safari v jižní Africe

Namibie: Afrika pro začátečníka

První zkušenost s tou pravou Afrikou můžete udělat v Namibii ležící na západním pobřeží jižní Afriky, na nekonečných cestách pouští, savanou a buší. Navštívit legendární Pobřeží koster, dokonale německé město Swakopmund či lvouny na Cape Cross je v dnešní neklidné době možné bez obav o bezpečnost.

Autori: Martin Šimko, průvodce CK SEN

30.01.2017

Čti více
safari v jižní Africe
safari v jižní Africe

Namibie je považovaná za jednu z nejbezpečnějších zemí v celé Africe. Má stabilní politický systém a vyvinuté zdravotnictví. Místní jsou přátelští a příroda dechberoucí.

Namibie je jednou z nejkrásnějších afrických zemí a rozhodně má co nabídnout. Doporučujeme návštěvu dokonalého safari v národním parku Etosha, kde žije obrovské množství zvířat v různých typech prostředí – od savany po buš. Když budete mít štěstí, můžete potkat velkou pětku – slona, nosorožce, buvola, lva a levharta. Nepotkáte tu ovšem hrocha. Za tím musíte do sousední Botswany.

Sossusvlei, Namibie
Sossusvlei, Namibie

Sossusvlei a Duna 45

Poušť v Namibii je nejstarší pouští světa s nejvyšší dunou světa – Duna 45. Je vysoká od 80 do 85 metrů a nepohybuje se. Nachází se v jižní části pouště Namib v namibijském národním parku Namib Naukluft. Nejlepší doba pro návštěvu tohoto místa je buď při východu nebo západu slunce. To je ideální doba pro překrásné fotografie dun. Jen několik kilometrů odtud se nacházejí mystická místa Dedavlei, mrtvé údolí hluboko v poušti s měsíční atmosférou, a Sossusvlei se solným jezerem uprostřed dun a vyschlými stromy, které působí magicky. Bývala zde oáza s několika akáciemi. Oáza však vyschla a akácie zčernaly. Černé mrtvé stromy vytvářejí surrealistickou krajinu. Jedná se o typický obrázek z Namibie.

Jižní Afrika
Jižní Afrika

Pobřeží koster

Prazvláštně se budete cítit i na Pobřeží koster, kde se poušť a polopoušť potkává s mořem. Na břehu polehávají uškatci, vraky lodí, je tu zima a tajuplný opar se vznáší nad mořem. Je to jedno z nejnehostinějších míst na světě, domorodci z kmene Nama mu říkají „Místo, které Bůh stvořil v hněvu“. Pobřeží je tvořeno vysokými písečnými dunami. Pobřeží koster dostalo svůj název jak podle četných koster lachtanů a velryb, tak podle vraků ztroskotaných lodí. Pokud některé plavidlo uvízlo na mělčině u Pobřeží koster, byla jeho posádka v pasti: na volné moře se nemohla dostat kvůli silnému příboji a ve vnitrozemí byla poušť Namib bez zdrojů vody a potravy. Do něj se vlévají malé řeky, v nichž se těží naplavené říční diamanty. Nebo vás spíše zajímají meteority? Pak musíte popojet k největšímu nalezenému meteoritu Hoba, který kdy dopadl na naši planetu. Je to neskutečné – jedná se o 50 tun železa někde z kosmu, které náhodně objevil místní farmář.

Kmena Himba, Namibie
Kmena Himba, Namibie

Kmen Himba

Namibie je domovem jednoho z původních afrických kmenů Himba, národa s nádhernými ženami, které si vlasy a tělo natírají směsí másla, bylinek a oranžové hlíny. Jako ozdoby používají skleněné korálky a mušle. Himbové - také se používá název Ovahimba, žijí převážně v severovýchodní Namibii v hraniční oblasti s Angolou. Do současnosti jich přežilo cca 20.000. Překlad názvu kmene znamená - lidé západu. Etnicky a jazykově jsou sblíženi s kmenem Hererů, který žije na východ od jejich území. Ženy chodí polonahé pro vodu do studní a bydlí v jednoduchých chatrčích. V současné době dochází ke změnám tradic a někteří Himbové nosí běžné oděvy a navštěvují hospody za účelem konzumace alkoholu. Až se do Afriky rozhodnete vypravit, naplánujte si delší cestu a návštěvu Namibie spojte s poznáváním Jihoafrické republiky a Botswany. Zažijete zde spoustu dobrodružství.

steak z antilopy, JAR
steak z antilopy, JAR

Exotické dobroty

Namibie je země, kde si můžete ochutnat exotické dobroty - dát si steak z pštrosa, což je nevětší lahůdka, různých druhů antilop, jejichž maso je jemnější než hovězí a jsou z nich výborné steaky. Ochutnat můžete i krokodýlí ocas, ale to je spíše pro zvědavce než pro gurmety. Tato zvířata se neloví v parku, chovají je. V Namibii prodávají docela dobré pivo, které konkuruje těm evropským. Místní specialitou je ovšem ontaku – nealkoholický nebo jemně alkoholický nápoj z fermentovaného prosa. To si objednávají místní na trzích. Přinejmenším to chutná zajímavě. Každá etnická skupina v Namibii nabízí vlastní pokrmy. Kuchyně je zde tedy velmi zajímavá. Velmi vyhledávanými a proslulými specialitami jsou ústřice z Luderitzu a chřest ze Swakopmundu. Pochoutkou jsou také houby omajowa, které rostou v období dešťů. Maso se zde nejčastěji upravuje na otevřeném ohni. V Namibii je však velmi zažitá a oblíbená německá kuchyně – bavorské pivo, jablečný závin nebo třešňový dort.

Namibie - základní informace, tipy a rady na cestu

kmen Himba v Namibii
kmen Himba v Namibii
<
>
Všechny články autora

Martin Šimko

Japonsko, JAR, Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie, Indie, to vše jsou země, kde Martin Šimko s úspěchem provází poznávací zájezdy pro CK SEN. Sám však procestoval mnohem více. Austrálii, kde rok pracoval, Nový Zéland, Karibik, jihovýchodní Asii a 15 států USA, kde téměř rok žil. Jeho koníčkem je fotografování, filmování a adrenalinové sporty, miluje různorodost planety. SEN klienti si na Martinovi váží jeho obětavost a pozitivní náladu za každé situace. Vidí, že cestováním si plní své sny a provázení ho naplňuje. Jako správný průvodce po Africe miluje steak z impaly s Umngqusho, jako přílohou.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole