mnohé Vietnamce. Největší dominantou je Zakázané město, srovnatelné s Pekingem, i když v současnosti je většina města v rozvalinách. Ve městě Hue Severovietnamci vyvraždili během jednoho dne více než tisíc Vietnamců jen kvůli tomu, že se nepostavili proti Američanům. Purpurová řeka, po níž se plavili Američané, se klikatí městem a my ji využijeme na objevování nádherných hrobek císařské dynastie Nguyen.

doprava v Hanoji
doprava v Hanoji

Saigon

Na jihu Vietnamu leží bájný Saigon (Ho Či Minovo město). Vše zde funguje, je to tu modernější, vyšší, rychlejší a platy jsou dvojnásobné. Městem protéká řeka motorek, které řídí úředníci v kvádrech, dívky s botami na podpatku i čtyřčlenné rodiny. Centrum města vyrostlo u tržnice Ben Thanh. Už za vietnamské války se sem jezdili američtí vojáci pobavit a užít si. Ačkoli se severovietnamská vláda snažila po převzetí moci všechna doupata neřesti zlikvidovat, dnes už Saigon, opět jede na plný plyn. Dominantou je koloniální radnice se sochou Ho Či Mina a vysoká věž Bitexco, kam turisty vozí výtah. Kolonialismus po sobě nezanechal jen radnici, operu, největším tahákem je Katedrála Notre Dame. Historiky zase nadchne Prezidentský palác. Večer je Saigon divoký, plný hluku a barev. Ani Vietnam nespí, mílovými kroky směřuje dopředu

vietnamská kuchyně
vietnamská kuchyně

Co ochutnat?

Restaurací je samotná ulice a jídlo se zde vaří na každém kroku. Všechno je čisté a čerstvé. Posaďte se mezi domácí a objednejte si tradiční polévku Bun Chá, která patří mezi speciality severu. Zabere mističkami s čerstvými bylinkami, rýžovými nudlemi, kousky mletého masa, krabími rolkami, vývarem se zeleninou a citrony téměř celý stůl. Ochutnejte také hovězí polévku Pho Bo, kuřecí Pho Ga, jarní rolky (čerstvé nebo smažené) či ryžovou palačinku banh xiao.

vietnamská káva
vietnamská káva

Čím to zapít?

V oblasti Dalat se pěstuje a dělá víno. Vietnamské pivo je považováné za nejlepší v jihovýchodní Asii a pivovar Hoan Bien dodnes vaří podle české receptury. Komu se zasteskne po českém jídle, může v Hanoji a Saigonu vyrazit do česko-vietnamských podniků na guláš či řízek. Mnoho Vietnamců navštívilo Česko, není výjimkou, že na vás někdo na ulici česky promluví. Vietnam si sklízí i vlastní čaj a kávu. Zejména vietnamská káva je velmi oblíbená a specifická svojí čokoládovou chutí. Pravá autentická vietnamská káva se připravuje použitím kávového "Phin" filtru. Skvělého výsledku dosáhnete přidáním sladkého kondenzovaného mléka, které ještě umocní chuť a zážitek z kávy. V horkém podnebí Vietnamu se káva podává často s ledem a výsledkem je neuvěřitelně lahodná, povzbuzující ledová káva.

Vietnam - základní informace, tipy a rady na cestu

Nha Trang, Vietnam
Nha Trang, Vietnam
<
>
plovoucí trhyIndočína, Vietnam plavba po Halong Bay
Všechny články autora

Tomáš Kubuš

Tomáš je vystudovaný archeolog se zaměřením na starověké dějiny a islám, a proto je u nás odborníkem na poznávací zájezdy do Íránu, Střední Asie, Jordánska, Palestiny, Izraele, Maroka, Indie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Arménie a Náhorního Karabachu. Velmi rád však provází i zajezdy Nepál, Indie, Thajsko-Malajsie-Singapur, Vietnam-Kambodža, letecký okruh Asií. Nesnáší povrchnost, a tak raději chce vědět věci víc do hloubky,výborně fotografuje, píše cestovatelské články a blogy.
Cestování a provázení je podle Tomáše pro rozvoj osobnosti lepší než kterákoliv universita na světě. K oblíbeným kulinářským specialitám patří kavkazské šašliky, indické pouliční jídlo a thajská kuchyně.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole