Digitální nomádka pracující na pláži

Nejlepších 29 destinací pro digitální nomády

Průvodce pro všechny, které omrzel každodenní stereotyp, a našli odvahu vydat se do světa na vlastní pěst.

Autori: Erika Žišková, Pavel Fellner

30.08.2019

Čti více
Digitální nomádka pracující na pláži
Digitální nomádka pracující na pláži

Kdo by se aspoň jednou v životě nezasnil a nepředstavil si, jak dá v práci výpověď a najde si novou, kterou bude moci vykonávat odkudkoli na světě? Jak si následně sbalí jen nejpotřebnější věci a odejde žít na tropický ostrov?

Výhled digitálního nomáda na ostrově Mykonos
Výhled digitálního nomáda na ostrově Mykonos

Dobrou zprávou je, že počet odvážlivců, kteří nezůstanou jen u snění, rok od roku roste. Spolu s trendem digitálních nomádů se rozvíjí i informovanost o tom, jak se stát jedním z nich, čeho se vyvarovat, ale především, kam se přestěhovat. Různé kouty světa totiž lákají různými příležitostmi na plnohodnotnější prožití volného, a občas i toho pracovního, času. Atraktivních nomádských destinací je tolik, že vybrat si tu správnou může být snad nejtěžším rozhodnutím při přechodu na tento nový životní styl.

Typická ulice v Kolumbii
Typická ulice v Kolumbii

Nízké životní náklady

1. Kolumbie

Země, jejíž temná minulost je definitivně pochovaná, se postupně stává čím dál tím častějším cílem migrace. Čím oslovila? Pohostinným obyvatelstvem, pohodovým životním tempem a ekonomickou přístupností, včetně kvalitní zdravotní péče. Ukázkovým místem přerodu je město Medellin. Kdysi sídlo drogového barona Pabla Escobara prošlo v posledním desetiletím masivní transformací. Město věčného jara je dnes přívětivým útočištěm obklopeným horskou scenérií, s nízkými cenami a skvělou kávou.

Penangská kuchyně, Malajsie
Penangská kuchyně, Malajsie

2. Malajsie

V této bývalé britské kolonii se lehce obejdete jen s angličtinou. Dostupné nájmy, levné cestování a blízkost ostatních jihoasijských krajin jsou též nespornými výhodami. Rozvinutým centrem kultury s plážemi, ale i výbornou zdravotní péčí, je Penang. Druhou nepochybně skvělou volbou je moderní a současně krásně malebný Kuching. Čekají zde na vás historické budovy, frekventované tržnice, národní park a výborné jídlo.

Věž Galata v Istanbulu, Turecko
Věž Galata v Istanbulu, Turecko

3. Turecko

Pokrývajíc území na dvou kontinentech, i Turecko má co nabídnout lidem v pohybu. Vibrující městský život, velkolepé historické lokality, rozmanitou krajinnou mozaiku a nezaměnitelné chutě na talíři. Istanbul je moderní metropolí, kulturním a finančním centrem i bránou do zbytku země. Dobrá infrastruktura i pestrý noční život jsou zárukou delšího setrvání nejednoho nomáda. Izmir je zase rušným přímořským městem, ve kterém má údajně až polovina obyvatelů méně než 30 let. Je potřeba něco dodávat?

Kyjev, Ukrajina
Kyjev, Ukrajina

4. Ukrajina

Ideální možnost, pokud se nechcete příliš vzdálit ze středoevropských končin, anebo máte limitovaný rozpočet. Prostě země jako stvořená pro začínajícího nomáda. Lvov, s historickým centrem pod ochranou UNESCO a atmosférou porovnatelnou s Krakovem nebo dokonce Prahou, je městem, kde měsíční životní náklady na osobu nepřekročí 500-600 eur. Poslední léta se zde daří technologickým firmám s téměř 15 000 zaměstnanci. Kyjev je o něco dražší, ale i větší, dostupnější a anonymnější. Pro pláže chtivé připadá v úvahu i historický přístav Oděsa u Černého moře.

Portugalské Porto
Portugalské Porto

5. Portugalsko

Horký trend mezi nomády z celého světa je právě Portugalsko. A nelze se divit. Klidný rytmus všedních dní, krása vytvořená přírodou i lidskýma rukama, stále neobjevené kouzelné kouty, dobré zdravotnictví a spojení se světem jsou právě tím, co vyhledávají. Úzké, dlážděné uličky Lisabonu, lemované barevnými domy, si vás získají okamžitě, a když se je rozhodnete následovat, zavedou vás k impozantním starým palácům. Když se jich nabažíte, do surfařského ráje Ericeira je to jen 50 km. Největší nevýhodou života v Lisabonu je, že potom nemůžete bydlet v rozkvétajícím Portu, anebo pozoruhodných Azorských ostrovech. Kdo říkal, že to jako nomádi budete mít snadné?

 Pohled na Quito v Ekvádoru
Pohled na Quito v Ekvádoru

6. Ekvádor

Ekvádor si udržel půvab starého světa někdy z 50. let. Ten doplňují přátelští obyvatelé, čisté prostředí, rozvinuté služby a moderní města. Klima vyhovuje všem požadavkům – od horkých pláží po chladnější horské regiony.Quito a Cuenca jsou dvě podhorská centra, které kromě obdivovatelů koloniální architektury osloví i vyznavače horských sportů. Po turistice, lezení, horských kolech i extrémních aktivitách je tu stále poptávka. Na pobřeží Ekvádoru zase najdou to své příznivci surfingu a potápění.

 Krásy Srí Lanky
Krásy Srí Lanky

7. Srí Lanka

Dech beroucí přírodní scenérie, pláže, zálivy a západy slunce nad mořem. Safari, autentická kuchyně a bohatá kultura. Srí Lanka je skrytý drahokam mezi populárnějšími destinacemi jižní Asie. Hlavní město Kolombo překypuje co-working kavárnami, Galle Fort na jihu ostrova opevněné starými hradbami má nádech zašlých století, Hiriketiya je místem magických pláží a Kandy zase útulným horským městečkem s botanickými zahradami.

Katedrála svatého Alexandra Něvského v Sofii, Bulharsko
Katedrála svatého Alexandra Něvského v Sofii, Bulharsko

8. Bulharsko

V zemi Balkánského poloostrova najdete o mnoho víc, než jen letoviska. Nízké daně, rychlý internet, rostoucí ekonomika a mnohotvárné regiony vnitrozemí jsou pozvánkou k delšímu pobytu. Kromě Sofie rezonují v komunitě digitálních nomádů lyžařské středisko Bansko na úpatí horského národního parku Pirin a Plovdiv v samém srdci Bulharska. Bansko je skvělé nejen pro lyžaře, ale i pro všechny, kteří po práci rádi relaxují na čerstvém vzduchu. Plovdiv je pulzující město, ale bez hektického stresu přelidněné metropole. Usadilo se tam vícero firem z IT sektoru, což přitahuje mladé lidi.

Baktapur v Nepálu
Baktapur v Nepálu

9. Nepál

Samozřejmě, primární atrakcí jsou Himaláje. Ovšem Kátmandú je dlouhodobě v povědomí i jako jedno z nejlevnějších míst na život bez nutnosti kompromisů ohledem standardů západního světa. Kromě turistiky a nespočetných možností spirituálního rozvoje se tu nezanedbává ani noční život, networkingové akce pro lidi jako vy a objevíte i spoustu různých pouličních stánků s jídlem.

Machu Picchu v Peru
Machu Picchu v Peru

10. Peru

Pokud hledáte hodnotu za peníze, ani Peru by nemělo uniknout vašemu radaru. Machu Picchu, ale i dlouhé kilometry oceánských pláží, travnaté pastviny lam, i holé stráně And – panoramatické výhledy v Peru uchvátí každého. Rezidentské povolení se dá získat i na turistická víza a v zemi je bezpečno. Lima jako hlavní město je startovacím bodem se vším, co očekáváte. V Cuscu, nacházejícím se více ve vnitrozemí, zažijete pravou atmosféru života ve vyšších nadmořských polohách.

Londýn, Velká Británie
Londýn, Velká Británie

Ekonomicky rozvinuté země

11. Velká Británie

Přímé lety z a do celého světa, multikulturní velkoměsta v kontrastu s tradičními zvyky a životaschopná ekonomika jsou jen jedněmi z mála věcí, které osloví kočovné povahy. Londýn je nezaměnitelný a objevovat byste ho mohli celý život, Edinburg, Cardiff, nebo Brighton mají také své kouzlo, ale usadit se v UK můžete téměř kdekoliv. Menší města v regionech, ostrovy u pobřeží i malé vesničky jsou skvěle propojené fyzicky i virtuálně a celý svět z nich máte doslova na dosah.

Venice Beach v Californii
Venice Beach v Californii

12. USA

Kdysi sen vícerých generací o blahobytu, dnes sídlo technologických gigantů. Život v USA je možný ve všech podnebních pásmech i typech okolní krajiny. Díky dobrému pokrytí internetem si USA přímo říká o prozkoumání z obytného karavanu. Zredukujete tak výrazně náklady a „Coast to coast“, nebo Route 66 se tak mohou stát realitou i vašeho soukromého „road movie“.

Pláž a tyrkysové moře na ostrově Gran Canaria
Pláž a tyrkysové moře na ostrově Gran Canaria

13. Španělsko

Zde vzniká tak trochu obava kam se vydat dříve, protože pohostinných míst, jako stvořených k zahájení nového života, je ve Španělsku snad až příliš. Zdravotnictví je jedním z nejlepších na světě a jídlo je definicí dokonalosti. Valencie je fúzí starého a moderního, Toledo má mystické kouzlo, Barcelonou prosakuje jedinečná barevnost, Tarifa čeká na surfaře, Kanárské ostrovy na každého, kdo velmi nespěchá. A práce z kavárny, ve které je v pozadí slyšet španělštinu, je jako mít zapnutý generátor příjemného, stimulujícího bílého šumu, akorát naživo.

Braniborská brána v Berlíně, Německo
Braniborská brána v Berlíně, Německo

14. Německo

Nejpočetnější stát Evropy je i její nejsilnější ekonomickou zónou. Vzkvétající velkoměsta i menší regiony a služby, jak veřejné tak soukromé, jsou na vysoké úrovni při přiměřených nákladech. Cestuje se snadno, internet je všude, věci ve všeobecnosti fungují, jak mají. Berlín se dlouhodobě vyprofiloval jako líheň inovací, alternativních životních stylů, tolerance a skvělých párty. Frankfurt, Hamburg, Porýní, nebo alpské oblasti si také jistě najdou své doživotní obdivovatele.

Kulinářské umění v Jižní Koreji
Kulinářské umění v Jižní Koreji

15. Jižní Korea

Silný rozvoj a pokrok, postavené na tradičních hodnotách, charakterizují Jižní Koreu a její čistá, bezpečná, technologicky vyspělá, inteligentně designovaná města. Kulinářské umění zde hraje vlastní vyšší ligu, pláže a horské resorty mohou též konkurovat zbytku světa. Soul má dokonalé pokrytí super rychlou wi-fi, a to i přes svoji velkou rozlohu. Ostrov Jeju je zase něco pro dobrodružnější povahy.

Varšava, Polsko
Varšava, Polsko

16. Polsko

Náš severní soused postupuje dopředu slušným tempem a na mapě digitálních nomádů má stále místo. Ceny se tam drží na rozumných hodnotách, lidé umí anglicky, nechybí bezpečnost ani pohostinnost. Varšava je sídlem nepřekonatelného co-working space, Google Campus. Krakov disponuje unikátním historickým centrem města a Gdaňsk si zachovává charisma mezinárodního přístavu otevřeného do světa.

Budapešt, Maďarsko
Budapešt, Maďarsko

17. Maďarsko

Budapešť je ideální jako zastávka na prožití aspoň jednoho léta. Krásné město živé kultury, s možnostmi výletů lodí po Dunaji, termálními koupelemi, kvalitními restauracemi a úzkým propojením s metropolemi okolních států.

Taiwanské chrámy
Taiwanské chrámy

18. Taiwan

Ačkoli pod mírným ekonomickým vlivem Číny, je jednou ze zemí nejvíce podobných západnímu světu. Vyznačuje se vstřícností vůči cizincům a jiným kulturám, snadno dostupnými vízy, úžasným jídlem a příjemným podnebím. Služby se vyrovnají nejvyspělejším zemím. Hlavní město Tchaj-pej dýchá přijatelným, ne nesnesitelně hektickým, tempem.

Pohled na město Mykonos, Řecko
Pohled na město Mykonos, Řecko

19. Řecko

Dokonalé počasí v kombinaci s mořem, horami, městy, ostrovy a vesničkami láká nomády i napříč pomalejší ekonomice. Dobrá konektivita a finanční dostupnost k tomu též přispívají svým dílem. Co-workingy nejsou až tak frekventované, ale není to problém, protože ležérní postoj místních vám umožní pracovat z jakékoliv kavárny. Místa pobytu? Athény, Kréta, Santorini, anebo kam vás nohy zavedou.

Francouzské chateau
Francouzské chateau

20. Francie

Co dodat k této notoricky známé a navštěvované zemi? Toulouse je městem firem z technologického sektoru a start-upů, Bordeaux je okouzlující a naučíte se, chtě či nechtě, také něco o víně, Riviéra je láska na celý život a každý region se pyšní malebnou, kultivovanou venkovskou krajinou. Z pohledu kritérií pro práci na dálku, všechny jsou splněny.

Panamský průplav
Panamský průplav

Tropické země

21. Panama

Domov slavného průplavu spojujícího oceány je prototypem ideální země, do které se vyplatí přestěhovat. Slunce zde svítí hodně, ale zóna hurikánů začíná až severněji. Platí se americkými dolary, zdravotní péče je kvalitní, levná a lékaři mluví anglicky. Infrastruktura je prvotřídní, bezpečnost vysoká, létá se sem z celého světa, vláda podporuje obchod a neklade mu do cesty zbytečné bariéry. Daně jsou nízké, cizinci jsou vítáni a rychle se přizpůsobují. Vše prostě dává smysl. Kosmopolitní metropole Panama City je hlavním centrem dění, ale pohodlně se dá usadit i v chladnějších horských oblastech, populární je například městečko Boquete. Souostroví Bocas Del Toro je první volbou pro uvolněný karibský životní styl.

Thajské pláže
Thajské pláže

22. Thajsko

Druhá a neméně populární volba, která se stala synonymem digitálního nomádství. V Thajsku doslova platí, že se nemůžete nudit. Děje se tu závratné množství "šílených" věcí najednou a život pulzuje rychlým tempem. Aktivní plážové komunity, hektická velkoměsta, klidnější, alečinorodá univerzitní městečka a pracovitý venkov. Klima, přístup, ceny, obyvatelé, jídlo, příroda – to vše dělá Thajsko středobodem zájmu.

Bangkok je třeba zažít, protože snažit se ho popsat by bylo nespravedlivé. Chiang Mai sizískal srdce svým vyvážením tradic a moderny, Koh Phangan vystihují dvě slova – pláže apárty, ostrov Koh Chang je klidnější alternativou.

Balijská kultura
Balijská kultura

23. Indonésie / Bali

Silná spirituální identita, bohatá minulost, neméně barvitá současnost, jídlo a pláže dělají i z Bali vyhledávaný cíl nezávislých podnikavců. A předběžně jím zůstává i přesto, že popularita tlačí ceny mírně nahoru. Jedním důležitým faktorem při cestě sem je, že o turistická víza je potřeba požádat předem, v domovské zemi.

Nejpopulárnější místa na usazení jsou do hodiny cesty od letiště. Největší urbanistické částisou Kuta (pláže, rekreanti, noční život), Ubud (chladnější vrchy, rýžové terasy, jogíni,bohémské obchůdky), Canggu (surfaři, umělci, alternativní komunity) a Seminyak (bohatšíusedlíci). Zkrátka každému po chuti, stačí si jen vybrat.

Vietnamský street food
Vietnamský street food

24. Vietnam

Největší konkurencí Thajska je Vietnam, který nabízí stejně rozmanité spektrum zážitků. Hanoj i Ho Či Minovo město mají výrazný charakter, daný bohatou a pestrou historií. Očekávejte trhy, pouliční jídlo, skútry a rušné kavárny. Přímořský Hoi An je nádherné malé město, registrované jako kulturní dědictví UNESCO, Nha Trang je tropický ráj vhodný pro odpočinek a Da Lat zase tišší město s koloniální architekturou.

Oaxaca v Mexiku
Oaxaca v Mexiku

25. Mexiko

Mexiko bývá spojováno s přímořskou dovolenou, salsou a tequillou. Ovšem v rezervě má mnohem více. Tato spektakulární země ukrývá překvapení v každém svém koutě. Zpravidla je vstřícná a pohostinná, ale ohledně bezpečnosti je potřeba zůstat opatrný. Pobřeží Oaxacy je mírumilovné, s tropickým ovzduším a uvolněnou náladou. Querétaro zase disponuje mixem zaručeného úspěchu – hodnotné staré centrum (opět pod "značkou" UNESCO) a kolem něj rychle rostoucí firmy s inovativními technologiemi, tentokrát v odvětví leteckého průmyslu.

Kostarická pláž
Kostarická pláž

26. Kostarika

Národní motto "Pura Vida", anebo "Čistý život", je poměrně výstižné. V Kostarice se žije hlavně venku, a to rybařením, golfem, jízdou na koních, jógou, surfováním a turistikou. Trhy jsou plné čerstvých plodin, demokratické zřízení je zde stabilní. Vychytaných místy jsou kromě jiných úrodné Centrální údolí a přímořské Santa Teresa a Playa Bejuco, obě na pacifickém pobřeží.

Typická brazilská pohoda
Typická brazilská pohoda

27. Brazílie

Brazílie je obrovská a i když jistě ne každé místo bude vhodné, kouty jako Florianópolis, který bývá označován jako "malé bezpečné Rio", by byl hřích vynechat.

Indické ceremonie
Indické ceremonie

28. Indie

Staletí udržované obchodní pouto se západem spolu s klidným politickým klimatem zaručují nerušený pobyt a přívětivé prostředí. Například legendární Goa již absorbovala nápor hippies a jistě snadno příjme pár dalších pocestných.

Argentinský Malbec
Argentinský Malbec

29. Argentina

Romantická noc v Buenos Aires v rytmu tanga, s příchutí Malbecu, po návratu z Aconcaguy. Jen těžko si lze představit něco, co by mělo blíže k idyle. I Argentina nomády ráda uvítá.

Život digitálního nomáda na ostrově Gran Canaria
Život digitálního nomáda na ostrově Gran Canaria

Jak se stát digitálním nomádem a co to celé obsahuje

Motivováni? Pokud jste nabyli přesvědčení, že život digitálního nomáda je přesně pro vás, zde je několik nezbytných předpokladů, které vám pomohou k plynulejšímu přechodu.

  • V první řadě si uvědomte, že destinaci si musíte zvolit podle toho, kolik dokážete vydělat. Předběžně jich identifikujte několik a zjistěte si proto vše o místních cenách ubytování, dopravy, potravin a podobně. Nepřestávejte porovnávat a objektivně zvažovat pro a proti.
  • Následně se začněte zbavovat pout, které vás vážou k vašemu aktuálnímu místu pobytu - hypotéky, dluhy, předplacené služby, dlouhodobé nájmy a tak dále.
  • Zapojte se do nomádské on-line komunity a zeptejte se na vše, v čem nemáte jasno.
  • Identifikujte vaše a dovednosti. Měli byste ovládat počítač, což však už asi víte. Abyste obstáli na tomto kompetitivním trhu práce, bude se vám hodit i schopnost psát, ovládání cizích jazyků, programování, přehled v kryptoměnách, on-line marketingu, či tvorbě digitální grafiky.
  • Do úvahy připadající zaměstnání tedy budou zejména (ale ne výhradně): překladatel, blogger, content manager, programátor, zákaznická podpora, grafik, designér, social media manager, copywriter, trader na finančních trzích, online marketér a podobně.
  • Ještě vedle práce na plný úvazek, začněte s poskytováním služeb jako "na volné noze". Pomůže vám to zorientovat se, získáte rozhled a sebedůvěru.
  • Alternativně, začněte nejprve pracovat na plný úvazek, nebo studovat v zahraničí.
  • Pokuste se, ještě před odjezdem, přetransformovat vaše vedlejší zaměstnání na plnohodnotný byznys.
  • V posledních letech je u firem zvykem zaměstnávat lidi pracující z domu ( "remote work"), což může také představovat pro digitálního nomáda vhodnou eventualitu. Na webu se roztrhl pytel se specializovanými agregátory nabídek na práci z domu a určitě se vyplatí je navštívit. Rovněž se můžete informovat u vašeho aktuálního zaměstnavatele, zda neplánuje podobné pozice v brzké době otevřít.
  • Nyní je čas na rozhodnutí o vaší první destinaci.
  • Ujasněte si vaše priority v mimopracovním životě. Kde chcete bydlet a s kým? Dokážete být chvíli sami? Najdete si snadno nové přátele?
  • Vytvořte si plán dalšího postupu a dodržte ho! Sebekázeň je pro úspěšného nomáda klíčová.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole