temperamentní kubánka

Kuba: mojito, dobré jídlo a zašlá sláva Havany

Ostřílení cestovatelé radí: jeďte na Kubu, dokud je to ještě ta pravá Kuba – s komunistickým režimem, zpomaleným fungováním služeb a autentickou pohodou. Prostě „Auténtica Cuba!!“, jak hlásají billboardy zvoucí sem turisty na dovolenou.

Autori: Pavel Fellner, CK SEN

30.01.2017

Čti více
temperamentní kubánka
temperamentní kubánka

Už na letišti

v José Martí v Havaně je třeba se přepnout do jiného módu. Zvyknout si na unuděného celníka i vysmátého taxikáře. Ale nebojte se, stačí chvíle a středoevropská rychlost vám začne připadat nesmyslná.

Kuba, Havana
Kuba, Havana

Objevovat Kubu můžete začít v Havaně

A rovnou se vydat po stopách Ernesta Hemingwaye. Ten se pohyboval v ulicích mezi bary Bodeguita del Medio, kam chodíval na mojito a Floridita, kde si vychutnával svoje dokonalé daiquiri. Havana je taková trochu rozpadající se krása. Nabízí nostalgii za koloniálními časy, kousek Afriky i celého světa. To si uvědomíte, když se posadíte na Malecón, několikakilometrovou promenádu u Atlantiku. Obyčejná betonová zeď u moře vypadá na první pohled nudně, ale celé to tu ožije, pokud si koupíte láhev rumu, vyzujete boty, začnete si kynout na pozdrav s okolo sedícími rybáři (díky rumu si s nimi rychle porozumíte) a čekat na západ slunce. Místní se tu dozví úplně všechno: kde sehnat nejnovější telefon, povolení k přestavbě bytu, kde koupit nejlepší maso na víkendovou oslavu. Navštívit také musíte městečko Baracoa, prý se zde vylodil Krištof Kolumbus a prohlásil: „Nejhezčí, co lidské oko kdy spatřilo!“ Přístav lemuje hustý tropický porost, třešničkou na dortu je Stolová hora. Není příliš vysoká, ale zato fotogenická a impozantní. Kuba – to je ovšem také úžasné moře, kilometry pláží s bílým pískem, palmami a luxusní hotely. Ty najdete například v letovisku Varadero.

kubánské doutníky
kubánské doutníky

Rum, cigára a dobré jídlo

Dříve se říkalo: pokud se chceš dobře najíst, nejezdi na Kubu. To už dnes neplatí. Stavte se například v Havaně v restauraci Ambos Mundos, kde vaří recept podle Ernesta Hemingwaye: bílé rybí maso se obalí v jemné šunce a navrch se přidá pár krevet. To se zapeče v méně výrazném sýru. Nebo zkuste jídlo s názvem: „ropa vieja“ neboli staré prádlo. Je to v rajčatové šťávě najemno rozvařené hovězí. Národním jídlem je pak vepřové vařené pod banánovými listy ve vlastní šťávě. Podává se s bílou rýží a černými fazolemi.

mojito, Kuba
mojito, Kuba

Koktejl Guaravana

Specialitou Kuby je koktejl Guaravana, název se skládá z guarapo, což je čerstvě vymyčkaná cukrová třtina, orange juice (pomerančového džusu) a bílého rumu. Pije se jen tam, kde je čerstvá třtina, jinak se do pár minut zdrcne a koktejl se může vylít. Nejlepší mojito v Havaně mají v hotelu National. Říkají mu mojito a la al Capone, který v tomto hotelu bydlel a nabízel to svým partnerům, aby je opil. Je to klasické mojito, ale s tmavým rumem, namísto sody se dolévá sektem.

Kuba - základní informace, tipy a rady na cestu

Kuba - Havana
Kuba - Havana
<
>
Varadelo, Karibik, Kubagurmánské zížitky, Kuba Melaron, HavanaKuba v ulicíchKaribik - Kuba
Všechny články autora

Pavel Fellner

Průkopník našich cest do Indonésie a Polynésie. Několikrát absolvoval cestu kolem světa, průvodcuje jižní Ameriku, Barmu, Thajsko, Indii, Čínu, Tibet, Nepál, Bhután, Etiopii, Keňu, Tanzanii, Namibii, JAR...., miluje Stolové hory ve Venezuele, koupe se s tučňákama na Antarktidě a vyběhne na každou sopku, kterou spatří. Bohém s odbornými znalostmi z řízení a marketingu si na zájezdech vychutnává každý moment. Okouzlí Vás nejen dojemnou hrou na klavír, vědomostmi, ale i talentem zorganizovat věci tak, abyste si vaši dovolenou dokonale užili. Velmi dobře vaří a v restauraci vám rád pomůže najít přesně to víno, na které máte chuť. Z dovolené, kde vás provází, se vám nebude chtít odejít.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Více informací

Mám zájem o "Speciální akci" na poznávací zájezdy do celého světa se SLEVOU AŽ 35%.


Zadejte prosím váš e-mail:

Povinné pole