Thajsko - země úsměvů

Kam za exotikou na přelomu roku: Letošním cestovatelským hitem je Asie

Pokud přemýšlíte, že letos vyrazíte na Vánoce a na silvestra za exotikou, máte nejvyšší čas vybírat. Inspirovat se můžete cestovatelsky populární Asií, ze které jsme pro vás vybrali několik tipů.

Autor: Pavel Fellner a Michaela Bučková

23.11.2017

Čti více
Thajsko - země úsměvů
Thajsko - země úsměvů

Asie

Nejspíš vám neuniklo, že letošním cestovatelským trendem je Asie. Nestihli jste letos návštěvu Vietnamu, Barmy nebo třeba Kambodže? Můžete to napravit o Vánocích, které se pomalu blíží. Není třeba se bát, že odjezdem mimo evropskou kulturu úplně přijdeme o sváteční atmosféru, jakou známe z domoviny. Vánoce si v oblíbených asijských lokalitách připomínají sice spíše kvůli turistům, evropský nový rok se tu ovšem slaví ve velkém.

Thajsko, noční Bangkok
Thajsko, noční Bangkok

1. Thajsko: krásné moře i buddhistické paláce

V Thajsku, zemi usměvavých Thajců lze prožít krásné vánoční prázdniny, ať už turista začne své putování v Bangkoku, nebo vyrazí k moři. Bangkok tepe ve dne v noci, jsou tu paláce Wat Arun, Wat Pho s obrovským ležícím Buddhou, ale i Královský palác, kde zlatá výzdoba cestovatele přenese do pohádkového světa. Odtud se dá pokračovat do buddhistické Ayutthayi, projít se po slavném mostě přes řeku Kwai a pak se přesunout na pláže jižní provincie Krabi. Moře je zde křišťálově čisté, i s pouhým šnorchlem uvidíte pestrobarevné rybky. Turisté jezdí prozkoumávat opuštěné ostrovy, kouzelné zátoky a hlavně místní kuchyni - jídla jako tom yam, zelené kari, dary moře nebo grilované ryby. Na silvestra si turisté i místní vlezou do vody, která má 28 stupňů, a pouštějí si papírové lampiony štěstí. Je to velmi intenzivní zážitek.

Vietnam, plavba po Halond Bay
Vietnam, plavba po Halond Bay

2. Vietnam: země příběhů a legend

Vietnam je místo nabité historií, příběhy a legendami. K tomu si připočítejte moře a přírodní krásy. V úzkých uličkách staré Hanoje si turisté v malých rodinných podnicích vychutnávají vietnamské polévky. Císařské město Hu ve středu Vietnamu turistu přesvědčí, že nejen Peking má svoje Zakázané město, a během plavby Parfémovou řekou si ho nejlépe prohlédne. Nejkrásnějším městem Vietnamu je pohádkový Hoi An, kde se večer rozsvítí lampiony, z chrámů se ozývá cinkání zvonů a místní sedí u starých domů. Saigon láká turisty na historii vietnamské války a nedaleké tunely Vietkongu.K moři se jezdí do oblasti Nha Trang s písečnými plážemi u nekonečného Tichého oceánu. A jednou z nejkrásnějších přírodních scenerií je dračí zátoka Ha Long. Hotely jsou na Vánoce i silvestra vyzdobené stuhami a místní baví pozorovat party turistů slavící příchod nového roku.

Barma - chrámy v Baganu
Barma - chrámy v Baganu

3. Barma: země zlata

Barma je úžasná a tajuplná země plná zlatých pagod a kontrastů. Je jiná než vše, co jste dosud viděli. Muži zde nosí sukně, pádlují nohama a ženy kouří tlusté doutníky. V srdci Barmy se nachází jedna z nejkrásnějších památek naší planety – Bagan. Obdivovat zde můžete přes 2000 chrámů roztroušených na ploše přes 100 kilometrů čtverečních, některé jsou velké jako pařížský Notre-Dame. Každý z nich je trochu jiný, a to nejenom architekturou. Některé jsou zrekonstruované, z jiných ještě dýchá neodhalené tajemství. Dejte si vánoční nebo novoroční dárek, proleťte se brzy ráno balonem nad Baganem, který považuji za nejkrásnější památku Asie. Říká se, že v Barmě jsou pagody pokryté takovým množstvím zlata, které váží víc než to v britské národní pokladně. Barma má neuvěřitelně pestrou stravu, za ochutnání stojí například žluté kari (různé druhy na malé kousky nakrájeného masa, ryb nebo zeleniny v husté omáčce s rýží nebo indickým chlebem). Příchod nového roku oslavujte pivem z Mandalaje.

Indonésie, Boroboudr
Indonésie, Boroboudr

4. Indonésie: orangutani, buddhistické komplexy a hlavně sopky

Největší ostrovní říše světa Inidonésie se pyšní nádherným mořem, hustými pralesy s orangutany a tygry, množstvím národností a jejich jedinečnou kulturou, ale také největší historickou stavbou na jižní polokouli – buddhistickým chrámovým komplexem Borobudur v Magelangu na Střední Jávě. Chrám je zasvěcený pěti Buddhům. O vánočních svátcích ale turisté z celého světa míří na Bali – na luxusní pláže Nusa Dua nebo do vln pláže Kuta. Bary bývají otevřené až do rána. Moře je zde nádherné s jedinečnými místy na šnorchlování a potápění.Fascinující jsou také sopky Indonésie: Sibayak na Sumatře, Merapi v centrální Jávě, Agung na Bali, Rinjani na Lomboku nebo Bromo na východní Jávě. Takový novoroční východ slunce na jedné z nich je nezapomenutelným zážitkem.

Kambodža - Angkor Wat
Kambodža - Angkor Wat

5. Kambodža

Kambodža láká turisty na chrám Angkor Wat, bájné město Khmerů z 12. století nacházející se v kambodžském Angkoru. Je obrostlé kořeny stromů a překvapivě velké. Vystavěli ho pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město, později sloužilo jako hinduistické a poté buddhistické centrum. Tady se vyplatí pronajmout si dopravu a zkušeného průvodce, který vám ukáže neturistická zákoutí a vzdálenější chrámy. Velkým zážitkem je také návštěva venkova nedotčeného turistikou. Lidé zde žijí v harmonii s přírodou, jsou milí a usměvaví. Například se vydejte do vesnice Kampong Phluk nedaleko Angkoru na břehu největšího jezera jihovýchodní Asie Tonle Sap. Je zapsané na seznamu UNESCO. Jeho rozloha se kvůli dešťům mění z 2800 na 16 tisíc kilometrů čtverečních. Také vesnice s dvěma tisíci obyvateli se za dešťů stává ostrovem.

Thajská polévka
Thajská polévka
<
>
Barma, Myanmarsopka Bromo, Indonésieplovoucí trhy, BangkokIndonésie, ostrov RincaThajsko, Maya BeachBarma - dlouhokrké ženyseverní Thajsko obyvateléJízda na slonech, Thajsko
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole