• Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
Stádo zeber na prašné cestě v národním parku.

Kam cestovat v listopadu za divokými zvířaty?

V Botswaně můžete pozorovat stáda zeber u napajedel, v Džibutsku plavat se žraloky obrovskými a v himálajských lesích pátrat po pandě červené. Kde přesně je hledat a čím vás mohou překvapit?

Autor: Martin Karniš

29.10.2026

Čti více
Stádo zeber na prašné cestě v národním parku.
Stádo zeber na prašné cestě v národním parku.

Pestrobarevný kondor královský

Má pravděpodobně nejbarevnější hlavu ze všech ptáků, a přitom není pokrytá peřím. Je jedním z největších supů a rozpětí jeho křídel dosahuje 2 metrů. Žije v nížinných a pralesních oblastech od jižního Mexika po severní Argentinu. Jeho vynikající čich, což je u ptáků obecně výjimečné, mu pomáhá vypátrat potravu i v hustém pralesním porostu.

Díky své velikosti a mohutnému zobáku bývá často prvním, kdo dokáže roztrhnout kůži mršiny, čehož využívají i menší druhy kondorů nebo jiných mrchožroutů. I když k potravě přiletí později, jiní, dokonce i větší ptáci mu ustoupí a počkají, až se nažere. Díky své barevnosti a límci je i mezi místními považován za krále ptáků a také v přírodě se tak chová.

Kondoři královští a další mrchožraví ptáci hodující na mršině.
Kondoři královští a další mrchožraví ptáci hodující na mršině.

V několika místních jazycích jeho jméno znamená král supů (Yryvu ruvicha v jazyce guaraní), sup s límcem (Cozcacuauhtli v jazyce nahuatl) nebo ve Venezuele královský sup (zamuro rey). Mayové ho považovali za posvátného, byl poslem mezi lidmi a bohy a často ho zobrazovali s lidským tělem a hlavou kondora.

Růst populace je velmi pomalý, protože samice snáší jedno vejce jednou za dva roky. O mládě se starají oba rodiče a krmí ho několik měsíců, dokud neopustí hnízdo. Zpočátku je mládě pokryté bílým prachovým peřím, ve druhém roce je téměř celé černošedé. Ve třetím roce se objevuje šedé peří na těle a první žluté znaky na hlavě. Až v pátém roce dosahuje plného vybarvení a hlava získává typické zbarvení.

Dožívá se v průměru 30 let a vy můžete tyto ptáky hledat při cestách po Střední a Jižní Americe, jak plachtí nad vašimi hlavami. Jedno z nejlepších míst, Reserva Nacional Tambopata, se nachází v amazonské džungli poblíž Puerto Maldonado v Peru, kam míří i naši klienti na poznávacích zájezdech.

Kondor královský s pestrobarevnou hlavou sedící na pahýlu stromu.
Kondor královský s pestrobarevnou hlavou sedící na pahýlu stromu.

Velkolepá migrace zeber v Botswaně

Že jste o ní ještě neslyšeli? Každý zná Velkou migraci v Serengeti a Masai Maře, kde migrují pakoně, zebry a gazely. Už méně z vás slyšelo o migraci vodušek v Jižním Súdánu, o které se začíná mluvit jako o ještě větší, než je ta v Tanzanii a Keni. Málokdo však slyšel o migraci v Botswaně. Tady se každoročně za vodou přesouvá přibližně 30 tisíc zeber z oblasti Chobe na severu země do oblasti Makgadikgadi v centrální části.

Poslední voda na okraji obrovské solné pánve, která je domovem i velké populace surikat, pouštních lvů a gepardů, láká množství zvířat. Ta se tu v listopadu sbíhají ze širokého okolí a užívají si poslední kapky vody v oblasti, než se některé druhy začnou přesouvat na sever k řece Chobe, kde za pár měsíců zaprší. Řeka Boteti je posledním zdrojem vody, a tak to tu v tomto období vypadá jako v rajské zahradě. Všechny druhy zvířat žijící v okolí Okavanga a Kalahari se tu setkávají v korytě řeky a vzájemně se tolerují. Zebry, pakoně, antilopy, sloni, žirafy, paviáni a mnoho dalších vytvářejí dokonalé divadlo.

O to lepší je, že tu téměř nepotkáte auto a celý tento ráj máte skoro sami pro sebe. Nejznámější místo, kam zvířata chodí, se přitom nachází necelé dvě hodiny pohodlné jízdy po asfaltové silnici z města Maun, ležícího na okraji delty Okavango. Listopadového safari v Botswaně nebudete litovat.

Stádo zeber v suchém říčním korytě v Makgadikgadi v Botswaně.
Stádo zeber v suchém říčním korytě v Makgadikgadi v Botswaně.

Klokani napříč Austrálií

Ti se vám vybaví, když se řekne Austrálie. Je to nejznámější vačnatec, kterého znají malé děti po celém světě. Klokani a jejich příbuzní tvoří rozmanitou skupinu zdánlivě nepodobných tvorů. Nejmenším je klokánek pižmový s hmotností kolem 400 gramů a největším klokan rudý s hmotností 90 kilogramů. Někteří připomínají spíše hlodavce, jako například klokánek krysí, stromoví klokani zase připomínají křížence lenochoda a medvěda s dlouhým ocasem.

Dva stromoví klokani u misky s potravou.
Dva stromoví klokani u misky s potravou.

Žijí v nejrůznějších podmínkách, od pralesních oblastí Papuy Nové Guineje přes lesní porosty a savany Severního teritoria a jeho národního parku Kakadu, horské a skalnaté oblasti západní Austrálie až po nekompromisní outback, suché srdce kontinentu. Na našich cestách často potkáváme klokany šedé, kteří poskakují po pastvinách podél Great Ocean Road nebo na golfových hřištích v okolí Cairns. Klokana rudého, největšího vačnatce, hledejte v celé centrální části včetně okolí Uluru.

Větší druhy obecně žijí v rodinných skupinách s více jedinci a tlupa může čítat několik desítek zvířat. Samice jsou neustále březí. Zatímco jedno mládě vykukuje z vaku, druhé je „přisáté“ k bradavce uvnitř vaku a pomalu roste. Když je dostatečně nebo dokonce příliš velké, vak opustí a osamostatní se. Už z vaku se pase a je tak připravené na tvrdý život.

Kromě toho, že jsou klokani ikonou Austrálie, jsou také nedílnou součástí folkloru australských domorodců. Klokan je předkem člověka, tvůrcem světa, učitelem a symbolem mateřství a ochrany. Na našich zájezdech do Austrálie budeme klokany pozorovat ve volné přírodě a jejich vyobrazení obdivovat na prastarých malbách pod skalními převisy Uluru či Ubirru.

Klokan na pláži Lucky Bay v národním parku Cape Le Grand.
Klokan na pláži Lucky Bay v národním parku Cape Le Grand.

Mírumilovný žralok obrovský Pro člověka zcela neškodná největší ryba na planetě Zemi. Velikostí se mu vyrovnali pouze planktonožravý Leedsichthys z období jury (před 165 miliony let) a největší predátor megalodon, kteří podobně jako dnešní žralok obrovský měřili až 20 metrů.

Žije v subtropickém a tropickém pásmu po celé Zemi a s trochou štěstí ho lze pozorovat na několika místech. Nejblíže k nám je Džibutsko, kde se v zálivu Tadjoura od listopadu do března shromažďují tito klidní obři. Během celého roku se tu objevují mladí jedinci, kteří dosahují délky až 9 metrů. Dalším oblíbeným místem jsou některé oblasti Malediv. Celoročně je lze najít například na Filipínách či u Papuy Nové Guineje, kde jsou považováni za božská stvoření či příbuzné lidí a těší se velké úctě rybářů i celých komunit.

Živí se planktonem, přičemž vodu filtruje přes žábry, na rozdíl od kosticových velryb, které zachycují plankton pomocí kostic a vodu vytlačují z tlamy jazykem. Plave rychlostí 5 km/h, a proto je oblíbený i mezi potápěči, kteří s ním dokážou držet „krok“ a užívat si jeho klidnou přítomnost. Typické zbarvení je u každého jedince jedinečné, podobně jako otisky prstů u lidí, čehož vědci využívají k identifikaci.

Jeho výzkum je náročný a dlouho se toho o jeho životě včetně rozmnožování mnoho nevědělo. Dnes už víme, že samice rodí až 300 živých mláďat, která měří 40–60 cm a jsou ihned samostatná. Pokud byste chtěli tuto největší rybu vidět a nechcete ji hledat na dovolené na Maledivách nebo na Filipínách, najdete ji v akváriích v Atlantě, na Okinawě, v Ósace a v Ču-chaji na ostrově poblíž Macaa.

Žralok obrovský s otevřenou tlamou obklopený menšími rybami.
Žralok obrovský s otevřenou tlamou obklopený menšími rybami.

Panda červená v údolích Himálaje

Méně populární, ale neméně známá panda, která s pandou velkou nemá mnoho společného. Jsou to šelmy, které měly posledního společného předka před 40 miliony let, a tak jsou si příbuzné asi jako pes a medvěd. Panda velká patří mezi medvědy, zatímco panda červená je jediným zástupcem čeledi Ailuridae a jejími nejbližšími žijícími příbuznými jsou mývalové, skunkové, jezevci, vydry a kuny. Právě panda červená byla v roce 1825 popsána a pojmenována jako první a ta slavnější, černobílá, o 40 let později. Kvůli podobnosti lebky, zubů a způsobu obživy dostala i ona jméno panda.

Panda červená se živí bambusem, plody, vejci, hmyzem a občas menšími obratlovci. Výborně šplhá a značnou část dne tráví na stromech. Má vyvinutý „falešný palec“, kterým si přidržuje potravu. Kotníky na zadních nohách i zápěstí na předních má velmi pohyblivé, což jí umožňuje šplhat po stromech i hlavou dolů. Není to tak výrazné jako u madagaskarské fosy, ale jde o specifické přizpůsobení. Částečně zatažitelné drápy jí také pomáhají udržet se na stromech a k udržování rovnováhy používá dlouhý huňatý ocas.

Žije v horských údolích Himálaje a přilehlých pohoří od severní Indie přes Nepál, jihozápadní Čínu a Bhútán až po severní Myanmar. Nejlepší možnosti k fotografování jsou v listopadu, kdy už je po monzunových deštích a zvířata si nejintenzivněji hledají potravu před nadcházející zimou. Nejvhodnější jsou údolí v Nepálu, konkrétně národní park Langtang nedaleko Káthmándú, národní park Makalu Barun, chráněná oblast Kančendženga a národní park Rara, nebo západobengálský národní park Singalila, jehož lesy se rozprostírají po obou stranách hranice mezi Indií a Nepálem. Na zájezdu do Nepálu tak mohou himálajské výhledy doplnit i chvíle, kdy zahlédnete rezavý kožich ve větvích stromů.

Panda červená s dlouhým huňatým ocasem sedící na větvi stromu.
Panda červená s dlouhým huňatým ocasem sedící na větvi stromu.

Listopadové setkání se zvířaty někdy začíná u napajedla, jindy pohledem do korun stromů nebo pod mořskou hladinu. Na poznávacích zájezdech tak vedle památek a místní kultury poznáte i zvířecí obyvatele navštívených zemí. Další místa i vhodná období pro cesty za zvířaty najdete v článku o animal turizme.


Všechny články autora

Martin Karniš

Vystudovaný zoolog je v CK SEN klienty právem považovaný za největšího odborníka na africké safari. Většinou provází Keňu a Tanzanii, kde si s Masaji povídá svahilsky a jeho nejoblíbenější zájezd je JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie. Od roku 2009 však provází i poznávací zájezdy na Madagaskar, Aljašku, do USA a Kanady. Okouzlila ho Rwanda, Uganda i Etiopie. Když si od něj zvířata potřebují odpočinout, provází zájezd Thajsko, Malajsie, Singapur či Austrálii, kterou projel křížem krážem. Martinovy největší koníčky jsou příroda, historie a poznávání nových lidí. Říká, že cestování a provázení je nejlepší škola života. Klienti si ho na zájezdech váží kvůli empatii a trpělivosti. Jako správný ranger je jeho nejoblíbenější pochoutkou steak z impaly v Jižní Africe.


Největší slevová akce začíná o