Sytě zelený kráter s jezerem.

Azorské ostrovy - průvodce, rady, tipy, zajímavosti a informace

Azorské ostrovy jsou stále turisticky značnou neznámou. Přitom velmi často najdete přirovnání, že jde o jedny z nejkrásnějších ostrovů světa. Taková bombastická prohlášení jdou i z "úst" takových institucí jako je National Geographic, který v roce 2016 vybral Azory za "Nejkrásnější místo na Zemi". Třešničkou na dortu je pak fakt, že na Azorech můžete během hodiny zažít čtvero ročních období! Ale to naplno pochopíte, až když to zažijete na vlastní kůži!

Autor: Luboš Fellner

16.03.2023

Čti více
Malé barevné městečko na Azorech zahalené v mlze.
Malé barevné městečko na Azorech zahalené v mlze.

Historie Azorských ostrovů

Ač existují o vzniku Azorských ostrovů různé legendy, musíme vycházet z dochovaných pramenů. Na historické úrovni existují zmínky v knihách a kartografických mapách od poloviny 14. století o devíti ostrovech, které se v Atlantiku nacházejí přibližně tam, kde dnes Azory. Azorské ostrovy se však definitivně zapsaly do mapy Evropy díky portugalským námořním objevům pod patronací krále Infante D. Henrique (Jinřich Mořeplavec, 1394 - 1460). Souostroví objevil v roce 1427 mořeplavec Diogo de Silves. Původ jména Azory má několik teorií, ta nejběžnější spojuje označení běžného ptáka nalezeného na ostrovech, který byl mylně považován za jiného dravce: jestřáb (açor).

Každopádně jisté je, že to byl právě Infante D. Henrique, kdo podnítil osídlování ostrovů, nejprve dovezením zvířat mezi lety 1431 a 1432, poté vysláním osadníků v roce 1439.

A tak během 15. a 16. století docházelo k osídlování ostrovů. Obyvatelé pevninského Portugalska, Židé, Vlámové, Maurové, afričtí otroci, Janované, Britové, Francouzi....ti všichni zamířili na západ na Azory. Vznikla tak jedinečná komunita, která se po staletí tmelila v důsledku společných zážitků, izolaci, politických pnutí, přírodních katastrof (zemětřesení, sopečné erupce) či invaze.

Ostrovy byly v letech 1580 – 1640 okupovány Španělskem, kdy byly také využívány jako základna pro španělské lodě.

Azory, které byly dlouho považovány za portugalskou kolonii, se v roce 1976 staly autonomním regionem Portugalska (stejně jako Madeira).

Modré hortenzie a pasoucí se krávy na Azorech.
Modré hortenzie a pasoucí se krávy na Azorech.

Poloha Azorských ostrovů

Azorské ostrovy je portugalské souostroví v severním Atlantském oceánu, které se nachází asi 1 500 km od Lisabonu a zhruba 4000 km od východního pobřeží Severní Ameriky. Neobydlený ostrůvek Monchique nedaleko ostrova Flores je považován za nejzápadnější bod v Evropě.

Všechny ostrovy mají vulkanický původ. Hora Pico na stejnojmenném ostrově s nadmořskou výškou 2 351 m je nejvyšším bodem v celém Portugalsku.

V současnosti jsou hlavní průmyslová odvětví Azorských ostrovů cestovní ruch, chov dobytka na mléko a maso a rybolov.

Na cestě po Azorských ostrovech

Evropu jsme my "skuteční cestovatelé" dlouho vynechávali. Jižní Amerika, Afrika, Asie, Oceánie, to je ono, ale Evropa je příliš blízko, a tedy příliš nudná. Covid, ale hlavně mediálně politická panika a kompletní zavření světa nás nutí otočit náš pohled ve větší míře na blízká místa. Říká se, že pod lampou je největší tma a opravdu i u nás najdete místa, které se mohou srovnávat se světovými TOPkami. Musíte je hledat na okraji Evropy, na místech, kam se jezdí stále velmi málo, a tak jsou ještě panenské. Azory takovými jsou a autonomní vláda si na udržitelnosti a ekologii postavila celou svou strategii rozvoje.

Zahradník upravující živý plot.
Zahradník upravující živý plot.

Znám mnoho mladých surfařů, kteří na Azory nedají dopustit, pronajímají si zde domky na delší dobu a surfují od rána do večera. Je pro mě nepochopitelné, že velká většina Čechů a Slováků tráví čas pouze na hlavním ostrově Sao Miguel, což je velká škoda. Zkusím to nyní napravit, vždyť už z názvu Azorské ostrovy je jasné, že nejde o jeden ostrov, ale o více ostrovů. Je pravda, že mezi ostrovní letenky stojí často totéž jako "hlavní" letenka na Azory jako taková. Vzdálenější ostrovy jsou celkově dražší, ale paradoxně nabízejí za vyšší ceny nižší standard servisu. No kromě toho "něco" nehmatatelné, což nacházím na skutečně vzdálených zákoutích naší planety a co ihned ucítíte i vy. Neprošel jsem všech 9 hlavních ostrovů na jedné jediné cestě, ale na té poslední jsem prošel 6 a silně vám doporučuji udělat totéž – vyrazit dál!

Mapa Azorských ostrovů.
Mapa Azorských ostrovů.

Réunion Atlantiku

Azorské ostrovy v bouřlivém severním Atlantiku byly dlouho přehlíženy a zřejmě neobydlené až do roku 1432, kdy zde přistáli první Portugalci. To bylo pouze 60 let předtím, než Kryštof Kolumbus objevil nový svět. Leží 1500 km západně od Lisabonu a 3000–4000 km od severní Ameriky. Leží tedy jednoznačně nejdále na západ ze všech evropských ostrovů. Většina portugalských a vlámských námořníků se sem dostala náhodou, když jejich lodě sešly na cestě do Afriky z kurzu a bouře je vylodila na jednom z maličkých sytě zelených ostrovů.

Dosud se na vzdálenějších ostrovech toho příliš nezměnilo a vy se zde procházíte často v němém úžasu jako první kolonizátoři. I na těch nejvychytanějších místech můžete být i v nejvyšší sezoně zcela sami. To je v Evropě rarita. Nejsou zde však elektrizující bary s bouřlivým nočním životem a dunící diskotéky jako v turistickém ráji na "sousedních" Kanárských ostrovech, ale ostrovy vznikly podobně – bouřlivou, vulkanickou činností. Azory se nacházejí na spojnici litosférických desek – Euroasijské, Severoamerické a Africké, které se rozcházejí a dovolují magmatu dostat se na povrch nebo do sebe narážejí a vrásní se. S vulkány a jejich činností se zde budete setkávat na každém kroku. Vy jako turista si budete vychutnávat černé pláže, termální jezera, či dokonce termální vodopády a obdivovat domy, kostely z čedičového černého kamene. Budete plavat ve studeném moři, které oteplují termální prameny, budete jíst jídlo, které bylo uvařené v sopce a často vystoupáte (pěšky či autem) do kráteru sopky. Takže nejen pro překrásnou přírodu, skutečně neuvěřitelnou zeleň, ale i pro všudypřítomné vulkány se nazývají Havají Atlantiku. Ostrovy ztracené v bílém příboji vzdálených moří a překrásné nedotčené přírodě strmých srázů.

Pobřeží ostrova s nádhernou zelenou přírodou.
Pobřeží ostrova s nádhernou zelenou přírodou.

Co se týče počasí, přirovnání neobstojí, vždyť Azory jsou zahrnuty slunečními paprsky tak často jako i deštěm, a proto mně spíše připomínají Réunion na jihu Indického oceánu. Fantastický vulkanický tropický ostrov bičován deštěm jako vystřižený z filmu Jurský park či filmu Godzila. Na Réunionu se nachází nejvyšší hora Indického oceánu – sopka Piton des Neiges. Zde na Azorech je nejvyšší vrch Středoatlantického hřbetu – sopka Mount Pico. Infrastruktura, co se týče cest, hotelů, restaurací je také v obou ostrovních regionech na velmi vysoké – evropské – úrovni. Poslední podobnou zvláštností je, že se sem dostanete pouze s občanským průkazem a platí se zde eurem. Podobně jako u Réunionu, ty náhlé změny počasí dělají Azory ještě romantičtějšími a každý den je tím pádem zaručeně jiný. Réunion, jakož i Azory si vybírají svou klientelu, která v žádném případě nemůže být plážová jako na Kanárských či Havajských ostrovech, ale spíše zaměřená na přírodu, turistiku, obdivující skutečně překrásnou flóru a velryby. V obou ostrovních zemích je fajn, pokud rádi fotografujete.

Kaskádovité čajové plantáže.
Kaskádovité čajové plantáže.

Čemu se Azory podobají? Co je charakterizuje?

Nejlépe se na cestu připravíte, pokud jste již někdy na podobném místě byli a víte tedy, co očekávat. Oproti Havaji je zde na Azorech méně palem a obrovských kapradin, i když ananasové pole zde jsou – no ve sklenících :) Na Havaji a Réunionu však nebyl každý, a tak se vám pokusím přiblížit Azory přes jiné příklady. Všechny ostrovy ve Středozemním moři jsou mnohem sušší a ani ty přírodně nej jako Korsika se Azorským ostrovům nepodobají. Pro srovnání musíme jít do studeného vlhkého Atlantiku, kde najdeme podobnost s Faerskými ostrovy.

Bílý domek usazený v kopcích.
Bílý domek usazený v kopcích.

Rovněž nejde o jediný ostrov, ale je jich více, jsou celoročně zelené a mají podobné vyrovnané klima s nevýraznými rozdíly mezi létem a zimou. Čili zimy ani zde na severu nejsou vůbec studené. No na Faerských ostrovech musíte mít svetr prakticky každý den, i v létě, a tady na Azorech se zapotíte v krátkých rukávech, i v zimě, je tu dusno jako ve skleníku. Na Faerských ostrovech jsou zelené louky bez jediného stromu a na Azorech jsou vysoké jehličnaté lesy. Mlhu zažijete na obou souostrovích ve značné míře, více než jste to dosud viděli kdekoli jinde. Kanárské ostrovy jsem již výše zmínil a těžko najdete společný bod, možná ten, že Atlantik je studený a lépe se vykoupete v hotelovém bazénu.

Pobřeží s hlavním městem Angra do Heroísmo.
Pobřeží s hlavním městem Angra do Heroísmo.

Bývalá portugalská kolonie, Kapverdy, leží v Atlantiku značně jižněji, a tak se v moři turisté koupou běžně. Kromě portugalštiny zde však skoro žádná podoba není. Dva východní ostrovy Kapverd, kam jezdí jednoznačně nejvíce turistů jsou totiž pouští a Azory bych nazval anti poušť. Azory možná trošku připomínají Madeiru, ale mají méně vysokých palem a mnohem méně turistů. Na druhé straně mnohem více hortenzií a krav. Právě kilometry modrých, růžových a bílých hortenzií bylo to, co mi doslova vyrazilo dech. A to se mi při květech nestává. Posloucháte o kráse Azor, ale když to opravdu vidíte, tak je to omračující.

Malý modrý kostelík.
Malý modrý kostelík.

Jako kdyby všichni obyvatelé denně tu přírodu ošetřovali. Nejprve jsem si myslel, že to dělá jen pán Bůh, ale pak jsem opravdu potkával skupiny zahradníků, kteří přistřihovali zeleň podél silnic a na jednotlivých vyhlídkách. Vyplatí se to! To jsem nikde na světě ještě neviděl! Vůni hortenzií sem tam konkurují kravská lejna. Krav je na každém ostrově mnoho, ale prim hraje Sao Jorge a Sao Miguel, kde jsou všude.

Strmé pobřeží ostrova Sao Jorge.
Strmé pobřeží ostrova Sao Jorge.

Ještě jsem si všiml pár drobností, kterými se Azory odlišovaly. Na vulkanických ostrovech najdete mnoho jezer, některé s vulkanickou aktivitou, často horké termály. Příroda se zde mění podle nadmořské výšky a více než palmy zde ve vyšších nadmořských výškách jsou vidět jehličnaté lesy, nahoře na vysokých sopkách jakousi kosodřevinu. Azory mě překvapily i prakticky nulovou přítomností černé rasy, což je na přístavy, kudy se století plavily do Ameriky lodě naplněné otroky až zarážející. Ostrovy jsou striktně ekologické a nádoby na třídění odpadu najdete od hlavního letiště až po Airbnb na nejzastrčenějším ostrůvku. Posledním postřehem je překvapující znalost anglického jazyka, se kterou jsem se v žádné zemi hovořící románskými jazyky nesetkal. Důvodem je obrovská migrace do USA a Kanady a to, že ke svým rodinám je stále běžné vycestovat na zkušenou. Takto na Vás americkou angličtinou promluví i číšník v zapadlé vesničce či dědeček v horách, kde bych to nikdy nebyl čekal.

Obchod s místními sýry.
Obchod s místními sýry.

Azorské ostrovy jsou autonomní oblastí, podobně jako jsou Faerské ostrovy autonomní oblastí Dánska. Faerské ostrovy mají vlastní jazyk – faerštinu a na Azorech je oficiálním jazykem portugalština. Faerské ostrovy mají vlastní telefonickou předvolbu, rozdílnou od Dánska, kdežto Azory mají směrové telefonní číslo identické s Portugalskem. Faerské ostrovy mají internetovou koncovku .fo, azorské ostrovy mají tu portugalskou koncovku .pt. Domů však můžete poslat exotické pohlednice s Azorskými známkami.

Neupečené koláčky ve tvaru hvězdy.
Neupečené koláčky ve tvaru hvězdy.

Základní fakta o Azorských ostrovech:

  • Počet ostrovů: 9
  • Hlavní město: 3 hlavní města
  • Ponta Delgada (São Miguel)
  • Angra do Heroísmo (Terceira)
  • Horta (Faial)
  • Rozloha: 2351 km²
  • Obyvatelstvo: cca 250 000
  • Srážky: ano (na západě 2x více)
  • Mlha: ano
  • Plážová dovolená: ne
  • Surfování: ano
  • Turistika: ano
  • Jazyk: portugalština
  • Nejvyšší vrch: 2351 m (Mount Pico)
  • Nejnižší bod: 0 m (hladina oceánu)
  • Měna: Euro
  • Jezdí se: vpravo
  • Internetová koncovka: .pt
  • Telefonická předvolba: + 351
  • Vlastní známky: ano
  • Velryby: plno

Skála ve tvaru velryby.
Skála ve tvaru velryby.

Rozdělení Azorských ostrovů

Azorské ostrovy – jedno ze dvou (druhým je 954 km jihovýchodně ležící Madeira) autonomních území Portugalska, se dělí na tři části.

Východní část: největší ostrov Sao Miguel s největším hlavním městem Ponta Delgada, na jeho jižních březích, kde zřejmě přistanete. Ostrov Santa Maria, kde přistáli Portugalci jako první.

Západní ostrovy: Flores a Corvo jsou maličké sytě zelené ostrovy ztracené ve vlnách, vzdálené 600 km od těch východních.

Střední skupina: Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Faial a Pico, které se dají snadno navštívit trajekty či leteckým spojením.

Lehce můžete navštívit i všechny ostrovy, věci zde fungují a každý z těchto ostrovů má svou vlastní historii, své zvyky, dokonce jídla jsou zde lokální podle toho, z které části Portugalska či Flander se první osídlenci přistěhovali. Během plavby mezi ostrovy si vychutnáte nádherné výhledy na strmé sopky a oceán, který čeří hřbety delfínů a 20 druhů velryb. Po Azorech se stále cestuje v duchu objevitelů.

Pohled na jachtový přístav se sopkou Pico v pozadí.
Pohled na jachtový přístav se sopkou Pico v pozadí.

São Miguel

São Miguel je největší ostrov země, kde žije více než polovina obyvatel. Měl bych mluvit o autonomní oblasti Portugalska, ale toto je opravdu něco úplně jiné než mateřská země. Připomíná mi Big Island na Havaji, ale ještě mnohem více Réunion. 50 odstínů zelené, překrásná příroda, výborné cesty, slušné hotely a restaurace. Nejlepší poměr mezi cenou a vysokou úrovní služeb, které konkrétně na tomto ostrově fungují a vy se cítíte jako v nejcivilizovanějším světě.

Vychutnejte si Sete Cidades – Azorskou Atlantidu, reprezentující království 7 mystických míst. Výhled do kaldery sopky s dvoubarevnými jezery, obklopenými sytě zelenou přírodou, si vychutnáte z Královské vyhlídky či z trekingu do Úst pekla.

Legendární bar, který má ve znaku velrybu.
Legendární bar, který má ve znaku velrybu.

Určitě navštivte město v centru – Furnas, které je ještě dokonalejším ztělesněním pekla. Ze země stoupá kouř, jídlo vám uvaří samotná sopka a vy se vykoupete v horkých, ale stále příjemných termálních jezerech. Když máte pekla dost, zastavte se v poustevně v horách Ermida de Nossa Senhora da Paz, která poskytuje úžasné výhledy. Nedaleko odtud se nachází překrásné smaragdově zelené kráterové jezero Lagoa das Furnas.

V prvním hlavním městě ostrova ve Vila Franca do Campo se přeplavte na ostrůvek neuvěřitelně pravidelného tvaru, který je mnohými považován za přírodní zázrak.

Sao Miguel je jediné místo v Evropě, kde se pěstují ananasy a kde se nachází skutečná čajová plantáž. Sao Miguel je exotický ostrov, který jako by se nacházel v Indickém či Tichém oceánu, a ne tady kousek za rohem v Atlantiku.

Ve městě Furnas na východě ostrova určitě navštivte botanickou zahradu Parque Terra Nostra. Historie zahrady Terra Nostra, která je „must – see“ ostrova São Miguel a kterou najdeme uvnitř kouzelného údolí Furnas, sahá až do roku 1775. V této době se do Furnas zamiloval americký obchodník Thomas Hickling a rozhodl se zde vytvořit malý ráj na zemi - relaxační útočiště, které pohladí na těle i na duši každého, kdo sem zavítá. Kromě velké sbírky kamélií a dalších vzácných rostlinných druhů se v parku skrývá známý termální bazén naplněný sopečnou vodou z horkých pramenů se stálou teplotou 40 °C. Zdejší voda je bohatá na železo a další minerály. Zahrada Terra Nostra je skvělou destinací pro milovníky rostlin a již byla také oceněna Condé Nast Traveler v kategorii „Nejlepší zelené zákoutí“. Pro ty, kdo by si chtěli užívat krásy zahrady každý den, je zde vystavěn hotel, které nabízí komfortní ubytování a luxusní služby.

Pokud jste fanoušky tradiční řemeslné výroby a chtěli byste si z Azor přivézt něco hezkého na památku, zavítejte do městečka Lagoa a do zdejší výrobny Ceramica Vieira, kde vás uchvátí překrásné rukodělné keramické výrobky.

Na promenádě v hlavním městě Ponta Delgada je jeden kvalitní hotel vedle druhého. Po návratu ze vzdálenějších ostrovů, kde kvalitní servis chybí, si tento luxus zasloužíte.

Vstup do Peters cafe sport baru z chodníku s mozaikou.
Vstup do Peters cafe sport baru z chodníku s mozaikou.

Santa Maria

Santa Maria -nikde nikdo, osamocené místo hluboko v oceánu. Takto nějak se zřejmě budete cítit na nejjižnějším a zároveň nejvýchodnějším ostrově Azor dnes. Přitom dost podobně jako Kryštof Kolumbus v únoru 1493, kdy se na své první cestě z "Indie" vracel domů. Tomuto Janovanovi s loděmi se španělskými prapory se v portugalském přístavu nedostalo přátelského přijetí. Atmosféra brzy vybublala jako sopka, posádku zatkli, ale něco z toho všeho zůstalo. Vesnický kostel Nossa Senhora dos Anjos na místě, kde se Kolumbus modlil za štěstí, že se mu podařilo vrátit a pak jeho vcelku nová bronzová socha před kostelem. Bílé domky s výraznými válcovitými komíny zde neustále olizuje silný vítr, je chladnější a zdá se mi, že stěny domů jsou tímto dotekem větru ještě bělejší. Je zajímavé, že kuželovité příklopy mají v každé vesničce stejnou barvu: Sao Pedro je žluté, Santa Barbara je modrá, Santo Espírito má zelenou obrubu komínů a často i oken a hlavnímu sídlu Vila do Porto často dominuje čistě bílá.

Interiér baru s vlaječkami a odznaky, které zde zanechali cestovatelé.
Interiér baru s vlaječkami a odznaky, které zde zanechali cestovatelé.

Někdy je komín jakoby přilepený na dům zvenku i s kuchyní. Zde na severu chodíte od kostelíka ke kostelíku, které stavěli první obyvatelé, aby je Panenka Marie či celá Svatá trojice podpírala v tom odlehlém světě poutí dobrodružným životem. Tady na severu budete neustále mhouřit oči nejen od větru, ale také od jasu, vše je jaksi prosvětlené a pohledy, fotografie se vyznačují povznášející lehkostí. Možná jaksi samovolně roztáhnete ruce, položíte se do větru a slunce, které necháte pohrávat si ve Vašich vlasech. Toto je Svatá Maria, snadno dostupný ostrov, a přitom tak vzdálený, položený na Africké litosférických desce. Zde se lidé otevírají a usmívají. Přejděte na kříž ostrovem ze severu – tam, kde přistál Kolumbus – na jih na pláž Praia Formosa. Písek je skoro bílý, v pozadí zelené vrchy. Jde o nejkrásnější (podle mě je to jediná) pláž ostrova. Uprostřed pláže si projděte ruiny pevnosti São João Baptista. Surfaři mi říkali, že je tu fajn, já jsem tu však surfovat nikoho neviděl.

Vlajky zdobící zdi baru.
Vlajky zdobící zdi baru.

Terceira

Když přistanete 150 km západně od hlavního ostrova Sao Miguel, překvapí vás velké letiště a zaparkovaná vojenská letadla. Jde o základnu USA (Air Force) a Portugalska (Comando da Zona Aérea dos Açores). V překladu Terceira znamená Třetí, název vznikl z delšího názvu Ilha de Jesus Cristo da Terceira. Je to třetí největší ostrov Azor a třetí, který byl objeven. Přezdívaný i šeříková ostrov.

Terceira je složena ze 4 stratovulkánů s tím, že středu ostrova dominuje spící sopka Santa Barbara a jde o překvapivě rozvinutý ostrov.

Když přejedete křížem z letiště na severovýchodě ostrova přes ostrov (20 minut autem) na jih, tak se dostanete do civilizovaného hlavního města Angra do Heroísmo. Jde o nejstarší město Azor (založené 1534), které je i dnes jedním ze tří hlavních měst ostrovů a sídlo Nejvyššího soudu.

Mapa světa s logem baru s velrybou uprostřed.
Mapa světa s logem baru s velrybou uprostřed.

Překrásné město pod vrchem Monte Brasil je pod patronátem UNESCO. Monte Brasil, vyhaslá sopka, která se z moře vyzdvihla někdy před 2000 lety, tvoří poloostrov, který chrání hlavní město jako nedobytnou pevnost. Právě zde se nachází i pevnost Sao Joao Baptista, jejíž historie (nejdéle obsazená portugalská pevnost) a hradby s průměrem 5 km si také zasluhují uznání.

Angra znamená záliv a Heroismo dostalo město od portugalské královny Marie II. za boj proti Miguelistům, kteří chtěli dosadit na královský trůn Miguela I. Portugalského. Marie byla jediný monarcha, který se nenarodil v Evropě, narodila se totiž v dubnu 1819 v Rio de Janeiro. Angra je pěkné město s modrou katedrálou, sídlem biskupa a sídlem azorského vojska.

Na Azorách najdete dvě z patnácti portugalských památek UNESCO – vinice Pico a Angra do Heroismo.

Krásná světle zelená budova s posezením.
Krásná světle zelená budova s posezením.

Důležitější přístav dnes najdete ve městě Horta a Ponta Delgada – dvou dalších hlavních městech, ale jinak jsou Angra a celkově Terceira stále velmi důležité. Býčí zápasy dnes nejsou v oblibě, ale zde na vzdáleném ostrově o tomto světovém trendu ještě nevědí. Zapojují se i diváci a býk běží městem a honí domorodce tak, jak se to děje například v Pamploně, ale zde ho většinou udrží na laně. Nakonec býk dorazí do arény Praça de Toiros da Ilha na východě Angry a začnou býčí zápasy, jak je známe i ze Španělska. Sezóna je mezi květnem a zářím.

Když si načasujete svůj příchod na karneval, tak zažijete také tradiční zábavu. Terceira to byli námořníci, často pryč z domu, a tak jsou mnohé karnevalové tance pomalejší, přizpůsobené starým lidem, kteří tančí i za mladé až do časného rána.

Dům se zelenými okenicemi a zahradou s palmami.
Dům se zelenými okenicemi a zahradou s palmami.

Vegetariáni to mají na Terceire těžké. Hovězí maso na tomto ostrově přebíjí mořské speciality. Ochutnejte "alcatra" hovězí, které se vaří 12 hodin v hliněném hrnci. Do husté šťávy si namáčejte chleba massa sovada. Jako dezert si dejte sladké koláčky v pekárně O Forno.

A když jste dostatečně posilněni, vydejte se do přírodní rezervace Algar do Carvão! Algar do Carvão je lávová trubice neboli sopečný průduch, který leží v Porto Judeu v obci Angra do Heroísmo. Existence jeskyně byla známá již dlouho, ale hloubka a nedostatek okolního světla činily bezpečný sestup takřka nemožným. Proto sem lidská noha došlápla poprvé až v roce 1893, těmi odvážnými byli Cândido Corvelo a Luis Sequeira. Druhý sestup byl proveden až o 41 let později a v té době Didier Couto také oblast poprvé mapuje.

Cestou na letiště se zastavte na vyhlídce Serra do Cume (Vrch na vrcholu), odkud vidíte náhorní plošinu Terceiry – jde o největší rovinatou plochu ze všech ostrovů. Terceira, to je zemědělství a nyní už víte proč. Je zde na tuto činnost prostor, a kromě toho je to pěkná vyhlídka, pod sebou máte rozdělená políčka, které vypadají jako stovky fotbalových hřišť.

Ulice ve městě Horta s domy a auty.
Ulice ve městě Horta s domy a auty.

Sao Jorge

Tady to mají těžké ti, co se bojí výšek, neboť dlouhatánským ostrovem procházíte vždy kolem strmých útesů. São Jorge je jedním z bodů trojúhelníku: São Jorge – Pico – Faial. Další dva ostrovy jsou křížem přes průplav a nacházejí se hodinku trajektem, a tak je snadno můžete navštívit. São Jorge (Sa'žorž) je čepelí v zpěněném oceánu – dlouhý 55 m, ale nikdy ne širší než 5,5 kilometru.

Na Azorech každý ví, že toto je "Ostrov sýrů". Nejlepší sýry pocházejí odsud. Ananasu na Sao Miguel jsem měl pouze kousek, ale sýrů ze Sao Jorge jsem se nemohl dojíst a snědl jsem více než kilo. Sedával jsem s výhledem na oceán, poslouchal silný příboj a skřekot mořských ptáků, vdechoval mořskou sůl a sýry zapíjel Azorským vínkem. Chutnaly mi jako parmazán. Totálně ekologické sýry "na konci světa" jsou skutečným zážitkem.

Ulička, nad kterou visí barevné deštníky.
Ulička, nad kterou visí barevné deštníky.

Hlavní město Velas, kde váš trajekt zřejmě přistane mě nepřekvapilo a klidně jej můžete vynechat, i když většinou se vám to nepodaří. Někdy však trajekty zpět jezdí z druhého města položeného jihovýchodně, z Calheta. Slovíčko město by se však v obou případech hodilo vyměnit za "seskupení domů." Na severním okraji ostrova není ani to – je to už totální divočina. Zajděte do výrobny sýrů (Cooperativa dos Queijos) a kupte si sýr, který zraje už pár měsíců, ideálně rok. "Staré sýry cestují lépe:" říká nám majitel výrobny, původně s vlámskými kořeny.

Dům se zahradou a palmami.
Dům se zahradou a palmami.

Když procházíte strmým jižním pobřežím, tak dole pod vámi jsou jakési mořské zátoky odděleny od oceánu zkolabovanými vulkanickými masami, tzv. Fajã. Jde o "před pobřeží", jehož základem je ztuhlá vytékající láva. Najdete je všude na Azorech, ale Sao Jorge jich má až 46. Nejznámější fajas Azor se nacházejí právě na tomto ostrově a jsou to: Velas, Vimes, bodes, Além, São João, Cardoso a Alabaçal. Kdysi se první usedlíci usazovali právě zde a v úrodné půdě sázeli obilí, kukuřici, později kávu a banány. Dnes se tu dá koupat a surfovat.

Vnitřek parlamentu s recepcí.
Vnitřek parlamentu s recepcí.

Graciosa

Nachází se 50 km severně od São Jorge a pokud jsem o Velas a Calehte tvrdil, že je nelze považovat za města, oproti Graciosa jde o Los Angeles a New York. Dostanete se sem snadno trajekty Atlanticoline nebo sem z Terceira doletíte za 20 minut. Právě námořníci z Terceiry byli prvními, kdo se zde kdysi vylodil. Graciosa je malá (druhý nejmenší ostrov Azor) a známá tzv. velrybím hřbitovem na Ilheu do Baleia, ostrůvku pojmenovaném takto proto, neboť zde našli vyplavené kosti velryb. Na Graciose se narodil Olimpio Henriques da Silva, který založil unikátní šperkařství Ouriversaria Olimpio, které najdete ve městě Horta na ostrově Faial. Jde doslova o instituci, místního Tiffany, a jelikož Hortu navštěvují boháči na jachtách, jde o slušně prosperující firmu. Co se týče jídla, Graciosa je známá množstvím kvalitních humrů, krabů a mořských šneků. Jako dezert si dejte cheescake – sýrový koláč, jímž je ostrov na Azorech známý jako Quijada de Ilha Graciosa a tvar – jde o košíčky – je úplně jiný jaký známe z anglosaských zemí.

Ulice s palmami a bílými domy.
Ulice s palmami a bílými domy.

Omočte si ho v slušném brandy, které vyrábějí také přímo zde. Graciosa je plochý ostrov a prší zde nejméně. Najdete zde spoustu vlámských větrných mlýnů a paradoxně většina osad je ve vnitrozemí, a ne na břehu oceánu jako na jiných ostrovech. Proti pirátům ji bránilo ne méně než 13 pevností. V polovině 20. století polovina obyvatelstva ostrova emigrovala do USA a Kanady, anglicky zde dnes hovoří perfektně asi všichni.

Jachtařský přístav se sopkou v pozadí.
Jachtařský přístav se sopkou v pozadí.

Faial

Ostrov, na kterém jste přistáli, pokud jste putovali mezi Evropou a Amerikou. Dokonce i první letadlo, které v roce 1919 letělo přes Atlantik přistálo na Faialu. Horta je pro mě nejkrásnějším městem Azor. Totéž si mimochodem myslel i americký spisovatel Mark Twain, když se tu zastavil a napsal, že Horta je překrásně uložené město, amfiteátr rozložený kolem přístavu a nejkrásnější městečko jaké si jen umíte představit. Má dokonce přezdívku "A bela" - krásná a záliv, v němž je uložena je jedním z nejkrásnějších na světě.

Faial je zaznačen v Katalánském atlasu (kde je zmíněno i Timbuktu) z roku 1375. Zastavovali se zde jezuité (z jejich řad je i papež František) na svých dobrodružných cestách do Asie, ale kotvil tu i mořeplavec James Cook.

Jules Verne popisuje Faial a jeho hlavní město Hortu ve své fikci – Cesta kolem světa.

Pohled z trajektu na moře a ostrovní město.
Pohled z trajektu na moře a ostrovní město.

Ostrov Faial, přezdívaný Modrý ostrov, je některými považován za nejzápadnější bod Evropy, protože se prý nachází ještě na Evropské litosférických desce. Horta je jedním ze 3 hlavních měst Azor. Byla založena v druhé polovině 15. století, 1468, jako obchodní centrum. Později sloužila jako zastávka velrybářů, a ještě později jako zastávka pro transatlantické parníky, které zde nabíraly uhlí. Horta a celkově ostrov Faial si uměli najít "svou klientelu". I dnes slouží Horta jako zastávka pro jachtaře, kteří Atlantik křižují. A když se jim to podaří, tak se každý zastaví v Peters cafe sport bar. Tato námořnická "putyka" je 100letou legendou, a tak si tu svůj námořnický gin tonic dávám i já.

Lávové vinice s kamennými zídkami a sopkou Pico.
Lávové vinice s kamennými zídkami a sopkou Pico.

I když jste o Faialu, ani o městě Horta nikdy neslyšeli, je to dobrý tip. Klidně se tu ubytujte na více dní, město má kosmopolitní charakter a vynikající vkus. Je jakoby z jiného světa a totálně mezi ostatními Azorským městy vyniká. Nádherné koloniální budovy, vysoká kultivovanost domorodců a kdyby vás najednou ve městě vysadili a neřekli, kde jste, tipovali byste Côte d'Azure. Horta je však hezčí než Saint Tropez či Canes, o dost hezčí. Ten výhled z přístavu přes stožáry stovek jachtiček na sopku Pico je opravdu úchvatný. Na Francouzské riviéře takový nádherný výhled nemají.

Sopka Pico.
Sopka Pico.

Pico

Jet do Indie a nevidět Taj Mahal, jet do Peru a nevidět Machu Picchu a jet na Azory a nevidět Pico. To je hřích! Pico je druhým největším ostrovem, jedna úžasná sopka, která je nejenže nejvyšším bodem Portugalska, ale i nejvyšším vrchem Středoatlantického hřbetu. Je tu nejlepší pozorování delfínů a velryb na celých Azorách, a když pijete víno, tak fandíte UNESCO, neboť vitikultúra z tohoto ostrova je pod jeho patronátem. Dobyjte sopku Pico, která začíná přes 6 km pod mořskou hladinou a jednoznačně dominuje celému ostrovu. Na vrchol se můžete vydat s profesionálními průvodci, jejichž služby nabízí mnohé zdejší agentury. Přeci jen stanout na nejvyšší hoře Portugalska a kochat se dechberoucím výhledem je skvělý pocit a za ten výšlap a námahu to stojí! Ochutnejte sépie a chobotnice z čisťoučkého oceánu a zapijte to bílým suchým Verdelho. Černý ostrov je drsný, ale doma budou vzpomínky na něj těmi nejsilnějšími.

Malý bílo-černý kostelík.
Malý bílo-černý kostelík.

Na ostrově jsem strávil 4 dny v hotelu, ale i v tradičním bazaltovém domě. Ostrov jsem prošel dokola – ze severu na jih a ze západu na východ, od nejnižšího bodu po ten nejvyšší a určitě o něm napíšu blog. Ostrov nemá takovou infrastrukturu jako Sao Miguel, hlavní město Madalena se vůbec nedá srovnat s Hortou. Pro mě je Pico tím nejlepším a nejautentičtějším ostrovem, Taj Mahal a Machu Picchu Azor. Zde máte pocit, že všechno, co děláte je skutečně důležité a na všem záleží. Nezbytné se stává ještě důležitějším a bez tvrdé práce by tu člověk nemohl přežít.

Ulice s kamenným domkem z lávového kamene.
Ulice s kamenným domkem z lávového kamene.

Corvo

Nejmenší a nejsevernější ze všech Azorských ostrovů má méně než 500 stálých obyvatel. Není to Mykines na Faerských ostrovech, kde žije celoročně 10 lidí, ale je to už řádný zapadákov západu. Corvo bylo kdysi známé jako sídlo korzárů, kteří si vybudovali s domorodci oboustranně výhodný vztah. Ti jim opravovali jejich lodě a oni je na oplátku ochraňovali. Později byly námořníci z Corvo najímáni velrybářskými loděmi a známí svou odvahou. Mnoho lidí pracovalo v USA a bylo běžné, že domácí měli více dolarů než escudos. Elektřina na ostrov dorazila až v 2. polovině 20. století. Když dorazíte ještě dnes na ostrov vy jako turista, budete přijati s otevřenou náručí a jako velká událost.

Domy z vulkanického kamene s malými okny.
Domy z vulkanického kamene s malými okny.

Ve Vila do Corvo, kde nenajdete žádný semafor si dejte oběd v baru BBC. Ještě nedávno jste zde dostali stravu pouze od celníka jménem Tiberio, který se takto o poutníky postaral. Jeho synovi se to už nechtělo a dnes je José Manuel starostou. Corvo se nachází 27,8 km od ostrova Flores, a tak se v této západní skupině můžete z ostrova na ostrov přeplavit trajektem, pokud nejsou příliš vysoké vlny. Vyběhnete na Monte Grosso? Nejvyšší bod ostrova má výšku pouze 770 m. Corvo je nádherné a nedotčené i pod hladinou. Od roku 2007 ho UNESCO chrání jako biosférickou rezervaci. Buduje si jméno jako nejizolovanější ostrov Evropy.

Vinice plazící se po zídkách z lávového kamene.
Vinice plazící se po zídkách z lávového kamene.

Flores

Názvem se překrývá s ostrovem v Malých Sundech, který v CK SEN navštěvujeme již 25 let. Azorský Flores, ležící od ostrova Santa Maria 600 km na západ, je nejzápadnější ze všech Azorských ostrovů. Je nejklidnějším, domácí ho přezdívají Žlutý ostrov, i když v překladu je to Ostrov květů. Leží přímo v prostředku Golfského proudu, o kterém jste mnoho slyšeli, ale nikdy jste se ho nedotkli. Nyní máte tu šanci! Ponoříte do teplých vln teploměr nebo pouze namočíte svůj prst? Dnes se dá (denně) na nejzápadnější bod Evropy doletět. Západní pobřeží ostrova mezi Faja Grande a Fajazinha vypadá opravdu jako Havaj, má 20 vodopádů a zde Evropa skutečně končí. Pozorujte domorodce, jak se má dobře žít – saber viver, říká se tomu. Flores byl, na to, jak je vzdálený, osídlený dost brzy, někdy mezi roky 1450 až 1452. Usedlost Ponta Delgada (stejný název jako hlavní město na ostrově Sao Miguel) na severu ostrova je tu od 16. století a leží na vulkanické faje. Toto je místo pro objevitele a opravdu, když tu někdo dokázal žít bezmála 500 let, tak musí vědět jak na to. Maják Albarnaz je prvním evropským, který uvidíte, pokud se budete plavit z Ameriky, přestože se nachází již na Severoamerické tektonické desce. Pokud ho chcete vidět, musíte jít 3 kilometry pěšky od farnosti na konec Grande Fajã.

Skály s vodopády a jezerem uprostřed.
Skály s vodopády a jezerem uprostřed.

Mezi květnem a srpnem tu můžete zažít festivaly věnované Duchu svatému a při té příležitosti ochutnat unikátní polévku. Jinak se zastavte v restauraci Pescador, kde si můžete vybrat z rozsáhlého menu mořských specialit. Následně si vezměte GPS, vodu a větrovku proti dešti a vyrazte různými stezkami na treking s výhledy na jaké dlouho nezapomenete. Na ostrově nejsou žádní jedovatí hadi. Kdysi se ostrov nazýval São Tomás (pozor ne Sao Tomé – ostrov nacházející se v Guinejském zálivu) podle Thomase Becketa z Cantenbury. Ostrov je maličký, a tak určitě zajděte k zajímavé vertikální lávové formaci s názvem Rocha dos Bordes a nenechte si ujít výhledy z Morro Alto, který je s výškou 914 nejvyšším vrchem ostrova.

Restaurace Ondas do Mar s posezením na ulici.
Restaurace Ondas do Mar s posezením na ulici.

Top místa pro surfaře na Azorech

Skupina ostrovů často „disponuje“ silnými vlnami severního Atlantiku generovanými poblíž Newfoundlandu. Z pohledu surfování Azory připomínají mnohým Havaj. Portugalské souostroví poskytuje stabilní vlny po celý rok. Přestože popularita Azor jako destinace pro surfování neustále roste, snadno zde najdete nepřeplněné pláže s bezchybnými vlnami a panenskou okolní přírodou.

Pravděpodobně nejlepší podmínky k sjíždění vln nabízí:

São Miguel: Moisteros, Calhetas, Rabo de Peixe, Areais de Santa Bárbara, Fajã do Araújo, Santa Iria, Água d'Alto, Milícias

Terceira: Quatro Ribeiras, Praia da Vitória, Santa Catarina, Contendas, Porto Martins, São Mateus

Graciosa: Calhau Miúdo, Baía da Barra, Alagoa, Ilhéu da Praia

São Jorge: Cubres, Fajã do Belo, Feiticeiras, Largo do Linho - Fajãs de Santo Cristo, Vimes

Pico: Cachorro - Baía do Poço, Baía da Barca, Areia Larga, Lajes, Santo Amaro - Baía do Canto

Fajal: Praia do Norte, Ponta da Ribeirinha, Praia do Almoxarife, Praia da Conceição

Flores: Quebrada Nova – Fanais, Ponta Ruiva, Fajã Lopo Vaz, Fajazinha

Santa Maria: Formosa, Anjos

Azory - ráj pro surfaře.
Azory - ráj pro surfaře.

Fun facts o Azorech

1. Azory jsou nazývány evropskou Havají

2. Je možné, že Azory byly objeveny Vikingy

3. Azorské ostrovy jsou rájem pro golfisty

4. Každý z ostrovů má svou přidělenou barvu – Faial: modrá, Terceira: fialová, Corvo: černá, São Jorge: hnědá, Santa Maria: žlutá, Pico: šedá, Flores: růžová, São Miguel: zelená

5. Obyvatelstvo azorské autonomní oblasti se dnes geneticky liší od pevninského Portugalska

6. Azory jsou ve skutečnosti vrcholy některých z nejvyšších hor světa. S nadmořskou výškou 2 351 m nad hladinou moře a 6 098 m pod hladinou moře je Monte Pico nejvyšší podmořskou horou na světě

7. Azory byly pojmenovány po ptákovi, který zde však nikdy nežil, a to po jestřábovi. Avšak první osadníci na Azorech se domnívali, že jej na ostrovech hojně vidí, nicméně nebylo tomu tak. Každopádně dnes je i vyobrazen na azorské vlajce

8. Azory jsou rájem pro milovníky adrenalinu

9. Mark Twain se zmínil o Azorech ve své práci Innocents Abroad (Našinci na cestách), která vyšla v roce 1869, hovoří zde zejména o svých zkušenostech na ostrově Faial

10. Spojené státy spravují spolu s Portugalci leteckou základnu NATO u Lajes na ostrově Terceira

11. Zde existují čtyři barvy vína! Růžová, červená, bílá a ZELENÁ

12. Lidé zde žijí zdravě a očekávaná délka života je podobná jako na Baleárských ostrovech či Sardínii

13. Na ostrově Terceira máte šanci vidět skutečné býčí zápasy, resp. býčí běh městem (tourada à corda)

14. Azory jsou jediným regionem v EU, který pěstuje čaj na komerční bázi

15. Autonomní oblast Portugalska je domovem jediné kávové plantáže v Evropě

16. Azory jsou prvním souostrovím, které získalo certifikaci EarthCheck pro udržitelnost

17. Na Azorských ostrovech najdete horké prameny, ve kterých se můžete koupat

18. Azory jsou domovem jediných evropských ananasových plantáží

19. Každá ze tří složek azorské vlády se nachází na jiném ostrově

20. Azory jsou známé tím, že zažijí čtyři roční období v jednom dni (někdy dokonce za kratší časový úsek)

21. Můžete vyzkoušet „cozido nas caldeiras“ – tradiční jídlo, které se vaří v sopečném žáru po dobu osmi hodin, jeden metr pod zemí

22. Každou středu se můžete kochat výhledem na kterémkoli z ostrovních majáků a získat bezplatnou prohlídku s průvodcem – samotným strážcem majáku

Víno, sýr a košík domácího pečiva.
Víno, sýr a košík domácího pečiva.

Na co si dát pozor?

  • Řízení. Když řídíte, pozor za zatáčkou může být na cestě kráva.
  • Pokud trpíte kinetózou, nezapomeňte Kynedril. Cesty jsou často klikaté.
  • Buďte v suchu. Mějte s sebou suché tričko – v nepromokavém sáčku – na převlečení.
  • Mlha. Během mlhy nezapomeňte zapnout mlhovky (mlhy jsou husté a časté). Na túrách se neztraťte.
  • Draho. Jídlo v restauraci na plastových židlích bude stát 15 €.
  • Turistika. Nepodceňte túry. Mějte více vody a buďte připraveni na změnu počasí. Túry jsou často drsné, chodíte po nerovném podkladu, a proto je zde základem kvalitní obuv. Výstup na Pico je těžkou túrou s výjimečnými podmínkami a zde doporučuji trekkingovou obuv nad kotníky.
  • Pláže. I když v létě jde doslova o tropické ostrovy, pláže mají černý písek, studené moře a silné proudy.
  • Lapáš. Nepopalte se předkrmem, který mají skoro v každé restauraci s mořskými příšerkami. Někdy ho podávají přímo na železném roštu vytaženém z pece či grilu.
  • Sbalte si staré plavky. Termální lázně vám nové a světlé plavky zničí.
  • Sledujte čas přílivu. Pokud se jdete koupat do oceánu, zjistěte si, jestli je příliv či odliv. Na místech, kde do moře vtékají horké prameny, je to ještě důležitější.

Restaurace s barem a dřevěnými stoly a židlemi.
Restaurace s barem a dřevěnými stoly a židlemi.

Gastronomie Azorských ostrovů

Strava je sama o sobě důvodem vypravit se na Azory. To, že o tom ještě ostatní nevědí vám hraje do karet. Strava je totiž autentická, maximálně bio, a hlavně neuvěřitelně chutná. Nazval jsem to nezkažený civilizací, jde o tzv. slow food (přesný opak fast foodu).

Restaurace však vypadají mnohem hůř než ty na Kanárských ostrovech či na Madeiře, na to buďte připraveni. Ambiente se nedá srovnat. Červené umělohmotné židle ve městě Lagoa na ostrově Sao Miguel, které je proslavené nejlepšími restauracemi na mořské plody mě nejprve zaskočilo. Stejné židle a stoly jsem našel i v jedné z nejlepších restauraci v největším městě ostrova Pico, v Madalene.

Výhled z restaurace na širé moře.
Výhled z restaurace na širé moře.

Výjimkami jsou restaurace v centru měst Ponta Dealgada, Horta a Angra Hieronymos. Na ostrově Pico znám jednu slušnější restauraci ve městě Lajes a kvůli lepšímu tapas baru jsem musel jít přes polovinu ostrova až do Prainha. Každý domácí na ostrově tyto dvě restaurace zná a budou je opěvovat, ale například na Madeiře restaurace takové kvality najdete zcela běžně. Na celém ostrově Pico je jediná TOPka, a to Magma za Santo Amaro. To je však vskutku vysoký gurmánský zážitek a většinou je restaurace dlouhé dny předem rezervovaná.

Jinak restaurace vypadají značně jednoduše. Pokud něco chybí Azorským restauracím v ambiente, vynahrazují to kvalitou stravy. Gastronomie je obrovským zážitkem, jedním slovem úžasná, a to co dostáváte na talíři je opravdu fantastické.

Miska s mořskými plody, olivami a brambory.
Miska s mořskými plody, olivami a brambory.

Jako předkrm si dejte mořské šneky, které v angličtině nazývají "limpeds" a tu si objednejte "lápaš". Přinesou vám je často i s horkým grilem, ze kterého si "mušličky" odlepujete. Příprava je jednoduchá, olej a hodně česneku. Pokapete čerstvým citrónem. Chutná to jemně jako cozze al forno v Itálii, ale o trošku lépe. Vody kolem Azor jsou absolutně čisté – jsme daleko od jakéhokoli zdroje znečištění a lápaš jsou měkoučké. Na Sao Jorge jsem jedl lápaš ještě živé, osolené mořskou vodou.

Chobotnice – polvo – je dalším základem místního jídelníčku. Celkově jsem nejlepší chobotnice jedl v bývalých portugalských koloniích a nikdy nezapomenu na to, když mi na talíř na Svatém Tomáši donesli více jak kilovou. Azory jsou v tomto ohledu, co se týče kvality, pro mě světovou jedničkou. Chobotnice byly v každé restauraci, kam jsem přišel, měl sem je 10krát a vždy to byl trošku jiný recept, ale vždy vynikající.

Také sépie jsou zde úžasné. A protože jste v Portugalsku, musíte alespoň jednou ochutnat bacalao neboli třesku. Portugalská kuchyně není taková "výpravná", jídla jsou servírované jednoduše, ale podle starých receptů. Já portugalskou kuchyni miluji, a to co jsem jedl na Azorách, to pouze potvrdilo.

Talíř s grilovanou chobotnicí.
Talíř s grilovanou chobotnicí.

Raritním jídlem na Sao Miguel v městečku Furnas je cosido, což je mnoho hodin dušené maso a zelenina v hrnci v sopečné zemi. Ano, je to výborné!

Na každém ostrově jsem jedl jiný chléb, většinou však bílý a jiný druh koláčů, ale tyto mě velmi nenadchly. Třeba ochutnat místní malé, ale sladké ananasy a zelené banány, které vypadají, že jsou nezralé. Rajčata a melouny jsou skoro tak dobré jako ty v Uzbekistánu.

Voda je podle mě z vodovodu OK, i když já jsem si raději kupoval balenou vodu. Zajímavá je místní marakujová "Vinea", která se jmenuje Kima, je chutná a vůbec ne sladká. Víno do gastro zážitků rozhodně patří a kdo by na dovolené pil vodu, že? Hrdou povahu místních vidíte i v ceně vína, kde je víno z pevninského Portugalska levnější než vína z ostrovů. Já jsem začal červeným, vždyť jsem v Portugalsku a vína byly velmi slušné. Když jsem přímo ve vinici na ostrově Pico dostal sedmičku Verdelho, už jsem pil jen bílé. Azory, to je skutečně hlavně bílé víno a mezi různými sortami kraluje Verdelho, které (právě z Pico) pil i ruský car Nikolaj II. Sedmička stála 21 € - cena přímo z vinohradu – ale stálo to za to. Pak jsem pil ještě pár jiných vín a všechny měly podobnou cenovou relaci. Pozor, toto Verdelho nemá nic společného s dezertním alkoholizovaným Verdelho z ostrova Madeira. Verdelho z Azor bych přirovnal chutí k směsici našich sort Breslava a Rulandské šedé s tím, že je kyselejší. Verdelho z Pico je vynikajícím vínkem a k mořským plodům se hodí. Ještě jednou připomínám, že vitikultúra na tomto ostrově je pod patronací UNESCO, a tak když pijete vínko, máte ještě větší povznášející či intelektuální pocit.

Piknik z místních surovin.
Piknik z místních surovin.

Fauna a flora Azorských ostrovů

Azory jsou díky své bujné vegetaci a panenské přírodě domovem mnoha živočišných druhů. Okolní moře brázdí několik druhů kytovců, z nichž nejčastějšími jsou vorvaň, keporkak a delfíni. Bývají zde zaznamenány i některé druhy žraloků, od trpasličího žraloka po žraloka velrybího.

Dále je možné nalézt kanice, tuňáky, murény, úhoře či chobotnice. V potocích a jezerech je velmi běžné nalézt některé druhy pstruhů, okounů, kaprů a štik.

Z azorských ptáků lze jmenovat káně obecné (je to jediný dravec na souostroví) či hýla azorského (endemit, výskyt je omezen na les Laurissilva severovýchodně od São Miguel).

V případě suchozemských zvířat jsou běžnými savci divoký králík, fretka a ježek. Netopýr azorský je jediným endemickým suchozemským savcem.

Cão-de-fila de São Miguel (azorská fila, typický pes ostrova São Miguel) je zde vyšlechtěné plemeno hlídacího psa. Krávy jsou pak všudypřítomnou součástí azorských krajinných prvků a poskytují obživu mnoha rodinám.

Měchýřovka portugalská!! To je relativně malý živočich (pokud nepočítáme ovšem chapadla), kterého si v první chvíli ani většina lidí nevšimne. Tento žahavec se pohupuje na mořské hladině a může připomínat igelitový pytlík. Ovšem jeho žahnutí vás v nejhorším případě může stát i život. Chapadla měchýřovky mohou měřit až 30 metrů, a tak nejste v bezpečí ani v dostatečné vzdálenosti od jeho „igelitového“ těla.

Mezi hlavní endemické druhy flóry patří azorský vřes (Erica azorica, endemická rostlina), škardovka azorská či jalovec krátkolistý. Kromě toho nelze opomenout květiny, bez kterých si Azory lze jen těžko představit. Hortenzie! Jejich velké barevné květy vás zkrátka okouzlí.

Jedním z jedinečných biotopů Azor jsou hluboká hydrotermální pole, která podporují jedinečná společenství. Zde najdeme mnoho endemických organismů a živočišných druhů.

Místní ananasy a ovoce.
Místní ananasy a ovoce.

Počasí a kdy vyrazit na Azory?

Šéfka hotelu na Sao Miguel ve městě Lagoa si povzdechne - "Bom dia, škoda, dnes nemáte štěstí na počasí, je mlha." Jmenuje se Carolina, přesně jako moje 10letá dcera, se kterou nyní cestuji, a tak nás má jaksi přirozeně raději, má o nás upřímnou starost. A i z toho důvodu, že jsme v hotelu jediní zahraniční turisté, jinak pouze domácí. Druhý den na snídani si Carolina útrpně povzdechne opět: "nemáte štěstí na počasí" a dnes je to i evidentní, vždyť prší jako z konve. Je konec července, a to je období, kdy podle "papírů" má pršet nejméně.

"Obrigado Carolina", usměju se a navzdory "špatnému" počasí vždy vyrazíme. A často máme štěstí. Najednou se po 10 minutách obloha roztrhá, vyjde sluníčko a je super.

Graf počasí, Azorské ostrovy.
Graf počasí, Azorské ostrovy.

Zapamatujte si 5 pravidel týkajících se počasí na Azorách:

1. Domácí mluví o počasí ze slušnosti. Když budete čekat na jejich radu, nevyrazíte nikdy.

2. Předpověď počasí? Tu umí na Azorech pouze pán Bůh. Vyrazte, i když prší. Za hodinu může být všechno úplně jinak.

3. Určitá melancholie k Azorským ostrovům patří, v mlze jsou romantičtější.

4. Azory mají nejteplejší zimy z celé Evropy.

5. Na Azorech neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený turista.

Víno z ostrova Pico.
Víno z ostrova Pico.

To, že Azory mají nejteplejší zimy v Evropě se dočtete na internetu a prý je to způsobeno tím, že leží přímo na Golfském proudu, a i v zimě zde budete přes den nosit krátké rukávy. V zimě na pobřeží ještě nikdy za 500 let nezaznamenali sníh, ani námrazu. Mezi turisty je populární trávit zde aktivně Vánoce či Silvestra, kdy jsou teploty přes den kolem 15 stupňů. V lednu a březnu však mějte u sebe vždy deštník (v hrubé Goretexová větrovce jste jako v sauně). Cesta po Azorách vypadá takto: na jednom místě nám prší, přejedeme 10 minut autem a najednou jako bychom byli na úplně jiném ostrově, máme nádherné počasí. Ještě větší změny jsem zažil při průletu z ostrova na ostrov, kde jako bych změnil kontinent. O Azorách proto žertem říkám, že zde zažijete 4 roční období za jeden jediný den.

Ocas velryby na širém moři.
Ocas velryby na širém moři.

Dva západní (nejméně navštěvované) ostrovy Azor leží přímo v prostředku Golfského proudu a rozdíl mezi teplotou vzduchu – fouká z kanadského Labradoru – a teplým mořem vytváří neustálou mlhu a prší zde 2x tolik než na východních ostrovech.

Kdy je nejlepší čas na pozorování velryb? Nejvyšší sezóna je od dubna do října a během tohoto období migrují kolem ostrovů různé druhy velryb. Duben a květen je ideální čas na velké velryby jako Modrá velryba. I říjen je super na mé oblíbené "Humpbacky" (keporkaky), kteří ve vodě nejvíce dovádějí. Vorvani se v hlubokých vodách živí sépiemi celoročně. Delfíni vám na Azorech budou také dělat radost celoročně.

Pokud jedete na hory či na moře, podívejte se samozřejmě na předpovědi počasí a snažte se svou cestu více směřovat k hlavní sezóně mezi květnem a říjnem s topem v červenci a srpnu. Ale i z mé osobní zkušenosti je, že předpověď netrefili – měli jsme opakované štěstí? Když jdete surfovat, viz stav přílivu / odlivu – zde tyto údaje každý ovládá a jsou k dispozici na internetu. Pro nesurfaře je vhodné, pokud se jdete koupat do oceánu kam přitéká horká voda z vulkánu. Při odlivu se můžete popálit, při maximálním přílivu vám bude zima.

Termální jezírko zahalené v páře.
Termální jezírko zahalené v páře.

Po Azorech jsou nainstalovány kamery, kde se můžete podívat, jak to vypadá právě teď na daném místě.

To, že nyní je mlha neznamená, že mlha bude za hodinu. Kamery ve Furnas jsou v mlze stále, neboť jsou jaksi špatně nastaveny do páry, která zde prýští ze země. Na kameře je tedy opar, a přitom může být ve skutečnosti super počasí.

Vaše základní pravidlo by mělo být: vyrazte a nedejte se odradit počasím. Neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený turista. Na hory vyrazte brzy ráno ještě za tmy, ráno bývá na vrcholu lepší počasí.

Kromě vrcholků hor budete většinu času trávit v tričku / košili s krátkým rukávem, ale přitom dusnu budete stále zpocení. Mějte proto náhradní trička nebo si je nechte v hotelu jednou za čas vyprat.

Pod vrcholem sopky Pico.
Pod vrcholem sopky Pico.

Co si sbalit a co ne:

  • Žabky – NE – pokud prší, tak to v nich klouže
  • Krátké kalhoty – ANO – nohy v tom dusnu vyschnou rychleji než látka
  • Trekové boty – ANO – zabírají mnoho místa, ale pokud jdete na Pico, je to dokonce povinné
  • Luxusní plavky – NE – opravdu je není kde využít a v termálech si je zničíte
  • Řidičský průkaz – ANO – mít vlastní auto znamená volnost a Azory jsou o svobodě a volnosti
  • Lehkou péřovou větrovku – NE – celoročně je tu teplo a dusno
  • Větrovku proti dešti – ANO – lehkou, větrovku si určitě vezměte. Hlavně, pokud sem letíte mezi prosincem a březnem
  • Fotoaparát, který fotí do RAW – ANO – na zachycení 50 odstínů zelené, přírodních nuancí potřebujete kvalitnější vybavení
  • Malý batoh – ANO – i když ho normálně nenosíte, nyní se hodí. Krátké túry jsou totiž základem poznávání Azor

Azorské ostrovy – přírodní nirvána na okraji Evropy

Pouze 5 % země je zastavěná, naleznete zde rozsáhlé mořské parky s úžasným podmořským životem. Když nezůstanete na jednom místě a troufnete si na několik ostrovů, tak jste nuceni neustále měnit kurz, přizpůsobovat se novým podmínkám, změnám počasí, rychle reagovat, odpovídat na otázky, které se náhle vynoří. Takto skutečně poznáte ostrovy, které mají přezdívku ostrovy Navigátorů. A toto je zároveň největší výzva, jasný motiv, největší zážitek, kterým se přiblížíte samotné podstatě. Vždyť Azory, to je symbol neustálého objevování, jako byste byli na cestě, která nemá konce. Zde pochopíte toho červíčka, co hlodá konkrétně mě, ten důvod neutuchající touhy po poznávání a objevování nových zemí. Uvidíte, že to chytí i vás. Bezpečná destinace s úžasnou gastronomií, maximální přírodní exotika kousek od nás. Vyrazte sem předtím, než tento ráj objeví i ostatní turisté a nebudete litovat. Nejexotičtější evropské ostrovy jsou na vás připraveny. Objevíte i vy nejkrásnější místo na Zemi?

Cestujte na Azorské ostrovy a na poznávací zájezdy s CK SEN do celého světa.

DOPORUČENÍ:

Hotel: SENSI Azores Nature and SPA na ostrově São Miguel, cena pro 2 osoby se snídaní cca 7000 Kč/noc.

Letenky: dostat se na Azory lze mnoha leteckými společnostmi, letenka se dá pořídit již od 13 000 Kč například s TAPem. V současné době neexistuje mezi Prahou a Hortou přímé letecké spojení, a proto počítejte minimálně s jedním mezipřistáním. Časový posun oproti České republice je - 2 hodiny.

Dokumenty: při cestě na Azorské ostrovy není vyžadován ani test PCR ani doklad o očkování, vstup je pro občany České republiky možný bez víza. Zdržuje-li se občan v Portugalsku více než 90 dní, má povinnost ohlásit tuto skutečnost na Cizinecké a pohraniční policii Portugalska (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras, SEF).


Všechny články autora

Luboš Fellner

Neznáme člověka, který aktivně procestoval více zemí než Luboš. Již 25 let připravuje prvoexpedice z Čech, Slovenska a v mnoha případech i z dalších zemí střední Evropy. Sedm sester severovýchodní Indie, Středoafrická republika, Kongo, Čad-Ennedi a severní i jižní Súdán jsou ty nejposlednější. Cesta po stopách slavných cestovatelů a hledání pramene Nilu. Výstup na nejvyšší horu Severní Koreje. V roce 2012 zorganizoval u příležitosti 100. výročí dobytí Jižního pólu plavbu na Antarktidu. Procestoval i sever od Grónska, Zemi Františka Josefa na severní pól. Mnohokrát procestoval Oceánii - Polynésii, Melanésii i Mikronésii. Jako vystudovaný lékař s atestací se věnuje cestovatelské medicíně a zrealizoval cesty s názvem Ebola tour (Západní Afrika 2015) a Zika tour (Brazílie 2016). na starosti bezpečnost našich klientů.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole